Wie ben jij als leraar?
Hoe vorm je informatie om tot kennis?
Wat is de formule voor magisch lesgeven? Magisch meesterschap. Je kunt het ongetwijfeld toedichten aan één van de leraren van wie je ooit les kreeg. Nu je zelf leraar bent of wilt worden, vraag je je waarschijnlijk af wat van een leraar een topleraar maakt. Met een aanpak die vertrekt vanuit je persoonlijke referentiekader geeft Meester in lesgeven je de manier om bewuste keuzes te maken op het vlak van pedagogie, didactiek en vakinhoud: keuzes die aansluiten bij waar je zelf voor staat, die onderbouwd zijn en die afgestemd zijn op iedere individuele leerling. Dit boek leert je hoe je actief meesterschap ontwikkelt en elke stap van de didactische cyclus in je lessen doorloopt. De combinatie van direct toepasbaar advies, wetenschap en verhalen uit de praktijk helpen je om van jouw klas de beste leeromgeving te maken.
Huiswerk kunnen we beter afschaffen
Beeldschermen maken kinderen depressief
Om expert te zijn moet je 10.000 uur oefenen
... En nog meer mythes over leren en onderwijs Goede omgang met kennis, bronnen en factchecking is belangrijker dan ooit, zeker in opvoeding en onderwijs. In de veelheid aan informatie en meningen die leraren en leerlingen, maar ook ouders, wetenschappers, pedagogen, beleidsmedewerkers en politici dagelijks te verwerken krijgen, is het niet altijd duidelijk wat ze werkelijk voor waar mogen aannemen. In Juffen zijn toffer dan meesters trekken Pedro De Bruyckere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof de lijn door van hun bestseller Jongens zijn slimmer dan meisjes. Gesteund door onderzoek bespreken ze een volledig nieuwe reeks onderwijsmythes. In verhitte debatten zoeken ze naar het sterkst gedragen standpunt. Ook als er daardoor hardnekkige fabels moeten sneuvelen. Is aangeboren intelligentie bepalend voor een goede schoolcarrière? En hoe zit het nu met die juffen en meesters? In dit boek staat het weloverwogen antwoord.
De positie van leraren is weinig benijdenswaardig: ze doen het belangrijkste werk, maar hun vakmanschap heeft een ondergeschikte positie gekregen. In het onderwijs werkt een groep deskundigen die kennis ontwikkelt of verspreidt zonder deze kennis te gebruiken voor de klas, terwijl de kennis van mensen die wel voor de klas staan geen status heeft. Is het een wonder dat het onderwijs in een neerwaartse spiraal verkeert?
Jacquelien Bulterman laat zien waarom kennisontwikkeling en handelen uit elkaar zijn gegroeid. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is deze situatie niet meer te verantwoorden: wetenschap en vakmanschap horen bij elkaar. Het onderwijs komt dan weer in een opwaartse spiraal.
Für alle Lernenden (nicht nur im Bereich der Medizinberufe) bietet dieses Fachbuch eine kreative Auseinandersetzung mit dem eigenen Lernen. In Form des E-Journals (vergleichbar mit einem Notizbuch oder einer Kladde) kann das Lernen von Ihnen geplant und mitgeloggt werden.
Wann immer Sie die Lernprozesse verfolgen, den Überblick behalten und Ihren Lernerfolg kontrollieren mchten, ist ein Lernjournal die beste Wahl. Ursprünglich genutzt in Ausbildungsberufen und für Praktika bietet das Lernjournal auch für Medizinberufe vielfältige Mglichkeiten. Nicht zuletzt erlangen Sie durch das Führen eines "Lerntagebuches" eine hohe Motivation.
