Al meer dan 40 jaar is Dany Verstraeten een bevoorrechte getuige van de handel en wandel in het Vlaamse medialandschap. Sinds de lancering van vtm in 1989 is hij als anker van het vtm-nieuws een vertrouwd gezicht in de Vlaamse huiskamers. Jarenlang was 'den Dany', zoals de Vlaamse kijker hem steevast aanspreekt, ook mee verantwoordelijk voor het succes van het reportagemagazine Telefacts.
In Verankerd neemt Dany Verstraeten ons mee achter de schermen van het ontstaan en de groei van vtm in het algemeen en het vtm-nieuws in het bijzonder. Een succesverhaal, dat toch gepaard ging met vallen en opstaan. Weinigen hebben zo'n lange staat van dienst als nieuwsanker, of een beter overzicht van de evoluties die het tv-nieuws in al die jaren heeft doorgemaakt.
We komen te weten dat Dany Verstraeten als tiener al geconfronteerd werd met bepaalde wetmatigheden van de journalistiek, en volgen hoe hij bij de openbare omroep de basis legde voor z'n latere tv-carrière bij vtm. Dany's verhaal wordt geregeld gekruid met anekdotes, waarvan sommige tot de verbeelding spreken. Dat maakt van Verankerd niet alleen een leerrijke maar ook een ontspannen leeservaring.
Eén man en één mirakel volstonden om de koppige heidenen in de noordelijke uithoeken van het rijk van de Franken tot het ware geloof te bekeren. Zo stelden de middeleeuwse biografen van de heilige Amandus de kerstening in Vlaanderen voor. Maar wat blijft er van de heilige over na een kritische lectuur van hun wonderlijke verhalen? Wie was die man? Wat dreef hem? Wie waren de mensen die hij in de Scheldevallei kwam bekeren?
Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen de Romeinen de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en die man uit het zuiden met zijn Latijn en zijn vreemde ideeën? Moesten ze nu echt hun heilige bomen omhakken?
Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.
In Niemandsland trekt Midden-Oostenkenner Willem Staes dwars door Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Tijdens negen reizen tussen augustus 2021 en maart 2023 stelt hij er met eigen ogen vast hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de Syrische revolutie in 2011.
Ze zitten gevangen in een onzichtbaar 'niemandsland', tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen, en Europese landen die hen op steeds gewelddadigere wijze de toegang ontzeggen. Hun situatie werd bovendien nog verergerd door de aardbevingen van 6 februari 2023, die een spoor van dood en vernieling doorheen de regio trokken.
Een ongemakkelijke waarheid dringt zich daarbij op: het Europese 'model' van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het is steeds meer een luchtkasteel, een fata morgana die sommigen hopen te zien, maar die in de realiteit niet bestaat. Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.
Een nazi, een fasciste, een communiste, een hertogin, een plattelandsvrouwe en een schrijfster van bestsellers: Mitford vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van zes zussen uit een Britse adellijke familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Unity werd een persoonlijke vriendin van Hitler. Diana verliet de schatrijke Bryan Guinness - van de bekende bierbrouwerij - voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley en belandde in de gevangenis. Decca liep thuis weg om deel te nemen aan de Spaanse Burgeroorlog. Debo trouwde met de hertog van Devonshire en werd familie van de latere Amerikaanse president John F. Kennedy. Nancy had jarenlang een relatie met de rechterhand van Charles de Gaulle, en werd beroemd als bestsellerauteur van romans en historische biografieën die nog altijd worden herdrukt.
De Mitford-zussen kenden alle beroemdheden van hun tijd persoonlijk en waren bovendien naaste familie van oorlogspremier Winston Churchill. Hun ouders, baron en barones Redesdale, waren al even excentriek en spraakmakend. Flip Feyten schetst een uniek tijdsbeeld door het oog van zes fascinerende, intelligente, geestige en zelfbewuste vrouwen.
Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonder Hollandse dijkenbouwers? En dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalen die je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten. Zonder dat je daar een vat vol afschrikwekkend wijnjargon voor nodig hebt. Dennis van den Buijs neemt je mee op een wondere wereldreis doorheen de tijd, religie, cultuur, business en wetenschap die wijn is. In dit boek lees je wat je écht wil delen met vrienden en familie rond je favoriete fles. Van de druif in de wijngaard tot de godendrank in je glas: geen enkele sappige anekdote valt naast het vat. Dit boek moet op het wijnrek van alle liefhebbers van een goed glas én een goed verhaal.
