• Deze verhalen hadden door niemand anders geschreven kunnen worden dan door Etgar Keret. Ook in deze nieuwe bundel toont hij zich weer een meester in korte vertellingen die ogenschijnlijk absurd zijn, maar bijzonder genoeg altijd geloofwaardig en diepmenselijk. Zijn personages worstelen met ouderschap en familie, oorlog en games, marihuana en pancakes, herinneringen en liefde. In `Elke dag jarig' bijvoorbeeld zet een rijke, verveelde man een advertentie om verjaardagen te kopen - waarom zou hij genoegen nemen met slechts één verjaardag per jaar? Hilarisch is ook het feuilleton dat begint met een e-mail aan de eigenaar van de escaperoom `Storing aan de rand van het sterrenstelsel', die al snel ontaardt in een epische scheldkanonnade over en weer. En in het betoverende titelverhaal zien drie zusjes in een konijn hun pas vertrokken vader, tot ongenoegen van de boze moeder. Bij een uitstapje ontmoeten ze een jongen met eveneens een bijzonder konijn bij zich.

  Etgar Keret (Tel Aviv, 1967) is volgens The New York Times een genie. In Nederland dook hij voor het eerst op met Pizzeria Kamikaze (2001). Daarna volgden onder meer Verrassing, Superlijm en Zeven vette jaren. Zijn boeken verschijnen in meer dan veertig landen. Naast schrijver is Keret filmmaker. In 2007 won hij met zijn vrouw Shira Gefen de Camera d'Or voor de film Jellyfish.

 • Verrassing

  Etgar Keret

  Als geen ander weet Etgar Keret de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Zo opent Verrassing met een verhaal over een schrijver die bezoek krijgt van drie vreemdelingen die op gewelddadige wijze een verhaal opeisen. In `Leugenland' ontdekt een man dat zijn verzinsels daadwerkelijk bestaan en bedenkt hij vervolgens alleen nog maar vrolijke smoezen. En dan is er nog het verhaal over Ella, die een rits ontdekt in de mond van haar vriend. Ze besluit verder te leven met de jongen die daarachter schuilgaat.
  Deze editie bevat ook de verhalen uit de documentaire Etgar Keret: Based on a True Story (drie daarvan verschenen oorspronkelijk in andere bundels).

  `Een verhaal van Keret is als zo'n droom waarin je huis ineens extra kamers blijkt te hebben.' Paulien Cornelisse
  `Etgar Keret is een genie.' The New York Times
  `Dit zijn de grappigste, donkerste en meest treffende verhalen die ik in lange tijd gelezen heb.' Jonathan Safran Foer
  `Briljant. Ik ken niemand die schrijft zoals hij. Keret is de stem van de nieuwe generatie.' Salman Rushdie
  `Een bundel die op alle punten overtuigt, ontroert en aan het lachen maakt.' de Volkskrant

 • In Zeven vette jaren doet Etgar Keret op tragikomische wijze verslag van zeven jaren van zijn persoonlijk leven, die samenvallen met de eerste levensjaren van zijn zoon Lev.
  De Israëlische samenleving is in ieder verhaal voelbaar: of het nu gaat om zijn ouders, die de Holocaust hebben overleefd; zijn zus, die met haar elf kinderen in de meest orthodoxe buurt van Jeruzalem woont; of om zijn door hem verafgode broer, die pleit voor de legalisering van softdrugs en een volleerd olifantenfluisteraar blijkt te zijn.
  Met deze verhalen op het kruispunt van journalistiek, autobiografie en fictie, slaagt Keret erin om via de microkosmos van zijn eigen leven een indringend, ontroerend en toch humorvol beeld te geven van het huidige Israël.

  /> Etgar Keret is een van de belangrijkste hedendaagse Israëlische schrijvers. Zijn boeken verschijnen in vierendertig landen en hij publiceert onder andere in Le Monde en The New York Times. De verhalenbundels Verrassing en Superlijm werden geroemd vanwege hun uitbundige verbeeldingskracht.

  `Briljant. Ik ken niemand die schrijft zoals hij.
  The Guardian

  `Etgar Keret is een genie.
  The New York Times

 • Superlijm

  Etgar Keret

  In zijn voorwoord bij deze Nederlandse vertaling beschrijft Etgar Keret hoe hij via een hondendrol de magie van het schrijven ontdekte: `Het feit dat ik al die uit de duim gezogen zinnen had getypt was opwindend, maar ook beangstigend. Zijn eerste verhaal schreef hij toen hij als negentienjarige in het leger zat, op een van de geheimste militaire basissen in Israël.

  Superlijm is het debuut van Etgar Keret. In deze vroege verhalen is zijn kenmerkende tragikomische, magisch-realistische toon al volop aanwezig: een vrouw lijmt zichzelf vast aan het plafond, een man verdwijnt in een buizensysteem, vier dwergen helpen een jongen die liefdesverdriet heeft, en soldaten ontdekken dat ze niet zijn aangevallen door terroristen, maar door Hebreeuws sprekende hazen met een staart die eruitziet als een antenne.

  Van Etgar Keret (Tel Aviv, 1967) verschenen onder meer de bundels Pizzeria Kamikaze en Verrassing. Zijn boeken verschijnen in meer dan dertig landen en hij publiceert onder andere in The New York Times en Le Monde. Naast schrijver is Keret filmmaker.

  Over Verrassing:

  `Briljant. Ik ken niemand die schrijft zoals hij. Keret is de stem van de nieuwe generatie.
  SALMAN RUSHDIE

  `Dit zijn de grappigste, donkerste en meest treffende verhalen die ik in lange tijd gelezen heb. JONATHAN SAFRAN FOER

  `Nederland, leest Etgar Keret! VRIJ NEDERLAND

  `Als Kerets verhalen mij aan iemand doen denken, dan is het Kafka. MICHA WERTHEIM

  `Wie ooit één verhaal heeft gelezen van Keret, is verslaafd voor het leven. DE PERS

  `Ik moest tijdens het lezen (...) regelmatig aan Monthy Pythons Flying Circus denken. HET PAROOL

empty