• Magma

  Ernst Timmer

  Rien van Bers, staalmagnaat en ex-premier van Nederland, krijgt voor zijn tachtigste verjaardag van zijn vrouw en kinderen zijn eigen biografie cadeau, maar moet hij daar blij mee zijn? Het biografenduo Oda en Lodewijk Wolff neemt zijn intrek op het landgoed van de familie en stuit onder veel meer op een oude geschiedenis met een Macedonische vondeling.

  Ernst Timmer noemt Magma een Lage Landen-saga, een weefsel van levensverhalen dat zich afspeelt in het Nederland van na de oorlog. De messcherpe en vilein-geestige vertelling raakt aan thema's als de wederopbouw, de deconfessionalisering, de verworven vrijheden en nieuwe ijdelheden. Hoofdpersonen zijn de vertellers zelf, de biografen. Zij onthullen verborgen en gestolde geschiedenissen en niet uitgesproken toespraken, maar sparen ook zichzelf niet: hun eigen geschiedenis is nooit ver weg.

  Ernst Timmer is een gelauwerd schrijver. Zijn debuut Het waterrad van Ribe kreeg in 1991 het Gouden Ezelsoor. De stille omgang werd genomineerd voor de Libris literatuur Prijs. Zwarte ogen en De Noordzee opening stonden op de longlist voor zowel de Libris Literatuur Prijs als de AKO Literatuurprijs. De val van mijn moeder was boek van de maand bij DWDD.

  'Deze man kan schrijven!'
  - Grietje Braaksma in DWDD

 • Florijn

  Ernst Timmer

  Henny was een kluizenaar omdat de wereld hem niet raakte. Zelfs niet als de wereld hem redde. Als de wereld hem redde gedroeg hij zich als een vogeltje dat door een kind is bevrijd uit de bek van een kat: het vlucht weg voor het kind, dat met bezorgde blik toekijkt hoe het zijn gebroken vleugeltje tegen de grond slaat.

  Naast schrijver is Ernst Timmer ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg. Nooit eerder heeft hij zo rauw verslag gedaan van zijn ervaringen. Voorheen schreef hij onder meer Zwarte ogen (2003) en De Noordzee opening (2010), die beide op de longlist van zowel de ako als de Libris Literatuurprijs stonden. Zijn roman De stille omgang was in 1999 goed voor een Libris-nominatie.


  `Timmer heeft de literatuur verrijkt met dit aandoenlijke hulpverleningsboek. NRC Handelsblad ****

  `Zeker, Florijn heeft de trekken van een aanklacht. Maar het is vooral een goed verhaal. Zielig, wrang en toch geestig. De Volkskrant

  `Zelden heb ik zon indringend beeld van de zorg in Nederland gekregen. [] Een boek dat je zeker bijblijft. Rob Schouten, Trouw

  `Een pakkende en geestige roman.
  De Groene Amsterdammer

  `Een hilarisch boek waarvan de tekst min of meer is uitgebeend tot op het bot. Perfect zomerleesvoer!
  DWDD Magazine

 • Joost Beekman, het alter ego van de schrijver, beschrijft hoe zijn moeder na een val haar arm breekt en een ongeplande reis door zorgland maakt.

  Hij schildert de aftakeling als een avontuur. In hilarische korte hoofdstukjes reist de lezer mee met de oude moeder, die nauwelijks weet wat haar overkomt, maar die monter het hele zorgtraject aflegt. Als in een roadmovie trekt een bonte stoet van dokters en zorgfunctionarissen, verpleegkundigen en verzorgsters, helpenden en maatschappelijk werksters voorbij.

  De verteller neemt de gelegenheid te baat om terug te blikken op het leven van zijn moeder, een vrouw die haar leven lang heeft geprobeerd om mensen te helpen, maar die nu zelf afhankelijk is geworden van hulp.

  Naast schrijver is Ernst Timmer ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg. Voorheen schreef hij onder meer Zwarte ogen (2003) en De Noordzee opening (2010), die beide op de longlist van zowel de ako als de Libris Literatuurprijs stonden. Met de roman De stille omgang stond hij op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. InS 2013 verscheen de roman Florijn, die lovend werd ontvangen.

  Over Florijn:

  `Timmer heeft de literatuur verrijkt met dit aandoenlijke hulpverleningsboek.' NRC HANDELSBLAD ****

  `Zelden heb ik zo'n indringend beeld van de zorg in Nederland gekregen. (...) Een boek dat je zeker bijblijft.' ROB SCHOUTEN, TROUW

  `Een pakkende en geestige roman.' DE GROENE AMSTERDAMMER

  `Een hilarisch boek waarvan de tekst min of meer is uitgebeend tot op het bot. Perfect zomerleesvoer!' DWDD MAGAZINE

  Over Zwarte ogen:

  `Wat ik las was zo verrassend dat ik geen zin wou missen. De stijl was zo bijzonder dat ik geen woord wou missen.'
  PIET GRIJS

empty