'De ontwortelden' van Catherine Bardon is het eerste deel van een prachtig familie-epos. Het is 1931 en in Wenen ontmoet de joodse journalist Wilhelm de liefde van zijn leven, Almah. Ze trouwen, maar hun huwelijksgeluk wordt al snel overschaduwd door het opkomende antisemitisme.
Maar er is een manier om hieraan te ontsnappen: met een visum naar de Dominicaanse Republiek, in ruil voor gratis arbeid. In de tropische jungle, ver van hun comfortabele intellectuele leven in Oostenrijk, moeten Wilhelm en Almah proberen opnieuw te wortelen.
'De ontwortelden' is het niet eerder vertelde verhaal van een kleine groep ontheemden, die een Joodse kolonie sticht in de Dominicaanse Republiek.
Voor het eerst vertelt Arthur Japin over de hond die hem heeft opgevoed en twee puppy's die zijn kijk op het leven bepalen. Grote thema's als liefde, hoop, moed en vriendschap komen aan de orde. Herkenbaar voor groot en klein, troostend, aangrijpend en toegankelijk. Een wonderschoon verhaal over hondentrouw, avontuur en vrolijkheid, voor iedereen die van het leven houdt. Martijn van der Linden werd bekroond met een Bronzen Penseel voor zijn prachtige illustraties in kleur. Ze brengen Kellie, Trip en Basso tot leven en nemen je mee naar een wereld van kwispels, modderpoten en vooral veel liefde.
`"Voor liefde heb je je verstand niet nodig." Dit is nu typisch zoiets wat ik van Trip heb geleerd. Trip was mijn tweede hondje. Wanneer ik zulke dingen zeg, dat je beter je hart kunt volgen dan je hoofd, dan hoor je eigenlijk hém praten.' - Arthur Japin, Honden voor het leven
`Ik heb mijn hele leven honden gehad, van basset tot buldog en van sint-bernard tot cockerspaniël. Dankzij dit heerlijke verhaal zijn ze allemaal weer even terug.' - André van Duin
`Een ontroerende, persoonlijke ode aan de magie van honden en hun onvoorwaardelijke liefde, verpakt in prachtige levenslessen.' - Jochem Myjer
`Een heel mooi, lief boek voor iedereen. Heerlijk voor hondenliefhebbende kinderen en hun ouders. Een must-read waar je blij van wordt.' - Saskia Noort
'Alles waar ik van houd valt in dit boek samen: het prachtige taalgebruik van Arthur Japin, de puurheid van honden, het mooie maar soms ook rauwe van het leven en de onvoorwaardelijke liefde. Een troostrijk boek vol wijsheden om te koesteren. Het heeft me ten diepste geraakt.' - Sacha Gaus
In We hebben het geweten van Catherine Chidgey is Greta Hahn net verhuisd, samen met haar man en zoon. De beste timmerlui en meubelmakers uit Europa spannen zich in om van dit nieuwe huis een paleisje te maken. Greta is dan ook vooral bezig met het uitzoeken van nieuwe gordijnen. De reden van deze verhuizing is wat minder feestelijk: echtgenoot Dietrich Hahn heeft een nieuwe positie als kampcommandant in Buchenwald.
Als Greta onverwacht afhankelijk wordt van een gevangene kan ze niet langer wegkijken. En ook haar man heeft het moeilijk: hij wordt geconfronteerd met een corruptieschandaal, terwijl hijzelf ook ook niet brandschoon is - maar verricht hij niet een goede daad uit liefde voor zijn vrouw?
In De vijf wonden brengt Kirstin Valdez Quade de New Mexicaanse familie Padilla tot leven in de worsteling om een waardig bestaan.
Amadeo Padilla is een 33-jarige werkloze alcoholist. Hij heeft de hoofdrol gekregen in de Goede Vrijdag-processie en bereidt zich daar fanatiek op voor, hopend dat dit zijn persoonlijke verlossing zal betekenen.
