Literaire fictie algemeen
156 eBooks gevonden
-
Kamala Harris vertelt haar indrukwekkende verhaal.
Aan de hand van haar leven, carrière en ontmoetingen met anderen, vertelt Harris over de kernwaarden die de Amerikanen verbinden en de lange zoektocht naar de werkelijke betekenis ervan – en hoe daar naar te handelen.
‘Mijn dagelijkse uitdaging voor mezelf is deel van de oplossing zijn, een opgewekte krijger te zijn in de strijd die komen gaat. Mijn uitdaging voor jou is om daarin mee te doen. Op te staan voor onze idealen en onze waarden. Laat ons niet met de handen omhoog staan als het tijd is om ze uit de mouwen te steken. Nu niet. Morgen niet. Nooit.
Over lange tijd zullen onze kinderen en kleinkinderen hun blik naar ons oprichten en ons diep in de ogen kijken. Ze zullen ons vragen waar we waren toen er zoveel op het spel stond. Ze zullen ons vragen hoe het was. Ik wil niet dat we hen slechts vertellen hoe we ons voelden. Ik wil dat we hen vertellen wat we deden.’
Kamala Harris is de vicepresident van de Verenigde Staten en de Democratische presidentskandidaat. Ze begon haar carrière bij het Alameda County District Attorney’s Office en werd vervolgens verkozen tot openbaar aanklager van San Francisco. Als latere minister van Justitie van Californië vervolgde Harris criminele organisaties, grote banken, oliebedrijven en hogescholen met winstoogmerk, en vocht ze tegen aanvallen op de Affordable Care Act. Daarnaast zette ze zich in om schoolverzuim terug te dringen, introduceerde ze het eerste Amerikaanse open data-initiatief om rassenongelijkheid in het strafrechtsysteem bloot te leggen, en implementeerde ze trainingen voor politieagenten om vooroordelen te bestrijden. Harris is de tweede zwarte vrouw ooit in de Amerikaanse Senaat en de eerste vrouwelijke zwarte en eerste Indiaas-Amerikaanse vicepresident en presidentskandidaat. -
Een confronterende reis van eiland naar eiland, vanuit je luie stoel
‘Fantastische verhalen over wonderbaarlijke eilanden en de illustere figuren die erdoor worden aangetrokken; mooier dan in dit boek kun je niet verdwalen.’ Tommy Wieringa
Een eiland is de wereld in het klein. Het is de ideale plek om een utopische samenleving te beginnen, megalomane plannen te testen of hersenspinsels op los te laten. In De eilanden van goed en kwaad laat Adwin de Kluyver zien hoe de mens in de loop der eeuwen eilanden heeft gebruikt als plekken voor natuurlijke én sociale experimenten.
In een aanstekelijke samensmelting van reisverhaal, geschiedschrijving en naslagwerk vertelt De Kluyver over filosofen en fantasten, wetenschappers en bedriegers, en over dromers die daders werden. Hij neemt de lezer mee naar eilanden die van wetenschappelijk, politiek en cultureel belang zijn geweest; van het biologische onderzoek van Aristoteles op Lesbos tot de raketproeven van Wernher von Braun op Usedom. De eilanden van goed en kwaad is een meeslepende en ontroerende wereldreis, van de Galapagos tot Rottumerplaat, vol weidse vergezichten, terugblikken en toekomstbeelden.
De pers over De eilanden van goed en kwaad:
‘Grandioos.’ ★★★★ Knack Focus
‘Dit is een geweldig boek!’ Historisch Nieuwsblad
‘Fascinerende verhalen [...] in pakkende stijl geschreven.’ Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant
‘Geweldig om te lezen. [...] Een heerlijk boek.’ Radio 4, Boek van de Week
Adwin de Kluyver is schrijver, historicus en deeltijdeilander die woont en werkt op Vlieland, Terschelling en het vasteland. In 2016 studeerde hij cum laude af op de cultuurgeschiedenis van poolreizen met zijn debuut Terug uit de Witte Hel. Het tweeluik Het gedroomde Noorden (2019) en Niemandsland (2021) werd lovend ontvangen en werd genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs, de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De vertaalrechten van zijn laatste twee boeken zijn verkocht aan Duitsland. -
Hoe schaken de wereld heeft veroverd
Met een historie van maar liefst 1500 jaar is schaken vrijwel altijd het meest prominente spel in de westerse cultuur geweest. Door de geschiedenis heen heeft het ‘spel der koningen’ schrijvers, schilders, filmmakers, muzikanten, wiskundigen en wetenschappers geïnspireerd. Maar ondanks die lange geschiedenis is schaken nog nooit zo populair geweest als nu. Hoe komt dat?
In dit fascinerende boek onderzoekt Chess.com-journalist Peter Doggers schaken als cultureel fenomeen, vanaf het vroegste begin in het oude India tot aan de wereldwijde populariteit in de eenentwintigste eeuw. Hij toont de enorme invloed die het had op de populaire cultuur, de kunsten en de wetenschap. Ook brengt Doggers de grootste sterren ten tonele en vertelt over dramatische momenten, de impact van AI en valsspeelschandalen. Doggers laat zien hoe schaken als e-sport een online revolutie ontketende, mede geholpen door de Netflix-serie The Queen’s Gambit, met uiteindelijk een nieuwe piek in populariteit in het digitale tijdperk.
