Veel ouders vinden opvoeden lastig en lopen dagelijks tegen opvoedproblemen aan, terwijl ze juist graag meer plezier uit hun gezin willen halen. Hoe zorg je ervoor dat je kind naar je luistert, zonder dat je je geduld verliest? Ben je te streng of juist te toegeeflijk? Hoe krijg je kinderen die zelfkennis en zelfvertrouwen hebben, het maximale uit zichzelf halen en opgewassen zijn tegen de uitdagingen van de huidige maatschappij?
Caroline en Donald ontdekten dat de essentie ligt in zelfbewustzijn. Als je je namelijk bewust bent van je eigen gedrag, herken je ook de uitwerking ervan op je kinderen. Om je daarbij te helpen, ontwikkelden Caroline en Donald de COACH-methode. De 9 stappen van COACH helpen je het beste uit jezelf te halen en als jij het beste uit jezelf haalt, ben je het beste voorbeeld voor je kind. Wanneer jij dat als ouder helder hebt, gaat succesvol opvoeden nagenoeg vanzelf.
Geen zware pedagogische kost, maar een praktisch no-nonsenseboek van twee ervaringsdeskundigen.
Inclusief website met (gratis en betaalde) online trainingen.
"Dat elk kind een eigen gebruiksaanwijzing heeft, wist ik wel. Na het lezen van dit inspirerende boek begrijp ik hoe ik er beter mee om kan gaan. Dat maakt opvoeden een stuk makkelijker." - Kim-Lian van der Meij, actrice, presentatrice, auteur van o.a. Dierendorpje en moeder van 3 kinderen (4, 7 en 9 jaar).
Trefwoorden: Ouders opvoeden problemen gezin kinderen succesvol pedagogiek Donald Kwint Caroline Kwint
Tussen de onmondige baby en het volop sprekende schoolkind dat naar groep 3 gaat zit de peuter en de kleuter. Een wonderlijke en fantastische periode. De periode van de persoonlijkheidsvorming waarin kinderen zich lijken te ontvouwen als een nieuw aangelegde tuin. In die tuin moet de natuur zijn kans krijgen maar er moet ook in gesnoeid en geleid worden.
Sieneke Goorhuis geeft aan de hand van duidelijke voorbeelden in een prettig leesbare stijl een goed beeld van de verschillende aandachtsgebieden in de opvoeding. In korte hoofdstukjes wordt het belang en de invloed van muziek en voorlezen, een veilige hechting, sociale vorming en de denkontwikkeling duidelijk. Een praktisch handvat voor opvoeders.
Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer is als hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Zij schreef de hoofdstukken in Kleine pedagogiek voor grote mensen als column voor het Friesch Dagblad
Jan Geurtz, bekend van Verslaafd aan liefde, laat in Het einde van de opvoeding zien dat de crisis in de opvoedkunde, maar vooral ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden, veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.
Het einde van de opvoeding confronteert ouders met het fatale mechanisme om hun eigen jeugdproblemen te corrigeren in de opvoeding van hun kinderen, waarmee ze op een dieper niveau hun blokkades en beknellingen juist aan de volgende generatie overdragen. Met veel praktijkvoorbeelden en humor laat Jan Geurtz zien dat er een totaal andere manier van `opvoeden' van kinderen mogelijk is.
Het einde van de opvoeding is bedoeld voor ouders en beroeps-opvoeders, maar ook voor oudere kinderen, en eigenlijk voor iedereen die nog weleens hinder ondervindt van zijn eigen opvoeding. En ondervinden we dat niet allemaal?
