Ze zijn overal, ze zijn vaak bijzonder mooi en ze houden er fascinerende, verborgen leefwijzen op na: insecten. Dit boek neemt je mee in de wereld van zespotigen in de Lage Landen en legt al hun geheimen bloot. Van eitje tot volwassen dier, van flirten tot ontpoppen; 'Vuurvlieg, mier en vlinder' onthult hoe insecten leven en overleven. Over sluipmoordenaars, camouflagemeesters en casanova's onder de insecten; je ontdekt het in dit boek.
'Vuurvlieg, mier en vlinder' is een goed startpunt voor iedereen die meer wil weten over zespotigen of die recent gepassioneerd raakte. Op begrijpelijke wijze en met veel voorbeelden ontrafelt Petra Vijncke de mysteries van deze kleine wezentjes. Waarom gaan insecten zo hard achteruit en wat kan jij daaraan doen? Hoe begin je aan het op naam brengen van zespotigen? Ook dat komt in dit boek aan bod.
Petra Vijncke is natuureducator en natuurgids. Het grensoverschrijdende natuurgebied Kalmthoutse Heide (NL-BE) is haar uitvalsbasis. Gewapend met een macrocamera verbaast ze zich nog elke dag over de schoonheid van onze inheemse insecten.
Schrijvers en filosofen zijn het erover eens: om echt van een wandeling te kunnen genieten, moet je alleen op pad gaan. Als solowandelaar kun je tot inspirerende inzichten komen. Je hoort beter, ziet meer en ervaart het landschap fundamenteel anders. Gezelschap beperkt je vrijheid alleen maar en verandert een voetreis al snel in een picknick. Bovendien: wie zich aan de natuur overgeeft, is nooit alleen.
Maar dat is de theorie. In je eentje door uitgestrekte natuurgebieden lopen heeft ook minder romantische kanten, zo ontdekte Lidewey van Noord. Op haar solotochten door de Piëmontese Apennijnen - zonder mobiel bereik - kwam ze al haar angsten tegen. Wat als ik een been breek, of verdwaal? Hoe ga ik om met die stier in het weiland waar ik doorheen moet? En wat nou als er achter die kastanjeboom een enge man verscholen zit?
Het plezier won keer op keer van de vrees en daarom schreef ze dit handboek voor de solowandelaar. Met alles over waarom een mens alleen op pad zou gaan en veel tips voor veilig wandelen in je eentje.
Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016
"Ga naar buiten met een filosoof en de natuur ziet er ineens heel anders uit" - NRC Kester Freriks
Filosofische wandelingen' is een inspirerende gids voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en filosofie. In dit boek koppelt landschapsfilosoof Eric Brinckmann tien Nederlandse landschappen aan historische thema's en laat zien hoe het denken zich in de loop der eeuwen heeft verhouden tot de ruimte. Het resultaat is een veelzijdige mix van filosofische essays, wandelingen, historische feiten, anekdotes & citaten.
