Michel van Egmond en Martijn Krabbendam volgen Feyenoord al tientallen jaren op de voet.
In Lourdes aan de Maas (verkozen tot Sportboek van het jaar) doen ze op indringende wijze verslag van het wel en wee in De Kuip en proberen ze antwoord te vinden op de vraag wat Feyenoord nu precies Feyenoord maakt.
Waarom is Feyenoord de meest emotionele club van Nederland?
Wat is Feyenoord eigenlijk precies?
En hoe komt het dat de club zo ontzettend veel betekent, voor zo ontzettend veel mensen?
In Lourdes aan de Maas bieden Van Egmond en Krabbendam een blik achter de schermen bij het Feyenoord van nu, maar brengen tegelijkertijd een ode aan het rijke verleden van de club. Tussendoor schetsen ze een biografisch portret van oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer, decennialang het geweten van de club.
EXTRA: terugblik op het grote succes van Arne Slot en zijn team.
Van kleedruimtes en privéjets tot de Braziliaanse tropen, van hotellobby's en dakterrassen tot bij de voetballers thuis: Schreuder neemt je mee naar plekken die je op televisie zelden te zien krijgtTer plekke bevat verhalen van een van de bekendste sportverslaggevers van Nederland, Joep Schreuder. Een bestuurscrisis bij een bekende club? Rellen bij een kampioenschap en huldiging? Een ontslag van een omstreden voetbaltrainer? Schreuder is erbij, kijkt, analyseert en vertelt ons wat er gaande is in de sport- en vooral de voetbalwereld.Schreuder neemt je in Ter plekke mee naar bijzondere wedstrijden en sportevenementen, en laat je nader kennismaken met markante mensen uit de voetbalwereld. Hij vertelt de smakelijkste verhalen uit de catacomben, kleedkamers en privévliegtuigen. Het is alsof je zelf naast Cruijff, Van Gaal, Advocaat, Koeman, Hiddink of Zlatan staat. Een geluk dus dat Schreuder altijd aantekeningen maakt, want daardoor voelen deze korte verhalen aan als privérondleidingen door de opwindende, vermakelijke en soms onbegrijpelijke sport- en voetbalwereld.
`Zijn spraakmakende biografie The Champ is goudeerlijk, ontroerend en soms heel pijnlijk. Maar in ieder geval een aaneenschakeling van doldrieste avonturen in Verweggistan.' De TelegraafHet bijzondere verhaal van voetbaltrainer Pieter de Jongh, alias The Champ. Hoe een eenvoudige jongen uit de Betuwe de voetbalkoning van Afrika werd.Pieter de Jongh, alias The Champ, leidde een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. Tot er een filmpje opduikt waarin hij in steenkolenengels de Zimbabwaanse sportpers te woord staat. De Jongh heeft net de Super Cup gewonnen en verschijnt blakend van zelfvertrouwen voor de camera's. Het filmpje gaat viral en wordt miljoenen keren bekeken. Met zinnen als `This is de first cup for Platinum and d'r komme d'r nog more' vestigt hij direct zijn naam bij de Nederlandse voetbalfans.Wie verder kijkt dan de video, ziet het bijzondere verhaal achter Pieter de Jongh: van eenvoudige jongen uit de Betuwe tot een beroemdheid in Afrika. In Zimbabwe wordt hij toegejuicht door tienduizenden supporters. In Kenia gaat hij op de schouders (en wordt hij tegelijkertijd van zijn telefoon beroofd). Als bondscoach van Swaziland krijgt hij bescherming van de rijkste man van het land. Tot die wordt vermoord en Pieter het land uitvlucht. In Rwanda ziet hij hoe de FIFA-miljoenen in de zakken verdwijnen van lokale voetbalbestuurders. Pieter reisde de halve wereld over voor zijn werk. Ook in o.a. Zuid-Afrika, Mongolië en Hongarije beleefde hij de gekste avonturen op en buiten het voetbalveld.In The Champ trekt een bonte stoet van kleurrijke personen voorbij, van steenrijke clubvoorzitters tot louche zaakwaarnemers.