De schaakrevolutie is een boek voor schaakliefhebbers maar misschien nog wel meer voor niet-schakers die meer willen weten over de fascinerende wereld achter het spel en de sport, en de enorme veranderingen die het in de laatste decennia heeft ondergaan.
Peter Doggers is een van de bekendste en meest gerespecteerde journalisten in de schaakwereld. Als schaker met een internationale rating is hij tevens Hoofd Nieuws en Evenementen bij de marktleider in online schaken, Chess.com. Doggers schaakt zelf al ruim vijfendertig jaar en doet er al bijna twintig jaar verslag van. Hij sprak met tientallen grootmeesters, speelde basketbal met Magnus Carlsen en interviewde Garry Kasparov bij het graf van Bobby Fischer. -
De mooiste en meest bijzondere geboorteverhalen uit het ziekenhuis
Een blik achter de schermen van een van de meest intrigerende beroepen: dat van gynaecoloog. Meesterverteller en gynaecoloog Koen Deurloo neemt je in zijn boek mee in alle hectiek, verhalen en ontwikkelingen op de afdeling verloskunde van het ziekenhuis. Hij geeft antwoord op één van de meest aan hem gestelde vragen ‘Waarom word je gynaecoloog – als man?’, en laat zien hoe het er in zijn vak nu echt aan toe gaat.
Als gynaecoloog begeleidt hij zwangerschappen en bevallingen die meer zorg nodig hebben. Het is niet alleen maar kommer en kwel in het ziekenhuis; hier ontstaan juist ook de speciale, mooie verhalen. Het is dé afdeling in een ziekenhuis waar heel veel blijdschap is. Van de moeder-geassisteerde keizersnede (die Koen in Nederland introduceerde), onverwachte zwangerschappen, gecompliceerde, ongelooflijk lang verlangde zwangerschappen, tot moeilijke beslissingen als het toch niet goed lijkt te gaan of de enorme vreugde als er een gezond kindje wordt geboren. Koen maakt het allemaal mee én kan er prachtig over vertellen.
Koen Deurloo is gynaecoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn. Toen Koen tijdens zijn coschappen voor de eerste keer een geboorte begeleidde wist hij het zeker; dit was wat hij de rest van zijn leven wilde doen. Hij promoveerde op preeclampsie en groeiachterstand bij baby's en is gespecialiseerd in verloskunde met de focus op geavanceerde echoscopie en hoogrisico zwangerschap. Met zijn expertise, persoonlijke aanpak en passie voor het vak, laat hij zien dat er binnen de kaders van de zorg veel meer mogelijk is dan patiënten, en dokters, soms voorzien. Zo was hij de eerste gynaecoloog in Nederland die een moeder-geassisteerde keizersnede (waarbij de moeder de baby zelf uit de buik haalt) uitvoerde. Koen is expert bij Ouders van Nu en How About Mom. Hij wordt regelmatig gevraagd door verschillende media, zoals ,em>AD, RTL Nieuws, Libelle en &C en diverse podcasts (zoals Mama'en van Nina Pierson). Daarnaast is sporten voor hem een onmisbaar onderdeel in zijn leven. Hij traint momenteel voor zijn tweede hele Ironman. Koen woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee dochters. -
Serieuze wetenschappelijke antwoorden op belangrijke hypothetische vragen
Wat als? geeft hilarische en informatieve antwoorden op belangrijke vragen waar je nooit aan zou denken. Vragen als:
• Als iedereen op aarde een paar weken bij elkaar uit de buurt blijft, is de verkoudheid dan niet de wereld uit? • Wat als je een baseball probeert te raken die met 90% van de snelheid van het licht op je af komt? • Van welke hoogte moet je een steak laten vallen om hem gaar te laten zijn als hij de grond raakt? • Als mijn printer letterlijk geld kan drukken, heeft dat dan grote gevolgen voor de wereld? • Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt?
De antwoorden van Munroe zijn kleine meesterwerken van duidelijkheid en hilariteit aangevuld met zijn kenmerkende tekeningen. De antwoorden voorspellen vaak volledige vernietiging van de mensheid of op z’n minst een heel grote explosie.
Randall Munroe is de bedenker van xkcd.com, de razend populaire website die elke week door miljoenen mensen wordt bezocht. Na z’n studie fysica bouwde Munroe robots bij NASA, waarna hij in 2006 fulltime striptekenaar werd. -
Aangrijpende, prijswinnende roman over de kracht van taal en worden wie je bent – winnaar National Book Award
Als hij 71 jaar is, besluit Raimundo dat hij wil leren lezen en schrijven. In het conservatieve Braziliaanse plattelandsdorp waar hij opgroeide is hij nooit naar school gegaan, maar moest hij van jongs af aan helpen op het land.
Toen Raimundo lang geleden als tiener zijn familie verliet, was een brief van Cícero het enige dat hij meenam. Nadat hun verboden liefde werd ontdekt, werden ze met geweld uit elkaar gehaald. Decennialang kon Raimundo de brief niet lezen en vertrouwde hij de letters op het papier ook aan geen ander toe. Tot nu.
In dit tedere en aangrijpende verhaal vertelt Stênio Gardel het verhaal van Raimundo, de pijn in de verschillende familiegeneraties en de geheimhouding van zijn seksualiteit. De woorden die bleven is een prachtige roman over opgroeien met een geheim, tegen de wil van je familie uit de kast komen en je weg in de wereld vinden. Een ontroerende en beklijvende leeservaring.
