Talen
Formaten
Spectrum
-
Migratie-expert Hein de Haas vertelt het ware verhaal over migratie en de effecten ervan
Al jaren zorgt het debat over migratie voor verdeeldheid binnen de wereldpolitiek en inmiddels lijkt de kloof groter dan ooit. De media tonen bijna wekelijks beelden van gevaarlijke overtochten op de Middellandse Zee en politici beloven de toestroom van migranten en asielzoekers in te perken. Anderen beweren dat we immigranten juist hard nodig hebben om groei en innovatie te stimuleren. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen, de beweringen van politici en de beslissingen die zij nemen?
Op basis van 30 jaar onderzoek maakt hoogleraar Sociologie Hein de Haas korte metten met 22 hardnekkige linkse én rechtse migratiemythen, voorziet hij de lezer van essentiële kennis en confronteert ons met ontnuchterende lessen over migratie. Hoe migratie echt werkt is een inspirerend, onthullend en onmisbaar boek dat onze kijk op de wereld compleet zal veranderen.
Hein de Haas is socioloog, geograaf en een internationaal toonaangevend migratieonderzoeker. Tussen 2006 en 2015 was hij onderzoeker aan en mededirecteur van het International Migration Institute (IMI) aan de Universiteit van Oxford. Momenteel is hij hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, van waaruit hij leiding blijft geven aan het IMI. Daarnaast is hij buitengewoon hoogleraar Migratie en Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht.
Over Hoe migratie echt werkt:
‘Wat als de universele aannames in het migratiedebat al die tijd onjuist waren? Hein de Haas haalt in zijn boek algemene migratiemythes onderuit, weerlegt conventionele opvattingen aan beide kanten van het debat en biedt feitelijke en doordachte analyses van een polariserende kwestie. Hoe migratie echt werkt is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in migratie.’ Yascha Mounk, auteur van De identiteitsval en Het grote experiment
‘Een zorgvuldige, gebalanceerde en overtuigende kijk op een van de meest polariserende kwesties van deze tijd. Gewapend met enorm veel data bestrijdt Hein de Haas zaken omtrent migratie die wij als vanzelfsprekend zien. Hij maakt de mythen systematisch met de grond gelijk en brengt propaganda vanuit elke politieke hoek aan het licht.’ Ian Morris, auteur van De val van het Westen en Het lot van een eilandenrijk
‘We hebben veel meer rigoureuze wetenschap en nuchtere analyses van wereldwijde migratieontwikkelingen nodig – en dit grondige, nieuwe boek van Hein de Haas is een uitstekend uitgangspunt. [De Haas] toont op bijzonder heldere en informatieve wijze hoe we de sociale en economische uitdagingen die ons te wachten staan beter tegemoet kunnen treden.’ Parag Khanna, auteur van Azië is de toekomst -
- 50%
DE BIOGRAFIE ELON MUSK VAN BESTSELLERAUTEUR WALTER ISAACSON
Bestsellerauteur Walter Isaacson vertelt in deze biografie het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd: Elon Musk. Een baanbrekende pionier die de wereld naar het tijdperk van elektrische voertuigen, private ruimtevaart en kunstmatige intelligentie heeft geleid. O, en hij heeft Twitter overgenomen.
Toen Elon Musk als kind in Zuid-Afrika woonde, werd hij regelmatig in elkaar geslagen door pesters. Op een dag werd hij door een groepje van een betonnen trap geduwd en daarna getrapt tot zijn gezicht bol en gezwollen was. Hij lag een week in het ziekenhuis. Maar de lichamelijke littekens waren niets vergeleken met de emotionele schade die werd toegebracht door zijn vader, een ingenieur, schoft en charismatische fantast.
Zijn vaders invloed op zijn mentale gesteldheid bleef aanhouden. Hij veranderde in een stoere maar kwetsbare, soms zelfs kinderlijke volwassene, vatbaar voor Jekyll-and-Hyde-achtige stemmingswisselingen en met een extreem hoge tolerantie voor risico’s, een hunkering naar drama, buitenproportionele doelen en een manische intensiteit die soms hard en destructief is.
In het begin van 2022 – een jaar nadat zijn bedrijf SpaceX 31 succesvolle raketlanceringen deed, Tesla bijna een miljoen auto’s verkocht en hij de rijkste man op aarde werd – sprak Musk berouwvol over zijn drang om drama te creëren. ‘Ik moet mijn manier van denken weg krijgen van de crisismodus waarin ze de afgelopen veertien jaar, of eigenlijk al mijn hele leven, stond,’ zei hij.
Het was een weemoedige uitspraak, geen goed voornemen. En ondertussen kocht hij toch stiekem aandelen van Twitter, ’s werelds grootste speeltuin. Wanneer hij in een diep dal zat, bracht dat hem telkens weer terug naar de pesterijen in de speeltuin. Nu had hij de kans om zelf de baas van de speeltuin te zijn.
Isaacson volgde Musk twee jaar lang. Hij woonde zijn vergaderingen bij, liep samen met hem door zijn fabrieken en spendeerde uren aan interviews met hem, zijn familie, vrienden, collega’s en vijanden. Het resultaat is een onthullend verhaal van binnenuit, vol met fantastische anekdotes over triomf en beroering, dat maar één vraag doet oplaaien: zijn de demonen die Musk drijven ook hetgeen wat nodig is voor innovatie en vooruitgang?