- Filosofische essays en historisch materiaal gekoppeld aan wandelingen in de natuur
- Biedt 10 wandelroutes door Nederland (8 - 17 km), wandelinstructies en kaarten
- Thema's en voorbeelden: schilderkunst, religieus erfgoed, mystiek, natuurbeleving, natuurbeelden, natuurbeschouwing, schoonheid, vergankelijkheid, ruimte
- Tal van historische anekdotes, feiten en treffende citaten
- Geïllustreerd met 10 mooie sfeerbeelden
Uit de pers
"Ga naar buiten met een filosoof en de natuur ziet er ineens heel anders uit. We moeten leren landschaplezend te lopen, vindt wandelwijsgeer Eric Brinckmann" - NRC next >> Kester Freriks
"Wandelen herstelt de relatie met de natuur[] Juist omdat Brinckmann nergens belerend is en hij ons steeds uitnodigt om met hem mee te wandelen door de velden en door de geest, is Filosofische wandelingen' een heerlijk boek. Het wakkert niet alleen de liefde voor de natuur aan maar ook de liefde voor de geschiedenis en filosofie. Wie de tien wandelingen heeft gelezen of gelopen, voelt zich verkwikt en verrijkt." iFilosofie#17
Dit boek bevelen we van harte aan voor een ieder die, naast de feitelijke beleving van natuur en landschap, ook geïnteresseerd is in hoe de mens daar in stond en staat [] We leven in Nederland in twee werelden: een van de planning, e-mails, kantoorlandschappen waarin je met de lift naar B2-96 gaat, onderzoeksprojecten. In principe goed geregeld en onder controle. De andere is waar de mens weinig invloed op had en heeft - in de natuur gelden andere regels [] Filosofische wandelingen' is geen wandelgids, maar een bijzondere gids bij de wandeling. Plotseling ga je de natuur heel anders beleven.'' - review MergenMetz
Er zijn nogal wat boeken waarin onze omgang met de natuur', van de Grieken tot nu onderzocht wordt. Bijna altijd gebruiken de auteurs dezelfde standaardwerken die worden door gevlooid om alles (weer eens) op een rijtje te zetten. Of zo'n boek toch interessant wordt, is afhankelijk van wat de auteur zelf inbrengt. Dat kan een specialisme zijn of een nieuwe invalshoek. In Filosofische Wandelingen' van Eric Brinckmann is er sprake van beide Marcel van Ool - BuitenPlaatsen
Charles Darwin is één van 's werelds beroemdste natuurvorsers. Hij wordt vooral geassocieerd met de Galapagoseilanden, de Darwinvinken en de publicatie van On the Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Maar slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige.
In 'Botanische revolutie' laat Norbert Peeters de lezer kennismaken met Darwins plantkundige inzichten en ontdekkingen. Hij plaatst ze in een evolutionaire context en laat zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten.
Darwins botanische werk drukte een grote stempel op onze kijk op planten, maar is in de vergetelheid geraakt. Slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. Dat is vreemd, want ruim de helft van zijn loopbaan verdiepte hij zich in de wondere wereld van de botanie.
Na de publicatie van de Origin wijdt Darwin diverse boeken en tientallen artikelen aan planten. Hierin ontwaart hij als eerste de eigenlijke betekenis van orchideeën, de macabere aard van vleesetende planten en de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten. Samen met zijn zoon Francis ontdekt hij dat planten zintuiglijke organismen zijn. Jonge scheuten en bladeren nemen licht waar en reageren hierop. Wortels navigeren door het ondergrondse doordat zij als kompasnaalden de richting van de zwaartekracht waarnemen. Darwins botanische werk brengt een ware revolutie teweeg in onze kijk op planten.
In 'Botanische revolutie' maak je kennis met Darwins plantenleer. Norbert Peeters geeft een bijzondere bloemlezing van de botanische inzichten en ontdekkingen uit het oeuvre van de beroemde Britse bioloog. Ook laat hij zien hoe Darwins botanische bevindingen tot op de dag van vandaag hun sporen nalaten in onze plantenbiologie.
Met haar boek 'Silent Spring' maakte Rachel Carson grote indruk. Het boek luidde de noodklok over de stand van ons leefmilieu. 'Silent Spring' werd gepubliceerd in het najaar van 1962 en markeerde het begin van de milieubeweging. Nu, zestig jaar later, is het natuur- en milieubewustzijn, mede dankzij haar, groter dan ooit.
Als waterecoloog en oceanoloog was Rachel Carson (1907-1964) reeds een deskundig en invloedrijk schrijver. Zij schreef drie bestsellers over de zee, haar passie. Over 'Silent Spring' zei ze: 'Ik móést het wel schrijven, ik zou er later geen vrede mee hebben, als ik stíl zou blijven.'
Wat maakte Rachel Carson zo bijzonder? Waardoor zijn zoveel mensen door haar geraakt? Uit welke bronnen putte zij haar inspiratie? En op welke manier is zij vandaag nog relevant?