INHALTSANGABE: Prolog, Kap. 1: Was ist ein Lernjournal?, Kap. 2: Notizbuch und Stifte, Kap. 3: Elemente, Kap. 4: Aufbau, Kap. 5: Zeitmanagement, Kap. 6: Motivation finden, Kap. 7: Ziele erreichen, Kap. 8: Dekorationen, Kap. 9: Stempel & Co., Kap. 10: Führen des Journals, Kap. 11: Ihr persnliches Journal, BONUS: Eigene Zitate erstellen
'Gert Biesta, een briljante academicus met een gul hart, verstevigt met Het prachtige risico van onderwijs zijn positie als internationaal leider in de onderwijsfilosofie.' - Lynda Stone, Universiteit van North Carolina
'Een intellectuele kanonskogel' - Simon Verwer, Denkfiguur en leraar
'Dit boek laat een kwaliteit van denken en redeneren zien die zeldzaam is in deze tijd.' - Learning Space
In dit visionaire boek houdt onderwijspedagoog Gert Biesta een pleidooi voor wat het prachtige risico van onderwijs kan worden genoemd. Via de zeven thema's van scheppen, communicatie, lesgeven, leren, emancipatie, democratie en virtuositeit werkt Biesta zijn boodschap uitvoerig uit: we kunnen onderwijs niet begrijpen als een krachtig, productieachtig proces, maar enkel als een zwak, existentieel proces. Hij laat zien dat we in het onderwijs doelen breder moeten stellen dan alleen meetbare opbrengsten en resultaten, en betoogt op onovertroffen wijze dat als onderwijs wil slagen, dat door niemand kan worden afgedwongen.
In 2014 werd dit boek bekroond met de Outstanding Book Award in division B 'Curriculum Studies' door de American Educational Research Association.
WAAROM MOETEN KINDEREN NOG UIT HET HOOFD LEREN? WORD JE DOOR MEER VAKKENNIS AUTOMATISCH EEN BETERE LERAAR? HOE ZET JE EEN HELE KLAS OPTIMAAL AAN HET DENKEN? Lesgeven kun je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles werkt bij iedereen met hetzelfde resultaat of in dezelfde context. Maar dat betekent niet dat er geen hulpmiddelen zijn die impact hebben. In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar methoden die écht werken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doelgroep, en waarom. Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs. Want wie onder meer weet hoe je effectieve feedback geeft, hoe je het best een relatie opbouwt met je leerlingen en wat een sterke schoolvisie kan opleveren, heeft de tools in handen om een topleraar te worden.
WAAROM MOETEN KINDEREN NOG UIT HET HOOFD LEREN?
WORD JE DOOR MEER VAKKENNIS AUTOMATISCH EEN BETERE LERAAR?
HOE ZET JE EEN HELE KLAS OPTIMAAL AAN HET DENKEN? Lesgeven kun je niet aan de hand van een checklist. Er is geen lijst van recepten die ervoor zorgt dat leerlingen dag na dag een geijkt stappenplan doorlopen en aan het eind van het schooljaar de juiste leerstof kunnen opdreunen. Niet alles werkt bij iedereen met hetzelfde resultaat of in dezelfde context. Maar dat betekent niet dat er geen hulpmiddelen zijn die impact hebben. In dit boek gaat pedagoog Pedro De Bruyckere vanuit die gedachte op zoek naar methoden die écht werken, en onderzoekt hij in welke omstandigheden ze werken, voor welke doelgroep, en waarom. Klaskit levert een praktisch beeld op van wat leren inhoudt en schept overzicht in de massa aan tegenstrijdige ideeën over onderwijs. Want wie onder meer weet hoe je effectieve feedback geeft, hoe je het best een relatie opbouwt met je leerlingen en wat een sterke schoolvisie kan opleveren, heeft de tools in handen om een topleraar te worden.
Zittenblijven heeft een positief effect op leren. Grotere scholen zijn beter dan kleine. Nieuwe technologie veroorzaakt een revolutie in het onderwijs. We gebruiken maar 10% van onze hersenen. Onderwijs is als het weer: iedereen praat erover, iedereen denkt er veel over te weten. We hebben er allemaal een mening over omdat we allemaal betrokken zijn. Dit boek neemt indianenverhalen over onderwijs onder de loep en weerlegt ze op basis van recent onderzoek. Hardnekkige clichés over leren, technologie in de klas, neurologie en onderwijsbeleid worden een voor een tegen het licht gehouden, waar nodig worden ze doorprikt. Zo sneuvelen onder andere leerstijlen, blijken baby's niet slimmer te worden van klassieke muziek, en wordt er aangetoond dat jongens niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een ware revelatie voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten tot ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders.