Walter Isaacson is hoogleraar geschiedenis aan Tulane University en bekend als auteur van meerdere biografieën die alom worden geprezen. Hij schreef biografieën over onder anderen Steve Jobs, Albert Einstein en Leonardo da Vinci. Daarnaast was hij CEO van het Aspen Institute, chairman van CNN en hoofdredacteur van Time.
-
Philip Dröge neemt je mee naar een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal
Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.
In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.
Over De schaduw van Tambora:
‘Verborgen vaderlandse geschiedenis opgedist met een fijn huivergehalte.’ Frank Westerman
‘Een geweldige zoektocht naar onbekende vaderlandse geschiedenis.’ BNR Nieuwsradio
Over Moresnet:
‘Historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau.’ ••••• NRC
‘Het leest als een sprookje, maar alles is waargebeurd. In een meeslepende stijl laat Dröge ons kennismaken met Nederlands vergeten buurlandje.’ Stephan Sanders
Over Pelgrim:
‘Philip Dröge heeft een scherp oog voor intrigerende, weinig bekende stukjes geschiedenis dicht bij huis.’ NRC
‘Een vlot boek waarin we als het ware meekijken over de schouder van de hoofdpersoon. […] Heel veel lezers gaan zich hiermee uitstekend vermaken.’ Het Parool
Over Moederstad:
‘Het levert een met veel raffinement gecomponeerd verhaal op met pareltjes van zinnen.’ Trouw
‘Een fascinerend verhaal, verteld met flair en fijnzinnige ironie.’ Historisch Nieuwsblad -
De 35 mooiste treinreizen van Europa, beschreven door dé treinreisjournalist van de Lage Landen
Met een voorwoord van Paul Haenen
De internationale trein beleeft een glorieuze comeback. En terecht, want reizen per spoor is avontuurlijk, relaxed en klimaatvriendelijk. Er is alle ruimte om rond te lopen, een boek te lezen of te lunchen terwijl de mooiste landschappen langs je raam voorbijglijden. De trein is een microkosmos waarin tijd er even niet toe doet - een betere reden om te ontspannen bestaat niet.
Bekroond reisjournalist Sander Groen brengt een ode aan de trein met dit boek vol meeslepende reisverhalen over epische treinreizen. Treed in het voetspoor van Poirot in de slaaptrein naar de Rivièra, reis heel Italië door en steek dan met trein en al op de veerboot over naar Sicilië, of bedwing je hoogtevrees op de bergspoorlijn van dictator Tito in Montenegro. Dit zijn de 35 mooiste treinreizen van Europa - die je zelf ook kunt maken.
Tussen de rails is behalve een leesboek ook een inspiratiegids, met verhalen over de Trans-Europ-Express, spoorwegpioniers en Interrail, de mooiste treinstations, beroemdste luxetreinen en beste treinfilms, plus praktische tips voor het plannen van je eigen treinvakantie. Na dit boek wil je nog maar één ding: instappen en Europa ontdekken per trein.
`Dit boek is niet zomaar een opsomming van mooie treinroutes, het is een ode aan de romantiek en het avontuur van langzaam reizen én een naslagwerk vol wetenswaardigheden, referenties aan films
en literatuur, ontmoetingen en geheimtips. Reisjournalist Sander Groen neemt je mee naar plekken en op reizen die voor vliegpassagiers verborgen blijven en inspireert om Europa zelf per spoor te ontdekken.
Tussen de rails leest als een trein.' Barbera Bosma, managing editor National Geographic Traveler
`Hier begint de voorpret van je volgende reis. Op sfeervolle én praktische wijze beschrijft reisjournalist Sander Groen in Tussen de rails de leukste treinreizen van Europa. Of je nu de slaaptrein naar Hel overweegt of kronkelend door het groene Slovenië wilt, dit boek brengt je naar je
volgende avontuur. Eentje met charmante stationnetjes, hotelkamers op wielen en de mooiste landschappen die voorbijglijden. Iedereen aan boord?' Elke Lahousse, redacteur
Knack Weekend
`Na het lezen van Tussen de rails kreeg ik veel zin om in de nachttrein van Stockholm
naar Narvik te stappen, of in een boemeltje over Sardinië, of via de West Highland Line door Schotland te reizen. Sander Groen maakte al deze treinreizen, dwars door Europa, en doet daarvan sfeervol en
gedetailleerd verslag. En hij geeft ook nog eens heel precies alle benodigde praktische informatie om zélf te gaan treinen - wat een heerlijk gidsend boek.' Aimée Kiene, chef Volkskrant Magazine
Sander Groen (1971) is reisjournalist sinds 2001. Hij schreef honderden reisreportages voor de Volkskrant, Trouw, National Geographic
Traveler, Kampioen, Knack Weekend, De Morgen en vele andere Nederlandse, Belgische en internationale kranten en tijdschriften. Hij won diverse prijzen, waaronder de Aad Struijs Persprijs, de enige onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige reisjournalistiek, met een reportage over een driedaagse treinreis van Istanboel naar Teheran in de Trans-Azië Express. Groen reist graag groen - per trein, bus, boot, fiets of te voet. -
Pensioen is helemaal het einde!