Maar dan staat zijn hoogzwangere dochter op de stoep, die een beroep doet op zijn zorg. Ondertussen probeert zijn moeder geheim te houden dat ze niet meer lang te leven heeft. En dan is er nog oudoom Tíve, wiens goedkeuring niemand kan wegdragen.
De vijf wonden is een gewaagd en ontroerend verhaal over het diep-menselijke verlangen naar heling en vergeving.
`De bijenhouder van Aleppo' van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.
Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: `Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'
Christy Lefteri is geboren en getogen in Londen. Ze is de dochter van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en werkte als vrijwilliger in het Unicef-opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene, waar het idee voor `De bijenhouder van Aleppo' geboren werd.
`Dit is een roman van internationale betekenis. Sterk uitdagend, hij blijft je bij en opent je ogen.' - Heather Morris, auteur van `De tattoeëerder van Auschwitz
Het vonkenpaleis van Nadia Hashimi gaat over Sitara Zamani, het tienjarige dochtertje van de rechterhand van de president van Afghanistan. Het is 1978 en het leven is goed in Kabul, totdat er een coup wordt gepleegd door de communisten. Sitara's gehele familie wordt vermoord en alleen zij blijft over, gered door Shair, een wachter van het paleis.
Sitara wordt geadopteerd door een Amerikaanse diplomate, die haar meeneemt naar Amerika waar ze opgroeit en al haar tijd steekt in haar studie geneeskunde en baan als chirurg.
Maar dertig jaar na die fatale nacht in Kabul komt ze op de operatietafel een oude bekende tegen: Shair. Hij heeft haar gered, maar is hij ook onschuldig? Wat heeft hij te maken met de dood van haar familie?
In `Het rupsenhuis' van Jeanine de Vries komt de Amsterdamse Jael door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian.
Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.
De verdwenen meisjes van Willowbrook van Ellie Marie Wiseman gaat over de tweeling Sage en Rosemary Winters. Sage en Rosemary lijken ontzettend op elkaar, maar Sage heeft altijd geweten dat er iets met haar zusje aan de hand was, dat ze beschermd moest worden. Nadat Rosemary overleden is aan een longontsteking mist Sage haar verschrikkelijk.
Maar als Sage zestien is ontdekt ze dat haar zusje helemaal niet overleden is. Ze is lang geleden naar de grimmige Willowbrook State School gestuurd, een instelling voor kinderen met een beperking. Sage gaat op onderzoek uit, vastbesloten haar zusje te vinden. Maar als ze eenmaal binnen is blijkt Rosemary spoorloos verdwenen...en denkt iedereen dat zij Rosemary is. Kan ze ooit nog ontsnappen?
`De hemel is van blik' van Keisha Bush is een roman over kinderuitbuiting in Senegal. Door een onbekende koranleraar worden Ibrahimah en Etiènne meegenomen vanaf het platteland naar de stad Dakar. De ouders van de zesjarige Ibrahimah zijn ervan overtuigd dat hij met zijn neef Etiènne naar de koranschool gaat, maar als de jongens in de stad zijn aangekomen, worden ze de straat op gestuurd om te bedelen en de zakken te vullen van maraboet Ahmed, de koranleraar. Hun bittere lot kent twee kanten: ze moeten zowel de wrede maraboet binnenshuis als het rauwe bestaan op de straat overleven. Alleen wanneer ze elkaar beschermen en voor elkaar opkomen, maken ze een kans om heelhuids naar hun ouders terug te keren. De hoop dat ze op een dag weer herenigd zullen zijn met hun familie, is het enige wat de jongens op de been houdt.
`Het witte meisje' van Tony Birch is een literaire roman over het verwoestende Australische beleid van de jaren zestig om inheemse kinderen uit hun families te verwijderen.
Odettes dochter verdwijnt en laat haar kleindochter Sissy bij haar achter. Dat is niet zonder gevaar: de autoriteiten zijn op zoek naar Aboriginal-kinderen om ze bij hun families weg te halen, maar Odette slaagt erin onder de radar te blijven.