De ouderenzorg staat onder toenemende maatschappelijke en politieke druk. Veranderingen binnen de zorg zijn dan ook onontkoombaar. Van zorgorganisaties wordt verwacht dat men de kwaliteit van de zorg weet te waarborgen. Heldere communicatie en duidelijke afspraken naar cliënt en diens familie, betreffende de geboden zorg, zijn een absolute voorwaarde voor de persoonlijke beleving van deze waarborging.
In dit boek wordt het proces - Van hard werken naar bewust werken - ontvouwd dat organisaties heldere en praktische handvatten biedt om de tevredenheid van de medewerkers te verhogen en daarmee de zorg voor de cliënt te verbeteren. De filosofie achter dit proces: Stel de medewerker centraal, zorg dat deze zich gesteund weet, zich waardevol voelt en werkplezier ervaart. Pas dan komt zijn kennis, kunde en vaardigheid werkelijk tot wasdom. Een gevolg hiervan is dat zijn zelfvertrouwen en betrokkenheid toeneemt en daarmee zijn cliënt en diens familie gebaat.
Het is van belang om medewerkers bewust te maken van hun professionaliteit, expertise en waarde. "Coaching on the job" biedt hen bovendien hulp in complexe (zorg)situaties en mag dan ook niet ontbreken bij deze manier van werken. Medewerkers voelen zich gesteund en worden creatiever, nemen meer initiatief en durven fouten te maken. Bewust werken betekent doelgericht werken, rekening houdend met alle betrokkenen : de cliënt, diens familie en niet in de laatste plaats, de zorgverlener zelf.
Bestseller over leren en onderwijs - Nieuwe en uitgebreide editie INTERNET HEEFT ONDERWIJS OVERBODIG GEMAAKT ONZE RECHTERHERSENHELFT IS CREATIEF, LINKS IS ANALYTISCH JONGENS LEREN ANDERS DAN MEISJES ... AL DIE ONZIN EN MEER ONTKRACHT Wanneer het over onderwijs gaat, doen de gekste mythes de ronde. Het probleem daarbij is dat mensen die mythes voor waar aannemen en ze in het onderwijs toepassen. Met alle nare gevolgen van dien ... Dit boek neemt clichés over onderwijs en leren onder de loep, en laat er de meest recente wetenschappelijk onderbouwde inzichten op los. Zo sneuvelen onder andere de onterecht hoog ingeschatte leerstijlen, blijken herinneringen nooit waterdicht te zijn en wordt het voor eens en altijd duidelijk dat jongens echt niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een must voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten en ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders. Deze nieuwe en uitgebreide versie biedt nog meer duiding en is verder aangescherpt met inzichten uit recent onderzoek.
Veel ouders vinden opvoeden lastig en lopen dagelijks tegen opvoedproblemen aan, terwijl ze juist graag meer plezier uit hun gezin willen halen. Hoe zorg je ervoor dat je kind naar je luistert, zonder dat je je geduld verliest? Ben je te streng of juist te toegeeflijk? Hoe krijg je kinderen die zelfkennis en zelfvertrouwen hebben, het maximale uit zichzelf halen en opgewassen zijn tegen de uitdagingen van de huidige maatschappij?
Caroline en Donald ontdekten dat de essentie ligt in zelfbewustzijn. Als je je namelijk bewust bent van je eigen gedrag, herken je ook de uitwerking ervan op je kinderen. Om je daarbij te helpen, ontwikkelden Caroline en Donald de COACH-methode. De 9 stappen van COACH helpen je het beste uit jezelf te halen en als jij het beste uit jezelf haalt, ben je het beste voorbeeld voor je kind. Wanneer jij dat als ouder helder hebt, gaat succesvol opvoeden nagenoeg vanzelf.
Geen zware pedagogische kost, maar een praktisch no-nonsenseboek van twee ervaringsdeskundigen.
Inclusief website met (gratis en betaalde) online trainingen.
"Dat elk kind een eigen gebruiksaanwijzing heeft, wist ik wel. Na het lezen van dit inspirerende boek begrijp ik hoe ik er beter mee om kan gaan. Dat maakt opvoeden een stuk makkelijker." - Kim-Lian van der Meij, actrice, presentatrice, auteur van o.a. Dierendorpje en moeder van 3 kinderen (4, 7 en 9 jaar).