Ook The Champ zelf leren we beter kennen. Zijn eeuwige roep om discipline, zijn avonturen met mooie vrouwen en zijn onuitroeibare zelfvertrouwen: 'In Nederland heb je Koeman, Van Gaal en Ten Hag. De Jongh kun je gerust in dat rijtje plaatsen.
Niemand speelde zoveel interlands (514) als volleybalster Ingrid Visser (35). Toch kennen de meeste mensen haar naam vanwege haar overijden in Murcia. Na een mislukte zakendeal werd ze hier samen met haar partner Lodewijk Severein in 2013 vermoord. Dit boek gaat over het leven en de dood van een bijzondere sportvrouw. Haar zeventien jaar in de topsport en hoe heeft het zo gruwelijk mis kunnen gaan?
De briljante jonge superspit Erling Braut Haaland, een kleine geschiedenis van voetbal, Arturo Vidal komen oa langs in alweer het 150ste nummer van Hard gras. Het onvolprezen voetbaltijdschrijft voor lezers. Met een consistent gegeven: kwaliteit.
De schrijvers van Hard gras lopen op en om voetbalvelden in het heden en het verleden en schrijven verhalen, analyses, essays, geschiedenis en poëzie. Onder redactie van Henk Spaan, Hugo Borst en Matthijs van Nieuwkerk krijgt de lezer het beste van het beste over de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal.
In Surviving to Drive biedt Günther Steiner, de charismatische teambaas van het Haas F1 Team, lezers een onbelemmerde en unieke blik op wat er gedurende het seizoen werkelijk achter de schermen van een Formule 1-team gebeurt.In de voor hem zo kenmerkende, onnavolgbare stijl vertelt Günther over wat hij het afgelopen seizoen allemaal heeft meegemaakt en daarin neemt hij zich geen blad voor de mond. Hij vertelt een verhaal vol onverwachte wendingen, over het contracteren en afscheid nemen van coureurs, het bewaken van het budget, het ontwerpen en testen van een volledig nieuwe auto en natuurlijk over alle gebeurtenissen tijdens het seizoen zelf.Günther is compromisloos en genadeloos eerlijk over zichzelf, zijn coureurs en zijn collega's. Nooit eerder vertelde een teambaas zo openhartig over wat er zich binnen de organisatie van de Formule 1 afspeelt.
`Men zegt dat voetbalmanagers continu onder druk staan. Maar geloof me, dat is nog kinderspel bij wat ik meemaak. Je staat pas echt onder druk als je moet toekijken hoe een van je coureurs met 300 km/u een muur in rijdt en zijn wagen voor je ogen explodeert...' - Günther Steiner`Günther Steiner is de leukste en meest openhartige teambaas in de Formule 1.' - Jack Plooij
Dit is de eerste biografie over Erik ten Hag. Het boek vertelt het complete verhaal van de voormalig profvoetballer van Haaksbergen tot en met zijn eerste maand als trainer van Manchester United. Na zijn carrière als voetballer begint Ten Hag zijn trainersloopbaan als assistent bij FC Twente en PSV. In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer leidt hij Go Ahead Eagles naar de Eredivisie met de eerste promotie in zeventien jaar. Na Bayern München II en FC Utrecht wordt hij hoofdtrainer van Ajax waar hij ook internationaal de aandacht trekt met aantrekkelijk voetbal en het bereiken van de halve finales van de Champions League. Dit is het meest complete portret van de man die de complexe taak heeft gekregen om een einde te maken aan een decennium van teleurstelling bij Manchester United. Inclusief hoofdstukken over de eerste maand in deze nieuwe rol.
Nederland is met zijn polders, plassen en rivieren bij uitstek een land voor sportvissers. De hengelsport kan zich hier de laatste jaren op een toenemende belangstelling verheugen en telt inmiddels meer dan 1,7 miljoen beoefenaars. Ook aan publicaties en websites over de techniek van het vissen is geen gebrek, maar de sport zelf was nooit onderwerp van een beschouwend boek.