Maar dan arriveert er een nieuwe politieagent in het Australische plattelandsstadje, vastbesloten om de wet te handhaven. Odette zal alles moeten riskeren om Sissy te redden.
In Zonder ons geen nieuwe dag van Liesbeth Goedbloed dwaalt Raaf samen met zijn duif door Rotterdam. Zijn moeder is nog maar net overleden en nu hij is wanhopoig op zoek naar zijn vader, die een tijdje geleden is vertrokken en alleen een nietszeggend briefje heeft achtergelaten.
Onderweg verzinkt Raaf in gedachten, over toen zijn moeder nog leefde en zijn vader nog thuis was, en heeft hij oog voor alles wat hij op zijn tocht tegenkomt. Samen met zijn vriendinnetje Jana belandt hij op het schip van een vriend, maar daar wordt de sfeer langzaam grimmiger.
In Zonder ons geen nieuwe dag smelt de onschuld van Raaf samen met het ruwe, nachtelijke leven in de haven van Rotterdam.
De rand van de wereld van Andrew J. Graff is een avontuurlijke coming-of-ageroman. Wanneer de tienjarige Fish zijn beste vriend Bread te hulp schiet omdat zijn vader hem mishandelt, loopt dit helemaal verkeerd af. De twee jongens denken dat ze een moord hebben gepleegd en vluchten de ruige bossen van Wisconsin in, op weg naar de vader van Fish. Ondertussen proberen de volwassenen hen te vinden. Wat volgt, is een meeslepende zoektocht met thema's als hoop en verlies dat zich aftekent tegen het onstuimige landschap van de Upper Midwest.
Een meeslepende, grootse roman. - The New York Times
Een meeslepend avontuur vol gevaar, moed en humor. - Richard Russo
'Rusteloze grond' van Claire Fuller is een indringende roman over twee mensen die ten onder gaan aan de bureaucratie en systemen van de maatschappij.
De tweeling Jeanie en Julius zijn altijd anders geweest. Ze zijn de vijftig al gepasseerd en wonen nog steeds bij hun moeder Dot op het platteland, in afzondering en armoede. Er is een `afspraak' met de eigenaar dat ze nooit huur hoeven te betalen en ze verbouwen (en doden soms) alles wat ze nodig hebben voor hun levensonderhoud in hun grote tuin. In het huisje is het vredig en wordt er muziek gemaakt. Maar dan sterft Dot plotseling en stort hun wereld in. Stukje bij beetje komen de geheimen van hun moeder aan het licht, waardoor alles wat Jeanie en Julius dachten te weten over hun leven op losse schroeven komt te staan.
'Een ontroerende, schrijnende roman.' - Jaap Robben, auteur van Birk
`Zo scherp, zo buitengewoon briljant dat ik de roman met ingehouden adem heb gelezen, verbluft door Fullers meesterschap en precisie.' - Lauren Groff, auteur van Furie en fortuin
`Zangvogels' van Christy Lefteri, bekend van `De bijenhouder van Aleppo', is een geëngageerde roman waarin migranten in het Middellands Zeegebied een stem krijgen. Nisha is op Cyprus huishoudster bij Petra en haar dochtertje, terwijl ze haar eigen dochtertje in Sri Lanka probeert op te voeden via haar telefoon. Yiannis vangt als stroper illegaal kleine trekvogels op Cyprus, maar droomt stiekem van een leven samen met Nisha. Als Nisha op een dag spoorloos is verdwenen, gaat Petra naar haar op zoek. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze de duistere kanten van het migrantenbestaan.
`Door het lezen van dit boek kijk je voorgoed anders naar het vluchtelingenprobleem. Deze roman raakt je volop.' - Gerda Aukes van Boekhandel Den Boer in Baarn over `De bijenhouder van Aleppo'
`Ontroerend, hartverscheurend, liefdevol en met een glimpje hoop.' - Boekhandel Verkaaik in Gouda over `De bijenhouder van Aleppo'.
In deze meeslepende historische roman van bestsellerauteur Irma Joubert ontworstelt een Afrikaans meisje zich aan haar arme milieu en gaat als advocaat de confrontatie aan met het dorp - en met de liefde van haar leven.
