Für alle Lernenden (nicht nur im Bereich der Medizinberufe) bietet dieses Fachbuch eine kreative Auseinandersetzung mit dem eigenen Lernen. In Form des E-Journals (vergleichbar mit einem Notizbuch oder einer Kladde) kann das Lernen von Ihnen geplant und mitgeloggt werden.
Wann immer Sie die Lernprozesse verfolgen, den Überblick behalten und Ihren Lernerfolg kontrollieren mchten, ist ein Lernjournal die beste Wahl. Ursprünglich genutzt in Ausbildungsberufen und für Praktika bietet das Lernjournal auch für Medizinberufe vielfältige Mglichkeiten. Nicht zuletzt erlangen Sie durch das Führen eines "Lerntagebuches" eine hohe Motivation.
INHALTSANGABE: Prolog, Kap. 1: Was ist ein Lernjournal?, Kap. 2: Notizbuch und Stifte, Kap. 3: Elemente, Kap. 4: Aufbau, Kap. 5: Zeitmanagement, Kap. 6: Motivation finden, Kap. 7: Ziele erreichen, Kap. 8: Dekorationen, Kap. 9: Stempel & Co., Kap. 10: Führen des Journals, Kap. 11: Ihr persnliches Journal, BONUS: Eigene Zitate erstellen
'Gert Biesta, een briljante academicus met een gul hart, verstevigt met Het prachtige risico van onderwijs zijn positie als internationaal leider in de onderwijsfilosofie.' - Lynda Stone, Universiteit van North Carolina
'Een intellectuele kanonskogel' - Simon Verwer, Denkfiguur en leraar
'Dit boek laat een kwaliteit van denken en redeneren zien die zeldzaam is in deze tijd.' - Learning Space
In dit visionaire boek houdt onderwijspedagoog Gert Biesta een pleidooi voor wat het prachtige risico van onderwijs kan worden genoemd. Via de zeven thema's van scheppen, communicatie, lesgeven, leren, emancipatie, democratie en virtuositeit werkt Biesta zijn boodschap uitvoerig uit: we kunnen onderwijs niet begrijpen als een krachtig, productieachtig proces, maar enkel als een zwak, existentieel proces. Hij laat zien dat we in het onderwijs doelen breder moeten stellen dan alleen meetbare opbrengsten en resultaten, en betoogt op onovertroffen wijze dat als onderwijs wil slagen, dat door niemand kan worden afgedwongen.
In 2014 werd dit boek bekroond met de Outstanding Book Award in division B 'Curriculum Studies' door de American Educational Research Association.
Zittenblijven heeft een positief effect op leren. Grotere scholen zijn beter dan kleine. Nieuwe technologie veroorzaakt een revolutie in het onderwijs. We gebruiken maar 10% van onze hersenen. Onderwijs is als het weer: iedereen praat erover, iedereen denkt er veel over te weten. We hebben er allemaal een mening over omdat we allemaal betrokken zijn. Dit boek neemt indianenverhalen over onderwijs onder de loep en weerlegt ze op basis van recent onderzoek. Hardnekkige clichés over leren, technologie in de klas, neurologie en onderwijsbeleid worden een voor een tegen het licht gehouden, waar nodig worden ze doorprikt. Zo sneuvelen onder andere leerstijlen, blijken baby's niet slimmer te worden van klassieke muziek, en wordt er aangetoond dat jongens niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een ware revelatie voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten tot ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders.
Bestseller over leren en onderwijs - Nieuwe en uitgebreide editie INTERNET HEEFT ONDERWIJS OVERBODIG GEMAAKT ONZE RECHTERHERSENHELFT IS CREATIEF, LINKS IS ANALYTISCH JONGENS LEREN ANDERS DAN MEISJES ... AL DIE ONZIN EN MEER ONTKRACHT Wanneer het over onderwijs gaat, doen de gekste mythes de ronde. Het probleem daarbij is dat mensen die mythes voor waar aannemen en ze in het onderwijs toepassen. Met alle nare gevolgen van dien ... Dit boek neemt clichés over onderwijs en leren onder de loep, en laat er de meest recente wetenschappelijk onderbouwde inzichten op los. Zo sneuvelen onder andere de onterecht hoog ingeschatte leerstijlen, blijken herinneringen nooit waterdicht te zijn en wordt het voor eens en altijd duidelijk dat jongens echt niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een must voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten en ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders. Deze nieuwe en uitgebreide versie biedt nog meer duiding en is verder aangescherpt met inzichten uit recent onderzoek.
