Puur natuur bloemwerk voor een sfeervol winterhuis
Bloembindster Marieke Nolsen geeft je inspiratie om in de winterperiode zelf de mooiste bloemwerken te maken. Ze laat zien dat er ook in dit seizoen nog genoeg te plukken valt in eigen borders, zoals gedroogde bloemen van hortensia’s, takken met sierappeltjes en het groene blad van heesters. De rijke winteroogst zorgt voor heel divers kerstbloemwerk met een natuurlijk karakter, waar je dankzij de sterke materialen lang plezier van hebt.
Met duidelijke stap-voor-stap-werkbeschrijvingen en zes delen met elk een eigen kleurthema kun je aan de slag met 40 van haar favoriete sfeerstukken voor binnen en buiten. De deurkrans met rode bessen en appeltjes bezorgt je een warm welkom in de donkere decemberdagen. De slingers van sierappeltjes vormen een mooi natuurlijk alternatief voor kerstversiering. En met kerstbomen van berkenhout haal je zelf het winterbos in huis.
In `Floors moestuin' laat moestuinexpert Floor Korte zien hoe je eenvoudig en duurzaam je eigen moestuin begint. Dit lijkt vaak een hele klus, maar ook met weinig inspanning kun je van je eigen groente, fruit en kruiden genieten. Resultaat: minder stress, maar méér eetlust!
Het boek bevat:
Een helder stappenplan
Kleurrijke foto's en levenslustige illustraties
Zaai- en oogstkalender
Moestuinwoordenboek (met alle moeilijke moestuinvaktermen in jip-en-janneketaal)
Handig plantenpaspoorten van de meest voorkomende soorten
QR-codes naar inspirerende video's
In 'Floors moestuin' inspireert Floor je om een eigen milieu- en diervriendelijk paradijsje te maken vol van biodiversiteit. Per maand zie je overzichtelijk wat je het best kunt doen in je moestuin. Met een inhoudsopgave voor het overzicht en handige tips en lijstje met wat te zaaien, planten en oogsten in deze periode.
Vroeger was het volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar toch een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kunt u écht op élk ommetje uw jaszakken volduwen met de lekkerste planten, die vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn.
Dit kleine wildplukzakboek van Yvette van Boven past handig in uw tas als u op pad bent. Met tips om eetbare planten te herkennen, te leren wanneer ze groeien en waar ze naar smaken, om zelf een herbarium te beginnen en met ruimte voor uw eigen notities en tekeningen, zodat u kunt opschrijven waar en wanneer u de wilde planten in heeft gevonden.
RECEPTENBOEK
Het zakboek is de eenvoudige versie van zijn grote zus Van Boven in het wild. Dit boek bevat naast een herbarium en een eetbare-plantengids ook meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische (basis)recepten. Zo leert u om met uw wildpluk in de keuken aan de slag te gaan.
U vindt Van Boven in het wild onder ISBN ISBN 9789038811284.
De `ANWB Basis natuurgids - Wildplukken' staat boordevol informatie over het wildplukken van eetbare planten, bloemen, noten en vruchten. Informatie over de kenmerken en bijzonderheden van bijna 100 soorten zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Door het pocketformaat makkelijk mee te nemen tijdens elke natuurwandeling. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal om erachter te komen wat je kunt eten uit de natuur!
Silvia Dekkers `Tuinieren met bloemen' is een ware bloementuinbijbel met alles wat je wilt weten over het zaaien en planten voor een uitbundige tuin of kleurrijk balkon. En het resultaat mag geplukt worden!
Van je tuin of balkon een bloemenparadijs maken is helemaal niet zo moeilijk en ook nog eens leuk om te doen! In dit boek leer je stap voor stap je eigen bloemen te zaaien, planten en plukken. En het mooie is: het hele jaar door is er wel iets te doen in de tuin.
Tuinarchitect Silvia Dekker laat zien wat de voordelen zijn van het kweken van bloemen en hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen. Ze leert je alles over natuurvriendelijk tuinieren, welke bloemen je kunt eten en hoe je boeketten het langst goed blijven in huis. Het boek neemt je mee langs alle maanden van het jaar. Hierdoor weet je precies welke periode geschikt is voor welke tuinklus, welke bloemen er wanneer in bloei staan en hoe je zorgt dat planten de winter overleven. Zo kun je genieten van een weelderige bloementuin, levendig balkon of een bloemenparadijs op je dakterras. En je haalt de mooiste boeketten in huis!
Deze bloementuinbijbel bundelt de eerder verschenen 'Bloemen uit de Tuin' en 'Plukgeluk' en bevat prachtige, nieuwe foto's van uiteenlopende bloemsoorten én een nieuw hoofdstuk over de dahlia.
