• De Coolsingel bleef leeg

  Hugo Borst

  • Inside
  • 30 Maart 2021

  Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat Hugo Borst het klassieke boek over Feyenoord schreef.
  In De Coolsingel bleef Leeg bericht hij op onnavolgbare wijze over het turbulente seizoen 1995/96, toen hij in de boezem van de club verkeerde en zag hoe Willem van Hanegem en Jorien van den Herik de opstandige spelersgroep in toom probeerden te houden.
  Ook een kwart eeuw later is dit baanbrekende werk nog net zo actueel als toen, en veel meer dan een sportboek alleen. Het is niet alleen een ontnuchterende schets van de gang van zaken achter de schermen van een volksclub, maar ook een portret van de rijke geschiedenis van Feyenoord en bovenal een prachtige ode aan Rotterdam en de Rotterdammers.

 • Ach, moedertje

  Hugo Borst

  De moeder van Hugo Borst lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. In Ach, moedertje volgen we haar dagelijkse leven - en dat van haar acht medebewoners.
  Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus. Maar er is ook ergernis. Hugo maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders. Trouw gaat hij bij ma op bezoek, en zittend aan haar zijde vraagt hij zich af wat er van haar leven nog over is.
  Ach, moedertje is een intiem, geestig en spannend verslag uit het Verpleeghuis. Het is het vervolg op de bestseller Ma (meer dan 100.000 verkochte exemplaren) en gebaseerd op de gelijknamige wekelijkse kroniek in het AD.

 • Ma

  Hugo Borst

  • Lebowski
  • 11 November 2015

  Ma zit hier nu drie weken en elke dag is het raak. Liever zou ik eventjes niet meer gaan.
  'Het is hier verschrikkelijk,' zegt ze.
  Dan zwijgt ze. Ostentatief.
  Ik leg mijn hand op haar knie.
  Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: 'Je kan beter mijn kop inslaan.'
  'Dan moet ik naar de gevangenis, ma.'
  'Dat is waar,' zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook: peinzen, peinzen over haar hunkering naar een genadeklap.
  Al drie jaar verzorgt Hugo Borst zijn moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak tragikomische wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

 • Tijdens de bouw van voetbalstadions in Qatar zijn honderden doden gevallen. Het is een mantra in de Nederlandse media. Judith Spiegel ging voor alle zekerheid kijken in Qatar en zag dat er nog niet één stadionsteen op de andere lag. Slechts een bouwkeet was ergens opgetrokken. Verder was het zand tot zo ver het oog reikte.
  Spiegel concludeert dat het vermeende nieuwsfeit Nederland bereikte na een slordige interpretatie van een artikel in The Guardian.
  Weliswaar laten de arbeidsomstandigheden in Qatar te wensen over, maar waar niet wordt gebouwd kunnen geen stadiondoden vallen.
  In Qatar werken ruim 300.000 Nepalezen. Daarvan gaat er wel eens een dood. Het gemiddelde sterftecijfer onder Nepalezen in Qatar is echter lager dan dat in het land zelf. Spiegels reportage is een verbluffende analyse van journalistieke onzorgvuldigheid.
  In dit WK-nummer van Hard gras gaan niet alle verhalen over het WK.
  Het grote schrijftalent Frank Heinen bezocht een WK in Lapland voor stateloze landen. De alinea's over Darfur zijn hartverscheurend.
  Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Erik Brouwer vond voetbaldoden aan de Somme, in Ieper en bij Passendale.
  Özcan Akyol ontmoette de als moeilijk te boek staande voetballer Luc Castaignos. Hij trof een spontane jongen die vrolijk werd in en door de Rotterdamse attractie Miniworld.