'Rachel Carson, op de bres voor de aarde' toont haar liefde voor de natuur, de moed waarmee ze de strijd aanging en de hoop die ze in het bestaan zelf probeert te vinden.
Maak kennis met haar leven en werk en zie hoe haar denken zich ontwikkelt. Ontdek haar invloed op de milieubeweging en ervaar hoe haar betrokkenheid bij een bedreigde aarde nog steeds kan inspireren.
De Aarde redden? Het is de hoogste tijd. Maar Aarde is nogal veel. De meeste mensen hebben buiten, in de natuur, niet eens meer een plek waar ze zich bijzonder mee verbonden voelen. Steeds minder kinderen komen in de natuur en iedereen brengt meer tijd door achter schermen. Als we ons contact met de Aarde willen herstellen, dan gaat dat via de Plek, beoogt Marcel van Ool.
De Plek is waar je altijd naar terugkeert, een plaats waar je eventueel alleen kunt zijn en waar respect voor de niet-menselijke natuur vanzelfsprekend is. Wie geluk heeft, kent zo'n Plek een leven lang. Anderen kunnen haar nog ontdekken. Wat vooral afhangt van hoe ze zich ervoor openstellen.
Van Ool neemt de lezer mee langs de Plekken van beroemde schrijvers, dichters en natuurbeschermers. Maar er is ook aandacht voor de grootschalige veranderingen in het Nederlandse landschap die verlies van de Plek betekenen. Tot slot draagt de auteur hier oplossingen voor aan.
Marcel van Ool (1970) is sinds 1998 verbonden aan Staatsbosbeheer. Voor deze organisatie publiceerde hij over de landschappen van Van Ruisdael, Van Gogh en Mondriaan. Hij schreef kritisch over de ruimtelijke ordening in Nederland, onderzocht de geschiedenis van het buitenleven en bracht in 2019 de 120-jarige historie van Staatsbosbeheer in beeld.
Voordat hij als een van 'de 23 van Trouw' werd gefusilleerd, was Hendrik Uittien (1898-1944) een veelzijdig en in binnen- en buitenland gerespecteerd en botanicus. Hij schreef toegankelijke en humoristische verhalen over planten, volkscultuur, taal- en streekgeschiedenis. Grondig gedocumenteerd, met dank aan zijn grote verzameling eeuwenoude boeken.
Hendrik Uittien interesseerde zich niet voor politiek, totdat de opmars van de nazi's zijn ogen opende. Toen de Jodenvervolging op gang kwam, bekende hij kleur. Heimelijk, als medewerker van de illegale krant Trouw. Maar ook openlijk via de bloemen in zijn knoopsgat en een erudiete anti-nazistische lezing voor een volle universiteitszaal. Letterlijk en figuurlijk botste Uittien met een collega die zich ontpopte tot fanatieke NSB-burgemeester.
Deze levendige biografie neemt de lezers mee in de wereld van de botanie en de prille Nederlandse natuurbeweging. De wereld van Heimans en Thijsse, van P.J. Meertens ('mijnheer Beerta' in 'Het Bureau') en de jonge Sicco Mansholt, maar ook die van SS'ers Himmler en Rauter en de dunne grenzen tussen pragmatisme en collaboratie, tussen morele stellingname en overmoed. Via zijn onderhoudende brieven en verhalen houdt Uittien ons een spiegel voor. Hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid is?
Michiel Bussink (1968) schrijft over landbouw, voeding, natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwing. Van hem verschenen eerder acht boeken, waaronder 'Lekker Landschap'.
Als gevolg van de coronaperikelen veranderde het bestaan van veel landgenoten drastisch. Vanaf maart 2020 ging menigeen thuis werken en kwamen uitjes in binnen- en buitenland te vervallen. Hierdoor groeide de belangstelling voor de natuur rond het huis, en in het bijzonder voor tuinvogels en hun gedrag.
