Filter
Uitgevers
Talen
Formaten
Scriptum Books
-
Het hele brein, het hele kind
Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson
- Scriptum Books
- 16 September 2013
- 9789055948109
`Daniel Siegel en Tina Payne Bryson hebben een meesterlijk, toegankelijk boek geschreven om kinderen te helpen hun emotionele intelligentie te ontwikkelen. Deze briljante methode transformeert alledaagse interactie tot waardevolle, brein-vormende momenten.'
Daniel Goleman, auteur van Emotionele intelligentie
Een driftbui in de supermarkt, niet aan willen kleden, langs de kant zitten mokken in plaats van lekker meedoen, soms word je er als ouder knettergek van. Maar je kind maakt het je niet expres lastig, zijn brein is nog niet volledig ontwikkeld. Geen wonder dat je kind zon ongeleid projectiel lijkt - zo voelt het zich ook!
Het `bovenbrein', het gedeelte dat beslissingen neemt en tegenwicht biedt aan allesoverspoelende emoties, is tot midden twintig nog in ontwikkeling. En vooral bij jonge kinderen heeft de emotionele rechterhersenhelft vaak de overhand op de meer rationele linkerhersenhelft. In dit baanbrekende, praktische boek laten Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson zien hoe het kinderbrein zich ontwikkelt en hoe je inzichten uit de neuropsychologie kunt toepassen bij het opvoeden. De heldere uitleg, leeftijdsgerichte strategieën en illustraties helpen je daarbij. Zo kun je je kind leren beter om te gaan met zijn gevoelens en komt het lekkerder in zijn vel te zitten.
Daniel J. Siegel is hoogleraar klinische psychiatrie aan de Universiteit van Californië en mededirecteur van het Mindful Awareness Research Center van de UCLA en van het Mindsight Institute. Eerder schreef hij o.a. Parenting from the inside out en Mindsight. De psychologie van het nieuwe bewustzijn.
Tina Payne Bryson is kinder- en jeugdpsychotherapeute, opvoedcoach en directeur van de afdeling oudervoorlichting en ontwikkeling van het Mindsight Institute. Ze geeft lezingen aan ouders, docenten en professionals in de zorg. -
Met een extreme mountainbike safari door Tanzania en Kenia haalt een groep fietsers sponsorgeld op voor weesmeisjes. Ze fietsen zich kapot maar helpen ze het land? De lokale gids heeft daar een heel eigen kijk op. Ondertussen verschuift de safari steeds vaker naar eigen angsten en verlangens. Met vaart en humor leidt Karin Anema de lezer door een wervelende mix van Afrika en Westers verlangen naar zingeving.
Extreme sportieve uitdagingen voor een goed doel zijn dé manier om sponsorgeld op te halen voor ontwikkelingshulp. Zoals in deze roman, waar tegenstrijdige figuren hun alledaagse leven met een fietssafari door Tanzania en Kenia een moment betekenis en zin proberen te geven. Voor weesmeisjes. Voor Afrikaanse begrippen is de onderneming iets om je wenkbrauwen bij op te trekken. -
Wilskracht is de stille kracht die ons motiveert om door te gaan wanneer we bijna willen opgeven, die ons tot diep in de nacht wakker houdt als we moeten studeren, en die ons kalmeert als we boos worden. Het is een eigenschap die belangrijker is dan intelligentie, belangrijker dan connecties, en belangrijker dan opleidingsniveau.
*Over wilskracht* gaat over zelfdiscipline, over wat de oude filosofen praktiseerden en moderne wetenschappers ontdekten. Het is een zoektocht naar de diepste wortelen van het menselijk succes: onze capaciteit om aangeboren impulsen te beheersen en te richten naar doelen die de grenzen van ons voorstellingsvermogen uitdagen. Het boek neemt de lezer mee door de eeuwen, van onze vroegste evolutie naar onze tijd, om stap voor stap de processen te ontdekken die ten grondslag liggen aan onze psychische 'successpier'.
In het boek reizen we om te beginnen langs ons geheugen en langs onze emoties, verlangens, drijfveren en attitudes om onze onbewuste impulsen beter te leren kennen. Pas als we die goed kennen, wagen we de stap naar het opstellen van doelen, naar plannen en naar het behalen van ongedachte prestaties. We verkennen tactieken om tegen minimale inspanning een maximaal resultaat te behalen. We zoeken naar methoden om moeiteloos zelfdiscipline uit te oefenen. We toetsen manieren om onze successpier te trainen, te ontwikkelen, te herstellen en te ontzien. En dan, tot slot, kijken we terug op wat die tocht heeft opgeleverd. Wat hebben we in handen, en bestaat er zoiets als teveel zelfcontrole?