De islamitische wereld kende invloedrijke denkers en wetenschappers in haar vroege geschiedenis, in een tijd dat Europa gedomineerd werd door religieuze orthodoxie en militaire heerschappij. Van de 9de tot de 12de eeuw waren moslimlanden filosofisch en sociaaleconomisch overduidelijk meer ontwikkeld dan het Westen.
Vandaag lijden landen met een moslimmeerderheid bovengemiddeld onder autoritaire regimes, en zijn ze sociaaleconomisch gemiddeld minder ontwikkeld dan de rest van de wereld. Ahmet T. Kuru wijst op de geschiedenis en bekritiseert verklaringen die de islam als oorzaak aanwijzen. Ook het westerse kolonialisme is geen sluitende verklaring, al heeft dat zeker niet geholpen.
Waar liep het dan wel mis? Kuru wijst op een alliantie tussen orthodoxe islamitische geleerden (de oelema) en militaire staatshoofden vanaf de 11de eeuw. Gaandeweg beknotte deze alliantie meer en meer de creativiteit en economische activiteiten van intellectuelen en de burgerlijke klasse in de moslimwereld.
Kuru toont aan dat de alliantie tussen oelema en de staat nog steeds de creativiteit inperkt en een gezonde economie in moslimlanden belemmert of zelfs verhindert.
Zijn jeugd beleeft Johan De Vriendt in een landelijke idylle. Het abrupte verlies van zijn thuis doet hem zijn eerste heimwee ervaren. Het boerenlandschap van zijn jeugd verandert snel. Wie heeft niet gehoord van de lijdensweg van Doel, bedreigd door havenuitbreidingen en natuurcompensaties. Die strijd begint al tijdens zijn jeugd. De jonge Johan zwerft door veld en bos in binnen- en buitenland op zoek naar authenticiteit en heeft geen weet van wat hem boven het hoofd hangt, want jaren later woont hij zelf in Doel, waar hij tot op de dag van vandaag strijdt voor het behoud van dorp en polderstreek.
De Vriendt onderzoekt wat het is een geliefde plek te verliezen. In onze geglobaliseerde wereld wordt er van je verwacht je voortdurend aan te passen. Er is een tijd geweest waarin heimwee een erkende ziekte was, soms met de dood tot gevolg. Heimwee heeft te maken met losgekoppeld te zijn van je omgeving. En dat ervaren veel mensen vandaag. We zijn verbonden met de ganse wereld, maar we leven ook op een plek en die plek is een gemeenschap van mensen, natuur, landbouw, werk, erfgoed en zoveel meer.
Dat werd Johans levensdoel: van onze leefomgeving terug een plek maken die ziel en lichaam voedt. De Vriendt reikt via verhalen en beschouwingen een inspirerende visie aan op mens en omgeving. Heimweeën is een verhaal van verlies, maar vooral een verhaal van persoonlijke groei en maatschappelijke winst.
Literaire nonfictie voor de lezers van Raynor Winn, Robert MacFarlane en Sylvain Tesson.
Vlaamse beweging, sociale beweging. Het klinkt als een slogan. Een slogan die de Vlaamse beweging op verschillende momenten van haar geschiedenis met zich meedroeg. Maar was de Vlaamse beweging wel ooit een sociale beweging? En in welke mate verbonden sociale, volkse organisaties zich in Vlaanderen met de taalbeweging?
Het was overigens niet één sociale beweging waarmee de Vlaamse beweging zich te verbinden had. Tegenover de bourgeoisie waren er de kleine middenstand en ambachtslui, de boeren op het platteland, de fabrieksarbeiders.
Lode Wils onderzoekt hoe Vlaamse beweging, progressief liberalisme, sociaaldemocratie en christendemocratie zich tot elkaar verhielden. In welke mate spanden de democratische strekkingen zich in het noorden van België in voor taaleisen op de werkvloer, in het leger, de administratie en het onderwijs?
Van 1830 tot 1970, van bij het ontstaan van België tot de eerste staatshervorming, brengt Lode Wils in kaart in welke mate de Vlaamse beweging een massabeweging was, al dan niet gedragen door een brede meerderheid van Nederlandstaligen in België.
'De Ronde van Frankrijk achter het IJzeren Gordijn.' Een koers voor coureurs van graniet en staal. Miljoenen televisiekijkers, honderdduizenden mensen langs de kant, in sportpalasten en wielerbanen. Renners uit alle windstreken aan de start. Alles voor één ideaal: vrede tussen alle volkeren.