Sportvissen door de jaren heen wil die leemte opvullen en belicht allerlei onderdelen van de ontwikkeling van de hengelsport, van ultralicht spinnen tot specimen hunting en van snoeklepels tot karperhengels. De aardigste en meest troostrijke visboeken komen aan bod en zelfs de geur van ouderwetse hengelsportzaakjes blijft niet onbesproken. Veel opgewekte variatie dus. Vooral plezierig voor als ze weer eens niet willen bijten. Of voor na afloop, thuis, met droge sokken aan.
'De Ronde van Frankrijk achter het IJzeren Gordijn.' Een koers voor coureurs van graniet en staal. Miljoenen televisiekijkers, honderdduizenden mensen langs de kant, in sportpalasten en wielerbanen. Renners uit alle windstreken aan de start. Alles voor één ideaal: vrede tussen alle volkeren.
In Vredeskoers wekt Steven Bulté de beruchte 'Ronde van de witte duif' opnieuw tot leven. De meest prestigieuze wielerronde in het communistische Oostblok werd elk jaar in mei tussen Warschau, Berlijn en Praag gereden. Bulté fietst de editie van 1967, in het spoor van de enige Belgische eindwinnaar van de Vredeskoers ooit: Marcel 'de vredesduif' Maes.
Gepakt en gezakt, een moraal in het zenit maar met een deplorabele conditie, fietst Bulté recht doorheen de politieke geschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw. In Vredeskoers vertelt Steven Bulté op een luchtige toon de verhalen die de nauwe vervlechting tussen sport en politiek tijdens de Koude Oorlog illustreren.
Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen.
Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera's ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: 'Ik heb alleen op tv een grote bek.'
Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Michel van Egmond nam de reportages in dit boek voor zijn rekening. Hij bezocht met Derksen de plekken van diens jeugd, bracht uren door in het doorrookte en met cd's volgestouwde tuinhuis van de hoofdpersoon en stond er met zijn neus bovenop toen achter de schermen van Veronica Inside een ruzie ontstond die bijna het einde van het programma betekende.
Antoinnette Scheulderman interviewde Derksen een jaar lang met grote regelmaat en deed dat op de voor haar zo kenmerkende wijze: vasthoudend, persoonlijk, prikkelend, vol mededogen maar ook streng als het moet, en altijd met een goed ontwikkeld oor voor het sprekende detail.
Het eindresultaat is een unieke biografische schets van een van de meest besproken mensen in Nederland.
In 2012 schreef Michel van Egmond de mega-bestseller GIJP, een boek over een man die de hele dag op de bank lag en naar de televisie keek. Het groeide uit tot het best verkochte Nederlandse sportboek aller tijden.
Nu is er het vervolg.
De Wereld volgens GIJP is het intieme verslag van een van de turbulentste jaren in het leven van Nederlands populairste voetbalanalist.
De lezer maakt kennis met de vriendenkring van Van der Gijp - onder wie Ruud Gullit, Dick Advocaat en voetbalmakelaar Rob Jansen - maar volgt de hoofdpersoon ook op de voet bij het grote drama dat hem overkomt, wanneer plotseling de moeder van zijn jongste zoontje overlijdt en zijn luie leventje van de ene op de andere dag volledig op z'n kop wordt gezet.
Een fascinerende beschouwing over de beste tennisser aller tijden
Zijn atletische spel, zijn jarenlange dominantie, zijn uitvindingen en de strijd met zijn grote concurrenten: er is niemand die meer voor het tennis heeft betekend dan Roger Federer. Hij stond maar liefst 310 weken bovenaan de atp-ranglijst, waarvan 237 weken achtereen. Gedurende zijn carrière sloeg hij een duizelingwekkende 130 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar. De koning van Wimbledon - tien finales, acht titels - was jarenlang onverslaanbaar op de atp-toernooien, en ook toen de giganten Nadal en Djokovic zich meldden bleef Federer in het middelpunt van de belangstelling staan.