Voor deze bundel ging Gerard Ouweneel het land rond en sprak hij met tuineigenaren over de belevenissen met hun vogels. Voorts komen enkele tuinen in het buitenland aan bod, tot een paradijsvogeltuin in Papua toe.
Gerard Ouweneel (1937) kijkt ruim zeventig jaar naar vogels en schreef honderden artikelen over vogels. Vijftien jaar maakte hij deel uit van het redactieteam van 'De Lepelaar' / 'Vogels', het tijdschrift van Vogelbescherming Nederland. Bij de KNNV Uitgeverij verscheen in 2020 'Vogelaars zijn romantici'.
Vogelaars zijn romantici... De titel van zijn nieuwe verhalenbundel ontleende Ouweneel aan een uitspraak van de in 2001 overleden professor Karel Voous, met wie hij tijdens zijn werk voor Vogelbescherming Nederland vaak had te maken. Dat adagium loopt als een rode draad door de verhalen in deze bundel. Verhalen over belevenissen met vogels en mensen uit zowel zijn eigen tuin te Maasdam als in de Pacific. Dat vogelaars romantici zijn blijft overeind, ondanks de hightech die ook in vogelaarskringen zijn intrede heeft gedaan. In het laatste hoofdstuk 'De Favorieten' komt de schrijver tot een keuze van zijn voorkeursoorten.
Gerard Ouweneel (1937) is een vogelkenner annex vogelbeschermer, reisleider, columnist en publicist. Hij schreef honderden artikelen over vogels. Vijftien jaar maakte hij deel uit van het redactieteam van 'De Lepelaar' / 'Vogels', het tijdschrift van Vogelbescherming.
Kunnen vogels ons de weg wijzen naar een andere landbouw? Voor Ben Koks is er geen twijfel mogelijk op die vraag: dat kan zeker. We hebben te maken met stikstofproblemen, de razendsnelle teloorgang van biodiversiteit en economische belangen lopen vaak dwars door de discussie over de toekomst van ons voedsel.
Dit essay benoemt de pijnpunten, maar geeft ook nadrukkelijk een positieve denkrichting aan over hoe we een betere balans tussen natuur en voedselproductie bereiken. Want het ís mogelijk dat natuur en landbouw hand in hand gaan, daar is Ben Koks van overtuigd. Op basis van zijn eerdere onderzoek laat hij zien dat vogels hierbij een sleutelrol spelen.
Dit essay biedt lezers andere inzichten over de relatie tussen landbouw en natuur.
Als de Nijmeegse onderzoeker Naomi Schelling een uitvinding
heeft gedaan op het vlak van kunstmatige klimaatcorrectie,
brengt dat meer teweeg dan ze voorzien heeft. Militairen willen
haar vinding gebruiken. Gestript van elke vorm van vrijblijvendheid,
staat Naomi voor de vraag hoe zij de toekomst voor zich
ziet en welke bijdrage zij daaraan wil leveren.
In dit aangrijpende verhaal worden de contouren verkend
van ons nieuwe tijdperk van maakbaarheid, natuurvervaging,
klimaatverandering
en zelflerende computers: het Antropoceen.
- Is het einde van natuur nabij?
- Vormen zelflerende computers een bedreiging?
- En ... hoe kunnen wij ons het best tot deze
nieuwe tijd verhouden?
Met uitneembare Schijf van Vijf van het
Antropoceen
Thomas van Slobbe is
één van de meest originele
denkers uit de natuurbeweging.
Hij is auteur van diverse boeken
over klimaatverandering.
'De auteur is niet alleen een deskundige, hij is ook een goede
verhalenverteller. De mens als vriend en vijand, van elkaar, van
zichzelf en van de natuur.' de Volkskrant
'Hij demonstreert alle kneepjes van het vak met de flair van
een routinier.' Het Parool
What use is biodiversity, and does it matter if species die out? These controversial questions arouse considerable debate. Most people believe they represent a moral dilemma, but The Pursuit of Complexity shows that it is possible to explore them in a scientific way.