De grote paddenstoelengids van Ewald Gerhardt is even compleet als compact. Je vindt in dit boek ruim 1000 soorten paddenstoelen beschreven en met foto afgebeeld, en er worden daarnaast nog eens 200 soorten kort vermeld. Inclusief alle benodigde informatie over kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid.
Het overzicht van alle vaktermen en de tekeningen van microscopische kenmerken maken het determineren extra gemakkelijk, zowel thuis als onderweg. Met ideale plastic hoes al jaren de beste gids voor de echte paddenstoelenliefhebber! Nu geactualiseerd in deze herziene uitgave.
De `ANWB Basis natuurgids - Paddenstoelen' staat boordevol informatie over eetbare en giftige paddenstoelen. Met gedetailleerde beschrijvingen kunnen ruim 120 bekende soorten eenvoudig worden herkend. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Deze zakgids heeft een handig pocketformaat en is daardoor makkelijk mee te nemen tijdens elke natuurwandeling. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
De `ANWB Basis Natuurgids - Geneeskrachtige planten' is de perfecte gids voor iedereen die alles wil weten over medicinale bloemen en kruiden. Met gedetailleerde beschrijvingen van bijna 100 wilde planten kunnen alle bekende soorten eenvoudig worden herkend. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Deze zakgids heeft een handig pocketformaat en is daardoor makkelijk mee te nemen tijdens elke wandeling in de natuur. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
'Een duurzame tuin' van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je jouw tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen. Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten.
De `ANWB Basis natuurgids - Bomen' staat boordevol informatie over naaldbomen, loofbomen en heesters. Informatie over de kenmerken en bijzonderheden van ruim 100 soorten zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Door het pocketformaat makkelijk mee te nemen tijdens elke natuurwandeling. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
In Het grote moestuinierboek voorziet Elbrich Fennema de hedendaagse moestuinier van praktische informatie over bekende en minder bekende planten, over slimme oogststrategieën en teelttechnieken en deelt ze inzichten over samenhang in de tuin. Er zijn talloze redenen om iets eetbaars te willen telen in je eigen tuin. Omdat het lekker is, en leuk. Omdat het je dichter bij de natuur brengt. Omdat het goed is voor de planeet. Gelukkig is er een weelde aan planten, kruiden en struiken die heel geschikt zijn voor teelt in de (achter)tuin en zelfs op het balkon: van aardbei, bieslook en courgette tot zeekool. Maar hoe begin je? Welke planten passen bij jouw ambities, karakter, en smaak? Of je nu een absolute beginner bent of een door de wol geverfde moestuinier: Het grote moestuinierboek helpt je op weg naar een goede oogst.
Maak van regen je partner voor een mooie, veelzijdige tuin. Met tips om regenwater op de meest natuurlijke wijze af te voeren en te bufferen tegen droogte. Geschreven door de auteurs van het Zakboek voor de Klimaattuin Water, geen tuin die zonder kan. Droogte is erg, maar te veel water is ook nefast. Dat is nu wel net de evolutie in het weersbeeld: een afwisseling van steeds langere periodes van droogte en extreem hete dagen, en momenten van overvloedige regen. Om onze tuinen mooi, fris en gezellig te houden voor onszelf, maar ze vooral ook klimaatsterk en leefbaar voor alle organismen te maken, moeten ze gaan functioneren als een spons: water opnemen wanneer het er is, en het gebufferde water afgeven aan de planten - van gras tot boom - wanneer die ernaar verlangen. Vaak volstaan kleine ingrepen om een tuin klimaatrobuust te maken. Dit boek helpt je op weg met concrete tips voor alle hoeken en plekken in je tuin. Je kunt ermee aan de slag in elke nieuwe en bestaande tuin, zelfs als die zich hoog op een dak bevindt. Het resultaat wordt een altijd mooie en gezellige tuin, met een belangrijke meerwaarde voor natuur en omgeving en voor het klimaat in het bijzonder.
