Nijgh & Van Ditmar
-
Yeong-Hye lijdt aan afschuwelijke terugkerende nachtmerries waardoor ze van de een op de andere dag besluit te stoppen met het eten van vlees. Het wrede vlees-eten staat voor haar voor de wreedheid in de wereld van nu. Nadat haar echtgenoot haar verlaat wil ze niet liever dan zelf ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden de puurste levensvorm op aarde. Met een fabelachtige fantasie die ontsproten is uit de plantenwereld worden in De vegetariër de thema s menselijk geweld en mogelijke onschuld op bijzonder literaire wijze gecombineerd.
-
Een lange, hete winter brengt na een jaar afwezigheid weer een onweerstaanbare verzameling van Sylvia Wittemans scherpzinnige columns uit de Volkskrant. Vol humor neemt Witteman de lezer mee langs de absurditeiten en wonderlijke momenten van het dagelijkse leven. Of ze nu stilstaat bij het verband tussen schamele bosjes bloemen en het Britse koningshuis, wat ijsberen zouden vinden van papieren rietjes, of waarom achtjarigen de sterkste onderhandelaars zijn: elke column is een onverwacht feest der herkenning. Met haar gebruikelijke flair en relativeringsvermogen weet Witteman van elke alledaagse gebeurtenis een klein avontuur te maken. Deze bundel is onmisbaar voor iedereen die het leven door een komische bril wil bekijken en behoefte heeft aan een flinke dosis relativeringsvermogen.
-
In Hallo jongens! laat journalist en presentator Hanneke Groenteman in korte en scherpe stukken haar licht schijnen over haar leven toen en nu, over oud worden en jong blijven in de voortdurend veranderende wereld om ons heen. Hanneke blijft nieuwsgierig en kritisch, ook naar zichzelf, en schuwt humor en zelfspot niet. Hallo jongens! gaat over Audrey Hepburn en Johan Cruijff, over kranten lezen en podcasts luisteren, over oorlog en 4 mei vieren, over schaamte en verveling. Over het leven dus. Een prikkelend boek voor oud(er) én jong.
-
Romanschrijver Gyeong-ha reist op verzoek van haar vriendin In-seon - die door een ongeluk in het ziekenhuis terecht is gekomen - naar Jeju-eiland om zich over haar vogel te ontfermen die alleen thuis is achtergebleven. Het eiland, van 1948 tot 1954 het schouwtoneel van een burgeropstand die tienduizenden het leven kostte, wordt op dat moment geteisterd door een zware sneeuwstorm. Als Gyeong-ha eindelijk aankomt bij het huis van In-seon wordt zij geconfronteerd met het pijnlijke verleden van haar familie. De oom van In-seon wordt sinds het bloedbad vermist en haar moeder, Jeong-sim, wijdt sindsdien haar leven aan het terugvinden van haar vermiste broer. Ze reist het hele land door en weigert te accepteren dat ze haar broer wellicht nooit meer zal zien.
Een roman over de bloederige opstand op Jeju-eiland, over de reis van dood naar leven, over veerkracht en pijn maar vooral ook over onvoorwaardelijke liefde en het besef dat liefde noch rouw ooit zullen eindigen. -
Bijna veertig jaar is Jack Poels zanger van de Limburgse band Rowwen Hèze. Nog steeds woont hij in het dorp waar hij opgroeide. Hij kent er iedereen. Pogingen om er weg te komen, mislukken steevast. In De zachte zanger blikt hij terug op de gebeurtenissen die hem hebben gevormd. Op zijn jeugd in America, de vriendschappen, zijn familie. Op de beginjaren van Rowwen Hèze, hun landelijke doorbraak en hoe de vriendschap met de andere bandleden door de jaren heen een rode draad vormt in zijn leven.
