• Stappen tellen Nieuw

  Stappen tellen

  Henk Spaan

  De roman Stappen tellen van Henk Spaan is bedrieglijk luchtig van toon. Onder de humor gaat het verdriet van de hoofdpersoon schuil, die zich er uit liefde voor zijn vrouw niet onder laat krijgen.

  De zeventigjarige Eduard Wakker woont sinds kort in een appartementencomplex voor vijfenzestigplussers. Hoogtepunt van de week is het bijwonen van de werkgroep Rituelen. Dan overlijdt een medebewoner. Zijn eigen vrouw, Lieke, is anderhalf jaar eerder overleden. Dat het leven gewoon doorgaat, weet Eduard ook wel, en dat het niet gemakkelijk is eveneens. Maar dat het gemis zo groot is, had hij niet kunnen bevroeden. Hij maakt aantekeningen en wil hun geluk toevertrouwen aan papier. Zijn herinneringen brengen hem terug naar hun vakanties in Italië, waar ze ooit trouwden. Met zijn vriend en medebewoner Wally wandelt hij van de flat naar het café en weer terug. Intussen kijken ze op hun telefoons hoeveel stappen dat oplevert. Ze praten over hun leven en de wegen die ze bewandeld hebben. En terwijl Wally's geheugen achteruitgaat, herovert Eduard stukje bij beetje zijn leven op de dood van zijn vrouw.

  Met een zeldzaam gevoelige en luchtige pen schreef Henk Spaan met Stappen tellen misschien wel de leukste roman over ouder worden.

 • Mijn Maradona

  Henk Spaan

  Met Mijn Maradona eren diverse auteurs met prachtige voetbalverhalen de eeuwige Nummer Tien. Met bijdragen van Hugo Borst, Henk Spaan, Herman Koch, Julien Althuisius, Willemijn van Dijk, Auke Hulst, Edwin Winkels, Nando Boers ft. Rafael van der Vaart, Thomas Heerma van Voss, Frank Heinen, Merlijn Kerkhof, Peter de Waard, Leo Verheul, Menno Pot, Arthur van den Boogaard, Sam Planting en Carolina Trujillo.

  Op 25 november 2020 overleed Diego Armando Maradona, door velen gezien als de beste voetballer aller tijden. In Mijn Maradona, een speciale uitgave van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras, brengen diverse auteurs een eerbetoon aan `Pelusa'. Nu het eindsignaal heeft geklonken, gaan ze bij zichzelf te raden welke rol Maradona in hun leven heeft gespeeld. Sommigen hebben hem ontmoet, hem (bijna) de hand geschud, hem werkelijk zien toveren op het veld; anderen moesten nog leren lopen toen Maradona in 1986 zijn beroemde goal maakte op het wk in Mexico. Hun verhalen leveren samen een onvergetelijke bundel op met even onverwachte als prachtige verhalen over de eeuwige Nummer Tien.

  'Maradona's grootste erfenis zit in zijn voetbal, in de solo's, de dribbels, de handsballen, de rushes. Hij zit in de wreef van Lionel Messi, in het geborduurde goud van het embleem van Argentinië, in het beton van La Bombonera. Hij zit in de manier waarop we naar voetbal kijken, erover praten en schrijven. Je kunt, ook al zou je dat willen, niet om Diego Maradona heen.

 • Nouri

  Henk Spaan

  Vanaf zijn negende jaar volgde journalist en schrijver Henk Spaan hem al. Hij is er zeker van dat Abdelhak Nouri de Europese top zou hebben bereikt als hij op 8 juli 2017 in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen niet in elkaar was gezakt, met ernstige hersenschade tot gevolg.

  In Nouri probeert Henk Spaan een zo volledig mogelijk beeld te geven van de virtuositeit en de potentie van deze uitzonderlijke voetballer. Spaan zocht hiervoor alle mensen op die belangrijk zijn voor Appie: van zijn vader, broer Mo, eerste trainers, medespelers als Donny van de Beek, Léon Bergsma, Noussair Mazraoui en Stevie Bergwijn tot jeugdvriend Yassine Zakir.