Nu Federer zijn tenniscarrière heeft beëindigd neemt Sander Collewijn die nog eens onder de loep. Hij analyseert de technische tennisser, de mentale tennisser, de zich ontwikkelende tennisser, de winnende en de verliezende tennisser. Maar ook Federer als mens, als vader, als merk en als icoon. Collewijn was bij twee van Federers belangrijkste wedstrijden: de kwartfinale in Rome in 2008 en de finale van de Australian Open in 2017. Wat hij daar heeft gezien tartte zijn voorstellingsvermogen, en die bewondering voor deze sportman zette hij om in dit prachtige boek.
Een fascinerende beschouwing over de beste tennisser aller tijden
Zijn atletische spel, zijn jarenlange dominantie, zijn uitvindingen en de strijd met zijn grote concurrenten: er is niemand die meer voor het tennis heeft betekend dan Roger Federer. Hij stond maar liefst 310 weken bovenaan de atp-ranglijst, waarvan 237 weken achtereen. Gedurende zijn carrière sloeg hij een duizelingwekkende 130 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar. De koning van Wimbledon - tien finales, acht titels - was jarenlang onverslaanbaar op de atp-toernooien, en ook toen de giganten Nadal en Djokovic zich meldden bleef Federer in het middelpunt van de belangstelling staan.
Nu Federer zijn tenniscarrière heeft beëindigd neemt Sander Collewijn die nog eens onder de loep. Hij analyseert de technische tennisser, de mentale tennisser, de zich ontwikkelende tennisser, de winnende en de verliezende tennisser. Maar ook Federer als mens, als vader, als merk en als icoon. Collewijn was bij twee van Federers belangrijkste wedstrijden: de kwartfinale in Rome in 2008 en de finale van de Australian Open in 2017. Wat hij daar heeft gezien tartte zijn voorstellingsvermogen, en die bewondering voor deze sportman zette hij om in dit prachtige boek.
De Tour de France is de heilige graal in het wielrennen. Het is de race waar iedere professionele renner op jonge leeftijd van droomt. Een etappe winnen in de Tour de France betekent eeuwige roem. Maar het is lang niet voor iedere coureur weggelegd. In Incroyable! vertelt Thomas Olsthoorn de verhalen van memorabele ritwinnaars van de afgelopen tien jaar. Op basis van gesprekken met en over de hoofdrolspelers worden hun overwinningen weer vol in de schijnwerpers gezet. Klimmers, sprinters, knechten en kopvrouwen uit Nederland, België en omliggende landen komen aan bod. Van Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel en Marcel Kittel tot Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. Ook minder bekende namen uit verre windstreken passeren de revue, renners die letterlijk een lange weg moesten afleggen om hun moment van glorie in Frankrijk te beleven. Soms emotioneel en beladen, maar vaker nog meeslepend en heroïsch. Precies zoals de Tour de France zelf. Incroyable! van Thomas Olsthoorn is een onmisbaar boek voor de Tour de France-liefhebber.
Hoe kon het gebeuren dat de beste judoka ter wereld nooit wereld- of Olympisch kampioen is geworden? Henk Grol is goudeerlijk over zijn welhaast maniakale streven naar het in zijn ogen hoogst haalbare, Olympisch goud. Als kind kind maakte hij de afspraak met zichzelf. Alles zou moeten wijken voor het bereiken van de top. Dat lukte (deels) maar Grol betaalde een hoge prijs. Nu is het tijd voor zijn meeslepende verhaal, de ups-and-downs, de offers die hij bracht en het beruchte zwarte gat.
Het plan geeft de lezer een ongekende blik achter de schermen bij een van de beste sportploegen ter wereld: wielerploeg Jumbo-Visma.
