Filter
Genres
- Educatieve uitgaven algemeen
- Kinderboeken algemeen
- Literaire fictie algemeen
- Non-fictie vrije tijd/algemeen
- Reizen algemeen
- Non-fictie informatief/professioneel algemeen
- Theologie algemeen
- Bedrijfskunde algemeen
- Geneeskunde algemeen (192)
- Psychiatrie (25)
- Medische handboeken (professioneel) (10)
- Alternatieve geneeswijzen (professioneel) (5)
- Specialistische geneeskunde: algemeen (5)
- Anatomie en fysiologie (2)
- Medische en socio-medische wetenschappen (2)
- Diergeneeskunde (2)
- Medische woordenboeken (1)
- Specialistische geneeskunde: chirurgie (1)
- Farmacie, farmacotherapie (1)
- Gezondheidswetenschappen (1)
Uitgevers
- Brave New Books (58)
- Lannoo Campus (23)
- Mijnbestseller.nl (15)
- Acco uitgeverij (9)
- Bookmundo (8)
- Academia Press (5)
- Bookmundo Direct (4)
- Eburon (4)
- HeartConnection Nederland (4)
- Kosmos Uitgevers (4)
- Lucht, Uitgeverij (4)
- Acco België (3)
- AnkhHermes, Uitgeverij (3)
- Atlas Contact (3)
- Balans, Uitgeverij (3)
- Lannoo (3)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (2)
- Athenaeum (2)
- De Tijdstroom (2)
- Prometheus (2)
- SWP, Uitgeverij B.V. (2)
- 2010 Uitgevers (1)
- AUP Wetenschappelijk (1)
- Acco (1)
- Balans (1)
- Bezige Bij b.v., Uitgeverij De (1)
- BigBusinessPublishers (1)
- Booklight (1)
- Boom (1)
- De Geus (1)
- Haystack, Uitgeverij (1)
- Lente (1)
- Luitingh Sijthoff (1)
- Mazirel Pers (1)
- New Scientist (1)
- Podium (1)
- Sterck & De Vreese (1)
- Stichting Gezond Leven (1)
- Stichting Langerhans (1)
- Storyland POD (1)
- Ten Have (1)
- Tred (1)
- Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V. (1)
- Uitgeverij Heijink (1)
- Uitgeverij Pluim (1)
- Uitgeverij Tobi Vroegh (1)
- Voor Dummies (1)
- WalburgPers Algemeen (1)
- iMed Books (1)
- uitgeven.nl (1)
Formaten
Geneeskunde algemeen
-
Tien jaar geleden stond mijn leven op zijn kop. Alles wat ik vanzelfsprekend vond bleek ineens heel anders te zijn. De eerste vijfendertig jaar groeide ik op met een beperking en alle uitdagingen die er bij hoorde. Een leven gevuld met Ups en Downs. Mijn leven liep de goede kant op, ik deed een HBO studie en woonde al een tijdje samen. Na het overwinnen van depressies en andere uitdagingen die het leven in een rap tempo op mij afvuurde. Op dit moment kreeg ik de diagnose NAH ofwel Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit had ik al vanaf drie maanden oud maar nu draaide mijn hele leven 180° om. Mijn ervaringen voor en na mijn diagnose, mijn kijk op de wereld door de ogen van iemand met een ontzichtbare beperking, dit allemaal in 35 jaar en de rest van mijn leven.
-
Geneeskunde in tijden van AI
Sigrid Sterckx, Wim Van Biesen
- Academia Press
- 7 Januari 2025
- 9789401497725
Nu AI op het punt staat om ook in de gezondheidszorg door te dringen, is het belangrijk dat zowel artsen als patiënten realistische verwachtingen hebben over wat AI-technologie kan en niet kan.