  Nouri en Spaan delen een gezamenlijke geschiedenis: beiden groeiden op in de Amsterdamse wijk Geuzenveld- Slotermeer, waar het straatvoetbal al meer dan vijftig jaar hoogtij viert en waar Nouri uitgroeide tot supertalent. Hij was niet alleen de jongen die alles met een bal kon, hij was door zijn warme persoonlijkheid 'de totale jongen'. Zijn uitzonderlijke gave maakte Nouri van iedereen. Dit boek, tot stand gekomen met medewerking van de familie, moest er komen om de herinnering aan de voetballer Nouri levend te houden.

 • Hard gras 95 / Heilige stad
  Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk & Henk Spaan
  Hard gras is het literaire voetbaltijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt onder redactie van Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst en Henk Spaan.

  Nummer 95 is een special over Londense voetbalclubs door Sjoerd Mossou, columnist van het Algemeen Dagblad en winnaar van de Hard gras-prijs 2011. Mossou is van jongs af aan gek van het Engelse voetbal. Voor deze special reist hij langs twaalf stadions van Londense voetbalclubs, onder andere Chelsea, Arsenal en West Ham United. Sjoerd Mossou werd weer een met de voetbalstad van zijn dromen en sleurt ons mee de ondergrondse in.

  Toen Sjoerd Mossou 24 jaar was ging zijn verkering uit. Hij nam ontslag bij VI en vertrok naar Londen. Hij kwam terecht in een flat met twee huisgenoten, zoals jonge mensen in Londen nu eenmaal wonen.
  Flatmate James wordt een vriend voor het leven.
  Met hem deelt hij een obsessie voor, vooral, oude Engelse stadions. Mossou gebruikt voor deze vorm van excentriciteit het woord stadion-autisme. Uiteraard gaat hij voetballen in Londen, in de Sunday Morning League die zich afspeelt op uitgestrekte grasvelden in de grote Londense parken.
  Het elftal van Mossou, Beesotted genaamd, bestaat voornamelijk uit seizoenkaarthouders van Brentford.
  Sjoerd sluit vriendschap met zijn medespeler Perry, een jongen van 130 kilo die nachtwaker is in het Holiday Inn Hotel van Brentford. Perry is er trots op dat Sjoerd Mossou nu voor Beesotted keept. Nog nooit hebben ze een afgevaardigde van het Total Football in hun elftal gehad.
  Uiteraard maakt de schrijver van deze meesterlijke Hard gras kennis met Perry s familie en met nog veel meer vertegenwoordigers van het Londense arbeidersmilieu, waarop het voetbal in de Engelse hoofdstad meer dan honderd jaar steunde. Op alles in dit nummer van Hard gras, dat de veertien Londense profclubs beschrijft, kun je het stempel `doorleefd plakken. Sjoerd heeft alles zelf meegemaakt.
  Dit is een standaardwerk over het voetbal in Londen.

 • Tijdens de bouw van voetbalstadions in Qatar zijn honderden doden gevallen. Het is een mantra in de Nederlandse media. Judith Spiegel ging voor alle zekerheid kijken in Qatar en zag dat er nog niet één stadionsteen op de andere lag. Slechts een bouwkeet was ergens opgetrokken. Verder was het zand tot zo ver het oog reikte.
  Spiegel concludeert dat het vermeende nieuwsfeit Nederland bereikte na een slordige interpretatie van een artikel in The Guardian.
  Weliswaar laten de arbeidsomstandigheden in Qatar te wensen over, maar waar niet wordt gebouwd kunnen geen stadiondoden vallen.
  In Qatar werken ruim 300.000 Nepalezen. Daarvan gaat er wel eens een dood. Het gemiddelde sterftecijfer onder Nepalezen in Qatar is echter lager dan dat in het land zelf. Spiegels reportage is een verbluffende analyse van journalistieke onzorgvuldigheid.
  In dit WK-nummer van Hard gras gaan niet alle verhalen over het WK.
  Het grote schrijftalent Frank Heinen bezocht een WK in Lapland voor stateloze landen. De alinea's over Darfur zijn hartverscheurend.
  Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Erik Brouwer vond voetbaldoden aan de Somme, in Ieper en bij Passendale.
  Özcan Akyol ontmoette de als moeilijk te boek staande voetballer Luc Castaignos. Hij trof een spontane jongen die vrolijk werd in en door de Rotterdamse attractie Miniworld.

