Filter
Inside
-
Al veertig jaar staat Hugo Borst midden in de wondere wereld van het profvoetbal. Eerst als bijna verlegen talent van weekblad Voetbal International, later als angry middle-aged man op televisie, als scherpe columnist in de krant en als groot stilist in zijn boeken.
Hugo Borst is de meest veelzijdige voetbalschrijver van Nederland. Hij kan ontroeren, bijvoorbeeld als hij schrijft over hoe hij met zijn vader op de tribune bij Sparta zat, of over de enkel van Marco van Basten. Hij kan onthullen, zoals de keer dat hij een poedelnaakte Willem van Hanegem interviewt. Hij kan de kettingzaag hanteren, vooral bondscoaches zijn het doelwit. Hij kan doen verbazen, wanneer hij je een blik in de coulissen van het topvoetbal gunt. En je kunt je zelfs aan hem ergeren, als je wilt.
In deze bundel zijn z'n beste verhalen bijeen gebracht, aangevuld met nieuw werk over o.a. Johan Derksen. -
Inside Outsider is het verhaal van Patrick Tilon, beter bekend als Rudeboy Remington, ooit frontman van de meest roemruchte live band van Nederland: The Urban Dance Squad.
In deze openhartige autobiografie neemt hij de lezer mee naar zijn jeugd in Suriname en de Bijlmer, naar de grote en kleine podia in binnen- en buitenland en naar de mensen en gebeurtenissen die zijn leven hebben gevormd.
In een onverbloemde stijl vertelt hij over zijn zoektocht in het leven, over het succes, de verleidingen en de avonturen die horen bij het muzikantenbestaan, maar ook over de worstelingen, de ruzies en de eenzaamheid.
Inside Outsider gaat over roem, identiteit, muziek, vriendschap, discriminatie, creativiteit en over hoe zelfs de grootste successen hem niet kunnen verlossen van het gevoel dat hij de eeuwige buitenstaander is. -
Hij werd het grootste Nederlandse talent ooit genoemd. En dat leek hij ook waar te maken. Op zijn 22e vestigde Thiemo de Bakker, de Wimbledon-kampioen bij de junioren, zich bij de beste veertig tennissers van de wereld en werd hij door wereldtoppers als Roger Federer, Rafael Nadal en Lleyton Hewitt gezien als toekomstig uitdager. Maar toen ging het in één seizoen volledig mis voor 'de begaafde'. Ruim tien jaar lang doolde De Bakker vervolgens door de internationale tenniswereld, voornamelijk op het tweede niveau, met af en toe succes in de Davis Cup en een kortstondige terugkeer in de top100. Zijn grote probleem: hij was zichzelf kwijtgeraakt, werd angstig op de tennisbaan. Meerdere keren stond hij op breken. Een boek over zijn mentale strijd, eenzaamheid, de afleidingen, omgaan met verwachtingen, de onmogelijke keuze om te stoppen en een zoektocht naar levensgeluk.
-
- 58%
Al 35 jaar struint Michel van Egmond met pen en papier langs de voetbalvelden, speurend naar een goed verhaal. Het leverde in de loop der tijd een unieke verzameling tijdloze reportages op, meestal afkomstig uit de coulissen van de voetbalwereld, en altijd geschreven met die kenmerkende mengeling van humor, verbazing en mededogen.