Vanzelfsprekend zijn daar ethische en juridische vragen aan verbonden: in hoeverre mag technologie de rol van de zorgverlener overnemen? Dit boek geeft de lezer op basis van de persoonlijke ervaring van allerlei specialisten die zelf bijna dagelijks in aanraking komen met AI in de geneeskunde een beeld van heel wat uiterst boeiende manieren waarop AI nu al de geneeskunde aan het veranderen is. Niet alleen in het basisonderzoek, maar ook bij geneesmiddelenontwikkeling, diagnose, chirurgie, communicatie tussen patiënten en zorgverleners, enzovoort. Via een fascinerende verkenningsreis langs diverse domeinen biedt dit boek op een inleidend niveau de nodige handvatten om zelf mee na te denken over de toekomst van onze gezondheidszorg in tijden van AI. -
In dit zeer praktische boek laat Huub Buijssen, een autoriteit op het gebied van dementie, zien dat tijdens het dementeringsproces niet alles verloren gaat maar dat belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, behouden blijven. Op bevlogen wijze laat de auteur zien dat juist kennis van wat niet verloren gaat, de sleutel vormt voor het behoud van contact en een prettige omgang. Ruime aandacht is er in het boek - een bestseller in Duitsland én Zuid Korea - ook voor de worstelingen, gevoelens en behoeftes van de naasten van mensen met dementie. Het boek geeft op een betrokken wijze aan hoe je kunt helpen zonder jezelf te verliezen. Het boek is in een heldere stijl geschreven. De auteur verlevendigt theorie en omgangstips steeds met herkenbare praktijkvoorbeelden en citeert daarbij uit romans van bekende schrijvers die dementie uit eigen ervaring kennen.
Huub Buijssen (1953) wiens beide ouders leden aan dementie, is psychogerontoloog en gezondheidszorgpsycholoog. Hij schreef meer achtenveertig boeken, waaronder de bestsellers De heldere eenvoud van dementie, De magische wereld van Alzheimer en Als een dierbare depressief is. Veel van zijn boeken verschenen in het Duits. Daarnaast zijn boeken van hem vertaald in het Engels, Deens, Zweeds, Tsjechisch, Pools en Zuid-Koreaans. -
Als de dokter huilt
Nisa Ertugrul, Ilse Hofman, Febe Deden
- Haystack, Uitgeverij
- 26 September 2024
- 9789461266361
Mag je als zorgverlener verdriet tonen als je een patiënt moet vertellen dat er geen hoop is? Mag je lachen als je goed nieuws kunt delen? Hoe gaan zorgverleners om met de verschillende emoties die ze ervaren tijdens hun werk?
Tot voor kort was het tonen van emoties een taboe binnen de medische wereld. Inmiddels ontdekken zorgverleners dat het tonen van je eigen kwetsbaarheid niet alleen prettig is voor de patiënt, maar ook voor henzelf. Maar hoe bewaar je als zorgverlener de balans tussen het tonen van empathie en het bewaren van emotionele afstand?
In dit boek vertellen 27 zorgprofessionals, waaronder artsen, psychologen en verpleegkundigen, open over hun persoonlijke ervaringen. Oudere artsen reflecteren op hoe ze vroeger hun gevoelens onderdrukten, terwijl jongere artsen vertellen hoe ze langzaam maar zeker ruimte maken voor compassie en het delen van persoonlijke verhalen.
Als de dokter huilt is geschreven door drie jonge vrouwen. Nisa Ertugrul, Ilse Hofman en Febe Deden waren zeventien toen ze hun gelijknamige profielwerkstuk schreven. Voor dit boek hebben ze hun bekroonde werkstuk herzien en uitgebreid. -
- 50%
Kind zijn van een ouder met psychiatrische problemen betekent altijd gedoe. Zelfs als je elkaar zestien jaar niet ziet, zoals Trea en haar vader. Uiteindelijk wordt het contact hersteld en lukt het hen om alsnog een vader-dochterrelatie te krijgen.
De doldwaze tocht die zij vanaf dat moment samen afleggen, eerder verwoord in columns in Trouw, laat zien hoe je kunt meebewegen met gekte, zonder zelf gek te worden. Zelfs als de wereld door een virus gekker dan ooit lijkt te zijn geworden.
Een boek voor mensen met ook zo'n ouder, broer, zus of naaste.
Een boek dat bemoedigt, troost, inspireert. Dat laat huilen en lachen.
'Zelden zoveel scherpte en zachtheid bij elkaar gezien als in deze boeiende korte scènes uit het leven van een dochter van een psychiatrische vader. Trea raakt ons elke keer rechtstreeks in het hart.'
Lisette Thooft - auteur en rebalancer
'Ook bij mensen met een beperking gaat het eerst en vooral om mensen, altijd. Trea schreef met dit boek een treffend en ontroerend pleidooi voor de menselijke maat.'
Bram Bakker - auteur, theatermaker en (ex)psychiater
Trea van Vliet schreef honderden columns voor diverse kranten en tijdschriften. Ook schrijft ze biografieën en maakt ze boeken voor families waar iets te vieren of te herdenken valt.