  Hugo Borst
  Matthijs van Nieuwkerk
  Henk Spaan

 • Dit is het eerste nummer dat verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos, onderdeel van de VBK Groep. VBK staat voor
  Veen, Bosch & Keuning. Laat Veen nu de uitgeverij zijn waar we in 1994 met Hard gras zijn begonnen.
  Wij zijn erg blij terug te zijn op het oude nest in het centrum van Amsterdam, hartje grachtengordel, waar het talent naartoe wordt gezogen als vliegende herten naar het voorjaarslicht.
  De lezer zal het geen biet kunnen schelen. Wij hebben gemeend een extra-speciaal nummer te moeten
  maken, een vlootschouw van ons kunnen, een uitstalling van kwaliteit, een nummer om te lezen, te bewaren en om, niet eens zoveel later, nog eens te lezen.
  Nog altijd hoeven we het maar beleefd te vragen, of Anna Enquist, Nico Dijkshoorn, Herman Koch, Marcel van Roosmalen, Leo Verheul en Edwin Winkels, medewerkers van het eerste uur, gaan hun best voor ons doen.
  Daarnaast de nieuwe golf: zoals Nico Dijkshoorn in Hard gras begon te schitteren, zo dienen Özcan Akyol, Roman Helinski en anderen zich alweer aan.
  Nieuwste loot: Rory de Groot, die niet alleen in het theater bloeit, maar hier debuteert met een prachtig verhaal over zijn korte carrière als profvoetballer in het eerste van Feyenoord.

 • Jan Mulder, de biografie, gaat over een aansprekende ex-voetballer, columnist, schrijver en tv-persoonlijkheid tegelijk. Jan Mulder gaat tweebenig door het leven. Er zijn weinig prominente Nederlanders met zo'n bont bestaan als hij. In deze geautoriseerde biografie wordt beschreven hoe Jan na een gelukkige jeugd in Winschoten een voetbalster wordt bij Anderlecht en uitgroeit tot een graag geziene gast in het mondaine Brusselse leven. De grootste voetbalclubs ter wereld lonken in die dagen naar de topspits Jan Mulder. Trainer Rinus Michels van Barcelona stuurt hem een verleidelijke brief. Jan wil echter naar Ajax. Dat lukt - de transfersoap is om van te watertanden.De jaren in Amsterdam verlopen dramatisch. Door een voetbalknietje en onhandige medici komt een vroegtijdig einde aan de voetballoopbaan van Jan. Al revaliderend raakt hij bij prachtig toeval bevriend met een elite van kunstenaars en journalisten. Een andere Jan Mulder staat op.Een nieuw leven begint.

 • Hard gras 95 / Heilige stad
  Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk & Henk Spaan
  Hard gras is het literaire voetbaltijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt onder redactie van Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst en Henk Spaan.

  Nummer 95 is een special over Londense voetbalclubs door Sjoerd Mossou, columnist van het Algemeen Dagblad en winnaar van de Hard gras-prijs 2011. Mossou is van jongs af aan gek van het Engelse voetbal. Voor deze special reist hij langs twaalf stadions van Londense voetbalclubs, onder andere Chelsea, Arsenal en West Ham United. Sjoerd Mossou werd weer een met de voetbalstad van zijn dromen en sleurt ons mee de ondergrondse in.

  Toen Sjoerd Mossou 24 jaar was ging zijn verkering uit. Hij nam ontslag bij VI en vertrok naar Londen. Hij kwam terecht in een flat met twee huisgenoten, zoals jonge mensen in Londen nu eenmaal wonen.
  Flatmate James wordt een vriend voor het leven.
  Met hem deelt hij een obsessie voor, vooral, oude Engelse stadions. Mossou gebruikt voor deze vorm van excentriciteit het woord stadion-autisme. Uiteraard gaat hij voetballen in Londen, in de Sunday Morning League die zich afspeelt op uitgestrekte grasvelden in de grote Londense parken.
  Het elftal van Mossou, Beesotted genaamd, bestaat voornamelijk uit seizoenkaarthouders van Brentford.
  Sjoerd sluit vriendschap met zijn medespeler Perry, een jongen van 130 kilo die nachtwaker is in het Holiday Inn Hotel van Brentford. Perry is er trots op dat Sjoerd Mossou nu voor Beesotted keept. Nog nooit hebben ze een afgevaardigde van het Total Football in hun elftal gehad.
  Uiteraard maakt de schrijver van deze meesterlijke Hard gras kennis met Perry s familie en met nog veel meer vertegenwoordigers van het Londense arbeidersmilieu, waarop het voetbal in de Engelse hoofdstad meer dan honderd jaar steunde. Op alles in dit nummer van Hard gras, dat de veertien Londense profclubs beschrijft, kun je het stempel `doorleefd plakken. Sjoerd heeft alles zelf meegemaakt.
  Dit is een standaardwerk over het voetbal in Londen.

