Filter
Querido
-
Het nieuwe boek van Annet Schaap, de auteur van Lampje
Eliza had zes broers. Vijf zijn verdronken op zee, zegt haar stiefmoeder, zegt haar vader. Maar Eliza gelooft er niks van. Ze wil hen zoeken, al moet ze er helemaal voor naar de Witte Kliffen. Ze gaat op weg, samen met het broertje dat ze nog wel heeft: Krekel. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk.Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken. Door de storm. Tegen de wind. Tegen wat iedereen zegt en vindt.
Krekel speelt in dezelfde wereld als Lampje, dat werd gelezen door jong en oud. Het werd bekroond met de Gouden Griffel, de Boekenleeuw, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Lampje is wereldwijd in 28 talen vertaald en is succesvol verfilmd door Juliet at Pupkin en vpro.
`Schaaps verteltalent is betoverend. Haar verbeelding is grenzeloos, haar stijl puntgaaf.' Het Parool -
De olifant voelt zich heel gelukkig worden omdat de eekhoorn niet boos wordt als hij hem bij het dansen steeds per ongeluk op de tenen trapt. De schildpad twijfelt en denkt het ene moment dat hij heel gelukkig is en het andere moment diep ongelukkig. Ondertussen vraagt de meikever in de winkel van de sprinkhaan verlegen of hij ook geluk verkoopt?`De sprinkhaan kwam vanachter de toonbank naar de meikever toe, legde een arm op zijn schouder en zette heel voorzichtig een danspas in. Hun wangen raakten elkaar aan. Ze zeiden niets en dansten door de winkel, langs de toonbank, langs de ramen en door de open deur naar buiten.' Wat een geluk!
-
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht. -
Zoektocht naar de essentie van vrijheid en de kracht om als vrouw je eigen pad te vinden aan de hand van 12 wandelpaden
Wanneer Brigitte Ars tijdens het wandelen van de Harzer Hexenstieg een verbranding van een heksenpop ziet, realiseert ze zich dat haar als avontuurlijke vrouw vroeger hetzelfde had kunnen overkomen. Geïnspireerd door dit besef besluit ze ook andere `vrouwenpaden' te lopen. Ze dwaalt over de Brontë Way in Yorkshire, sluit zich aan bij een Ierse pelgrimage voor de godin en heilige Brigid, en bewandelt de Via Matildica in Italië. Onderweg ontdekt ze de verhalen achter vrijgevochten vrouwen als de avontuurlijke Schotse Nan Shepherd, de Zweedse Astrid Lindgren en de Franse Simone de Beauvoir. Wat kunnen we leren van hun moed? En hoe speelt hun strijd voor vrijheid door in het leven van vrouwen van vandaag? -
Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.
`Wat een aangrijpend en troostrijk debuut! In het teder kleine is Ludwig Volbeda onverslaanbaar groots.' - Arthur Japin
`Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: intiem en ontzagwekkend tegelijk.' - Ted van Lieshout
`Ik ken geen ander boek dat zo teder, overtuigend en volslagen authentiek de zoektocht van een jong, queer personage weet weer te geven. Prachtig!' - Benny Lindelauf -
'Wij zijn tijgers!' zeggen Tex en Max tegen Wokkeltje.
`Vanbinnen. Eigenlijk.'
`Wij zijn geen tijgers,' zegt Wokkeltje.
`Een tijger heeft strepen en wij niet.'
Maar daar verzinnen Max en Tex wel iets op!
Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie in moeilijkheidsgraad en zijn geschikt om voor te lezen en zelf te lezen. -
Dit grappige, in kleur geïllustreerde avontuur vol aliens is ideaal om voor te lezen of zelf te lezen door iets geoefende lezers.
De onafscheidelijke broers Bert en Bart houden van ruimtewezens, en ook van schieten. Maar het allermeest houden ze van schieten op ruimtewezens die terugschieten! Als ze een gootsteen-plopper en een oude stofzuigerbuis vinden kunnen ze hun geluk niet op: nu kunnen ze de aarde gaan redden met anti-Zurgh-vernietigingswapens.
Helaas vindt de moeder van Bert en Bart al dat schieten helemaal niet lief. Ze pakt zelfs hun wapens af! En dan landen de Zurghs. Zij willen de Anti-Zurgh-vernietigingswapens stelen om daarna rustig de aarde te kunnen vernietigen....