Op 24 juli 2022 zette de Nederlandse wielerploeg Team Jumbo-Visma de kroon op het werk toen Jonas Vingegaard als winnaar van de Tour de France Parijs binnenreed. Het was het gedroomde eindresultaat van een traject dat direct bij de oprichting van het team in 2013 in gang was gezet.
In de drie jaar voorafgaand aan de Tourwinst verbleef schrijver Nando Boers dicht bij Team Jumbo-Visma. Hij mocht als fly-on-the-wall overal bij aanwezig zijn en zag zo van nabij hoe de tactische raceplannen van de wielerploeg werden gevormd en uitgevoerd. Boers sprak in die drie jaar de renners en coaches veelvuldig tijdens wedstrijden en trainingskampen. Hij keek rond bij windtunneltesten en luisterde mee met onlinevergaderingen waarin coaches en wetenschappers discussieerden over tactiek, teamgeest, voeding, trainingsmethodes en talentontwikkeling. Ook mocht hij aanschuiven bij meetings waar de vooruitgang en de worstelingen van toprenners als Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Jonas Vingegaard werden besproken.
Sommige ploegleiders groeiden in het verleden uit tot legendarische personages in het wielrennen - denk bijvoorbeeld aan Kees Pellenaars, Peter Post en José De Cauwer. Toch heeft de functie een wat mysterieuze status. Want wat doet een ploegleider precies en hoeveel invloed heeft hij nu eigenlijk op het koersverloop?
In dit boek spelen de mannen en vrouwen die alles op alles zetten om hun renners op het podium te krijgen - in een sport waarin er meer mis kan gaan dan goed - de hoofdrol. Op meeslepende wijze vertelt Lidewey van Noord over succesvolle samenwerkingen en grandioze mislukkingen, over minutieuze parcoursverkenningen en snode scenario's, over tactische keuzes in het heetst van de strijd en over omgaan met de nukken van grote kampioenen. Verhalen uit de volgwagen zet de mensen die altijd in de coulissen staan in de spotlights en biedt zo een nieuw perspectief op de wielersport.
Hij is record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Kind van het Utrechtse Ondiep. Ajax-icoon.
Maar hij is vooral Wesley Sneijder, altijd en overal.
Nu er een einde is gekomen aan zijn imposante loopbaan, vertelt hij zijn complete verhaal aan Kees Jansma.
Eerlijk, openhartig, met humor en zelfspot, maar vooral met heel veel gevoel beschrijft hij zijn jaren met Louis van Gaal en Mourinho, Yolanthe en Zlatan, Koeman en Van Basten en al die anderen en gunt zo de lezer een blik achter de schermen van een turbulent leven, op- en buiten het voetbalveld.
'Goeie genade', 'die dekselse Messi' en 'Het Volksparkstadion is van Oranje!', zijn kreten in het collectief geheugen van sportliefhebbers. Altijd in de enthousiaste stijl van Evert ten Napel. In zijn decennia lange loopbaan als sportverslaggever werd hij 'de commentator van het volk'. Of het nou was van achterop de brommer tijdens de Tour de France, de halve finale tegen Duitsland op het EK 88, de elfstedentocht of het schansspringen op nieuwjaarsdag, Ten Napel was erbij en deed verslag. In zijn autobiografie vertelt hij nog een keer over de sportmomenten die we eindeloos willen herbeleven.
Met het oog op het EK voetbal dat in 12 Europese steden wordt gespeeld maakte auteur Erik Brouwer een grote reis door ons continent. In de voetsporen van Geert Mak schreef hij Voetbal in Europa, en vatte daarmee de geschiedenis van het voetbal in een boek. Brouwer neemt de lezer mee langs de negentiende eeuwse velden in Engeland, waar het allemaal begon in de victoriaanse en edwardiaanse tijd, schrijft over de rol van voetbal tijdens de Groote Oorlog, het opkomende fascisme, de Tweede Wereldoorlog, de koude oorlog en komt zo aan onze tijd in, een tijd waarin voetbal belangrijker is dat ooit tevoren.