In Vredeskoers wekt Steven Bulté de beruchte 'Ronde van de witte duif' opnieuw tot leven. De meest prestigieuze wielerronde in het communistische Oostblok werd elk jaar in mei tussen Warschau, Berlijn en Praag gereden. Bulté fietst de editie van 1967, in het spoor van de enige Belgische eindwinnaar van de Vredeskoers ooit: Marcel 'de vredesduif' Maes.
Gepakt en gezakt, een moraal in het zenit maar met een deplorabele conditie, fietst Bulté recht doorheen de politieke geschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw. In Vredeskoers vertelt Steven Bulté op een luchtige toon de verhalen die de nauwe vervlechting tussen sport en politiek tijdens de Koude Oorlog illustreren.
Een donker toerist reist in zowel tijd als ruimte. Hij wil het verleden kunnen aanraken. Luc Rasson trok in het tweede decennium van de 21e eeuw doorheen Europa, op zoek naar relicten van een gewelddadig verleden. Om een staat van het historisch geheugen te maken, bezoekt hij monumenten, gedenktekens en begraafplaatsen.
Hoe gaan de Italianen om met hun fascistische verleden, of de Spanjaarden met de erfenis van Franco? Hoe herdenken de Hongaren de opstand van 1956 tegen de communistische dictatuur? Waarom woedt er in Litouwen en Polen een concurrentie tussen slachtoffers? Hoe hebben een Amerikaan en een Rus in Praag de historische herinnering gekaapt? Welk beeld brengen de Belgische musea van het Ardennenoffensief?
In Donker toerisme brengt Luc Rasson verslag uit van zijn reizen doorheen de roerige Europese twintigste eeuw en stelt hij zich de vraag: is het mogelijk tot een herinnering te komen die recht doet aan iedereen die betrokken was bij een verwoestend verleden?
Israël-Palestina roept vele associaties op: Exodus, Sabra en Chatilla, intifada, de Muur, zelfmoordterrorisme, 1967, tweestatenoplossing, Joodse kolonisten en Palestijnse vluchtelingen, Davidster en hakenkruis, zionisme en antisemitisme. Vele diplomaten en Amerikaanse presidenten hebben hun tanden erop stukgebeten. Ook in Vlaanderen en Nederland beroert dit conflict de gemoederen.
Ludo Abicht en André Gantman hebben heel wat gemeen, en toch staan ze ook lijnrecht tegenover elkaar over Israël-Palestina. Toch willen ze allebei een verstandige en humanistische oplossing voor het conflict. Abicht en Gantman overlopen chronologisch de geschiedenis van het conflict. Tot 1967 vinden beide polemisten elkaar, maar vanaf de Zesdaagse Oorlog in 1967 wijken hun standpunten steeds verder uiteen. Abicht eist het recht op een Palestijnse Staat. Gantman eist het recht op de erkenning van de Staat Israël. Als gevolg van de recente ontwikkelingen in de regio en de wereld wordt het steeds moeilijker om een voorstel voor een oplossing te schetsen, omdat het 'Vredesproces' al jaren stilgevallen is.
Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak, verloop en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.
De westerse wereld kende met het liberalisme als dominante ideologie een ongeziene periode van welvaart, vrijheid en vrede. Maar, in het huidige tijdsgewricht is het liberalisme aan een update toe. In Vrije Mensen Groeien beschrijft Egbert Lachaert op een eerlijke manier de toestand van het liberalisme. Dit essay gaat de uitdaging aan om positieve antwoorden te bieden op de gevolgen van ongebreideld kapitalisme, groepsdenken en de tendens om verantwoordelijkheid collectief af te wentelen op een dominante overheid.
Lachaert zet in zijn analyse de individuele burger opnieuw centraal. Die burger heeft een rol te spelen om zelf zijn of haar pad hogerop uit te stippelen, zonder verplichtingen vanuit de overheid. In zijn analyse gaat Lachaert geen enkel moeilijk thema uit de weg. Gaat het nu om politiek, wonen, de diverse samenleving, onderwijs of economie: hij blijft niet hangen in analyses over wat fout loopt, maar geeft ook constructieve antwoorden. Daarbij is een modern liberalisme zijn baken.
Met dit tijdloze ideologische essay komt Lachaert los van de waan van de dag en de huidige partijpolitiek. Hij bewijst zo dat het liberalisme ook vandaag nog het meest optimistische recept blijft voor een sterke samenleving, waarin vrije mensen groeien.
