Hét grote naslagwerk over ALLE Nederlanders (m/v) in de Tour *****
Sinds de Tour van France in 1903 voor het eerst werd verreden, hebben er 258 Nederlandse mannen aan meegedaan. Ze kregen pech, vonden het te zwaar, haalden de eindstreep niet of vierden juist grote successen, en alles daartussen. Velen zijn inmiddels vergeten. Mart Smeets haalt ze allemaal terug. Van elke renner achterhaalde hij de feiten, de levensloop en een portretje, over velen schrijft hij er ook persoonlijke verhalen bij. Hij baseert zich op boeken, kranten, archieven en eigen waarneming. Hij was zelf 42 jaar voor zijn journalistieke werk in de Tour.
Vanaf 1984 werd er ook een Tour de France voor vrouwen gereden. Die Tour Féminin zou zich onder verschillende namen en in verschillende vormen losmaken van de Tour voor mannen. Ook alle 125 Nederlandse vrouwen die meereden zet Mart Smeets op een rij.
"Rood-wit-blauw in de Tour" is een uniek encyclopedisch én verhalend boek over alle Nederlandse Tourdeelnemers ooit.
MART SMEETS (1947) werkte van 1973 tot 2016 voor Studio Sport. Al die jaren 'deed' hij ook de Tour de France. Nu werkt hij o.a. voor EenVandaag Radio en voor ESPN, maakt hij podcasts over de Tour, geeft hij sporadisch een theatercollege en schrijft hij, naast boeken, diverse columns.
De verbijsterende ontdekking van een biologische moeder die wereldnieuws was *****
Ton Damen (1958) is als baby direct weggehaald bij zijn moeder. Na zeven maanden in een kindertehuis belandde hij in een pleeggezin en werd al snel geadopteerd. Van zijn biologische moeder wist hij nauwelijks iets, en dat wilde hij graag zo houden. Hij was dolgelukkig met zijn adoptieouders en wilde hen vooral geen verdriet doen.
Op een dag meldt zijn zoon dat een DNA-test een match heeft aangetoond. Ton blijkt een halfzus te hebben. Dit is het begin van een zoektocht naar zijn biologische moeder, waarin langzaam maar zeker de krankzinnige geschiedenis van Anna Zandvliet wordt ontrafeld.
VERSTOTEN is een indrukwekkend en onthutsend verhaal over de kant van afstandskinderen in een adoptiegezin, over emotionele banden en bloedbanden, en over een jong meisje dat wereldnieuws werd. *****
'Wat een spectaculaire uitkomst van een zoektocht. En spannend tot het einde!'Derk Bolt, presentator Spoorloos
***** Ton Damen (1958) is meer dan veertig jaar journalist. Hij begon bij Het Vrije Volk en was daarna 34 jaar in dienst bij Het Parool, waarvan lange tijd als parlementair redacteur en economisch redacteur. Is ook mede-oprichter van Schrijversvakschool 't Colofon.
Het jaar 2021 begon met stilstaande competities, wat zielloze voetbalwedstrijdjes zonder publiek en sporters die niet wisten voor welke toernooien ze eigenlijk moesten trainen. Gaandeweg klaarde de stemming op en kregen we een fantastische sportzomer met een recordaantal olympische medailles en nog veel meer sportieve hoogtepunten.
Mart Smeets volgde het allemaal, misschien wel als nooit tevoren. Hij schrijft over Federer en de Vuelta. Over Van Vleuten en Raducanu. Over Dicky Dick en Koeman. Over Serena en Haller. Over Neymar en Heemskerk. Over olympisch prikken en olympisch rubber.
DOORSTART bevat mooie sportverhalen en geeft een bijzonder tijdsbeeld van een uniek jaar.
Wanneer is iets bewezen in het strafrecht? *****
Soms worden mensen onterecht veroordeeld voor ernstige misdrijven. In dat geval heeft de rechter het bewijs gewoon verkeerd beoordeeld. Soms worden mensen vrijgesproken terwijl het bewijs van hun schuld er gewoon was. Het bewijzen zit een stuk ingewikkelder in elkaar dan veel mensen denken. In dit boek wordt precies uitgelegd wat bewijs in strafzaken is, hoe bewijs moet worden gewaardeerd en wanneer er voldoende bewijs is om iemand te veroordelen. Dat gebeurt aan de hand van de theorie en toegelicht met bekende en onbekende strafzaken.
