Thomas Rap
-
Na het internationale succes van Mythos, Helden en Troje vertelt Stephen Fry in dit laatste deel van zijn serie over de Griekse mythologie met zichtbaar schrijfplezier en zijn kenmerkende onderkoelde humor het verhaal van een van de beroemdste werken uit de klassieke oudheid: Homerus' Odyssee. We volgen Odysseus nadat hij de gevallen stad Troje heeft verlaten. Tien lange jaren is hij onderweg naar huis, naar zijn vrouw Penelope op het eiland Ithaca. Onderweg vecht hij tegen monsters, moet hij verleidingen van godinnen weerstaan en lijdt hij onder de vloek van Poseidon. Lukt het hem om zijn weg terug te vinden?
-
Soms zie je mensen lopen die eruitzien als de vol gekliederde schoolbank van een opstandige puber. Ik vermoed dan dat ze het zelf mooi vinden. Of vonden. Bestaat er tatoeagespijt? Ja. Er zijn nu al klinieken waar je je vrijwillig gekozen verminkingen kunt laten uitgummen. Dat schijnt niet pijnvrij te gebeuren. `Tatoeagespijt' is een door Youp verzonnen woord dat zomaar opeens opdook in een van zijn zaterdagse columns in de NRC, waarin hij al meer dan dertig jaar wekelijks een beetje stoeit met de tijdgeest. Het woord is inmiddels volkomen ingeburgerd en moeilijk weg te gummen. Tatoeagespijt en ander kuddeleed staat vol ongezouten en dubbel gepekelde meningen over alles en iedereen. Ook over hemzelf. Geen betere spot dan zelfspot.
-
Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?
In De mens is een plofkip legt Teun van de Keuken de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk. -
Na drie geweldige seizoenen bij Feyenoord begon Arne Slot op 1 juni 2024 als hoofdcoach van het roemruchte Liverpool. Nieuwsgierig naar de nieuwe trainer van zijn favoriete club pendelt James Worthy drie maanden lang op en neer tussen Liverpool en het Overijsselse Bergentheim, de geboorteplaats van Slot, op zoek naar verhalen over de nu al legendarische coach. Tussen de aanvankelijk zwijgzame inwoners van het vredige dorpje tegen de Duitse grens wordt James gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. Gelukkig is er altijd nog de fenomenale Arne Slot om op terug te kunnen vallen.
De eerste 100 dagen van Arne Slot is een even geestig als tijdloos verhaal over een man die opgroeide in een dorpje zonder treinstation en uiteindelijk de wereld wist te veroveren. -
- 38%
Toen Yeliz als tiener dagelijks na schooltijd in de snackbar van haar Turkse vader patat stond te bakken, had ze nooit durven hopen dat ze de eerste biculturele hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue zou worden. En toch is elke stap die ze gezet heeft er achteraf bezien een in die richting geweest. Een combinatie van keihard werken, geluk en manifestatie heeft haar een droombaan en een geweldig leven bezorgd. Maar niet zonder vele hobbels te moeten nemen. In Alles is mogelijk vertelt ze voor het eerst haar volledige levensverhaal en biedt ze de lezer heldere handvatten, lessen en tips om alles in het leven te bereiken waar je van droomt.
-
Tom Dumoulin (1990) wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d'Italia van 2017 zijn.
Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op eenendertigjarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan - Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) - om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft. Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.
Op gevoel is het verslag van die louterende reis: een openhartig zelfportret van een topsporter die terugkijkt op zijn carrière en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het profwielrennen. -
Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.
-
Honderdduizend jaar geleden leefde de Homo sapiens nog een tamelijk onbekommerd bestaan in een uithoek van het Afrikaanse continent en deelde hij de planeet met ten minste vijf andere menssoorten. Maar op een zeker moment onderging het brein van deze mens een ingrijpende verandering: nu kon hij zich plots verbeelden dat het gras elders wel eens groener zou kunnen zijn, en dus maakte hij zich op om de wereld te veroveren. In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.
'Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo'n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem. -
Het leven kan hard zijn: je wordt
bedrogen door je geliefde, je verliest
een vriend of familielid of je zit diep in
de schulden. Maar het kan ook fantastisch
zijn: je vindt de liefde van je leven,
hebt de kracht om van baan te switchen
of raapt eindelijk de moed bij elkaar om
je eerste roman te schrijven.
Tienduizenden mensen met grote en
kleine problemen vroegen bestsellerauteur
Cheryl Strayed om raad.