In deze verzamelbundel, aangevuld met nieuw werk, is er uiteraard ruim aandacht voor zijn ontmoetingen met de grote sterren van het internationale voetbal - van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot Louis van Gaal en Johan Cruijff, en van Ruud Gullit en Aad de Mos tot Sjaak Swart en Willy van der Kuijlen. Maar zoals altijd in Van Egmonds werk is er minstens zo veel aandacht voor de paradijsvogels binnen de kalklijnen, voor de amateurs, de verliezers en de randfiguren, kortom: voor alle smaakmakers dier er voor zorgen dat de voetbalwereld voor hem al zo lang zo'n onuitputtelijke bron van originele verhalen is. -
Een postbode die het schopt tot vijfvoudig wereldkampioen. Een jongen uit een Haagse volksbuurt die het darts in Nederland op de kaart zette. Iemand die rijk en beroemd wordt dankzij drie dartspijlen. Waar hij komt, schalt het 'Barney Army' door de zaal. Het leven lacht Raymond van Barneveld toe. Zou je denken. Want gelukkig? Nee, dat is hij niet. De man die schuilgaat achter Barney is in werkelijkheid een depressieve, onzekere man. Iemand die volgens zijn ex-vrouw Silvia zichzelf de afgelopen jaren flink is kwijtgeraakt. 'Ik betwijfel of zijn kwelgeesten hem ooit met rust laten.' Zijn manager Jaco bestempeld hem als een 'beschadigde volwassene'. Zijn grote rivaal Phil 'The Power' Taylor zegt: 'Raymond is een legende, een van de beste darters aller tijden. De enige die dat niet door heeft, is hij zelf.'
Zijn laatste wereldtitel dateert alweer van 2007 en zijn laatste grote individuele prijs van 2014. De wereld is veranderd. En ook de darter is dat: hij is opa, heeft suikerziekte en is de underdog. Het steekt hem dat uitgerekend landgenoot Michael van Gerwen nu de koning van de dartwereld is. Wat nog wel hetzelfde is: de drang om de beste te willen zijn en de pijn van een nederlaag, die te vergelijken is met het verliezen van een dierbare. 'Als ik verlies, ben ik voor mijn gevoel weer dat jongetje van vroeger dat nergens goed in was. Dan denk ik: zie je wel, je bent gewoon een loser.'
Jarenlang heeft de 'Cruijff van het darts' alles geprobeerd om de tijd terug te draaien. In 2018 kwam hij tot het besef dat het een onbegonnen strijd is. Eind 2019 stopt hij ermee.
In Game Over wordt Raymond van Barneveld gevolgd tijdens de laatste maanden van zijn dartscarrière. 'Ik weet zeker dat ik, als ik 85 ben en terugkijk op m'n leven, denk: Raym, Raym, Raym, waarom ben je zo geweest, waarom heb je het zo moeilijk voor jezelf gemaakt? Maar dat is nu eenmaal m'n karakter. Weet je wat het met mij is: the world is not enough. -
Waarom is iedereen ineens aan het padellen? Waar komt die sport vandaan? Hoe is het zo gegroeid? Hoe zien de levens van de beste spelers eruit? En waarom gaan al die (oud-)voetballers massaal 'aan de padel'? En al die BN'ers? Maar ook accountants, kraanmachinisten, vuilnismannen, modellen, boeren en miljonairs? Waarom blijft het allemaal zo sportief? Is dit iets wat blijft of een kortstondige hype? Hoe word je beter?
Journalisten, vrienden en padelliefhebbers Sander de Kramer en Bart Vlietstra vroegen zich dat ook allemaal hardop af. En gingen op zoek naar de antwoorden slingerend van een villa waar James Bond nog sliep in de Mexicaanse jetsetstad Acapulco, naar Barcelona en Buenos Aires tot PSV's trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven waar Guus Hiddink de eerste baan in Nederland liet aanleggen.
Ze waren bij diverse toptoernooien om de belangrijkste topspelers uitgebreid te spreken, ondervroegen de grondleggers en speelden padel met Johan Cruijff, Frank Lammers, Fernando Belasteguin, Arne Slot, Fatima Moreira de Melo, Robin van Persie en vele anderen. Ze verdiepten zich ook in het spel zelf en stelden een bijsluiter samen met allerlei tips en trucs om je spel te verbeteren. -
Jan van Halst was vijftien jaar profvoetballer bij o.a. FC Twente en Ajax. Met die laatste club werd hij zelfs landskampioen en won hij de KNVB-beker.
KOPZORGEN is meer dan een terugblik op een voetbalcarrière. Het is een reis door de kleedkamers, bestuurskamers en bovenal het hoofd van een man die de innerlijke strijd aangaat om zichzelf te begrijpen, sterker te worden en een betere versie van zichzelf te creëren.