Waarom was er in het Leidse Balpendrama geen bewijs van moord? Hoe kan het dat Bouterse zonder bewijs werd veroordeeld? Was het mes er wel of niet bij een dodelijke schietpartij? Klopte de herkenning van de casino-overvaller? Waarom kan Münchhausen by proxy niet bewezen worden? Loog de rechter of loog hij niet?
Bewijs mag dan ingewikkeld zijn, hoe het werkt wordt in dit boek helder uitgelegd. Na lezing van DE SOM VAN ALLE BEWIJS kan iedereen wetenschappelijk verantwoord praten over het bewijs in strafzaken, over getuigen, over bekentenissen, over DNA, over vingerafdrukken.
'De scherpe kritiek door rechtspsycholoog Peter van Koppen kan belangrijk en heilzaam zijn. Rechters moeten daar tegen kunnen en daaruit lering trekken.' Mr. Jos Silvis, Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden.
Het bewogen leven van 'de Nederlandse Ali', zesvoudig Europees kampioen ***** Op tweejarige leeftijd belandt Alex Blanchard, kind van een Surinaamse vader en een Groningse moeder, in een kindertehuis. Hij zal daar dertien jaar doorbrengen. Geïnspireerd door Muhammad Ali vecht hij zich in de bokssport een weg naar de top. In 1982 verliest hij het `gevecht van de eeuw' van Rudy Koopmans, maar in 1984 wint hij alsnog de Europese titel halfzwaargewicht. Hoewel zijn profcarrière ongekend succesvol wordt, lonken de wereld van glitter & glamour, seks, drugs en penoze. Met zijn avontuurlijke inslag werkt hij zich steeds dieper in de nesten en wordt zelfs ontvoerd. Dan verliest hij alles: zijn carrière, zijn rijkdom, zijn dierbaren, zichzelf. Als hij tot slot de handdoek in de ring gooit, is het enige dat hem nog rest karakter.
VECHTER is een openhartig, meeslepend, heftig en humoristisch beschreven verhaal. Het bevat mooie en minder fraaie anekdotes over een kleurrijk leven vol hoge toppen en diepe dalen, waarin altijd weer de vechtlust wint.
Over de Tour op vaderlandse bodem
Mart Smeets was - misschien wel als enige Nederlander - fysiek aanwezig bij alle Nederlandse openingsritten van de Tour de France. Al in 1954 ging hij met zijn vader naar het Olympisch Stadion voor de Tourstart, in 1973 deed hij verslag van de proloog in Scheveningen voor de NOS Radio, in 1978 in Leiden voor de NOS televisie (waar hij Jan Raas zag winnen maar de uitslag ongeldig verklaard werd), en ook in Den Bosch 1996 (processierupsen!) en Rotterdam 2010 (droomstart) was hij aan het werk. Ook in Utrecht zal hij er zijn. En de Tour kwam vaker naar Nederland: in 1969 voerde de etappe naar Maastricht, in 1992 naar Valkenburg en in 1958 reed de Tourkaravaan tien hele kilometers door Zeeuws-Vlaanderen.
In Thuis in de Tour memoreert Mart Smeets prachtige verhalen over de Tour op vaderlandse bodem. Hij baseert zich op eigen herinneringen en aanvullend historisch onderzoek.
Het succes van de Utrechtse voetbalschool
'Spelers uit Utrecht pik je er zo uit. Ze staan bij een muurtje nooit met hun handen voor het kruis en kijken de schutter aan met een blik van: Wááág 't eens! - We weten je te vinden, hoor!' Jan Wouters
Voor een middelgrote stad heeft Utrecht door de tijden heen een ongelooflijke hoeveelheid topvoetballers voortgebracht: Willem van Hanegem, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Jan Wouters, Tonny van der Linden, Hans van Breukelen, Reinier Kreijermaat, Robbie de Wit, Hans Kraay, Rob Alflen, Leo van Veen, John van Loen, Ismaïl Aissati, Joop van Maurik, Zakaria Labyad, Gert Bals, Ronald Spelbos, Jean-Paul de Jong, Gerald Vanenburg... de lijst is eindeloos.