En ze werden geholpen. Haar adviezen
zijn humoristisch, empathisch, wijs en
onvoorwaardelijk eerlijk. -
Na een leven lang de schijn ophouden, weet Erik Jan Harmens sinds vijf jaar dat hij autisme heeft. De diagnose biedt duidelijkheid, maar werpt ook een reeks nieuwe kwesties op. Hoewel Harmens nu eindelijk zichzelf mag zijn, stelt hij de man in de badkamerspiegel nog dagelijks dezelfde vraag: `Wie bén jij?' Het grote autismeboek is een handreiking naar mensen die zichzelf kleinmaken. Een rauw, wrang-komisch en liefdevol verslag van een niet-aflatende zoektocht naar identiteit, loyaliteit en veiligheid. In korte vignetten, essays, gedichten en interviews doet Harmens van binnenuit verslag van een brein dat steeds in de knoop raakt en nóóit ophoudt met denken.
-
De streng gereformeerde inwoners van de Bible Belt worden doorgaans afgeschilderd als ouderwetse, bekrompen mensen met gedateerde opvattingen over abortus, homoseksualiteit, genderneutraliteit, euthanasie, de doodstraf en de positie van de vrouw. Maar klopt dat beeld wel?
Met open vizier probeert Jonah Falke - ongelovige onder de gelovigen - door te dringen tot het dagelijks leven in de Bible Belt. Hij spreekt dominees, moeders, jongeren, twijfelaars en SGP'ers, bezoekt kerkdiensten, studiedagen, gevangenissen en uitvaarten, en logeert bij een gereformeerd gezin in Zeeland. Gaandeweg maken zijn oorspronkelijke aannames en vooroordelen plaats voor waardering en respect voor dit godvrezende deel van Nederland. -
De negenjarige Ernst, jongste zoon van ss-Obersturmführer Karl Zehlendorf, raakt vermist in de buurt van een concentratiekamp. Zijn broer Reinhart beweert Ernst te hebben achtergelaten aan de oever van het meer, waar ze aan het vissen waren. Terwijl de kanonnen van het naderende Russische Rode Leger in de verte al te horen zijn, wordt alles in het werk gesteld om de jongen te vinden: hij zal toch niet in het verraderlijke diepe meer verdwenen zijn? Of erger nog: in het concentratiekamp? Zonder te beseffen wat er gebeurde zijn bewakers en gevangenen getuige geweest van de verdwijning van Ernst, maar zullen zij vertellen wat ze hebben gezien?
-
Je werk zit erop. Je loopbaan is geëindigd. Gepensioneerd dus. En dan?
Een zee van tijd! Maar wat ga je daarmee doen? Youp van 't Hek geeft u
samen met tekenares Marije Tolman een vrolijk antwoord op deze moeilijke
vraag. Een boek vol tips en wijsheden om het bestaan van de werkloze
pensionado zo aangenaam mogelijk te maken. -
Als Elodie slechts 24 jaar oud is, begint ze als arts in een tbs-kliniek. De zwaarbeveiligde en tot dan toe ondoordringbare instelling is plotseling haar dagelijkse realiteit. Algauw blijkt het leven binnen de hoge muren een stuk veelzijdiger en complexer dan ze vermoedde. Oók in positieve zin. In De tbs-kliniek doet Elodie op lichtvoetige en persoonlijke wijze verslag van haar eerste jaar in de kliniek, waarin ze zichzelf voortdurend vragen stelt: Wie zijn deze tbs'ers? Ervaren zij liefde en vriendschappen binnen deze hoge muren? Moet je als medewerker op je hoede zijn? En waarom is het zo moeilijk om de kliniek te verlaten?
-
De Wadden: een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen. In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand. De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden. Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.
-
De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door
Herman Finkers
- Thomas Rap
- 2 December 2019
- 9789400406292
'Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.' Of, zoals Finkers ooit al zei: 'De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.' In oneliners als deze, maar ook in verzen als: 'Ik zit voor het raam, ik fluister zacht haar naam: Veldhuis,' wordt bij Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand, dat immers al genoeg ellende veroorzaakt. Zijn wijsheden worden evenveel geciteerd in het café als op filosofencongressen. Finkers op papier is plezier waar je lach- en denkrimpels van krijgt.
In deze bundel zijn de overzichtswerken De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door en Poëzie, zo moeilijk nie samengebracht. -
Als je Mia Compré zou vragen wanneer het verhaal van haar jeugd een andere wending begon te nemen, zou ze ongetwijfeld antwoorden dat het gebeurd moet zijn op die vroege septemberochtend in 1987, toen de verhuiswagen van haar nieuwe buren de straat in draaide en zich klemreed tussen hun Volkswagen Jetta en een puincontainer. Marjan Compré zou vermoedelijk zeggen dat het gezin dat ze zo angstvallig bij elkaar probeerde te houden uit haar handen glipte toen haar man begon te verkondigen dat zonder zijn kennis van de Negende Symfonie van Beethoven de compact disc nooit zou hebben bestaan. Mia's grootmoeder zag het al misgaan bij de geboorte van haar kleindochter. Op het moment dat Mia vastzat achter het schaambeen van haar moeder kreeg ze het akelige gevoel dat dit een voorbode was van iets veel groters. Zeker is dat Mia jaarlijks terugkeert naar Geldrop, waar haar vader op haar twaalfde verjaardag uit haar leven verdween. Want in dat kleine dorp aan de rand van Eindhoven hoopt ze uiteindelijk het antwoord te vinden op de vraag wie er schuldiger was: zij, of haar vader.