Trefwoorden: Ouders opvoeden problemen gezin kinderen succesvol pedagogiek Donald Kwint Caroline Kwint
Een andere universiteit is noodzakelijk en mogelijk.
Hoogleraren Rens Bod, Remco Breuker en Ingrid Robeyns spijkeren met dit pamflet veertig stellingen aan de poort van de universiteit. Het moet anders.
De universiteit verkeert in een ernstige crisis. Er is een grote toestroom van studenten, onderwijs en onderzoek worden uiteengetrokken, er is al bijna twintig jaar te weinig geld om aan haar maatschappelijke opdracht te voldoen en er is sprake van een extreme hiërarchie. Gevolgen zijn een ongezond hoge werkdruk, steeds minder onderzoekstijd, aanhoudende sociale onveiligheid en een democratisch tekort. De politiek pleegt roofbouw op de wetenschappers en voert een verdeel-en-heersstrategie door een fictief onderscheid te maken tussen enerzijds de 'zachte' sociale en geesteswetenschappen, en anderzijds de 'harde' technische en bètawetenschappen. De universiteitsbestuurders blijken niet in staat het tij te keren.
In dit pamflet doen drie toonaangevende wetenschappers aan de hand van veertig provocerende stellingen voorstellen om de universiteit weer te herstellen tot een prachtige institutie die cruciaal is voor een welvarende, democratische en toekomstgerichte samenleving. Zij laten zien dat een andere universiteit niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk is. De auteurs zijn allen actief binnen bewegingen om de universiteit te vernieuwen en hebben achtergronden in zowel de alfa-, bèta- als gammawetenschappen.
Rens Bod is hoogleraar computational and digital humanities aan de Universiteit van Amsterdam.
Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.
Ingrid Robeyns is hoogleraar ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht.
INTERNET HEEFT ONDERWIJS OVERBODIG GEMAAKT
ONZE RECHTERHERSENHELFT IS CREATIEF, LINKS IS ANALYTISCH
JONGENS LEREN ANDERS DAN MEISJES
... AL DIE ONZIN EN MEER ONTKRACHT Wanneer het over onderwijs gaat, doen de gekste mythes de ronde. Het probleem daarbij is dat mensen die mythes voor waar aannemen en ze in het onderwijs toepassen. Met alle nare gevolgen van dien ... Dit boek neemt clichés over onderwijs en leren onder de loep, en laat er de meest recente wetenschappelijk onderbouwde inzichten op los. Zo sneuvelen onder andere de onterecht hoog ingeschatte leerstijlen, blijken herinneringen nooit waterdicht te zijn en wordt het voor eens en altijd duidelijk dat jongens echt niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een must voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten en ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders. Deze nieuwe en uitgebreide versie biedt nog meer duiding en is verder aangescherpt met inzichten uit recent onderzoek.
Goed gedrag is het begin van goed leren. Alle leerlingen verdienen klaslokalen waar het rustig en veilig is, en iedereen waardig met elkaar omgaat. Het is een van de belangrijkste taken van de leraar om zo'n ruimte te creëren.
Maar dit gaat niet vanzelf. Het is niet voldoende om te zeggen dat leerlingen zich moeten gedragen, goed gedrag zal weloverwogen en met veel inspanning moeten worden aangeleerd.
Regie in de klas is een praktische gids die leraren hierbij helpt. Praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de expertise van geweldige leraren van over de hele wereld. Het staat vol met strategieën, tips en gedegen adviezen, waar iedere leraar - nieuw of ervaren - iets mee kan.
Tom Bennett is voormalig docent, gedragsdeskundige en oprichter van ResearchED. Hij schreef diverse publicaties over gedrag in de les en is een veelgevraagd internationaal spreker.
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder verbetert?
Waarom is werken met voorbeelden zo belangrijk bij feedback?