De `ANWB Basis Natuurgids - Bloemen' is de perfecte gids voor iedere bloemenliefhebber. Met gedetailleerde beschrijvingen van ruim 100 wilde bloemen kunnen alle bekende soorten eenvoudig worden herkend. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Deze zakgids heeft een handig pocketformaat en is daardoor makkelijk mee te nemen tijdens elke natuurwandeling. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
Een boek dat verder gaat dan de doorsnee kruidenboeken, met diepgaande uitleg over werkzame stoffen en alle soorten bereidingen Voor mensen die bewust contact zoeken met de natuur en haar geneeskracht Voor zowel de prille kruidenamateur als de vakbekwame herborist Er is zoveel te leren over de geneeskracht van planten. De alternatieven voor het helen en verzachten van lichamelijke kwalen liggen letterlijk voor het oprapen. Dit boek schenkt aandacht aan natuurlijke kennis, methodes en recepten die jou verder op pad helpen om je de kracht van je favoriete kruiden eigen te maken. Gedistilleerd uit jarenlang persoonlijk onderzoek als meesterherboriste en enthousiaste onderwijzer van kruidenbereidingen, geeft Joke met plezier wetenschappelijk gestaafde uitleg bij de wonderlijke heilzame eigenschappen van de natuur. Met bereidingen op basis van water, azijn, alcohol en olie ga je lekker en eigenwijs aan de slag. Van zalfjes, lotions en tincturen tot simpele lekkernijen voor tussendoor. Ook werpt ze een licht op een greep krachtige kruiden en planten voor zowel de beginnende als de gevorderde kruidenliefhebber die graag zijn eigen recepten samenstelt.
Na het succesvolle boek `De moestuin', laat Floor Korte (bekend van Floorsmoestuin.nl) in `De groene tuin' zien hoe je van een saai balkon of een tuin vol tegels een prachtige groene plek maakt. Op basis van haar eigen ervaringen, neemt ze je stap voor stap mee bij het aanleggen van een tuin waar mens én dier gelukkig van worden. Want hoe bouw je een schuurtje of een insectenhotel? En welke planten doen het goed op welke plek? Ze vertelt over de mooiste bloeiers, het kweken van groente en fruit in eigen tuin en het belang van insecten. Volledig geïllustreerd met veel foto's en illustraties is dit een prachtig en inspirerend boek om mee aan de slag te gaan.
In `Buiten de perken' streeft Romke van de Kaa geen volledigheid na. Hij doet verslag van zijn verworven kennis, zijn eigengereide inzichten en van zijn hartstochtelijke liefde voor de tuin.
Tuinieren is een kwestie van nuchter verstand, de juiste keuzes maken en heel hard werken. Planten zijn net mensen: je hebt staanders, kruipers, leuners en steuners. De een kan de ander niet uitstaan; sommige gedijen alleen hier, andere daar. Van de Kaa geeft een overzicht van de planten families, van technieken, maar ook van de verschillende mogelijkheden, zoals de bloemenweide, de rotstuin en de kindertuin.
Roos Boum, spraakmakende boeken waar je stil van wordt
Roos Boum emigreerde in 2000 naar Frankrijk om back to basics te gaan. Zelfvoorziend leven. Maar ook 'preppen'. Be prepared when the shit hits the fan. Voorbereid zijn op het ergste. Wat als er een solarflare komt die internet of het elektriciteitsnetwerk platlegt, of als er een Corona-virus komt waardoor je thuis moet blijven en je koelkast net leeg is. Heb jij dan je zaken voor elkaar? Kun je zonder smartphone? Wat als je die niet meer kunt opladen? Leer deze planten herkennen en overleef!
Roos schreef daarom "PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt". Een plantengids over eetbare planten en kruiden. Zoals Roos eigen is, is er de nodige humor in het boek verwerkt. PlukPlanten heeft bijna honderd illustraties van planten en bloemen en een plukkalender.
Van iedere plant bespreekt Roos: gebruik, giftigheid (niet geheel onbelangrijk), typisch kenmerk, de hoogte, waar je hem vindt, bloeitijd, of hij (eetbare) vruchten heeft, wat is er eetbaar van de plant, hoe hij rauw smaakt, medicinaal gebruik en bereiding.
Kortom een onmisbaar boek voor preppers en iedereen die smakelijk van de natuur wil genieten.
Met eenvoudige ingrepen je tuin beschermen tegen extreme weersomstandigheden Met tips om de juiste planten te kiezen en water optimaal te bufferen, maar ook je gevel en terras 'klimaatsterk' te maken Geschreven door twee tuinexperts bij uitstek Door de combinatie van hittegolven, periodes van droogte en stortbuien zullen we onze tuinen moeten aanpassen, willen we ervan blijven genieten. Met de tips en inzichten van Marc Verachtert en Bart Verelst wordt je tuin zelfs tijdens een hittegolf een verfrissende oase, terwijl ook regen en wind geen pretbederver meer zijn. Met schaduwbomen en ander groen, een sterke grasmat die het hele jaar meegaat, een juiste positionering van hagen of tuinschermen, een vijverpartij of een ander waterelement stuur je de temperatuur in je tuin bij en kun je er zelfs op de heetste dagen aangenaam zitten en genieten. Jouw bijdrage heeft tegelijk impact op het klimaat in straat en buurt, want het koelt ook de omgeving. Hoe meer van dit soort tuinen, hoe beter het klimaat in onze steden!
