Java, 1850. Isah is de dochter van de kleermaakster van de sultan en groeit op in de gesloten gemeenschap van de Kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop in de traditionele standenmaatschappij lijkt daarmee vast te staan. Maar Isah is eigenzinnig en loopt weg van huis. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen in de snel veranderende kolonie te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar Javaanse afkomst niet kan en wil verloochenen.
Lichter dan ik is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die wordt gedwongen alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf. In deze historische roman worden de Nederlandse overheersing en de gevolgen daarvan door haar ogen gezien.
In 1929 trekt de pas negentienjarige Gretchen van Cleeff weg uit Duitsland: in Hillegersberg wil ze samen met haar Nederlandse man Ernst een mooie toekomst opbouwen. Het Joodse stel maakt al snel deel uit van het milieu van succesvolle Rotterdamse industriëlen - en ook hun matrassenfabriek Cleco floreert.
De oorlog maakt alles anders. In de onderduik raken Gretchen en Ernst gescheiden van hun dochters Liesel (11) en Nelleke (9). De meisjes worden verraden en belanden via Westerbork in Theresienstadt. Dankzij een list van vrienden keren ze alle vier na 1945 terug naar hun grote huis in Hillegersberg. Ze zijn gered van de dood - maar daarmee nog niet van een ongelukkig leven. Achter de façade van feesten en ruisende japonnen heerst de onmacht het verleden te bespreken. Het is ieder voor zich, net als in de kampen.
Op basis van vele gesprekken met familie en vrienden van het gezin, en onderzoek in Nederland, Duitsland en Tsjechië schreven Auke Kok en Dido Michielsen De redding van de familie Van Cleeff, een menselijk drama dat de lezer laat voelen hoe oorlogstrauma's ontstaan en hoe die kunnen voortduren tot op de dag van vandaag.
Het Russische avontuur van Derk Sauer en Ellen Verbeek
Het journalistenechtpaar Derk Sauer en Ellen Verbeek verhuist in
1990 naar Moskou om daar een eigen uitgeverij te beginnen. Deze
wordt tot hun verrassing een groot succes, dankzij Cosmopolitan
en kranten als The Moscow Times en Vedomosti. Hun strijd voor
persvrijheid is volgens de een hartverwarmend, volgens de ander
naïef. In ieder geval liggen aan de basis van hun imperium een
bijzondere liefdesrelatie en een bijna Hollands gezinsleven.
De avonturen van Sauer en Verbeek in het even kapitalistische als
onvoorspelbare Rusland zijn fascinerend. De grillen van het Kremlin,
de maffia, poging tot afpersing, dreiging met moord: weinig is ze
bespaard gebleven, ontdekte schrijfster Dido Michielsen. Zij kreeg
alle ruimte om dit unieke verhaal, dat ook een beeld geeft van de
glamour en ontwikkeling van het hedendaagse Moskou, op te tekenen.
Dido Michielsen (1957) is freelancejournaliste en schrijfster van
enkele non-fictieboeken, waaronder 'Dochters van ver, belevenissen
van een adoptiemoeder en Lisa en Lin, vijf weken terug in China'
(samen met Auke Kok).
'Een absolute must-read.'Quote