In welke werkvormen schuilen verborgen leerkansen? Veel leraren zullen het herkennen: je spendeert dagen en avonden aan verbeterwerk en het geven van feedback. Toch merk je bij een nieuwe opdracht dat de feedback weinig of geen effect had op je leerlingen. Waar loopt het verkeerd? Feedback in de klas brengt je naar de essentie en maakt van feedback een wezenlijk onderdeel van je lesaanpak. Vertrekkend vanuit een helder kader en aan de hand van een eenvoudig vijfstappenplan, schenkt het boek je tal van mogelijkheden om het leren van je leerlingen te activeren. De vele praktijkvoorbeelden stellen je in staat om meteen in je klas aan de slag te gaan. Dit boek heeft een duidelijke didactische en praktische insteek, en is toepasbaar op verschillende onderwijsniveaus. Wetenschappelijke ideeën worden concreet, doorleefd en tastbaar. Maak snel kennis met nieuwe werkvormen over feedback en ontdek zo extra leerkansen en mogelijkheden voor je leerlingen en jezelf.
WAAROM ZIJN SPELEN EN LEREN (BIJNA) HETZELFDE?
WELK GEVAAR SCHUILT ER IN TE VEEL TOETSEN?
WAT ZIJN DE TIEN MOTIVATIE-VERBODEN? Leraren en opvoeders denken vaak dat ze concrete instructies moeten geven om leerlingen te motiveren. Zo komen ze van input tot de gewenste output. Maar een goede motivator vraagt niet meteen aan anderen om iets te doen, hij of zij durft juist de controle los te laten en dwang weg te nemen. Leerlingen intrinsiek motiveren bespreekt de manier waarop we de ontwikkeling van kinderen en jongeren zo positief mogelijk beïnvloeden. Niet het behalen van goede resultaten is belangrijk, wel het stimuleren van aangeboren nieuwsgierigheid. Want juist door spontaan spelplezier zijn leerlingen beter in staat om te leren. Dit boek is een pleidooi voor meer compassie, meer speelruimte en minder druk in het onderwijs. Het verkent zo waar het begrip 'intrinsieke motivatie' voor staat.
Allerlei nuttige tips en verhalen laten zien wie wij mensen, kinderen en jongeren voorop, echt zijn: sociaal, spelend, en nieuwsgierig om te leren.
Problematische gehechtheid heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten en ouders inzicht in hechtingsproblemen bij kinderen. Wat is er nodig om een kind veilig te hechten? En welke mogelijkheden zijn er om hechtingsproblemen te behandelen? Hechtingsproblemen bij kinderen beschrijft beknopt de diagnostiek en behandeling van problematische gehechtheid. Problematische gehechtheid heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling voor het kind. Niet alleen het kind ondervindt hiervan de gevolgen: ook voor zijn omgeving is dit van grote invloed. Daarom is vroegtijdige signalering en behandeling van problematische gehechtheid van groot belang. Dit boek geeft de lezer praktische tips om hechtingsproblemen bij kinderen aan te pakken. Het boek is gebaseerd op de recentste wetenschappelijke kennis over hechtingsproblemen en is daarmee een waardevolle bron van informatie voor psychologen, orthopedagogen en andere hulpverleners die met hechtingsproblemen bij kinderen te maken hebben. Dankzij de heldere uitleg is dit boek ook zeer toegankelijk voor leerkrachten en geïnteresseerde ouders. Voor wie nog meer wil weten, biedt Hechtingsproblemen bij kinderen verdiepende literatuur, relevante adressen en websites.
Tussen de onmondige baby en het volop sprekende schoolkind dat naar groep 3 gaat zit de peuter en de kleuter. Een wonderlijke en fantastische periode. De periode van de persoonlijkheidsvorming waarin kinderen zich lijken te ontvouwen als een nieuw aangelegde tuin. In die tuin moet de natuur zijn kans krijgen maar er moet ook in gesnoeid en geleid worden.
Sieneke Goorhuis geeft aan de hand van duidelijke voorbeelden in een prettig leesbare stijl een goed beeld van de verschillende aandachtsgebieden in de opvoeding. In korte hoofdstukjes wordt het belang en de invloed van muziek en voorlezen, een veilige hechting, sociale vorming en de denkontwikkeling duidelijk. Een praktisch handvat voor opvoeders.
Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer is als hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Zij schreef de hoofdstukken in Kleine pedagogiek voor grote mensen als column voor het Friesch Dagblad
Berichten over pestgedrag op school, molestaties op het sportveld; er zijn diverse aanleidingen om ons zorgen te maken over het gedrag van kinderen en jongeren.