-
`Sorry lieve mensen, daar ben ik nog! Ik kan er ook niet zoveel aan doen. De tachtig gepasseerd, maar toch weer het podium op. Ik weet natuurlijk zelf ook wel dat ik niet eeuwig door kan gaan. Daarom heet mijn theaterprogramma 't Houdt een keer op. En het is nu ook in boekvorm te krijgen. Dat heeft een groot voordeel voor de cabaretier: het publiek kan er niet doorheen hoesten. Dat was in mijn leven een elke avond terugkerende kleine ramp. Maar duizenden avonden achter elkaar is dat een grote ramp. Dit boek wordt een gezellige mix van kleine en grote rampen. Lezer, geniet in stilte.
-
Memoires van Nederlands bekendste verloskundige, de jaren 1986-1995In deze meeslepende vertelling is verloskundige Beatrijs Smulders op zoek naar de essentie van seksualiteit en liefde. Duizenden vrouwen hebben haar hun geheimen toevertrouwd. Duizenden vrouwen heeft ze bijgestaan op een keerpunt in hun leven. Het tweede deel van haar trilogie, Oogst, speelt zich af tussen 1986 en 1995. De carrière van de 34-jarige Beatrijs zit in de lift. Haar eigen liefdesleven komt echter niet van de grond. Wanneer de tijd begint te dringen neemt ze een drastisch besluit want één ding staat als paal boven water: het moederschap laat zij zich absoluut niet door de neus boren.
Oogst is een bloedeerlijke memoir waar elke vrouw zich aan kan spiegelen. Een boek dat je aan je dochter cadeau wil geven. -
Elk verhaal begint met een detail. Een verborgen detail, een onthullend detail, een detail dat altijd over het hoofd werd gezien. Na de dood van haar moeder ontdekt Pinkie een zorgvuldig bewaard pakket onder in het naaimandje. Meteen realiseert ze zich dat hierin de antwoorden liggen voor haar moeders zorgvuldig verzwegen Indische verleden. Het zoeken begint.
In Topologie van het naaimandje probeert een dochter de losgeraakte draden van haar moeders verhaal weer vast te maken, de gescheurde moeder-dochterrelatie te repareren en al schrijvend te verstellen wat was versleten. -
In januari 2023 begon bestsellerauteur Johann Hari zichzelf wekelijks met Ozempic te injecteren. Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetespatiënten, staat Ozempic inmiddels bekend als een wondermiddel voor gewichtsverlies. Maar zijn deze nieuwe afslankmedicijnen wel zo spectaculair als ze lijken? Met hulp van experts wereldwijd onderzoekt Johann Hari de effecten en hij ontdekt dat er naast de enorme voordelen ook twaalf significante risico's verbonden zijn aan deze medicijnen, en dat het gebruik ervan onze bestaande opvattingen over schaamte, wilskracht en genezing op de proef stelt.
Wondermiddel is een onmisbaar boek dat de grote veranderingen in de wereld van afslankmedicijnen duidt en ons de mogelijkheid biedt om onze disfunctionele relatie met eten, gewicht en ons lichaam te herstellen.
Over De aandacht verloren:
`Stop met wat je aan het doen bent en lees dit boek!' - Rutger Bregman`Hari schrijft als een droom. Hij is een verhalenverteller - maar ook een onvermoeibare onderzoeker[...] Lees dit boek en red je geest.' - Susan Cain
Over Verbinding verbroken:`Hoe meer mensen dit boek lezen, hoe beter de wereld eraan toe zal zijn.' - Naomi Klein`Hari stelt grote vragen en geeft grote antwoorden - antwoorden die veel te lang genegeerd zijn. Je kunt de grote vloek van deze tijd niet doorgronden zonder dit boek.' - The Guardian`Een geweldige en scherpe analyse van depressie en vervreemding.' - Hillary Clinton -
Judith is alcoholist, snuift cocaïne, rookt crack en is moeder. Door haar mateloze gebruik en haar keuze voor gewelddadige mannen in haar leven komt ze in beeld bij Jeugdzorg. Ze heeft hulp nodig, maar om hulp vragen betekent onherroepelijk dat de ernst van haar verslaving aan het licht komt. Judiths grootste angst is dat haar kinderen uit huis worden geplaatst.
