• Zwarte zwaan

  Gideon Samson

  • Leopold
  • 13 November 2012

  *****
  `Meesterlijk jeugdboek'
  NRC Handelsblad
  Vriendinnen zijn met Rifka is het hoogste wat je kunt bereiken. Dat is denk ik zo'n beetje wat het is. En daarom wil iedereen dat.
  Rifka zelf wil het niet. `Laat ze allemaal maar de schijt krijgen,' zei ze. `Het is wij tegen de rest.'
  Rifka is de king van de klas. Ze verzint dingen, dat doet ze altijd. Je zou het liegen kunnen noemen, maar daar is Rifka het niet mee eens. `Groot denken' zegt ze liever. Want wie klein denkt, bereikt niks in z'n leven.
  Dit keer heeft Rifka echt iets geweldigs bedacht. Met een klein beetje hulp van Duveke gaat ze de hele wereld voor gek zetten. Het wordt vast en zeker lachen.
  Ja oké, het is best een ingewikkeld plan, maar Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Dus wat kan er eigenlijk misgaan?
  Bekroond met een Zilveren Griffel.
  `*****
  Meesterlijk jeugdboek' - NRC Handelsblad
  `Gideon Samson overtreft zichzelf' - Het Parool
  `Duizelingwekkend tempo, sublieme stijl en adembenemende compositie' - Juryrapport Zilveren Griffel
  `Verbluffend' - De Morgen
  `Samson weet zelfs op de laatste bladzijde nog te verrassen' - Trouw
  `Overrompelend' - Juryrapport Gouden Lijst
  'Met Zwarte zwaan toont Gideon Samson zich opnieuw een van de beste schrijvers van zijn generatie.' - Joukje Akveld in Lezen

 • Eilanddagen

  Gideon Samson

  • Leopold
  • 25 Mei 2016

  Ze kunnen je hand pakken
  en ze kunnen met je dansen,
  ze kunnen je op het eiland laten blijven
  en met je naar de sterren kijken,
  maar aan het eind van het liedje
  komt het er wel gewoon op neer
  dat zij verkering hebben
  (of hoe je dat ook noemt).
  En jij dus niet.
  Zo zit het toch?
  Gideon Samson schrijft al bijna tien jaar kinderboeken. Met zijn werk won hij verschillende prijzen, waaronder de Gouden Lijst en tweemaal
  een Zilveren Griffel.

 • Dit is mijn schrijfschrift. En jij bent:
  Mama: Grootste kans. Hoi mam. Als je wil mag je het wel lezen. Maar dan moet je niet te veel schrikken van alles wat erin staat. Oké? Je kunt het ook eerst aan opa geven.
  Opa en/of oma: Lieve opa en oma. Jullie zijn de liefste opa en oma van de wereld.
  Dokter Stuiver: Beste Lodewijk, dit is privé. U heeft uw eigen kladblok dus blijf A.U.B. met uw poten van mijn schrijfschrift af. (Dank u wel.)
  Brie (of Mek): TERUGLEGGEN STOMME KRENGEN (UITROEPTEKEN)
  Papa: Kleine kans, maar als het toch zo is moet je het maar aan mama of opa geven. Niet gaan lezen, pap, echt niet doen hoor. (O en ook niet aan Renate laten lezen. Dat lijkt me logisch.)
  Iemand anders (die niet in het ziekenhuis werkt): Dan is het me dus gelukt. Je mag het lezen.

 • Met je hoofd boven water

  Gideon Samson

  • Leopold
  • 26 November 2010

  Donderdag is voor Gied de ergste dag van de week. Want dan is er schoolzwemmen en dat is het stomste wat er bestaat. Duiken. Watertrappelen. Zwemmen met kleren aan. Gied moet al die vreselijke dingen kunnen en doen. Elke week weer.
  Gelukkig krijgt Gied hulp van de man met de uiven. Als de schoolzwembus langs het pleintje rijdt, kun je hem zien zitten op het bankje bij de vijver. En al weet de man het zelf niet, hij helpt Gied zijn hoofd boven water te houden. Elke week weer.

 • De eindexamens zijn voorbij en Pieter wil weg, de wereld zien. Via een vrijwilligersorganisatie komt hij terecht op Sri Lanka, waar hij Engelse les gaat geven op een school voor dove en blinde kinderen. Het is een leerzame en mooie tijd, en dat wordt alleen maar beter als hij rond kerst een paar dagen naar zee gaat. Op het strand ontmoet Pieter de Zweedse Elin en hij wordt verliefd op haar. Maar dan wordt de kust van Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf, die alles wat op haar weg komt vernietigt.
  Gideon Samson is bekend van onder andere Ziek en Zwarte zwaan (allebei bekroond met een Zilveren Griffel). Overspoeld schreef hij samen met Julius t Hart, die in 2004 vrijwilligerswerk deed op Sri Lanka toen dat eiland getroffen werd door een tsunami.

 • Niks zeggen

  Gideon Samson

  • Leopold
  • 18 Augustus 2011

  Pom is een jongen die nadenkt over de mensen en gebeurtenissen in zijn leven. Hij kan erg goed schilderen, verzamelt mooie stenen en houdt heel veel van voetballen - al is zijn vriend Alex daar beter in dan hij. En anders Bas wel, de nieuwe jongen in de klas die uit Afrika komt. Die is goed in alles. Tot Pom ontdekt dat hij een geheim heeft. En over geheimen gesproken: is opa echt alleen kwaad omdat Pom geen Kees heet, zoals hij? Of is er nog iets anders aan de hand?
  Op Poms tiende verjaardag gebeurt er iets heel ergs. En als Pom dat geheimzinnige kistje niet had meegenomen, was opa's geheim nooit ontdekt...

empty