 • Kappen

  Hugo Borst

  Zijn liefde voor het voetbal is enorm. Maar het drukst heeft Hugo Borst (Rotterdam, 1962) het toch al jaren met zijn kruistocht tegen foute figuren en verkeerde gebruiken in de voetbalwereld.
  Deze bundel heet Kappen,want Hugo Borst is moegestreden en kapt met zijn loodzware gevecht. Dat is goed nieuws voor Louis van Gaal, Kenneth Pérez,
  scheidsrechters en Spartatrainers, maar slecht nieuws voor het wereldje zelf.
  'De voetbalwereld heeft mensen als Hugo Borst nodig',zei Willem Vissers van
  de Volkskrant eerder dit jaar.
  In deze bundel vindt u Hugo's fijne pen, zijn beste columns van de afgelopen
  zestien jaar. De meester zelf geeft er, anno 2011, commentaar bij.
  Geniet, nu het nog kan, van Hugo Borst' kijk op de voetbalwereld, vaak venijnig, soms zalig zacht.

  'Wat een menslievende,zachtaardige pen. Wat een meester in de beperking'
  (HP De Tijd)

 • Waar elders vind je zo n gevarieerd, van talent barstend gezelschap, bij elkaar dan in Hard gras? In het 99ste nummer staat onder anderen een verhaal van Auke Hulst, bekend van zijn sublieme roman `Kinderen van het Ruige Land . Dezelfde hoofdpersonen spelen een rol in Aukes verhaal `Een leven met de bal , de voetbalautobiografie die dit nummer meteen al tot verzamelexemplaar maakt.
  Verder staan in Hard gras 99 prachtige stukken van Erik Brouwer, Frank Heinen en Martin van Neck.
  Met als bonus het reisverslag door Thomas Heerma van Voss over de trip van IJmuiden naar Newcastle, een bedevaart haast, die hij maakte op uitnodiging en in het gezelschap van vier dertigjarige vrouwen, meisjes zeggen wij, die sinds 5 juli aan niemand anders meer konden denken dan aan penaltykiller Tim Krul. Ze moesten en zouden hem in het echt zien, en Thomas Heerma van Voss zag hen.

  Hugo Borst
  Matthijs van Nieuwkerk
  Henk Spaan

 • Elke Hard gras met een verhaal van Carolina Trujillo erin, is geslaagd.
  Haar zoektocht naar de oorsprong van het misverstand rond de uitdrukking `En un momento dado', die door veel Nederlanders wordt toegeschreven aan Johan Cruijff, is zoals al haar stukken geweldig geschreven, met humor, hartstocht en zonder compromis.
  Een tweede opvallend artikel is dat van Jaap de Groot over zijn vader Theo, de oud-speler van Ajax 1, vriend van Rinus Michels, Rolf Leeser en Cor van der Hart.
  Het verhaal gaat over de blijvende vriendschap van oud-spelers, over loyaliteit en over een foto met Theo de Groot en Manus Cruijff. En er wordt onthuld wie aan de basis stond van de 0-5 overwinning van Cruijff en Michels op Real Madrid. Wie dit stuk leest begrijpt meer van de niet altijd even logische, onvoorwaardelijke
  steun van Jaap de Groot, chef-sport van De Telegraaf, aan Johan Cruijff.
  Twee keer Cruijff in Hard gras bewijst dat in de geschiedschrijving van het Nederlandse voetbal de naam van Johan Cruijff nooit meer is weg te denken, of het nu gaat om Zuid-Amerikaanse literatuur of de vader van Jaap de Groot.

 • O, Louis

  Hugo Borst

  In deze nieuwe, geactualiseerde versie van O Louis analyseert Hugo Borst op originele en onthullende wijze zijn jarenlange obsessie met Louis van Gaal. Hij analyseert de middagen dat hij hem voor het eerst op het Kasteel van Sparta zag lopen, toen nog in korte broek, tot aan diens onverwachte zegetocht als bondscoach op het WK 2014 in Brazilië. Een grote variatie aan Louis van Gaal-duiders helpt hem een beeld te schetsen van de man die hem nu al decennia lang bezighoudt.

