Hoe kan het dat we ons steeds bewuster zijn van de grenzen aan de economische groei maar toch nog altijd streven naar het spannendste, succesvolste en rijkste leven? We lopen vast in onze welvaart en kunnen wereldwijde problemen steeds minder goed het hoofd bieden.
Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel? Door onze aandacht te verschuiven naar de dingen die we al wél hebben en daar verdieping in te zoeken, bepleit Onno Aerden. Hij doopte deze houding `het driesterrenleven': een bestaan waarin we streven naar een ruime voldoende. Wat valt er te winnen als we terugschakelen naar die mate van tevredenheid? Aerden ontdekte dat deze levenshouding je beter bestand maakt tegen de druk van steeds meer moeten presteren en consumeren. Er ontstaat ruimte om na te denken over hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen.
Alles lijkt tegenwoordig te draaien om prestaties. Daardoor voel je je al snel een mislukking als het even niet goed gaat en kun je gedemotiveerd raken. Maar ook als je wél het label `talent' krijgt, kun je vastlopen. Je staat voortdurend onder druk om jezelf te bewijzen en durft geen fouten te maken. Je zit dan vast in een statische mindset; vergelijk het met een hand die gesloten is tot een vuist.
Sportpsychologen Bart Heuvingh en Tim Koning helpen je om die hand te openen en te leven vanuit een groeimindset. Met de 3 fundamenten, 5 checks en 7 principes in dit boek leer je om anders te kijken naar je prestaties en te vertrouwen op je eigen leervermogen.
`De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen R. Covey behoeft nauwelijks nog introductie; het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Covey heeft met zijn zeven eigenschappen een miljoenenpubliek bereikt. In Nederland werden al honderd drukken van zijn businessklassieker verkocht. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privéleven en gezinsleven kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben duizenden mensen in staat gesteld meer plezier en zin te ervaren in hun omgang met anderen; dit heeft het werk in duizenden organisaties en bedrijven prettiger en efficiënter gemaakt. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds weer nieuwe generaties aan te spreken.
Verkozen tot 'Het beste managementboek ooit' door de lezers van Management Team
In ons bestaan speelt werk een belangrijke rol. Het brengt ons behalve inkomsten zingeving, het gevoel ergens bij te horen, status, inspiratie en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Toch is de werkvloer ook een bron van lijden. Frustratie, stress, eenzaamheid: ons werk draagt niet per definitie bij tot ons geluk. Jeroen Busscher onderzoekt in dit boek in zijn typische speelse en humoristische stijl hoe lijden op de werkvloer ontstaat. Welke rol spelen onbewuste patronen? Wat doen verwachtingen over onszelf en anderen met ons zelfbeeld? Wat doen sociale conventies met ons? Kunnen we anders naar onze dagelijkse werkelijkheid kijken en zo nóg gelukkiger worden? Dit boek is voor iedereen die werkt en denkt dat het nóg leuker en beter kan. Het inspireert, verluchtigt en geeft talloze inzichten en praktische tips. Een troost voor echte mensen.
Mijn werkweek die overloopt in het weekend, van alles op de hoogte blijven, activisme, hobby's en vriendschappen onderhouden, en o ja: mezelf verzorgen door goed te eten en genoeg te slapen. Hoe meer ballen ik in de lucht houd, hoe trotser ik op mezelf mag zijn, zo dacht Devon Price. Tot hij ziek werd en zelfs toen nog probeerde door te werken. Waarom was hij toch zo bang om niet productief te zijn?
In Lui zijn bestaat niet onderzoekt sociaal psycholoog Devon Price op rebelse wijze waar de Luiheidsleugen vandaan komt, die ons influistert dat onze waarde wordt bepaald door onze productiviteit en dat het nooit genoeg is, hoeveel we ook doen. Hij laat zien hoe we onze eigenwaarde kunnen loskoppelen van de kapitalistische ratrace door compassie te tonen naar onszelf en naar anderen, door nieuwe prioriteiten te stellen en door luiheid te omarmen als een positieve kracht.
Kahneman neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis door de krochten van ons brein in dit zeer toegankelijke boek (...). Hij presenteert theorieën, lepelt verrukkelijke anekdotes op, (en) onderwerpt de lezer aan testjes.'
***** De Volkskrant
Daniel Kahneman, een van belangrijkste psychologen ter wereld, ontving de Nobelprijs voor de Economie voor zijn invloedrijke werk dat het traditionele rationele beslissingsmodel ter discussie stelde. Zijn gedachtegoed heeft diepgaand effect gehad op vele terreinen - onder andere economie, psychologie en politiek - en nu geeft hij in één boek een overzicht van al die jaren onderzoek en wetenschap.