Vijf jaar na de cursus ‘Wat te doen met je pensioen?’ op Texel nodigt een van de deelnemers de anderen uit voor een reünie. Het lijkt een mooie aanleiding om te reflecteren op hun eerste pensioenjaren. Ze zitten allemaal in dezelfde fase van het leven, maar denken toch stuk voor stuk anders over het pensioen, het leven, de cursus én hun mede-cursisten. Zo anders dat de reünie op losse schroeven komt te staan.
Aan de hand van de verhalen van twaalf gepensioneerden wordt op hilarische, pijnlijke en ontroerende wijze duidelijk hoe verschillend iedereen omgaat met de levensfase als vrijgestelde oudere. Zo probeert Gerard zijn avonturen als jeugdige lifter te herbeleven, poogt Coby haar zeventigste verjaardag te verdoezelen, verbrandt Douwe alle schepen achter zich en vertrekt na een boze ‘Afscheidsbrief aan Nederland’ naar Thailand en schrijft Gerben aan zijn memoires, waar zijn partner verre van blij mee is.
Onder gepensioneerden laat zien dat het pensioen lang niet het einde hoeft te betekenen.
Jaap Kranenborg (1951) schreef eerder de romans De laatste horizon, Warenhuis van het verleden en De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde. Naast deze romans heeft hij vele verhalen gepubliceerd in literaire tijdschriften, waaronder De Tweede Ronde, Hollands Maandblad en Tzum. Enkele van die verhalen werden later opgenomen in verzamelbundels (Mooi meegenomen en Goed gebundeld). Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen, columns en verhalen over vogels voor diverse media, zoals NRC, Trouw, Het Parool, Het Vogeljaar en De Nieuwe Meerbode.
Over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde:
‘Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.’ NRC
‘Een herkenbare en humoristische roman.’ Margriet
‘Jaap Kranenborg schrijft dat met veel humor op, en daarnaast is het ontroerend en herkenbaar. Zo leuk geschreven dat het voor een breed publiek de moeite waard is.’ Mezza, Algemeen Dagblad -
Een kleine wereldgeschiedenis in 50 plekken
Jacob F. Field
- Spectrum
- Een kleine wereldgeschiedenis
- 12 Oktober 2023
- 9789000391257
Een nieuwe kleine wereldgeschiedenis over de 50 meest invloedrijke plekken
Ontdek de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis, verteld aan de hand van de 50 belangrijkste plekken ter wereld. Historicus Jacob F. Field gaat op zoek naar plekken die van grote invloed zijn geweest op politiek, economisch, cultureel, religieus of maatschappelijk vlak. Veel van deze plekken zijn bovendien verbonden aan bekende historische figuren, zoals Nelson Mandela, Alexander de Grote en Boeddha.
Field neemt je mee van het Huis ter Beurze in Brugge tot de Olduvaikloof in Tanzania en van het CERN-laboratorium in Genève tot het Anne Frank Huis in Amsterdam. Of het nu een stad, een gebouw of een ruimte is, geen plek is te groot of te klein om onbesproken te blijven in dit boek – zolang ze maar een cruciale rol speelde in de geschiedenis.
Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd hij in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk. Eerder schreef hij al Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren. -
Michael Palin reist door de geschiedenis in de voetsporen van zijn verloren oom Harry
‘Een belangrijk historisch document en een fantastisch verhaal.’ The Guardian
Als Michael Palin op een dag een verzameling oude familiedocumenten in zijn handen gedrukt krijgt, ontdekt hij een foto van een hem onbekende jongeman in legeruniform. Het blijkt de broer van zijn opa, Harry, die tijdens de Eerste Wereldoorlog al op jonge leeftijd op tragische wijze om het leven is gekomen. Vastbesloten om meer over dit mysterieuze familielid te weten te komen, duikt Palin de familiearchieven in en treedt hij in de voetsporen van zijn oudoom.
In Mijn oudoom Harry doet Michael Palin verslag van zijn onderzoek naar het leven van zijn overleden familielid. Hij gebruikt daarvoor alles wat er over hem te vinden is, zoals zijn dagboek, oude brieven en familieverhalen en -roddels, maar ook de reizen die hij in zijn leven heeft gemaakt. Palin reist Harry achterna van zijn geboortegrond Herefordshire via India en Nieuw- Zeeland tot de historische plekken aan het Westfront en bij Gallipoli. Het resulteert in een avontuurlijk en meeslepend verhaal over een buitengewone man met een buitengewoon leven.
Michael Palin is schrijver, komiek, acteur en televisiepresentator. Hij maakte deel uit van de komediegroep Monty Python en heeft daarna reisdocumentaires gemaakt en boeken geschreven over zijn reizen naar de Noord- en Zuidpool, de Sahara, Irak, Noord-Korea en de Himalaya. Zijn boek Erebus is lovend ontvangen door de pers.
De pers over Erebus:
‘Michael Palin schreef de magistrale geschiedenis van HMS Erebus. […]
Een ijzingwekkend verhaal.’ ••••• NRC
‘Een prachtig boek.’ Jeroen Vullings
‘Een puik boek.’ De Groene Amsterdammer -
Filosoof John Gray over Leviathan van Thomas Hobbes
De mens heeft een Leviathan nodig, anders belanden we in een ‘oorlog van allen tegen allen’. Dat is wat Thomas Hobbes beweerde in 1651. En dat is nog steeds relevant, stelt filosoof John Gray. Met deze stelling als uitgangspunt laat Gray zien hoe de huidige wereld kampt met tegenstrijdigheden, morele dilemma’s en teleurstellingen.