Niet alleen in de samenleving, maar ook in de school en in de klas zorgt het gedrag van leerlingen voor problemen. Korte lontjes, weinig respect voor gezag. Het mondige en individualistische gedrag staat soms zelfs het lesgeven in de weg. De school wordt als vanzelfsprekend een rol toebedacht in de 'oplossing' van dit probleem. Onderwijs heeft immers ook een rol in de maatschappelijke vorming van jeugdigen. Sinds 2006 zijn scholen verplicht om iets te doen aan burgerschapsvorming. Onderzoek laat zien dat nu, zeven jaar later, burgerschapsonderwijs stagneert. Er is weinig sprake van een samenhangend aanbod en ook ten aanzien van de opbrengsten is het beeld niet florissant.
Deze ontwikkeling roept de vraag op: wat vermag de school eigenlijk als het gaat om de persoonlijke en maatschappelijke vorming van haar leerlingen? Hoe verhoudt de invloed van de school zich tot die van de ouders, de buurt of de straat? En wat weten we over de wijze waarop burgerschapsvorming plaats zou moeten vinden? In dit boek, gebaseerd op een onlangs verschenen proefschrift, staan die vragen én de antwoorden op die vragen centraal.
Dit boek levert een bijdrage aan de kennisopbouw op dit terrein. Hiertoe is het programma De Vreedzame School aan een evaluatieonderzoek onderworpen. De Vreedzame School is een schoolbreed programma voor basisscholen dat streeft naar een school als een democratische gemeenschap, waarin kinderen en leerkrachten leren om conflicten constructief op te lossen, én waarin kinderen verantwoordelijkheid leren dragen voor het sociale klimaat in de gemeenschap.
Het evaluatieonderzoek naar De Vreedzame School toont aan dat een dergelijk programma niet alleen door veel scholen is ingevoerd, maar dat het tevens theoretisch goed onderbouwd is, in de ogen van de deelnemende scholen werkzaam blijkt en dat het beklijft. Het boek biedt ook zicht op welke factoren bevorderend of belemmerend werken bij de invoering van een dergelijk programma en eindigt met een negental aanbevelingen voor burgerschapsonderwijs.
This reader contains a collection of articles based on
presentations held at the KNAW Colloquium `Advising on
research methods' held in March 2007 in Amsterdam.
Contribution by Janice Derr, Hilde Tobi, Gerald van Belle,
Victor van Daal, Robert Pool, Jules Ellis, Bo Lu and
Herman Adèr on a variety of topics but all related to
statistical advising.
For a table of contents, see:
http://www.knaw.nl/colloquia/advising/index.cfm#proceedings
Veel academici zetten zich vroeg of laat tot het schrijven van een proefschrift. Maar dat het promoveren niet zo gemakkelijk is, blijkt wel uit het grote aantal uitvallers en de vele promovendi die hun project niet op tijd weten af te ronden. Herman Lelieveldt doet in deze wegwijzer talloze suggesties die ervoor zorgen dat het schrijven van een proefschrift sneller, leuker en beter gaat. Op basis van literatuur en ervaringen van promovendi geeft hij praktische tips die helpen om van het ingewikkelde onderzoekstraject een hanteerbaar project te maken.
In deze volledig herziene en geactualiseerde editie besteedt Lelieveldt extra aandacht aan de steeds ingewikkelder zoektocht naar een promotieplaats, aan de aansluiting tussen masteropleiding en promotietraject en aan strategieën waarmee promovendi hun carrièreperspectieven zowel binnen als buiten de wetenschap kunnen vergroten. In het licht van de recente fraudezaken in de wetenschap gaat Lelieveldt ook in op manieren waarop promovendi kunnen voorkomen dat hun wetenschappelijke integriteit in twijfel wordt getrokken, en hoe ze zo nodig problemen rond de integriteit van anderen aan kunnen kaarten.
Dit boek is bedoeld voor ouders en opvoeders die te maken hebben met tweetalige opvoeding. Tweetaligheid komt steeds vaker voor doordat mensen naar andere landen vertrekken om daar te gaan wonen en werken.