Schrijver en cultuurreporter Rob van Scheers (Utrecht, 1959) gaat op zoek naar het geheim van deze Utrechtse voetbalschool, geboren uit clubs als D.O.S., Elinkwijk, Velox en uiteraard ook FC Utrecht. Zo pakt Oorlog in de 16 uit als een nooit eerder geziene hommage vol verrassende geschiedschrijving, persoonlijke herinneringen en vooral Utrechtse humor, die ook voetbalfans van ver buiten de Domstad zal aanspreken.
Rob van Scheers, journalist en schrijver van o.a. Drie akkoorden en de waarheid (2014), samen met Ronald Giphart Kuipkoorts (2015) en de biografie Paul Verhoeven - Een filmersleven (2017). In zijn jeugd bezocht Rob met zijn vader afwisselend de wedstrijden van D.O.S., Elinkwijk en Velox, en trapte hij zelf een balletje bij UVV.
De mooiste Tour is voor Nederlanders nog altijd de Tour van '80: winst voor Joop Zoetemelk, de tweede plaats voor Hennie Kuiper, tien etappezeges en twee ploegentijdritoverwinningen voor de Raleighploeg van Peter Post. In een meeslepende reconstructie beleeft Mart Smeets deze legendarische 'Nederlandse' Tour de France nog één keer. Hij blikt terug met alle betrokkenen, komt met verrassende feiten en openhartige verhalen van achter de schermen, en zoekt uit wat er van alle deelnemers van toen is geworden.
In de zomer van 1974 reisde Mart Smeets, voor de NOS, voor het eerst naar Canada. Daar begon de liefde voor een land dat wellicht op de USA líjkt, maar qua cultuur, politiek en temperament van de bevolking heel anders is.
Via Montréal leerde hij Québec City, Toronto, Ottawa, Calgary, Edmonton, Hamilton, Vancouver en Sherbrooke kennen, evenals de (eigen)aardigheden van de Canadezen, hun keuken en hun drankjes, hun sportploegen, hun ijsbanen, hun malls, hun musea en vooral hun muziek.
Smeets bracht in totaal een klein jaar van zijn leven in Canada door. Hij is nog altijd fan van de Toronto Blue Jays, waar hij ooit met zijn zoon Tjerk ging kijken. Hij is waarschijnlijk de enige Nederlander die Yukon Jack drinkt (en overleeft), hij at Poutine en hij draagt met trots de bekende Hudson's Bay Company-duffel.
Canada biedt van kust tot kust een rijk palet: Neil Young, prachtige bossen, de familie Trudeau, Wayne Gretzky, Leonard Cohen, Evert van Benthem, Glenn Gould, lange rivieren, vrieskou in het noorden, relaxte steden. Hij was erbij toen Canada olympisch ijshockeykampioen werd en het publiek 'O Canada' zong. Kippenvel.
Het jaar 2020 zou een veelbelovend sportjaar worden, met naast de gebruikelijke grote evenementen het EK voetbal en de Olympische Spelen. Maar toen kwam corona. Mart Smeets deed in veel media verslag van de paniek, de twijfel, de teleurstelling, het verdriet én de creatieve oplossingen. Wat ging er wel door, wat niet? Waar trainden de atleten eigenlijk voor, was hun trainingsopbouw nog wel toereikend, hoe vingen ze de tegenslag emotioneel op? Mocht er wel of geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zijn? Welke stunts werden er her en der bedacht? De Amerikaanse basketbalcompetitie werd in z'n geheel in een bubbel in Disneyland, Orlando verder gespeeld; de Tour de France ging pas eind augustus onder zwaar corona-regime van start; voetbalstadions waren veelal spookachtig leeg, maar de tv-kijker hoorde het stadionrumoer via een geluidsbandje. Alles was vreemd, lenteklassiekers in de vroege herfst en op Roland Garros toptennis voor zeventien koukleumende toeschouwers.