Dit is het waargebeurde verhaal van Judith Blok. Een verslag van een leven in sneltreinvaart langs de afgrond. Zo dicht op de huid, dat het eronder kruipt. Zo eerlijk, dat je weg wilt kijken. Maar ook zo grappig en hartverwarmend, dat je dat niet doet. -
In 2010 verscheen Pil, waarin cabaretier Mike Boddé openhartig vertelde over de depressie die hem begin jaren negentig overviel en hoe humor en de farmaceutische industrie hem uiteindelijk door deze gitzwarte periode heen hielpen. Door schade en schande ontdekte Boddé echter dat het verhaal van zijn bestseller inmiddels achterhaald is. In dit nieuwe boek doet hij op een indringende manier verslag van de achtbaan waarin hij terechtkwam toen hij te horen kreeg dat alles in zijn hoofd net even anders blijkt te zitten.
Een eerlijk verhaal doorspekt met schaamte, woede en radeloosheid, maar zeker ook met humor. -
Op een middag in de nazomer had ze het gezien terwijl ze langs een afgelegen flatgebouw liep. Op de tweede verdieping was een vrouw bezig de was op te hangen, aan een rek buiten het balkon. Er ontsnapte haar een pluk wasgoed. Eén zakdoek zweefde omlaag, het langzaamst van alles, en belandde uiteindelijk op de grond. Als een vogel met half ingevouwen vleugels. Als een ziel die behoedzaam een plek zocht om neer te strijken.
Terwijl de verteller met een schrijversbeurs in Warschau verblijft, een besneeuwde stad vol tastbare littekens van het geweld uit het verleden, wordt ze achtervolgd door het verhaal van haar oudere zus, die slechts twee uur na haar geboorte overleed. Een gefragmenteerde verkenning van witte dingen is het resultaat - de bakerdoeken, die ook haar doodskleed waren, de melk uit haar moeders borsten die ze niet meer dronk, de blanco pagina waarop de verteller tevergeefs probeert het verhaal te reconstrueren - alles ontvouwt zich in een krachtig, poëtisch distillaat. Wit is een boek als geen ander. Het zijn gedachten over een kleur, over de kracht en de kwetsbaarheid van de menselijke geest, en pogingen om nieuw leven te vinden in de as van vernietiging.
Over De vegetariër:
`Ik zou zeggen dat u dit boek moet lezen.' - Arnon Grunberg in de Volkskrant
`Voor de fans van Murakami.' **** - Gazet van Antwerpen
`De vegetariër van Han Kang is een overtuigende, indringende roman.' - NRC Handelsblad
`De vegetariër is een wonderlijk boek, schurend en tegelijkertijd diep tragisch en ontroerend.' - de Volkskrant
`De bijna perverse verleiding van dit boek zit 'm [...] in de poëzie van de beelden. Ze zijn heftig erotisch en nogal beklemmend.' - De Groene Amsterdammer -
In 1964 werd v.v. FZO opgericht, een voetbalclub met een onwaarschijnlijke naam: Flats Zeist Oost. Cabaretier Jan Beuving - al dertig jaar lid - heeft bij het zestigjarig bestaan de beste verhalen opgetekend. Over gastspelers met proefverlof, over Henri die zijn vrouw op de middenstip ten huwelijk vroeg en over de ballen van Ome Bas - de gehaktballen, welteverstaan.Dit lijkt een boek over één vereniging, maar v.v. Flats Zeist Oost is een dwarsdoorsnede van de samenleving. Een hilarisch en ontroerend portret van een amateurvoetbalclub, van de mensen die zo'n club maken, en daarmee een liefdevolle ode aan alle vrijwilligers en verenigingen in het land.