Van Halst deelt openhartig zijn fouten, mislukkingen en worstelingen, en laat zien hoe deze momenten hem juist sterker hebben gemaakt. Hij erkent dat het moeilijk is om je zwakheden te tonen, vooral in een wereld die vaak draait om succes en prestaties, zoals de voetbalwereld.
Het advies is om je hoofdspier te trainen. Daardoor kun je niet alleen je eigen leven veranderen, maar ook een positieve impact hebben op de mensen om je heen.
Kopzorgen is een openhartig verhaal over de onzichtbare strijd die zich in ieders hoofd afspeelt. Een boek voor iedereen die worstelt met prestatiedruk en zich staande moet houden in deze alsmaar voortrazende maatschappij. -
Alex Pastoor is de eigenzinnigste coach van Nederland. Geliefd én gevreesd onder journalisten vanwege zijn scherpe tong. Lak hebbend aan de Nederlandse voetbalwetten. Wonderdoener met Almere City, dat hij naar de Eredivisie loodste en daar wist te houden. En niet te beroerd om zijn contract op te zeggen en doodleuk iets heel anders te gaan doen, dat aanzienlijk minder verdient.
Pastoor is ook maker van de podcast 'Met open vizier', waarin hij veel meer uit collega-trainers krijgt dan voetbaljournalisten. Zou hij bereid zijn om ook zijn eigen vizier open te schuiven? Ja dus. Zo kreeg Boudewijn Geels een uniek inkijkje in het leven van iemand met misschien wel de zwaarste managementbaan ter wereld: coach van een betaald-voetbalclub.
In het spoor van Alex Pastoor is daarnaast een fascinerend, vermakelijk en soms ook ontroerend verslag van een jaar bikkelen in het rechterrijtje. Ook bevat het boek leerzame interviews met toptrainers als Dick Advocaat, Arne Slot en Pepijn Lijnders.
Een must-read voor elke voetballiefhebber. -
Gezond oud worden, dat wil toch iedereen? Schaatslegende Marianne Timmer (1974) vraagt het zich dagelijks af. Volwassenen worden zwaarder en bewegen minder. Steeds meer jonge kinderen lijden aan obesitas.
Tijdens de coronapandemie, toen het land stilviel, besloot ze het fundament te leggen onder De Timmerfabriek. Daar kan iedereen werken aan zichzelf. De olympisch kampioene van 1998 en 2006 begeleidt mensen op het gebied van vitaliteit. Met haar inspirerende verhaal is ze een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven.
In dit boek deelt ze haar kennis en opvattingen. Ze praat openhartig over haar eigen mentale worsteling, over intrinsieke motivatie en weerbaarheid. Daarnaast gaat ze in gesprek met o.a. Floor Jansen, Peter Heerschop, Leontien van Moorsel, Viggo Waas, Goedele Liekens, Humberto Tan, Chatilla van Grinsven en Hugo de Jonge. Zij werpen ieder vanuit hun eigen perspectief en achtergrond een ander licht op dit actuele thema. -
Als klein jongetje vlucht Steven Brunswijk in een boodschappentas op de rug van zijn oudere broer vanuit Suriname naar Nederland. 'De naam Brunswijk is op dat moment toch een dingetje' kan Steven er later luchtig op terugkijken. Eenmaal in Nederland begint zijn zoektocht om een plekje te vinden in de maatschappij. Een struggle om 'er bij te horen'.