'Een verbazingwekkend rijk boek: helder, diepgravend, vol verrassende inzichten en waardevolle zelfhulptips. Het is altijd vermakelijk en af en toe zelfs ontroerend, met name als Kahneman zijn samenwerking met Tversky memoreert. (...) Iedereen moet dit kopen en lezen.'
New York Times Book Review
De klassieker `De intelligente belegger' uit 1949 wordt zelfs na ruim 70 jaar nog steeds geprezen als de bijbel die iedere belegger gelezen moet hebben. De filosofie van Benjamin Graham heeft zich door de jaren heen keer op keer bewezen - hij behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert ze een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. Omdat Graham niet vertelt wélke aandelen je zou moeten kopen, maar juist een effectieve manier van denken en handelen aanleert, is het boek nog steeds verbazingwekkend actueel. `De intelligente belegger' is in de loop der jaren in talloze talen vertaald en sinds verschijnen zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Niet voor niets door Warren Buffet uitgeroepen tot verreweg het beste boek over beleggen dat ooit is geschreven. Met een uitgebreide inleiding van superbelegger John C. Bogle, oprichter van The Vanguard Group.
`The Culture Map' van Erin Meyer is het handboek om cultuurverschillen binnen de internationale zakenwereld te begrijpen en hiermee om te gaan. Nederlanders komen direct ter zake, Amerikanen zeggen altijd drie vriendelijke dingen voordat ze met iets negatiefs komen en Chinezen zullen nooit openlijk kritiek geven. Latijns-Amerikanen en Aziaten zijn zeer hiërarchisch ingesteld; Scandinaviërs vinden juist dat de beste baas niet boven zijn medewerkers staat. Geen wonder dat samenwerking tussen verschillende nationaliteiten soms tot chaos leidt.
In deze tijd van globalisering en virtuele netwerken is het essentieel dat je kunt omgaan met cultuurverschillen. Erin Meyer is je gids op dit subtiele en soms verraderlijke terrein. In `The Culture Map', dat internationaal uitgroeide tot hét handboek op dit gebied, beschrijft ze
acht dimensies om te ontcijferen hoe culturele verschillen van invloed zijn in de internationale zakenwereld. Haar heldere analyse combineert ze met praktisch advies voor succes in een geglobaliseerde wereld.
Sander Heijne en Hendrik Noten laten in `Fantoomgroei' zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee. Vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat?
Deze vragen brachten de auteurs van premier Rutte via de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rollen ze van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven.
'Dit boek is een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, willen we deze ook realiseren, dat en niets minder is de ambitie van deze vertelling.' - Sander Heijne en Hendrik Noten.
Simon Sinek laat in `Begin met het Waarom' zien dat organisaties en leiders die zich richten op het Waarom van hun bedrijf succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Leiderschapsstijlen kunnen verschillen, maar alle grote, inspirerende leiders hebben één ding met elkaar gemeen: ze weten dondersgoed waaróm ze doen wat ze doen. Toch sneeuwt bij veel bedrijven het Waarom nogal eens onder in de hectiek van de dag.
`Begin met het Waarom' helpt je om het Waarom weer centraal te stellen en zo beter en authentieker leiding te geven en je omgeving te inspireren. Met vele voorbeelden uit de praktijk toont Sinek aan dat het werkt. Dit boek is gebaseerd op de ideeën uit zijn TEDX-talk over leiderschap, waarmee hij wereldwijd de aandacht trok.
Een zwarte zwaan, zo noemt Nassim Nicholas Taleb een onverwachte gebeurtenis die een enorme impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan de aanslagen van 11 september 2001, de financiële crisis van 2008 en de huidige oorlog in Oekraïne. Maar hoewel de impact van zulke zwarte zwanen in onze complexe moderne wereld alleen maar groter wordt, houden we er in onze verwachtingen voor de toekomst geen rekening mee. Van nature zijn we geneigd uit te gaan van stabiliteit en voorspelbaarheid. En dat terwijl er veel winst te behalen is door kritisch naar onze voorspellingen te kijken en beter te anticiperen op het onverwachte.
Sinds Taleb in 2007 de wereld wakker schudde met zijn bestseller De zwarte zwaan, is de boodschap van zijn boek alleen maar actueler geworden. De kleine Taleb biedt een bondige samenvatting van het opzienbarende boek en bespreekt ook kort de andere titels uit Talebs `Incerto-serie' over onvoorspelbaarheid.