  Hugo Borst
  Matthijs van Nieuwkerk
  Henk Spaan

 • Dit is het eerste nummer dat verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos, onderdeel van de VBK Groep. VBK staat voor
  Veen, Bosch & Keuning. Laat Veen nu de uitgeverij zijn waar we in 1994 met Hard gras zijn begonnen.
  Wij zijn erg blij terug te zijn op het oude nest in het centrum van Amsterdam, hartje grachtengordel, waar het talent naartoe wordt gezogen als vliegende herten naar het voorjaarslicht.
  De lezer zal het geen biet kunnen schelen. Wij hebben gemeend een extra-speciaal nummer te moeten
  maken, een vlootschouw van ons kunnen, een uitstalling van kwaliteit, een nummer om te lezen, te bewaren en om, niet eens zoveel later, nog eens te lezen.
  Nog altijd hoeven we het maar beleefd te vragen, of Anna Enquist, Nico Dijkshoorn, Herman Koch, Marcel van Roosmalen, Leo Verheul en Edwin Winkels, medewerkers van het eerste uur, gaan hun best voor ons doen.
  Daarnaast de nieuwe golf: zoals Nico Dijkshoorn in Hard gras begon te schitteren, zo dienen Özcan Akyol, Roman Helinski en anderen zich alweer aan.
  Nieuwste loot: Rory de Groot, die niet alleen in het theater bloeit, maar hier debuteert met een prachtig verhaal over zijn korte carrière als profvoetballer in het eerste van Feyenoord.

 • Alle dagen voetbal

  Henk Spaan

  Als columnist, journalist, commentator en analist is Henk Spaan dagelijks te vinden in en rondom de stadions en trainingsvelden van Nederlandse en Europese topclubs, maar net zo lief staat hij langs de lijn bij een partijtje van een amateurclub in de Watergraafsmeer.
  Van september 2006 tot en met juni 2007 hield Spaan een dagboek bij, waarin hij alles noteerde wat hij zag en hoorde van de ontdekking van talenten op de amateurvelden tot de ins en outs van het selectiebeleid van de bondscoach; van zijn werkzaamheden voor Hard gras tot het staren naar een wedstrijd op een eenzame Franse hotelkamer.
  Niet eerder was Henk Spaan zo persoonlijk. Want niet alleen kijkt de lezer mee door de ogen van een professional, ook wordt hem een blik gegund op een andere, intiemere kant van Spaan: het coachen van de meisjes A3 van Buitenveldert, herinneringen uit zijn jeugd en de confrontatie met het naderende afscheid van zijn dochter, die in het buitenland gaat studeren.
  Alle dagen voetbal is een fascinerende rondleiding door de wereld van Henk Spaan, aan de hand van een eersteklas gids met een tomeloze liefde voor het spel, en het leven.