Een moestuinboek voor liefhebbers met groene vingers en moestuiniers die nieuwe groenten willen ontdekken Met jaarkalender en aanbevelingen om 'hapklaar', vers en op maat van je gezin te zaaien en te oogsten. Met inzichten over het gebruik van potten en bakken op terras of balkon, potgrond, bemesting en gereedschap Om te tuinieren heb je geen groene vingers of ervaring nodig. Iedereen kan het, zelfs in een bak of een pot op het terras of het balkon. In dit boek schuiven tuinjournalist Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst bekende, maar ook minder bekende groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen naar voren. Bij elke plant wordt grondig besproken wanneer je moet zaaien of planten, hoe je de plant moet verzorgen om de meest verfijnde smaak te krijgen, wanneer je moet oogsten. Bovendien geeft Marc bij elke plant een originele teelttip.
Een tuin vol bijen en vlinders van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen. Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten, nu bijen en vlinders tot de bedreigde diersoorten horen.
In Geluk is een grasveld laat Romke van de Kaa ons opnieuw met veel humor delen in zijn kennis van tuinieren. Hij belicht aspecten die in andere tuinboeken vaak achterwege blijven, zoals het maken van fouten en het herstellen daarvan. Waarom is de ene plant een zegen voor de tuin en de andere een ramp? Welk gereedschap is handig, hoe verjaag je mollen uit je tuin en in hoeverre is het klimaat op een balkon zeshoogachter te vergelijken met dat van de noordwand van de Jungfrau?
Tuinieren voor deze tijd Als je 'verwilderd' in het woordenboek opzoekt krijg je betekenissen als woest en ongetemd. Een verwilderde tuin betekent echter iets heel anders: het gaat niet om het creëren van rommel en chaos of het verwaarlozen van een tuin, maar om het avontuur van planten die hun eigen weg gaan; al dan niet onder begeleiding van ons. Dat levert prachtige bloemenweiden, akkers of prairietuinen op, hoe klein de tuin ook is. Een aanpak die uitermate goed past bij onze huidige levensstijl, waarin er nauwelijks tijd is voor arbeidsintensief tuinieren. Romke van de Kaa beschrijft als geen ander de technieken, mogelijkheden en planten- en bloemensoorten die zich goed lenen voor het laten verwilderen van de tuin, en lardeert deze kennis met humoristische anekdotes, prachtige observaties en illustratieve foto's. Over Alles kan wachten: 'Romke van de Kaa heeft weer een verrukkelijk boek geschreven boordevol groene weetjes, humor en relativeringen.' - Tuin & Co. * Met prachtige kleurenillustraties * Geurig en kleurig POS-materiaal * Acties met special interest magazines Romke van de Kaa schreef onder meer Buiten de perken, waarvan er meer dan 40.000 exemplaren zijn verkocht, Tuinieren gaat niet over rozen, Geluk is een grasveld en Alles kan wachten. Samen met Paul Geerts stelt hij elk jaar De tuinscheurkalender samen.
In `Alles kan wachten' biedt Romke van de Kaa verfrissende relativering voor tuinliefhebbers. Tuinieren, vindt hij, hoort een genoegen te zijn en geen vermoeiende strijd. Want hoewel de tuinbladen ons allerlei klussen voorhouden die juist 's winters geklaard kunnen worden, is het nergens voor nodig om hartje winter met verkleumde vingers de hosta's te scheuren, hoe nuttig dat ook moge zijn. Alles kan wachten.
Een grote tuinder uit een Brabants dorp aast al een poos op een familiewei. Als Maaike Lange en haar familie uiteindelijk besluiten hun grond te ruilen voor het naastgelegen perceel van de tuinder, dat ze omgeploegd en kil zwart opgeleverd krijgen, begint een nieuwe tijd. Ze willen een natuurvriendelijke wei aanleggen. Met bomen en hagen. Maar hoe zit het met het gif van de tuinder op de haag? Hoelang duurt het voor de natuur zich herstelt en bloemen terugkeren? Doen de wormen uit het wormenhotel in de stad het ook in de groentetuin in hun wei? Intussen rukt de Canadese fijnstraal op en woelen konijnen en dassen het gras om. In een stadslandbouwtuin in Amsterdam leert Maaike intussen meer over grond en ze ontmoet daar een nieuwe generatie boeren.
'De wei' volgt de seizoenen. Van bloei tot verval, met oog voor klein leven en dood. Het is ook het verhaal van de bezoekers en de omgeving.
Maaike Lange schrijft voor het 'Algemeen Dagblad' over boeken, is neerlandica en heeft een wei in Brabant.