Al dertig jaar doet journalist Frank van Kolfschooten onderzoek naar de geschiedenis van de chique Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. De belangrijkste winkelstraat uit het Plan Zuid van Berlage heeft een indrukwekkend verleden, en nog altijd duiken er nieuwe verhalen op.
In de jaren dertig vestigden zich er veel Nederlandse Joden en Duits-Joodse vluchtelingen, maar het Joodse karakter van de straat - bijgenaamd `Brede Jodenstraat' - werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt. Vanaf `tramhalte Beethovenstraat' werden 18.000 Joden op transport gesteld naar de vernietigingskampen. De straat zit nog altijd vol met sporen van de Tweede Wereldoorlog. Juist door zo in te zoomen op één straat, met de verhalen van bewoners en winkeliers, komt de oorlog heel dichtbij.
In de jaren zestig verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs, maar die status wist zij niet te handhaven. De ontwikkelingen aan de Zuidas hebben de straat nieuw leven ingeblazen.
In DE BEETHOVENSTRAAT wordt, aan de hand van gesproken en geschreven bronnen, een levendig en verrassend beeld geschetst van deze beroemde straat.
Bloedstollende verhalen, spookliederen, leuke lijstjes en onheilsplekken om te bezoeken
De klopgeest van Tuschinski, de wraak van de vermoorde Heinrich, mysterieuze bloedsporen, poltergeisten en andere demonische verschijningen. Het spookt in Amsterdam. Monniken dolen er door eeuwenoude grachtenpanden, spooklakeien bedienen in het Paleis op de Dam, de gebroeders Trip doen de traptreden van het Trippenhuis nog steeds kraken.
Journalist Corrie Verkerk onderzocht het spookgehalte van Amsterdamse huizen, 'haunted pubs', kelders en behekste plekken.
In Amsterdamse spookhuizen kruisen de horrorverhalen elkaar in een bloedstollend tempo, aangevuld met de top 10 van Nederlandse spookhuizen en een heuse handleiding om erachter te komen of je eigen huis misschien een onzichtbare gast herbergt!
Inclusief:
* spookliederen
* top 10 beroemde Nederlandse spookhuizen
* spookchecklist voor thuis
* tips voor spookverdrijvingen
* foto's
Elektriciteit heeft een gigantische impact op ons dagelijks leven; eerste complete overzicht *****
De geschiedenis van elektriciteit in Nederland kent een aaneenschakeling van schokgolven. Nadat gaslicht was vervangen door elektriciteit omarmde Nederland massaal elektrische huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, straalkachels en de radio. Ook de trein, de televisie, de computer en de smartphone veroorzaakten ware revoluties in ons dagelijks leven. En er wacht ons nog veel meer.
Achter al die toepassingen zitten pioniers met hun uitvindingen en ideeën. Journalist Jan Libbenga bestudeerde verleden, heden en toekomst van de elektriciteit in Nederland. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto's zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur. Nooit eerder zijn de ontwikkelingen zo uitgebreid en helder beschreven als in STROOMOPWAARTS.
De Amsterdamse onderwereld 1940-1945
Nu verfilmd met Jeroen van Koningsbrugge als 'Al Capone' Riphagen
Dries 'Al Capone' Riphagen, in de jaren dertig een leidende figuur in de Amsterdamse onderwereld, heeft in de Tweede Wereldoorlog volgens schattingen zeker tweehonderd mensen de dood in gejaagd. Hij verraadde ook de kern van de door Gerrit Jan van der Veen opgerichte persoonsbewijzencentrale.
Riphagen is echter nooit berecht: nadat hij in mei 1945 was gearresteerd, vluchtte hij in 1946 via Spanje naar Argentinië en werd een persoonlijke vriend van Juan en Evita Perón. Hij overleed in 1973 in Zwitserland.
In het omvangrijke standaardwerk van Loe de Jong komt 'Al Capone' nergens voor; officieel is ook nooit opgehelderd hoe Riphagen zijn straf kon ontlopen. Oud-Parool-verslaggevers Bart Middelburg en René ter Steege reconstrueren in dit boek de levensloop van een van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers, met als schokkende conclusie: Riphagen ontsnapte met hulp van de leiding van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.
Riphagen verscheen oorspronkelijk in 1990. Het is nu geactualiseerd en o.a. uitgebreid met nooit eerder gepubliceerde foto's. Het boek is verfilmd door Pupkin Film onder regie van Pieter Kuijpers, met in de hoofdrollen Jeroen van Koningsbrugge en Kay Greidanus.
De pers over Riphagen:
'Een adembenemend verhaal, tegen de achtergrond van chaotische tijden.' NRC Handelsblad
'Spannende documentaire [...] Je moet over sterke zenuwen beschikken om dat verhaal onaangedaan te kunnen lezen.' Vrij Nederland
'Journalistiek speurwerk van gehalte, verbluffend in zijn conclusies.' Het Parool