Na meer dan een halve eeuw snelle expansie, die zorgde voor welvaart en sociale mobiliteit, kampt het onderwijs met vele uitdagingen. Het is het moment om oude opvattingen over goed onderwijs aan een kritisch onderzoek te onderwerpen en te kijken hoe het beter kan. Het progressieve onderwijsverhaal met name schiet tekort en heeft een stevige update nodig. Dit boek - een bundeling van columns en essays - verkent de contouren van een progressieve onderwijsvisie die emancipatie, excellentie en eerlijke kansen voorop stelt.
Goed onderwijs helpt individuen vooruit, zorgt voor welvaart en welzijn in samenlevingen en vermindert sociale ongelijkheid. Maar dan moet excellentie weer positief klinken, het technisch onderwijs veel meer waardering krijgen, het belang van de standaardtaal erkend worden en het curriculum selectiever én ambitieuzer zijn. En misschien moeten we ook niet langer streven naar 'meer van hetzelfde', maar de ongeremde onderwijsexpansie en het diploma-fetisjisme een halt toeroepen, de leerplicht naar 16 jaar brengen, flexibeler kansen bieden aan diverse talenten, en het levenslang leren echt omarmen.
Rector Luc Sels (KU Leuven) schreef de nabeschouwing bij het boekessay, Wim Vermeersch (SamPol) het voorwoord.
In de reeks SamPol Boeken verschijnen geëngageerde boekessays met een sociaal democratische blik op de (politieke) actualiteit. De essays verschijnen 2 keer per jaar, in samenwerking tussen het politieke maandblad Samenleving & Politiek (SamPol) en uitgeverij Academic & Scientific Publishers (ASP).
Na jaren werkzaam te zijn geweest als onderwijsonderzoeker en onderwijsadviseur langs de zijlijn, vond Karin Westerbeek het tijd om zelf voor de klas te gaan staan. Haar ervaringen tekende ze in columnvorm op. Deze worden nu gebundeld in dit boek. Een deel verscheen eerder in het onderwijstijdschrift Didactief.
'Mevrouw, mag ik eerder weg?' is een vermakelijke bundel over hoe een onderwijsadviseur met vallen en opstaan het leraarschap onder de knie krijgt, maar zich en passant ook verwondert over alles wat al die tijd hetzelfde is gebleven. Karin Westerbeek is werkzaam als raadsadviseur bij de Onderwijsraad en als lerares Nederlands op een vo-school. Ze schrijft maandelijks een column voor tijdschrift Didactief.
Hoe kun je als school kiezen voor talent? Door elke leraar in te zetten vanuit zijn of haar talent. Dat is het allerbeste vertrekpunt als je ook wilt inzetten op het talent van kinderen. Wat zijn de rollen waarin jij als leraar schittert? En is het nodig om op alle vlakken een topper te zijn? Hoe zorg je ervoor dat je als team alle rollen kunt invullen die ervoor zorgen dat je school schittert?
Dit boek levert daarvoor een speelse basis.
Hybride leren is een nieuw antwoord op de hindernissen en belemmeringen waar scholen vandaag mee te maken hebben: het lerarentekort, burn-out bij leraren én schoolleiders, het vroegtijdig schoolverlaten en afhaken van leerlingen. Kortom: een structuur die niet langer werkt. Vanuit een heldere onderwijsvisie kan je dankzij dit boek een duidelijk beleid uitstippelen op hybride leren, binnen een innovatieve onderwijsstructuur voor de toekomst. Participatief, flexibel en motiverend voor alle betrokkenen.
Wat is het fundament van opvoeden? Op welke manier geven we het best onderwijs? Dit soort vragen zijn niet recent ontstaan, maar kennen een eeuwenlange geschiedenis. Door te kijken naar de wijze waarop deze begrippen vroeger werden gezien, komen we niet alleen tot een beter begrip van deze termen. Tegelijk vertelt het ons over hoe die oude ideeën tot op vandaag doorwerken in de manier waarop we nadenken over pedagogische kwesties. Dit boek geeft een gedetailleerd historisch overzicht van de belangrijkste stromingen en denkers binnen de traditie van de westerse wijsgerige pedagogiek. Daarbij wordt de nadruk gelegd op belangrijke breukmomenten in deze rijke geschiedenis.