Rode draad in haar werk is: hoe doen we dat nou, leven? Dit altijd met een oog voor veelzeggende details, want de grote dingen tonen zich in de kleine dingen. -
Een volkomen toevallige waarneming bezorgde Christiaan Eijkman een Nobelprijs. Eind negentiende eeuw was hij naar Nederlands-Indië gegaan om de oorzaak van de ziekte beriberi te ontdekken, aan de hand van experimenten met kippen die aan een soortgelijke ziekte leden. Toen de kok ze een paar weken lang ongepelde in plaats van witte rijst te eten had gegeven - hij vond gekookte militaire rijst te goed voor civiele kippen -, werden ze weer beter. Eijkman zag in dat het zilvervliesje een stof moest bevatten die kippen nodig hadden. Dat je echter ziek kon worden door een gebrék aan iets, aan wat we tegenwoordig vitamines noemen - daar was de briljante geest van Gerrit Grijns voor nodig, Eijkmans assistent en opvolger. Hij was in 1901 de eerste ter wereld die aantoonde dat onze voeding méér moet bevatten dan vetten, koolhydraten, eiwitten en mineralen. Toch werd Eijkman wereldberoemd en kent zelfs in Nederland niemand Gerrit Grijns, de eigenlijke vader van de vitamines.
De vitaminepioniers beschrijft dit bijzondere wetenschapshistorische verhaal, met botsende karakters, tegenstrijdige experimenten, felle discussies en flink wat rumoer.
Rob van den Berg is als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij schreef biografieën van de Nederlandse scheikundige J.H. van 't Hoff, Een gedreven buitenstaander (2021), en de sterrenkundige Frederik Kaiser, Een passie voor precisie (2022).
Over Een gedreven buitenstaander:
'De lezer heeft het getroffen met Van den Berg als biograaf.'
Nederlands Dagblad
'Prachtige inkijkjes in de drijfveren van Van 't Hoff zelf en ook in die van zijn directe omgeving. (...) Een zeer geslaagde en rijke biografie.'
Biografieportaal
Over Een passie voor precisie:
'Een mooi en compleet beeld van Frederik Kaiser.'
de Volkskrant -
Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dát voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden. Leven met een beperking of onomkeerbare ziekte is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel. In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt. Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.
-
Wenn Sie sich fragen, wie Sie in Zukunft mit der ICD-11 arbeiten knnen, ist dieses Buch genau das Richtige für Sie. Es führt Sie Schritt für Schritt durch die neue internationale Klassifikation der Krankheiten, die seit 2022 auch im Rahmen der hausärztlichen Versorgung gültig ist. Sie erfahren, wie die häufigsten Krankheitsbilder, die in der Allgemeinmedizin vorkommen, nach der ICD-11 richtig und eindeutig kodiert werden. Dabei werden auch die speziellen Aspekte der geriatrischen Medizin beachtet, die für eine optimale Versorgung der älteren Patienten wichtig ist. Dieses Buch ist ein nützliches Werkzeug für alle Allgemeinmediziner und Gesundheitsfachkräfte, die sich mit der ICD-11 vertraut machen wollen und eine qualitativ hochwertige Patientenversorgung anstreben.
-
Een bezoek aan de psycholoog, voor velen blijft het een grote stap. Via de verhalen in dit boek krijg je als lezer een waardevolle blik op de verborgen worstelingen van cliënten, terwijl Wendy de Pree je met meer dan 25 jaar ervaring als kinderpsycholoog op een authentieke en warme manier meeneemt in haar praktijk. Of het nu het gevolg is van een aangeboren kwetsbaarheid, een heftig temperament of een onderliggend trauma: haar aangrijpende casussen en leerrijke inzichten onthullen hoe er kortsluiting kan ontstaan in het brein in ontwikkeling en zijn omgeving. Een jongen met donkere gedachten, een meisje met drang naar perfectie, een volledig uitgeputte moeder... Met haar heldere observaties gunt Wendy je een unieke inkijk in de meest diepmenselijke emoties en gedragingen. En misschien nog belangrijker: een boeiende les in hoe je verbinding kunt blijven maken, wat er ook gebeurt. Naast haar missie om kinderen en hun ouders en jongvolwassenen veerkrachtiger te maken, en de drempel naar hulpverlening te verlagen, deelt Wendy ook haar persoonlijke reis als psycholoog. Daarmee biedt dit boek een herkenbare en bij momenten hartverwarmende houvast. 'Wendy brengt wat complex is terug op mensenmaat. Knap werk.'
