Een zwarte zwaan, zo noemt Nassim Nicholas Taleb een onverwachte gebeurtenis die een enorme impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan de aanslagen van 11 september 2001, de financiële crisis van 2008 en de huidige oorlog in Oekraïne. Maar hoewel de impact van zulke zwarte zwanen in onze complexe moderne wereld alleen maar groter wordt, houden we er in onze verwachtingen voor de toekomst geen rekening mee. Van nature zijn we geneigd uit te gaan van stabiliteit en voorspelbaarheid. En dat terwijl er veel winst te behalen is door kritisch naar onze voorspellingen te kijken en beter te anticiperen op het onverwachte.
Sinds Taleb in 2007 de wereld wakker schudde met zijn bestseller De zwarte zwaan, is de boodschap van zijn boek alleen maar actueler geworden. De kleine Taleb biedt een bondige samenvatting van het opzienbarende boek en bespreekt ook kort de andere titels uit Talebs `Incerto-serie' over onvoorspelbaarheid.
De zeven eigenschappen is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven. Of je nu betere keuzes wilt maken, jezelf en anderen beter wilt begrijpen of weerbaarder wilt worden in deze hectische tijden. Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar brengen een heldere samenvatting van dit meesterwerk, zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.
`Covey leert de lezer in de eerste plaats naar zichzelf te kijken als onderdeel van een groter geheel: werk, gezin en
gemeenschap.' - NRC Handelsblad
JAN KUIPERS is directeur van FranklinCovey Benelux.BEN TIGGELAAR is trainer en gedragswetenschapper.
Stephen R. Covey over Jan Kuipers:
`Jan heeft mijn gedachtegoed toegankelijk gemaakt voor
het Nederlandstalige publiek, met veel zorg en integriteit.
Hij heeft het inzicht van een opinieleider en de praktische
insteek van een leermeester.'
Stephen R. Covey over Ben Tiggelaar:
`Ben Tiggelaar is oprecht betrokken bij onze uitdagingen
in het worden van betere leiders, in het veranderen van
ons leven en in het leveren van een echte bijdrage.
`De kleine Semler' is een samenvatting van de filosofie en aanpak van Ricardo Semler, de geestelijk vader van de zelfsturende organisatie. Zijn bedrijf Semco werd zeer succesvol nadat hij snoeide in managementlagen en de macht teruggaf aan de werknemers. Zo werft en beoordeelt het Semco-personeel zelf zijn managers, heeft het inspraak bij belangrijke beslissingen en deelt het in de winst. Semler gelooft in de kracht van kleine teams, transparantie en vertrouwen. Zijn revolutionaire aanpak kreeg veel navolging en talloze moderne organisatievormen zijn gebaseerd op zijn principes.
De Braziliaan Semler reist de hele wereld over om zijn verhaal te doen, en ook in Nederland is hij ongekend populair. Niet voor niets is zijn nieuwe Semco Style Institute hier gevestigd. `De kleine Semler' is een perfecte kennismaking met een van de grootste businessiconen.
Capital in the 21st Century van Thomas Piketty is ontegenzeggelijk een belangrijk boek, dat zeker niet alleen voor politici en economen is bedoeld: thema s als kapitaalverdeling en vermogensongelijkheid gaan iedereen aan. De kloof tussen arm en rijk wordt almaar groter.
Maar 700 pagina s historisch-economische analyse vraagt veel van een lezer. Daarom hebben financieel journalisten Wouter van Bergen en Martin Visser het boek helder voor u samengevat. Ze voegen een apart hoofdstuk toe over de Nederlandse situatie, maar presenteren verder een ongekleurde en volledige weergave van wat Piketty in zijn magnum opus beweert. U leest dit boekje in hooguit twee uur uit. Daarna kunt u de discussies volgen en uw eigen oordeel vormen.
`De kleine Goleman' van Jacqueline de Jong biedt een heldere samenvatting van `Emotionele intelligentie' en bespreekt daarnaast Golemans latere werk `Emotionele intelligentie in de praktijk', `Over leiderschap' en `Aandacht', een onderwerp dat essentieel is in deze tijd van voortdurende afleiding.