De verslagen van Mart Smeets, zelf thuis opgehokt, lezen als een barometer van de onzekere tijd die in het voorjaar aanbrak en waarvan het einde niet in zicht is. Van het ene op het andere moment werd het stil in de sport.
Een bijzondere vriendschap
Met voorwoord van Marco Borsato
Kon Kelei wordt geboren in Zuid-Soedan als zoon van een echte Dinka. Hem wacht een traditioneel leven, dat echter door de burgeroorlog totaal anders loopt: eind jaren tachtig wordt hij door rebellen meegenomen om als kindsoldaat te strijden. Een gruwelijke periode volgt. Kon weet te vluchten, en na lange omzwervingen komt hij in 2000 met een vrachtschip in Nederland aan. Hij werkt zich op van asielzoeker tot een cum laude afgestudeerd meester in de rechten en wordt voorlichter van War Child.
Waldemar Torenstra wordt geboren als kind van antroposofen aan de Herengracht in Amsterdam. De drang van zijn vader om zich spiritueel te ontwikkelen brengt het gezin naar vele onverwachte plekken, niet allemaal even fijn voor puber Waldemar. Wanneer zijn ouders emigratieplannen naar Nieuw-Zeeland krijgen, loopt hij weg van huis. Om van zijn gestotter af te komen, gaat hij naar de Toneelschool.
Als in 2007 op de set van Grijpstra & De Gier de blik van acteur Waldemar Torenstra kruist met die van figurant Kon Kelei, raken ze in gesprek.
Twee mannen, twee werelden, twee levensverhalen. Wat hen bindt, is een sterk geloof in het menselijk doorzettingsvermogen. Samen werken zij hard om de droom van Kon Kelei te realiseren: terugkeren naar zijn geboorteregio Cuey Machar in Zuid-Soedan en daar een middelbare school oprichten.
Het boek is geschreven door Frank Kromer, journalist voor o.a. De Telegraaf, Het Parool en het Nieuw Israëlietisch Weekblad en auteur van Klatergoud & Schone Schijn. Het wordt uitgegeven i.s.m. Story Terrace, specialist in het vastleggen van persoonlijke verhalen en nu al het grootste biografencollectief ter wereld.
50% van de opbrengsten van het boek gaan naar Cuey Machar Secondary School Foundation (CMSF) voor de school van Kon Kelei.
Persoonlijke sportverhalen
In het bijzondere sportjaar 2016 nam Mart Smeets na 43 jaar nu echt definitief afscheid bij de NOS, met het verslaan van het olympische basketbal in Rio. Het werd een jaar van nog steeds hard werken, maar ook van afkicken, afstand nemen,
genieten van de kleine dingen des levens en ontdekken dat er in juli meer is dan de Tour de France.
En natuurlijk ging de workaholic Smeets niet achter de geraniums zitten. Hij schreef columns, trad veel op, volgde zeer veel sport via krant, tv en ter plekke. Hij bleef bewonderen en enthousiasmeren, maar ook kritisch observeren en terugblikken. Als klap op de vuurpijl mocht hij voor Ziggo twee weken lang een televisieprogramma maken over het EK honkbal, met in zijn crew ook zoon Tjerk en dochter Nynke. Het werd een onvergetelijke ervaring.
Nostalgie is het persoonlijke verslag van de memorabele sportmomenten van the grand old man van de Nederlandse sportjournalistiek.
'Mart heeft een goed geheugen, een lang verleden en een ransel anekdotes. Hij vertelt graag, en onderhoudend. Alsof je bij een groep journalistenmannen aan tafel zit. Stoofpot van romantiek, herinneringen, weetjes en overdrijving. Lekker.' Hanneke Groenteman, de Volkskrant
De bijzondere levensverhalen van elf spelers die één keer Oranje haalden
Met voorwoord van recordinternational Wesley Sneijder
De geschiedenis van het Nederlands elftal bevat ook wat onbekendere verhalen. Sommige spelers werden één keer opgeroepen voor Oranje. Ze zongen het volkslied en speelden de wedstrijd van hun leven, of niet, maar het bleef bij deze ene keer. Tim Niehe zoekt elf van hen op en portretteert ze met empathie en humor. Zo lezen we over de rechtsback die voor Haagse hoeren werkte, de linkshalf die de jaloerse ex van zijn vrouw neerstak, en de rechtsbuiten die een ster was in de Bundesliga maar werd weggepest bij Oranje. In het 'gelegenheidsteam' van Tim Niehe zitten Sander Boschker, Romeo Zondervan, Wim Meutstege, Wim Koevermans, Jan van Deinsen, Ugur Yildirim, Willi Lippens, Henk Houwaart, Henny Meijer, Barry van Galen en Marcel Peeper.
