Een veelzijdig boek over historische en recente ontwikkelingen in de vegetatie- en plantengeografie. Behandelt o.a. de Europese en mondiale verspreiding van vaatplanten, plantengeografie in Nederland, halfnatuurlijke graslanden, hotspots van plantendiversiteit en effecten van klimaatverandering.
Het is een boek waarin de meest uiteenlopende vragen aan de orde komen. Waarom bijvoorbeeld groeit de Nothofagus, een oeroud geslacht dat al bestond ten tijde van Gondwanaland, wel in Zuid-Amerika en Australië maar niet in Afrika? Welke planten kunnen we in Nederland verwachten als het warmer wordt? En hoe verandert de Europese en mondiale verspreiding van planten?
'Grenzen in beweging' geeft een boeiend overzicht van de historische en recente ontwikkelingen in de vegetatiegeografie. Interessant voor ecologen, floristen, studenten en gewone plantenliefhebbers. Toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd met talrijke kaarten, tekeningen, tabellen en grafieken. Inclusief uitgebreide literatuurverwijzingen.
Dit boek is het 1e deel van een reeks Vegetatiekundige Monografieën, een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Wageningen.
De eindredacteuren, Joop Schaminee en Eddy Weeda, vertegenwoordigen samen vele decennia aan plantenecologische ervaring.
Natuur, planten, ecologie, vegetatiekunde, plantengeografie, planten, flora, fauna, natuurontwikkeling, natuurbeheer, natuurherstel, biodiversiteit, plantenbiologie, evolutie, bioglobalisering
Iep of olm vertelt het verhaal van een markante boom in het licht van 7500 jaar Europese cultuurgeschiedenis: een historisch overzicht van iepen in stad en landschap. Beschrijft herkomst en gebruik, oude en nieuwe variëteiten, de iepziekte en presenteert nieuwe gegevens. Interessant voor vakmensen en liefhebbers van bomen.
De iep is bij uitstek een boom tussen de mensen. Zijn bast leverde touw, zijn het hout was lang onmisbaar voor pijl-en-boog; de iep diende als veevoer en ondersteunde zelfs de wijnbouw. Boeiende mythen waren gebaseerd op dit veelzijdige gebruik. Maar toen kwam de iepenziekte die een ongekende ravage aanrichtte.
Nederlandse biologen ontsluierden de ziekte, die daardoor de internationale naam 'Hollandse iepenziekte' kreeg. Gelukkig is de ziekte nu beheersbaar. Er komen veel nieuwe variëteiten op de markt. De iep is herontdekt en bezig zijn plaats in stad en landschap weer in te nemen.
Iep of olm beschrijft oude en nieuwe variëteiten en gaat ook in op insecten, mossen en paddenstoelen, die van de iep afhankelijk zijn. Verrassende gegevens en talrijke illustraties staan garant voor veel lees- en kijkplezier.
Een inspiratiebron voor liefhebbers van bomen en een belangrijk naslagwerk voor vakmensen.
Trefwoorden: ulmus, bomen, bomenboek, iepenziekte, iepziekte, iepen, cultuurlandschap, landschap, cultuurhistorie, soorten bomen, boomsoorten, landschapsbeheer, Nederland, Belgie
Dit is niet het zoveelste mooie fotoboek over het waddengebied. Dit boek is nieuw, wild, vrij, modern en vitaal als het wad zelf. Het laat ook de kwetsbaarheid van de waddenzee zien, van de dieren op het wad en zelfs van het hoogwaardige wetenschappelijke onderzoek dat nodig is om belangrijke waddenraadsels te ontrafelen.
Heel toegankelijk vertelt bioloog Theunis Piersma over de wonderlijke verhalen en ontdekkingen op het wad. Het gaat over de biologische zoektocht naar het verhaal van nonnetjes, kanoeten en andere dieren. Over het genot van onderzoek en over de manier waarop biologische puzzelstukjes worden verzameld en uiteindelijk op hun plaats vallen.
De illustratieve stripverhalen van Gerrie Hondius, bekend van onder andere van haar strips in Opzij en nrc.next, benadrukken juist ook deze kant van het verhaal. Zelden hebben een Fries en een Zeeuwse zo doeltreffend samengewerkt.
natuurbeheer, biologie, diergedrag, ecologie, waddenzee, waddengebied, visserij, biodiversiteit, wadvogels, vogelbescherming, vogelonderzoek, waddenonderzoek
Praktische handleiding over monitoring, planten inventariseren en demografisch onderzoek.