Van een 'verlegen sukkeltje met flaporen' is Steven (volgens vrienden dan) uitgegroeid tot een heuse 'adonis met een geweldig zakelijk instinct'. In Steven Brunswijk, Altijd Kind Gebleven, nemen we de lezers mee op een reis naar hoe het zover is gekomen. Met glansrollen voor zijn vrienden, ex-vriendinnen, de deurwaarder, tal van BN'ers en uiteraard zijn vrouw en kinderen die met alle liefde de meest hilarische verhalen over Steven uit de doeken doen. De lezer krijgt een uniek kijkje in het leven van een dromer en doorzetter pur sang. Het boek vertelt het verhaal van een jongen met als grootste passie mensen laten lachen. Iets waarvan hij uiteindelijk zijn beroep heeft kunnen maken. -
In de bundel Voetbal kijken met Van Basten voert Michel van Egmond de lezer in een serie eigenzinnige reportages langs de sportonderwerpen die hem fascineren. Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe.
Hij eet pasta met de zwijgzame dopingzondaar Ben Johnson, bekijkt een voetbalwedstrijd met wereldkampioen Carlos Alberto, analyseert samen met Marco van Basten het WK en gaat voor de tweede maal in zijn leven op de foto met de gevallen ster Paul Gascoigne.
Hij is erbij wanneer Feyenoord met dik honderdduizend mensen op de Coolsingel de titel viert, maar ook wanneer Kees Jansma en Mart Smeets in een boekhandel een publiek van veertig man toespreken en hij noteert het allemaal secuur en in zijn eigen observerende en vaak droogkomische stijl.
Het resultaat is een verzameling sportverhalen die zelden gaan over het spel en de punten, maar veel vaker over de tol van de roem, over het vergeefse gevecht tegen de vergankelijkheid en vooral over de mens achter de superster.
Met een voorwoord van Wilfried de Jong -
Søren Lerby verliet Denemarken op zeventienjarige leeftijd om profvoetballer te worden in Nederland. Met zijn afgezakte sokken en genadeloze instelling werd hij een sleutelfiguur op clubniveau voor Ajax, Bayern München, Monaco en PSV. Bovendien maakte hij een belangrijk deel uit van de internationale doorbraak van het Deens voetbalelftal.
Het is een veelbewogen leven, vanaf zijn kinderjaren in Denemarken via een carrière in het buitenland met maar liefst zeventien trofeeën en het daaropvolgende leven als onafhankelijk zaakwaarnemer. Lerby vertelt over zijn voetbalopvoeding bij Ajax, over de tijd in het nationale elftal en over de nauwe band met de machtige gebroeders Hoeneß bij Bayern München, zijn relatie met Johan Cruijff én het showbizzhuwelijk met Willeke Alberti. Maar ook over zijn ijzeren winaarsmentaliteit waardoor hij in zijn laatste jaren als speler een vaste kracht was in het meest succesvolle seizoen van PSV in de historie, met als hoogtepunt de winst van de Europacup I.
Het boek is tot stand gekomen na vele gesprekken met Søren Lerby en interviews met familie, vrienden en profielen uit de voetbalwereld zoals Uli Hoeneß, Dieter Hoeneß, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Michael Laudrup, Ronald Koeman, Preben Elkjær, Jesper Olsen, Hans van Breukelen, Klaus Augenthaler, Karl-Heinz Rummenigge en nog veel meer. -
In de vroege ochtend van 7 juni 1989 stortte vlucht PY 764 neer in het oerwoud vlakbij vliegveld Zanderij in Suriname. 176 passagiers kwamen daarbij om het leven.
Voor het in 1975 onafhankelijk geworden Suriname was dit de grootste vluchtramp ooit: een nieuwe schok na de december-moorden zeven jaar eerder.
In Nederland werd het bericht over de ramp onthutst ontvangen. Er kwamen extra journaals. Op de nationale herdenking in de Amsterdamse RAI spraken voetbalsterren Ruud Gullit en Frank Rijkaard, die aanvankelijk ook aan boord zouden zitten als spelers van het Kleurrijk Elftal. Premier Lubbers en Koningin Beatrix betuigden hun medeleven. Er werden hulptroepen naar de rampplek gestuurd.
Toch ging Nederland daarna snel weer over tot de orde van de dag. Voor een benefietwedstrijd in de Rotterdamse Kuip stroomde het stadion zes weken na de ramp nog niet halfvol. Toen drie jaar later in de Amsterdamse Bijlmer een vliegtuig neerstortte, en er 43 slachtoffers vielen, kreeg die ramp veel meer aandacht.