 • Na een terugkeer uit Qatar van Judith Spiegel had ze voor ons het allereerste, bij een Indiër met ondernemingszin, gekocht merchandising artikel van de WK 2022 meegenomen. Het poppetje van een sjeik. 'Nu nog een verhaal over een sjeik en we kunnen het poppetje gebruiken voor de cover van Hard gras,' zeiden we tegen haar. 'Dat komt goed uit. Ik woon in Koeweit naast een sjeik die de broer is van de machtigste sjeik in de internationale sportwereld,' zei ze. De rest lezen we vanaf pagina zes.

  Mark van den Heuvel ontdekte dat Davy Klaassen al sinds zijn kleuterjaren bevriend is met een jongen die nu bij Volendam voetbalt, Kevin van Kippersluis. Het leidde tot een grappig verhaal waarin Davy blijkt te koken voor Kevin en andere vrienden uit Hilversum. Gezonde pizza's en de fameuze salade Davy-speciaal. Zo is Paul Newman ook begonnen in de voedingsindustrie.

  David Endt schreef op ons verzoek over zijn droomclub Internazionale Milaan. Nostalgie en een haarscherpe analyse van nieuwe financiële sluiproutes in het door Financial Fairplay beheerste topvoetbal, gaan hand in hand, geschreven in de meeslepende stijl van de grote kenner van het Italiaanse voetbal.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • De winter haalde in 2016 nooit zijn niveau, in tegenstelling tot het winternummer van Hard gras. De namen van Carolina Trujillo, Frank Heinen, Erik Brouwer, om er een paar te noemen, een toevallige selectie in een
  toevallige volgorde, staan daar borg voor.
  We horen veel over vluchtelingen en over de angst voor de mannen onder hen. Dan kennen de mensen de gezusters Trujillo nog niet die in de jaren zeventig onder moeders paraplu het Uruguayaanse bewind waren ontvlucht.
  De zusjes overleefden de Nederlandse provincie vooral door er meteen op te slaan als iets hun niet beviel. Niet praten, eerst beuken.
  Van vechten is geen sprake in het verhaal van Arthur van den Boogaard die zeven moeders en één vader bezocht om te vragen naar herinneringen aan de eerste levensdagen van hun kinderen, latere voetballers.
  Erik Brouwer beschrijft het tragische leven van George Best. Erik zou Brouwer niet zijn als zijn zoektocht niet veel meer heeft opgeleverd dan tot nu toe in Nederland is gepubliceerd.
  We hebben twee stukken van buitenlandse topschrijvers: Javier Marías over Messi en Dario Voltolini over Platini.
  Deze inleiding klinkt soms misschien als het blazen van de eigen loftrompet.
  Mocht dat zo zijn, dan is het slechts een gevolg van ons enthousiasme over de kwaliteit van de verhalen die we keer op keer binnen krijgen.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • Over Johan Cruijff is zoveel moois gezegd dat wij ons hier voornamelijk beperken tot een groot analytisch stuk van David Winner, dat hij in een iets andere versie begin maart publiceerde op Bleacherreport, een gerenommeerde
  Amerikaanse website. Gary Lineker twitterde zijn bewondering `fascinatingly brilliant', evenals Jordi Cruijff. Het stuk leverde Winner meer dan honderdduizend views op. Het is dan ook steengoed.

  Het omslag is een schilderij van Emo Verkerk uit 2004. Verkerk wordt, zeker sinds zijn tentoonstelling van 2015 in het Haags Gemeentemuseum, alom beschouwd als de grootste levende portretschilder van ons land.
  We zijn vereerd dat hij ons toestemming heeft gegeven om dit schitterende schilderij te gebruiken.