De nieuwe Leviathans zit vol fascinerende en uitdagende observaties en is daardoor een doortastend werk over historische en hedendaagse absurditeiten. Als mens hebben we altijd geworsteld met de realiteit van onze bedrieglijke instincten. Zou een meer zelfbewuste, realistische en oprechte ethiek, gebaseerd op Hobbes, ons kunnen helpen?
John Gray is een invloedrijke filosoof met meerdere successen op zijn naam. Zo schreef hij De filosofie van een kat en Zeven vormen van atheïsme. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor The New York Times en was hij hoogleraar aan Oxford University, Harvard, Yale en de London School of Economics.
‘John Gray is de belangrijkste levende Britse filosoof.’ The Independent
‘Gray heeft een scherp oog voor het illusoire karakter van het vooruitgangsdenken.’ De Groene Amsterdammer -
Dit boek gaat in je hart zitten, samen met Boef, de Spaanse vuilnisbak die Dennis na één blik adopteerde – zonder verder na te denken over alle verantwoordelijkheden – en die zijn leven zoveel mooier maakte. Het is het verhaal over een hond en zijn baas, over een ongebonden jongen die met z'n beste vriend aan zijn zijde een volwassen man wordt met een vriendin, twee dochters en een burgerbak. Gedurende deze jaren laat Boef zich gelden als een ware zenmeester en toont op subtiele wijze wat de moeite waard is om je druk over te maken in het leven. Als Dennis te horen krijgt dat Boef haar laatste uren tegemoet gaat, besluit hij de nacht bij haar te waken en blikt hij terug op een periode vol veranderingen, waarbij de onvoorwaardelijke liefde van Boef zijn anker was. Een ode aan de liefde tussen mens en dier.
Dennis Storm (1985) reisde van 2006 tot en met 2016 de wereld over voor zijn werk als programmamaker en presentator van verschillende reisseries. Hij is een groot liefhebber van architectuur en minimalisme en schreef eerder voor Spectrum over de schoonheid van deze onderwerpen en wat ze voor ons kunnen betekenen bij het omarmen van een groene toekomst. -
De definitieve geschiedenis van de Amerikaanse maffia, geschreven door een insider
Het verhaal van de Amerikaanse maffia begint op Sicilië. Na het einde van het feodalisme in Italië in de negentiende eeuw begonnen daar plaatselijke bewoners op te staan om de vrijgekomen machtsposities in hun gemeenschap in te nemen. Zo ontstond een structuur van invloedrijke Siciliaanse familieclans die hun eigen regels en gebruiken ontwikkelden. Siciliaanse immigranten namen hun levenswijze van eer, vendetta en zwijgplicht mee naar Amerika en vormden daar hun eigen clans: borgata’s.
In Borgata: de start van een imperium vertelt voormalig maffialid Louis Ferrante de ontstaansgeschiede nis van de Amerikaanse maffia. Op basis van jarenlang onderzoek en zijn eigen ervaringen binnen de New Yorkse maffiafamilie Gambino, onthult hij waarom dit geheime genootschap binnen de Siciliaanse gemeenschap kon ontstaan en hoe het in de twintigste eeuw tot alle lagen van de Amerikaanse samenleving is doorgedrongen. In dit eerste deel verdiept Ferrante zich in de diepe sociale, economische en politieke wortels van Sicilië en reconstrueert hij de stormachtige opkomst van de maffia in de Verenigde Staten en van beruchte maffialeden als Lucky Luciano, Vito Genovese en Meyer Lansky.
Louis Ferrante is een voormalig maffialid en zat acht jaar in de gevangenis. Sinds zijn vrijlating schreef hij meerdere succesvolle boeken en daarnaast is hij de presentator van het tv-programma Inside the Gangsters Code, waarvoor hij verschillende prijzen en nominaties ontving. -
De bromvliegmethode
Eva van den Broek, Tim den Heijer
- Spectrum
- Het bromvliegeffect
- 26 Oktober 2023
- 9789000385003
De opvolger van de bestseller Het bromvliegeffect
Thuis, op je werk, in de samenleving: de echt taaie problemen draaien altijd om gedrag. Van een ander óf jezelf. Niets blijkt zo moeilijk als ervoor zorgen dat mensen niet alleen iets anders gaan denken, maar ook gaan dóén. Toch is succesvolle gedragsverandering wel degelijk mogelijk! Het draait daarbij altijd om dezelfde zeven stappen. Deze zeven stappen vormen samen De bromvliegmethode: een praktische aanpak die je net zo goed kan toepassen op de wereldproblematiek als op de afwas. Maar zeker ook op je werk.
De bromvliegmethode is het ideale startpunt voor iedereen die de informatie uit de bestseller Het bromvliegeffect zélf wil toepassen en de logische volgende stap voor wie al aan het werk is met gedragsinzichten. Gedragswetenschapper Eva en reclamestrateeg Tim laten zien hoe je het gedrag van iedereen – van collega en vriend tot puber en consument – kan veranderen, zodat jij je doel kan bereiken.
Eva van den Broek is gepromoveerd gedragseconoom en oprichter van Behavioural Insights Nederland. Ze zet gedragskennis in voor beter beleid en geeft regelmatig publiekslezingen.