De Nederlandse staat beschouwde de SLM-ramp als een zaak voor Suriname, zelfs al had zeventig procent van de slachtoffers aan boord van PY 764 de Nederlandse nationaliteit.
Journalist Anton Slotboom zoekt in dit boek naar het antwoord op de vraag: wat als deze ramp nu was gebeurd? Door de bril van nu kijkt hij naar de gebeurtenissen van toen.
Hij gaat het gesprek aan met nabestaanden, in Nederland en in Suriname, spreekt met familie van de slachtoffers en herbeleeft de ramp met journalisten van toen.
In deze gesprekken slaan veel geinterviewden een zucht van verlichting. Eíndelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit die, tot hun verdriet, soms ook wel 'de vergeten ramp' wordt genoemd.
Hun herinneringen en levensverhalen zijn uniek, maar één ding zeggen de betrokkenen allemaal: de slachtoffers van deze ramp mogen stuk voor stuk nooit worden vergeten. -
Tophockeyer Dennis Warmerdam leidt op het oog een zorgeloos bestaan. Totdat blijkt dat de pijn waar hij al jaren mee rondloopt wordt veroorzaakt door een zeldzame vorm van kanker. Amputatie van zijn arm lijkt de enige uitweg, zeker als blijkt dat de chemotherapie niet aanslaat.
Een onwaarschijnlijke medische ingreep bespaart zijn arm en anderhalf jaar nadat hij noodgedwongen afscheid nam als hockeyer speelt Dennis opnieuw in de Hoofdklasse.
Hij voelt zich onoverwinnelijk en wil alles eruit halen wat erin zit. Het lijkt te lukken: Dennis debuteert op zijn 27e alsnog in het Nederlands Elftal en dwingt een transfer af naar recordkampioen HC Bloemendaal. De Olympische Spelen van Parijs moeten zijn jongensboek compleet maken, maar in de zomer van 2023 besluit hij abrupt te stoppen als international.
Wat doet een levensbedreigende ziekte met een jonge twintiger en zijn omgeving? Hoe moeilijk is het om heel goed te zijn, maar net niet goed genoeg? En hoe is het om van jezelf altijd maar de beste te moeten zijn - als topsporter én als patiënt?
Inspirerend en leerzaam voor iedereen die gek is van topsport, geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte of gewoon houdt van een bijzonder verhaal. Of alle drie, zoals in zijn geval. -
Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen.
Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera's ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: 'Ik heb alleen op tv een grote bek.'
Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Michel van Egmond nam de reportages in dit boek voor zijn rekening. Hij bezocht met Derksen de plekken van diens jeugd, bracht uren door in het doorrookte en met cd's volgestouwde tuinhuis van de hoofdpersoon en stond er met zijn neus bovenop toen achter de schermen van Veronica Inside een ruzie ontstond die bijna het einde van het programma betekende.
Antoinnette Scheulderman interviewde Derksen een jaar lang met grote regelmaat en deed dat op de voor haar zo kenmerkende wijze: vasthoudend, persoonlijk, prikkelend, vol mededogen maar ook streng als het moet, en altijd met een goed ontwikkeld oor voor het sprekende detail.
Het eindresultaat is een unieke biografische schets van een van de meest besproken mensen in Nederland. -
Laat in de voetballerij de naam 'Johan' vallen en mensen weten precies over wie het gaat; in de tv-wereld is 'Henny' voldoende. Henny Huisman is een icoon uit de jaren '80/'90, een van de grootste presentatoren die we gehad hebben en voor wie het woord kijkcijferkanon speciaal is uitgevonden. Samen met Ron Brandsteder en André van Duin ('de Grote Drie') zette hij vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart. Henny won twee Televizierringen, legde met zijn Soundmixshow het telefoonnet plat en ontmoette de groten der aarde. Altijd bleef hij echter die aaibare, gewone jongen uit Zaandam in wie de tv-kijker zich herkende.