School speelt een cruciale rol in het leven van kinderen én ouders, maar... waarom is een school nu zo belangrijk? Hoe kies je de juiste school voor jouw kind? Help je nu best wel of net niet met huiswerk?
Hoe zorg je ervoor dat je kinderen goed leren? Wat kan jij betekenen voor de school en wat doe je beter niet? Deze en meer vragen worden in dit boek op een no-nonsense manier behandeld.
HOE REALISEER JE EEN EFFECTIEVE LEESDIDACTIEK MET OOG VOOR ALLE LEERLINGEN?
OP WELKE MANIER ORGANISEER JE EEN LEESBELEID OP SCHOOL?
MET WIE KUN JE SAMENWERKEN OM EEN MOTIVERENDE LEESOMGEVING TE CREËREN? Natuurlijk wil jij van al je leerlingen lezers maken. Want leerlingen die goed en graag lezen, leren vaak beter. De vraag is: hoe doe je dat nu concreet? In Van leerlingen lezers maken maak je kennis met de pijlers van krachtig leesonderwijs. Je leert hoe je met het hele schoolteam een leesbeleid creëert dat inzet op een motiverende leesomgeving, effectieve leesdidactiek en gerichte leesmonitoring. Dit handboek geeft je praktische handvatten om aan de slag te gaan in een doorgaande leeslijn. Van tips om ontluikende geletterdheid te stimuleren, over leesbegrip bevorderen met rijk tekstmateriaal, tot het opvolgen van leesontwikkeling en het maken van een leesplan.
Het is geschikt voor leerkrachten, directies, lerarenopleiders, pedagogisch begeleiders, onderwijsondersteuners, bibliotheekmedewerkers ... Kortom voor iedereen die elke leerling - van jongste kleuter tot jongvolwassene - wil laten uitgroeien tot een vaardige en gemotiveerde lezer. 'Dit is een onmisbaar boek in ons onderwijs. Ik kan alleen maar hopen dat scholen en leraren hiermee aan de slag gaan.'
- Prof. dr. Hilde Van Keer; hoogleraar vakgroep Onderwijskunde, Universiteit Gent 'In het oerwoud van informatie over leesonderwijs is dit boek een onderbouwde wegwijzer.'
- Wenckje Jongstra; associate lector Taalstimulering Hogeschool KPZ
De positie van leraren is weinig benijdenswaardig: ze doen het belangrijkste werk, maar hun vakmanschap heeft een ondergeschikte positie gekregen. In het onderwijs werkt een groep deskundigen die kennis ontwikkelt of verspreidt zonder deze kennis te gebruiken voor de klas, terwijl de kennis van mensen die wel voor de klas staan geen status heeft. Is het een wonder dat het onderwijs in een neerwaartse spiraal verkeert?
Jacquelien Bulterman laat zien waarom kennisontwikkeling en handelen uit elkaar zijn gegroeid. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is deze situatie niet meer te verantwoorden: wetenschap en vakmanschap horen bij elkaar. Het onderwijs komt dan weer in een opwaartse spiraal.
Goed gedrag is het begin van goed leren. Alle leerlingen verdienen klaslokalen waar het rustig en veilig is, en iedereen waardig met elkaar omgaat. Het is een van de belangrijkste taken van de leraar om zo'n ruimte te creëren.
Maar dit gaat niet vanzelf. Het is niet voldoende om te zeggen dat leerlingen zich moeten gedragen, goed gedrag zal weloverwogen en met veel inspanning moeten worden aangeleerd.
Regie in de klas is een praktische gids die leraren hierbij helpt. Praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de expertise van geweldige leraren van over de hele wereld. Het staat vol met strategieën, tips en gedegen adviezen, waar iedere leraar - nieuw of ervaren - iets mee kan.
Tom Bennett is voormalig docent, gedragsdeskundige en oprichter van ResearchED. Hij schreef diverse publicaties over gedrag in de les en is een veelgevraagd internationaal spreker.
Jan Geurtz, bekend van Verslaafd aan liefde, laat in Het einde van de opvoeding zien dat de crisis in de opvoedkunde, maar vooral ook in de dagelijkse praktijk van het opvoeden, veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.