Pérsomi woont in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Het gezin is een typisch 'bijwonersgezin': arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor de vuiligheid en het gebrek aan beschaving bij haar thuis. Als ze een beurs krijgt om naar school te gaan en later naar de universiteit, krijgt ze de kans om aan haar milieu te ontsnappen.
Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving zet ook hun relatie op scherp. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi als advocaat voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen leidt tot een directe confrontatie met haar dorp - en met Boelie.
Een tijdloos verhaal vol hartzeer en triomf in Zuid-Afrika aan de vooravond van de apartheid.
Het is 1905 - Midden in de nacht, in het diepste geheim, moeten de kleine Hildegard en haar ouders vluchten van hun landgoed. De Russen komen! Voor het eerst merkt Hildegard hoe afschuwelijk oorlog is. Haar kindertijd is voorbij.
Jaren later - Hildegard worstelt om de man lief te hebben die haar vader voor haar heeft uitgekozen. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt in hun nieuwe woonplaats Berlijn de kleine Esther geboren. Maar als haar man en zonen zijn vertrokken naar het front en de bommen op Berlijn beginnen te vallen, zijn Hildegard en Esther op zichzelf aangewezen. Elke nieuwe dag wordt getekend door verwoesting, honger en kou. Ternauwernood slaagt ze erin zichzelf en haar dochtertje in leven te houden.
Als ook deze oorlog ten einde is, zit Hildegard tussen de scherven van haar leven. Verscheurd door verlies neemt ze een moedig besluit.
Een ontroerende historische roman over de strijd van een moeder die vecht om een toekomst voor haar dochter.
'Hildegard' is het eerste deel van een nieuwe trilogie.
De Zuid-Afrikaanse Irma Joubert was jarenlang docent geschiedenis. Nu schrijft ze historische romans die de harten van tienduizenden lezers hebben veroverd, zowel in Zuid-Afrika en Nederland als in Duitsland en de Verenigde Staten.
www.irmajoubert.com
'Het meisje uit het verscholen dorp' van Irma Joubert vertelt het aangrijpende oorlogsverhaal van de jonge Mentje.
Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg - behalve Mentje.
Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?
'Een ode aan overlevers. Aanrader!' - Libelle
'Een heerlijk leesbaar, spannend en boeiend verhaal.' - EO Visie
`Wie omkijkt' van Jeanine Cummins is een onvergetelijke roman over misdaad, onrecht en de onvoorstelbare kracht van moederliefde.
Een binnenplaats in Acapulco, Mexico. Een familiefeestje. Een gruwelijke aanslag. Alleen Lydia en haar achtjarige zoontje Luca overleven, en moeten onmiddellijk zo ver mogelijk wegvluchten om uit de greep van het drugskartel te blijven. Wat volgt is een adembenemend vluchtverhaal: dwars door Mexico, bovenop de goederentrein die ook wel `het Beest' wordt genoemd, op weg naar de Amerikaanse grens.
`Ik daag je uit: lees de eerste zeven pagina's en leg het boek weer weg. Het gaat je niet lukken. Ongelooflijk, wat een boek!' - Stephen King
`Een heftige, ijzersterke roman. Een eyeopener.' - Tracy Chevalier
De sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson is een roman vol spanning en drama over twee Iraakse vrouwen en een Australische ambassadeursvrouw ten tijde van het regime van Saddam Hussein, voor de liefhebbers van De bijenhouder van Aleppo.
Als kinderen waren dorpsmeisje Huda en Rania, dochter van de sjeik, hartsvriendinnen. Nu is Huda secretaresse op de ambassade van Australië. De geheime politie dwingt haar om een vriendschap te sluiten met ambassadeursvrouw Ally. Angst en dreiging nemen steeds meer toe in Bagdad, waar de levenspaden van Huda, Rania en Ally elkaar kruisen. De drie vrouwen beseffen: als ze zichzelf en hun kinderen in veiligheid willen brengen, moeten ze grote risico's nemen en elkaar blindelings vertrouwen. Welke offers zijn ze bereid te brengen om hun geliefden te beschermen?