  Nog meer goed nieuws is het vijfde verhaal van Carolina Trujillo. Ze heeft een groeiende hoeveelheid fans die ons aansporen om in elk nummer een stuk van haar te publiceren. Dat beloven we, zolang ze blijft inleveren.
  Zijn debuut voor ons maakt James Montague, een reizend journalist van o.a. de New York Times. Hij volgt al jaren de voormalig Amerikaanse bondscoach Bob Bradley, die tegen wil en dank in de Egyptische revolutie belandde.
  Verder prachtige verhalen van Erik Brouwer, Frank Heinen, Thijs de Boer en Arthur van den Boogaard.
  Meestal vatten wij dit alles samen in één woord: topnummer.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • De grote Hard Gras Zomerbundel, met - geselecteerd door Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan - verhalen van o.a. Herman Koch, Anna Enquist, David Winner, Marcel van Roosmalen en Carolina Trujillo, is voor alle voetballers die droeftoeteren dat Nederland niet gekwalificeerd is voor het EK. In een poging het leed te verzachten komt Hard gras met de mooiste voetbal- zomerverhalen: Ronaldo in duel met Frank de Boer in Marseille, Rory de Groot bij Feyenoord in een uitverkocht stadion in Japan, herinneringen aan de verloren finales van '74, '78 en 2010... En nog meer Oranjenostalgie: reportages van Ronald Giphart en Robert Vuijsje op stap met Nederlandse fans in de VS en Brazilië. Zo komen we de zomer wel door.

 • Met bijdragen van Flip Joos, Lize Spit, Els Maes, Joost Vandecasteele en Herman Brusselmans

  Wat lag er meer voor de hand dit nummer van Hard gras open te stellen voor onze collega's uit België, een land waar ze wél kunnen voetballen en mooi schrijven op de koop toe. Dankzij Ivo Victoria maakten we ook kennis met Vlaamse auteurs van wie we nog niet hadden gehoord. Dat lag aan ons provincialisme, aan onze vooral naar binnen gekeerde blik, niet aan hun capaciteiten. Als er iets blijkt uit deze `België special' is het de overdaad aan schrijftalent die
  er in Vlaanderen schuilgaat. Nou ja, schuilging. Alleen al door deze bijzondere aflevering van Hard gras hopen wij op een prachtig EK voor de Belgen.
  Op hogeschool-staaltjes van de opgebloeide Hazard, op de flonkering van Kevin de Bruyne en op Jan Vertonghen die we uit wanhoop als iemand van ons beschouwen. Wat ons nog het meest is bevallen aan deze samenwerking was het enthousiasme van de deelnemers. Ook zo fijn: geen kapsones. Wij kunnen op voetbal- en schrijfgebied veel leren
  van de Belgen.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • HARD GRAS 111

  Met stukken van Michiel de Hoog, Frank Heinen en Arthur van den Boogaard

  Van het geheim van het Duitse voetbal maken de Duitsers geen geheim.
  Ze gebruiken hun hersens, laten ze weten. Daarom zal het nog wel even
  duren voordat het Nederlandse voetbal op les gaat bij de buren.
  Hersens is in Zeist een fenomeen waar men zich als laatste aan vast zal
  klampen.
  Schrikt de Nederlandse voetbalwereld zich al een hoedje van het gebruik
  van statistieken, gooi er nog een goed stel hersens bovenop en in de Zeister
  bossen verschuilen ze zich vlug achter een boom.
  Wie de hersens wel gebruiken, de Duitsers dus, worden al snel
  wereldkampioen,
  of spelen sowieso een halve finale zoals Duitsland in
  2006 en 2010. In 2014 waren ze te sterk voor iedereen, dankzij de door
  Klinsmann in 2004 op gang gebrachte ontwikkeling.
  Michiel de Hoog, bekend van zijn stukken voor De Correspondent, zette
  al zijn in de loop van de jaren bijeengegaarde kennis op een rij, wat een
  stuk heeft opgeleverd dat we zonder overdrijving en in schamel Duits een
  eyeopener willen noemen.
  Roger Schmidt, Thomas Tuchel, Joachim Löw, Jürgen Klopp en de pas
  negenentwintigjarige Julian Nagelsmann van Hoffenheim zijn de nieuwe
  boegbeelden van deze vreedzame revolutie van het intellect.
  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • HARD GRAS 112 met bijdragen van Erwin van de Pol, Carolina Trujillo, Maarten Spanjer, Arthur van den Boogaard en Annemarie Postma