Edwin Zasada (1985) begon zijn loopbaan als officier bij de landmacht, waarna hij verschillende leidinggevende functies vervulde in het bedrijfsleven. -
Hè, hè, bijna klaar met mijn studie. Nu alleen nog even de afstudeerscriptie. Was dat maar 'even'! Bijna altijd vraagt het opzetten, indelen en schrijven ervan meer tijd dan gedacht en gepland. En dat kan vervelende consequenties hebben: nog eens collegegeld betalen, een hogere studieschuld opbouwen en/of de dure hulp van een commercieel scriptiebureau inroepen. Dit boek beoogt je te helpen dat te voorkomen. Het doet dat aan de hand van talrijke tips die gebaseerd zijn op de langdurige ervaring van de auteur als begeleider van afstudeerstudenten in het Hoger Onderwijs. Die tips worden rijk geïllustreerd met voorbeelden uit de bachelor- en mastertheses van diverse studierichtingen.
Wat kun je in De Afstudeerscriptie verwachten? Antwoord op de volgende vragen:
· Hoe kom ik aan een geschikt onderwerp voor mijn afstudeerscriptie?
· Aan welke eisen moeten de daaruit af te leiden doel- en vraagstelling en onderzoeksstrategie voldoen?
· Wat zijn de belangrijkste componenten van een duidelijk en haalbaar scriptieplan/onderzoeksvoorstel?
· Waar en hoe vind ik in de bibliotheek/mediatheek en op internet relevante en betrouwbare informatie over mijn onderwerp?
· Op welke wijze verwerk ik de door mij gevonden informatie in aantekeningen?
· Welke mogelijkheden zijn er om mijn tekst in te delen? Welke standaardstructuren kunnen mij daarbij helpen? Op welke valkuilen moet ik bij de indeling beducht zijn?
· Wat zet ik in de hoofdonderdelen van mijn scriptie: Inleiding, Theoretisch Kader, Onderzoeksopzet/Methode, Resultaten, Discussie, Conclusies, Aanbevelingen?
· Hoe ga ik om met de bijkomende onderdelen: Omslag, Titelpagina, Voorwoord, Inhoudsopgave, Samenvatting, Aangehaalde literatuur/Literatuuropgave?
· Waarom is het belangrijk mijn tekst weloverwogen in alinea's op te splitsen? Hoe maak ik van deze alinea's samenhangende, afgeronde en overzichtelijke eenheden?
· Met welke stilistische technieken zorg ik voor een begrijpelijke en prettig leesbare tekst? Hoe om te gaan met opsommingen? Met 'ik' of 'wij'? Met de lijdende vorm (passieve formuleringen) of de bedrijvende vorm (actieve formuleringen)? Met tangconstructies? Met de naamwoordstijl?
Peter Nederhoed helpt studenten in het hbo en WO bij het plannen, uitvoeren en beschrijven van afstudeeronderzoek. Hij is auteur van o.a. Helder Rapporteren, al jarenlang een van de meest gebruikte boeken over het schrijven van scripties (ruim 80.000 verkochte exemplaren!). Peter Nederhoed was gastdocent in Griekenland en verzorgde lezingen in Spanje en Zuid-Afrika. Daarnaast geeft hij rapportagetrainingen aan medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen. -
Nederlandse ondernemers en professionals brengen typisch Nederlandse kwaliteiten mee in de manier waarop zij internationaal te werk gaan, zoals organisatie- en samenwerkend vermogen en de vermaarde handelsgeest. Daarmee boeken zij veel succes. Tegelijk leggen zij anderen hun normen op met betrekking tot het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid. Nederlanders gaan opmerkelijk eigenzinnig en tot op zekere hoogte naïef te werk in het buitenland. Zij zijn te goed van vertrouwen en dit kan leiden tot een verkeerde inschatting van de buitenlandse partner of zakelijke situatie. Ook hebben Nederlanders weinig gevoel voor verhoudingen en decorum terwijl dit in veel culturen belangrijk wordt gevonden.
Het boek laat aan de hand van vele herkenbare, en soms hilarische, praktijkvoorbeelden zien waar we de plank misslaan en hoe we de kans op buitenlandse successen kunnen vergroten, zowel ver weg als dichter bij huis. Het is óók geschreven voor mensen die werken op exportafdelingen of sowieso alleen via bellen, Zoom of Team contacten in het buitenland leggen.
Esther Janssen is founder en managing director van Culture-Inc., een trainings- en consultancybureau dat expats, zakenreizigers en teams ondersteunt bij het werken met andere culturen. Ze heeft ruim 30 jaar ervaring met internationaal werken, van Amerika tot Azië, woonde in China en begeleidde ambtenaren, bewindspersonen en ondernemers naar verre oorden. -
Projectmatig Creëren (PMC) is een belangrijk concept om projecten te managen en heeft zijn waarde inmiddels overtuigend bewezen. De auteurs, maar ook hun opdrachtgevers, hebben gezien wat goed werkt en succesvol is, maar ook wat minder goed werkt en wat deze tijd extra vraagt.