Het Verenigd Koninkrijk heeft weer een koning: Charles III. Al werden er wel wat vraagtekens geplaatst bij de eeuwige kroonprins. Zijn turbulente privéleven, zijn eigengereidheid en soms controversiële opinies baarden zelfs de meest overtuigde monarchisten zorgen. Kortom, de nieuwe koning is een echte... Charles.
Charles is de meest onfortuinlijke koningsnaam uit de Britse geschiedenis. De eerste Charles was een groot kunstliefhebber, mecenas en estheet. Maar zijn koppigheid leidde tot de Engelse Burgeroorlogen, en veroorzaakte het einde van de monarchie. Charles II herstelde het koningschap en werd onthaald als 'the merry monarch'. Hij diende zich te schikken naar zijn parlementsleden. Maar deze Charles was door zijn beruchte liederlijkheid net iets té 'merry'. Dan is er de onoffici.le Charles iii, beter bekend als 'Bonnie Prince Charlie'. Hij vond zich voorbestemd voor het koningschap en nam Edinburgh in. Zijn pogingen om de troon te bemachtigen eindigden in mislukking, bloedvergieten en fatale dronkenschap.
In het lichtvoetige boekje God Save King Charles! vertelt VK-kenner Harry De Paepe de rijke geschiedenis van deze verschillende koningen, verweven met het levensverhaal van King Charles III. Verwacht geen doordeweeks royaltyboek, want er valt meer te vertellen over Charles dan je wel zou denken.
Hoe werd België het tweede land ter wereld met een homohuwelijk? Dat is een verhaal over nederlagen en successen, met vooral veel verrassende wendingen.
Een verhaal dat start in 1989 in Denemarken. In de nasleep van de aidsepidemie voerde dat land een geregistreerd partnerschap in. In België kwam het debat over een partnerschapsregeling pas in een stroomversnelling terecht na de registratie van het samenlevingscontract van Tom Lanoye en René Los in 1996. Na heel wat bochtenwerk en tegenkanting werd een minimale regeling - de wettelijke samenwoning - uitgewerkt. De grote doorbraak kwam er pas na 1999, toen een paars-groene meerderheid koos voor het homohuwelijk.
Paul Borghs schetst aan de hand van onder meer interviews, tijdsdocumenten en interne verslagen de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in België die hebben geleid tot de openstelling van het huwelijk.
In 1944 nam Hitler - in het nauw gedreven - onverbiddelijk wraak met zijn 'vliegende bommen'. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen. Antwerpenaren weken massaal uit naar veiliger oorden.
Een vraag van een Antwerps gezin deed Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Van de 130 000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50 000 verdeeld over 254 gemeenten in West-Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar. Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen met een vreemd dialect, was dit een eeuwigheid!
Weg van 't Stad brengt het verhaal van deze exodus naar het westen: hoeveel gezinnen en kinderen, wie organiseerde dit, waar kwamen ze terecht, wie nam het initiatief?
Een vergeten, warm menselijk verhaal over initiële angst voor oorlog en bommen, dat in een veilig onderkomen en door doorgezet onderwijs overging in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven.
Met een woord vooraf door Bruno en Bart De Wever.
Naar jongeren wordt niet geluisterd. Of toch niet écht en veel te weinig. Ge(e)neratie is een pleidooi voor een samenleving waarin jongeren meer worden betrokken bij de vraagstukken van onze tijd. Niet als klankbord, maar als volwaardige partner in het maatschappelijke debat.
Julien De Wit onderzoekt hedendaagse problemen zoals tanende onderwijskwaliteit, seksueel grensoverschrijdend gedrag, politieke vernieuwing, mentaal welzijn, woke, armoede... Telkens vertrekt hij vanuit een jeugdig perspectief dat uitgedaagd wordt door experten. Hoe zouden jongeren aan de slag gaan met het lerarentekort? Waarover zijn politiek geëngageerde jongeren en politiek journalisten Ivan de Vadder en Rik Van Cauwelaert het eens? Staan jonge kunstenaars vandaag anders in het leven dan actrice Barbara Sarafian of auteur en theateractrice Leen Dendievel? Zijn jongeren bezig met de verarming van de middenklasse en voelen ze zichzelf er slachtoffer van?
Doorheen het boek ontmoeten enkele tientallen jongeren en minder jongeren elkaar. Samen denken ze na over oplossingen voor de problemen waar deze ge(e)neratie te kampen zal krijgen.