Author Gerard Jagers op Akkerhuis takes us back to the underlying fundamental questions: What actually is usefulness, or utility? What is evolution? What is life? What is biodiversity? And how important are human beings in all this? According to him we have to look at evolution in an entirely different way. If we do that we see that it follows predictable patterns, and that it is possible to anticipate the next stage in the evolutionary process.
His surprising answers and provocative predictions keep the reader in suspense. He invites us to engage in a new type of discussion, one that encompasses not only the scientific and philosophical issues, but also their practical implications for nature conservation.
The Pursuit of Complexity is written in clear terms for a broad audience, from biologists and nature conservationists, philosophers, futurists, researchers and students to politicians, policymakers and anyone with an interest in nature and curious about what constitutes life.
Keywords: evolution, biodiversity, human and nature, nature philosophy, nature conservation, biology, nature, science
Een veelzijdig boek over historische en recente ontwikkelingen in de vegetatie- en plantengeografie. Behandelt o.a. de Europese en mondiale verspreiding van vaatplanten, plantengeografie in Nederland, halfnatuurlijke graslanden, hotspots van plantendiversiteit en effecten van klimaatverandering.
Het is een boek waarin de meest uiteenlopende vragen aan de orde komen. Waarom bijvoorbeeld groeit de Nothofagus, een oeroud geslacht dat al bestond ten tijde van Gondwanaland, wel in Zuid-Amerika en Australië maar niet in Afrika? Welke planten kunnen we in Nederland verwachten als het warmer wordt? En hoe verandert de Europese en mondiale verspreiding van planten?
'Grenzen in beweging' geeft een boeiend overzicht van de historische en recente ontwikkelingen in de vegetatiegeografie. Interessant voor ecologen, floristen, studenten en gewone plantenliefhebbers. Toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd met talrijke kaarten, tekeningen, tabellen en grafieken. Inclusief uitgebreide literatuurverwijzingen.
Dit boek is het 1e deel van een reeks Vegetatiekundige Monografieën, een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Wageningen.
De eindredacteuren, Joop Schaminee en Eddy Weeda, vertegenwoordigen samen vele decennia aan plantenecologische ervaring.
Natuur, planten, ecologie, vegetatiekunde, plantengeografie, planten, flora, fauna, natuurontwikkeling, natuurbeheer, natuurherstel, biodiversiteit, plantenbiologie, evolutie, bioglobalisering
Wat is evolutie? Wat is het nut van biodiversiteit? Hoe erg is het als soorten uitsterven? Daarover is tegenwoordig veel discussie. De meesten zien dit als een moreel dilemma. Dit essay laat zien dat je deze onderwerpen wel degelijk op een natuurwetenschappelijke manier kunt benaderen.
Want wat is eigenlijk nut? Wat is evolutie en leven? Wat is biodiversiteit? Wat is het belang van de mens? Volgens de auteur moeten we anders naar het begrip evolutie kijken. Als we dat doen volgt evolutie voorspelbare patronen, en zouden we de volgende stap in de evolutie kunnen voorspellen?
Door zijn verrassende antwoorden en prikkelende voorspellingen zet de auteur zijn lezers op scherp. Hij nodigt uit tot een nieuw soort discussie, niet alleen academisch, maar juist ook gericht op een praktische toepassing in de natuurbescherming.
Interessant voor biologen en natuurbeschermers, filosofen en toekomstdenkers, onderzoekers en studenten, politici en beleidsmakers. Voor iedereen die nadenkt over de natuur en het leven.