PMC Next geeft de essentie van PMC aan. Wanneer en vooral waarom ga je met projecten aan de gang en wanneer is het gewoon een 'klus' die je moet klaren? Op overzichtelijke wijze worden de stappen beschreven om van een eerste idee naar een succesvol projectresultaat te komen.
De kracht van PMC is vooral de integratie van de menselijke en de technische aspecten. Juist die menselijke aspecten zijn belangrijker dan vaak wordt gedacht. Geslaagde projecten weten met co-creatie, samenwerking en project start-ups gebruik te maken van de ambitie, energie en creativiteit van alle betrokkenen: management, medewerkers en stakeholders. Er wordt niet alleen een resultaat opgeleverd, maar een resultaat met impact.
Gert van Santen was directeur en is nu organisatieadviseur bij Kern Konsult, een bureau voor organisatieadvies. Gert heeft ruime ervaring met het begeleiden en professionaliseren van Programmamanagement en Projectmanagement (Projectmatig Creëren) binnen organisaties.
Annelies van Gool is organisatieadviseur bij Kern Konsult. Als gedragswetenschapper en manager in de zorg en het onderwijs heeft Annelies veel ervaring in het leiden van programma's en projecten. -
De jongen die opgroeide als hond
Bruce D. Perry, Maia Szalavitz
- Scriptum Books
- 26 Februari 2020
- 9789463192095
Kinderpsychiater Bruce Perry helpt dagelijks getraumatiseerde kinderen. Bevlogen en met compassie vertelt hij over kinderen zoals Laura, een vierjarig meisje met een groeiachterstand, dat meer baat had bij een grote dosis liefde dan bij speciale diëten; Connor, die als baby lange tijd aan een stuk alleen werd gelaten en die opbloeide door massage en muziektherapie, en Justin, de zesjarige jongen die opgroeide als hond, en die zijn taal- en ontwikkelingsachterstand verbazingwekkend snel inhaalde toen zijn hersenen op de juiste manier gestimuleerd werden.
Door zijn baanbrekende werk op het snijvlak van neurowetenschap en psychologie kan Bruce Perry als geen ander inzicht geven in wat er precies gebeurt in de hersenen als een kind al vroeg in het leven wordt blootgesteld aan traumatische ervaringen en welke, soms verrassende, methoden gebruikt kunnen worden om het kind te helpen opgroeien tot een volwassene die sterk in het leven staat. Een fascinerend boek, niet alleen voor mensen die werken met getraumatiseerde kinderen maar ook voor pleeg- en adoptieouders.
Deze geactualiseerde editie bevat een nieuw voorwoord, een extra hoofdstuk, uitgebreide commentaren per hoofdstuk en een studiegids met vragen en antwoorden voor groepsdiscussies.
Bruce Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de ChildTrauma Academy in Houston, Texas. Ook adviseert hij de FBI. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste en won verscheidene prijzen met haar journalistieke werk.
'Helder en inzichtelijk' **** de Volkskrant
'Net zoals [neuropsychiater Oliver] Sacks kan Perry met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het afwijkende gedrag van zijn patienten verklaren en, voor zover mogelijk, verbeteren. Justin, de jongen die als hond opgroeide, blijkt intelligent en haalt door juiste stimulatie van zijn hersenen de schade grotendeels in. Als hij acht is, schrijft hij dr. Perry zelfs een bedankbriefje. De psychiater moet ervan huilen. En de lezer bijna ook.' BN/De stem en Provinciale Zeeuwsche Courant -
Elke manager of bestuurder worstelt met de vraag op welke manier hij het beste vorm kan geven aan de vereiste veranderingen en innovatie binnen zijn organisatie. In de huidige tijd neemt het belang van deze vraag alleen maar toe. De manier waarop managers hiermee omgaan hangt sterk af van de omvang van de organisatie. Kleinere organisaties hebben vaak voldoende aan de 'keukentafelmethode'. Grotere organisaties daarentegen zijn juist vaak gebaat bij een degelijke en gestructureerde analyse, ontwikkeling en uitvoering van beleidsmaatregelen.
De manager of bestuurder van de middelgrote organisatie (MGO's, 20-1000 medewerkers) dreigt in een aantal opzichten tussen wal en schip te raken. Enerzijds is de omvang en de complexiteit van zowel de omgeving als de eigen organisatie vaak toch zo groot dat een enigszins gestructureerde aanpak van de beleidsvorming simpelweg onvermijdelijk is. Anderzijds is er echter binnen de MGO vaak noch de ruimte noch de tijd deze systematische aanpak expliciet te organiseren.
