• De hark voorbij

  Harold Janssen

  De hark is die typische manier waarop managementbureaucratieën zichzelf tekenen. Beslissers bovenin, doeners onderaan. Soms nuttig, maar meestal kan die hark maar beter in de schuur blijven, waar hij hoort. Toch zijn we zowat alles in harken gaan organiseren. In dit boek wordt duidelijk hoe het zover gekomen is. En hoe we daar weer voorbij geraken.

  Want hoe zorg je dan wel dat je organisatie een goed samenwerkend geheel blijft? Het antwoord op deze vraag begint met vier inzichten:
  1. Niet organisaties hebben een doel, maar mensen. En hun doel is gekoppeld aan het vak dat ze uitoefenen.
  2. Als je organiseert met de menselijke maat, waarin iedereen alles kan overzien, heb je geen sturing van buitenaf nodig.
  3. Het systeem moet daarmee onverkort dienstbaar zijn aan de mens, niet andersom.
  4. Als volwassen vakmensen vruchtbare samenwerkingsrelaties zoeken, doen ze dat ook voorbij de hark.

  In onze Rijnlandse geschiedenis liggen de antwoorden voor het oprapen: heel praktische lessen. In dit boek lees je hoe je die lessen -
  de fundamenten onder het Rijnlands denken - kunt interpreteren en toepassen in je eigen organisatie.

 • De tijd van uitdijende managementbureaucratieën is voorbij. Zeker als het niet in de eerste plaats gaat om geld verdienen, zoals bij onderwijs, zorg, gemeente en politie, kosten organisaties aan overhead meer dan ze opleveren. De `new Michael Porter gaat nog verder: het bedrijfsleven verdient geld door maatschappelijke problemen te veroorzaken. We hoeven maar aan de bankencrisis te denken.

  Organisaties zijn bovendien lang niet altijd handig ingericht, zo weet elke vakman (m/v). We keren weer terug naar het primaat van de `werkgemeenschap, waar vakmensen onderling samenwerken. Het concept `organisatie als uitgangspunt van het handelen zit ons daarbij danig in de weg. Dit eerste deel in de Rijnland-Reeks gaat over de vraag hoe we ze weer aan de praat krijgen, die werkgemeenschappen. En hoe organisaties daarbij dienstbaar kunnen zijn.

  Betoogd wordt dat alleen Rijnlandse organisaties in staat zijn de uitdaging met de tijdgeest aan te gaan. We overdrijven niet! Maar pas op: wie naar Rijnlands wil overschakelen, moet ook het veranderproces zelf Rijnlands inrichten. Dat is met het concept `organisatie tussen je oren nog een hele puzzel. Maar het is de moeite meer dan waard.

  'Nieuwe tijden, anders organiseren' is het eerste ebook in de Rijnland-Reeks. De reeks wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ebooks. Een overzicht van alle verschenen ebooks in deze serie vindt u op www.eburon.nl/rijnland.

  Meepraten en op de hoogte blijven van de Rijnland-Reeks? Volg op twitter de hashtag #rijnland20 en meld u aan bij hetrijnlandboekje20.ning.com.

empty