Stênio Gardel is in 1980 geboren op het platteland in het noordoosten van Brazilië. De woorden die bleven is zijn eerste roman.
‘De woorden die bleven is bedrieglijk eenvoudig, hartverscheurend eerlijk en een meeslepend onderzoek naar intimiteit in relaties. [...] Als de liefde en het leven pijn doen, herinnert Gardels roman ons eraan dat taal ons de veerkracht en troost kan geven om weer vooruit te kunnen.’ Jury National Book Award -
From here to the great unknown - Nederlandse editie
Lisa Marie Presley, Riley Keough
- Spectrum
- 15 Oktober 2024
- 9789000396474
Onthullend verhaal van een van de meest legendarische families in de Amerikaanse geschiedenis
Geboren als dochter van een Amerikaanse mythe en opgegroeid in de wildernis van Graceland, werd Lisa Marie Presley nooit echt begrepen… tot nu toe. Voor haar dood in 2023 werkte ze jarenlang aan haar rauwe, meeslepende, unieke memoires, waarbij ze ontelbare uren adembenemend kwetsbaar materiaal opnam, dat nu eindelijk op papier is gezet door haar dochter, Riley Keough.
Dit intieme verhaal onthult diepgaande inzichten in generaties van de Presley-familie, met 85 procent van het boek geschreven in Lisa Marie’s eigen stem en Riley die de leegtes vult vanuit haar eigen geheugen en de herinneringen van degenen die het dichtst bij haar moeder stonden. De band tussen Lisa Marie en haar vader Elvis Presley komt aan bod, net als het liefdesleven en de huwelijken van Lisa Marie met onder meer Michael Jackson, en het moederschap en het verwoestende verlies van haar zoon, Riley’s broer, door zelfmoord. De memoires zijn niet alleen een prachtig, diep ontroerend en onthullend verhaal van moeder en dochter, maar ook de meest intieme inkijk in de familie Presley tot nu toe met nog nooit eerder gepubliceerd materiaal.
Lisa Marie Presley, dochter van Elvis Presley, was een zangeres en songwriter. Bekende albums zijn To Whom It May Concern, Now What en Storm & Grace. Ze overleed in januari 2023. Riley Keough is een bekroonde actrice, bekend van Daisy Jones & The Six, Zola en meer. Ze is co-regisseur van War Pony en medeoprichter van het productiebedrijf Felix Culpa. Ze is de oudste dochter van Lisa Marie Presley en de enige beheerder/gevolmachtigde van Graceland. -
Een handboek om beter te eten voor een betere wereld
Wat je eet heeft impact op de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, onze omgang met dieren en voedselverspilling. Hoe kun jij de juiste keuzes maken bij het boodschappen doen? In dit boek schetst Joris Lohman een realistisch en verbijsterend beeld van het voedselsysteem. Zijn reizen door de voedselketen nemen de lezer mee van biodynamische boerderijen en hightech kassen in Nederland naar de topgastronomie in Italië, een kippenbroederij in Ivoorkust en een tortillabakkerij in Mexico. Lohman belicht de grootste uitdagingen en mythes van ons voedselsysteem en richt zich op de toekomst ervan. Het boek biedt niet alleen (wetenschappelijk) inzicht, maar ook praktische tips en handvatten voor lezers om bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Joris Lohman (1985) is politicoloog en oprichter van Food Hub, opleidings- en adviesbureau in voedsel en landbouw. Food Hub werkt samen met bedrijven, overheden en professionals aan positieve verandering in de wereld van voedsel en landbouw. In 2022 kwam Joris' documentaire The Future of Food uit en sinds 2023 is hij co-host van de wekelijkse podcast Eten is Weten. -
Een van de grootste beloften uit de Oostenrijkse literatuur
Genomineerd voor de Deutscher Buchpreis 2023
‘Laat je meevoeren op Edelbauers rondleiding door het keizerlijke en koninklijke grootstedelijke leven. […] De auteur schetst de tijd met een fijn penseel maar een breed gebaar.’ Die Zeit
Het is 31 juli 1914 en Wenen, het centrum van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, staat op zijn kop. Over 36 uur verloopt het Duitse ultimatum en de stad is in de ban van de ophanden zijnde oorlog. Te midden van de commotie vinden drie jongeren uit verschillende sociale milieus elkaar en brengen de laatste tumultueuze uren samen door.
In De onmeetbaren brengt Raphaela Edelbauer het koortsachtige Wenen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog op meesterlijke wijze tot leven. Vanaf de allereerste zin voert ze je mee in een tijdloos verhaal over drie onwaarschijnlijke vrienden – de straatarme boerenknecht Hans, de ambitieuze wiskundestudent Klara en de muzikale aristocraat Adam – en ervaar je de ineenstorting van de wereld zoals zij die kennen.
Raphaela Edelbauer studeerde Toegepaste Literatuurwetenschap in Wenen en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende auteurs van Oostenrijk. Haar debuutroman Das flüssige Land stond op de shortlist van de Deutscher Buchpreis en haar tweede roman DAVE werd bekroond met de Österreichischer Buchpreis. De onmeetbaren werd eveneens genomineerd voor de Deutscher Buchpreis.