-
In de zomer van 1959 verhuist een jong gezin - vader, moeder en vier meisjes - vanuit Amsterdam naar een nabijgelegen dorp in een gebied dat als Waterland bekendstaat. Ze zullen er tien jaar blijven wonen. Marieke, tweede dochter, duikt in haar herinneringen van opgroeien in een nieuwbouwwijk in het Nederland van de wederopbouw en haalt een zo goed als verdwenen wereld naar boven. Van de veilige beschutting van de kinderjaren, naar de eerste scheuren in het gezinsgeluk, tot het zich loswrikken van de adolescent. Een gezin als vele andere en net zo uniek.
-
Je bent alleen thuis. Het is avond. Als je even in de spiegel kijkt zie je iets vreemds. In je hals zit een bobbel, het lijkt op een onderhuids ei. Je schrikt. Buiten wordt het al donker. Je zegt tegen jezelf: ik ben veertig, ik leef gezond, het komt vast goed.
Averij is een beklemmend verhaal over een man die wordt geconfronteerd met een gevaar dat van binnenuit komt, een dreiging met een onzekere afloop. Hoe moet hij zich verhouden tot zichzelf en tot zijn omgeving, het bos dat hem omringt, de bomen die ogenschijnlijk kalm wiegen in de wind? -
Zuid-Korea, 1980. In de zuidelijke stad Gwangju vindt in de nasleep van de moord op de militaire dictator Park Chung Hee een studentenopstand plaats, die gevolgd wordt door brute represailles en een afkondiging van de krijgswet. Terwijl de veertienjarige Dong-ho tussen het almaar groter wordende aantal lichamen op zoek gaat naar zijn vriend Jeong-Dae, raakt hij verstrikt in omstandigheden die hij niet onder controle heeft en die uitmonden in een confrontatie met het leger.
Vijf jaar later houdt de militaire dictator Chun Doo Hwan het land in zijn greep. Zijn hardvochtige regime met een uitgaansverbod, censuur en politieagenten in burger heeft ervoor gezorgd dat de details van het bloedbad verzwegen blijven. Maar de doden, onbegraven achtergelaten en zonder dat er om hen gerouwd is, achtervolgen nog steeds de levens van de overlevenden, die nu hun eigen leven op het spel zetten door zich tegen het regime te verzetten.
In deze rijk gestructureerde klaagzang laat Han Kang een meesterlijke beheersing van toon zien, wanneer zij zich beweegt tussen de harde realiteit van onderdrukking, duisternis, onsamenhangende fantasie en de poëzie van het alledaagse. -
Men ziet creativiteit en kunstenaarschap meestal als een roeping voor die paar mensen die met dergelijke gaven geboren zijn. Gelukkig is dat niet het geval. Creativiteit is geen zeldzaam talent, maar een fundamenteel aspect van het mens-zijn. En het is voor ons allemaal weggelegd. Muziekproducent Rick Rubin heeft in de loop der jaren diep nagedacht over waar creativiteit vandaan komt en heeft geconcludeerd dat kunstenaarschap niet zozeer gaat over je specifieke output, maar veel meer over je relatie tot de wereld. Creativiteit heeft een plaats in ieders leven, maar wie dat wil, kan er meer ruimte voor maken.
Creatief zijn is een prachtige en genereuze studie die het pad van de kunstenaar belicht als een weg die we allemaal kunnen volgen. Rubin distilleert de wijsheid van een leven lang werken tot een heldere leeservaring en geeft ons handvatten hoe we onze blik kunnen verruimen om zelf beter te leren creëren. -
`Het is geen makkelijke tijd om slager te zijn. Vlees ligt onder een vergrootglas en het ambacht staat onder druk. De slager van Ronald en Jacques is een kritisch eerbetoon aan een van de oudste ambachten ter wereld en tegelijkertijd een mooi en lekker weglezend pleidooi voor minder en beter vlees.' - Samuel Levie
Biefstuk, een gehaktbal, leverworst, eendenbout, spareribs, jamón ibérico, lamskoteletten: vlees, in alle vormen en gedaanten. In de jaren '60 van de vorige eeuw begon de decadentie van de voorverpakte en voorgesneden stukken vlees die niemand meer herkende als onderdeel van een dier. We wilden graag vlees eten, maar niet steeds erop gewezen worden dat we daarmee dieren aten.