Wat rest is een klein aantal mensen binnen de organisatie dat zich geregeld het hoofd breekt over richtingbepalende thema's. Aan dit proces komen niet of nauwelijks wetenschappelijke inzichten of modieuze consultancy-concepten te pas; gewoon goed nadenken en de aanwezige kennis en kunde zo verstandig mogelijk benutten. En vooral: hard werken om de vereiste veranderingen echt voor elkaar te krijgen.
Dit boek biedt een handreiking bij het veranderingsproces van MGO's. Een waarschuwing is hier op zijn op plaats: strategie is niet iets wat je op een verdwaalde dinsdagmiddag er even bij doet. Het veranderingsproces van een organisatie bestaat uit een complexe en dynamische aaneenschakeling van gedachtevormingen, intuïtie, ervaringen, beslissingen en vergissingen van allerlei mensen die op de een of andere manier iets met de organisatie te maken hebben. De strategische reis is daarom niet alleen uitdagend en spannend, maar zeker ook complex en veeleisend. -
'Na een aantal jaren te hebben gewerkt met dr. Bredesens inzichten, kan ik u verzekeren dat het opvolgen van zijn advies u, uw dierbaren en uw vrienden kan behoeden voor deze vermijdbare en omkeerbare vloek.'
Dr. Steven R. Gundry, auteur van De plantparadox
We vrezen alzheimer als geen enkele andere ziekte om twee redenen. Het is de enige van de vijf meest voorkomende doodsoorzaken waarvoor geen effectieve behandeling bestaat. En het is niet alleen fataal: het berooft de slachtoffers van hun leven lang voordat ze er niet meer zijn.
Dit boek biedt hoop aan iedereen die alzheimer en cognitieve achteruitgang wil voorkomen en zelfs terugdraaien. In plaats van alzheimer te zien als een ongeneeslijke ziekte die vooral genetisch is bepaald, biedt dr. Dale Bredesen een nieuw perspectief: er zijn drie typen alzheimer waarbij verschillende elementen een rol spelen: ontstekingen (door infecties, voeding of anderszins); een tekort aan nutriënten, hormonen en andere stoffen die de hersenen ondersteunen; en giftige stoffen zoals zware metalen of biotoxines.
Bredesen geeft een overzicht van 36 factoren die kunnen leiden tot het krimpen van de hersenen. Het op onderzoek gebaseerde ReCODE-programma kan deze factoren weer in evenwicht brengen door aanpassingen in voeding en levensstijl, zoals het verbeteren van je slaappatroon, stoppen met het eten van gluten en vasten op geregelde tijden.
Dit revolutionaire boek geeft een fascinerende inkijk in het onderzoek naar alzheimer en biedt een compleet leefstijlprogramma.
Dr. Dale Bredesen wordt internationaal erkend als expert op het gebied van de werking van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer. Hij was in diverse functies werkzaam aan de University of California. Hij gaf onder meer leiding aan het Programma over Veroudering van het Burnham Instituut en is sinds 1998 verbonden aan het Buck Instituut. Daarnaast is hij chief medical officer bij MPI Cognition. -
Voor bedrijven is het van levensbelang nu al met de toekomst bezig te zijn. Toekomstgerichte organisaties doen het aanmerkelijk beter dan hun concurrenten die zich hieraan niets gelegen laten liggen. Zij maken daarbij gebruik van de goed gevulde gereedschapskist van de futuroloog. Een futuroloog houdt zich bezig met de per definitie onzekere toekomst om mensen en organisaties te helpen kansen te benutten die de toekomst biedt. Het is daarom niet verwonderlijk dat toekomstverkennen steeds vaker deel uitmaakt van leiderschapstrainingen. Een leider en beslisser moet kunnen inspelen op onzekerheid en complexiteit.
Een toekomstverkenning neemt mensen mee in het proces voorafgaand aan een organisatieverandering en een nieuwe strategie. In plaats van bezig te zijn met de dagelijkse werkzaamheden daagt een toekomstverkenning mensen uit om na te denken over de betekenis van maatschappelijke ontwikkelingen. Toekomstverkenning prikkelt de nieuwsgierigheid en leidt tot meer verbeeldingskracht. Wie kansen ziet, krijgt zin om aan de toekomst te gaan werken. Dat maakt toekomstverkennen een uiterst waardevolle exercitie om je als organisatie klaar te maken voor de toekomst.
Freija van Duijne heeft lange tijd bij de Rijksoverheid gewerkt aan verkenningen en strategische agenda's. Zij begeleidt dergelijke trajecten bij diverse organisaties en geeft lezingen over de toekomst.
Peter van der Wel houdt zich al meer dan 25 jaar professioneel met de toekomst bezig, onder meer als organisatieadviseur bij Deloitte en Rijnconsult. Tegenwoordig verzorgt hij vooral lezingen. -
VRAAG JEZELF AF...
BEN IK ÉCHT DEGENE DIE IK WIL ZIJN?
IS DIT HET LEVEN DAT IK ÉCHT WIL LEVEN?