INTERNET HEEFT ONDERWIJS OVERBODIG GEMAAKT
ONZE RECHTERHERSENHELFT IS CREATIEF, LINKS IS ANALYTISCH
JONGENS LEREN ANDERS DAN MEISJES
... AL DIE ONZIN EN MEER ONTKRACHT Wanneer het over onderwijs gaat, doen de gekste mythes de ronde. Het probleem daarbij is dat mensen die mythes voor waar aannemen en ze in het onderwijs toepassen. Met alle nare gevolgen van dien ... Dit boek neemt clichés over onderwijs en leren onder de loep, en laat er de meest recente wetenschappelijk onderbouwde inzichten op los. Zo sneuvelen onder andere de onterecht hoog ingeschatte leerstijlen, blijken herinneringen nooit waterdicht te zijn en wordt het voor eens en altijd duidelijk dat jongens echt niet beter zijn in wiskunde. Jongens zijn slimmer dan meisjes is een must voor iedereen die betrokken is bij onderwijs, van leerkrachten en ouders tot managers en opleidingsverantwoordelijken of onderwijsbestuurders. Deze nieuwe en uitgebreide versie biedt nog meer duiding en is verder aangescherpt met inzichten uit recent onderzoek.
Jong en oud worden overstelpt met informatie. Menigeen lijdt aan 'infobesitas'. We proberen het met informatietechnologie te lijf te gaan, maar dat helpt niet echt. Waar het namelijk op aan komt, is dat je kunt selecteren welke informatie echt belangrijk is. Daarvoor heb je wijsheid nodig. Onderwijsmensen, meent Kees Boele, moeten daarom weer gaan doen waar het ten principale in het onderwijs om gaat: onder-wijzen, zodat jongeren wijzer worden. Dat kan volgens hem echter alleen als leidinggevenden hun school echt school laten zijn in plaats van een bedrijf. Niet de managementinformatie moet leidend zijn, maar de inhoud van het onderwijs, de passie van docenten en de atmosfeer.
Dr. C.P. (Kees) Boele (Alblasserdam, 1961) studeerde economie in Rotterdam (Erasmus Universiteit), waar hij in 1995 promoveerde. Ook studeerde hij filosofie in Amsterdam (Vrije Universiteit). Begin 2013 promoveerde hij op deze studie aan de Vrije Universiteit in de theologie. Sinds 1988 is hij bijna onafgebroken werkzaam in het hoger beroepsonderwijs, aanvankelijk als docent, sinds 2004 als bestuurder.
WAAROM ZIJN EXECUTIEVE FUNCTIES VOORSPELLERS VOOR SCHOOLSUCCES?
HOE LAAT JE LEERLINGEN STILSTAAN BIJ HUN DENKEN EN GEDRAG?
OP WELKE MANIER BRENG JE RUST IN DE KLAS? Impulsen leren beheersen, flexibel denken, plannen en organiseren ... het zijn maar enkele van de executieve functies (EF) die leerlingen elke dag nodig hebben en die volop in ontwikkeling zijn. Als leraar is het dan ook belangrijk om die vaardigheden te ondersteunen, verder te ontwikkelen en uit te dagen: ze vormen de basis voor zelfsturing en leren leren. Groeien in executieve functies geeft je een helder inzicht in wat EF en zelfsturing zijn. Vanuit situaties uit de klaspraktijk ontdek je hoe je, rekening houdend met jouw leerkrachtstijl en context, EF kunt versterken. Vanuit telkens een nieuwe focus reikt dit boek tips en werkvormen aan die EF verbeteren en de klas EF-vriendelijker maken. Samen vormen ze een totaalaanpak die het beste uit elke leerling haalt.
Eva Dierickx en Astrid Koelman schreven het boek dat ze misten als lerarenopleider en kleuterleerkracht. Ze combineerden de kennis van wetenschappelijk onderzoek met ervaringen van verschillende kleuterleerkrachten in een inspirerend en evidence informed naslagwerk vol tips en adviezen. Over hoe alles in je klas begint met het graag zien van de kleuters, bijvoorbeeld. Over hoe je grenzen stelt zonder stickers of time-out. Over hoe spel en leren met elkaar verbonden zijn en hoe je daar als leerkracht het maximale uit kan halen. Over bedenkelijke regels als 'samen spelen is samen delen'. Maar ook over executieve functies, educare en sustained shared thinking en nog veel meer. Elk hoofdstuk begint met een concrete casus en eindigt met aanvullende bronnen, antwoorden op concrete hulpvragen en reflectievragen waar je met medestudenten of collega’s onmiddellijk mee aan de slag kan. Dit boek is geschreven voor zowel studenten die beginnen aan hun opleiding als leerkrachten die al vele jaren voor de klas staan. Zonder met de vinger te wijzen stellen de auteurs praktijken in vraag en dagen ze je uit om verder te denken en te groeien als kleuterleerkracht.
Wat zijn ontwikkelingen en trends in het HRD-vakgebied?
Hoe is leren op de werkplek, in teams en andere Organisatiecontexten te organiseren?
Welke rol spelen onder andere leiderschap, technologie, talent- en ontwerpbenaderingen, prestatie en de HRD-professie daarbij? Meer dan ooit bestaat er belangstelling voor vraagstukken op het snijvlak van leren, werken en ontwikkelen. Het vakgebied HRD is dan ook voortdurend in verandering. Samen met 80 gerenommeerde auteurs geven Rob Poell en Joseph Kessels in de derde editie van dit handboek een breed overzicht van het onderzoek, van de theorie en van innovatieve praktijken die (aankomende) HRD-professionals kunnen inspireren. De 45 hoofdstukken vormen rijke reflecties op de werkpraktijk van leren en ontwikkelen in arbeidsorganisaties. In de afgelopen tien jaar hebben zich in sneltempo tal van nieuwe thema's ontwikkeld, zoals duurzaam HR, employability, learning analytics, online leren en talentontwikkeling. In acht delen geeft dit handboek een totaaloverzicht van het vakgebied Human Resource Development vandaag. Het biedt een breed en onderbouwd perspectief op de belangrijkste vragen die spelen bij het organiseren van het leren.