Het einde van de opvoeding confronteert ouders met het fatale mechanisme om hun eigen jeugdproblemen te corrigeren in de opvoeding van hun kinderen, waarmee ze op een dieper niveau hun blokkades en beknellingen juist aan de volgende generatie overdragen. Met veel praktijkvoorbeelden en humor laat Jan Geurtz zien dat er een totaal andere manier van `opvoeden' van kinderen mogelijk is.
Het einde van de opvoeding is bedoeld voor ouders en beroeps-opvoeders, maar ook voor oudere kinderen, en eigenlijk voor iedereen die nog weleens hinder ondervindt van zijn eigen opvoeding. En ondervinden we dat niet allemaal?
`Word je ouder of ben je ouder en nog bezig met de "opvoeding" van je kinderen? Dan is dit het eerste boek dat je moet lezen.' - Noeska Adriana Coaching
Leraren ervaren dat ze moeilijk contact maken met kinderen die hechtingsproblemen hebben: deze leerlingen komen lastig tot leren en hun gedrag is vaak moeilijk te corrigeren. Straffen en belonen lijken niet of nauwelijks te werken, nauwelijks kunnen ze aan de gestelde eisen voldoen. Dit boek leert je hoe hechting werkt in de klas- en schoolomgeving, en hoe je er best mee omgaat. Je krijgt handvatten om een goed evenwicht te vinden tussen gedrag corrigeren en verbinding maken.
De ouderenzorg staat onder toenemende maatschappelijke en politieke druk. Veranderingen binnen de zorg zijn dan ook onontkoombaar. Van zorgorganisaties wordt verwacht dat men de kwaliteit van de zorg weet te waarborgen. Heldere communicatie en duidelijke afspraken naar cliënt en diens familie, betreffende de geboden zorg, zijn een absolute voorwaarde voor de persoonlijke beleving van deze waarborging.
In dit boek wordt het proces - Van hard werken naar bewust werken - ontvouwd dat organisaties heldere en praktische handvatten biedt om de tevredenheid van de medewerkers te verhogen en daarmee de zorg voor de cliënt te verbeteren. De filosofie achter dit proces: Stel de medewerker centraal, zorg dat deze zich gesteund weet, zich waardevol voelt en werkplezier ervaart. Pas dan komt zijn kennis, kunde en vaardigheid werkelijk tot wasdom. Een gevolg hiervan is dat zijn zelfvertrouwen en betrokkenheid toeneemt en daarmee zijn cliënt en diens familie gebaat.
Het is van belang om medewerkers bewust te maken van hun professionaliteit, expertise en waarde. "Coaching on the job" biedt hen bovendien hulp in complexe (zorg)situaties en mag dan ook niet ontbreken bij deze manier van werken. Medewerkers voelen zich gesteund en worden creatiever, nemen meer initiatief en durven fouten te maken. Bewust werken betekent doelgericht werken, rekening houdend met alle betrokkenen : de cliënt, diens familie en niet in de laatste plaats, de zorgverlener zelf.
Een boek over het Aspergersyndroom zonder het woord `Asperger in de titel: het was een doordachte maar gewaagde keuze in 1998. Desondanks werd Brein bedriegt een bestseller onder de autismeboeken met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Voor heel wat mensen betekende Brein bedriegt een eerste moment van herkenning en zelfs de uitweg uit een jarenlange zoektocht naar een diagnose.
Sindsdien is het aantal begaafde personen met een diagnose uit het autismespectrum spectaculair toegenomen. Er zijn ook heel wat nieuwe inzichten in het autisme zoals zich dat uit bij mensen met een normale of hoge intelligentie. En naast de toenmalige hardnekkige misverstanden zijn er ook nieuwe ontstaan. Zoals: iedereen is een beetje autistisch. Of: het autistisch brein bedriegt nog steeds...
In deze compleet herziene editie herleest Peter Vermeulen het oorspronkelijke boek en biedt hij nieuwe inzichten, onder meer over diagnostiek en begeleiding. De inhoud is nieuw, de stijl dezelfde als toen.