`Word je ouder of ben je ouder en nog bezig met de "opvoeding" van je kinderen? Dan is dit het eerste boek dat je moet lezen.' - Noeska Adriana Coaching
In Vlaanderen lijdt 1 op 200 personen aan een vorm van autisme! Hoewel de stoornis vrij bekend is, is het moeilijk om in de jungle van de vele behandelingen van kinderen met autisme de bomen door het bos te zien.;;;In dit boek bundelen de auteurs alles wat we vandaag weten over autisme bij kinderen. Mijn kind heeft autisme is het allesomvattende, toegankelijke basisboek over autisme, dat concrete antwoorden biedt op alle belangrijke vragen.;;;Met een beschrijving van wat autisme is en hoe de stoornis werkt, maar vooral veel praktische tips Dit allesomvattende, toegankelijke basisboek over autisme biedt concrete antwoorden op de meest voorkomende vragen die ouders van kinderen met autisme zich stellen. Hoe herkennen we autisme? Weten we of de diagnose die is gesteld ook juist is? Wat zijn de oorzaken van autisme? Welke behandeling is de beste voor ons kind? Hoe kunnen we ons kind helpen in zijn vrije tijd? Hoe gaan we om met uitdagend en moeilijk gedrag? En hoe kunnen we het beste communiceren met ons kind? De talrijke voorbeelden en de praktisch bruikbare tips maken van dit boek dé oorspronkelijk Nederlandstalige basisgids over autisme.
Hét basisboek over kinderen en autisme Concrete antwoorden op de meest voorkomende vragen die ouders van kinderen met autisme zich stellen, met talrijke voorbeelden en praktisch bruikbare tips. Mijn kind heeft autisme is door de jaren heen uitgegroeid tot het standaardwerk over autisme voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Peter Vermeulen en Steven Degrieck, beiden topautoriteiten op het vlak van autisme, vertalen in dit boek de recentste wetenschappelijke inzichten op een vlot leesbare en praktische manier naar een breed publiek.
Tangible tension of omnipresent images in education.
The intricate relation between images and education is an old issue that can easily be dated back to the rise of Modernity. Ever since, it has been argued on the one hand that images might assist teachers in educating the new generation, but on the other might detract students' attention by offering them mere entertainment instead of seriously pursuing essential subject material. Today, with the omnipresence of screens in our daily life, this tension has become all the more tangible. Some may even start to wonder whether education, traditionally conceived as schooling, is still achievable under these conditions.
The title Afterschool refers to a film by Antonio Campos, which depicted these new conditions very accurately. In the same way the book articulates in an affirmative manner the role of education in an 'Afterschool' era, and also what images could signify in such an era, both for educators and educational researchers. All essays included in this book, in one way or another, respond to this process of digitization. At the same time, they present new and unexpected ways of making use of images in educational practice and research.
Contributors:
Sönke Ahrens (independent researcher), Marc De Blieck (LUCA School of Arts, Ghent), Pieter-Jan Decoster (Ghent University), Florelle D'Hoest (Universidad Complutense de Madrid), Jan Dietvorst (visual artist), Jan Masschelein (KU Leuven), Nancy Vansieleghem (LUCA School of Arts, Ghent), Maarten Vanvolsem (LUCA School of Arts, Brussels), Pieter Verstraete (KU Leuven), Roy Villevoye (visual artist) & Joris Vlieghe (Liverpool Hope University)
'Joop Berding presenteert in dit boek op een zeer aansprekende manier drie klassieke denkers over de opvoeding: Janusz Korczak, John Dewey en Hannah Arendt.
Weliswaar zijn zij belangrijke figuren uit een voorbije tijd, maar door de manier waarop Berding ze samen ten tonele voert blijken ze ineens een grote inspiratiebron te vormen voor hedendaagse opvoeding en onderwijs.
Is een kind van zichzelf al een sociaal functionerend mens, of moet het daartoe worden opgevoed? Is het onderwijs bedoeld om de wereld te verbeteren? En waaraan ontlenen docenten hun pedagogisch gezag? Een échte aanrader voor iedereen die graag nog meer aan het denken gezet wil worden over opvoeding en onderwijs.'
- Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek
Joop Berding (1954) werkt als docent en onderzoeker bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.
Sommige zaken waar ouders en opvoeders zich zorgen over maken bij jongeren, zijn die zorgen niet waard. In de plaats daarvan bestaan er andere crises die minder opvallend zijn, maar juist schadelijkere gevolgen hebben voor de jeugd. In Met de kinderen alles goed onderscheidt Pedro De Bruyckere feit van fictie. Is het echt zo erg gesteld met de kinderen en jongeren? En zijn er manieren om hun weerbaarheid te versterken? Dit boek geeft je het antwoord en gaat op zoek naar oplossingen.