Bert en Bart redden de wereld verscheen aanvankelijk als Kinderboekenweekgeschenk en is nog altijd zeer populair bij jonge lezers. -
Jip en Janneke - Er is er een jarig
Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp
- Querido
- 18 Februari 2013
- 9789045115634
Jip en Janneke maken elke verjaardag bijzonder. Ze versieren mama s stoel, plukken bloemen voor Jips opa en geven Siepie een speciaal poezencadeautje. Maar het mooist is het als Janneke jarig is en een feestje geeft. De hele kamer is versierd en er staat een grote taart met kaarsjes. Natuurlijk is Jip er ook. Hij mag de kaarsjes uitblazen.
Een bundel vrolijke verhalen vol cadeautjes, slingers, feestjes, taart en alles wat bij een verjaardag hoort. Met feestelijke illustraties van Fiep Westendorp. -
Vier Sinterklaas, kerst en oud en nieuw met Jip en Janneke
December is de maand van sinterklaasliedjes zingen, je schoen zetten, de kerstboom versieren en vuurwerk op oudejaarsavond. Het lijkt wel of het elke dag feest is.
Jip en Janneke vinden het heel erg spannend. Janneke breit een sjaaltje voor Sinterklaas en Jip kan al rijmen en maakt een sinterklaasgedicht. En natuurlijk krijgen ze allebei cadeautjes. Met kerst willen ze een eigen kerstboom en die vinden ze ook. In de tuin van de buurman! Maar mogen ze die zomaar meenemen? -
Sinterklaas komt! Jip en Janneke kunnen niet langer wachten Veel te vroeg zetten ze hun schoen en maken ze ruzie over welk liedje ze zullen zingen. Maar dan komt Sinterklaas eindelijk écht bij ze op bezoek en worden Jip en Janneke beloond met de allermooiste cadeaus.
Tien heerlijke sinterklaasverhalen met feestelijke prenten van Fiep Westendorp. -
Voor de eendagsvlieg is alles nieuw. `Maar hij wist wel dat hij maar één dag had, en dat één dag lang kon lijken, maar in werkelijkheid maar heel kort was, en voorbij voor hij goed en wel begonnen was.' De olifant blijft steeds vol goede moed weer in de boom klimmen om bovenin een dansje te maken. En de kikker, die van de anderen minder vaak mag kwaken, besluit morgen anders te gaan leven om elke dag nieuwe dingen mee te maken.Er is altijd wel iets om naar uit te kijken.
In Een nieuw begin verzamelde Toon Tellegen zijn mooiste dierenverhalen die sprankelen van hoop en goede voornemens. -
Op een dag komt het weer goed, beloven de dieren elkaar. Ze spreken elkaar moed in als het eens even tegenzit, beuren de ander op in tijden van tegenslag. Of ze bieden steun, zoals het vuurvliegje, dat voor licht weet te zorgen in het plotseling donkere bos. De krekel die een somber gevoel in zijn hoofd heeft, de mier die zich dag en nacht afvraagt waar hij toch altijd zo bang voor is, de muis die zich niet durft uit te spreken, iedereen houdt vertrouwen: het komt goed.
In Het komt goed verzamelde Toon Tellegen zijn mooiste dierenverhalen voor iedereen die even een sterke schouder nodig heeft of een steuntje in de rug. -
De olifant is zeer dankbaar omdat de andere dieren een nieuw bed voor hem geregeld hebben en de zandtor, die midden in de woestijn woont, bedankt de regen uitbundig voor het eindelijk weer eens kletteren. De krekel is de kikker zeer erkentelijk voor zijn lessen in kwaken en de mus schrijft een bedankbrief in het zand. Zo klinkt er vaak `Dank je wel in het bos, voor alle cadeaus die de jarigen krijgen, en voor de hulp die ze elkaar bieden.
In Dank je wel komen alle gelegenheden aan bod waarbij eenieder bedankt kan worden.
-
Vijf jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en zijn eigen bevrijding uit het concentratiekamp Bergen-Belsen schreef Abel Herzberg zijn meesterlijke en aangrijpende overzicht van de Jodenvervolging in Nederland.Met bewonderenswaardig inzicht in de denkwereld van het nationaalsocialisme geeft hij zijn zienswijze op de nazitheorieën waaruit de Jodenvervolging en genocide voortkwamen. Zich tot grote lijnen beperkend, maar de lezer steeds met anekdotes bij de werkelijkheid betrekkend, beschrijft hij hoe de nazi's langzaam, stap voor stap, het net van de vernedering, de rechteloosheid, de ontmenselijking rond de Joden sloten.Wie dit bewogen, helder vertelde en goed doordachte werk leest, wordt niet alleen opnieuw geraakt door de geschiedkundige aardverschuiving van destijds, maar trekt onvermijdelijk parallellen met de huidige tijd.
