• Solitude

  Jeroen Thijssen

  Een Indische familiegeschiedenis Wanneer Frank en Robert het huis van hun opa leeghalen, ontdekken ze hun duistere familiegeschiedenis. Hun voorvaderen hebben meegevochten op Lombok in 1896; ze ondergingen de gruwelen van de oorlog en vestigden zich met de verworven buit als echte kolonialen in Nederlands-Indië. Hun vrouwen zijn als zijzelf: sterk, dramatisch en gezegend met een talent voor foute beslissingen. Dagboeken en andere documenten uit de vorige eeuw brengen Frank ertoe de geschiedenis van zijn opa en diens broer te reconstrueren. Geweld, seks en dood blijken een rode draad en de Indische wortels zitten dieper dan Robert en Frank, in Nederland opgegroeid, ooit voor mogelijk hadden gehouden. Ontworteling lijkt een familietrekje waar ook zij niet aan ontkomen. De Nederlandse koloniale geschiedenis door de ogen van een ontwortelde familie.
  `Goud heeft journalist en schrijver Jeroen Thijssen in handen met zijn Indische familieroman Solitude. [] Thijssens historische kennis is verbluffend. [] Zijn vermogen een spannend verhaal te vertellen dat telkens nieuwe wendingen neemt, is aanstekelijk en zijn evocatie van personages spreekt aan.*** NRC Handelsblad

 • Smaak

  Jeroen Thijssen

  In de afgelopen dertig jaar is er meer bekend geworden
  over smaak dan in alle veertig eeuwen daarvoor. Culinair
  journalist en auteur Jeroen Thijssen deelt in Smaak klassieke
  opvattingen, nieuwe inzichten en de meest actuele
  kennis over voeding en smaak met de lezer. Thijssen
  legt uit hoe wij proeven en wat smaak eigenlijk is. Welke
  fysieke en psychologische processen gaan vooraf aan
  het waarnemen van smaak en hoe dragen bijvoorbeeld
  mond, tong en hersenen bij aan het waarnemen van
  zoet, zuur, zout of bitter? Hoe komt het dat de mens een
  voorkeur heeft voor zoet en wat betekent die voorkeur
  voor onze gezondheid (tandbederf, obesitas) en voor
  bijvoorbeeld de frisdrankindustrie? Waarom ervaren we
  de smaak van spruiten tegenwoordig eerder als zoet dan
  bitter? Na het lezen van dit boek smaakt niets meer hetzelfde!

 • Hazer

  Jeroen Thijssen

  Haarlem, 1979. Wanneer de ouders van de 18-jarige Rogi naar Ierland vertrekken, staat hij er alleen voor. Hij kan nergens een kamer vinden en besluit in een kraakpand te gaan wonen. Als een van de eerste bewoners maakt hij mee hoe de Hazer van een krot verandert in een gestructureerde woongemeenschap. Hij vecht mee bij de Vondelstraat en het Kroningsoproer. Maar naarmate de krakersbeweging extremer wordt, groeit zijn twijfel. Op de achtergrond speelt Rogi's familie een grote rol: zijn ouders die het zwaar hebben in Ierland, zijn grootmoeder met haar geheimen én de oorlogsgeschiedenis van de beide families, die Rogi langzaam maar zeker ontdekt.
  Hazer is een rijke en gelaagde roman over goed en fout, idealen en realiteit.
  De pers over eerder werk:
  `Zijn vermogen een spannend verhaal te vertellen dat telkens nieuwe wendingen neemt, is aanstekelijk en zijn evocatie van personages spreekt aan.' NRC Handelsblad
  `Een rijk boek met vele bodemschatten. (...) Aan het mooie rijtje Haasse, Couperus, Multatuli, Du Perron kunnen we deze intrigerende roman toevoegen.' **** De Volkskrant
  `Meesterlijk. Een roman die iedereen zou moeten lezen.' ***** Boekenkrant
  `Echt een sfeervolle pageturner.' Trouw
  `Een rijke roman, met sfeervolle details.' **** Algemeen Dagblad

 • Johannes van Dam

  Jeroen Thijssen

  Johannes van Dam was naast bekend culinair journalist een bijzonder mens. Hij had dan ook bepaald een roerige achtergrond: zijn joodse ouders overleefden de oorlog in onderduik, op jonge leeftijd was hij betrokken bij het auto-ongeluk waarin zijn vader omkwam en daarbij kwam dan nog zijn ontluikende homoseksualiteit in de burgerlijke jaren vijftig. Voordat hij over eten ging schrijven was zijn leven een chaos vol depressies, cocaïnegebruik en uitzichtloosheid. Daarna stond zijn leven in het teken van eten: spreken over eten, schrijven over eten en alles weten over eten.
  De Amsterdamse horeca vreesde hem, haatte hem soms maar respecteerde zijn vakkennis. Hij vond zichzelf de beste culinair journalist, maar niet alle collega's waren het daarmee eens. Een man die `altijd de waarheid sprak', noemde hij zichzelf en hij maakte dan ook veel ruzie. Toch had hij trouwe vrienden. Avonturen in een commune, geldingsdrang tot achter de derde komma, een `robuust' karakter - het hoorde allemaal bij Johannes. Een bijzonder personage.

 • Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten - met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers.
  Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS'ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.

empty