`Gidsen' van Bram de Muynck en Bram Kunz is een handleiding voor christelijke schoolpedagogiek, bedoeld voor masterstudenten pedagogiek, lerarenopleiders en beleidsmakers. Leraren worden in dit boek gezien als gidsen die leerlingen richting wijzen. Vanuit een christelijk perspectief leiden zij de leerlingen in de wereld en nodigen ze uit zich daartoe te verhouden. In dit boek wordt verkend hoe christelijke idealen over mens en wereld zich verbinden met pedagogische uitdagingen van de maatschappelijke context. Deze schoolpedagogiek is bedoeld voor masterstudenten pedagogiek, lerarenopleiders en beleidsmakers. De auteurs willen hiermee bijdragen aan de visievorming van onderwijsprofessionals.
Hoe zal ons onderwijs er na 2030 gaan uitzien? Hoe kun je leraren opleiden voor een onzekere toekomst? Hoe help je hen out of the box te denken? Hoe vergroot je hun veranderingsbekwaamheid? De samenleving en het onderwijs veranderen razendsnel. Om leraars voor te bereiden op die veranderingen is een veelzijdig beeld van de toekomst van het onderwijs en de lerarenopleiding cruciaal. Even belangrijk is het om veranderingsbekwaamheid bij (toekomstige) leerkrachten te realiseren en te doen toenemen. Leren uit de toekomst is het resultaat van het onderzoeksproject 'Lerarenopleiding in 2030'. Via het ontwerpen van toekomstscenario's biedt het boek een antwoord op de uitdagingen en valkuilen van het leraarschap van de toekomst. De Matrix Methode van architect Thierry Lagrange leidt je bovendien doelgericht naar creatieve oplossingen. Het boek is een handleiding om stap voor stap de methodiek van het scenarioleren te ontdekken. Geen kant-en-klaar receptenboek, wel een handig hulpmiddel om de toekomst te verkennen en om vooruit te durven kijken. Voor iedere docent die hiermee aan de slag wil gaan binnen het eigen team en/of met studenten. Met concrete aanbevelingen, werkfiches, voorbeelden en getuigenissen. Een aanrader voor (hoge)scholen en leraren(opleiders) die voorbij het hier en het nu kijken.
Parenting support is an important and growing domain in professional practice, research and policy all over Europe. Evidence starts to show that parenting support can make a difference and is in the best interest of the child. It concerns practitioners, decision makers and researchers, as well as parents. However, research, policy and practice shows that parents as much as children - are not very central in the process of parenting support. The overall aim is to enable parents to become more secure of their role, to better support their children and to create positive circumstances for the wellbeing of children. But the support is often organised and delivered in an integrated collaboration of different professionals for parents, not with them.
In this publication authors from across Europe, representing policy, research and practice describe how they involve parents. The underlying theme of the parents perspective can be found in the contributions from research, in the reflections on current European and national policies on supporting parents and on contributions from the practice of parenting support. This publication is therefore interesting for professionals, policy makers and researchers who would like to go beyond the borders of their own disciplines and countries.
Volledig up-to-date Sinds de verschijning leerden tienduizenden ouders en leerkrachten Opvoeden is een groeiproces kennen als hét opvoedingsboek bij uitstek. 'Opvoeden,' zo schrijft Peter Adriaenssens, 'gebeurt altijd het beste met duidelijk leiderschap van de ouders, in een positieve gezinssfeer, waar de aandacht vooral gaat naar de vaardigheden van kinderen eerder dan naar hun tekorten.
