• Nog nooit was er zo veel belangstelling voor filosofie als de laatste jaren. Daarmee groeit de behoefte aan een heldere inleiding die de oppervlakkigheid overstijgt zonder in dor academisch proza te vervallen.

  Filosofen van deze tijd heeft zich bewezen als een uiterst leesbare introductie op het hedendaagse denken. Het behandelt de 32 belangrijkste denkers van na de Tweede Wereldoorlog. Een keur van specialisten presenteert de spraakmakendste thema's van de afgelopen decennia. Filosofen van deze tijd is niet louter een geschiedenis van de recente ontwikkelingen - het schetst meteen het filosofische landschap voor de eenentwintigste eeuw. Dit boek behandelt het denken van onder anderen Heidegger, Wittgenstein, Popper, Arendt, Foucault, Habermas, Dennett, Kristeva, Nussbaum, Sloterdijk, Zizek en, vanaf deze nieuwe druk, ook Singer, Deleuze en Fanon.
  Het is een inleiding in de moderne filosofie, onmisbaar voor studenten aan universiteiten en hogescholen, maar tegelijk een verrassende kennismaking voor een breed publiek. Inmiddels zijn er al ruim 25.000 exemplaren verkocht. Deze nieuwe editie 2018 is geheel geactualiseerd.

  Maarten Doorman is filosoof en essayist. Van hem verschenen op filosofisch gebied onder meer De romantische orde, Rousseau en ik en De navel van Daphne. Heleen Pott is filosoof en Socrates-hoogleraar Kunst, Cultuur en Samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  'De bijdragen zijn helder geschreven en informatief van karakter. De auteurs slagen erin hun filosoof op een voor een breed publiek begrijpelijke wijze voor het voetlicht te brengen.'
  De Volkskrant

  'Filosofen van deze tijd als overzichtswerk staat als een huis.'
  Filosofie Magazine

  'Filosofen van deze tijd is bedoeld voor een breed publiek en een goede opstap voor wie meer wil weten van de eigentijdse filosofie.'
  Nederlands Dagblad

 • 300 jaar geleden werd Rousseau geboren. En hij is nog altijd onder ons, nu meer dan ooit. Want Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) is de uitvinder van het ik dat wij sinds meer dan twee eeuwen nastreven en dat ik staat hoog op de agenda. In de politiek, de kunst, het onderwijs, op tv en in ons eigen leven.
  Vanaf Rousseau zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, vriendschap en liefde. Dankzij Facebook snappen we dat we onszelf moeten spelen, zoals de echtheid van Boer Zoekt Vrouw geregisseerd is en de oprechtheid van de politicus het product is van mediatraining. Er loopt een rechte lijn van Rousseau naar de smiley en andere emoticons.
  /> Authenticiteit is onmogelijk. Dat laat Rousseau onbedoeld zien. Vooral in zijn eigen leven, waarover hij uitvoerig schrijft. De paradoxen daarin zijn niet te wijten aan de dwarsheid van deze soms hysterische filosoof, maar aan het verlangen naar echtheid zelf. Eerlijkheid leidt tot hypocrisie, heimwee naar de natuur tot aanstellerij.
  In Rousseau en ik beschrijft Maarten Doorman hoe we nog steeds in zulke verlangens vastzitten en vraagt hij zich af of we kunnen ontsnappen aan de erfenis van Rousseau.

  Maarten Doorman is een van de spraakmakende filosofen van Nederland. Hij doceert aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Daarnaast is hij dichter en essayist. Van hem verscheen onder meer De romantische orde.

  `De romantische orde is heel goed geschreven. (...) De schrijver schrikt niet terug voor de grote greep.' NRC Handelsblad

 • Je kunt bellen

  Maarten Doorman

  Nu de telefoon overal en altijd is hoeft het geen verbazing te wekken dat hij ook in de poëzie doordringt. In Je kunt bellen zijn telefoon en smartphone geregeld aanwezig, ook als je ze niet hoort of ziet.
  Je kunt bellen wisselt snelle en nerveuze gedichten af met bedachtzame en melancholieke, een eerbetoon aan Majakovski met verbijstering over een been, en een reeks voor het mobiele scherm geschreven brievenbusgedichten met een grap of geschreven vakantiefoto.
  Je kunt bellen is opnieuw een veelzijdige bundel van Maarten Doorman. Nuchtere lyriek met magische ogenblikken en vol van muziek.

  Maarten Doorman is dichter, filosoof en essayist. Zijn laatste boek, Rousseau en ik, verscheen in februari 2012 en is inmiddels aan zijn vijfde druk toe.

  Persstemmen over de poëzie van Maarten Doorman:

  `Poëzie die voortkomt uit het kloppend stuk vlees dat we ons lichaam noemen. - de volkskrant
  `Je zou denken dat deze poëzie luchtig en licht is. Maar dat is ze niet, goddank. - de groene amsterdammer
  `Bewonderenswaardig en bijna lucebertiaans. - nrc handelsblad
  `Zeer gevarieerd met onvergetelijke verzen. - de morgen

 • Filosoof en schrijver Maarten Doorman reisde met een vriend door Europa, op zoek naar graven van beroemde filosofen. Niet alleen zet Doorman de gedachten van deze denkers in enkele zinnen uiteen, hij spiegelt ze ook gewiekst aan de omstandigheden. Dit levert mooie schetsen op van soms lieflijke, dan weer naargeestige begraafplaatsen met hun vaste bezoekers, en hilarische anecdotes over de begrafenis of het graf zelf. Zo ontkent de priester van de Parijse Saint Roch-kerk dat Diderot er begraven ligt, schieten de vrienden van Hume hun pistolen leeg om duivels te verjagen, zit er in University College London een lijk in een kast en is de as van Marcuse jarenlang kwijt geweest.
  Bovendien is Denkers in de grond doorspekt met een uiterst persoonlijk verslag van de in koortsachtig tempo afgelegde reizen onder de laaghangende bewolking van 1000 jaar Europese wijsbegeerte. Denkers in de grond is journalistiek in de portretten en filosofie op maximumsnelheid in de reisreportages.

 • In de beeldende kunsten is niets wat het is. Kijk maar: je ziet niet wat je ziet. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn?
  Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Moet de politiek zich met kunst bemoeien en kunnen de beeldende kunsten politiek zijn? Of verschuilen ze zich ten onrechte in een ivoren toren?
  Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. Levert dat goede kunst op? Het is een heet hangijzer in de kunst van nu.
  In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst nieuw licht op het doolhof van engagement in de kunst.

  Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Verder is hij medewerker van de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Hollands Maandblad. Tot zijn recentste boeken behoren De romantische orde, Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur en Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit.

  Over Maarten Doorman:

  `Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is één van hen.'
  trouw

  `Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.'
  nrc handelsblad

  `Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.'
  de volkskrant

  `Prikkelend en waardevol.'
  arthur danto, filosoof

 • Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.
  Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.

  Maarten Doorman is filosoof en schrijver van onder meer De romantische orde, Rousseau en ik en De navel van Daphne.

  Over Maarten Doorman:
  'Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.'- NRC HANDELSBLAD

  'Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.'- DE VOLKSKRANT

  'Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.'- TROUW

  'Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.'- DE GROENE AMSTERDAMMER

empty