Arnon Grunberg, die de bloemlezing Bij ons in Auschwitz samenstelde, verzorgde het nawoord bij deze uitgave, 75 jaar na verschijning.`De mildheid van Abel Herzberg is van meedogenloze aard. Mild is hij over de Joodse Raad, mild over het Nederlandse volk, op wat ambtenaren in Londen na. -
Pim pelt pinda's. Niet even, maar de hele dag! Dat moet van Pims gemene stiefoom Stef. Soms valt Pim in slaap, zo saai is zijn werk. Maar dan pakt stiefoom Stef zijn pinda-kanon, en schiet hij Pim wakker. Stiefoom Stef vindt dat reuze leuk. Maar Pim krijgt er genoeg van. Hij zint op wraak!
Een grappig en spannend verhaal voor beginnende lezers. -
Vanaf de vroegste tijden proberen mensen te begrijpen hoe hun wereld in elkaar steekt. Ze ervaren de werkelijkheid in het verloop van de tijd, in de afwisseling van dag en nacht, in de opeenvolging van de seizoenen. Maar toch is er steeds het vermoeden dat dit niet alles is, dat er achter die werkelijkheid een diepere waarheid verborgen ligt. En vervolgens gaan we daarnaar op zoek, we bedrijven `historie', zoals de vader van de geschiedschrijving, Herodotus, het noemde. Geïnspireerd door een schilderij van Francisco Goya is dit boek een zinderende zoektocht naar deze drie pijlers onder de interpretatie van onze wereld. Hoe we de tijd onderwierpen aan klok en kalender, om daar vervolgens onszelf aan te onderwerpen. Hoe we eeuwenlang de Bijbel als de ultieme waarheid beschouwden, met kettervervolging en heksenwaan als schaduwzijden daarvan. Hoe we ons van de Bijbelse waarheid hebben losgemaakt en de vrijheid gebruikten om nieuwe verhalen te maken, over complotten bijvoorbeeld en over spirituele krachten. En ten slotte is er de geschiedenis, waarin we onze collectieve herinneringen vastleggen, maar ook bepalen wat we beter kunnen vergeten.Gesteund door inzichten uit de evolutietheorie en de neuropsychologie wordt in De tijd, de waarheid en de geschiedenis een kleurrijk panorama gepresenteerd, met tal van wonderlijke anekdotes en merkwaardige inzichten.
-
Iedere dag jakkeren we door onze levens op weg naar... wat eigenlijk? Geluk? Verbinding? Zin? Hebben we de hoop daarop niet opgegeven toen we God dood verklaarden en ons wereldbeeld toevertrouwden aan de wetenschap? Als we realistisch zijn, weten we dat ons niets anders wacht dan het oneindige zwarte gat van de dood. De wetenschap zal ons niet redden... of toch? Want is het niet juist de sterrenkunde die ons vertelt dat wij allemaal uit dezelfde zeven elementen bestaan, gecreëerd in de gloeiende kern van een ster? Vertelt de biologie ons niet dat we met alle leven verbonden zijn door miljarden jaren evolutie? En toont niet juist de moderne natuurkunde aan dat onze ervaring van tijd - als een onverbiddelijke stroom van geboorte naar dood - een illusie is? Wat betekent dit allemaal voor ons leven? In Sterrenstof zijn wij deelt sterrenkundige Margot Brouwer het persoonlijke verhaal van diens levenslange existentiële zoektocht, en het hoopvolle wereldbeeld waar deze zoektocht toe leidde. Brouwers inzichtelijke synthese van moderne natuurwetenschap, Spinoza's filosofie en mystieke spiritualiteit uit oost en west kan ons bestendige troost bieden: diens boek biedt zicht op de peilloze diepten van ruimte en tijd - en op wie we werkelijk zijn.
-
`There are secrets in all families, you know.' Jane Austen
Bergen, Noord-Holland, 2022. Aan het begin van een lange, lome zomer verzamelen zich traditiegetrouw drie generaties van de familie Van Sanberg de Geer om de vakantie met elkaar door te brengen in hun vakantievilla Wampoe. De villa is genoemd naar de rivier waaraan de tabaksplantage stond die de bakermat was van het familiebedrijf en -kapitaal.De zomers zijn heilig, het samenkomen is een waardevolle traditie die iedereen koestert. Maar is alles wel zo pais en vree als het op het eerste gezicht lijkt? Onder de oppervlakte suddert de discutabele geschiedenis van het in Deli verworven familiekapitaal.Als kleinzoon Max, tegen de familietraditie in, in Utrecht gaat studeren en een dramatische gebeurtenis uit het verleden aan het licht komt, zet dat de familiebanden op scherp.