- Peter Adriaenssens, Kinder- en jeugdpsychiater -
Mijn leven met een bipolaire stoornis is als een emotionele achtbaan geweest. In "Deze pil maakt het verschil" deel ik openhartig mijn persoonlijke reis. Hierin vertel ik over de erfelijke factor van de stoornis en de sociale triggers die episodes kunnen uitlokken. Tijdens mijn studiejaren maakte ik voor het eerst kennis met de ontwrichtende kracht van een bipolaire stoornis. De zoektocht naar stabiliteit werd een constante metgezel
terwijl ik probeerde de juiste medicatie, therapie en steun van mijn naasten te vinden. Mijn relaties en studieresultaten werden beïnvloed door de schommelingen in stemming en energie, waardoor ik gedwongen werd voortdurend mijn balans te herstellen. Ik beschrijf ook hoe een episode van hypomanie, naar manie tot psychose kan lijden. Terwijl mijn verhaal zich ontvouwt, neem ik je mee door mijn ervaringen met medicatie en hoe deze geleidelijk aan een sleutelrol begon te spelen in het beheersen van mijn bipolaire stoornis. Ondanks mijn inspanningen en de steun die ik ontving, belandde ik in een verlammende angstpsychose waarbij ik tien dagen lang geen hulp kreeg en wat vervolgens leidde tot een wanhoopsdaad. -
Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten
Sofie Peeters
- Acco België
- 27 Augustus 2024
- 9789462925861
Wist jij dat drie vierde van de mensen met onverklaarde symptomen vrouwen zijn? Dat vrouwen tot 33% meer kans hebben in het ziekenhuis te belanden met ernstige bijwerkingen van medicatie? En hoe komt het dat de ware omvang van de clitoris pas ontdekt werd in 1998? In Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten onthult Sofie Peeters de oncomfortabele waarheid: eeuwenlang werd medisch onderzoek gebaseerd op het mannelijk lichaam, waardoor kennis over het vrouwenlijf achterstand opliep.
Migraine, menopauze, hartaandoening, endometriose, depressie, ADHD, maar ook een zoektocht zonder eindpunt. Deze zeven aandoeningen hebben een genderdimensie: ze komen vaker (of enkel) voor bij vrouwen en/of ze uiten zich op een andere manier bij vrouwen dan bij mannen.
Zeven bekende vrouwen - Evy Gruyaert, Lieve Blancquaert, Cathérine Ongenae, Uwe Porters, Evangeline Agape, Ahlaam Teghadouini en Elisabeth Lucie Baeten - vertellen hun persoonlijke verhaal. Over de symptomen, de zoektocht naar een diagnose en de impact op de relatie met zichzelf. Elk hoofdstuk bevat ook medische uitleg over de aandoening in kwestie, om de meest recente kennis over het vrouwenlijf te verspreiden.
Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten is een krachtig pleidooi voor gendersensitieve geneeskunde, vrouwenrechten en zelfkennis. Het is een essentieel boek voor iedereen die het vrouwenlijf beter wil begrijpen en voor zorgverleners die streven naar een meer inclusieve benadering.