  Fragment:
  Ik weet wel dat ik als jongen al vanaf de donderdag een angstvallig oog gericht hield op de kleur van de bewolking en een grote belangstelling had voor het weerpraatje van het KNMI. En o wee als het begon te miezeren.
  Nee, jongen, deze regen is niet erg. Het waait erbij, was een terugkerende geruststelling van mijn vader. Daar geloof je als kind maar één keer in. Een afgelasting ervoer ik als verpletterend. De hele week leefde je naar zon wedstrijd toe en dan ging hij niet door! Die zondag smeet je er het liefste achteraan de vergetelheid in. Wat moest je ermee? Huiswerk maken? Met zon humeur? Met die honger naar de bal? Juist als het regende was de lucht van zuurstof bezwangerd, rook het gras het lekkerst, lag het verlangend te wachten op de geseling van houten noppen, smeekten spieren en longen om arbeid, vroegen schone shirts om zweet, broekjes om modder.
  Niets biedt een melancholieker aanblik dan een leeg voetbalveld in weer en wind, hoeken zonder cornervlag, een netloos doel, onbemande kassahuisjes, de kantine gesloten. Een afgelaste wedstrijd is het sterfgeval van de voetbalsport. Dat er de volgende week weer een wedstrijd is, een even lam cliché als de tijd die alle wonden heelt.
  Persrecensies

  Meer dan boeiend. Ajacied

  Alle dagen voetbal is een intiem relaas, vertederend door de pure liefde voor de sport. Sportweek

 • Oude vrienden

  Henk Spaan

  Wie terugkijkt op zijn leven, ontdekt dat de kleine, intieme momenten vaak leiden tot de meest aangrijpende herinneringen. Dat is wat Manuel de Witte, een wereldberoemde kunstenaar, ervaart aan de vooravond van een groot retrospectief van zijn werk. Mani blikt terug op zijn jeugd in Slotermeer en op de roerige Amsterdamse kunstwereld in de jaren zeventig. Centraal in zijn herinneringen staan zijn broer Rob, met wie Mani op gespannen voet staat, zijn buurmeisje en grote liefde Thea en zijn beste vriend Sjeng. Tijdens een gedenkwaardig potje tafeltennis moet hij onder ogen zien dat ook aan de oudste vriendschappen een einde komt.

  Oude vrienden is een hartverwarmende en geestige roman over de rijkdom en het verdriet van een levenslange vriendschap.

 • Waar elders vind je zo n gevarieerd, van talent barstend gezelschap, bij elkaar dan in Hard gras? In het 99ste nummer staat onder anderen een verhaal van Auke Hulst, bekend van zijn sublieme roman `Kinderen van het Ruige Land . Dezelfde hoofdpersonen spelen een rol in Aukes verhaal `Een leven met de bal , de voetbalautobiografie die dit nummer meteen al tot verzamelexemplaar maakt.
  Verder staan in Hard gras 99 prachtige stukken van Erik Brouwer, Frank Heinen en Martin van Neck.
  Met als bonus het reisverslag door Thomas Heerma van Voss over de trip van IJmuiden naar Newcastle, een bedevaart haast, die hij maakte op uitnodiging en in het gezelschap van vier dertigjarige vrouwen, meisjes zeggen wij, die sinds 5 juli aan niemand anders meer konden denken dan aan penaltykiller Tim Krul. Ze moesten en zouden hem in het echt zien, en Thomas Heerma van Voss zag hen.

  Hugo Borst
  Matthijs van Nieuwkerk
  Henk Spaan

 • Elke Hard gras met een verhaal van Carolina Trujillo erin, is geslaagd.
  Haar zoektocht naar de oorsprong van het misverstand rond de uitdrukking `En un momento dado', die door veel Nederlanders wordt toegeschreven aan Johan Cruijff, is zoals al haar stukken geweldig geschreven, met humor, hartstocht en zonder compromis.
  Een tweede opvallend artikel is dat van Jaap de Groot over zijn vader Theo, de oud-speler van Ajax 1, vriend van Rinus Michels, Rolf Leeser en Cor van der Hart.
  Het verhaal gaat over de blijvende vriendschap van oud-spelers, over loyaliteit en over een foto met Theo de Groot en Manus Cruijff. En er wordt onthuld wie aan de basis stond van de 0-5 overwinning van Cruijff en Michels op Real Madrid. Wie dit stuk leest begrijpt meer van de niet altijd even logische, onvoorwaardelijke
  steun van Jaap de Groot, chef-sport van De Telegraaf, aan Johan Cruijff.
  Twee keer Cruijff in Hard gras bewijst dat in de geschiedschrijving van het Nederlandse voetbal de naam van Johan Cruijff nooit meer is weg te denken, of het nu gaat om Zuid-Amerikaanse literatuur of de vader van Jaap de Groot.