In volle Koude Oorlog waagde Veerle Frion zich achter het IJzeren Gordijn, waar de Europese wegenkaarten eindigden. Polen heette toen nog voluit Polska Rzeczpospolita Ludowa - in mensentaal: Poolse Volksrepubliek - en was terra incognita. Het is de tijd van de Poolse paus en Lech Walesa, van Solidarno´s´c en perestroika.
In Polen gaat Veerle op zoek naar sporen van haar grootvader, Etienne. 'Omgekomen in Stalag VIIIc' als krijgsgevangene van de Duitsers, zo wist ze van haar grootmoeder. Daar waren Etienne en z'n broer Marcel beland tijdens de oorlog. Enkel Marcel keerde terug naar huis. De brieven die hij vanuit gevangenschap schreef aan zijn 'liefste Clara' werpen een nieuw licht op de familiegeschiedenis.
Depestel-Martynowski schetst het harde dagelijkse leven onder het communisme in een Polen dat weinigen in de Lage Landen ooit gekend hebben. Tegelijk houdt ze de lezer in de ban met haar autobiografisch geïnspireerde speurtocht.
Toen 'Nederbelg' Bessel Kok aan de slag ging als kersverse CEO van toenmalig telecombedrijf RTT erfde hij daar een totaal vermolmd overheidsbedrijf. Bij zijn afscheid drie jaar later waren de wachtlijsten grotendeels weggewerkt en had hij met Proximus de mobiele telefonie succesvol geïntroduceerd in België.
Zijn succesrecept? Tonnen charisma, een aanstekelijke dadendrang en een uitzonderlijk sterk strategisch doorzicht. Eerder al had Bessel Kok furore gemaakte als mede-oprichter van het financiële dienstenbedrijf SWIFT - sinds de recente sancties tegen Rusland actueler dan ooit - en later zou hij ook de Tsjechische telefoonoperator Cesky Telecom op een moderne leest schoeien. Hij engageerde zich in de schaak-, film- , wieler- en kunstwereld, en raakte in Praag nauw bevriend met Václac Havel.
In Chaos en Charisma brengt journalist Filip Michiels het verhaal van een fascinerend leven, op basis van tientallen interviews met Bessel zelf en met sleutelfiguren uit zijn omgeving. Tegelijk leest dit boek als een kroniek van een ongemeen boeiende periode: van het bruisende Amsterdam van de jaren 60 over het kapot gepolitiseerde België in de jaren 80 tot het bruisende Praag anno 2022.
Op 1 oktober 2017 stemden 2,2 miljoen Catalanen in een verboden referendum over de afscheiding van Spanje. De Catalaanse Republiek werd eenzijdig uitgeroepen, de Spaanse staat reageerde ongemeen hard. De internationale sympathie voor de Catalanen was groot, het concrete antwoord pragmatisch. Sindsdien dobbert Catalonië stuurloos in Spaanse wateren.
De roep om erkenning in Catalonië is niet nieuw. Het verlangen naar gelijkwaardigheid overleefde burgeroorlogen en dictaturen. Het zocht naar manieren om te bestaan binnen de fragiele Spaanse constellaties. Geraken Spanje en Catalonië nog samen en ongeschonden uit de impasse?
Na de verijdelde stembusrevolutie is introspectie onvermijdelijk en noodzakelijk. De beperkingen van de onafhankelijkheidsbeweging en de sociaaldemografische realiteit van Catalonië werden op een pijnlijke manier blootgelegd. Maar ook Madrid moet luisterbereidheid tonen.
Al 30 jaar lang zorgt 'de kloof met de burger' voor wanhoop in de Wetstraat. Sinds die beruchte Zwarte Zondag in 1991, is nog niemand erin geslaagd die kloof ook maar een beetje te dichten. Ze lijkt een structureel onderdeel geworden van de democratie.
Waarom mislukken alle pogingen om die zogenaamde kloof te dichten? Met recente en minder recente voorbeelden - federale kieskring, verlaging van de stemgerechtigde leeftijd, afschaffing gemeentelijke opkomstplicht, hervorming Senaat... - illustreert Ivan De Vadder hoe politici met rationele voorstellen de emotionele kiezer proberen te overtuigen. Dergelijke voorstellen gaan bijna altijd terug op recepten die intussen al drie decennia meegaan, sinds de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt.