LEEF IK ELKE DAG MIJN BESTE ZELF?
WAT KAN IK - VANDAAG - VERANDEREN?
Hoe zou jij die vragen beantwoorden? Ben je dynamisch of worstel je met het leven van alledag? Ben je trouw aan je authentieke zelf, of zit je gevangen in een web dat je zelf hebt gesponnen?
Je kunt groeien of niet, de keuze is aan jou. Kies je voor groei, dan stelt het leven zich op onverwachte manieren voor je open. Haal uit je leven wat erin zit door contact te maken met de best mogelijke versie van jezelf.
Mike Bayer schenkt in dit boek aandacht aan de zeven cruciale terreinen van je leven: je sociale leven, je privéleven, je gezondheid, je opleiding, je relaties, je werk en je spirituele ontwikkeling. Als je hier serieus mee aan de slag gaat, staat je leven op het punt een positieve wending te nemen.
Mike Bayer is Life Coach. Zijn missie is mensen te helpen hun doelen te bereiken. Hij treedt geregeld op in het tv-programma Dr. Phil. Dr. Phil schreef het voorwoord. -
Organiseren van communities
Peter Staal, Kirsten Wagenaar
- Scriptum Books
- 14 November 2019
- 9789463191999
Sinds 2006 investeren Nederlandse organisaties in online communityplatformen, een plek voor klanten, medewerkers en belanghebbenden om met elkaar en de organisatie in contact te komen en te blijven.
De opkomst van online (social) media en communityplatformen brengt nieuw gedrag met zich mee. Van organisaties vergt dit een nieuwe visie op communicatie en een grotere flexibiliteit en creativiteit. Kennis over dit vakgebied is schaars. Alhoewel de meest succesvolle communities vaak zijn opgestart door vrijwilligers, bieden ze juist voor organisaties een interessante kans om digitaal te transformeren.
Voor de totstandkoming van dit boek hebben de auteurs tientallen organisaties zoals KPN, RTL, Rijkswaterstaat en meerdere gemeentes en ministeries geïnterviewd om de theorie zo goed mogelijk te kunnen vertalen naar de praktijk. Het boek neemt de lezer in twaalf hoofdstukken mee in het hoe en waarom van communities waarin theoretische modellen, quotes, praktische tips en een toekomstvisie voor de rol van communities voor bedrijven elkaar afwisselen.
Peter Staal helpt organisaties bij het implementeren van online communities en community management. Zijn hart gaat sneller kloppen van organisaties die efficiënter samen willen werken en beter kennis willen delen door gebruik van online communities.
Na haar studie psychologie, startte Kirsten Wagenaar in 2008 als een van de eerste communitymanagers van Nederland. Na enkele jaren als zelfstandig ondernemer diverse organisatie zoals Consumentenbond, PGGM, Eneco en diverse gemeentes te hebben ondersteund bij het positioneren, ontwikkelen en beheren van (online) communities, richtte zij begin 2017, samen met Peter Staal, het community consultancy bureau Bind op. Kirsten geeft sinds 2012 regelmatig trainingen, inspiratiesessies en lezingen. Ook vlogt zij over communitymanagement. -
Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist - zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen.
De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor.
Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.
Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in gesloten culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Vandaag koop ik alle kleuren - het levensverhaal van een man en zijn psychoses, is in het Duits vertaald en wordt verfilmd, en Boegwater - Leven op de binnenvaart, dat eveneens genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. -
Het liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent het risico op diabetes en obesitas bepalen. Juiste voeding en leefstijl spelen een grote rol. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? Bijna 100 procent van de mensen blijkt niet blijvend af te vallen door minder te eten en meer te bewegen.
Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. In Leefstijl op recept geeft Jacqui van Kemenade aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.
Jacqui van Kemenade is huisarts en kaderarts diabetes. Daarnaast is Jacqui bestuurslid van de patiëntenstichting 'Je leefstijl als medicijn'. -
In 2013 krijgt Harrie Keusters de diagnose endeldarmkanker. Over zijn ervaringen schrijft hij het boek Nooduitgang, maar Keusters komt er gaandeweg achter dat zijn successtory maar een klein gedeelte van het verhaal vertelt van deze vorm van kanker. Of zoals een arts tegen hem zegt: 'Zoveel geluk als u hebben maar weinigen.' In Dom geluk, vette pech reizen we daarom met Keusters mee op zijn vervolgtocht door 'endeldarmland', op zoek naar lotgenoten en hun keuzes. Onderweg haakt professor Geerard Beets aan als reisgids.