Sommige kinderen lijken het rekenen nooit onder de knie te zullen krijgen. Ze hebben moeite met het lezen van getallen en begrijpen de rekentaal niet. De gewone leermethodes (zoals het opdreunen van tafels) helpen deze kinderen niet echt vooruit.;;;Mijn kind heeft dyscalculie (eerder verschenen onder de titel Ik reken fout) helpt ouders en leerkrachten om kinderen met rekenproblemen op een heel praktische manier te begeleiden.;;;Met leuke rijmpjes en tekeningen die kinderen kunnen helpen bij het aanleren van de maaltafels, en originele middelen voor het lezen van de klok, het delen en het vermenigvuldigen Goed rekenen. Sommige kinderen lijken het nooit te zullen leren. Zij hebben moeite met het lezen van getallen en begrijpen de rekentaal niet. De gewone leermethodes (zoals het 'opdreunen' van de tafels) helpen deze kinderen niet echt vooruit. Mijn kind heeft dyscalculie, eerder verschenen onder de titel Ik reken fout, helpt ouders en leerkrachten om kinderen met rekenproblemen op een heel praktische manier te begeleiden. Martine Ceyssens ontwikkelde rijmpjes en tekeningen die kinderen kunnen helpen bij het splitsen van getallen of het aanleren van maaltafels, en originele hulpmiddelen voor het lezen van de klok, het delen en het vermenigvuldigen. Dat alles maakt van Mijn kind heeft dyscalculie het ideale werkinstrument voor ouders, leerkrachten en andere begeleiders.
Communiceren met je kind: het gaat een stuk vlotter als je weet hoe het er in het hoofd van je zoon of dochter toegaat.;;;In dit boekje helpt de bekende kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens je op weg.;;;De boeken van Peter Adriaenssens gingen al tienduizenden keren over de toonbank. Communiceren met je kind: het gaat een stuk vlotter als je weet hoe het er in het hoofd van je zoon of dochter toegaat. In dit boekje helpt de bekende kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens je op weg. - Communiceren kinderen anders dan volwassenen? - Hoe kan ik met mijn kind praten over moeilijke onderwerpen? - Hoe vermijd ik dat elk gesprek in een discussie uitmondt? - Hoe onderhandel ik succesvol met mijn tiener?
Samen gezellig aan tafel: voor veel ouders is het een stille droom. Maar wat als het telkens een strijd is om je kind (gezond) te doen eten? ;;;Hoe leer je je kind zelfstandig te eten? Hoe ga je om met een kieskeurige eter? Wat met tafelmanieren? En hoe maak je eten leuk? ;;;Ook verkrijgbaar als e-book ;;;Ook verkrijgbaar als in de iBookstore Eten is zoveel meer dan het juiste voedsel krijgen op het juiste moment. Jammer genoeg loopt goed leren eten niet altijd van een leien dakje. Naarmate je kindje ouder wordt, krijgt het andere behoeften en groeit zijn of haar eigen willetje. Tafelmomenten kunnen zo heel wat stress veroorzaken. Dit boekje laat zien hoe je je kind kunt helpen bij het 'leren eten'. - Welke vaardigheden zijn nodig om vlot te leren eten? - Wat kan mijn kind op welke leeftijd? - Hoe schakel ik het beste over op vaste voeding? - Moet mijn kind altijd zijn bord leegeten? - Hoe vermijd ik dat eten een machtsstrijd wordt?
Dit boek wil kleuters niet alleen theatervreugde verschaffen maar wil ook bijdragen tot hun geestelijke ontwikkeling en verrijking van hun fantasie. Veel hangt natuurlijk af van de performer. Die leest de teksten niet af maar vertelt ze na met eigen woorden. Een zelf geproduceerde voorstelling wint aan spontaneïteit en directheid. In alle poppenspelletjes komen telkens maximaal twee figuren tegelijk op de scène. Kinderen willen actief meespelen. Het is daarom de bedoeling dat de speler de voorstelling brengt en dat daarna de kinderen ze naspelen met hun eigen inbreng.
Een andere eenvoudige manier om voorstellingen te geven voor kleuters is het suggererende spel met de vingers. Dit vormt een uitstekend uitdrukkingsmiddel en bevordert de verbeelding van het jeugdige publiek. We eindigen daarom met vijf suggesties voor dit soort theater.
De eenvoudige tekstjes in dit boek sluiten aan bij de kinderwereld, en zijn leuk en boeiend zodat ze de kinderen kunnen fascineren. Ze werden in de praktijk getest en getoetst aan de meningen van deskundigen. Ze zijn geschikt voor familiefeestjes, bij verjaardagen en zeker in de kleuterschool.
OVER DE AUTEUR
Louis Contryn is oud-directeur van het Mechels Stadspoppentheater (nu figurentheater De Maan) en de School voor Poppenspel. Hij was eveneens de uitgever van het vaktijdschrift Het Poppenspel en Poppenspelberichten.