In Wanhoop in de Wetstraat beschrijft politiek journalist Ivan De Vadder hoe de verwoede pogingen van de politiek om dichter bij de burger te komen, steeds stuklopen. Na 30 jaar is het tijd voor nieuwe recepten en nieuwe ideeën. De Wetstraatspecialist doet concrete voorstellen.
Ik zou nooit bestaan hebben als het Belgische leger in Mechelen geen paard had verkocht aan mijn overgrootvader.' Luckas Vander Taelen is gefascineerd door de rol die het toeval speelt in een mensenleven. Zonder toeval had hij nooit bestaan. Zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis vertelt hij aan de hand van brieven die zijn grootvader in de loopgraven schreef. Al schrijvend doorkruist hij de Westhoek, op zoek naar de geest van zijn pépé. 'Dat ik besta, heb ik aan de Eerste Wereldoorlog te danken. Vijftien miljoen soldaten en burgers verloren er hun leven, maar ik kreeg het mijne cadeau, weliswaar veertig jaar na de wapenstilstand. Als de jaren tussen 1914 en 1918 banale vredesjaren waren geweest, dan was mijn grootvader Achille nooit naar Engeland gegaan. Dan had hij daar niet Joséphine, de vrouw van zijn leven, gezien. Hun wegen zouden elkaar nooit gekruist hebben.
Zorgeloze tijden hebben nooit bestaan, en de 21ste eeuw is - ondanks alle onmiskenbare vooruitgang - geen uitzondering. De liberale democratie is wijdverbreid, maar in crisis. Het hoger onderwijs floreert, maar zit gekneld in een verstikkend keurslijf. Communicatie is gemakkelijker en sneller dan ooit, maar de media verschralen. Het typisch menselijke vermogen tot reflectie ontspoort wanneer politiek, instellingen en media overmatig aandacht besteden aan publieke opinie, imago, 'clicks'.
In Medeplichtig verkent Jef Verschueren de vraag hoe en in welke mate wij allemaal medeplichtig zijn aan nefaste ontwikkelingen in de politiek, in onze instellingen en de media. En vooral: wat kunnen we doen met de antwoorden op die vraag?
De strijd om betekenis, waaraan iedereen kan deelnemen, vormt de kern van maatschappelijke processen - met onderwijs als sluitsteen voor kritisch burgerschap.
Erik De Bruyn verrast in 2007 vriend en vijand door een derde van de stemmen te halen in de voorzittersverkiezingen van sp.a (vandaag Vooruit). Zo belandt hij in de nationale politiek. In Levenslang links beschrijft hij het proces waarin hij afscheid neemt van zijn communistische jeugdidealen en zich vastrijdt in de meedogenloze logica van een machtspartij die geen dissidentie verdraagt.
In zijn tienerjaren werd Erik De Bruyn gegrepen door de turbulente nasleep van mei '68. Tien jaar na de roemruchte studentenopstand in Parijs komt hij aan de universiteit van Brussel terecht in het verzet tegen de verdubbeling van het inschrijvingsgeld, en raakt daar gebeten door de politiek. De Bruyn neemt ons mee naar de kleurrijke microkosmos van het revolutionaire marxisme aan het einde van de twintigste eeuw, om ten slotte te belanden in het huidige tijdsgewricht. Door de existentiële crisis van de klimaatverandering blijft er vandaag geen tijd meer over voor ideologische scherpslijperij.
Levenslang links stelt vragen over de toegankelijkheid van de politiek en het functioneren van de democratie. Tegelijk wijst De Bruyn er ook op dat een gebrek aan burgerschap en verantwoordelijkheidszin onze redding in de weg dreigen te staan.
De helft van de mensen die je in Londen ziet rondlopen, zijn geesten. Belachelijk? Niet volgens de Britten. Het Verenigd Koninkrijk is het spokeneiland bij uitstek en de verschijningen jagen sommige Britten de stuipen op het lijf. Zanger Sting verkocht zijn huis in Noord-Londen omwille van de spoken en zelfs de Queen liet geesten uitdrijven op haar landgoed in Norfolk. Anderen koesteren hun huisspook dan weer en hebben er een bijzondere band mee. Sinds 1865 bestaat er zelfs een echte Ghost Club die maandelijks bijeenkomt. Harry De Paepe en Erik De keersmaecker vertellen over grijze dames, klopgeesten en spoken op vier voeten. Haunted biedt niet alleen een andere blik op de rijke Britse geschiedenis, het schetst een apart en onlosmakelijk aspect van de Britse cultuur. Meer Britten geloven namelijk in spoken dan in God.