 • Na een terugkeer uit Qatar van Judith Spiegel had ze voor ons het allereerste, bij een Indiër met ondernemingszin, gekocht merchandising artikel van de WK 2022 meegenomen. Het poppetje van een sjeik. 'Nu nog een verhaal over een sjeik en we kunnen het poppetje gebruiken voor de cover van Hard gras,' zeiden we tegen haar. 'Dat komt goed uit. Ik woon in Koeweit naast een sjeik die de broer is van de machtigste sjeik in de internationale sportwereld,' zei ze. De rest lezen we vanaf pagina zes.

  Mark van den Heuvel ontdekte dat Davy Klaassen al sinds zijn kleuterjaren bevriend is met een jongen die nu bij Volendam voetbalt, Kevin van Kippersluis. Het leidde tot een grappig verhaal waarin Davy blijkt te koken voor Kevin en andere vrienden uit Hilversum. Gezonde pizza's en de fameuze salade Davy-speciaal. Zo is Paul Newman ook begonnen in de voedingsindustrie.

  David Endt schreef op ons verzoek over zijn droomclub Internazionale Milaan. Nostalgie en een haarscherpe analyse van nieuwe financiële sluiproutes in het door Financial Fairplay beheerste topvoetbal, gaan hand in hand, geschreven in de meeslepende stijl van de grote kenner van het Italiaanse voetbal.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • De winter haalde in 2016 nooit zijn niveau, in tegenstelling tot het winternummer van Hard gras. De namen van Carolina Trujillo, Frank Heinen, Erik Brouwer, om er een paar te noemen, een toevallige selectie in een
  toevallige volgorde, staan daar borg voor.
  We horen veel over vluchtelingen en over de angst voor de mannen onder hen. Dan kennen de mensen de gezusters Trujillo nog niet die in de jaren zeventig onder moeders paraplu het Uruguayaanse bewind waren ontvlucht.
  De zusjes overleefden de Nederlandse provincie vooral door er meteen op te slaan als iets hun niet beviel. Niet praten, eerst beuken.
  Van vechten is geen sprake in het verhaal van Arthur van den Boogaard die zeven moeders en één vader bezocht om te vragen naar herinneringen aan de eerste levensdagen van hun kinderen, latere voetballers.
  Erik Brouwer beschrijft het tragische leven van George Best. Erik zou Brouwer niet zijn als zijn zoektocht niet veel meer heeft opgeleverd dan tot nu toe in Nederland is gepubliceerd.
  We hebben twee stukken van buitenlandse topschrijvers: Javier Marías over Messi en Dario Voltolini over Platini.
  Deze inleiding klinkt soms misschien als het blazen van de eigen loftrompet.
  Mocht dat zo zijn, dan is het slechts een gevolg van ons enthousiasme over de kwaliteit van de verhalen die we keer op keer binnen krijgen.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • De grote Hard Gras Zomerbundel, met - geselecteerd door Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan - verhalen van o.a. Herman Koch, Anna Enquist, David Winner, Marcel van Roosmalen en Carolina Trujillo, is voor alle voetballers die droeftoeteren dat Nederland niet gekwalificeerd is voor het EK. In een poging het leed te verzachten komt Hard gras met de mooiste voetbal- zomerverhalen: Ronaldo in duel met Frank de Boer in Marseille, Rory de Groot bij Feyenoord in een uitverkocht stadion in Japan, herinneringen aan de verloren finales van '74, '78 en 2010... En nog meer Oranjenostalgie: reportages van Ronald Giphart en Robert Vuijsje op stap met Nederlandse fans in de VS en Brazilië. Zo komen we de zomer wel door.

