• In Overreding en overtuiging volgen we Anne Elliot, de onopvallende middelste dochter van de zelfingenomen Sir Walter Elliot. Annes moeder is overleden. Ze heeft twee zussen: Elizabeth, die de rol van haar moeder speelt en Mary, nerveus en afhankelijk maar ijdel. Geen van haar eigen familieleden is prettig gezelschap voor de elegante en intelligente Anne, die voorbestemd lijkt om een oude vrijster te worden.
  Onder druk van haar familie en een vriendin verbrak Anne haar verloving. Zal ze acht jaar later toch trouwen met haar grote liefde?
  Als extraatje vertaalde Jan Kuijper het voorlaatste hoofdstuk, dat de uiteindelijk gepubliceerde versie niet haalde.

 • - 47%

  Trots en vooroordeel

  Jane Austen

  Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en sociale omgeving. Voordat het verhaal tot een gelukkig einde kan worden gebracht moet de slimme en levendige Elizabeth haar vooroordelen tegenover mijnheer Darcy overwinnen, die op zijn beurt zijn overweldigende trots naast zich neer moet leggen.
  Austens romantische komedie heeft al van vele generaties lezers het hart gestolen. Met snedige humor ontleedt de schrijfster feilloos de mores van de Britse upper class uit het eind van de achttiende eeuw. De botsing tussen trots en vooroordeel en tussen sociale mobiliteit en starre hiërarchie is nooit ontroerender en komischer beschreven dan door Jane Austen. Het boek werd vele malen succesvol verfilmd.

 • Verstand en onverstand

  Jane Austen

  Sense and Sensibility was de eerste roman de Jane Austen (1775-1817) op eigen kosten liet drukken. Zij had de tekst tussen 1797 en 1811 tweemaal omgewerkt, van een briefroman tot een verhaal in de derde persoon. Net als in Waan en eigenwaan (Pride and Prejudice) en Emma gaat het in deze sociale komedie om de vraag wie met wie trouwt. Want trouwen moest je als achttiende-eeuws meisje: in testamenten werd nauwelijks rekening met je gehouden en banen waren er ook niet veel.
  In het middelpunt van de belangstelling staan ditmaal twee zusjes, de verstandige, nuchtere Elinor en de romantische 'onverstandige' Marianne Dashwood. Elinor beziet vol argwaan de opkomst van de romantiek, die zij verdenkt van sentimentaliteit, en zij vindt dan ook dat Marianne haar hoofd niet zo op hol moet laten brengen door de charmante Willoughby en oog dient te hebben voor diens fouten. Wat zal zegevieren: het verstand of het onverstand?
  Jane Austen kan, vooral als zij de schijnwerper op de bijfiguren richt, tal van rake observaties kwijt, en de dialogen blijken in deze eerste roman al even onthullen als in de later gepubliceerde werken.

 • Mansfield Park

  Jane Austen

  • Boekerij
  • 19 Februari 2013

  De belangstelling voor het werk van Jane Austen (1775-1817) is de laatste jaren sterk toegenomen. De oude kritiek op haar centrale thema: hoe een jonge vrouw aan de juiste (welgestelde) man komt om voor het vreselijke lot van de verzurende oude vrijster te worden gespaard is verstomd. Met is gaan waarderen hoe briljant zij dit schijnbaar beperkte thema uitwerkt en hoe kostelijk haar zedenschilderingen van de gegoede middenklasse zijn. Zo is het respect gegroeid voor haar prachtige stijl, scherpe observatievermogen, haar ironie, humor en levendige pen. Alles vlinderlicht van toon, met een fijn getekende, bijna onderkoelde bewogenheid en een innemende afkeer van hypocrisie. Ook in Mansfield Park (1814) komt het via tal van intriges tot huwelijken. Heldin van dit als een detective opgebouwde verhaal is de jonge, timide en kwetsbare Fanny Price, dochter van behoeftige ouders, die opgroeit in het gezin van haar oom Sir Thomas Bertram, bezitter en bewoner van Mansfield Park. Het lijkt een sprookje, want Fanny krijgt inderdaad haar droomprins en wordt hierdoor meesteres op Mansfield Park en de geliefde en gewaardeerde steunpilaar van de familie. Maar de grote onderstroom van deze prachtige roman die als de meest diepzinnige van Austens oeuvre geldt bestaat uit het fascinerende tijdsbeeld dat zij tekent: Engeland in de jaren 1811-1813, toen het leven van de "landedgentry" nog in scherper contrast stond tot de elegante maar oppervlakkige "London style" waarvan Beau Brummel een exponent was. Een korte periode waarin waarden tegen elkaar worden afgemeten, aan de vooravond van Waterloo