Over De onmeetbaren:
‘Raphaela Edelbauer wil veel meer dan alleen een spannend verhaal vertellen. [...] Deze auteur is een virtuoze gespreksjongleur.’ Süddeutsche Zeitung
‘Wat een boek! Raphaela Edelbauer transformeert augustus 1914 in een droomroman. We slaapwandelen met haar door een opgewonden Wenen vol hogere wiskunde en lagere waanideeën.’ Florian Illies, auteur van Liefde in tijden van haat
‘Dat De onmeetbaren geen historische roman is, maar heel dicht bij de thema’s en problemen van onze tijd staat, ligt niet in het minst aan de taal van de auteur, die verbazingwekkend genoeg zowel kunstig als natuurlijk overkomt.’ WDR3 Kultur am Mittag
‘Een buitengewoon talent. De Amerikanen hebben Joyce Carol Oates als universeel meesterverteller, wij hebben Raphaela Edelbauer.’ Clemens Setz, auteur van Indigo
‘Raphaela Edelbauers boek is veel dingen tegelijk: een grootstedelijke roman, een casestudy over de psychologie van de massa en een psychologische thriller tegen een laat-Habsburgse achtergrond. Meeslepend, veelstemmig en bijzonder intelligent.’ Ö1 Mittagsjournal -
Autobiografie van de grootste sportschoenenmaker ter wereld
Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200. In 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc. Knight wilde het oorspronkelijk Dimension 6 noemen. Jeff Johnson, Knights eerste werknemer, verzon de naam Nike – uitgesproken als naikie.
Phil Knight over de naam Nike: 'Er spookten een heleboel dingen door mijn hoofd. Ten eerste dat Johnson erop gewezen had dat alle grote merken korte namen hebben. Twee lettergrepen of minder. En dat ze allemaal een harde klank in de naam hebben, een letter als de K of de X, die in je hoofd blijft hangen. Dat klonk allemaal zinnig. En was van toepassing op Nike. Ik vond het mooi dat Nike de godin van de overwinning was. Ik wilde winnen.'
De swoosh van Nike werd in 1971 voor slechts $ 35 ontworpen door Carolyn Davidson. Knight was niet razend enthousiast over het logo. 'Ik zal er wel aan wennen,' was zijn eerste reactie. -
DE BIOGRAFIE ELON MUSK VAN BESTSELLERAUTEUR WALTER ISAACSON
Bestsellerauteur Walter Isaacson vertelt in deze biografie het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd: Elon Musk. Een baanbrekende pionier die de wereld naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie heeft geleid. O, en hij heeft Twitter overgenomen.
Toen Elon Musk als kind in Zuid-Afrika woonde, werd hij regelmatig in elkaar geslagen door pesters. Op een dag werd hij door een groepje van een betonnen trap geduwd en daarna getrapt tot zijn gezicht bol en gezwollen was. Hij lag een week in het ziekenhuis. Maar de lichamelijke littekens waren niets vergeleken met de emotionele schade die werd toegebracht door zijn vader, een ingenieur, schoft en charismatische fantast.
Zijn vaders invloed op zijn mentale gesteldheid bleef aanhouden. Hij veranderde in een stoere maar kwetsbare, soms zelfs kinderlijke volwassene, vatbaar voor Jekyll-and-Hyde-achtige stemmingswisselingen en met een extreem hoge tolerantie voor risico’s, een hunkering naar drama, buitenproportionele doelen en een manische intensiteit die soms hard en destructief is.
In het begin van 2022 – een jaar nadat zijn bedrijf SpaceX 31 succesvolle raketlanceringen deed, Tesla bijna een miljoen auto’s verkocht en hij de rijkste man op aarde werd – sprak Musk berouwvol over zijn drang om drama te creëren. ‘Ik moet mijn manier van denken weg krijgen van de crisismodus waarin ze de afgelopen veertien jaar, of eigenlijk al mijn hele leven, stond,’ zei hij.
Het was een weemoedige uitspraak, geen goed voornemen. En ondertussen kocht hij toch stiekem aandelen van Twitter, ’s werelds grootste speeltuin. Wanneer hij in een diep dal zat, bracht dat hem telkens weer terug naar de pesterijen in de speeltuin. Nu had hij de kans om zelf de baas van de speeltuin te zijn.
Isaacson volgde Musk twee jaar lang. Hij woonde zijn vergaderingen bij, liep samen met hem door zijn fabrieken en spendeerde uren aan interviews met hem, zijn familie, vrienden, collega’s en vijanden. Het resultaat is een onthullend verhaal van binnenuit, vol met fantastische anekdotes over triomf en beroering, dat maar één vraag doet oplaaien: zijn de demonen die Musk drijven ook hetgeen wat nodig is voor innovatie en vooruitgang?
Walter Isaacson is hoogleraar geschiedenis aan Tulane University en bekend als auteur van meerdere biografieën die alom worden geprezen. Hij schreef biografieën over onder anderen Steve Jobs, Albert Einstein en Leonardo da Vinci. Daarnaast was hij CEO van het Aspen Institute, chairman van CNN en hoofdredacteur van Time.
-
De hilarische opvolger van Wat als?