 • HARD GRAS 111

  Met stukken van Michiel de Hoog, Frank Heinen en Arthur van den Boogaard

  Van het geheim van het Duitse voetbal maken de Duitsers geen geheim.
  Ze gebruiken hun hersens, laten ze weten. Daarom zal het nog wel even
  duren voordat het Nederlandse voetbal op les gaat bij de buren.
  Hersens is in Zeist een fenomeen waar men zich als laatste aan vast zal
  klampen.
  Schrikt de Nederlandse voetbalwereld zich al een hoedje van het gebruik
  van statistieken, gooi er nog een goed stel hersens bovenop en in de Zeister
  bossen verschuilen ze zich vlug achter een boom.
  Wie de hersens wel gebruiken, de Duitsers dus, worden al snel
  wereldkampioen,
  of spelen sowieso een halve finale zoals Duitsland in
  2006 en 2010. In 2014 waren ze te sterk voor iedereen, dankzij de door
  Klinsmann in 2004 op gang gebrachte ontwikkeling.
  Michiel de Hoog, bekend van zijn stukken voor De Correspondent, zette
  al zijn in de loop van de jaren bijeengegaarde kennis op een rij, wat een
  stuk heeft opgeleverd dat we zonder overdrijving en in schamel Duits een
  eyeopener willen noemen.
  Roger Schmidt, Thomas Tuchel, Joachim Löw, Jürgen Klopp en de pas
  negenentwintigjarige Julian Nagelsmann van Hoffenheim zijn de nieuwe
  boegbeelden van deze vreedzame revolutie van het intellect.
  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • HARD GRAS 112 met bijdragen van Erwin van de Pol, Carolina Trujillo, Maarten Spanjer, Arthur van den Boogaard en Annemarie Postma

  Er is een opvallende parallel tussen de conflicten van Rinus Michels en Marco van Basten met Johan Cruijff, een naam die nog lang niet is verdwenen uit het Nederlandse voetbal, voor zover hij al ooit vergetelheid zou kunnen worden.
  Cruijff adviseerde Van Basten reeds in 2008 alle jeugdtrainers bij Ajax te ontslaan, wat de nieuwe hoofdtrainer weigerde. Cruijff trok zich terug.
  In 1990 wilde Johan alleen bondscoach worden als hij een hele nieuwe technische en medische staf mocht benoemen. Michels weigerde en Cruijff trok zich terug.
  Dat laatste is een zijlijn in het verhaal van Erwin van de Pol waarin vooral een andere mythe rond Michels en Cruijff wordt ontkracht.
  Arthur van den Boogaard blinkt weer uit met een van zijn opvallende voetbalschrijvers-verhalen, Martin van Neck schrijft boeiend en geestig over het elftal van Vaticaanstad en Jan Luitzen toont aan dat de Koninklijke HFC uit Haarlem hoogstwaarschijnlijk niet de oudste voetbalclub van Nederland is. Laat HFC nu juist aan die fabel van
  Pim Mulier zijn koninklijke status danken. Inleveren die kroon dan maar.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • Met bijdragen van o.a. Carolina Trujillo, Pieter van Os, Erik Brouwer en Arthur van den Boogaard

  Vier keer praatte Mark van den Heuvel in februari en maart met John van 't Schip, die naar eigen zeggen binnen een jaar twee vaders verloor:
  zijn eigen vader en Johan Cruijff. Het leidde tot een interessante monoloog van iemand die weliswaar altijd een Cruijff- adept is geweest en nog is, maar die voldoende zin voor betrekkelijkheid heeft om ook de excentriciteiten te herkennen. Zo kreeg Van 't Schip ooit een boete voor slecht spel tijdens een interland waaraan hij niet had meegedaan.
  Cruijff: 'Had je maar wel mee moeten doen.'