Een hoog IQ biedt namelijk geen garantie op een gelukkig leven; minstens even belangrijk is het EO, het `emotiequotiënt'. Op dit inzicht baseerde Daniel Goleman, psycholoog, schrijver en wetenschapsjournalist, zijn boek `Emotionele intelligentie' (1995).
In deze klassieker, die in veertig talen vertaald werd en waarvan vijf miljoen exemplaren zijn verkocht, laat Goleman ons kennismaken met het voelende deel van ons brein, dat zorgt voor zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift en het vermogen eigen emoties te herkennen en onszelf te motiveren. Emotionele vaardigheden blijken niet alleen belangrijker te zijn dan rationele, ze zijn ook van doorslaggevend belang voor succes in werk en relaties en voor ons lichamelijk welbevinden.
Joseph Campbell heeft via zijn indrukwekkende oeuvre de wereld verrijkt met inzichten over de universele heldenreis, de zogenaamde monomythe. Het boek waarin hij uitvoerig ingaat op deze archetypische reis is De held met de duizend gezichten. Campbell beschrijft hoe de held opgeroepen wordt zijn veilige omgeving te verlaten, hoe hij de drempel overschrijdt, uitdagingen krijgt, op de proef wordt gesteld, en uiteindelijk terugkeert naar huis om zijn schatten en verworven inzichten te delen.
In veel films, boeken en series zie je deze universele stadia terug. En ook in de psychologie en op persoonlijk vlak inspireert Campbell al generatieslang mensen om de mythen die hun leven hebben vormgegeven te herontdekken, en om hun eigen heldenreis te kiezen. De reis van de held ligt bovendien aan de basis van moderne storytelling-technieken.
In De kleine Campbell biedt de Nederlandse Campbell-kenner Mieke Bouma een heldere samenvatting van De held met de duizend gezichten. Ze bespreekt de diverse stadia van de heldenreis, met gebruik van voorbeelden, en laat zien welke betekenis Campbell ook nu nog heeft. Want in een tijd waarin we op de proef worden gesteld trouw te blijven aan onszelf en tegelijk van waarde te zijn voor de wereld, is de heldenreis actueler dan ooit.
Met The General Theory of Employment, Interest and Money, dat in 1936 verscheen, schreef de Britse econoom John
Maynard K eynes (1883-1946) hét economische werk van de twintigste eeuw. Keynes was ervan overtuigd er een belangrijke rol is weggelegd voor de overheid als stimulator van de economie in crisistijd. Ga niet bezuinigen,
maar pak de werkloosheid aan door middel van overheidsinvesteringen en de economie herstelt zich vanzelf, aldus Keynes. Zijn advies werd gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw afwisselend omarmd en verguisd door beleidsmakers en collega-economen. Nu steeds duidelijker wordt dat we ons kapitalistisch systeem een andere wending moeten geven, duikt de naam Keynes weer vaker op. Wat kunnen we van hem leren om het kapitalisme te verduurzamen? Om deze vraag te beantwoorden is er nu een overzichtelijke en toegankelijke samenvatting van zijn levenswerk.
'Getting Things Done' van David Allen is een klassieker op het gebied van productiviteitsmanagement. Arjan Broere en Ruben Verzijl, beiden ervaren GTD-trainers, vatten in 'De kleine Allen' de speerpunten van de methode voor je samen.
GTD is het antwoord op het probleem waar velen mee worstelen: te veel te doen in te weinig tijd. De methode helpt je snel informatie te filteren en te prioriteren. Bovendien is het een waterdicht systeem om alleen dat wat je nu moet doen op de radar te hebben en tóch niets te vergeten. Zo ben je weer bezig met wat echt belangrijk is, en met volledige focus.
Doordat je voor meer controle en focus in je leven zorgt, krijg je meer ruimte voor creativiteit - want je hoofd is om over dingen na te denken en niet om aan dingen te denken.
