• Mensen leven dagelijks met cultuur. Maar omgaan met cultuur is een hele kunst.
  Dit boek gaat in op:


  het begrip cultuur

  de cultuurverschillen tussen landen

  waarden

  interculturele communicatie

  omgaan met cultuurverschillen
  Om dit alles duidelijk te maken, gebruiken de auteurs een veelheid aan invalshoeken. Door het boek heen geven zij aan dat de culturen van landen eigenlijk het minst interessant zijn omdat ze zijn opgebouwd uit duizenden kleinere culturen. Uiteindelijk kom je uit bij het individu en zijn unieke combinatie van eigenschappen en ervaringen. Leren over cultuur is leren over jezelf en over anderen.

  Dit boek biedt de basis van je culturele competentie, de combinatie van kennis, vaardigheden en houdingen op het gebied van cultuur. Studenten in het hbo moeten ongeveer tien competenties verwerven om hun diploma te krijgen en dan aan hun droomtoekomst te gaan werken. De culturele competentie zou tot de bagage van iedere student moeten behoren.

  De auteurs hebben hun culturele competenties ontwikkeld door te wonen en werken in het buitenland, door te leren van hun fouten en door telkens opnieuw de theorieën te bestuderen. Anita van Stralen heeft niet-westerse Sociologie gestudeerd Zij werkt als preventiemedewerker bij Context, Centrum voor GGZ-preventie. Zij verzorgt de trainingen en voorlichtingen aan migranten. Zij werkte hiervoor bij het COA met vluchtelingen. Pieter van Nispen werkt als docent internationalisering bij de Hogeschool Rotterdam en werkte eerder bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Instituut Clingendael en een internationale consultancy.

  Aanvullende informatie bij dit boek een docentenhandleiding, casuïstiek, citaten en presentaties is te vinden op www.culturelecompetentie.vangorcum.nl

 • Leef of werk je met mensen uit andere culturen? Dan is het vaak moeilijk hieruit het beste resultaat te halen. Wellicht ken je de nuances van de andere cultuur niet. Dit maakt onzeker vanwege het risico op gevoelige missers, met als gevolg het mislopen van een opdracht of een minder goede relatie of samenwerking.

  Voorkom dat je gestresseerd raakt als je handelt of werkt met andere landen of culturen. Onderscheid jezelf als dé manager van een internationaal team of dé persoon die er altijd in slaagt de goede deals binnen te halen.
  Hoe zou het zijn als je dé sleutel tot succesvol samenwerken met diverse culturen in handen zou krijgen? Je zou je dan als een vis in het water voelen in een meervoudig culturele omgeving. Bedrijven willen jou dan graag hebben als dé topper die het beste uit internationale teams haalt. Die er altijd in slaagt een succesvolle samenwerking te bereiken, over de grenzen van culturen heen.

  In dit boek krijg je van intercultural trainer Kirtika van Hunen
  dé sleutel tot succesvol samenwerken met diverse culturen.
  Door anekdotes van mensen van verschillende leeftijden, landen en culturen krijg je waardevolle inzichten in de complexe onderwerpen van de interculturele ontmoeting, die laten zien hoe jij:
  * cultuur kunt decoderen
  * de nuances van een cultuur ontrafelt
  * gevoelige missers voorkomt
  * je cirkel van invloed in zo'n interactie vergroot
  * betere deals kunt sluiten
  * gewenste resultaten kunt behalen
  * dé sleutel tot succesvol samenwerken met diverse culturen in handen krijgt.

empty