'Voetbal in Europa, een verwijzing naar en een ode aan Geert Mak. Ik gids de lezers door de Europese voetbalgeschiedenis en gebruik daarom geregeld de ik-vorm. Het eerste hoofdstuk vanuit het Engelse Preston gaat over de beginperiode van het voetbal en ik eindig in Barcelona en Turijn met een verhaal over Messi en Ronaldo. Ook de historische hoofdstukken spelen zich voor een groot deel af in het heden, want ik vertel de belangrijkste verhalen/episodes uit het Europese topvoetbal vertellen aan de hand van plekken die ik bezoek (van het Poolse Lodz tot Moskou, van Parijs tot Kopenhagen) en de ontmoetingen die ik daar heb. Verder staan de hoofdpersonen uit het Europese voetbalgeschiedenis centraal in negentien grote en 38 kleine hoofdstukjes, zoals Sindelar (Oostenrijk), Puskas, Giuseppe Meazza, Zinedine Zidane, Gerd Muller, Hagi, Zvonimir Boban, Raymond Kopa, Bobby Charlton, Duncan Edwards, de Zweed Niels Liedholm, Beckenbauer, Di Stefano, Guardiola, Mourinho, Iniesta, Batistuta, Maradona, Platini, Zlatan, Haaland en Mbappe. Minder bekende voetballers worden ook geportretteerd, zoals de Schotse George Best Jim Baxter, de Turkse topscorer Tanju Colak, goelag-overlevende Streltsov, Stasi-spion en DDR-international Gerd Weber en de tragische Poolse held Terlecki.'
Het Nederlandse voetbal is uiteraard ook vertegenwoordigd in dit boek, met onder meer een groot verhaal over de nalatenschap van Cruijff/Cruyff en een hoofdstuk waarin 'de Grote Drie van Milaan' prominent voorkomen: Van Basten, Rijkaard en Gullit, eind jaren tachtig.
Verhalen over Olympische Spelen zijn doorgaans de verhalen van winnaars. Interessant, maar ook afgezaagd, alsof er niet meer is te melden dan de succesverhalen van Pieter, Ranomi, Anky en Leontien. In deze bundel herbeleven 15 bijzondere Olympiërs hun bijzondere olympische avonturen. De auteurs hebben zich bij deze selectie niet laten leiden door de kleur van de medaille, maar door de kracht van het verhaal. Aan elke Olympische deelname gaat een lange weg van toewijding en opoffering vooraf. Voetbalsalarissen worden in de Olympische sporten zelden verdiend, dus moet liefde voor de sport wel drijfveer zijn geweest. Hoezeer de sport hen heeft gevormd en ook na hun sportieve carrière richting heeft gegeven, blijkt wel uit het feit dat de meesten, direct of indirect, nog volop actief zijn in hun sport. Maar ook wie later bij de politie is gegaan, onderwijzer is geworden, ontspoorde jeugd op het rechte pad helpt of de nalatenschap beheert van 's wereld beste voetballer, ziet een rechte lijn tussen de sport en zijn of haar leven daarna. "Ik heb alles aan de sport te danken." Die zin viel in alle gesprekken misschien wel vaakst.
Dat het leven een opeenstapeling van toevalligheden is, leren we met het klimmen der jaren. Wie had kunnen denken dat in dit nummer twéé verhalen over de voetbalclub Venezia zouden staan? Wij niet, drie weken geleden. Wie achtte het waarschijnlijk dat Danielle Kliwon haar niveau opnieuw zou verhogen met een, zeker voor ons van de klimmende jaren, verhaal vol noviteiten over de obsessie van Karim Benzema met de rapper Tupac Shakur? Danielle kan zoiets tot werkelijkheid maken, alsof je er vlakbij staat. Talent, noemen we dat.
Het aantal debutanten in Hard gras blijft doorstromen: Merel de Vries kwam erbij, Hugo Roosenschoon, Jack de Boer en de nu reeds onvolprezen Aron Groot van 24 jaar, die aankondigde via de keukendeur het Boekenbal te gaan binnensluipen. Hoewel dat bij de verschijning van dit nummer zonder twijfel al gebeurd is.