Ruim een jaar lang volgde auteur Kevin Kraan Henny Huisman. Het resultaat is een indringend portret van een bevlogen man die verwoede pogingen doet terug te keren op de buis, maar evengoed vol zelfspot en relativering spreekt over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Het gaat over zijn hang naar aandacht en erkenning, zijn paniekaanvallen, en hoe er gemanipuleerd werd bij grote tv-shows. Maar ook over de dood van zijn broer, de relatie met zijn vrouw Lia en zijn ontslag bij RTL4. En over Marco Borsato, Joop van den Ende, John de Mol, Gerard Joling, Robert ten Brink, Rudi Carrell en André van Duin en vele anderen. -
Het mooie van alweer een kampioenschap van Feyenoord is ook dat het voetbal gemiddeld zo aantrekkelijk was. Aanvallend, strijdlustig, saamhorig, veelzijdig. Ja, opnieuw is de club de beste van Nederland. Slechts zes jaar geleden veroverde Feyenoord met trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt het kampioenschap van de eredivisie, om zo een eind te maken aan achttien jaar wachten en smachten. Nu bedraagt de tussenfase slechts zes jaar, net als in de periode tussen 1993 (met Willem van Hanegem) en 1999 (Leo Beenhakker).
In 'Wij gáán winnen...', een zinnetje uit het legendarische lied 'Feyenoord, Feyenoord (Wat gaan we doen vandaag)' van Cock van der Palm, dit seizoen harder meegezongen dan ooit tevoren, beschrijven Bart Vlietstra en Willem Vissers de fascinerende reis naar de landstitel van Feyenoord. Centrale figuur is de in 2021 gekomen, charismatische, tactisch begaafde trainer Arne Slot, die de stemming in de club liet omslaan van cynisme naar euforie. De journalisten beschrijven de opmars onder Slot gedurende twee seizoenen aan de hand van uitgeschreven en aangevulde stukken uit de Volkskrant, plus nieuwe verhalen en getuigenissen van supporters.
Naast Slot is er veel aandacht voor andere opvallende namen als Orkun Kkcü, Santiago Giménez, Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida. Ook zijn er verhalen met en over de Feyenoord-iconen Willem van Hanegem, Rinus Israël, Jan Boskamp, Wim Jansen en Cor van der Gijp, van wie de laatste twee overleden.
Giovanni van Bronckhorst tekende voor het voorwoord. Van het duo Vlietstra en Vissers verscheen in 2017 de bestseller 'De eerste van de eeuw. -
Hugo Borst analyseert op originele en onthullende wijze zijn jarenlange obsessie met Louis van Gaal. Hij analyseert de middagen dat hij hem voor het eerst op het Kasteel van Sparta zag lopen, toen nog in korte broek, tot aan diens onverwachte zegetocht als bondscoach op het wk in Brazilië. Een grote variatie aan Louis van Gaal-duiders helpt hem een beeld te schetsen van de man die hem nu al decennialang bezighoudt. Speciaal voor deze heruitgave schreef Hugo Borst een nieuw voorwoord.
-
Geen trainer maakt zoveel gevoelens los als Louis van Gaal. Van Gaal (1951) stelt zich kwetsbaar op en is ook kwetsbaar. Hij gedraagt zich groots, meeslepend soms. De ene keer doet hij irritant, maar hij is ookaardig, lief, gevoelig, sociaal en bewogen. In Van Gaal komen talloze eigenschappen bij elkaar. De een houdt van hem, de ander kan hem niet luchten. Maar hoe je hem ook bekijkt en wat je ook van hem vindt, hij is wel onze Louis van Gaal, die na het WK in Qatar definitief afzwaait als trainer. We zullen hem hoe dan ook missen met
zijn allen, al is het maar omdat hij kleurrijk is als weinig anderen. Wie geeft je een kus op het voorhoofd, tijdens een kampioensreceptie? Wie omhelst je spontaan of grijpt je iets te hard bij de keel, letterlijk, om iets uit te leggen? Wie is zo uitbundig en uitgesproken als Louis van Gaal, zo dol op zichzelf soms, zo consequent en
duidelijk? Vrijwel niemand.