Van de auteur van Wat als? en het brein achter xkcd.com – al meer dan 90.000 exemplaren verkocht
'Briljant.' Bill Gates
Voor elke taak bestaat er een juiste aanpak, een verkeerde aanpak en een aanpak die zo ontzettend bizar is dat niemand er ook maar over peinst hem te gebruiken. Hoe dan? is een humoristische handleiding van bestsellerauteur Randall Munroe voor deze derde aanpak. Een wegwijzer boordevol uiterst onpraktisch advies voor van alles en nog wat, van een gat graven tot hoe je een vliegtuig veilig aan de grond zet.
Net als in zijn eerdere boek Wat als? moedigt Randall Munroe ons op briljante wijze aan om de meest absurde uitersten van het mogelijke op te zoeken. In combinatie met zijn scherpe strips en amusante illustraties is Hoe dan? een heerlijke, verbazingwekkende en hilarische manier om de wetenschap en technologie die achter het dagelijkse leven schuilgaan beter te begrijpen. Een perfect cadeauboek voor iedereen die meer te weten wil komen over
'Door de absurditeit en de vrolijke tekeningen voelt het boek vederlicht, maar toch leer je veel. Over raketten, over vlinders, over geschiedenis. En je leert vooral om met de onverzadigbaar nieuwsgierige blik van Munroe naar de wereld te kijken.' De Correspondent
'Continu fascinerend en vermakelijk.' The Wall Street Journal
-
Daten als dertiger is nét even anders, maar daten blijft k*t.
Vlak voor haar dertigste verjaardag heeft Laura de Hoog alles op een rijtje: een leuke baan als contentcreator, fijne mensen om zich heen, een goede gezondheid en na een turbulent liefdesleven lijkt ze ook de man van haar dromen tegen het gespierde lijf te zijn gelopen.
Lijkt, helaas, want haar prins op het witte paard galoppeert toch weg, en laat haar met een gebroken hart achter. En dus gaat Laura door met daten. Tenslotte is de beste manier om over iemand heen te komen onder iemand anders.
In dit boek kun je álles maar dan ook álles, dus ook wat op TikTok gecensureerd wordt, lezen. Hoewel daten in je dertiger jaren wat nieuwe uitdagingen met zich mee blijkt te brengen – van (wel of geen) kinderen tot botox – blijft Laura even openhartig, herkenbaar en grappig als altijd.
Laura de Hoog (1992) begon ooit een blog over haar liefdesleven, maar stapte na de zoveelste mislukte relatie over op TikTok waar ze in minivlogjes haar ongezouten mening geeft over wat ze in het dagelijks leven tegenkomt. Ondertussen is ze meer dan 300.000 volgers en een succesvol boek – Daten is k*t – verder. -
Philip Dröge neemt je mee naar een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal
Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.
In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.
Over De schaduw van Tambora:
‘Verborgen vaderlandse geschiedenis opgedist met een fijn huivergehalte.’ Frank Westerman
‘Een geweldige zoektocht naar onbekende vaderlandse geschiedenis.’ BNR Nieuwsradio
Over Moresnet:
‘Historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau.’ ••••• NRC
‘Het leest als een sprookje, maar alles is waargebeurd. In een meeslepende stijl laat Dröge ons kennismaken met Nederlands vergeten buurlandje.’ Stephan Sanders
Over Pelgrim:
‘Philip Dröge heeft een scherp oog voor intrigerende, weinig bekende stukjes geschiedenis dicht bij huis.’ NRC
‘Een vlot boek waarin we als het ware meekijken over de schouder van de hoofdpersoon. […] Heel veel lezers gaan zich hiermee uitstekend vermaken.’ Het Parool
Over Moederstad:
‘Het levert een met veel raffinement gecomponeerd verhaal op met pareltjes van zinnen.’ Trouw
‘Een fascinerend verhaal, verteld met flair en fijnzinnige ironie.’ Historisch Nieuwsblad -
De Amerikaanse mega-bestseller en hartverscheurende must-read nu ook in het Nederlands!
‘Zowel aangrijpend als pijnlijk grappig.’ The New York Times
‘Een belangrijk cultureel document.’ Lena Dunham
Een hartverscheurend én hilarisch relaas van de iCarly-ster Jennette McCurdy over haar strubbelingen als voormalig kindster, de gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder, en hoe ze de controle over haar eigen leven weer terugpakt.
Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen.
In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.
Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.
Verteld met een verfrissende eerlijkheid en humor is Ik ben blij dat mijn moeder dood is een inspirerend verhaal over weerbaarheid, onafhankelijkheid en het genot van je eigen haar wassen.
‘Een meesterwerk… scherpe humor en meelevend.’ Ashley Spencer, The Washington Post
‘Hoe kan een boek zo droevig en toch zo grappig zijn? Het is een kunst, en Jennette McCurdy beheerst deze als geen ander. Ik ben blij dat mijn moeder dood is is hysterisch en hartverscheurend en fascinerend tegelijkertijd.’ Jenny Lawson, New York Times-bestsellerauteur
‘Jennette’s carrière als actrice was niet meer dan een personage in een veel belangrijker verhaal. Ze heeft een natuurtalent voor schrijven en een geweldig gevoel voor humor. Haar verhaal is een balans tussen hartverscheurend en hoopvol. Ik kon dit boek niet wegleggen.’ Laraine Newman, Saturday Night Live
Jennette McCurdy (1992) speelde in Nickelodeons populaire serie iCarly, de spin-off Sam & Cat en in de Netflix-serie Between. In 2017 stopte ze met acteren om te gaan schrijven en regisseren. Haar films werden op verschillende Amerikaanse filmfestivals vertoond, en haar essays verschenen in de HuffPost en The Wall Street Journal. Haar onewomanshow I’m Glad My Mom Died was tot twee keer toe uitverkocht in het Lyric Hyperion Theatre en het daaruit voortvloeiende gelijknamige boek werd in no time een mega-bestseller. Ze woont in Los Angeles. -
De biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad: Jakarta
MEZZA BOEK VAN HET JAAR 2021
'Philip Dröge is het type verteller dat men zich als leraar geschiedenis zou wensen. De brede blik, meeslepende verhalen, elk nieuw lesuur weer feest.' •••• NRC
In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische opa gehoord. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is twintig procent Aziatisch DNA in hem terechtgekomen?
Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording.
Moederstad is de intieme biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad. Het is een kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Philip Dröge vertelt over Moederstad.
De pers over Moederstad:
'Het boek heeft alles wat het tot een good read maakt. Een persoonlijke familiegeschiedenis gekoppeld aan de biografie van Jakarta. En Philip Dröge schrijft op zo’n manier, dat je je ter plekke in de hitte van Indonesië waant.' Mezza
'Het levert een met veel raffinement gecomponeerd verhaal op met pareltjes van zinnen.' Trouw
'Een fascinerend verhaal, verteld met flair en fijnzinnige ironie.' Historisch Nieuwsblad -
Het bijzondere verhaal van Nederlands vergeten buurland Moresnet
‘Historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau.’ ••••• NRC
Van 1816 tot 1920 lag aan de Nederlandse zuidgrens Moresnet, een eigenaardig minilandje. Door de vrijheid die er heerste en de extreem lage belastingen, trokken al snel duizenden avonturiers van over de hele wereld naar Moresnet. Het groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen uit verschillende landen vreedzaam samen kunnen leven. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen. Juist op het moment dat ze dit plan wilden uitvoeren, brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd het landje opgeslokt.
Philip Dröge gaat op zoek naar het merkwaardige verhaal achter Moresnet. Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? En hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt een boeiende geschiedenis over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet de ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteiten- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Hij is de auteur van onder meer De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim, Moederstad en De Tawl. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.
De pers over Moresnet:
‘Zoals in zijn eerdere boek De schaduw van Tambora, bedrijft Dröge ook hier weer historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau. Hij sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling.’ ••••• NRC
‘Het leest als een sprookje, maar alles is waargebeurd. In een meeslepende stijl laat Dröge ons kennismaken met Nederlands vergeten buurlandje.’ Stephan Sanders -
‘Waar ter wereld twee mensen elkaar ook ontmoeten, er is altijd kans op vriendschap. Maar wat het eigenlijk is en welke voorwaarden er precies gelden beschrijft Khaddari in dit mooie en moedige boek, waarmee ze de lezer een kijkje in haar hoofd en hart gunt.’ Sinan Can, journalist en programmamaker
Een zoektocht naar hoe vriendschap (niet) werkt
‘De druk van deze vriendschap wil ik niet. Heel veel liefs.’ Met die woorden zette journalist Raounak Khaddari via WhatsApp een punt achter een vriendschap. Sindsdien worstelt ze met vriendschappen en hoe ze zelf een goede vriend moet zijn. Dat leidde tot een zoektocht naar deze meest ondergewaardeerde relatievorm.
Aan de hand van de filosofie, wetenschap, geschiedenis en persoonlijke verhalen van verschillende mensen, ontdekt ze waarom vriendschappen onmisbaar zijn. En gaandeweg vindt ze antwoorden op vragen als: Hoe onderhoud je vriendschap pen? Waarom worden vrienden steeds belangrijker in onze moderne levens? En doe je er goed aan een vriendschap zo expliciet uit te maken als Khaddari deed, of had ze dat met de kennis van nu anders gedaan?
Raounak Khaddari is verslaggever en journalist bij Het Parool, waar ze over onderwijs en jongeren schrijft, en presentator van de ochtendshow Vroeg! van BNNVARA op NPO Radio 1. -
De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde
Jaap Kranenborg
- Spectrum
- 10 Februari 2022
- 9789000377633
Een herkenbaar, humoristisch en ontroerend boek over het spannende eerste jaar van het pensioen – hét pensioenboek om cadeau te doen
'Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.' NRC
Wanneer Maarten met pensioen gaat, begint dat helaas niet al te goed: het afscheid van zijn werk valt volledig in duigen en op de eerste dag verliest hij ook nog zijn bril. En wat moet hij met die zeeën van tijd? Na de eerste paar weken in een gelukzalige vakantiestemming te hebben verkeerd, doemen steeds vaker de zogenoemde 'eindfasegevoelens' op. In een verwoede poging dit te bezweren, plant hij zijn dagen vol met activiteiten: cursussen, vrijwilligerswerk, filmfestivals, beurzen, reisjes in binnen- en buitenland en een heleboel meer. En al gaat niet alles van een leien dakje, naarmate het jaar vordert, beginnen zich de contouren af te tekenen van een nieuwe structuur als pensionado - en die is lang zo slecht nog niet.
Maarten beschrijft zijn eerste roerige jaar als pensionado aan zijn inmiddels overleden vader en ontdekt dat er meer overeenkomsten tussen hen zijn dan hij altijd heeft gedacht. De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde is een herkenbaar, humoristisch en ontroerend relaas over het gevreesde eerste jaar van het pensioen, waarin de band tussen vader en zoon als rode draad dient.