Over de auteur:
PETER VERMEULEN is pedagoog en werkt als autismedeskundige bij Autisme Centraal. Hij geniet internationale bekendheid en is een veel gevraagd spreker. Bij Acco & Epo verscheen eerder Autisme als contextblindheid (2009), Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs (2010) en Relaties@autisme.kom (2011).
Wat zijn ontwikkelingen en trends in het HRD-vakgebied?
Hoe is leren op de werkplek, in teams en andere Organisatiecontexten te organiseren?
Welke rol spelen onder andere leiderschap, technologie, talent- en ontwerpbenaderingen, prestatie en de HRD-professie daarbij? Meer dan ooit bestaat er belangstelling voor vraagstukken op het snijvlak van leren, werken en ontwikkelen. Het vakgebied HRD is dan ook voortdurend in verandering. Samen met 80 gerenommeerde auteurs geven Rob Poell en Joseph Kessels in de derde editie van dit handboek een breed overzicht van het onderzoek, van de theorie en van innovatieve praktijken die (aankomende) HRD-professionals kunnen inspireren. De 45 hoofdstukken vormen rijke reflecties op de werkpraktijk van leren en ontwikkelen in arbeidsorganisaties. In de afgelopen tien jaar hebben zich in sneltempo tal van nieuwe thema's ontwikkeld, zoals duurzaam HR, employability, learning analytics, online leren en talentontwikkeling. In acht delen geeft dit handboek een totaaloverzicht van het vakgebied Human Resource Development vandaag. Het biedt een breed en onderbouwd perspectief op de belangrijkste vragen die spelen bij het organiseren van het leren.
Bücher schreiben ist eine kreative und persnliche Form der Kommunikation, die viele Menschen fasziniert. Ein Buch ist mehr als nur ein Text, es ist ein Ausdruck von Gedanken, Gefühlen, Erfahrungen und Wissen, die der Autor oder die Autorin mit anderen teilen mchte. Ein Buch kann auch eine Mglichkeit sein, sich selbst besser zu verstehen, zu reflektieren oder zu inspirieren. Warum wollen so viele Menschen ein eigenes Buch verffentlichen zu dem Thema, was sie beschäftigt? Es gibt verschiedene Gründe dafür, je nachdem, was das Ziel und die Motivation des Schreibens sind. Einige wollen ihre Expertise oder ihre Leidenschaft für ein bestimmtes Thema zeigen, andere wollen eine Geschichte erzählen, die sie bewegt oder unterhält, wieder andere wollen eine Botschaft vermitteln oder eine Diskussion anregen. Ein Buch kann auch ein Zeichen von Anerkennung oder Erfolg sein, wenn es von einem Verlag angenommen oder von vielen Lesern oder Leserinnen geschätzt wird.
Wie zou er niet slimmer willen worden? Welke ouders willen dat niet voor hun kind? Welke leraar wil dat niet voor diens leerlingen?
Voor David Didau leken de antwoorden op deze vragen voor de hand liggend. Maar toen hij onderzoek begon te doen naar het onderwerp intelligentie kwam hij erachter dat de meeste mensen zich ongemakkelijk voelen bij het idee om de intelligentie van kinderen te meten en te verbeteren.
Maar dat ongemak is onterecht, betoogt Didau in dit boek, dat leunt op waardevolle inzichten uit de psychologie, sociologie, filosofie en cognitieve wetenschap. Intelligentie is minder aangeboren dan vaak wordt aangenomen, en de omgeving doet ertoe, met name voor kinderen uit kansarme milieus - die niet alleen meer te winnen hebben, maar ook meer kunnen winnen als volwassenen zich inspannen om ze slimmer te maken.
In dit boek schetst Didau talrijke inzichten over hoe onderwijsgevenden en schoolleiders de school en het curriculum kennisrijker kunnen inrichten. Zijn hoop is dat de meest prikkelende vraag: 'Kan ik hier kinderen slimmer mee maken?' bij de lezer zal blijven resoneren.
David Didau is voormalig docent Engels en woonachtig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is auteur van verschillende boeken over onderwijs, en een prominente en provocatieve stem op sociale media. Tegenwoordig
is hij fulltime schrijver, spreker en adviseur. Zijn blog, The Learning Spy, is een van de meest invloedrijke blogs. In het Nederlands verscheen eerder zijn boek Psychologie in de klas.
