Houtekiet

 • Vallen

  Anne Provoost

  Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin, Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden, weer opduikt, wordt alles nog een stuk ingewikkelder. Omdat niemand hem uitleg wil geven, sluit Lucas vriendschap met Benoît, een man die op elke vraag een antwoord weet en hem betrekt bij acties waarbij ze `orde op zaken stellen'. `Word niet zoals je grootvader,' waarschuwt zijn moeder. Hij slaat haar woorden in de wind, tot er een ongeval gebeurt waarin Caitlin haar voet verliest. Als Benoît Lucas tot grote zondebok wil maken, raakt hij zijn laatste houvast kwijt.
  Vallen is een intrigerende, sfeervolle roman over een broeierige zomer waarin de dingen langzaam maar zeker uit de hand lopen. Op een spannende manier toont Anne Provoost aan hoe jongeren door extreemrechts tot terreurdaden kunnen worden verleid. Is er na 20 jaar Vallen iets veranderd?

  Met een nawoord van Casper Markesteijn en uitgever Leo de Haes

  `Met dit werk kan Provoost een vergelijking met het werk van de groten uit de internationale jeugd- en volwassenenliteratuur met glans doorstaan.' De Morgen
  `Zo complex dat kwalificaties als overtuigend, uitgekiend, geconstrueerd en huiveringwekkend de lading maar ten dele dekken.' NRC-Handelsblad
  Anne Provoost publiceerde onder meer Mijn tante is een grindewal, De Arkvaarders, De Roos en het Zwijn en In de zon kijken.

  http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/vallen-e-book

 • Kaas en de evolutietheorie vertelt hoe de evolutietheorie van Charles Darwin een licht werpt op alledaagse vragen als: Waarom sterven wij? Wat is goed en kwaad? Hoe is kaas uitgevonden?

  Deel één gaat over de evolutietheorie zelf: niet over fossielen, dinosaurussen en Neanderthalers, maar over de mechanismen van de evolutie. Hoe werkt de evolutie? En hoe kunnen we de evolutie waarnemen door goed om ons heen te kijken? De evolutietheorie blijkt eigenlijk heel simpel en logisch in elkaar te zitten.

  In het tweede deel van het boek komen eeuwenoude filosofische vraagstukken en hun relatie met de evolutietheorie aan de orde:

  Waarom is het leven ontstaan?
  Is homoseksualiteit natuurlijk?
  Hoe kunnen we onsterfelijk worden?
  Moet je luisteren naar de meerderheid?
  Mag je de wet overtreden?
  Waarom krijgen we kinderen?
  Hoe ontstaan familiebanden?
  Bestaat God?

  Aan de hand van sprekende en grappige voorbeelden legt Bas Haring uit hoe de evolutietheorie ingrijpt op zulk soort vraagstukken, en wordt de ware betekenis van de evolutietheorie duidelijk.

  Kaas en de evolutietheorie is geschreven voor de jeugd maar is zeker zo interessant voor volwassenen.

  - Winnaar Gouden Uil Jeugdliteratuur 2002
  - Winnaar Duitse Prijs voor het Beste boek over Wetenschappen
  - Winnaar Eureka!-prijs 2002 voor het beste en het mooiste op gebied van wetenschap en kennis
  - Vlag en Wimpel - Griffeljury 2002
  '

 • Het is december. De kerstexamens zijn volop aan de gang. Matthias heeft iets goed te maken. Zijn punten voor wiskunde waren tijdens het semester slecht en hetzelfde geldt voor Rani. Daarom besluit Dante om zijn twee vrienden bijles te geven. Als gevolg daarvan leggen ze beiden een schitterend examen af.

  Vreemd genoeg heeft dat een onverwachts effect. Hun resultaten zijn zo goed dat ze van spieken worden verdacht. Enkele leerlingen beschuldigen Rani er zelfs van de examenvragen te hebben gestolen. De directeur dreigt met een zware straf.

  Matthias en Dante stellen alles in het werk om uit te zoeken wie de echte daders zijn, maar slagen daar niet in. Tot Matthias een geweldig idee krijgt. De vraag is of zijn plan zal lukken.

 • De valstrik

  Jo Claes

  Wat doe jij als iemand onrecht wordt aangedaan? Matthias voelt zich totaal niet thuis op zijn nieuwe school. Hij heeft nog geen vrienden gemaakt, maar grijpt wel in wanneer een groepje pestkoppen toeslaat. Hierdoor leert hij de superslimme Dante kennen en de nogal aparte Rani, voor wie hij meteen iets voelt. Wanneer korte tijd later een dure smartphone verdwijnt, beschuldigt de school Rani van diefstal. Matthias wil haar onschuld bewijzen en stelt voor om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar dat blijkt niet ongevaarlijk en het drietal doet dan ook een bizarre ontdekking...

  Van 10 tot 14 jaar

empty