Tim den Heijer is creatief strateeg, copywriter en oprichter van B.R.A.I.N. Creatives. Hij heeft ruim 20 jaar reclame-ervaring en werkte voor veel van de bekendste merken ter wereld.
Over Het bromvliegeffect:
‘Met stip het leukste managementboek dat ik tot nu toe dit jaar heb gelezen! Zo’n boek dat razend interessant is en tegelijkertijd weet te verbazen, irriteren, laat lachen en herkenning oproept.’ Daniëlle de Jonge, Managementboek -
De nieuwe, alomvattende biografie van sportlegende Max Verstappen
In deze nieuwe biografie van de kersverse wereldkampioen Max Verstappen vertelt F1-journalist Mark Hughes het complete verhaal van Max' reis naar de top. Max is nog jong, maar heeft al een indrukwekkende staat van dienst binnen de Formule 1. Hij staat bekend om zijn charisma, snelheid, onverschrokken rijstijl en zijn absolute wil om te winnen. En daarbij gaat hij geen gevecht uit de weg. Als vijfjarige scheurde hij al in een opgevoerde kart over de kartbaan, als achttienjarige werd hij de jongste Grand Prix-winnaar ooit en in 2021 won hij als eerste Nederlander ooit het wereldkampioenschap Formule 1. En zijn successen in 2022 en 2023 tonen aan dat hij nog lang niet klaar is.
In Max Verstappen: Niet te stoppen beschrijft F1-journalist Mark Hughes de route die de jonge coureur, onder leiding van zijn vader Jos, heeft afgelegd op weg naar de top. Van zijn eerste races tot zijn grootste successen en van zijn compromisloze opvoeding tot zijn onverzettelijke wil om te slagen. Ook verdiept Hughes zich in de momenten en personen die Max hebben gevormd en in de felle concurrentiestrijd tussen Red Bull en Mercedes. Dit boek vertelt het ultieme verhaal van een jongensdroom die is uitgekomen.
Mark Hughes is redacteur bij Motor Sport Magazine en was eerder onder meer F1- correspondent van The Sunday Times. Hij schreef verschillende boeken over de Formule 1 en is momenteel werkzaam als analist bij Sky Sports en F1.com. -
Hoe de woke-beweging extreemrechts onbedoeld in de hand werkt
Gedurende een groot deel van de geschiedenis zijn etnische, religieuze en seksuele minderheden al dan niet met geweld onderdrukt. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die in sociale rechtvaardigheid geloven vinden dat deze minderheden hun identiteit op de voorgrond moeten plaatsen om gelijkwaardigheid te bereiken.
De afgelopen decennia is deze overtuiging snel invloedrijk geworden, wat volgens Yascha Mounk heeft geleid tot een obsessie met groepsidentiteit. Maar de ideologie die aan deze groepsidentiteit verbonden is – ook wel bekend als wokeness – werkt extreemrechtse bewegingen onbedoeld in de hand. Ze verstikt het discours, belemmert wederzijdse culturele beïnvloeding en ontkent dat leden van verschillende groepen elkaar echt kunnen begrijpen.
In De identiteitsval gaat Mounk dieper in op de oorsprong van deze ideeën en legt hij uit waarom er met de woke-ideologie aan goedbedoelde intenties voorbij wordt gegaan. Het resulteert in een hartstochtelijk pleidooi voor de manieren waarop we échte gelijkheid kunnen bereiken.
Yascha Mounk is auteur en hoogleraar Internationale betrekkingen aan Johns Hopkins University. Hij is gespecialiseerd in de opkomst van het populisme en de liberaal-democratische crisis. Eerder verschenen van zijn hand de veelgeprezen boeken The People vs. Democracy en Het grote experiment.
Over The People vs. Democracy:
‘Boeken over de ondergang van de liberale democratie hebben de neiging te eindigen in mineur, maar de optimistische Mounk komt zowaar met oplossingen.’ ●●●● NRC
‘In The People vs. Democracy demonstreert Yascha Mounk op briljante wijze de zwakke plekken van de liberale democratie.’ de Volkskrant
Over Het grote experiment:
‘Een overtuigend en hoopvol boek over het heden en de toekomst, door een van de meest vooraanstaande democratische denkers.’ George Packer, auteur van De laatste redding -
Indringend boek over de geschiedenis van Israël
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist van Haaretz, de invloedrijkste krant van het land. -
Serieuze wetenschappelijke antwoorden op belangrijke hypothetische vragen
Wat als? geeft hilarische en informatieve antwoorden op belangrijke vragen waar je nooit aan zou denken. Vragen als:
• Als iedereen op aarde een paar weken bij elkaar uit de buurt blijft, is de verkoudheid dan niet de wereld uit? • Wat als je een baseball probeert te raken die met 90% van de snelheid van het licht op je af komt? • Van welke hoogte moet je een steak laten vallen om hem gaar te laten zijn als hij de grond raakt? • Als mijn printer letterlijk geld kan drukken, heeft dat dan grote gevolgen voor de wereld? • Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt?
De antwoorden van Munroe zijn kleine meesterwerken van duidelijkheid en hilariteit aangevuld met zijn kenmerkende tekeningen. De antwoorden voorspellen vaak volledige vernietiging van de mensheid of op z’n minst een heel grote explosie.