OVER DE AUTEUR
Sofie Peeters (1986) studeerde communicatiewetenschappen (KU Leuven) en audiovisuele kunsten (RITCS). Haar eindwerk 'Femme de la rue' (2012), een docu over straatintimidatie, veroorzaakte een schokgolf in België en zette de problematiek op de maatschappelijke agenda. Vandaag werkt Sofie als allround storyteller: ze schrijft, filmt en maakt podcasts. Gender is de rode draad in haar werk, dat varieert van vaderschapsdiscriminatie tot obstetrisch geweld. In 2017 ontving ze voor haar werk een prijs van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Sofie is ook de trotse eigenaar van een vrouwenlijf, dat jammer genoeg jarenlang kampte met onverklaarde symptomen. -
`Je bent nog verrassend rustig.' De spoedarts knijpt even in mijn schouder als troost. `Weet je, gelukkig heb je een donkere broek aan. Toch één lichtpuntje vandaag.' Lichtpuntje. Ze bedoelt het zo goed, ze zegt het zo lief, zo zacht. Ik wil tegen haar brullen dat het geen lichtpuntje is, dat ik niet eens een zwarte broek aan had vandaag maar die speciaal omwille van de zee van bloed heb aangedaan. Dat alles vanmorgen nog in orde was toen ik mijn lichtblauwe jeans uit mijn kleerkast trok. Toen mijn baby'tje leefde en het bloedverlies miniem en onschuldig was. Iets in mij breekt. Ik voel het opkomen, weer een golf, alsof mijn hart er langs al mijn ledematen tegelijk wordt uitgetrokken. Verdriet, angst, woede. Het zijn namen voor emoties die bijlange na niet omschrijven hoe het echt voelt om ze te voelen. Ik wil gillen, schreeuwen, gooien met dingen. In plaats daarvan duw ik het weg, samen met de tranen die in mijn hoofd bonken en ongeduldig zitten te wachten tot ze eruit mogen komen. Het licht is uit, mijn binnenkant even donker als mijn zwarte, doorweekte broek. Even leeg en doods als mijn buik weer is. Het was zo mooi, het had zo mooi kunnen zijn.
-
Gokverslaving komt veel voor en er zijn verschillende behandelmethodes met wisselende resultaten. Zelf ben ik jaren actief gokverslaafd geweest en ik probeerde van alles om te stoppen. Wat ik ook deed, ik bleef terugvallen. "Gewoon niet doen!" hoorde ik vaak. Maar dat was juist het probleem! Ik kon niet 'gewoon' stoppen. Ondertussen ging het bergafwaarts met mij.
Inmiddels ben ik meer dan 10 jaar gokvrij en ik beschrijf hier exact de stappen die ik moest nemen om het gokken achter mij te laten. Mijn doel is om mensen te helpen die worstelen met hun gokverslaving. Ze zijn niet slap of gek, ze weten gewoon niet hoe ze moeten stoppen! -
Onzichtbare Grenzen vertelt het verhaal van het leven na een diagnose. In mijn geval NAH ofwel niet aangeboren hersenletsel. Welke horden lagen er op mijn pad? Wat heeft mij geholpen, en wat niet? Door welke keuzes ben ik verder gekomen in mijn leven? Hoe ziet mijn leven er nu uit, maar ook hoe sta ik nu in het leven.
Met Onzichtbare Grenzen neem ik je mee op reis door mijn ups en downs. Wat heeft mij gemaakt tot de man die ik nu ben. Maar ook wil ik proberen te laten zien vanuit mijn perspectief hoe het is om te leven met een beperking, maar ook de wereld eromheen. Het belang van ervaringsdeskundigheid. Mijn pad naar Dennis 3.0. -
Net als iedere andere arts legde Lodewijk Ivo Crijns aan
het begin van zijn loopbaan de eed van Hippocrates af.
Deze belofte om iedere patiënt zo goed mogelijk te genezen
en te verzorgen werd een leidraad in zijn loopbaan en
leven. Tijdens zijn opleiding werkte Crijns als hartenjongen
in Groningen en verbleef hij tijdelijk in een leprakolonie in
Colombia. Daarna maakte hij vele hoeken van de medische
praktijk van dichtbij mee: Crijns werkte als huisarts aan de
Waddenkust in Friesland en later als sociaal geriater en bij
de crisisdienst. In De belofte van een arts deelt hij zijn
ervaringen met de lezer en geeft hij inzicht in de praktijk
van de geneeskunde van de afgelopen veertig jaar. -
Een eetstoornis hoeft niet voor altijd te zijn
Patty Annicq
- Lannoo Campus
- 25 April 2024
- 9789401499828
Waarom beslist een jongere om niet te eten?
Wat is de rol van de innerlijke criticus?