Professor Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater Universitaire ziekenhuizen Leuven, is een beoefenaar van het poppenspel en maakt er ook gebruik van in de praktijk van de kinderpsychiatrie. Hij schreef het Woord vooraf bij dit boek.
"Poppenspel met knuffels voor kleuters" van Louis Contryn is geïllustreerd door zijn zoon Paul, scenograaf bij Figurentheater De Maan, Mechelen.
RECENSIES
"Hij doet dat met eenvoudige synopsissen, spelaanzetten en dialoogtekstjes en suggesties om te spelen met alleen de vingers. Gezien de doelgroep van zeer jonge toeschouwers en van de beoogde uitvoerders (kleuters, opvoeders die er vaak alleen voor staan bij een groep ukkies) beperkt Contryn zich tot een minimum aantal personages per dramatische context: twee karakters tegelijk op scène. Hij laat ruimte voor interactiviteit... want dat is iets wat kinderen van die leeftijd het liefste hebben, geen loutere toeschouwersrol maar meespelen." - Puppet News Busker, december 2013
"Bedoeling is dat de kinderen zoveel mogelijk participeren en nadien ook naspelen. Er worden dan ook minimale eisen gesteld aan de materialen. Een poppenkast is niet nodig, het blad van een tafel volstaat, en speciale poppen zijn overbodig." - Willem Nijssen van NBD Biblion, januari 2014.
In de huidige tijd wordt te weinig rekening gehouden met de neurobiologische aspecten van de vroegkinderlijke ontwikkeling.
Kinderen zouden zo vroeg mogelijk al van alles moeten leren.
Spelend leren heeft de plaats ingenomen van het intrinsieke spel dat van het kind zelf uit gaat. In de vroegkinderlijke ontwikkeling moet juist het vrije spel aanleiding zijn om te komen tot creativiteit en probleemoplossend vermogen - basisvaardigheden om te kunnen functioneren in een democratisch bestel.
Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer is orthopedagoog en spraakpatholoog, eerst werkzaam binnen het UMCG, nu lector Early Childhood aan de Stenden Hoge school. Binnen het UMCG onderzocht zij wekelijks met haar team ongeveer 30 kinderen met verdenking op ontwikkelingsachterstanden. Vooral de laatste jaren nam het aantal gezonde kinderen in de kliniek sterk toe, reden waarom zij zich bezig is gaan houden met de verschoolsing van het kinderleven.
Sint-Nicolaas en Sinterklaas, één en dezelfde figuur of toch niet? Welke naam ook gebruikt wordt, evident is dat hij het middelpunt vormt van een belangrijk en samenbindend familiefeest.
In dit boek wordt het fenomeen Sinterklaas 'verklaard'.,
Kunsthistorica Eugenie Boer beschrijft de ontwikkelingsgang van de eeuwenoude Sint-Nicolaas tot de `moderne Sinterklaas.
Willem Koops, hoogleraar ontwikkelingspsychologie en pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, bespreekt het onderwerp `Sinterklaas als opvoeder.
Herman Pleij, emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, analyseert het Sinterklaasfeest als gezinsgebeuren, waarin allerlei rituelen aan bod komen.
John Helsloot, onderzoeker bij het Meertens Instituut, behandelt - niet zonder kritiek - de bijzondere betekenis van Zwarte Piet.
Het boek sluit af met een korte bijdrage van Henk van Benthem over de geschiedenis van Sint-Nicolaasliederen.
Dit compacte boek biedt een diepgaande en verklarende analyse van het unieke Nederlandse Sinterklaasfeest en hoort thuis in de schoen van elke nieuwsgierige volwassene.