'Een waardevolle toevoeging aan ieders collectie op het gebied van persoonlijke productiviteit' - David Allen
Robert Cialdini schreef het boek Influence (Invloed), dat al meer dan dertig jaar hét standaardwerk op het gebied van overtuigen en beïnvloeden is: wereldwijd werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Op basis van uitgebreid onderzoek komt Cialdini tot zes 'hefbomen' om mensen te overtuigen: wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijs, sympathie, autoriteit en schaarste.
De kleine Cialdini geeft een heldere samenvatting van Robert Cialdini's theorie. Het verschaft je inzicht in de zes beïnvloedingswapens: niet alleen kun je ze naar wens inzetten, je hebt het ook direct door als anderen ze gebruiken.
Met een inleiding van Ap Dijksterhuis.
Jacqueline de Jong laat je in 'De kleine Carnegie' in kort bestek kennismaken met Dale Carnegie en de essentie van zijn klassieke boek 'How to Win Friends and Influence People' (Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt).Het boek verscheen in 1936, maar wordt nog altijd gezien als een essentieel handboek voor iedereen die op zoek is naar meer succes en invloed binnen relaties. Volgens Carnegie draait het erom dat je anderen belangstellend tegemoet treedt en je in hen verplaatst; op die manier win je hun sympathie. Daarvoor geeft hij adviezen als: toon respect voor andermans ideeën, laat de ander het meest aan het woord en wees oprecht geïnteresseerd.
Door de jaren heen heeft Carnegie miljoenen mensen geïnspireerd met zijn inzichten in de menselijke psyche en zijn praktische tips voor effectieve relaties en het beïnvloeden van gedrag. Van zijn boek zijn wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht; Time Magazine riep het uit tot een van de 25 belangrijkste businessboeken aller tijden.
Warren Buffett is de bekendste belegger en investeerder ter wereld. Hij en zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway worden al decennia op de voet gevolgd. In De kleine Bu¬ffett vat financieel expert Patrick Beijersbergen zijn inzichten voor u samen.
Buffetts filosofie is een wonder van eenvoud en gezond verstand; hij gaat voorbij aan de hypes van de dag. Wie met dit boekje in de hand de beurs volgt, leert op een systematische manier te kijken naar bedrijven en hun beleggingspotentieel. Rendement verzekerd!
`Flow' is een bekend begrip om een situatie te beschrijven waarin je volledig samenvalt met dat wat je aan het doen bent, waarbij zonder tijdsbesef iedere handeling automatisch voortvloeit uit de vorige, je een staat van optimaal geluk ervaart en het resultaat er ook nog eens mag zijn. De grondlegger en bedenker van flow is de Amerikaans-Hongaarse psycholoog en hoogleraar Mihaly Csikszentmihalyi.
Csikszentmihalyi deed jarenlang diepgaand onderzoek naar flow. Zijn werk biedt waardevolle informatie om meer uit je dagelijks leven te halen, ook op die momenten dat flow ver buiten je bereik lijkt te liggen. In De kleine Csikszentmihalyi vind je zijn belangrijkste inzichten en antwoorden op vragen als: welke eigenschappen kan ik ontwikkelen om een gelukkiger en creatiever mens te worden? Hoe kom ik vanuit mijn huidige situatie naar een toestand van flow? Welke rol speelt het bewustzijn bij persoonlijke groei?
'De kleine Marx' van Geert Reuten is een handige samenvatting van het standaardwerk 'Das Kapital' van Karl Marx, waarvoor de laatste jaren hernieuwde interesse is ontstaan.
De principes van het (neo)kapitalisme staan om allerlei redenen ter discussie. In dat licht is het interessant om je te verdiepen in de zeer fundamentele kritiek die Karl Marx al in 1867 uitte. Onder anderen Thomas Piketty en Joris Luyendijk hebben daarom zijn denkwerk opnieuw onder de aandacht gebracht.
Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met het werk van deze econoom, dat ten onrechte rechtstreeks met het communisme in verband werd gebracht. Zijn magnum opus Das Kapital is een economische analyse van het kapitalisme. In de 2200 pagina's van dit driedelige werk valt het woord 'communisme' slechts driemaal.
Geert Reuten is de Nederlandse Marx-expert. In 'De kleine Marx' vat hij de analyse van Marx samen, met focus op de relevantie voor het hedendaagse kapitalisme.