• Het slachthuis

  Meindert Fennema

  Jelle Feenstra speelt graag in het slachthuis waar zijn vader keurmeester is. De slachthal en de darmenwasserij hebben voor hem geen geheimen, bij de slachters voelt hij zich meer op zijn gemak dan thuis of op school.
  Als hij naar het gymnasium gaat wordt zijn moeder, Antonia, ongewenst zwanger. Als Ramona geboren wordt wil ze bij Antonia niet drinken, waardoor zij in een diepe depressie geraakt. Alleen Jelles vriendin Saskia kan haar nog bereiken. Saskia vraagt aan haar gitaar spelende broers, die zich The Blue Diamonds noemen, om een liedje te maken voor het verwaarloosde zusje van Jelle. Dat lied, `Ramona, wordt een wereldhit.
  Intussen heeft zich op de veertiende verjaardag van Jelle iets afgespeeld wat de verhouding tussen zijn ouders en die van Saskia onherstelbaar verstoort. Het wordt een strijd tussen de cultuur van anarchistische geheelonthouders uit Friesland en de koloniale, militaire indocultuur. Jelle en Saskia proberen zich wanhopig staande te houden in deze botsing van beschavingen.

  Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen. Hij schreef de biografie van Geert Wilders, Tovenaarsleerling (2010) en die van Hans Max Hirschfeld, De man van het grote geld (2007). In 2012 publiceerde hij Help! De elite verdwijnt. Tevens is hij columnist van volkskrant.nl. Het slachthuis is zijn eerste roman.

  `Op de grens tussen platteland en stad groeit een jongen op in een rauwe wereld waarin geen plaats is voor grote woorden of zoetsappigheid. De portrettering van de socialistische familie is onvergetelijk en de beschrijving van de omgang met dieren doet denken aan John Berger. Het slachthuis geeft een ontroerend en mooi tijdsbeeld van het Nederland na de oorlog. Een wereld die voorgoed voorbij lijkt te zijn.
  Abdelkader Benali

  `Aandoenlijk, sfeervol en spannend.
  Guusje ter Horst

 • Toen politicoloog Meindert Fennema in 2009 bezig was zijn Wildersbiografie te schrijven zeiden zijn collega's aan de Universiteit van Amsterdam: 'Tegen de tijd dat je die af hebt weet niemand meer wie Wilders is.' Toen het boek in augustus 2010 uitkwam, was Rutte bezig samen met Verhage en Wilders zijn gedoogkabinet te formeren. Nog geen twee jaar later, in april 2012, trok Wilders zijn steun aan het kabinet Rutte i in. Hij zou er electoraal een zware prijs voor betalen, want bij de verkiezingen in september van dat jaar ging hij van 24 naar 15 zetels. Opnieuw meenden veel deskundigen dat Geert Wilders over zijn electorale hoogtepunt heen was. Inmiddels is de pvv in alle peilingen veruit de grootste partij van Nederland.
  Wat maakt dat deze Houdini van het Binnenhof, op wie niemand vat lijkt te hebben, zo'n succesvol politicus? Wat vindt men in zijn directe omgeving van zijn optreden? Hoe houdt hij zich de dissidenten binnen de fractie van het lijf? En zal het tweede Wildersproces hem schade berokkenen?
  In deze nieuwe editie van zijn zeer succesvolle Wildersbiografie schetst Fennema de ontwikkelingen van de laatste zes jaar in het licht van de gebeurtenissen in Europa, de verdergaande maatschappelijke tweedeling en de vluchtelingencrisis. Is Nederland op weg naar een nationalistische revolutie?

  Meindert Fennema was hoogleraar Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Van de eerste editie van Geert Wilders. Tovenaarsleerling (2010) werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Deze nieuwe editie bevat drie nieuwe hoofdstukken.

  Meindert Fennema is hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef talloze boeken en artikelen over anti-immigratiepartijen in West-Europa en publiceerde over elites en democratie. In 2007 verscheen zijn spraakmakende biografie van Hans Max Hirschfeld.