Voor Willem Vissers (1964), voetbalverslaggever van de Volkskrant, is hij vermoedelijk de meest beschreven man in ruim dertig jaar voetbaljournalistiek. In 'Leven met Louis' neemt Vissers de lezer mee naar zijn ontmoetingen met Van Gaal. Een deel van het boek bestaat uit eerder in de Volkskrant gepubliceerde interviews, reportages en columns die een beeld schetsen over leven en werken. In andere, nieuwe stukken beschrijft hij anekdotes rond die interviews, of bij andere gelegenheden. Zo ontstaat tevens een vrij compleet beeld over Van Gaal en diens loopbaan, want Vissers was op veel plekken waar de trainer was, van Rio de
Janeiro tot München, van Jakarta tot Zeist, van Alkmaar tot Barcelona. -
Hij is record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Kind van het Utrechtse Ondiep. Ajax-icoon.
Maar hij is vooral Wesley Sneijder, altijd en overal.
Nu er een einde is gekomen aan zijn imposante loopbaan, vertelt hij zijn complete verhaal aan Kees Jansma.
Eerlijk, openhartig, met humor en zelfspot, maar vooral met heel veel gevoel beschrijft hij zijn jaren met Louis van Gaal en Mourinho, Yolanthe en Zlatan, Koeman en Van Basten en al die anderen en gunt zo de lezer een blik achter de schermen van een turbulent leven, op- en buiten het voetbalveld. -
In zijn eerste boek Geen genade schetste Andy van der Meijde in 2012 een stoer én onthutsend beeld van zijn leven als profvoetballer, met seksuele escapades, drugsgebruik en een gecrashte loopbaan als smeuïge ingrediënten. Tien jaar later is er een opvolger, dit keer met een optimistischer ondertoon. Andy! gaat over het nieuwe leven van de ex-topvoetballer, die door zijn hoge gunfactor is uitgegroeid tot een heus A-merk én een succesvol media-ondernemer. Zelf ontworpen (online-)programma's als Bij Andy in de Auto en Andy's cribs bieden vederlicht entertainment, maar genieten een mateloze populariteit bij honderdduizenden volgers. Voor Andy! duikt Van der Meijde met schrijver Eddy van der Ley in de ontstaansgeschiedenis van de 'nieuwe Andy' en gaat hij in gesprek met mensen die een belangrijke rol vertolken in zijn leven, zoals Sjaak Swart, Mitchell Dijks, moeder Agnes, echtgenote Melisa, vriend Tonny en manager Danny. Andy! gaat ook over zijn spirituele kant, over de moeizame band met de dochters uit zijn eerste huwelijk en over zijn autistische trekjes, onder meer resulterend in even hilarische als mislukte avonturen als zanger en kickbokser. Het maakt Andy! tot een onvervalst feel good-boek in sombere corona-tijden, tot een uniek document met veel humor en interactie, nooit eerder vertelde anekdotes en een heuse waarschuwing. 'Want ik mag dan een soort van zakenman zijn geworden, als mensen me proberen te fucken, komt de straatvechter in me naar boven.
-
Op zijn 35e is Danny Buijs al hoofdtrainer in de eredivisie. Het verhaal van de volksjongen neemt de lezer mee door een wereld vol emotie, passie en hartstocht. Als zijn geliefde opa komt te overlijden neemt de jonge Buijs een verantwoordelijkheid tot zich dat vergaande consequenties met zich meebrengt. De drang om het vv Alblasserdam van opa te dienen, gaat vervolgens ver.
Al vroeg komt hij in de jeugd van Feyenoord te spelen en zet hij in tien jaar tijd onnoemelijk veel voetstappen op trainingscomplex Varkenoord. Dit met telkens een blik op de Kuip, het stadion van "zijn" Feyenoord. Als diezelfde club beginjaren negentig kampioen van Nederland wordt, staat Buijs op de Coolsingel naar zijn helden te kijken. Daarna heeft hij nog maar één droom. Ooit zelf op het bordes te staan.