De essentiële taak van een leider of manager is volgens Simon Sinek: Het creëren van een cultuur van veiligheid. Want zolang je je moet richten op gevaar binnen de organisatie, heb je onvoldoende aandacht voor wat er buiten de organisatie gebeurt. Zo zal een bedrijf nooit slagvaardig kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Vertrouwen, een loyaal team en een goede samenwerking zijn essentieel om de gevaren van buitenaf het hoofd te bieden en optimaal te presteren.
Sinek, bekend van de bestseller Begin met het Waarom, legt helder uit wat leiders kunnen doen om een cirkel van veiligheid in hun organisatie te creëren en mensen te laten floreren.
Goede leiders eten als laatste is een herziene editie van Een voor allen, allen voor een. Het bevat onder andere een inzichtelijke appendix vol praktische tips over leidinggeven aan de nieuwe generaties die de afgelopen jaren de arbeidsmarkt betraden.
De zeven eigenschappen is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven. Of je nu betere keuzes wilt maken, jezelf en anderen beter wilt begrijpen of weerbaarder wilt worden in deze hectische tijden. Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar brengen een heldere samenvatting van dit meesterwerk, zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.
`Covey leert de lezer in de eerste plaats naar zichzelf te kijken als onderdeel van een groter geheel: werk, gezin en
gemeenschap.' - NRC Handelsblad
JAN KUIPERS is directeur van FranklinCovey Benelux.BEN TIGGELAAR is trainer en gedragswetenschapper.
Stephen R. Covey over Jan Kuipers:
`Jan heeft mijn gedachtegoed toegankelijk gemaakt voor
het Nederlandstalige publiek, met veel zorg en integriteit.
Hij heeft het inzicht van een opinieleider en de praktische
insteek van een leermeester.'
Stephen R. Covey over Ben Tiggelaar:
`Ben Tiggelaar is oprecht betrokken bij onze uitdagingen
in het worden van betere leiders, in het veranderen van
ons leven en in het leveren van een echte bijdrage.
'De zeven eigenschappen' van Stephen Covey is al jaren een bestseller onder mensen die gelukkiger en succesvoller willen zijn in hun werk. Maar nog niet iedereen weet dat 'De zeven eigenschappen' even waardevol kan zijn voor geluk in je persoonlijke leven. De publiekseditie 'De zeven eigenschappen voor succes in je leven' is voor hen bedoeld. Wie succesvol wil worden, in zijn werk, maar ook in de omgang met vrienden en familie, moet weten wat hij wil en wat hij voor anderen kan betekenen. Covey ging te rade bij de grote denkers over geluk, tevredenheid, zingeving en spiritualiteit. Met een heel praktische inslag vertaalde hij hun lessen in zeven principes, eigenschappen of gewoontes ,die je voor ogen houdt in het leven van alledag. Ze helpen je te focussen op wat belangrijk is: voor jezelf, en in de omgang met anderen.
In `Digitale gremlins' werpt Rens van der Vorst een kritische blik op de invloed van digitale technologie op ons leven. Digitale technologie heeft ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Van appen tot eten bestellen, er is altijd wel een digitale dienst waarmee het nóg sneller, simpeler en goedkoper kan. Maar meer efficiëntie betekent ook minder ruimte voor improvisatie, voor toeval, voor humor, voor spontane gesprekken. Eigenlijk helpen we vooral de grote technologiebedrijven aan nog meer geld, macht en data.
Volgens technofilosoof Rens van der Vorst is het tijd om de controle terug te pakken. Hoe? Je hoeft alleen maar de digitale gremlin in jezelf wakker te kussen. Een gremlin is een mythisch wezentje met aanleg voor mechanica. Hij saboteert het systeem. Een beetje. Op een slimme manier. Een manier die leuk is, weinig moeite kost en waar je niet technisch voor hoeft te zijn.
Wil jij je beter voelen over je gebruik van digitale technologie? Wil jij technologie waarin onze waarden centraal staan? Wil jij niet langer passief toekijken maar actie ondernemen? Sluit je dan aan bij het leger digitale gremlins. Samen pakken we de controle terug en maken we de wereld steeds een beetje beter.
In `Digitale gremlins' werpt Rens van der Vorst een kritische blik op de invloed van digitale technologie op ons leven. Digitale technologie heeft ons leven een stuk gemakkelijker gemaakt. Van appen tot eten bestellen, er is altijd wel een digitale dienst waarmee het nóg sneller, simpeler en goedkoper kan. Maar meer efficiëntie betekent ook minder ruimte voor improvisatie, voor toeval, voor humor, voor spontane gesprekken. Eigenlijk helpen we vooral de grote technologiebedrijven aan nog meer geld, macht en data.