Hoe we kijken naar kinderen zegt alles over onszelf Hét kind bestaat niet. En toch worden we elke keer opnieuw aangetrokken door de idee van het gemiddelde kind. Statistieken, percentielen, ontwikkelingsschema's ... het zijn de instrumenten bij uitstek waarmee we kinderen vandaag in kaart brengen. Interessanter dan te focussen op het gemiddelde, is om aandacht te besteden aan de veelheid aan beelden van kinderen die er vandaag bestaan. Kinderen vereenzelvigen we met de natuur, kinderen zijn 'gevaarlijk jong', ze consumeren, en vallen samen met een steeds breder arsenaal aan labels. Dit lijken we echter vooral te doen om onszelf als volwassene een spiegel voor te houden. Hoe verhouden wij ons tot de verschillende beelden van kinderen die er bestaan? En ook: wat zegt dat over onszelf? Het kind van onze dromen bestaat niet uit uitgesponnen, langdradige essays. Via korte 'spiegels' en opvallend beeldmateriaal schetst Bruno Vanobbergen een beeld van de diversiteit in de manieren waarop onze samenleving naar kinderen kijkt.
Dé bijbel voor iedere moeder die een zoon krijgt of heeft!
Dit complete handboek over de sterke band tussen moeder en zoon staat vol praktische adviezen voor elke fase: peuter,tiener,puber en volwassen zoons. En dat kan heel goed van pas komen, in de praktijk zorgen moeders namelijk meer voor hun zoons dan vaders. En als stellen gescheiden zijn wordt de verhouding nog schever. Dat is niet erg, je kunt als vrouw prima een "man" opvoeden, maar het is daarbij wel handig om je in het andere geslacht te verdiepen. In het moeder/zoon handboek geschreven door Meg Meeker vind je alle onmisbare informatie om jongens op te voeden!
"Krachtig en actueel" - Gert Biesta
Weerstand ervaren, weerstand leren bieden aan verlangens en leren omgaan met weerstand van anderen: dit zijn fundamentele ervaringen die kinderen in opvoeding en onderwijs moeten meekrijgen. Sterker nog: kinderen hebben er recht op, zo stelt pedagoog Philippe Meirieu in dit boek. Weerstand is in het denken van Meirieu geen obstakel dat overwonnen moet worden, maar een noodzakelijke voorwaarde voor een volwassen levenshouding.
Leraren en opvoeders hebben de verantwoordelijkheid om van weerstand bieden een pedagogische prioriteit te maken. Ze moeten dit bieden aan de torenhoge maatschappelijke verwachtingen van het onderwijs, aan de ouders en leerlingen die een beroep op hen doen en, niet in de laatste plaats, aan zichzelf.
Philippe Meirieu (1949) is in Frankrijk de pedagoog bij uitstek. Hij is als adviseur op nationaal niveau betrokken geweest bij belangrijke onderwijshervormingen, waaronder een hervorming van de lerarenopleidingen en een curriculumherziening. Ook is hij actief als politicus, de laatste jaren als vice-president van de regio Rhône-Alpes, met in zijn portefeuille het thema 'een leven lang leren'.
Mijn kind is anders van jeugd- en gezinscoach Liesbeth Hop is het boek voor iedere ouder of verzorger die een kind heeft dat `anders' is door een label als ADHD, ADD, PDD-NOS, borderline of bipolair. Maar elk kind is uniek en hoe weet je nu wat jouw kind nodig heeft? Wanneer laat je testen en wanneer is `anders' een probleem? Dit boek geeft antwoord op belangrijke vragen en laat zien hoe je het kind verder helpt en een label geen beperking wordt. Zo wordt je kind wie het is!
In `Het geheim van succesvol opvoeden' deelt toonaangevend opvoedingsdeskundige, docente en moeder Esther Wojcicki haar ervaringen en inzichten. Welke waarden en vaardigheden geef je kinderen mee zodat ze zich ontwikkelen tot zelfstandige, creatieve, gelukkige mensen? Ze ontwikkelde een methode met vijf kernwaarden voor het grootbrengen van kinderen in deze tijd: `Trust' (vertrouwen), Respect, `Independence' (zelfstandigheid), `Collaboration' (samenwerking) en `Kindness' (vriendelijkheid), oftewel: TRICK. Ontspan, zegt Wojcicki tegen hedendaagse helikopterouders, en doe niet voor kinderen wat ze zelf kunnen doen. In plaats daarvan zullen we kinderen moeten leren kritisch, probleemoplossend en onafhankelijk te denken en ze aanmoedigen te ontdekken wat ze écht leuk vinden.