Het waren 18 onvergetelijke minuten... is een verrassende verzameling vol smakelijke anekdotes over elf bijzondere levens.
Mart Smeets is al een halve eeuw sportjournalist. Of het nu om schaatsen, wielrennen, tennis, voetbal, basketbal, honkbal, football, zwemmen of golf gaat, Smeets schrijft er bevlogen verhalen over, gebaseerd op zijn eigen ervaringen tussen de sporters en zijn ongeëvenaarde parate kennis.
In 'Afzien' neemt hij de lezer mee naar de voor Nederland zo succesvolle Winterspelen in Zuid-Korea; naar de topprestaties van Dumoulin, Kruijswijk, Froome, Geraint Thomas en Yates in Giro, Tour en Vuelta; en naar de verbluffende solo van Anna van der Breggen bij het WK vrouwen. Hij volgt tennisster Kiki Bertens bij haar doorbraak naar de wereldtop maar ziet de herfst voor Federer intreden, hij is ontroerd door de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden en ziet Max Verstappen steeds beter worden, en hij legt uit waarom de basketballers LeBron James en Michael Jordan onvergelijkbaar zijn. Het is maar een kleine greep uit de vele enthousiasmerende Smeets-verhalen in dit boek.
Het langverwachte Amerika-boek!
Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.
Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Boston na de bomaanslag bij de marathon, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering. Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de I 80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en 'Southern Comfort'.
In alle bijzondere en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.
FC Utrecht: mooie club, roemrucht verleden. In 2007 bereikte de zogeheten Phanos-affaire zijn dieptepunt. Hoofdsponsor Phanos had grote plannen met de club: nieuw stadion langs de A2, verdubbelde begroting, en appartementen op de plek van de huidige Galgenwaard. Een deel van de fanatieke aanhang zag het wel zitten, maar de gemeente oordeelde: té ambitieus. Met name de Raad van Commissarissen moest het vervolgens ontgelden. Er volgde een heuse machtsstrijd: rechtszaak, bedreigingen, een ad interim voorzitter voor vier dagen, nachtelijk overleg op het stadhuis, de chaos was compleet.
Journalist Rob van Scheers reconstrueert de toestanden nauwgezet, op basis van interviews met betrokkenen en grondig archiefonderzoek. UTREGSE TOESTANDEN is een objectief, bloedstollend en uniek boek dat zich ook ver buiten Utrecht met rode oortjes laat lezen.
Topsporters staan met hun successen en hun drama's veel in the picture. Hun ouders doorgaans niet. Komt het talent bij hen vandaan? Hoe sportief zijn zíj opgegroeid? Hoe hebben zij hun kinderen begeleid, welke rol speelde de sport in het gezin, en hoe beleefden zij de pieken en dalen in de sportcarrière van hun kind?
Harmke van der Werf blikt samen met de ouders van zeven grote kampioenen uitgebreid terug. We horen de verhalen, we zien de emoties, we voelen de trots, het ongeloof, de zorgen en soms het verdriet.
KAMPIOENSOUDERS biedt een unieke inkijk in het leven van topsporters.
De overlevingsstrijd van een mishandeld kind
'Sober en indringend geschreven ego-document'
Achter de voordeur van het ogenschijnlijk keurige, katholieke gezin van Nanny heerst geweld, misbruik en verwaarlozing. De omgeving - buren, familie, school en kerk - heeft vermoedens maar kijkt liever de andere kant op, want Nanny's vader is politieman. Op haar vijftiende loopt ze van huis weg, maar ze is nog niet in staat om de juiste keuzes te maken. Haar opleiding loopt spaak en ze belandt na allerlei baantjes en roekeloze relaties in een ongelukkig huwelijk waar twee meisjes uit geboren worden. Als het huwelijk strandt, kan Nanny op niemand terugvallen en staat ze er weer alleen voor. Ze hervindt haar vrijheid, maar raakt haar kinderen kwijt. De strijd is nog lang niet gestreden.
