Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder verbetert?
Waarom is werken met voorbeelden zo belangrijk bij feedback?
In welke werkvormen schuilen verborgen leerkansen? Veel leraren zullen het herkennen: je spendeert dagen en avonden aan verbeterwerk en het geven van feedback. Toch merk je bij een nieuwe opdracht dat de feedback weinig of geen effect had op je leerlingen. Waar loopt het verkeerd? Feedback in de klas brengt je naar de essentie en maakt van feedback een wezenlijk onderdeel van je lesaanpak. Vertrekkend vanuit een helder kader en aan de hand van een eenvoudig vijfstappenplan, schenkt het boek je tal van mogelijkheden om het leren van je leerlingen te activeren. De vele praktijkvoorbeelden stellen je in staat om meteen in je klas aan de slag te gaan. Dit boek heeft een duidelijke didactische en praktische insteek, en is toepasbaar op verschillende onderwijsniveaus. Wetenschappelijke ideeën worden concreet, doorleefd en tastbaar. Maak snel kennis met nieuwe werkvormen over feedback en ontdek zo extra leerkansen en mogelijkheden voor je leerlingen en jezelf.
Hoe kan een docent zijn leerlingen helpen hun brokkelbrein de baas te worden?
Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen - social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren.
De auteurs laten zien hoe drie breinnetwerken uit balans raken door frequent social media-gebruik. Maar bovenal geven zij docenten tips om die balans te herstellen zodat aandacht makkelijker vast te houden is. Dit doen zij aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en meer dan zestig praktijkvoorbeelden. Inclusief zes didactische breinprincipes en een voorbeeld les voor leerlingen over social media en brein.
Lees dit kleurrijke boek en ontdek:
- hoe een 'echte' micro-pauze, ook tijdens de les, zorgt voor betere aandacht;
- hoe je leerlingen kunt leren focussen en waarom aandachtsrituelen werken;
- hoe je net als app-ontwikkelaars dopamine kunt laten stromen in de les;
- waarom social media door de 4 G's het adolescentenbrein zo boeien.
Gerjanne Dirksen is de oprichter van het BCL Instituut, grondlegger van de zes breinprincipes en auteur van onder andere Breindidactiek.
Theo Compernolle, voorheen hoogleraar, is een internationaal gerespecteerd docent op het vlak van stress en brein en auteur van onder andere Ontketen je brein.
Gertie Verreck is directeur van het BCL Instituut. Het instituut dat workshops, opleidingen en lezingen verzorgt over breinleren en breinleiderschap.
Alles wat je aandacht geeft, groeit
De kunst van het ' transparant' managen
Wat werkt er bij het gezond maken van de communicatie tussen manager en medewerker? Dit boek geeft niet alleen antwoord op die vraag, maar is ook leidraad voor managers die de relatie met hun medewerkers willen verbeteren ten einde een beter werkklimaat te creëren. Transparant managen is daarbij het sleutelwoord.
Voor wie bestemd
Management
communicatie
Jongeren zitten iedere dag zes uur voor een scherm. Dat is meer tijd dan ze op school doorbrengen. Hadden we het vroeger over schoolgaande jeugd, nu kunnen we beter spreken van schermgaande jeugd. Wat doet al dit schermgebruik met de jeugd? Wordt ze daar slimmer of dommer van, dikker of dunner, beter of slechter? En hoe moeten ouders ermee omgaan?
Schermgaande jeugd gaat in op alle belangrijke kwesties die spelen. Waarom hebben tablets zon aantrekkingskracht op peuters? Wat is de invloed van de enorme hoeveelheid porno waarmee pubers zo gemakkelijk in aanraking komen? Maken games en Google tieners dom of juist intelligent? Hoe kunnen ouders het smartphonegebruik van pubers het best binnen de perken houden? En wat te doen met het veelvuldige mediamultitasken?
Patti Valkenburg bespreekt, duidelijk en genuanceerd, de laatste stand van zaken over de aantrekkingskracht en effecten van media. Een must voor ouders, studenten, docenten en iedereen met belangstelling voor jeugd, media en opvoeding.
Patti M. Valkenburg is een internationaal befaamd onderzoeker op het gebied van jeugd en media. Ze is als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde eerder verschillende succesvolle boeken, waaronder Vierkante ogen en Beeldschermkinderen. Valkenburg is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Voor haar vernieuwende onderzoek ontving zij in 2011 de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschapsprijs.
Over Beeldschermkinderen:
`Beeldschermkinderen is een goed geschreven boek. Het heeft een heldere structuur en alles wat je verwacht, staat erin. () Een must voor alle ouders die nadenken over hun kinderen in de grotemensenwereld.
OUDERS ONLINE
`This is a book I will recommend to students and it occupies a prominent place on my bookshelf.
PROFESSOR BRIAN YOUNG, UNIVERSITY OF EXETER, UK
`An excellent resource and one that researchers with a variety of backgrounds and training will turn to often. () The material has been presented in a manner that makes it accessible to non-researchers such as parents, policy makers and journalists.
PROFESSOR KAVERI SUBRAHMANYAM, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, LOS ANGELES, USA