Harrie Keusters is verhalenverteller. Hij schrijft indringend en toch luchtig over duivelse dilemma's. Terwijl je blijft lezen om te weten hoe het met iedereen afloopt, komen ongemerkt alle thema's van endeldarmkanker voorbij. Het boek is meer dan een serie ervaringsverhalen, het is zowel onderhoudend als informatief. Voor zorgprofessionals, patiënten en de mensen om hen heen. Djenné Fila liet zich voor de illustraties inspireren door de vaak aangrijpende maar op zijn tijd ook humoristische verhalen. -
'De best aardige jongen', zoals Willem Holleeder zichzelf graag omschrijft, is-ie niet meer. Het verraad van zijn zus Astrid tergde hem meer dan hem lief was: 'Ze is erger dan de zee diep is.' In de extra beveiligde rechtbank De Bunker was hij gespannen, schraapte voortdurend zijn keel en explodeerde als zijn zus hem sarde. Er werd gehuild en geschreeuwd, maar ook waren er grappen en grollen, Holleederiaanse uitspraken, Jordaancabaret en steeds weer Holleeders mantra: 'Allemaal onzin, meneer de rechter.'
Onder toeziend oog van rechtbankvoorzitter Frank Wieland kwam de geschiedenis van de Nederlandse onderwereld vanaf de Heinekenontvoering voorbij: het geld, de deals, de geluidsopnames, de kroongetuigen, de zussen, de exen, de journalisten, de Allesweter.
In 2015 kwam het Openbaar Ministerie met de beschuldiging dat Holleeder onder meer betrokken was bij vijf liquidaties en één doodslag, onder wie Heinekenontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Anke Sprakel en Estella Heesen doen tien jaar na de strafzaak tegen Holleeder wegens afpersing wederom verslag vanaf de eerste dag tot en met het vonnis van dit monsterproces. En opnieuw is de hoofdrol weggelegd voor de Amsterdamse crimineel, die eerder de dans leek te ontspringen.
Anke Sprakel en Estella Heesen werken beiden als verslaggever voor juridisch persbureau Argos. -
Ooit waren we oermensen, uitstekend aangepast aan het leven in de jungle. Nu leven we in een jungle van beton. Deze overgang verliep zo snel dat onze oeroude genen het niet konden bijbenen en niet meer passen bij onze moderne leefomgeving en het hectische levensritme. Dat levert diverse mismatches op: ongezonde voeding, een verstoorde darmflora, bewegingsarmoede, een verwarde biologische klok, chronische stress en een vervuild leefmilieu.
Voor onze onaangepastheid betalen we een prijs, want deze mismatches resulteren in de bekende welvaartsziekten die inmiddels epidemische vormen beginnen aan te nemen: obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheidsstoornissen en een aantal vormen van kanker en astma.
René Brant onderzoekt in deze levendige journalistieke speurtocht welke aanpassingen we aan de omgeving kunnen doen om er meer mee in de pas te lopen, zodat onze gezondheid verbetert. Want wie wil er nu niet gezond(er) oud worden?
René Brant is journalist en schrijft op freelancebasis artikelen over gezondheid, natuur en milieu voor verschillende tijdschriften waaronder Zin, Toer Actief, Reader's Digest, Groene Hart Magazine en Zuid-Hollands Landschap.
'Journalist René Brant slaagt er op voortreffelijke wijze in om je mee te slepen in zijn kennismaking met een andere manier om naar gezondheidszorg te kijken: namelijk vanuit het evolutionair perspectief. Een aanrader voor iedereen die de mensheid een warm hart toedraagt.'
Remko S. Kuipers, arts en auteur van 'Het Oerdieet'
'Zoekt u een nieuwe weg naar gezondheid en leefstijl? Ga dan terug in de toekomst met dit prachtige boek. Geen humbug, maar een populaire manier om de wetenschap te vertalen naar een manier om weer gezond te worden. U kunt er nog om lachen ook.'
Dr. Leo Pruimboom, grondlegger van de klinische PNI en het Intermittent Living Concept -
Kinderen kunnen in woede uitbarsten of zich juist terugtrekken bij uitdagingen, onaangename klussen of zaken waar al snel ruzie over is zoals schermtijd, huiswerk, hoe laat naar bed. Ze reageren dan reactief. Dat noemen Daniel Siegel en Tina Payne Bryson een Nee-brein-reactie. Maar je kunt je kind leren om het leven open tegemoet te treden, ook als het tegenzit. Als je het Ja-brein stimuleert, zijn kinderen nieuwsgieriger, creatiever en minder bang om fouten te maken. Ook zijn ze dan flexibeler en veerkrachtiger bij tegenslagen en lastige gevoelens. Ze handelen vanuit een duidelijk innerlijk kompas, dat ze richting geeft bij hun beslissingen en bij hun relaties met anderen.
In Het Ja-brein geven Siegel & Bryson ouders goed toepasbare strategieën om negatief gedrag, agressie en angst bij te sturen, en om het vermogen van hun kind tot positief gedrag te vergroten. Een onmisbare opvoedgids met inspirerende voorbeelden en speelse illustraties, geschikt voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar.