Hoe kan een docent zijn leerlingen helpen hun brokkelbrein de baas te worden?
Appjes, berichtjes, online gaming, filmpjes delen - social media zijn fantastisch, zeker voor een adolescent. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren.
De auteurs laten zien hoe drie breinnetwerken uit balans raken door frequent social media-gebruik. Maar bovenal geven zij docenten tips om die balans te herstellen zodat aandacht makkelijker vast te houden is. Dit doen zij aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en meer dan zestig praktijkvoorbeelden. Inclusief zes didactische breinprincipes en een voorbeeld les voor leerlingen over social media en brein.
Lees dit kleurrijke boek en ontdek:
- hoe een 'echte' micro-pauze, ook tijdens de les, zorgt voor betere aandacht;
- hoe je leerlingen kunt leren focussen en waarom aandachtsrituelen werken;
- hoe je net als app-ontwikkelaars dopamine kunt laten stromen in de les;
- waarom social media door de 4 G's het adolescentenbrein zo boeien.
Gerjanne Dirksen is de oprichter van het BCL Instituut, grondlegger van de zes breinprincipes en auteur van onder andere Breindidactiek.
Theo Compernolle, voorheen hoogleraar, is een internationaal gerespecteerd docent op het vlak van stress en brein en auteur van onder andere Ontketen je brein.
Gertie Verreck is directeur van het BCL Instituut. Het instituut dat workshops, opleidingen en lezingen verzorgt over breinleren en breinleiderschap.
Kinderen zijn van nature erg geïnteresseerd in de wereld om zich heen. Ze stellen prikkelende vragen om die wereld verder te ontdekken. Het zou al te gek zijn om als leraar die vragen niet mee te nemen. In deze vragen zitten immers leer- en groeikansen. Het doel is de klaspraktijk, in een proces van co-creatie met leerlingen, thematiseren.
Dit boek leert jou hiermee aan de slag te gaan.
Wie ben jij als leraar?
Hoe vorm je informatie om tot kennis?
Wat is de formule voor magisch lesgeven? Magisch meesterschap. Je kunt het ongetwijfeld toedichten aan één van de leraren van wie je ooit les kreeg. Nu je zelf leraar bent of wilt worden, vraag je je waarschijnlijk af wat van een leraar een topleraar maakt. Met een aanpak die vertrekt vanuit je persoonlijke referentiekader geeft Meester in lesgeven je de manier om bewuste keuzes te maken op het vlak van pedagogie, didactiek en vakinhoud: keuzes die aansluiten bij waar je zelf voor staat, die onderbouwd zijn en die afgestemd zijn op iedere individuele leerling. Dit boek leert je hoe je actief meesterschap ontwikkelt en elke stap van de didactische cyclus in je lessen doorloopt. De combinatie van direct toepasbaar advies, wetenschap en verhalen uit de praktijk helpen je om van jouw klas de beste leeromgeving te maken.
WAAROM ZIJN SPELEN EN LEREN (BIJNA) HETZELFDE?
WELK GEVAAR SCHUILT ER IN TE VEEL TOETSEN?
WAT ZIJN DE TIEN MOTIVATIE-VERBODEN? Leraren en opvoeders denken vaak dat ze concrete instructies moeten geven om leerlingen te motiveren. Zo komen ze van input tot de gewenste output. Maar een goede motivator vraagt niet meteen aan anderen om iets te doen, hij of zij durft juist de controle los te laten en dwang weg te nemen. Leerlingen intrinsiek motiveren bespreekt de manier waarop we de ontwikkeling van kinderen en jongeren zo positief mogelijk beïnvloeden. Niet het behalen van goede resultaten is belangrijk, wel het stimuleren van aangeboren nieuwsgierigheid. Want juist door spontaan spelplezier zijn leerlingen beter in staat om te leren. Dit boek is een pleidooi voor meer compassie, meer speelruimte en minder druk in het onderwijs. Het verkent zo waar het begrip 'intrinsieke motivatie' voor staat.
Allerlei nuttige tips en verhalen laten zien wie wij mensen, kinderen en jongeren voorop, echt zijn: sociaal, spelend, en nieuwsgierig om te leren.