Via Excelsior en FC Groningen komt Buijs uiteindelijk toch in Feyenoord 1 te spelen. Het is een periode waarin het de club allesbehalve voor de wind gaat. Buijs heeft moeite met zijn status als Feyenoorder. De volksjongen is meer supporter dan prof en speelt ook als zodanig. Hij doet zichzelf en zijn omgeving ernstig tekort.
Al vroeg komt het trainersvak in zijn hoofd te zitten. Zonder de benodigde papieren komt Buijs aan het roer te staan van Kozakken Boys, die hij naar diverse kampioenschappen leidt. Zijn overstap van de amateurs naar een gerenommeerde eredivisieclub als FC Groningen, lijkt al snel veel te groot en hij beleeft er een uiterst zwaar en moeilijk eerste seizoen. Maar Buijs bijt zich erin vast en krijgt bij een club dat seizoen na seizoen zijn beste spelers verkoopt, zijn teams steevast aan de praat. Dit doet hij op zijn eigen bevlogen manier waar veel meer achter schuilt dan die schreeuwende trainer aan de zijlijn.
Dit is het verhaal over de ontwikkeling van een emotionele volksjongen, die als trainer erin slaagt om van zijn zwaktes zijn kracht te maken. Iemand die eerlijk en oprecht probeert te zijn in een voetbalwereld waar beeldvorming maar al te vaak de maat is. -
Schrijver Leon Verdonschot volgde de wereldkampioen kickboksen een jaar lang intensief. Tijdens trainingen, in voorbereiding naar wedstrijden, tijdens presentaties en workshops, thuis en in zijn vrije tijd. Hij sprak vele (jeugd)vrienden, familieleden, trainers, medesporters.
Het resultaat is RICO: niet alleen een meeslepend en filmisch geschreven verhaal op de huid van de beste kickbokser ter wereld, maar ook een onthullend inkijk in het persoonlijke leven van Verhoeven. Voor het eerst vertelt hij (en zijn intimi) het verhaal van zijn getroebleerde jeugd. Zijn verstoorde relatie met zijn moeder, en de rol van zijn vader, die hem de eerste jaren trainde maar uiteindelijk buiten Verhoevens sportieve team belandde. Het legde de basis voor een zeer gecompliceerde band, die onlangs tragisch eindigde met het overlijden van Verhoevens vader.
RICO is niet alleen een verhaal over sportieve wilskracht en discipline, maar ook een ontroerend verslag van een andere strijd: die om los te komen van je verleden. -
Na het verschijnen van KIEFT, de megabestseller uit 2014 waarin de hoofdpersoon op indringende wijze zijn jarenlange cocaïne- en alcoholverslaving aan het grote publiek openbaarde, werd schrijver Michel van Egmond telkens met dezelfde vraag geconfronteerd:
'Hoe gaat het nu met Wim Kieft?'
Dit boek is het antwoord op die vraag.
DE TERUGKEER vormt een indringend en ontroerend portret van iemand die worstelt met zijn verleden maar vertrouwen heeft in de toekomst, die opvallend openhartig vertelt over zijn constante strijd tegen de verleidingen, over zijn terugvallen en over een heel nieuw probleem: de dwanggedachten die hem tegenwoordig uit zijn slaap houden. Over een gekneusd geweten en een verleden dat hem overal achtervolgt, maar vooral over hoop, herstel en hervonden herinneringen.
Samen met Van Egmond keert Kieft tweemaal terug naar Italië, het land waar hij als voetballer en als mens volwassen werd, om daar de confrontatie met zijn eigen geschiedenis aan te gaan. Het resultaat is een met vaart geschreven roadmovie op papier vol verrassingen, serieus, schrijnend en grappig tegelijk, over een man die langzaam maar zeker zijn zelfvertrouwen hervindt.