 • Een geestige en geslaagde interpretatie

  Jane Austen & Ben H. Winters

  Sense & Sensibility & Zeemonsters

  Sense & Sensibility & Zeemonsters verrijkt de oorspronkelijke tekst van Jane Austen met geheel nieuwe actiescènes vol gigantische kreeften, octopussen, tweehoofdige zeeslangen en andere gedrochten!
  De gezusters Dashwood zijn hun huis uitgezet en zijn gedwongen te wonen op een mysterieus eiland vol woeste wezens en duistere geheimen. Zullen de gezusters Dashwood zegevieren over gewetenloze schelmen om zo de ware te vinden? Of zullen ze ten prooi vallen aan de tentakels van de wezens die hen belagen?

  De pers over Pride & Prejudice & Zombies:
  `Pride & Prejudice & Zombies moet niet worden gezien als een vervanging van de klassieker, maar als een actualisering van de klassieker.' - TOEF JAEGER, NRC HANDELSBLAD
  `Elk literair meesterwerk kan verbeterd kan worden door het toevoegen van zombies.' - LEV GROSSMAN, TIME MAGAZINE


  oorspronkelijke titel Sense & Sensibility & Seamonsters


  Jane Austen is de wereldberoemde auteur van de bestseller Pride & Prejudice en leefde aan het begin van de negentiende eeuw. Ben H. Winters woont in Brooklyn.

 • De abdij van Northanger

  Jane Austen

  De abdij van Northanger is een van Jane Austens opgewektste romans. Het is een pastiche op de gothic novel, die beroemd is geworden door Ann Radcliffe en Edgar Allen Poe.
  Maar het is veel meer dan dat. Jane Austen lukt het niet om haar sprankelende vrolijkheid in toom te houden, en die spat dan ook van elke pagina. Daardoor zijn de sociale en romantische ontwikkelingen rond de hoofdpersoon, Catherine Morland, een waar genoegen om te volgen.
  Emma en Trots en vooroordeel zijn in Nederland bekender, maar De abdij van Northanger is van al Austens romans het boek dat je het beste humeur bezorgt.

 • Gevoel en Verstand (Sense and Sensibility) is het eerste gepubliceerde werk van Jane Austen, zorgvuldig geschreven en sprankelt door haar unieke humor.

  Het boek verscheen in 1811 onder het pseudoniem "A Lady". Het verhaal speelt zich af in Zuidwest-Engeland en laat het (liefdes)leven zien van de gezusters Elinor en Marianne Dashwood. Jane Austen beschrijft een milieu (de Engelse landadel) waarin niet alleen vrouwen, maar ook mannen het slachtoffer kunnen zijn van regels over familiebanden, eigendommen en het huwelijk.

  Marianne Dashwood neemt geen blad voor de mond en wanneer ze verliefd wordt op de flamboyante maar ongeschikte John Willoughby negeert ze de waarschuwing van haar zus Elinor dat haar impulsieve gedrag haar tot doelwit maakt van roddel en insinuaties. Ondertussen worstelt Elinor, altijd gevoelig voor sociale conventie, om haar eigen teleurstellingen in de liefde te verbergen. Zelfs voor degenen die het dichtst bij haar staan. Door hun parallelle ervaringen in de liefde - en het dreigende verlies ervan - leren de zussen een mix van gevoel en verstand te gebruiken om zo persoonlijk geluk te kunnen vinden in een samenleving waar status en geld de regels van liefde beheersen.

 • Gevoel en verstand Nieuw

  Met Gevoel en verstand debuteerde de beroemde Britse schrijfster Jane Austen in 1811. Alleen: het boek verscheen anoniem. Het werd een enorm succes en lanceerde de carrière van Austen, die hierna nog vijf zeer belangrijke romans zou schrijven.  Het verhaal speelt zich af in de Britse bovenklasse van de late achttiende eeuw. De familie Dashwood woont op een groot landgoed. Na zijn dood laat hij alles na aan zijn zoon uit een eerder huwelijk, waardoor zijn weduwe en zijn drie dochters in de problemen komen.  In de kern draait het verhaal vooral om twee van de drie zussen, Elinor en Marianne. Zij vertegenwoordigen het gevoel en verstand uit de titel: Marianne vertrouwt op haar gevoel, terwijl Elinor uitgaat van haar verstand.  Het boek is twee keer bewerkt tot serie, maar het bekendst is de bekroonde verfilming uit 1995.

empty