In interviews, reportages en verhalen schetsen Ronald Giphart en Jacques Hermus de geschiedenis, het heden en de toekomst van het slagersambacht en sporen ze de lezer aan om te kiezen voor beter en minder vlees, afkomstig van iemand met vakkennis. Maar daarvoor moeten er allereerst jonge slagers het hakmes weer oppakken. -
Clara Feij is in het mooiste huis van Amsterdam komen wonen, vindt ze zelf. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit? Huiswerk is een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn. Met grote precisie legt Marja Pruis de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.
-
De eenzaamheid van de kindertijd en de verwondering van de ouderdom, geziene films en gelezen boeken, psychoanalyse, huishoudelijke taken, politiek, wel of niet geloven in God: de korte essays in Nooit moet je me vragen gaan zoals we dat gewend zijn van Ginzburg over alle facetten van het dagelijkse leven, van hoog naar laag, van ernstig naar hilarisch. Ginzburgs toon is onderzoekend, eerlijk, streng en geestig en de essays lezen als pagina's uit het dagboek dat de auteur verklaarde niet bij te houden.
`Ginzburg lezen is als praten. Het liefst doe je dat met mensen, maar deze verhalen zijn een waardig alternatief.' - Trouw
Ginzburg geeft ons een nieuw sjabloon voor de vrouwelijke stem en hoe die moet klinken.' - Rachel Cusk -
Naast haar Volkskrant-stukjes, die al jaren trouw in de herfst gebundeld worden, schrijft Sylvia Witteman reeds tien jaar columns voor Libelle. Een gulle selectie verschijnt nu voor het eerst in boekvorm. In Klein huiselijk leed deelt Witteman behartenswaardige adviezen uit als: `Neem nooit een kat met lang haar. Echt niet. Ook niet wanneer hij/zij gratis is, zoals indertijd onze Lola.' Ze deelt bespiegelingen over interieurinrichting, waarbij de term `bohemanian chic' een goed inzetbare mantel der liefde lijkt voor schoorsteenmantels vol rommel, souvenirs van reizen, een opgezette fret in gevecht met een slang, en een goudkleurig bord met daarop de fraaie spreuk `De schoonste naam op 't wereldrond/Het schoonste woord uit menschen mond/Is Moeder'.Er zijn drie kinderen met eeuwig weerwoord, en, naarmate diezelfde kinderen steeds uithuiziger worden, de intiemere band met spullen. Zo is er sprake van broodrooster-overspel, rouw om de dood van een pepermolen en gesprekken met huisraad. `Zoek ik een vervanging voor het drukke gezinsleven dat in wat kalmer vaarwater komt? Zeg ik dáárom tegen een zak met een half gesneden volkoren erin: "Wat ben jij slordig opengescheurd"?' Dit alles en veel meer, gelardeerd met herinneringen aan haar eigen gecompliceerde jeugd en het gezinsleven van weleer.
-
Zonder slaap ben ik het noodlot voor
Mirthe Frese
- Nijgh & Van Ditmar
- 12 September 2024
- 9789038807065
Vannacht blijf ik op, doorwaak ik de uren, totdat de zon opkomt en Sam precies 9 jaar en 178 dagen oud is. Zodat ik zeker weet dat hij een kind met een moeder is, een moeder die nog leeft.