Bij 'demografie' denken we eerder aan mensen dan aan planten. Maar ook plantenbiologen doen aan demografie: ze onderzoeken hoe populaties van planten zich ontwikkelen in de tijd. En daaruit kunnen ze afleiden hoe plantengemeenschappen reageren op milieuomstandigheden of veranderend beheer.
'Planten tellen' helpt vrijwilligers, beheerders en studenten aan om zich ook te verdiepen in de fascinerende wereld van de geboorte, groei en sterfte in plantenpopulaties. Hoe zet je demografisch onderzoek op, hoe voer je het uit en hoe analyseer je de data? . Begeleid door talloze voorbeelden uit de praktijk.
Demografisch onderzoek kan bijvoorbeeld aantonen dat bepaalde soorten beter overleven in bepaalde plantengemeenschappen dan in andere. Deze kennis is o.a. onmisbaar voor het bepalen van effectief beheer.
'Planten tellen': een praktische handleiding voor natuurbeheer voor studenten, ecologen, beheerders en floristen.
Er is veel te doen over heidebeheer. Rigoureus plaggen, de inzet van grote grazers - iedereen heeft er wel een mening over. Het boek Heidebeheer laat een frisse wind waaien door deze discussie. Waardevolle, actuele kennis uit onderzoek en praktijk toegankelijk gebundeld met een nieuwe invalshoek voor natuurbeheerders.
Alles over heidebiotopen, heidebeheer en de effecten op flora en fauna:
- achtergrondinformatie over heidelandschappen (ontstaan, waterhuishouding, achteruitgang, herstel en inrichting)
- moderne en oude beheervormen zoals branden, aanleg van akkers en visgraatplaggen
- effecten op flora en fauna
- beheermaatregelen uitgewerkt voor elk heidebiotoop: zandverstuivingen, droge en vochtige heides en vennen
- het nut van monitoring, vegetatie- en faunamonitoring en andere methoden
- lijst van heide- en stuifzandgebieden in Nederland & België met een zeer hoge floristische en faunistische waarde
- talrijke praktijkvoorbeelden, fraai geïllustreerd
Een complete praktijkgids voor natuurbeheerders, boswachters, onderzoekers, studenten en vrijwilligers.
Uit de pers
'Een must is voor beheerders, onderzoekers, studenten en liefhebbers. Voor iedereen die snel en op een toegankelijke manier de essentie van het heidebeheer wil leren kennen.' - bionieuws door Henk Siepel
Over de auteurs
Jap Smits is boswachter bij Staatsbosbeheer en Jinze Noordijk werkt als bioloog bij EIS-Nederland. Ze delen een passie voor insecten en voor praktisch natuurbeheer.
Wil je als bosbeheerder een hoger biodiversiteit, een aantrekkelijker bos voor recreanten, ontzuring van de bosbodem en verhoging van de bodemvruchtbaarheid? Dan is een andere bomensamenstelling vaak het middel. Dit boek geeft aan hoe het 'linde-effect' werkt, waar de kansen liggen en waar juist niet. Veel aandacht is er voor de toepassingen in de praktijk: hoe te beginnen, welke problemen zijn te verwachte en hoe zijn deze op te lossen? Een boek voor bosbeheerders, bosecologen en alle liefhebbers van het Nederlandse bos.
De Amerikaanse vogelkers is een exotische boomsoort die in ons land actief wordt bestreden. Maar het verhaal achter de boom is verrassend. De auteurs vinden daarom dat het tijd is voor een herwaardering en een nieuwe aanpak.
Dit boek laat zien hoe we deze exoot een plek kunnen geven in het Europese bosecosysteem, en tegelijk de bestrijdingskosten kunnen verminderen.
Actuele kennis zorgvuldig bijeengebracht voor specialisten in boomteelt, bosbeheerders, beleidsmakers en ecologen.
Tags: bosbeheer, bosecologie, invasieve exoten, Prunus serotina, bossuccessie, biodiversiteit, boomteelt, houtteelt, bosecosysteem, bosontwikkeling, bosdynamiek, verjonging, soortenrijk gemengd loofbos