Eva Dierickx en Astrid Koelman schreven het boek dat ze misten als lerarenopleider en kleuterleerkracht. Ze combineerden de kennis van wetenschappelijk onderzoek met ervaringen van verschillende kleuterleerkrachten in een inspirerend en evidence informed naslagwerk vol tips en adviezen. Over hoe alles in je klas begint met het graag zien van de kleuters, bijvoorbeeld. Over hoe je grenzen stelt zonder stickers of time-out. Over hoe spel en leren met elkaar verbonden zijn en hoe je daar als leerkracht het maximale uit kan halen. Over bedenkelijke regels als 'samen spelen is samen delen'. Maar ook over executieve functies, educare en sustained shared thinking en nog veel meer. Elk hoofdstuk begint met een concrete casus en eindigt met aanvullende bronnen, antwoorden op concrete hulpvragen en reflectievragen waar je met medestudenten of collega’s onmiddellijk mee aan de slag kan. Dit boek is geschreven voor zowel studenten die beginnen aan hun opleiding als leerkrachten die al vele jaren voor de klas staan. Zonder met de vinger te wijzen stellen de auteurs praktijken in vraag en dagen ze je uit om verder te denken en te groeien als kleuterleerkracht.
Hoe zorg je dat de leerling meer leert en jij minder verbetert?
Waarom is werken met voorbeelden zo belangrijk bij feedback?
In welke werkvormen schuilen verborgen leerkansen? Veel leraren zullen het herkennen: je spendeert dagen en avonden aan verbeterwerk en het geven van feedback. Toch merk je bij een nieuwe opdracht dat de feedback weinig of geen effect had op je leerlingen. Waar loopt het verkeerd? Feedback in de klas brengt je naar de essentie en maakt van feedback een wezenlijk onderdeel van je lesaanpak. Vertrekkend vanuit een helder kader en aan de hand van een eenvoudig vijfstappenplan, schenkt het boek je tal van mogelijkheden om het leren van je leerlingen te activeren. De vele praktijkvoorbeelden stellen je in staat om meteen in je klas aan de slag te gaan. Dit boek heeft een duidelijke didactische en praktische insteek, en is toepasbaar op verschillende onderwijsniveaus. Wetenschappelijke ideeën worden concreet, doorleefd en tastbaar. Maak snel kennis met nieuwe werkvormen over feedback en ontdek zo extra leerkansen en mogelijkheden voor je leerlingen en jezelf.
Feedback is het meest krachtige medium in leerprocessen. Het is dus cruciaal om dit op de juiste manier te gebruiken. In dit boek laten de auteurs zien wat feedback precies inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan.
Feedback met impact is dialoog is opgebouwd uit drie delen. In deel 1 wordt geschetst wat feedback is en hoe je het kunt inzetten. De auteurs gaan daarbij in op het feedbackproces, feedbackzoekgedrag en de kwaliteit van de feedbackboodschap. Feedback heeft pas impact als er sprake is van dialoog. Het waarom, wat en hoe van de feedbackdialoog staat centraal in deel 2. Deel 3 biedt veel praktische voorbeelden. Docenten/coaches van diverse opleidingen vertellen hoe zij de feedbackdialoog integreerden in hun opleiding. Ook komen veel tips aan bod, voor software en apps ter ondersteuning van het feedbackproces.
Dit boek is essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met het begeleiden van lerenden: trainers, coaches, docenten, beleidsmakers en opleidingsmanagers. De inhoud is zowel te gebruiken tijdens het coachen van lerenden als bij het vormgeven van opleidingen.
Filip Dochy is professor Learning & Development o.a. betrokken bij de European Academy of Science (Academia Europeae) en als TOP1% scientist bij het USERN. Hij is founder van EAPRIL en past-president van EARLI; hij is founding editor van de Educational Research Review en Frontline Learning Research.
Mien Segers is professor Corporate Learning aan de Business School, Universiteit Maastricht. Ze is editor van de EARLI book series New perspectives on Learning and Instruction. In 2022 kreeg ze in Brussel de Belgische Francqui-prijs als buitenlands hoogleraar voor o.a. haar werk rond High Impact Learning.