Tot slot zien we een nieuw verhaal van Frank Heinen, een vriend en een man die er genoeg van heeft dat zijn vrouw of vriendin al het werk alvast doet, vooral omdat ze inziet dat ze er beter in is dan hij. Daaraan gaat deze man een einde maken. Hij mag er ook zijn. Dat zullen zijn daden laten zien.
Samen zijn ze 150 jaar. Een mooi moment voor de grootste nabeschouwing van allemaal: die op hun eigen leven. Mart Smeets en Kees Jansma - twee iconen van de Nederlandse sportjournalistiek op televisie - schrijven elkaar daartoe brieven. Brieven over zichzelf, elkaar, over ouder worden, over de glorie van de sport, de gekte van de media en de kracht van muziek, over verleden en toekomst, over vriendschap, voetbal, wielrennen, basketbal, televisie en alles wat ze verder bezig houdt.
`Fabio & Julius' van Menno Haanstra is een coming of age-verhaal over twee gewone jongens die ploeggenoten worden, bevriend raken en samen volwassen worden in de snelkookpan van het wielerpeloton. Een verhaal over dromen van een bestaan als profwielrenner - en later van profoverwinningen. Van heel dichtbij zien we hoe de ogenschijnlijk lichtzinnige Julius van den Berg uitgroeit tot een gepatenteerd hardrijder en hoe Fabio Jakobsen een absolute topsprinter wordt en, wanneer hij hersteld is van een bijna noodlottige horrorcrash in de Ronde van Polen, zelfs de snelste ter wereld.
In `Fabio & Julius lezen we hoe twee jongens elkaar en zichzelf de maat nemen, hoe ze genieten van hun gedroomde bestaan, maar ook over de twijfels en de immense druk om te moeten presteren in een genadeloos harde omgeving waarin winnen de norm is.
Auteur Menno Haanstra volgde Fabio en Julius acht jaar lang intensief. Met kleur, humor en oog voor detail beschrijft hij het ontstaan van een unieke vriendschap en tegelijkertijd schetst hij een rijk en gelaagd beeld van wat het betekent om vandaag de dag profwielrenner te zijn.
Dit prachtige salontafelboek bundelt de mythische cols die in de rubriek De Bergen van het fietsmagazine Grinta! verschenen. 50 legendarische beklimmingen uit heel Europa passeren de revue. Een boek hors catégorie vol inspiratie. Een must in je collectie, of je er nu zelf op uittrekt of gewoon in gedachten mee en danseuse fietst. Mythische Cols Hors Catégorie is een herwerking en aandikking (met 20 extra cols) van het eerder verschenen Mythische Cols. Alpe d'Huez
Alto de El Angliru
Col d'Aspin
Col d'Aubisque
Col d'Azet
Col du Ballon d'Alsace
Col de la Bonette
Col de la Cayolle
Monte Carpegna
Col de la Croix de Fer
Passo Falzarego
Colle Fauniera
Furkapass
Passo Fedaia
Col de la Forclaz
Col du Galibier
Passo Gavia
Passo Giau
Col du Glandon
Sankt Gotthard Pass
Col du Granon
Grimselpass
Hourquette d'Ancizan
Col de l'Iséran
Col d'Izoard
Col de Joux-Plane
Les Lacets du Montvernier
Lagos de Covadonga
Col du Lautaret
Luz-Ardiden
Col de la Madeleine
Colle delle Nivolet
Col de Peyresourde
Col du Petit Saint-Bernard
Pla d'Adet
Pra-Loup
La Planche des Belles Filles
Passo Pordoi
Col du Portet
Sa Calobra
Passo Sella
Sustenpass
Passo dello Stelvio
Col du Télégraphe
Timmelsjoch
Col du Tourmalet
Tre Cime di Lavaredo
Col de Vars
Passo Valparola
Mont Ventoux