  Geert Wilders. Tovenaarsleerling is een smakelijke politieke biografie geworden. Die levert de lezer never a dull moment op.
  bernard hulsman, nrc handelsblad

  een spannend boek
  frits bolkestein bij de presentatie in nieuwspoort

  Een absolute must voor wie alle gebeurtenissen die hebben geleid tot de opkomst van de pvv nog eens wil nalezen. Ook liefhebbers van principiële discussies (vrijheid van meningsuiting en wat is democratie eigenlijk) en tegenstanders van Wilders die willen weten hoe hij discussieert en al dan niet argumenteert, komen aan hun trekken.
  ernst van splunter, nieuwspoort nieuws

  De stijl doet denken aan Jeroen Smit, die de geschiedenis van de abn Amro deed lezen als een spannend verhaal.
  floor boon, folia

 • In 1965 stikte David Rutgers van Rozenburg in een roetkap die hem tijdens een ontgroeningsritueel in Utrecht over het hoofd getrokken was. `Wij willen voorkomen dat er een generatie slappe jonkers ontstaat,' zei een anoniem Treslid naar aanleiding van deze `Roetkapaffaire'.
  Meindert Fennema deed kort daarop mee aan de groentijd van het Utrechts Studenten Corps. Hij schetst in Goed fout de ondergang van het traditionele studentenleven en de onstuitbare opkomst van een politieke omwenteling waarvan Provo en Nieuw Links de dragers waren. Maar ook op cultureel gebied was er sprake van een revolutie.
  Als Fennema in 1968 naar Amsterdam verhuist om daar politieke en sociale wetenschappen te gaan studeren, komt hij terecht in een maalstroom van politieke conflicten, die hem ten slotte doen besluiten om lid te worden van de Communistische Partij van Nederland. Fennema ziet overeenkomsten tussen het usc en de cpn. De geslotenheid van de organisaties, het gevoel verheven te zijn boven de massa, het idee dat men voorbestemd is om leiding te geven aan de maatschappij. Maar waar het elitaire conformisme in het corps vooral uiterlijk vertoon was, werd de morele discipline binnen de cpn verinnerlijkt.

  Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen. Hij schreef de biografie van Geert Wilders, Tovenaarsleerling (2010), en die van Hans Max Hirschfeld, De man van het grote geld (2007). In 2012 publiceerde hij Help! De elite verdwijnt en een jaar later verscheen zijn roman Het slachthuis. Tevens is Fennema columnist van ThePostOnline.

  Over Het slachthuis:

  `De portrettering van de socialistische familie is onvergetelijk en de beschrijving van de omgang met dieren doet denken aan John Berger. Het slachthuis geeft een ontroerend en mooi tijdsbeeld van het Nederland na de oorlog. Een wereld die voorgoed voorbij lijkt te zijn.'
  Abdelkader Benali

  `Aandoenlijk, sfeervol en spannend.'
  Guusje ter Horst

  Over Tovenaarsleerling:

  `Een smakelijke politieke biografie, die de lezer never a dull moment oplevert.'
  NRC Handelsblad

  `Een spannend boek.'
  Frits Bolkestein

 • Broeinesten voor intriges, zo worden gemeenteraden vaak gezien. Nog maar de helft van de Nederlanders komt opdagen bij verkiezingen, en alarmerend weinig inwoners hebben zin om zelf raadslid te worden. De lokale saamhorigheid die de dorpspolitiek ons bracht, verdwijnt. De lokale politicus is steeds minder bereikbaar voor de burger dan vroeger. Hoe komt dat toch, en hoe krijgen we de gemeentepolitiek weer op de rails?
  Er heerst onvrede met de gevestigde orde en lokale partijen zijn in opmars. Tezamen krijgen die bijna evenveel stemmen als CDA, PvdA en VVD bij elkaar, maar toch leveren zij bijna nooit een burgemeester. In 85 procent van de gemeenten doen deze drie partijen dat. Kan dit zo doorgaan? Moet de burgemeester niet liever rechtstreeks worden gekozen?
  In Dorpspolitiek gaan Martijn Bolkestein en Meindert Fennema in op het gekrakeel in de gemeenten en verkennen zij de toekomst van de lokale politiek. Ze maken een uitstapje naar het Engelse stadje Frome (Somerset), waar de lokale partij alle zetels heeft veroverd en de democratie heeft hervormd. In dit boek komen Bolkestein en Fennema met belangrijke oplossingen voor Nederland. Hierin lees je waarom de gemeenteraden meer ondersteuning moeten krijgen, waarom de opschaling van gemeenten moet stoppen en wat de voordelen zijn van een gekozen burgemeester. Onze lokale politiek verdient versteviging en vernieuwing.

  Martijn Bolkestein (1972) was lange tijd financieel manager voor Shell en was de afgelopen jaren fractievoorzitter van de VVD in Bloemendaal. Momenteel is hij consultant voor Berenschot en adviseert hij gemeenten over bestuurlijke kwesties.
  Meindert Fennema (1946) is emeritus hoogleraar politieke theorie aan de UvA. Hij schreef onder andere Van Thomas Jefferson tot Pim Fortuyn (2012) en Help! De elite verdwijnt (2012) en was columnist bij Het Parool, de Volkskrant en The Post Online. Hij is oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal.

empty