In de culturele roman `Het spiegelwoordenboek' keert Tara June Winch terug naar haar eigen Wiradjuri-roots en laat ze de verwevenheid van taal, traditie en identiteit zien. Auguste, een jonge vrouw van Aboriginal-afkomst, besluit naar Australië te reizen voor de begrafenis van haar opa. Hier gaat ze de strijd aan met machtige partijen die haar dorp en daarmee de taal en cultuur van haar mensen dreigen te vernietigen. Auguste ontdekt dat haar grootvader een boek over de cultuur van hun volk aan het schrijven was - en dat dit misschien wel de sleutel is tot het behoud van alles wat haar lief is.
`Een baanbrekende roman voor zwart en wit Australië.' - Richard Flanagan, Man Booker Prize-winnend auteur van `De smalle weg naar het verre noorden'
`Een zeer origineel fictiewerk van een van onze meest opwindende hedendaagse schrijvers.' - Juryrapport NSW Premier's Literary Awards
`Een buitengewoon verhaal vol wreedheid, ontwrichting, liefde en veerkracht, dat glanst en schittert door Winch' rijke proza.' - Juryrapport Prime Minister's Literary Awards
`Een oneindig land' van Patricia Engel is een literaire roman over het lot van Colombiaanse migranten in de VS.
Talia zit opgesloten in een justitiële inrichting voor adolescente meisjes in de bergen van Colombia. Ze moet dringend terug naar Bogotá, waar haar vader op haar wacht met een vliegticket naar de Verenigde Staten.
Talia móét op tijd terug zijn, want anders loopt ze haar kans mis om herenigd te worden met haar moeder, broer en zus, van wie ze al twaalf jaar gescheiden is...
`Een oneindig land' is een actueel en tegelijk tijdloos verhaal over een gezin dat de hoop op hereniging altijd levend houdt.
'De nazi's kenden me bij naam' is het levensverhaal van Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau en onmogelijke keuzes moest maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda's leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren.
Dit verhaal is gebaseerd op Magda's persoonlijke verhaal en aangevuld door het zorgvuldige onderzoek van haar dochter Maya Lee. Het is een indrukwekkende vertelling die een beeld schept van moed en veerkracht van de menselijke geest en is een inspiratie om te blijven geloven dat het goede zelfs in de meest vreselijke situaties kan standhouden.
De slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog verspreidt zich tot diep in Zuid-Afrika. De politieke tegenstellingen in dat land ontwrichten ook het hechte Afrikaner gezin Fourie. De sfeer in huis wordt om te snijden. De gevoelige Klara, die een goede vriend verloor bij de slag om El Alamein, probeert de vrede in haar familie te bewaren.
Dan wordt op de plaas van Fourie een Italiaanse krijgsgevangene tewerkgesteld gevangengenomen bij El Alamein.
Tegen wil en dank groeit er bij Klara een verschrikkelijke woede tegen deze vreemdeling. Terwijl de Italiaan moet meebouwen aan een grote brug, wordt de kloof tussen de leden van het gezin Fourie steeds groter.
'Dit boek leg je pas aan de kant als je het in een adem hebt uitlgelezen.'
Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink
Lees verder »
Dit boek staat boordevol prachtige kerstverhalen, om voor te lezen tijdens een kerstviering of om zelf te lezen in een hoekje van de bank, met warme chocolademelk en een kerstkransje. Er staan ontroerende verhalen in, maar ook grappige, spannende en verrassende verhalen, lang en kort. De verhalen zijn geschreven voor kinderen van 4 tot 12 jaar, maar iedereen kan meegenieten: kleine en grote kinderen, jonge en oude mensen, jongens en meisjes, mannen en vrouwen.
Dit stevige gebonden boek biedt de mooiste kerstverhalen voor kinderen!
Ideaal voor leerkrachten, jeugdleiders of ouders die kinderen met kerst iets bijzonders willen meegeven.
Lees verder »