Weerloos is een indringend, waargebeurd verhaal over een gewelddadige jeugd, waarvan de effecten een leven lang blijven doorwerken.
Boeiende verhalen en scherpe opinies over 50 jaar topwielrenners in Nederland en België
Een aanstekelijk wielerboek van twee tv-boegbeelden
Geen grotere heren op het gebied van de wielerjournalistiek dan Mart Smeets en Michel Wuyts. De ene is het wielerboegbeeld van de NOS, de andere van de VRT, de absolute top in hun vak, geboren vertellers.
Smeets & Wuyts werden door auteur Christophe Vandegoor (wielerjournalist VRT-radio) uitgedaagd om de twintig beste Nederlandse en Belgische coureurs van de afgelopen vijftig jaar te becommentariëren: van Zoetemelk tot Merckx, van Kuiper tot Museeuw en van Boogerd tot Boonen. Het resultaat is een buitengewoon boeiend boek met scherpe analyses, heerlijke anekdotes en verrassende feiten. Nooit werd het topwielrennen in Nederland en België treffender en met meer expertise doorgelicht.
Uit de pers:
'De mix van de verwonderde buitenstaander (Smeets) en de man die over zichzelf zegt dat Merckx voor 40 procent het geluk van zijn jeugd bepaalde (Wuyts), maakt dat het boek een prachtige inkijk geeft in het wezen van de sport.' BN/De Stem
'De dynamiek van het gesprek tussen Vandegoor, Wuyts en Smeets zorgen voor afwisseling en spanning. De portretten van de Belgische en Nederlandse renners zijn boeiend.' wielertaal.nl
Over verwachtingen, doping, kippenvel, de sociale media en een foto
Elk gerucht is tegenwoordig meteen nieuws, soms zelfs een hype. Doen we nog aan fact finding, verifiëren we nog weleens iets, of hebben we daar geen tijd meer voor?
Hoe kon het gebeuren dat Jeremy Lin, een onbekende Amerikaanse profbasketballer, plotseling wereldnieuws werd? En hoe zit het met sporters die heel goed presteren, of die ineens stoppen? Denken we dan niet metéén aan doping? En kijken we zo niet op een vreemde manier naar sport? Hoe weten we dat we zien wat we denken te zien?
In dit boek liggen bijrollen voor Chris Froome, Marianne Vos, de New Jersey Nets, Neil Young, Peter Sagan, José Mourinho, Sven Kramer, Roger Federer, Neil Diamond, opa Schnitzler, Teun de Nooijer, Thomas Voeckler, het horloge van Rafael Nadal, Mario Cipollini, Doekele Terpstra, Ronald Koeman, Serena Williams, en ja, zelfs voor de schaduw van Lance Armstrong.
Mart Smeets (1947) over wantrouwen, groots winnen, verwachtingen en beschuldigingen, doping, kippenvel in Boston, de sociale media, bedriegen en over een foto die hij zijn zoon stuurde, in een boek waarin misschien wel niets is wat het lijkt.
Voer voor discussie: zaken die in principe herziening verdienen
Bewijs in strafzaken is altijd onzeker. Of het nu om getuigenbewijs gaat of DNA of een bekentenis, er is altijd twijfel. En bij gerede twijfel moet de rechter vrijspreken. Van Koppen laat zien hoe men met behulp van dat onzekere bewijs in strafzaken toch dicht bij de waarheid kan komen. Aan de hand van strafzaken waarin verdachten terecht of onterecht zijn veroordeeld en aan de hand van strafzaken waarin verdachten onterecht zijn vrijgesproken, worden bewijsproblemen en bewijsoplossingen besproken. Gerede twijfel is een belangwekkend én zeer toegankelijk geschreven boek.