Randall Munroe is de bedenker van xkcd.com, de razend populaire website die elke week door miljoenen mensen wordt bezocht. Na z’n studie fysica bouwde Munroe robots bij NASA, waarna hij in 2006 fulltime striptekenaar werd. -
Een blik in het brein van Poetin en andere potentaten – SHORTLIST LIBRIS GESCHIEDENIS PRIJS
‘Hoe autoritaire en populistische leiders de geschiedenis gebruiken voor politiek gewin, zo laat historicus Ivo van de Wijdeven mooi zien in zijn nieuwe boek De macht van het verleden.’ ⬤⬤⬤⬤ NRC
Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Zijn vurige redevoeringen zitten er vol mee. Velen verklaren hem voor gek, maar in vaardige handen is het verleden een wapen zonder weerga. Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan en andere ambitieuze leiders weten dat ook en maken er sluw gebruik van. Dat gebeurt wereldwijd. Ook in het Westen.
In De macht van het verleden legt Ivo van de Wijdeven haarfijn uit hoe politici en potentaten de geschiedenis gebruiken. Daarmee geeft hij tevens inzage in de diepere drijfveren van machthebbers. Hun visie op het verleden stuurt hun handelen in het heden. De macht van het verleden werkt twee kanten op. Hoogste tijd om die macht onder de loep te nemen.
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Ivo van de Wijdeven vertelt over De macht van het verleden.
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en voorziet media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator van heldere uitleg. Eerder schreef hij De rafelranden van Europa, De spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.
Over De nieuwe rafelrand van Europa:
‘Meesterlijk uitgelegde materie en dat in kort bestek.’ Trouw -
Autobiografie van de grootste sportschoenenmaker ter wereld
Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200. In 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc. Knight wilde het oorspronkelijk Dimension 6 noemen. Jeff Johnson, Knights eerste werknemer, verzon de naam Nike – uitgesproken als naikie.
Phil Knight over de naam Nike: 'Er spookten een heleboel dingen door mijn hoofd. Ten eerste dat Johnson erop gewezen had dat alle grote merken korte namen hebben. Twee lettergrepen of minder. En dat ze allemaal een harde klank in de naam hebben, een letter als de K of de X, die in je hoofd blijft hangen. Dat klonk allemaal zinnig. En was van toepassing op Nike. Ik vond het mooi dat Nike de godin van de overwinning was. Ik wilde winnen.'
De swoosh van Nike werd in 1971 voor slechts $ 35 ontworpen door Carolyn Davidson. Knight was niet razend enthousiast over het logo. 'Ik zal er wel aan wennen,' was zijn eerste reactie. -
Een revolutionaire kijk op de geschiedenis van klimaatverandering door Peter Frankopan
‘Keer op keer, zo laat Frankopan op overtuigende wijze zien, blijkt het klimaat van invloed te zijn geweest op het verloop van de menselijke geschiedenis.’ ●●●● NRC
‘Een schokkende en haast encyclopedisch alomvattende geschiedenis van de aarde.’ ★★★★★ Doorbraak
Wanneer we het over de wereldgeschiedenis hebben, denken we doorgaans niet meteen aan de zwaarste overstromingen, de hardnekkigste droogteperiodes of de veranderende ecosystemen. Maar in de lange geschiedenis van onze planeet is geen element zo allesbepalend geweest als de natuur. Vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, klimaatveranderingen en andere transformaties hebben een cruciale rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis – en zullen ook in de toekomst allesbepalend zijn.
In De transformatie van de aarde neemt historicus Peter Frankopan ons mee in een verhaal dat eeuwen en continenten overspant, van vulkaanuitbarstingen in IJsland die het Ottomaanse Rijk op de knieën kregen tot de val van de Moche-beschaving door de opwarming van het zeewater. Hij onderzoekt het ontstaan van religies en talen in relatie tot de natuurlijke omgeving, onze eeuwenlange fascinatie met het begrijpen en manipuleren van weerspatronen en hoe de toenemende vraag naar goede oogsten de slavernij in de hand werkte. Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen schetst Frankopan een intrigerend beeld van de wereldgeschiedenis waarin het klimaat niet langer in de schaduw staat.
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University. Hij is daar tevens Senior Research Fellow van Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald.
De pers over De transformatie van de aarde:
‘Rijk en fascinerend.’ The Guardian
‘De mensheid heeft de aarde getransformeerd. Frankopan transformeert onze kijk op de geschiedenis.’ Financial Times
‘Diepgaand, enerverend en uitstekend onderzocht. Dit boek heeft de intellectuele en dramatische kracht van een tsunami. […] Een eindeloos fascinerend boek en een toegankelijke kijk op een belangrijke kwestie.’ Gerard DeGroot, The Times’ Book of the Week
-
Mensen écht kennen en diepe verbindingen aangaan is een kunst – die je kunt leren
Er is volgens The New York Times-bestsellerauteur David Brooks één basisvaardigheid essentieel voor het geluk van ieder mens. En dat is het vermogen om anderen goed te kennen en hun het gevoel te geven dat ze worden gezien, gehoord, begrepen en op waarde worden geschat.
Toch voelen veel mensen in onze samenleving zich onzichtbaar en onbelangrijk. In De kunst van mensen kennen vertelt Brooks hoe we het vermogen om anderen echt te zien kunnen verbeteren. Hoe communiceer je met de mensen om je heen? Welke vragen stel je en hoe luister je? Hoe voorkom je dat je iemand meteen in een hokje plaatst en hoe leer je door andermans ogen te kijken?