Terwijl haar gezin slaapt, houdt een moeder zich wakker, uit angst voor een herhaling van het lot. Wat aanvankelijk niet meer is dan het doorwaken van de nacht, verandert in een dwaling door nachtelijk Amsterdam. Een ondergrondse tattooshop, een gesloten jazzcafé en een eenzame steen in het Namenmonument, brengen haar uiteindelijk bij de plek die ze zo lang heeft ontlopen.
Hoe kun je erop vertrouwen dat het verleden zich niet in jou herhaalt en hoeveel zeggenschap heb je in het leven om je eigen keuzes te maken? In eigenzinnig proza verweeft Mirthe Frese rouw met Chanoeka, pekingeend en Susan Sontag. -
Dit is een boek over ziek worden. Over de weg kwijtraken en alle hoop verliezen. Over het gevoel dat we onszelf en iedereen teleurgesteld hebben. Maar het is ook een boek over beter worden. Over de draad weer oppakken, nieuwe vormen van zingeving ontdekken en de terugweg naar verbinding en vreugde vinden.Alain de Botton neemt ons mee op zijn reis naar een gezonde geest; van crisis tot herstel, van de momenten waarop we beseffen dat het allemaal te veel wordt tot de dagen dat we eindelijk het gevoel hebben weer in balans te zijn. De kunst van het helen is zowel een bron van kameraadschap op onze eenzaamste momenten - of het nu gaat om een relatiebreuk, een tegenslag in onze carrière of om alledaagse zorgen - als een praktische gids om wanhoop om te zetten in hoop. We volgen allemaal onze eigen route naar herstel. Dit boek is voor iedereen die grip op de zijne wil krijgen.
-
WINNAAR VAN HET GOUDEN KOOKBOEK 2020
Hoe maakt u alles? En helemaal zelf? Met Yvettes kenmerkende geïllustreerde stap-voor-stapuitleg van de gerechten en sluitende receptuur gaat dit zeker lukken: van een simpele dressing tot huisgemaakte, dampend verse tortilla's, van zelfgemaakte gnocchi van elk soort groente tot fluks ingelegde radijsjes. Home Made Basics is een boek dat een vaste plek gaat krijgen in uw keuken. Alle recepten spetterend gefotografeerd om zo met de opgedane kennis oermakkelijke dagelijkse kost te bereiden.
Met Home Made Basics heeft Yvette van Boven een inspiratieboek voor iedereen gemaakt: voor jong of al iets ouder, voor iedereen die graag de basis van het koken wil leren en alles zelf wil kunnen maken. Met de recepten uit dit boek zet u het hele jaar door vers, helemaal zelfbereid, gezond en origineel eten op tafel. Met veel aandacht voor groentegerechten, is Home Made Basics een modern doe-het-zelf-kookboek en een waardige opvolger van het tien jaar geleden verschenen Home Made.
Uit het juryrapport van Het Gouden Kookboek 2020:
'Home Made Basics is gul en gevuld met prachtige combinaties van ingrediënten, eten dat je wilt maken, met veel, heel veel groenten. Traditie en trend zijn moeiteloos gemixt. Het leest heerlijk: je hoort Yvette tegen je praten, alsof ze naast je in de keuken staat. Op allerlei manieren geeft Home Made Basics een kijkje in haar Ierse en Nederlandse keuken. Yvette ontwikkelt, schrijft, illustreert, geeft vorm, maakt haar eigen lettertype. Ze is een onvermoeibare duizendpoot. Oof doet de rest, niet onbelangrijk, met sfeervolle fotografie waardoor je alles wilt eten en maken en je gelijk op reis wilt naar Ierland.
We kennen dit van Yvette, maar Home Made Basics is ongeveer drie kookboeken in één. Het vertegenwoordigt alles wat zelf koken tot een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten. Dit is zo'n boek dat je ook aan je kinderen wil geven als ze het huis uit gaan. Hier wil je de dag, de maand en het jaar mee door.