Mens en natuur, biologie, biodiversiteit, evolutie, evolutietheorie, natuurfilosofie, filosofie, natuurbeheer, natuurbeleid, geschiedenis, toekomst, Plastic Panda's
Een grote tuinder uit een Brabants dorp aast al een poos op een familiewei. Als Maaike Lange en haar familie uiteindelijk besluiten hun grond te ruilen voor het naastgelegen perceel van de tuinder, dat ze omgeploegd en kil zwart opgeleverd krijgen, begint een nieuwe tijd. Ze willen een natuurvriendelijke wei aanleggen. Met bomen en hagen. Maar hoe zit het met het gif van de tuinder op de haag? Hoelang duurt het voor de natuur zich herstelt en bloemen terugkeren? Doen de wormen uit het wormenhotel in de stad het ook in de groentetuin in hun wei? Intussen rukt de Canadese fijnstraal op en woelen konijnen en dassen het gras om. In een stadslandbouwtuin in Amsterdam leert Maaike intussen meer over grond en ze ontmoet daar een nieuwe generatie boeren.
'De wei' volgt de seizoenen. Van bloei tot verval, met oog voor klein leven en dood. Het is ook het verhaal van de bezoekers en de omgeving.
Maaike Lange schrijft voor het 'Algemeen Dagblad' over boeken, is neerlandica en heeft een wei in Brabant.
Voor vogelaars is de kans op geluksmomenten heel groot: het waarnemen van een nieuwe soort of het weerzien van een favoriete vogel is daarvoor voldoende. In 'Vogelgeluk' laat Gerrit Jan Zwier zien hoe intens en intiem onze omgang met de vogelwereld kan zijn. Voor Jac. P. Thijsse, onze nationale natuurpedagoog, gingen vogelstudie en zielsverheffing hand in hand. Dat klinkt ons nu wat te plechtig in de oren. Toch zal iedereen het met hem eens zijn dat het voor de mens en de mensheid beter is als de band met de natuur niet verloren gaat.
In 'Vogelgeluk' komen het pure vogelen in het vrije veld, in Nederland, Europa en elders, en ook de persoonlijke relatie tot vogels aan bod. Dan gaat het bijvoorbeeld om het temmen van roofvogels of van een koekoek. Of om de nauwgezette observatie van het gedrag van een reiger of kievit.
Gerrit Jan Zwier is zowel een hele antropoloog als een halve bioloog. 'Veldwerk' heeft voor hem een dubbele betekenis: de studie van dorpjes op het platteland en het spieden en speuren in de natuur. Beide bezigheden staan op goede voet met elkaar.
'Wat maakt vogels zo interessant' beschrijft op een toegankelijke en boeiende manier de bijzondere leefwijze van vogels. Hoe zijn vogels ontstaan? Hoe kan een vogel vliegen? Waarom zijn er zoveel soorten? Hoe komen ze aan al die mooie kleuren en waartoe dienen ze?
Kunnen vogels ruiken? Welke vogels zingen en welke niet? En waarom zingen ze? Hebben vogels emoties en zelfbewustzijn? Hoe doen ze het? En hoe vaak? Het hoe, wat en waarom over vliegen, zintuigen, gedrag, zang, foerageren, leefgebieden, de vogeltrek en de voortplanting is wat vogels zo interessant maakt.
Dit boek geeft verrassende antwoorden op vragen die je altijd al wilde stellen. Zowel leken als doorgewinterde vogelaars zullen na het lezen van deze uitgave vogels met andere ogen bekijken.
Eerdere versies van de verhalen zijn in afleveringen (2014-2015) verschenen in het Vogeljaar.
Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en het Vogeljaar. Marcel Boer is vogelgids voor o.a. Vogelbescherming Nederland in het Wormer- en Jisperveld. De auteur en KNNV Uitgeverij steunen Vogelbescherming Nederland. Een deel van de opbrengst komt ten goede van Vogelbescherming Nederland.
Hoe overleef je een natuurtocht zonder Tom-Tom? Met de eenvoudige vraag 'Welke kant kijk ik op?' introduceert Tristan Gooley in 'De natuur als kompas' het 'natuurlijk navigeren'. Zet je GPS uit en leer om je heen te kijken.
Bij natuurlijke navigatie draait het met name om de juiste richting te kiezen, zonder gebruik te maken van technische hulpmiddelen of instrumenten. Je gebruikt alleen natuurlijke wegwijzers zoals de zon, de maand, de sterren, het landschap, de zee, het weer, de planten en de dieren.