Voor de antwoorden op deze vragen put Brooks uit de psychologie en de neurowetenschap, maar ook uit cultuur, geschiedenis en onderwijs. Hij stelt dat er niet alleen kennis en aandacht, maar vooral ook creativiteit nodig is om in iedereen iets bijzonders te zien.
De kunst van mensen kennen is voor de lezer die anderen beter wil begrijpen én zelf beter begrepen wil worden.
‘Zijn columns staan steevast dagenlang op nummer een van bestgelezen stukken van de website van The New York Times. Hij is te horen en te zien in vele populaire podcasts, radio- en tv-programma’s. Als de VS een ‘Denker des Vaderlands’ had, zou Brooks goede kans maken.’ NRC Handelsblad
Over De tweede berg:
‘Een overtuigend pleidooi’ **** NRC Handelsblad
‘Een krachtig, indringend boek dat je niet meer loslaat.’ The Guardian
‘Zeer ontroerend en buitengewoon scherp. En hoopvol in de beste zin van het woord.’ The Washington Post
‘Een must-read in tijden van sociale distantie en nieuwe gemeenschapszin.’ Trouw
David Brooks (1961) is auteur en al jaren een van de bestgelezen columnisten van The New York Times. Hij heeft meerdere bestsellers geschreven, waaronder De tweede berg. Hij geeft les aan de Yale University en is lid van de American Academy of Arts and Sciences. -
Roberto Saviano vertelt het waanzinnige verhaal van de moord op Giovanni Falcone
Palermo, 1982. Heel Sicilië is in de ban van een plaag die stilletjes ‘de maffia’ genoemd wordt. Onder leiding van Salvatore ‘Totò’ Riina is de onderwereld in de jaren tachtig volledig doorgedrongen tot het openbare leven en er heerst een angstcultuur door heel Italië. Maar terwijl de ongebreidelde macht van de Italiaanse maffia onontkoombaar lijkt te worden, zet één man achter de schermen alles op het spel om de Cosa nostra ten val te brengen. Zijn naam: Giovanni Falcone.
In dit meeslepende boek reconstrueert Roberto Saviano het ijzingwekkende verhaal van onderzoeksrechter Falcone en zijn jarenlange strijd tegen Totò Riina en de Italiaanse onderwereld, een strijd die hij uiteindelijk met zijn leven moest bekopen. Het is het verhaal van een doodgewone man die met zijn team de machtigste criminele organisatie van zijn tijd in kaart wist te brengen, haar ideologie wist te doorgronden en haar code van zwijgen wist te doorbreken. Op basis van een enorm aantal bronnen, procesverslagen en gesprekken met betrokkenen neemt Saviano ons mee naar het historische proces tegen de maffia en de man die het symbool werd voor de eenzaamheid van moed.
Roberto Saviano is schrijver en onderzoeksjournalist. Hij brak in 2006 internationaal door met de bestseller Gomorra, waarin hij verslag deed van de Napolitaanse onderwereld. Daarnaast schreef hij verschillende andere boeken over criminaliteit, waaronder Zero zero zero en De kinderen in de sleepnetten. Van Gomorra en Zero zero zero zijn tevens populaire televisieseries gemaakt. In 2022 verscheen Ik leef nog, een autobiografische graphic novel over zijn bewogen leven sinds het schrijven van Gomorra.
‘Na het lezen van Saviano kijk je nooit meer hetzelfde naar Italië en de wereldmarkt.’ The New York Times -
Onze hersenen zijn verre van perfect…
Ons brein bepaalt wat we doen en hoe we het doen. Maar hoe indrukwekkend dit ook is, de hersenen zijn verre van perfect!
De chaotische samenwerking van alle verschillende delen in het brein veroorzaakt kleine defecten in ons gedrag en in de werking van ons lichaam.
Waarom hebben we last van onverklaarbare fobieën?
Hoe komt het dat ons brein ons laat geloven in complottheorieën?
Waarom geeft het brein onszelf altijd een glansrol in onze eigen herinneringen?
Maar ook:
Zijn lange mensen slimmer?
Waarom reageert iedereen anders op humor?
Waarom is alcohol soms goed voor de hersenen?
Dean Burnett beschrijft al deze defecten en beantwoordt al deze vragen aan de hand van herkenbare voorbeelden en humoristische opmerkingen, begeleid door wetenschappelijke verklaringen. Hij neemt het idiote brein op de hak en verklaart waarom er bij ons allemaal een steekje los zit.
Dean Burnett is gepromoveerd neurowetenschapper, doceert psychologie aan de Cardiff University en is daarnaast stand-up comedian. Hij schrift een blog voor The Guardian over neurowetenschappen, psychologie, de media en stand-up comedy. -
Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie: de geschiedenis van Scandinavië
Het Scandinavië zoals we dat nu kennen is een recente uitvinding. Voor een groot gedeelte van de geschiedenis waren Denemarken en Zweden, en in zekere mate ook Noorwegen, namelijk aartsvijanden. Die sentimenten zijn nog steeds voelbaar onder de bevolking van de verschillende landen. Onder het oppervlak van samenwerking, veiligheid, gezondheid, welvaart en beschaving schuilt nog altijd een verleden van haat, afgunst en medelijden.