Daniel J. Siegel is hoogleraar klinische psychiatrie aan de Universiteit van Californië.
Tina Payne Bryson is kinder- en jeugdpsychotherapeute. Ze geeft lezingen en workshops aan ouders, docenten en professionals in de zorg.
Eerder verscheen van hen bij Scriptum: Het hele brein, het hele kind. Twaalf revolutionaire strategieën om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. -
Voor zowat iedere grote onderneming heeft innovatie tegenwoordig de allerhoogste prioriteit. De druk om te innoveren wordt steeds groter, en de prijs die wordt betaald wanneer het niet lukt steeds hoger. Intussen wil het bij de meeste ondernemingen maar niet opschieten. Ze bedienen zich allemaal nog steeds van methoden die decennia geleden zijn bedacht en die inmiddels allang achterhaald zijn. Daarom, ook, verliezen de allergrootste ondernemingen ter wereld soms een complete markt aan een startup waarvan ze nog nooit hadden gehoord.
In Olifanten laten vliegen laat Steven S. Hoffman zien hoe zowel succesvolle startups als gevestigde ondernemingen te werk gaan om nieuwe producten en diensten op de markt te brengen. Ook geeft hij antwoorden op de cruciale vragen voor iedere innovator:
* Hoe innoveren de entrepreneurs in Silicon Valley?
* Waarom lopen sommige van de slimste ondernemingen vast in het innovatieproces?
* Hoe kan een innovatieteam het beste worden gestructureerd?
* Wie moeten er in die teams zitten, en wat moeten zij kunnen?
* Hoe kan er worden geïnnoveerd in een grote organisatie?
* Welke methoden en processen leveren aanhoudende resultaten op?
De antwoorden op deze vragen liggen niet voor het oprapen. Innovatie is een ingewikkeld, rommelig en vaak troebel proces. Toch doet de auteur dit proces stap voor stap uit de doeken, en laat tot in detail zien hoe het ook in jouw onderneming kan worden opgetuigd. Hij legt uit hoe je de lessen kunt overnemen en in iedere gevestigde onderneming kunt toepassen - of het nu een startup is, een familiebedrijf of een multinational.
Steven S. Hoffman is 'kapitein' van Founders Space, een van de meest vooraanstaande incubators en accelerators wereldwijd, en opereert al tijden in de frontlinie van innovatie. -
De samenleving legt zoveel druk op dat mensen de behoefte voelen om zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. In de sociale arena van het dagelijks leven acteren mensen daarom met een masker; en wel om te verhullen dat zij zich onzeker, onwetend, somber, afhankelijk, gekwetst of minderwaardig voelen.
En dat geeft weer voeding aan een nieuw probleem, namelijk de angst om ooit een keer door de mand te vallen. Het hebben van een zelfverzekerd imago moet ten koste van alles overeind gehouden worden, en dit streven leidt weer tot gepieker, slapeloze nachten en uitputting. Op dit punt aangekomen zijn mensen zichzelf kwijt. Op de stoel bij de psycholoog zeggen zij dan vaak: 'Kon ik maar gewoon mezelf zijn.'
Psycholoog Wijnberg legt in dit boek uit dat 'zijn wie je bent' tot de mogelijkheden behoort. Tenminste, wel als je bereid bent om je imperfecties onder ogen te zien en een leven te leiden zonder pretenties. De provocatieve stijl van Wijnberg is ook nu weer onmiskenbaar aanwezig.
Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: Dit is niet het leven dat ik heb besteld, Dagboek van een psycholoog en Verborgen wilskracht, en samen met Jaap Hollander Provocatief coachen. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert. -
De psychologische wetenschap heeft bijzondere ontdekkingen over de menselijke geest gedaan, maar kunnen we dat wat wetenschappers ons vertellen wel geloven? De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat veel psychologisch onderzoek gebaseerd is op zwak bewijs, twijfelachtige praktijken en soms zelfs regelrechte fraude - denk aan de affaire rond Diederik Stapel. Dit boek geeft een diagnose van wat er mis is met het huidige vakgebied en stelt oplossingen voor om ervoor te zorgen dat de psychologie een legitieme en betrouwbare wetenschap blijft.
Met de zeven doodzonden als metafoor laat Chris Chambers zien hoe makkelijk onderzoekers ten prooi vallen aan bias die de wetenschappelijke methode ondermijnt en dat ze geregeld data manipuleren om in aanmerking te komen voor publicatie in prestigieuze tijdschriften. Een cultuur van geheimhouding ontzegt het publiek en andere onderzoekers de toegang tot de resultaten uit psychologische experimenten. Frauduleuze wetenschappers kunnen ongestraft hun gang gaan en een obsessie met cijfertjes zoals de impactfactor creëert perverse prikkels. Als deze problemen niet aangepakt worden, staat de toekomst van de psychologie als wetenschap op het spel. Hoe kan het beter?