Je leert waarom sommige bomen groeien zoals ze groeien en hoe ze jou de weg kunnen wijzen in het landschap. Je ontdekt hoe je natuurlijke herkenningspunten kunt gebruiken om te navigeren, zowel op de oceaan als midden in de stad.
'Natuurlijk navigeren' gaat trouwens niet alleen over het vinden van de weg. Het is ook een aansporing om je omgeving goed in je op te nemen. Het boek 'De natuur als kompas' staat boordevol weetjes en geweldige verhalen en laat je op een verrassende manier zien hoe je de natuur als kompas kunt gebruiken.
'Het perfecte boek voor het begin van je eigen avontuur'- Ranulph Fiennes
'Dit boek biedt ons de kans om op een vanzelfsprekende manier de band met de natuur om ons heen te hernieuwen. Een geweldig boek!'- Bear Grylls
Weidevogelbeheer wordt veel toegepast in Nederland maar tot nu toe lijken de maatregelen voor het in stand houden van leefgebieden weinig effectief. Dit boek geeft (nieuwe) praktische handvatten voor een goed en effectief weidevogelbeheer om de achteruitgang en de zichtbare veranderingen in het landschap en de gevolgen daarvan voor weidevogels ten goede te keren
Weidevogels hebben zich in de laatste honderd jaar moeten aanpassen aan een sterk veranderd landschap. De vochtige bloemrijke graslanden, waar weidevogels zich zo in thuis voelden, hebben plaats gemaakt voor vroeg gemaaide en sterk bemeste graslanden. Weidevogels kunnen hierin niet leven en dreigen daarom te verdwijnen.
De talrijke praktijkvoorbeelden en de vele praktische beheerzaken maken dit boek tot een waardevolle handleiding voor boeren, vrijwilligers, natuurbeheerders, recreanten en wetenschappers. Met zijn vele illustraties en foto's van landschapskenmerken en leefgebieden brengt dit boek eenheid in de verscheidenheid aan interpretaties over weidevogelbeheer.
De auteurs hopen dat iedereen, die om weidevogels geeft, iets met de beheeradviezen in dit boek gaat doen.
Trefwoorden: natuur, ecologie, landschap, weidevogels, agrarisch natuurbeheer, weidevogelbescherming, weidevogelbeheer, vogelbescherming, kruidenrijke graslanden, graslandbeheer, weidebeheer, landschapsbeheer, natuurbeheer, natuurbeleid, agrarische natuurverenigingen, grondwaterstand, bemesting, streefbeelden, vogelbeheer, intensivering, nestbescherming, predatoren, plasdras, natuurherstel, natuurontwikkeling
'Naar meer natuur' is een uitstekend praktijkboek voor iedereen die zich professioneel of uit liefhebberij bezighoudt met natuurontwikkeling: op kleine schaal het aanleggen van een natuurvriendelijke tuin of grootschalig met het inrichten van landbouwgronden als natuurgebied.
Ik vind het erg knap hoe Ger Londo in staat is om op een eenvoudige manier uiteen te zetten hoe je kunt zorgen voor natuurontwikkeling.
De indeling is logisch. Hij geeft eerst algemene richtlijnen voor het creëren van geschikte milieus, zoals het zo nodig veranderen van grondsoort, voedselrijkdom, reliëf in de bodem en (grond)waterstand.
Vervolgens behandelt hij de ontwikkeling van verschillende soorten begroeiing (bloemrijke graslanden, heide, bos en struweel, muurbegroeiingen). Daarna komt het maken van complexere natuur, bestaande uit meerdere begroeiingstypen, aan de orde.
Met veel verhelderende tekeningen, foto's en tabellen.
De Amerikaanse vogelkers is een exotische boomsoort die in ons land actief wordt bestreden. Maar het verhaal achter de boom is verrassend. De auteurs vinden daarom dat het tijd is voor een herwaardering en een nieuwe aanpak.