  Er is een opvallende parallel tussen de conflicten van Rinus Michels en Marco van Basten met Johan Cruijff, een naam die nog lang niet is verdwenen uit het Nederlandse voetbal, voor zover hij al ooit vergetelheid zou kunnen worden.
  Cruijff adviseerde Van Basten reeds in 2008 alle jeugdtrainers bij Ajax te ontslaan, wat de nieuwe hoofdtrainer weigerde. Cruijff trok zich terug.
  In 1990 wilde Johan alleen bondscoach worden als hij een hele nieuwe technische en medische staf mocht benoemen. Michels weigerde en Cruijff trok zich terug.
  Dat laatste is een zijlijn in het verhaal van Erwin van de Pol waarin vooral een andere mythe rond Michels en Cruijff wordt ontkracht.
  Arthur van den Boogaard blinkt weer uit met een van zijn opvallende voetbalschrijvers-verhalen, Martin van Neck schrijft boeiend en geestig over het elftal van Vaticaanstad en Jan Luitzen toont aan dat de Koninklijke HFC uit Haarlem hoogstwaarschijnlijk niet de oudste voetbalclub van Nederland is. Laat HFC nu juist aan die fabel van
  Pim Mulier zijn koninklijke status danken. Inleveren die kroon dan maar.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • Met bijdragen van o.a. Carolina Trujillo, Pieter van Os, Erik Brouwer en Arthur van den Boogaard

  Vier keer praatte Mark van den Heuvel in februari en maart met John van 't Schip, die naar eigen zeggen binnen een jaar twee vaders verloor:
  zijn eigen vader en Johan Cruijff. Het leidde tot een interessante monoloog van iemand die weliswaar altijd een Cruijff- adept is geweest en nog is, maar die voldoende zin voor betrekkelijkheid heeft om ook de excentriciteiten te herkennen. Zo kreeg Van 't Schip ooit een boete voor slecht spel tijdens een interland waaraan hij niet had meegedaan.
  Cruijff: 'Had je maar wel mee moeten doen.'

  Het groeiend aantal fans van Carolina Trujillo kan tevreden zijn: ook in dit nummer staat weer zo'n bizar en ontroerend verhaal waarin `de moeder' een hoofdrol speelt, dit keer in direct contact komend met haar
  landgenoot Luis Suárez.

  Erik Brouwer observeerde Pirlo en Kaká die tegen elkaar voetbalden in de Amerikaanse competitie, Pieter van Os beschrijft het geestdriftige oordeel van Cruijff over penalty shootouts in zin Amerikaanse jaren en Arend Jan Heerma van Voss blikt terug op een door hem gespeelde wedstrijd in 1958 tegen de B1 van Ajax waarvan vooral de linksbuiten hem opviel: Piet Keizer.

  Zo worden Cruijff en Keizer ook in deze inleiding weer in één adem genoemd.
  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • Hard Gras 114 Spanje-special
  Met bijdragen van o.a. Marcel van Roosmalen, Edwin Winkels en Carolina Trujillo

  De zomer vangt aan: de zon bestuift het Spaanse land.
  Messi is terug in Argentinië, Neymar in Brazilië, Luis Suárez drinkt maté in Uruguay, Toni Kroos een groot glas ijskoud bier in Mecklenburg- Voor-Pommeren, Luka Modric eet in Zadar, Kroatië, de buren van zijn moeder en Ronaldo heeft een heel groot privé cruiseschip afgehuurd om zich daar midden op de oceaan in alle eenzaamheid dag in dag uit af te beulen in de sportschool.
  Intussen beschouwen wij het Spaanse voetbal. Jimmy Burns, voorzitter van de British Spanish Society, geeft een
  overzicht van de invloed van het rooms-katholicisme op het voetbal in La Liga.
  />
  Ook wij hebben een Spanje-expert, Sierd de Vos, bijgenaamd El Sierd. Hij onthult aan Marcel van Roosmalen zijn voorkeur voor Frankrijk.
  Carolina Trujillo onderzocht de wortels van het Spaanse woord voor voetbal.
  Marcela Mora y Araujo, een oude bekende in Hard gras, schrijft over de nu al legendarische trainer Jorge Sampaoli die nog niet zo lang geleden wel degelijk een telefoontje kreeg van Louis van Gaal over zijn eventuele beschikbaarheid voor het Nederlands elftal. Dat werd uiteindelijk Dick Advocaat. Tel uit je winst.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

empty