Hoe herprogrammeer je de gedachten van de eetstoornis? Bij het behandelen van een eetstoornis geven we vaak voorrang aan het eetpatroon en het lichaamsbeeld. Eerst 'opnieuw leren eten', en dan de rest. Maar kan het meer opleveren als we de denkpatronen van een jongere eerst proberen te begrijpen? Een eetstoornis hoeft niet voor altijd te zijn verkent verschillende benaderingen voor behandeling. Het belangrijkste daarbij is inspelen op de leefwereld en denkpatronen van de jongere die je behandelt. Je begrepen voelen door zorgverleners en omgeving is een eerste stap in herstel en een gezond eetpatroon. Dit boek is bedoeld voor zorgverleners, ouders, en iedereen die te maken heeft met jongeren met eetstoornissen. Het biedt praktische inzichten, casestudy's en concrete handvatten om effectiever te communiceren met deze kwetsbare groep. Vanuit een systemisch perspectief worden behandelingsopties besproken die de diepere oorzaken van de eetstoornis aanpakken. 'Een eetstoornis hoeft niet voor altijd te zijn verduidelijkt een aantal heel specifieke eetgestoorde gedragingen, emoties en gedachten, wat patiënten, ouders, familieleden en behandelaars kan helpen om een bepaald gedrag beter te begrijpen. Erg volledig en up-to-date.'
- Prof. Elske Vrieze | diensthoofd volwassenenpsychiatrie, Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven 'Verhelderende inzichten in de duistere wereld van eetstoornissen, geschreven vanuit de schoot van de dagelijkse klinische praktijk.'
- Prof. Harald Peeters | gastro-enteroloog, UGent 'Patty Annicq geeft een uniek inzicht in het denken en voelen van de anorexiapatiënt. Dit boek fungeert als spiegel voor de adolescent en tolk voor de familie, en wordt zo een gids naar een leven zonder eetstoornis.'
- Bart Van Daele | psychiater 'De inzichten uit dit boek zetten je op weg om met (veel) geduld, mededogen en zelfliefde de interne criticus om te buigen tot supporter en van binnenuit het helingsproces aan te vatten.'
- Els | gynaecologe, ex-patiënt en moeder van een dochter met een eetstoornis 'Eetstoornissen zijn zo ingrijpend en ongelofelijk uitdagend. Meer mensen zouden moeten weten hoe uniek en krachtig deze aanpak is en dus waarom dit boek anders is dan eerdere boeken over dit onderwerp.'
- Amy Edmonson | Professor of Leadership and Management, Harvard Business School -
Waar gaat je organisatie naartoe?
Hoe neem je collega's mee aan boord?
Hoe ga je om met verandering?
En hoe navigeer je in woelig water? Als leidinggevende, manager, directielid of bestuurder in de zorg is het niet evident om een visie in de praktijk om te zetten, of om ze aan te houden. De sector heeft haar eigen regels en wetten, maakt woelige tijden door, en het overnemen van wat werkt in andere sectoren is vaak geen oplossing. De goede bedoelingen en het concrete gedrag binnen je organisatie zitten niet altijd op één lijn. Hoe ga je om met die grote uitdaging? Omgaan met verandering in de zorgsector zet in op de kracht van gedeeld leiderschap. Het nodigt je uit om met de vijf dimensies aan de slag te gaan die de unieke identiteit van jouw organisatie bepalen: visie, mens, organisatiecultuur, management en context. Met als doel: je toe te laten een koers uit te zetten en te houden in de richting die je wilt varen, mét vertrouwen en geloof. Ook wie niet in een leidinggevende rol zit, levert daaraan een belangrijke bijdrage. Dit boek brengt inzichten uit managementpraktijk en -theorie samen, aangevuld met perspectieven uit de psychologie, neurologie, organisatiecultuur, hr-management, coaching en veranderingsmanagement. Met de Navigatiedriehoek brengt het een uniek overzicht van de onderlinge afhankelijkheid van al die domeinen, en tastbare handvatten om de tocht aan te vatten. 'De mogelijkheden om zorg te transformeren in de komende jaren zijn groter dan ooit tevoren, maar dat zal een nieuwe vorm van leiderschap vereisen. Dit boek is een schitterende gids naar nieuwe horizonten voor de zorg.'
- Peter Hinssen | serial entrepreneur, keynotespeaker en auteur 'Naast creativiteit en veerkracht vraagt verandering binnen de zorg tijd en aandacht voor de menselijke kant ervan. Dit boek zoomt in op dit perspectief van verandering en inspireert zorgverleners en organisaties om transities positief te omarmen.'
- Margot Cloet | gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro 'Een must voor iedereen - leidinggevende of medewerker - die op genuanceerde en dynamische wijze verandering wil brengen in de zorg, en tot geïntegreerde zorg wil bijdragen.'
- Wim Distelmans | hoogleraar palliatieve zorg (VUB), oprichter LEIF 'Een concreet en realistisch boek, dat een gans gamma van mogelijkheden biedt om begeestering en engagement te funderen in doelgerichte realisaties. Dat is het recept van Ruth Raes.'