Dit boek laat zien hoe we deze exoot een plek kunnen geven in het Europese bosecosysteem, en tegelijk de bestrijdingskosten kunnen verminderen.
Actuele kennis zorgvuldig bijeengebracht voor specialisten in boomteelt, bosbeheerders, beleidsmakers en ecologen.
Tags: bosbeheer, bosecologie, invasieve exoten, Prunus serotina, bossuccessie, biodiversiteit, boomteelt, houtteelt, bosecosysteem, bosontwikkeling, bosdynamiek, verjonging, soortenrijk gemengd loofbos
Wil je als bosbeheerder een hoger biodiversiteit, een aantrekkelijker bos voor recreanten, ontzuring van de bosbodem en verhoging van de bodemvruchtbaarheid? Dan is een andere bomensamenstelling vaak het middel. Dit boek geeft aan hoe het 'linde-effect' werkt, waar de kansen liggen en waar juist niet. Veel aandacht is er voor de toepassingen in de praktijk: hoe te beginnen, welke problemen zijn te verwachte en hoe zijn deze op te lossen? Een boek voor bosbeheerders, bosecologen en alle liefhebbers van het Nederlandse bos.
Er is veel te doen over heidebeheer. Rigoureus plaggen, de inzet van grote grazers - iedereen heeft er wel een mening over. Het boek Heidebeheer laat een frisse wind waaien door deze discussie. Waardevolle, actuele kennis uit onderzoek en praktijk toegankelijk gebundeld met een nieuwe invalshoek voor natuurbeheerders.
Alles over heidebiotopen, heidebeheer en de effecten op flora en fauna:
- achtergrondinformatie over heidelandschappen (ontstaan, waterhuishouding, achteruitgang, herstel en inrichting)
- moderne en oude beheervormen zoals branden, aanleg van akkers en visgraatplaggen
- effecten op flora en fauna
- beheermaatregelen uitgewerkt voor elk heidebiotoop: zandverstuivingen, droge en vochtige heides en vennen
- het nut van monitoring, vegetatie- en faunamonitoring en andere methoden
- lijst van heide- en stuifzandgebieden in Nederland & België met een zeer hoge floristische en faunistische waarde
- talrijke praktijkvoorbeelden, fraai geïllustreerd
Een complete praktijkgids voor natuurbeheerders, boswachters, onderzoekers, studenten en vrijwilligers.
Uit de pers
'Een must is voor beheerders, onderzoekers, studenten en liefhebbers. Voor iedereen die snel en op een toegankelijke manier de essentie van het heidebeheer wil leren kennen.' - bionieuws door Henk Siepel
Over de auteurs
Jap Smits is boswachter bij Staatsbosbeheer en Jinze Noordijk werkt als bioloog bij EIS-Nederland. Ze delen een passie voor insecten en voor praktisch natuurbeheer.
Praktische handleiding over monitoring, planten inventariseren en demografisch onderzoek.
Bij 'demografie' denken we eerder aan mensen dan aan planten. Maar ook plantenbiologen doen aan demografie: ze onderzoeken hoe populaties van planten zich ontwikkelen in de tijd. En daaruit kunnen ze afleiden hoe plantengemeenschappen reageren op milieuomstandigheden of veranderend beheer.
'Planten tellen' helpt vrijwilligers, beheerders en studenten aan om zich ook te verdiepen in de fascinerende wereld van de geboorte, groei en sterfte in plantenpopulaties. Hoe zet je demografisch onderzoek op, hoe voer je het uit en hoe analyseer je de data? . Begeleid door talloze voorbeelden uit de praktijk.
Demografisch onderzoek kan bijvoorbeeld aantonen dat bepaalde soorten beter overleven in bepaalde plantengemeenschappen dan in andere. Deze kennis is o.a. onmisbaar voor het bepalen van effectief beheer.
'Planten tellen': een praktische handleiding voor natuurbeheer voor studenten, ecologen, beheerders en floristen.