Een perfect cadeauboek voor mensen die met pensioen gaan of met pensioen zijn
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Jaap Kranenborg vertelt over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde.
De pers over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde:
'Beschouwend en innemend tegelijk. De titel is wellicht een teaser voor iedereen die met pensioen gaat, maar voorbij de humor schuilt een serieuze verhalenverteller die de 'pensioenparadox' prachtig uiteenzet. [...] Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.' NRC
'Met pensioen gaan klinkt aanlokkelijk, maar opeens niet meer hoeven werken kan confronterend zijn. Dat gegeven verwerkte Jaap Kranenborg in een herkenbare en humoristische roman' Margriet
Jaap Kranenborg (1951) is oud-docent en debuteerde in 1999 met de roman De laatste horizon. In 2000 verscheen zijn tweede roman, Warenhuis van het verleden. Naast deze romans heeft hij vele verhalen in literaire tijdschriften gepubliceerd (o.a. Tweede Ronde, Hollands Maandblad en Tzum). Enkele van die verhalen werden later opgenomen in verzamelbundels (Mooi Meegenomen en Goed Gebundeld). -
Pensioen is helemaal het einde!
Vijf jaar na de cursus ‘Wat te doen met je pensioen?’ op Texel nodigt een van de deelnemers de anderen uit voor een reünie. Het lijkt een mooie aanleiding om te reflecteren op hun eerste pensioenjaren. Ze zitten allemaal in dezelfde fase van het leven, maar denken toch stuk voor stuk anders over het pensioen, het leven, de cursus én hun mede-cursisten. Zo anders dat de reünie op losse schroeven komt te staan.
Aan de hand van de verhalen van twaalf gepensioneerden wordt op hilarische, pijnlijke en ontroerende wijze duidelijk hoe verschillend iedereen omgaat met de levensfase als vrijgestelde oudere. Zo probeert Gerard zijn avonturen als jeugdige lifter te herbeleven, poogt Coby haar zeventigste verjaardag te verdoezelen, verbrandt Douwe alle schepen achter zich en vertrekt na een boze ‘Afscheidsbrief aan Nederland’ naar Thailand en schrijft Gerben aan zijn memoires, waar zijn partner verre van blij mee is.
Onder gepensioneerden laat zien dat het pensioen lang niet het einde hoeft te betekenen.
Jaap Kranenborg (1951) schreef eerder de romans De laatste horizon, Warenhuis van het verleden en De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde. Naast deze romans heeft hij vele verhalen gepubliceerd in literaire tijdschriften, waaronder De Tweede Ronde, Hollands Maandblad en Tzum. Enkele van die verhalen werden later opgenomen in verzamelbundels (Mooi meegenomen en Goed gebundeld). Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen, columns en verhalen over vogels voor diverse media, zoals NRC, Trouw, Het Parool, Het Vogeljaar en De Nieuwe Meerbode.
Over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde:
‘Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.’ NRC
‘Een herkenbare en humoristische roman.’ Margriet
‘Jaap Kranenborg schrijft dat met veel humor op, en daarnaast is het ontroerend en herkenbaar. Zo leuk geschreven dat het voor een breed publiek de moeite waard is.’ Mezza, Algemeen Dagblad -
Een adembenemende autobiografische roman over het overschrijden van grenzen en de Nederlands-Indische zwijgcultuur'Wat als je jezelf te veel verhalen vertelt? Wat als ze verschillen, niet naast elkaar kunnen bestaan omdat ze onderling onverenigbaar zijn? Een lieve suikeroom, beste maatje. Twee-handen-op-een-buik, zoals jij ons altijd noemde. En tegelijk: schender van vertrouwen, van grenzen tussen wat van jou is en wat van mij.'
Na het overlijden van haar oom gaat Mia naar zijn appartement. Het is er leeg, vies en schimmelig. Vijfentwintig jaar geleden zagen ze elkaar voor het laatst. De dag dat ze haar ouders vertelde wat zich tussen hen had afgespeeld, viel haar Indische familie uiteen.
In een opwelling begint ze de woning leeg te halen en schoon te maken. Ondertussen praat ze tegen haar oom, vertelt hem hoe haar leven is verlopen en vraagt zich af welk leven hij heeft geleid. En ze ontrafelt welk aandeel het Indische zwijgen heeft gehad in de geschiedenis van haar familie, en in haar eigen verleden. Het resultaat is een ontroerend, schrijnend en kwetsbaar verhaal dat onder je huid kruipt.
Aisha Dutrieux (1983) is schrijver en voormalig rechter. Ze schreef eerder de romans Het leven noemen en Wees niet bang. Beide ontvingen lovende recensies en Het leven noemen haalde de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Daarnaast schrijft ze regelmatig columns voor de Volkskrant. Wat wij verzwijgen is haar eerste autobiografische roman.