- Manu Keirse | emeritus hoogleraar faculteit Geneeskunde KU Leuven 'De uitdagingen voor de zorg zullen nieuw, empathisch leiderschap vereisen. Ruths boek geeft hiervoor tools, inzichten en mooie praktijkvoorbeelden.'
- Candice De Windt | Vlaams Zorg- en Welzijnsambassadeur -
Word je bewust van je eigen mindset
Kijk anders naar de impact die je hebt
Navigeer door verandering, tegenslag en mislukkingen
Ontdek hoe jij het beste leert en groeit Het zorgsysteem staat onder druk. Als zorgverlener zit je vaak gevangen tussen twee vuren. Volg je het protocol of ga je mee met je intuïtie? Wat is het goede en wat het foute? Moet je volgen, of kun je zelf ook leiden? Die vragen hebben geen vast antwoord. De oplossing ervoor ligt ook niet in het vinden van een vaste balans tussen de twee, maar in een goed begrip van de soorten twijfels waarmee je zit. Doe ik het wel goed als zorgverlener? biedt een kompas waarmee je leert bewegen tussen de verschillende perspectieven. Dit boek helpt zorgverleners om effectief te reageren op veranderingen en duurzame verschuivingen in de zorg te bevorderen. Het leert je anders kijken naar persoonlijke groei en een veerkrachtiger en empathisch zorglandschap. Dan kun je overwogen keuzes maken, en voel je ook de energie terugkeren in de zorg die je verleent. -
We begrijpen steeds beter hoe onze hersenen werken, en kunnen ze daarmee ook steeds beter hacken. Zo kunnen artsen parkinson behandelen met breinelektroden en depressieklachten verminderen met magnetische pulsen. Verlamde patiënten leren robotarmen aansturen dankzij hersenimplantaten, gezonde proefpersonen spelen al liggend in MRI-scanners Pong tegen elkaar via hun hersensignalen.
In Hack je hersenen beschrijft wetenschapsjournalist Stan van Pelt hoe deze revolutionaire technieken werken, wat er allemaal al kan op dit moment, en wat we in de toekomst kunnen verwachten. Misschien leren we dan een nieuwe taal door simpelweg een chip in ons brein te stoppen, en communiceren we rechtstreeks met elkaar via onze gedachten. Maar ben je nog wel jezelf als je je hersenen zo beïnvloedt? En wat als iemand anders jouw brein hackt? -
Binnen de academische wereld wordt zeer verschillend gedacht over de bijdragen van het lichaam aan het functioneren van de menselijke geest. Bestaat de geest uitsluitend uit hersenprocessen, of levert de rest van het lichaam daar ook een inhoudelijke bijdrage aan? Op zoek naar antwoorden maakt de auteur op theoretische gronden aannemelijk dat het inwendige lichaam daar inderdaad een belangrijke rol bij speelt. Startpunt is dat men momenteel in de biologie van het lichaam stilzwijgend uitgaat van aannames die niet bewezen blijken te zijn. Ze leken vanzelfsprekend vanuit het huidige, hiërarchische lichaamsbeeld: de mens als een wandelend brein. Het blijkt echter mogelijk om die aannames ook anders dan nu te interpreteren. De theorie waarin dat wordt uitgewerkt beschrijft een nieuw lichaamsbeeld, omvat huidige theorieën, lijkt waarschijnlijk op grond van aanvullend bewijs, en is proefondervindelijk goed te verifiëren.
Daaruit rijst vervolgens een nieuw mensbeeld op, waarin gevoel en subjectiviteit in het inwendige lichaam ontstaan en de basis vormen voor het ontstaan van cognitie en objectiveringsvermogen in de menselijke hersenschors. De bijdragen die dit kan leveren aan de filosofische dialoog over fundamentele vraagstukken van ons mens-zijn worden bediscussieerd.
De auteur daagt biologen, medici, psychologen en filosofen uit om met andere ogen te kijken naar bestaande theorieën uit hun vakgebied, theorieën die tot nu toe vertrouwd en vanzelfsprekend leken. In de samenleving zijn velen hier al intuïtief van overtuigd. Dit boek wijst de weg hoe de wetenschappelijke wereld zich hierbij aan kan sluiten.