Volgens technofilosoof Rens van der Vorst is het tijd om de controle terug te pakken. Hoe? Je hoeft alleen maar de digitale gremlin in jezelf wakker te kussen. Een gremlin is een mythisch wezentje met aanleg voor mechanica. Hij saboteert het systeem. Een beetje. Op een slimme manier. Een manier die leuk is, weinig moeite kost en waar je niet technisch voor hoeft te zijn.
Wil jij je beter voelen over je gebruik van digitale technologie? Wil jij technologie waarin onze waarden centraal staan? Wil jij niet langer passief toekijken maar actie ondernemen? Sluit je dan aan bij het leger digitale gremlins. Samen pakken we de controle terug en maken we de wereld steeds een beetje beter.
In `De democratie crasht' waarschuwt oud-kamerlid Kees Verhoeven ons voor de sluipmoordenaar van onze rechtsstaat: digitalisering. De overheid krijgt maar geen grip op digitale technologie - met big tech-monopolies, datalekken en privacyschandalen tot gevolg. Intussen versterken sociale media de polarisatie en het hokjesdenken, zowel in de samenleving als in de Tweede Kamer. De politiek raakt oververhit en is steeds minder in staat om maatschappelijke uitdagingen en grote crises het hoofd te bieden.
Aan de hand van zijn ervaringen in de Tweede Kamer laat Verhoeven zien hoe digitalisering de democratie veranderde; op de een of andere manier gaan de twee niet goed samen. Verhoeven maakt duidelijk hoe digitale technologie ons in haar greep heeft en ons denken en doen beïnvloedt. Hij geeft antwoord op de vragen: Wat kunnen we doen om digitalisering in goede banen te leiden? Hoe kunnen we onze democratie redden?
In `Maakkracht' tonen Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten hoe iedereen in vijf stappen problemen kan aanpakken als een maker en de aanzet kan geven tot echte, blijvende verandering. In een tijd van grote maatschappelijke problemen voelen we ons vaak machteloos. Hoe graag we ons ook willen inzetten voor een betere samenleving, onze huidige manier van problemen oplossen blijkt niet toereikend. Waarom lukt het niet om dat wat we belangrijk en goed vinden, centraal te stellen in de manier waarop we de samenleving vormgeven?
Wat we nodig hebben is een heel andere denk- en werkwijze: die van kunstenaars en ontwerpers. Door de grote problemen van deze tijd te gaan zien als ontwerpopgaven, kunnen we het bestaande systeem radicaal veranderen. Een creatieve maker kan met verbeeldingskracht en lef misstanden aankaarten. Empathisch onderzoek leidt tot nieuwe voorstellen. En door daar alle belanghebbenden bij te activeren, ontstaan draagvlak en ruimte voor een nieuwe omgang met het vraagstuk.
In De vijf frustraties van teamwork legt Patrick Lencioni de kern van samenwerking in teams bloot. Dat doet hij aan de hand van deze parabel, waarin Catherine Petersen als ceo een team moet leiden dat onderling zo in conflict is geraakt dat het de hele organisatie negatief beïnvloedt. Gaandeweg openbaren zich vijf grote frustraties waarmee teamleden worstelen, frustraties die de samenwerking saboteren: gebrek aan betrokkenheid, afschuiven van verantwoordelijkheid en niet-resultaatgericht werken.
Lencioni laat middels dit verhaal zien hoe deze hindernissen ontstaan en hoe je ze achter je kunt laten. Vervolgens werkt hij het onderliggende model uit. Een boek met een krachtige boodschap voor iedereen die in of met teams werkt.
In `Win elke discussie' nodigt journalist Mehdi Hasan ons uit om wat vaker de discussie aan te gaan. Of je nou een debatkundig natuurtalent bent of juist een conflictvermijder, dit boek leert je aan de hand van levendige voorbeelden en heldere methodes hoe je je sprekersvaardigheden kunt inzetten om elke discussie te winnen. Niet om het winnen zelf, maar om er iets wezenlijks mee te bereiken.
Hasan, zelf prijswinnend debater en doorgewinterd interviewer, is dol op discussies. Want waar veel mensen discussies associëren met ruzie, ziet hij ze niet alleen als de levensader van de democratie, maar ook als creatief middel om tot nieuwe oplossingen voor problemen te komen.
`De kleine Semler' is een samenvatting van de filosofie en aanpak van Ricardo Semler, de geestelijk vader van de zelfsturende organisatie. Zijn bedrijf Semco werd zeer succesvol nadat hij snoeide in managementlagen en de macht teruggaf aan de werknemers. Zo werft en beoordeelt het Semco-personeel zelf zijn managers, heeft het inspraak bij belangrijke beslissingen en deelt het in de winst. Semler gelooft in de kracht van kleine teams, transparantie en vertrouwen. Zijn revolutionaire aanpak kreeg veel navolging en talloze moderne organisatievormen zijn gebaseerd op zijn principes.