Over Het leven noemen:
'De sobere stijl, de kalme, niet woedende toon dragen bij aan de werking, de impact van dit verhaal over een schraal en aangevreten leven op een emotioneel rantsoen.' Manon Uphoff
'Een parel met een scherpe rand. […] Dutrieux schreef dit heftige verhaal sober op, waardoor het hard binnenkomt.' Mezza
'Dit boek is een mooie, goede en zonder waardeoordelen geschreven roman. Je mag er als lezer verder over nadenken. Een boek om samen over te praten.' Wim Krings, Boekhandel Krings -
De verklaring van de menselijke drang naar groter, beter en meer, én wat je ertegen kunt doen
Vogels als de spreeuw en het roodborstje leggen blauwe eieren en die bewaken ze met hun leven. Maar als wetenschappers deze vervangen door grotere en diepblauwe plastic varianten geven de vogels hun eigen eieren op om zich volledig over te geven aan de nep eieren. Daar zouden wij als mens nooit intrappen, denken we dan. Maar niets is minder waar. De Deense bioloog Nicklas Brendborg legt uit dat bedrijven de biologie achter het menselijke instinct gebruiken om ons meer en meer te laten consumeren.
Denk maar aan de chipszak die nooit halfleeg de kast ingaat, het checken van sociale media dat ineens een halfuur duurt of de serie die je plots in één avond hebt afgekeken. Gelukkig biedt Brendborg aan de hand van onder andere voorbeelden uit het dierenrijk ook een oplossing om de verslavende superstimulus te verslaan en de controle over onze eigen hersenen terug te pakken.
Nicklas Brendborg (1996) is een Deense moleculair bioloog en de auteur van de internationale bestseller Onsterfelijke kwallen & eeuwenoude haaien. Dit boek stond in Denemarken wekenlang op nummer 1 in de bestsellerlijst en de vertaalrechten werden wereldwijd verkocht. Brendborg maakte als student deel uit van een internationaal talentenprogramma van de Universiteit van Kopenhagen en wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende jonge wetenschappers. -
Actueel werk van Michiko Kakutani over de groeiende invloed van buitenstaanders in de 21e eeuw
Financiële crises, sociale ongelijkheid, oorlogen: we leven in een tijd van chaos en onzekerheid, waarin steeds meer mensen het vertrouwen in instituties en elites zijn verloren. Zij gaan via niet-traditionele kanalen op zoek naar informatie en dragen zo bij aan de opkomst van een nieuwe generatie stemmen die voorheen als radicaal, onorthodox of marginaal werden beschouwd. Ondertussen wakkeren economische ongelijkheden populistische woede aan, worden democratische idealen verder ondermijnd en wordt steeds vaker desinformatie verspreid via internet en AI.
In De grote golf gaat Pulitzerprijswinnaar Michiko Kakutani in op de gevolgen van deze nieuwe machtsverhoudingen. Ze toont hoe ideeën van de marge naar de mainstream verschuiven en onderzoekt de groeiende invloed van buitenstaanders. Tegelijkertijd plaatst ze de crises van vandaag in de context van crises die eerdere scharniermomenten in de geschiedenis bepaalden. Haar conclusie: de huidige instabiliteit toont niet alleen de kwetsbaarheid van onze wereld, maar wijst ons ook op de veranderingen die nodig zijn om dit tumultueuze tijdperk te overleven en een duurzame toekomst op te bouwen.
Michiko Kakutani is voormalig hoofdredacteur boekrecensies bij The New York Times. Ze staat bekend om haar scherpe recensies, waarvoor ze in 1998 de prestigieuze Pulitzerprijs ontving. Kakutani studeerde Engelse literatuur aan Yale en heeft gewerkt voor The Washington Post en Time. Eerder verschenen bij Spectrum Ex libris en Het einde van de waarheid. -
Michael Palin reist door de geschiedenis in de voetsporen van zijn verloren oom Harry
‘Een belangrijk historisch document en een fantastisch verhaal.’ The Guardian
Als Michael Palin op een dag een verzameling oude familiedocumenten in zijn handen gedrukt krijgt, ontdekt hij een foto van een hem onbekende jongeman in legeruniform. Het blijkt de broer van zijn opa, Harry, die tijdens de Eerste Wereldoorlog al op jonge leeftijd op tragische wijze om het leven is gekomen. Vastbesloten om meer over dit mysterieuze familielid te weten te komen, duikt Palin de familiearchieven in en treedt hij in de voetsporen van zijn oudoom.
In Mijn oudoom Harry doet Michael Palin verslag van zijn onderzoek naar het leven van zijn overleden familielid. Hij gebruikt daarvoor alles wat er over hem te vinden is, zoals zijn dagboek, oude brieven en familieverhalen en -roddels, maar ook de reizen die hij in zijn leven heeft gemaakt. Palin reist Harry achterna van zijn geboortegrond Herefordshire via India en Nieuw- Zeeland tot de historische plekken aan het Westfront en bij Gallipoli. Het resulteert in een avontuurlijk en meeslepend verhaal over een buitengewone man met een buitengewoon leven.
Michael Palin is schrijver, komiek, acteur en televisiepresentator. Hij maakte deel uit van de komediegroep Monty Python en heeft daarna reisdocumentaires gemaakt en boeken geschreven over zijn reizen naar de Noord- en Zuidpool, de Sahara, Irak, Noord-Korea en de Himalaya. Zijn boek Erebus is lovend ontvangen door de pers.
De pers over Erebus:
‘Michael Palin schreef de magistrale geschiedenis van HMS Erebus. […]
Een ijzingwekkend verhaal.’ ••••• NRC
‘Een prachtig boek.’ Jeroen Vullings
‘Een puik boek.’ De Groene Amsterdammer