Wasdom is een meeslepende, verslavende en spannende familieroman over de aantrekkelijke én verstikkende kracht van bloedbanden, de schaduw van het verleden en de prijs die betaald wordt voor het verzwijgen van de waarheid. -
Opgroeiend in een Duits-Nederlands gezin raakte Bas von Benda-Beckmann al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij dertien was hoorde hij voor het eerst dat zijn oudtante Luise de weduwe was van Hitlers trouwste generaal, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld. Later volgden meer verhalen, zoals dat van Luises jongere zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.
Von Benda-Beckmann ging op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes, die de grote geschiedenis van zo dichtbij meemaakten. Hij stuitte daarbij op de anekdote over het kostbare tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families? -
`Speels, inventief en uitdagend. Het geschenk is uitgekookte politieke satire à la De hoofdstad van Robert Menasse, maar dan nog beter.' Tom Lanoye
Plots wemelt het in Berlijn van de olifanten. Algauw wordt duidelijk dat de dieren niet uit de dierentuin komen, maar een geschenk van de president van Botswana zijn. 20.000 olifanten heeft hij de Duitsers cadeau gedaan, als `dank' voor de verscherpte wetgeving met betrekking tot de invoer van jachttrofeeën.`Jullie Europeanen willen ons vertellen hoe we moeten leven. Misschien moeten jullie zelf maar eens proberen hoe het is om met megafauna samen te leven.'De bondskanselier zit met de handen in het haar: hij moet deze crisis snel en daadkrachtig aanpakken. Want straks zijn er verkiezingen en zijn politieke tegenstanders ruiken bloed... -
Na decennia waarin Nederland bloeide, braken omstreeks 1980 jaren aan waarin het opeens anders moest. De verzorgingsstaat was te groot: nutsbedrijven werden geprivatiseerd, de sociale vangnetten werden minder stevig. Niet iedereen deelde meer mee in de weelde. Het populisme bleek vervolgens een electoraal wondermiddel voor politieke avonturiers en bleef groeien. Na de verkiezingen van 2023 kwamen populisten zelfs in het middelpunt van de macht. De rechtsstaat, de cultuur, de wetenschap, de journalistiek, de economie en niet te vergeten vele duizenden immigranten worden er rechtstreeks door bedreigd. In Afscheid van het oude Nederland analyseert René van Stipriaan de diepere oorzaken van de ontevredenheid en de onverdraagzaamheid. Hij maakt pijnlijk duidelijk dat Nederland het niet meer alleen kan redden: de wereld is - door globalisering, digitalisering en doorgeschoten belangenpolitiek - zo complex en zo bedreigend dat we verbinding moeten zoeken met anderen die een beschaafde weg uit de chaos willen vinden.Afscheid van het oude Nederland beschrijft bovendien een politieke cultuur die zichzelf en de bevolking in het ongerede heeft gebracht. Dat het uur van de waarheid komt op een moment dat de wereld in brand begint te vliegen, maakt het niet eenvoudiger om hier iets aan te doen. Maar het zal moeten.
-
De eekhoorn moet afscheid nemen van de mier. 'Niet met gejammer en wat zal ik je missen en kom gauw terug en zo', want daar heeft de mier een hekel aan. Maar dat kan de eekhoorn niet beloven. Hij weet zeker dat hij aan de mier zal blijven denken en hem nooit zal vergeten.
In Maar niet uit het hart heeft Toon Tellegen de mooiste dierenverhalen over afscheid verzameld. -
Als Skandar en zijn vrienden aan hun vierde jaar op de Horst beginnen, worden de eenhoorns getroffen door een vreselijke vloek. De commodore grijpt zijn kans om zijn macht te vergroten en is vastbesloten om het geestelement uit te roeien. Skandar ziet nog maar één oplossing: hij moet het Chaoskampioenschap winnen. De tijd dringt voor Skandar, die vreest voor zijn leven. Kan hij de vloek stoppen voordat het Eiland voor altijd verloren gaat?
Het vierde deel in de bloedstollend spannende serie over Skandar, vol actie, magie, vriendschap en ontluikende liefde. -
`Iedereen is vroeg of laat jarig, eekhoorn, zei de mier, `iedereen. En daarom vieren de dieren regelmatig een verjaardag, maken ze een verlanglijstje, feliciteren ze elkaar van harte en geven ze de mooiste of bijzonderste cadeaus. Zou de houtworm zijn verlangde eikenhouten stoel krijgen? En hebben ze overal feestgevierd, op alle plekken, omdat nu ook eens het bos jarig was? In elk geval hangt het hele bos vol slingers en lampionnen.
In Gefeliciteerd staan de feestelijkste verhalen over jarig zijn, cadeaus krijgen en feestvieren bij elkaar.