  Het groeiend aantal fans van Carolina Trujillo kan tevreden zijn: ook in dit nummer staat weer zo'n bizar en ontroerend verhaal waarin `de moeder' een hoofdrol speelt, dit keer in direct contact komend met haar
  landgenoot Luis Suárez.

  Erik Brouwer observeerde Pirlo en Kaká die tegen elkaar voetbalden in de Amerikaanse competitie, Pieter van Os beschrijft het geestdriftige oordeel van Cruijff over penalty shootouts in zin Amerikaanse jaren en Arend Jan Heerma van Voss blikt terug op een door hem gespeelde wedstrijd in 1958 tegen de B1 van Ajax waarvan vooral de linksbuiten hem opviel: Piet Keizer.

  Zo worden Cruijff en Keizer ook in deze inleiding weer in één adem genoemd.
  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • Hard Gras 114 Spanje-special
  Met bijdragen van o.a. Marcel van Roosmalen, Edwin Winkels en Carolina Trujillo

  De zomer vangt aan: de zon bestuift het Spaanse land.
  Messi is terug in Argentinië, Neymar in Brazilië, Luis Suárez drinkt maté in Uruguay, Toni Kroos een groot glas ijskoud bier in Mecklenburg- Voor-Pommeren, Luka Modric eet in Zadar, Kroatië, de buren van zijn moeder en Ronaldo heeft een heel groot privé cruiseschip afgehuurd om zich daar midden op de oceaan in alle eenzaamheid dag in dag uit af te beulen in de sportschool.
  Intussen beschouwen wij het Spaanse voetbal. Jimmy Burns, voorzitter van de British Spanish Society, geeft een
  overzicht van de invloed van het rooms-katholicisme op het voetbal in La Liga.
  />
  Ook wij hebben een Spanje-expert, Sierd de Vos, bijgenaamd El Sierd. Hij onthult aan Marcel van Roosmalen zijn voorkeur voor Frankrijk.
  Carolina Trujillo onderzocht de wortels van het Spaanse woord voor voetbal.
  Marcela Mora y Araujo, een oude bekende in Hard gras, schrijft over de nu al legendarische trainer Jorge Sampaoli die nog niet zo lang geleden wel degelijk een telefoontje kreeg van Louis van Gaal over zijn eventuele beschikbaarheid voor het Nederlands elftal. Dat werd uiteindelijk Dick Advocaat. Tel uit je winst.

  Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk, Hugo Borst

 • De binnentuin

  Henk Spaan

  'De binnentuin' van Henk Spaan is een hartverwarmende satire over de langzaam verglijdende wereld van de babyboomer, een wereld die aan elkaar hangt van kwaaltjes en ziekenhuisbezoek, van verkwanselde idealen en haperende liefde.
  In 'De binnentuin' zijn Sam en Marjolein al bijna een halve eeuw gelukkig samen. Maar als een twintig jaar oude affaire van hem aan het licht komt is wat haar betreft de koek op. Sam betrekt een flatje in Amsterdam-Oost, Marjolein strijkt neer in Oud-Zuid, waar ze wordt omringd door generatiegenoten die zich op de borst kloppen om hun aandeel in de Maagdenhuisbezetting, maar ondertussen in de gemeenschappelijke binnentuin de Weber-barbecue oppoken.
  Terwijl Sam mijmert over zijn voorbije leven met Marjolein en hoopt op een hereniging, besluiten asielzoekers in de lommerrijke binnentuin hun tenten op te slaan en wordt in Hilversum gelobbyd voor een nieuw televisieprogramma: 'De Asielzoeker van het Jaar'.

empty