De Braziliaan Semler reist de hele wereld over om zijn verhaal te doen, en ook in Nederland is hij ongekend populair. Niet voor niets is zijn nieuwe Semco Style Institute hier gevestigd. `De kleine Semler' is een perfecte kennismaking met een van de grootste businessiconen.
Elke beslissing die je neemt, elke stap die je zet, brengt je uiteindelijk naar het leven dat je leidt - of het nou erbarmelijk is of juist uitermate succesvol. In Het sneeuwbaleffect deelt Darren Hardy zijn kennis over hoe je het pad kiest naar succes. Uit 25 jaar aan gesprekken met leiders en ondernemers en zijn eigen ervaringen als entrepreneur distilleerde hij de kernprincipes die succes bepalen.
In Het sneeuwbaleffect onthult hij de strategieën waarmee je wint, ook als de ander slimmer of sterker is; waarmee je je slechte gewoontes uitroeit en nieuwe disciplines aanleert; waarmee je jezelf motiveert - ook voor dingen waar je geen zin in hebt; en waarmee je momentum grijpt en de versnelling inzet. Dit boek zit boordevol heldere inzichten en strategieën die je makkelijk en direct kunt toepassen, maar die wél doorzettingsvermogen vragen. Wie zich er dagelijks voor inzet, oogst op de lange termijn succes!
In dit werkboek bouwt Patrick Lencioni voort op de wereldwijde bestseller De vijf frustraties van teamwork, met praktische oefeningen en direct toepasbare tools om de vijf frustraties te overwinnen en een geweldig en goed presterend team te worden. Op basis van zijn inmiddels beroemde model leer je om met elkaar de juiste vragen te stellen, een actieplan te maken en dat uit te voeren. Dit werkboek transformeert je stroef lopende team tot een geoliede machine.
Patrick Lencioni is oprichter en directeur van The Table Group, adviseur en een van de meestgevraagde sprekers van de VS. Hij schreef vele leiderschapsboeken, waaronder De beslissende voorsprong, De vijf valkuilen voor managers, De vijf frustraties van teamwork en De zes talenten voor teamwork.
In `Fuck die studieschuld' maakt Maaike Wind je deelgenoot van haar financiële coming of age met alle ups en downs van dien. Tien jaar lang maakte ze een puinzooi van het aflossen van haar studieschuld. Maar liefst 51.759 euro en 61 cent had ze weg te werken. Ze schaamde zich, voor dat bedrag en voor de moeite die het kostte om ervan af te komen. Tot ze de knop omzette. Dik dertigduizend euro loste ze af in twee jaar tijd. En wat bleek? Het was nog leuk ook!
Maaike's verhaal maakt duidelijk dat een falend financieringsstelsel en gebrekkige voorlichting studenten in de problemen brengen, maar dat er ook een hoop dingen zijn die je zelf kunt doen om je schuld te beperken. Met haar scherpe inzichten verandert Maaike je perspectief op geld en geeft ze je de handvatten om voorgoed af te rekenen met je studieschuld.
`Leven in crescendo' van Stephen Covey en Cynthia Haller Covey geeft het antwoord op de vraag: `Hoe leef je je beste leven, ongeacht je leeftijd?'
Enkele jaren voor het fietsongeluk dat hem op 79-jarige leeftijd uiteindelijk fataal werd, vroeg Stephen Covey zijn dochter Cynthia hem te helpen met een boek over zijn belangrijkste levensmotto: Leef je leven in crescendo, niet in diminuendo. Hij geloofde dat je met de crescendo-mentaliteit altijd vooruit blijft kijken en zult blijven groeien vanuit de verschillende fases en levensomstandigheden die je in je leven doormaakt. Het resultaat van hun samenwerking is dit boek, dat Cynthia na haar vaders dood heeft afgemaakt.
Of je al een succesvolle carrière hebt of nog aan de start van je leven staat, in alle gevallen valt er meer te leren, meer uit te halen en meer bij te dragen aan het leven van anderen. Door alles wat je hebt - tijd, talent, geld en invloed - in te zetten om het leven te verrijken, kun je een bijdrage leveren die nog ver na jouw tijd zal naklinken. Stephen en Cynthia steken je een hart onder de riem en geven richting aan een leven dat alsmaar beter wordt - voor jezelf en voor anderen.