Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016
"Ga naar buiten met een filosoof en de natuur ziet er ineens heel anders uit" - NRC Kester Freriks
Filosofische wandelingen' is een inspirerende gids voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en filosofie. In dit boek koppelt landschapsfilosoof Eric Brinckmann tien Nederlandse landschappen aan historische thema's en laat zien hoe het denken zich in de loop der eeuwen heeft verhouden tot de ruimte. Het resultaat is een veelzijdige mix van filosofische essays, wandelingen, historische feiten, anekdotes & citaten.
- Filosofische essays en historisch materiaal gekoppeld aan wandelingen in de natuur
- Biedt 10 wandelroutes door Nederland (8 - 17 km), wandelinstructies en kaarten
- Thema's en voorbeelden: schilderkunst, religieus erfgoed, mystiek, natuurbeleving, natuurbeelden, natuurbeschouwing, schoonheid, vergankelijkheid, ruimte
- Tal van historische anekdotes, feiten en treffende citaten
- Geïllustreerd met 10 mooie sfeerbeelden
Uit de pers
"Ga naar buiten met een filosoof en de natuur ziet er ineens heel anders uit. We moeten leren landschaplezend te lopen, vindt wandelwijsgeer Eric Brinckmann" - NRC next >> Kester Freriks
"Wandelen herstelt de relatie met de natuur[] Juist omdat Brinckmann nergens belerend is en hij ons steeds uitnodigt om met hem mee te wandelen door de velden en door de geest, is Filosofische wandelingen' een heerlijk boek. Het wakkert niet alleen de liefde voor de natuur aan maar ook de liefde voor de geschiedenis en filosofie. Wie de tien wandelingen heeft gelezen of gelopen, voelt zich verkwikt en verrijkt." iFilosofie#17
Dit boek bevelen we van harte aan voor een ieder die, naast de feitelijke beleving van natuur en landschap, ook geïnteresseerd is in hoe de mens daar in stond en staat [] We leven in Nederland in twee werelden: een van de planning, e-mails, kantoorlandschappen waarin je met de lift naar B2-96 gaat, onderzoeksprojecten. In principe goed geregeld en onder controle. De andere is waar de mens weinig invloed op had en heeft - in de natuur gelden andere regels [] Filosofische wandelingen' is geen wandelgids, maar een bijzondere gids bij de wandeling. Plotseling ga je de natuur heel anders beleven.'' - review MergenMetz
Er zijn nogal wat boeken waarin onze omgang met de natuur', van de Grieken tot nu onderzocht wordt. Bijna altijd gebruiken de auteurs dezelfde standaardwerken die worden door gevlooid om alles (weer eens) op een rijtje te zetten. Of zo'n boek toch interessant wordt, is afhankelijk van wat de auteur zelf inbrengt. Dat kan een specialisme zijn of een nieuwe invalshoek. In Filosofische Wandelingen' van Eric Brinckmann is er sprake van beide Marcel van Ool - BuitenPlaatsen
Wat is evolutie? Wat is het nut van biodiversiteit? Hoe erg is het als soorten uitsterven? Daarover is tegenwoordig veel discussie. De meesten zien dit als een moreel dilemma. Dit essay laat zien dat je deze onderwerpen wel degelijk op een natuurwetenschappelijke manier kunt benaderen.
Want wat is eigenlijk nut? Wat is evolutie en leven? Wat is biodiversiteit? Wat is het belang van de mens? Volgens de auteur moeten we anders naar het begrip evolutie kijken. Als we dat doen volgt evolutie voorspelbare patronen, en zouden we de volgende stap in de evolutie kunnen voorspellen?
Door zijn verrassende antwoorden en prikkelende voorspellingen zet de auteur zijn lezers op scherp. Hij nodigt uit tot een nieuw soort discussie, niet alleen academisch, maar juist ook gericht op een praktische toepassing in de natuurbescherming.
Interessant voor biologen en natuurbeschermers, filosofen en toekomstdenkers, onderzoekers en studenten, politici en beleidsmakers. Voor iedereen die nadenkt over de natuur en het leven.
Mens en natuur, biologie, biodiversiteit, evolutie, evolutietheorie, natuurfilosofie, filosofie, natuurbeheer, natuurbeleid, geschiedenis, toekomst, Plastic Panda's
What use is biodiversity, and does it matter if species die out? These controversial questions arouse considerable debate. Most people believe they represent a moral dilemma, but The Pursuit of Complexity shows that it is possible to explore them in a scientific way.
Author Gerard Jagers op Akkerhuis takes us back to the underlying fundamental questions: What actually is usefulness, or utility? What is evolution? What is life? What is biodiversity? And how important are human beings in all this? According to him we have to look at evolution in an entirely different way. If we do that we see that it follows predictable patterns, and that it is possible to anticipate the next stage in the evolutionary process.
His surprising answers and provocative predictions keep the reader in suspense. He invites us to engage in a new type of discussion, one that encompasses not only the scientific and philosophical issues, but also their practical implications for nature conservation.
The Pursuit of Complexity is written in clear terms for a broad audience, from biologists and nature conservationists, philosophers, futurists, researchers and students to politicians, policymakers and anyone with an interest in nature and curious about what constitutes life.
Keywords: evolution, biodiversity, human and nature, nature philosophy, nature conservation, biology, nature, science