Toen de Noors-Britse socioloog en politicoloog Stein Ringen besefte dat in Scandinavië nog niet eens zo heel lang geleden een oorlog van allen tegen allen gaande was, besloot hij zich verder te verdiepen in de geschiedenis van dit Noord-Europese gebied. In Het verhaal van Scandinavië neemt Ringen ons mee langs vele oorlogen, economische crises, bloeiperioden en rivaliserende vorsten, maar duikt hij ook in de verschillende talen, volken en culturen en de opkomst van moderne samenlevingen. Daarmee schetst Ringen een diepgaand en veelzijdig beeld van de Deense, Zweedse en Noorse geschiedenis en gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat betekent het vandaag de dag om Scandinaviër te zijn?
Stein Ringen is een Noors-Britse socioloog, politicoloog, schrijver en hoogleraar gespecialiseerd in staten, bestuur en democratie. Hij is emeritus hoogleraar sociologie en sociaal beleid aan Oxford University en gasthoogleraar politieke economie aan King’s College London. Daarnaast bekleedde hij in Noorwegen verschillende overheidsfuncties en was hij adviseur van de Verenigde Naties. Zijn journalistieke stukken verschenen in onder meer de Financial Times en The Washington Post. -
Bij opvliegers weten we al snel hoe laat het is. Maar vaak hebben vrouwen al een hele tijd het gevoel dat iets in hun lijf anders is. Ze voelen dat ze ‘raar’ in hun vel zitten. En soms komt er geen enkele opvlieger aan te pas. Zonder die typische klachten denkt bijna niemand aan de overgang, pas veel later valt het kwartje. Dat is jammer, want als je eerder weet dat je in de overgang zit, weet je waar je aan toe bent en kun je er meer mee.
Caroline Tensen heeft met dit boek een missie: de overgang uit de taboesfeer halen. Weg met de schaamte, die typisch Nederlandse ‘stel je niet aan’-mentaliteit en het lacherig doen over de overgang. Door vrouwen goed te informeren, net als hun omgeving (en eigenlijk de hele wereld), gelooft ze dat vrouwen in de overgang zich minder eenzaam voelen, betere hulp krijgen en de geruststelling dat het écht goedkomt. Want dat had Caroline zelf graag gehoord toen ze heftige overgangsklachten had.
In het boek gaat ze in gesprek met experts die je vertellen hoe je klachten kunt herkennen, verminderen en vooral: hoe je je beter kunt voelen. Daarnaast bevat het boek veel ervaringsverhalen en komen de mensen die dicht bij Caroline staan, zoals haar gezin en goede vriend en visagist Leco, aan het woord.
Caroline Tensen is televisiepresentatrice, bekend van onder andere 1 tegen 100. Daarnaast is ze ambassadeur voor de Postcode Loterij en Orange Babies en heeft ze een eigen kledinglijn (Caroline Tensen Collection by Mart Visser). Samen met Nada van Nie maakte ze in 2021 de taboedoorbrekende documentaire Het verboden woord. Caroline woont met haar man Ernst-Jan in Amsterdam. -
Het fascinerende verhaal over hoe de wiskunde de natuurkunde vooruithelpt, en omgekeerd
Hoeveel dimensies bestaan er?
Is het heelal recht of krom?
Hoe symmetrisch zijn de allerkleinste deeltjes?
De diepste vragen uit de natuurkunde hebben vaak een wiskundig antwoord: een getal, een vorm of een structuur. Wiskunde is dan ook de taal van de natuur. Een taal waarvoor wij soms een beetje bang zijn – maar die angst is onterecht. Wiskunde toont juist de schoonheid van de natuur, soms zelfs beter dan woorden alléén dat kunnen.
De rol van de wiskunde in de natuurkunde begint al bij eenvoudig tellen. Natuurkundigen worden echter op nog veel meer manieren door de wiskunde vooruitgeholpen. We hebben meetkunde nodig om zwarte gaten te begrijpen, en in de quantummechanica worden moderne structuren als ‘groepen’ en ‘vectorruimtes’ gebruikt – abstracte concepten die een concrete natuurkundige betekenis blijken te hebben, en die ons helpen de natuur beter te begrijpen. Uiteindelijk blijkt de invloed zelfs omgekeerd te werken: dankzij onverwachte hulp uit natuurkundige hoek weten wiskundigen allerlei voorheen onbewezen vermoedens te bewijzen.
In Van getal naar heelal laat theoretisch natuurkundige Marcel Vonk zien hoe wiskundige begrippen op verrassende wijze in de natuurkunde opduiken – en hoe die concepten ons verder hebben geholpen bij het begrijpen van de natuur.
Marcel Vonk is onderzoeker in de mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft populairwetenschappelijke artikelen, geeft lezingen, en schreef eerder Snaartheorie, Zwarte gaten en De race tegen de schildpad. Ook is hij fervent toernooipokeraar en won als derde Nederlander een bracelet tijdens de World Series of Poker.
De pers over De race tegen de schildpad:
'De complexe natuurkunde achter de gedachte-experimenten en hun uitwerkingen legt Vonk helder en uitgebreid uit.' ●●●● NRC
'Met zijn overzicht van natuurkundige gedachte-experimenten De race tegen de schildpad schaart natuurkundige Marcel Vonk zich bij de beste populairwetenschappelijke schrijvers van dit moment.' New Scientist