-
In 2010 verhuisde Flip van Doorn uit vrije wil naar de provincie die zijn
grootvader ooit om economische redenen verliet. Sindsdien probeert hij
te begrijpen waar hij terecht is gekomen. Op zoek naar antwoorden maakte
hij elf tochten door Friesland en ver daarbuiten. In plaatsen als Warns,
Allardsoog en Rinsumageest, maar ook in Rome, de Alpen en het Duitse
Waddengebied stuitte hij op sporen van de Friezen en hun mythische Friese
Vrijheid. In dit boek vertelt Van Doorn het verhaal van een doortastend volk
waarvan de oorsprong en invloed ver voorbij de grenzen van de huidige
provincie Friesland reiken. Niet-Friezen biedt hij een inkijkje in dat buitengewone stukje Nederland dat officieel Fryslân heet, Friezen houdt hij een
spiegel voor waarin ze zichzelf herkennen: tegendraads en tegenstrijdig,
creatief en conservatief, onzeker en zelfbewust, open en gesloten, en dat
allemaal tegelijk. -
- 38%
In de zomer van 1999 vertrekt de familie Vilderink naar het Tsjechische Zamberk voor de jaarlijkse uitwisseling van de tennisclub. Jongste zoon Timmie lijkt als enige over talent en doorzettingsvermogen te beschikken, puberdochter Leonie is bezig met het ontdekken van haar seksualiteit en heeft als ontluikende kunstenaar haar zinnen gezet op Berlijn, oudste zoon Alex is vooral op zoek naar vrijheid. Hij reist per fiets naar Zamberk, maar niet alleen omdat hij geen zin heeft om meer dan duizend kilometer met zijn familie in een busje te zitten. Ondertussen vertoont het huwelijk van ouders Peter en Janine al een tijd barstjes, de kinderen lijken het enige wat hen nog bindt. Met het naderende onheil van de millenniumwisseling in het verschiet zoeken alle familieleden onderweg naar Zamberk naar een mogelijkheid om hun leven een radicale wending te geven.
-
In Sapiens boog Yuval Noah Harari zich over het verleden, in Homo Deus over de toekomst; nu laat hij zijn licht schijnen over het heden. Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Wat moeten we denken van het opkomend nationalisme? Vragen de mondiale problemen die op ons afkomen om andere politieke systemen? Is het een goed idee dat we onze data overdragen aan enkele grote commerciële spelers, of wordt het tijd om het eigendom van data te reguleren? En wat wordt de grote nieuwe wereldmacht, Amerika, Europa of China? In dit boek beantwoordt Yuval Noah Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd.
-
Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw - van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst.
Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus. -
`Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen
die twee ooms hem 's nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten
doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.'
Zo begint De beesten, het romandebuut van Gijs Wilbrink. Het speelt zich
af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en
handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland
vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van
de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motocross.
Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug
naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische
familiereünie tot gevolg. -
Op 14 augustus 1941 werd in Auschwitz de Poolse monnik Maximiliaan Maria Kolbe vermoord. Nadat hij jarenlang in Nagasaki onderdrukte christenen had geholpen, vestigde hij zich in Polen, waar hij onderdak bood aan vluchtelingen en de grootste uitgeverij van Polen leidde. Dit laatste wekte de toorn van de nazi's: in 1941 werd hij naar Auschwitz overgebracht. Toen daar een medegevangene ter dood werd veroordeeld, bood Kolbe in ruil zijn eigen leven aan. Zijn verhaal werd de belangrijkste inspiratiebron voor twee Japanse mannen, Tomei Ozaki en Masatoshi Asari, die hun leven wijdden aan de strijd voor menselijkheid en gerechtigheid. In De martelaar en de rode kimono verweeft Abe de levens van deze drie mannen tot een diep ontroerend en inspirerend verhaal.
-
Ultra's zijn de meest extreme, controversiële voetbalfans die er bestaan, onlosmakelijk verbonden met competities waar ook ter wereld. Ze vormen een mondiale beweging die niet alleen de sport zelf, maar ook de politiek transformeert. Toch zijn ze relatief onbekend. In Tussen de ultra's gaat James Montague ondergronds om voor het eerst het ware gezicht van deze antiautoritaire groepering bloot te leggen. Met ongekende insider-toegang onderzoekt hij hoe de ultra's wereldwijd zijn uitgegroeid tot een felpolitieke beweging die zowel links- als rechts-extremisten omarmt, vecht tegen de vercommercialisering van voetbal en de samenleving door de autoriteiten. De macht van de ultra's wordt gevreesd, maar ook begeerd.