Peter van Koppen is hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en aan de Universiteit Maastricht. Hij publiceerde vele boeken en artikelen over dubieuze zaken, meest recent Overtuigend bewijs (2011). In veel strafzaken trad hij op als getuige-deskundige.
Hij bedacht het tv-format Gerede twijfel, dat vanaf najaar 2013 door Omroep Max wordt uitgezonden.
Dagelijks leed bij de politierechter
Een bont palet aan kleinere delicten
Megaprocessen tegen zware criminelen zijn betrekkelijk saai, want ze draaien meestal om dezelfde vragen: wie heeft er drugs gesmokkeld, en wie heeft wie vermoord?
Bij de politierechter, die kleinere delicten behandelt waarop maximaal een jaar gevangenisstraf staat, trekt daarentegen een bont palet aan strafbare feiten voorbij: belediging, openbare zelfbevrediging, uitkeringsfraude, het gooien van een cactus naar een ex, het omzagen van een boom van de buren, et cetera.
Het is dagelijkse criminaliteit, maar niet per se alledaags. Zo passeren ook een exhibitionist in minirok en met vijf anusballen in, een hoogbejaarde vrouw die na een slippertje wordt gechanteerd, en last but not least: de zaak van de gestolen banaan.
Parool-verslaggever Bart Middelburg bezocht drie jaar lang elke week een zitting van de Amsterdamse politierechter. Dit boek bevat de honderd mooiste verhalen.
Eigenzinnige lessen en spraakmakende anekdotes uit het topvoetbal van Raymond Verheijen
Raymond Verheijen (1971) trekt in de media en op Twitter al jaren de aandacht met soms provocerende uitspraken over coaches die hun teams verkeerd trainen, met slechte prestaties en onnodige blessures als gevolg. Sommigen vinden hem een betweter, maar zijn baanbrekende methoden zijn gebaseerd op objectieve inzichten en blijken keer op keer effectief. Hij trainde en adviseerde niet voor niets veel topclubs uit binnen- en buitenland, en was sinds 2000 als enige in het internationale voetbal betrokken bij alle EK's en WK's, met de nationale ploegen van Nederland, Zuid-Korea, Rusland en het Argentinië van Lionel Messi.
In 2009 startte Verheijen de World Football Academy om op alle continenten een revolutie te veroorzaken in de conservatieve voetbalwereld. In zijn alom geprezen cursussen laat hij minutieus onderbouwd zien hoe ook topclubs en coaches van naam tekortschieten ten opzichte van hun spelers en hoe het wél moet. In Hoe simpel wil je het hebben? legt hij dat nu ook uit aan het grote publiek, met eenvoudige voorbeelden en in begrijpelijke taal. Al doende vertelt Verheijen vele amusante en verbazingwekkende anekdotes over de voetballerij en de grootheden met wie hij werkte.
Twee Feyenoordfans in hart en nieren over een jaar Feyenoord; grappig, ontroerend, ontluisterend, hoopvol
`Ja, en volgend seizoen zitten we er gewoon allemaal weer. Wat dat nou is?' Jan Boskamp
Al sinds Ronald Giphart en Rob van Scheers aan de hand van hun vaders de gloriejaren van Feyenoord meemaakten, zijn ze fan. Soms is dat een hele opgave, maar de échte Feyenoordfan weet: dat hoort er allemaal bij.
Voor Kuipkoorts volgden ze de club een kalenderjaar op de voet. De pieken, de dalen, de eindstand, de teleurstelling, de Open Dag, de hernieuwde verwachtingen, en er dan weer vol tegenaan.
Om hun wel zéér gekleurde mening te toetsen, namen de auteurs iedere thuiswedstrijd een andere gast mee: van filmmaker Jean van de Velde (All Stars) tot aan columnist en Eaglesfan Özcan Akyol, en Jan Boskamp zat er sowieso altijd. En als klap op de vuurpijl mochten ze naast hun jeugdheld Willem van Hanegem zitten.
Het resultaat is een levendig boek vol grappige, ontroerende, ontluisterende én hoopgevende verhalen over Feyenoord, `de mooiste club van het land (en ver daarbuiten)'.