De verhoogde aandacht voor kwaliteitszorg in het onderwijs en de toenemende autonomie van de lokale scholen(gemeenschap) maken een duidelijk en effectief beleidsplan en -visie noodzakelijk. Om een dergelijk toekomstplan op te stellen, moet de school vertrekken van een correcte evaluatie van de huidige situatie. De vraag naar materiaal en strategieën om deze zelfevaluatie behoorlijk uit te kunnen voeren is enorm groot, zowel binnen de onderwijspraktijk als in het onderwijsonderzoek. Met IZES-Basisonderwijs (Instrument voor Zelfevaluatie van Basisscholen) bestaande uit een handleiding en een cd-rom, wordt het voor de directie en leerkrachten mogelijk gemaakt om op een eenvoudige maar zeer effectieve wijze deze zelfevaluatie uit te voeren. De cd-rom bevat onder meer een in te vullen vragenlijst die toelaat om op wetenschappelijk verantwoorde wijze uitspraken te doen over het functioneren van de school. Het programma biedt de mogelijkheid om gegevens bij te houden, aan te vullen en te verbeteren, en ook om slechts een onderdeel van de vragenlijst te bevragen. Het kan daarenboven op een intranet worden gebruikt. Naast de technische uitleg bevat deze handleiding de nodige toelichtingen bij de resultaatsverwerking.
IZES-Basisonderwijs biedt de gebruiker een zinvol en wetenschappelijk kader om de bestaande situatie te evalueren en om op basis daarvan een effectief beleidsplan op te stellen waarin de zorg voor kwaliteit van het geboden onderwijs en van de instelling centraal staat.
De verhoogde aandacht voor kwaliteitszorg in het onderwijs en de toenemende autonomie van de lokale scholen(gemeenschap) maken een duidelijk en effectief beleidsplan en -visie noodzakelijk. Om een dergelijk toekomstplan op te stellen, moet de school vertrekken van een correcte evaluatie van de huidige situatie. De vraag naar materiaal en strategieën om deze zelfevaluatie behoorlijk uit te kunnen voeren is enorm groot, zowel binnen de onderwijspraktijk als in het onderwijsonderzoek. Peter Van Petegem ontwikkelde een systeem waarmee scholen hun eigen kwaliteit en effectiviteit kunnen onderzoeken. Dit systeem heeft hij uitvoerig beschreven in zijn veelbesproken en zeer gunstig onthaalde publicatie Vormgeven aan schoolbeleid (Acco, 1998; herwerkte uitgave 2004). Met IZES-Secundair Onderwijs (Instrument voor Zelfevaluatie van secundaire scholen) bestaande uit een handleiding en een elektronische versie, wordt het voor de directie en leerkrachten mogelijk gemaakt om op een eenvoudige maar zeer effectieve wijze de zelfevaluatie uit te voeren. De elektronische versie bevat onder meer een in te vullen vragenlijst die toelaat om op wetenschappelijk verantwoorde wijze uitspraken te doen over het functioneren van de school. Het programma biedt de mogelijkheid om gegevens bij te houden, aan te vullen en te verbeteren, en ook om slechts een onderdeel van de vragenlijst te bevragen. Het kan daarenboven op een intranet worden gebruikt. Naast de technische uitleg bevat deze handleiding de nodige toelichtingen bij de resultaatsverwerking.
IZES-Secundair Onderwijs biedt de gebruiker een zinvol en wetenschappelijk kader om de bestaande situatie te evalueren en om op basis daarvan een effectief beleidsplan op te stellen waarin de zorg voor de kwaliteit van het geboden onderwijs en van de instelling centraal staat.
HOE WERKT DE STOP-DENK-DOESTRATEGIE?
WELKE ACTIVITEITEN DAGEN DE EXECUTIEVE FUNCTIES VAN KLEUTERS UIT?
HOE ZET JE DE EF-BRIL OP, SAMEN MET OUDERS? Impulsen controleren of zich concentreren is voor kleuters niet vanzelfsprekend. Dat zelfsturend gedrag hangt samen met de executieve functies (EF) en is op jonge leeftijd volop in ontwikkeling. Kleuters laten groeien in executieve functies daagt je als leraar uit om drie didactische bouwstenen toe te passen en de ontwikkeling van EF bij jonge kinderen te versterken. Door kwaliteitsvolle interacties, doelgerichte activiteiten en een sterke klasorganisatie zet je de juiste EF-bril op. Aan de hand van talloze reflectievragen, doe-opdrachten en spelactiviteiten leer je in dit boek pas echt wat EF zijn en hoe je ze herkent bij kleuters. Zet je EF-bril op, probeer het uit in je klas en laat je kleuters volop groeien.