Chambers laat aan de hand van best practices zien dat het tegengif voor deze wetenschappelijke doodzonden bestaat uit een open manier van wetenschap bedrijven; een opkomende filosofie die ernaar streeft onderzoeken en hun resultaten zo transparant mogelijk te maken.
Chris Chambers is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de School of Psychology van Cardiff University en schrijft voor het Guardian Science blognetwerk.
'[...] Dit boek is bestemd voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe de wetenschap zichzelf kan repareren. Het zou verplichte literatuur moeten zijn voor het vak Onderzoeksmethoden op de universiteit.' Barbara A. Spellman, Nature -
In een wereld waarin we continu getriggerd worden perfect te zijn en keer op keer te presteren, is het een uitdaging om jezelf te kunnen, maar vooral te durven zijn. Veel vrouwen gaan daarom soms heel ver in het streven naar het 'Miss Perfect'-ideaalbeeld en onderdrukken wie ze echt zijn. Ook Sabina van Roest leefde jarenlang met een masker op, gebaseerd op de 'eisen' van de buitenwereld in plaats vanuit haar ware zelf. Wat in eerste instantie een worsteling was en tot een bijna-burn-out en een auto-immuunziekte leidde, bleek later een mooi geschenk; een leven vol imperfecties, maar met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.
In dit boek vertelt ze als 'herstellend perfectionist' open en eerlijk over haar eigen worsteling met Miss Perfect. Met behulp van verhalen, inzichten en interviews met bekende en minder bekende vrouwen word je gemotiveerd en geïnspireerd om de weg naar jezelf terug te vinden in een maatschappij waarin we voortdurend beïnvloed worden door trends, hypes en perfecte plaatjes. Daarnaast vind je tips op het gebied van mind, body en soul hoe je Miss Perfect kunt loslaten en Proudly Imperfect kunt leven voor meer geluk, succes en vervulling. Dit boek geeft je de moed om het mooiste te worden wat je kunt zijn: Proudly Imperfect je ware zelf.
Sabina van Roest (1986) werkt als freelance creative storyteller en conceptontwikkelaar. In alle concepten die zij opzet wil ze mensen motiveren het beste uit zichzelf en uit hun leven te halen. Naast haar freelance werk inspireert ze op haar blog www.proudlyimperfect.nl vrouwen om Proudly Imperfect zichzelf te zijn en het leven te creëren waar ze werkelijk naar verlangen. -
Een jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indie. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor om 'uitmuntend militair' te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Vader verricht dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, moeder en kinderen overleven ternauwernood de Jappenkampen. Uiteindelijk, na veel omzwervingen, vindt een moeizame gezinshereniging plaats op het idyllische eiland Billiton. Maar de strijd gaat door: vader neemt deel aan het keiharde Nederlandse militaire antwoord op de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Na de verloren koloniale oorlog keert het gezin omstreeks 1950 berooid terug naar Nederland, dat bepaald niet op hen zit te wachten.
Via onderluitenant Henk Navest, infanterist bij het koloniale KNIL, en zijn vrouw Trijntje met hun kinderen Ab en Ceel, krijgt de lezer een inkijkje in een bewogen leven.
Aan de hand van familieverhalen, achtergehouden patrouilleverslagen en unieke dagboekaantekeningen reconstrueert Art de Vos het leven van Henk en Trijntje Navest en hun familieleden. De gebeurtenissen in dit meeslepende familieverhaal trekken diepe sporen in de karakters van de hoofdpersonen: zij waren tegelijkertijd getuige, slachtoffer en partij in dit zwarte hoofdstuk in onze vaderlandse geschiedenis.
Art de Vos (1964) is historicus en communicatieadviseur. Hij schreef enkele publieksboeken, 'Gordel van geweld' is zijn eerste literaire non-fictie. Als communicatieadviseur werkt hij met gepolariseerde maatschappelijke kwesties. Zijn motto is: onderzoek het tegendeel. Iedere kwestie heeft meerdere kanten en niets is zwart wit. In 'Gordel van geweld' brengt Art de Vos zijn vakkennis van geschiedschrijving en communicatie samen. Zonder te oordelen of te willen overtuigen belicht hij wat direct betrokkenen dreef en overkwam in de extreme nadagen van ons koloniale Nederlands-Indië. -
Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst.
In Schoolpleinmoeders loopt Mark van der Werf (beter bekend als Meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar door komen.
Alle moeders zijn moe, maar geen van hen laat zich daardoor uit het veld slaan. Ze bakken 28 mini-croissantjes voor het kerstdiner en struinen met stuiterende kleuters door het bos.
Slopend, is die basisschooltijd, maar óók ontzettend leuk. Zoals een van de moeders zegt: 'Ik ben kapot. Maar ik zou het voor geen goud willen missen.