Dit boek wil ouders en opvoeders helpen om de vraag te beantwoorden of het al dan niet een goed idee is om hun kinderen tweetalig op te voeden. Enkele hoofdstukken geven inzicht in de taalontwikkeling van eentalige en tweetalige kinderen. Voorts gaan de auteurs in op de vraag hoe ouders een tweetalige opvoeding het best kunnen aanpakken. Verschillende dilemmas en lastige vragen worden besproken. Zo komt de vraag aan de orde of het niet moeilijk is voor kinderen om twee of meer talen tegelijk te leren. Ook wordt het verschijnsel besproken dat kinderen hun twee talen soms door elkaar lijken te halen. Maar er wordt ook de nodige aandacht besteed aan de enorme voordelen van tweetaligheid en aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het tegelijkertijd leren van twee talen. Enkele hoofdstukken gaan ook in op de rol van crèche en school bij de tweetalige opvoeding.
Door de brede bespreking van het verschijnsel tweetaligheid is het boek een aanrader voor iedere lezer die in tweetaligheid geïnteresseerd is.
OVER DE AUTEURS
ELISABETH VAN DER LINDEN was tot voor kort hoofddocent Frans en Roemeens aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan over het leren van vreemde talen en over tweetaligheid bij kinderen.
FOLKERT KUIKEN werkte als docent NT2 (VU) en docent (tweede)taalverwerving (UvA) en is sinds 2005 bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal vanwege de gemeente Amsterdam (UvA). Hij is (mede)auteur van verschillende leermiddelen en handboeken.
PRIJZEN
"Het succes van tweetalig opvoeden" won in 2013 de LOT Populariseringsprijs.
Verschillen tussen leerlingen zijn eerder regel dan uitzondering. Om positief om te gaan met deze verschillen tussen leerlingen (in de klas) en om iedere leerling in de klas maximale leerkansen te kunnen bieden, is differentiatie wenselijk. Deze praktijkgerichte literatuurstudie richt zich op de effectiviteit en efficiëntie van die didactische werkvormen die zich focussen op het ontwikkelen van maximale leerkansen voor alle leerlingen. Er zijn twee manieren om met verschillen tussen de leerlingen in de klas om te gaan. Enerzijds door op maat van kleine groepen en/of individuen onderwijs te geven (divergeren), anderzijds door diversiteit samen te brengen (convergeren), zodat de verschillen tussen de leerlingen complementair werken. Het boek maakt de lezer vertrouwd met verschillende didactische werkvormen die er vandaag voorhanden zijn om differentiërend te werken en de wijze waarop deze kunnen omgaan met verschillen tussen leerlingen.
Dit boek levert informatie vanuit wetenschappelijke literatuur en voorbeelden vanuit reële klassen aan voor het vormgeven van een leeromgeving die aan de slag gaat met de mogelijkheden van élke leerling.
OVER DE AUTEURS
Catherine Coubergs is als doctoraatsstudent verbonden aan de Vakgroep Educatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel.
Katrien Struyven, Nadine Engels, Wouter Cools en Kristine De Martelaer zijn als (vak)didactici betrokken bij de specifieke lerarenopleiding aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij zijn tevens verbonden aan respectievelijk de faculteiten Psychologie en Educatiewetenschappen, Lichamelijke opvoeding en Kinesitherapie en/of het Interfacultair Departement Lerarenopleiding.
Jan Geurtz, bekend van Verslaafd aan liefde, laat in Het einde van de opvoeding zien dat de crisis in de opvoedkunde, maar vooral ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden, veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.
Het einde van de opvoeding confronteert ouders met het fatale mechanisme om hun eigen jeugdproblemen te corrigeren in de opvoeding van hun kinderen, waarmee ze op een dieper niveau hun blokkades en beknellingen juist aan de volgende generatie overdragen. Met veel praktijkvoorbeelden en humor laat Jan Geurtz zien dat er een totaal andere manier van `opvoeden' van kinderen mogelijk is.
Het einde van de opvoeding is bedoeld voor ouders en beroeps-opvoeders, maar ook voor oudere kinderen, en eigenlijk voor iedereen die nog weleens hinder ondervindt van zijn eigen opvoeding. En ondervinden we dat niet allemaal?
`Word je ouder of ben je ouder en nog bezig met de "opvoeding" van je kinderen? Dan is dit het eerste boek dat je moet lezen.' - Noeska Adriana Coaching