HendrikJan Houthoff (1943) studeerde geneeskunde en enkele jaren wiskunde. Hij begon zijn loopbaan bij het Nederlands Herseninstituut en het Anatomisch-Embryologisch Laboratorium van de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde hij in 1973 op een proefschrift over de ontwikkeling van het zenuwstelsel, waarvoor hij een prijs kreeg. Na een opleiding tot patholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen werd hij daar in 1979 benoemd tot hoogleraar pathologie. Na een sabbatical aan de State University of New York werd hij in 1982 benoemd tot hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Amsterdam. -
Zo'n 75 jaar geleden vonden in de Verenigde Staten de eerste experimenten met diepe hersenstimulatie plaats. Dit type behandeling voor psychiatrische stoornissen moest een alternatief vormen voor de agressievere lobotomie en elektroshocktherapie. Terwijl onderzoek juist liet zien hoe grillig en onvoorspelbaar diepe hersenstimulatie was, waarschuwden onheilsprofeten al snel voor massale hersenspoeling en gedragsbeïnvloeding. Zij projecteerden verschillende maatschappelijke spanningen en angsten op de psychiatrie en haar technieken. In De ultieme lobotomie toont Max van der Linden de turbulente geschiedenis van diepe hersenstimulatie, waarin grote technologische stappen werden gezet maar ook veel vragen onbeantwoord bleven.
-
Persoonsgerichte zorg
An Ravelingien, Joke Lemiengre, Simon Malfait
- Lannoo Campus
- 11 September 2023
- 9789401498777
In het takenpakket van zorgverleners zijn er aspecten die zo vanzelfsprekend klinken dat we er nauwelijks nog aandacht voor hebben. Toch is dat broodnodig: net die basics, die we te weinig benoemen, kunnen simpele antwoorden bieden op zeer uitdagende situaties. Dit zakboekje voor elke zelfkritische en nieuwsgierige zorgverlener, van ambulante tot residentiële zorg, toont je de weg: via participatie van zorgvragers, naar de persoonsgerichte zorg die essentieel is voor zorgkwaliteit én je beroepseer.
-
Bergaf bergop - Hoe long covid mijn leven op pauze zet
Karl De Rycke
- Storyland POD
- 5 Juni 2023
- 9789464855623
Ik heb long covid. Long zoals in langdurig, niet van het orgaan. Long zoals 15 maanden nadat ik besmet raakte met corona. Nog elke week moet ik uitleggen wat er mis is met mij. Nog elke week stoot ik op onbegrip, meestal uit onwetendheid. Ik schreef dit boek omdat het nodig is. Omdat het moet.
Want wat doet dat met een mens, langdurige covid? En met zijn omgeving? Tegen welke muren loop je en op welke vooroordelen bots je? Met welke vragen sta je op en ga je ook weer slapen als je een aandoening hebt, die je leven volledig beheerst? Die je leven op pauze zet. En welke vragen kunnen wetenschappers beantwoorden en wat onderzoeken ze nog?
Ik neem u mee in een week van mijn leven. Daarin probeer ik te schetsen wat het is om constant te vechten tegen een onbekende vijand. Daarbovenop laat ik enkele wetenschappers aan het woord. Zij zijn het best geplaatst om antwoorden te geven op de vragen die mij en andere patiënten bezighouden. En we hebben veel vragen. Ons leven lijkt wel een zware bergrit in de Tour. Mijn rit met long covid is er in elk geval eentje die snel bergaf ging. En maar heel traag en moeizaam weer bergop. -
Langdurige en ernstige vermoeidheid ontstaat wanneer men systematisch het ontspanningsmechanisme onderdrukt zodat het moe zijn zich opstapelt. Dit gebeurt onopgemerkt vanuit een ongezonde en stressvolle levenswijze. De energiehuishouding zakt in elkaar en toxische stoffen stapelen zich op die niet of te traag het lichaam verlaten.
Jan Dries is duidelijk. Niet de vermoeidheid is het probleem, wel het gebrek aan herstel. Door onder andere eenvoudig en kortstondig te bewegen, het hoofd leeg te maken, het bioritme te respecteren, energierijke voeding te eten en vooral door energierovers uit te schakelen zoals stress en negatieve emoties, overwin je vermoeidheid opvallend snel.
Jan Dries is auteur van gezondheidsboeken en heeft een rijke ervaring opgebouwd als Relaxatietherapeut en als Persoonlijkheidsanalist en is goed vertrouwd met deze problematiek.