In zijn prikkelende essay De gezagscrisis pleit filosoof Ad Verbrugge voor de herwaardering van de mens als een gemeenschapswezen.
We leven in woelige tijden. Crises tuimelen over elkaar heen, eenvoudige oplossingen zijn er niet en het vertrouwen in de gevestigde orde is tanende. De vervreemding tussen burgers en overheid neemt toe, het politieke landschap raakt meer en meer versnipperd en het functioneren van de democratische rechtsstaat staat ter discussie. De kritiek op 'de elite' zwelt aan, traditionele media worden in toenemende mate gewantrouwd, complottheorieën tieren welig en voorheen gezaghebbende instituties liggen onder vuur.
In zijn prikkelende essay De gezagscrisis schetst filosoof Ad Verbrugge de achtergrond waartegen de huidige maatschappelijke onrust en het eroderende vertrouwen in de overheid begrepen kunnen worden. Er gaat een leegte schuil in de mondiale netwerksamenleving, die ook de legitimiteit van het traditionele gezag ondermijnt. Samen met de onmacht van de politiek en het vastlopen van het overheidsbeleid vraagt de gezagscrisis om een fundamentele bezinning op onze neoliberale en postmoderne cultuur, die begint met de herwaardering van de mens als een gemeenschapswezen.
Ad Verbrugge (1967) doceert sociale en culturele filosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij is lid van Centrum Èthos, cordinator van de masteropleiding Filosofie van cultuur en bestuur en oprichter van het YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld. Tevens is hij voorzitter van Beter Onderwijs Nederland en de Filosofische School Nederland. In 2019 won hij samen met collega's Govert Buijs en Jelle van Baardewijk de Socratesbeker voor Het goede leven & de vrije markt.
Het filosofisch hoogtepunt uit Nietzsches oeuvre in een glasheldere, nieuwe vertaling van Maarten van Buuren
In Voorbij goed en kwaad navigeert Friedrich Nietzsche speels en onnavolgbaar van het ene adembenemende panorama naar het andere: perspectivisme, herwaardering van alle waarden, Dionysus versus Apollo, Übermensch, decadentie, nihilisme. Geleidelijk aan groeperen deze glinsterende vergezichten zich tot een sterrenbeeld waarmee Nietzsche de weg wijst naar een filosofie van de toekomst.
Sleutel tot Nietzsche
Nietzsche noemde Voorbij goed en kwaad in een brief 'een sleutel tot wie ik ben'. Wie Nietzsche wil leren kennen moet dus dit boek lezen.
Oorspronkelijk verschenen onder de titel: Jenseits von Gut und Bse
Vertaling en nawoord: Maarten van Buuren
Friedrich Nietzsche begon als briljante hoogleraar filologie en maakte naam met De geboorte van de tragedie (1872), maar brak pas echt door toen hij de academische wereld verliet. In de tien jaar van zijn nomadische bestaan - tussen zijn ontslag als hoogleraar klassieke talen in Basel (1879) en zijn val in de waanzin (1889) - schreef Nietzsche in een explosie van scheppingskracht een ongeëvenaard filosofisch oeuvre bij elkaar. De vrolijke wetenschap (1882), Aldus sprak Zarathoestra (1883-1885) en Voorbij goed en kwaad (1886) vormen de hoogtepunten van deze creatieve eruptie.
Een chaotisch leven
De wereld om ons heen verandert voortdurend, door corona, door maatschappelijke onrust, door oorlog en door de gevolgen van klimaatverandering. Bijna alles lijkt op losse schroeven te staan. Te midden van die chaos proberen we ons werk te doen en aandacht te besteden aan al die dingen die zo belangrijk zijn. Bovendien zijn de meesten van ons alles niet echt 'anders' gaan doen na corona. We rennen en vliegen alsof het 2019 is!
Moe, vergeetachtig en afgeleid
En dan hebben we het nog niet eens over de telefoon als constante aandachtvrager. Als hierbovenop nog life events plaatsvinden, zoals het verlies van een baan of een relatie, de geboorte van een kindje of een verhuizing, dan raakt de aandacht wel heel erg versnipperd. Deze constante versnippering door stress noemen we hersenmist.
Weer de vaste grond onder je voeten voelen
Jill Weber, klinisch psycholoog en therapeur, beschrijft in 10 hoofdstukken evenzoveel strategieën die je helpen je focus weer terug te krijgen en vaste grond onder je voeten te voelen. Van het vergroten van je aandacht tot het verminderen van stress en spanning. De oplossingen die Weber aandraagt zijn gebaseerd op bekende elementen uit CGT en ACT.
Het belangrijkste wat je hebt gekregen is je eigen leven. Daar heb je er maar een van, het is uniek en jij staat aan het roer. Tegelijk bepaal je lang niet alles zelf. Er overkomen je dingen die je prettig en minder prettig vindt. Persoonlijk leiderschap gaat over het vormgeven van je eigen leven in verbinding met anderen. Het is een kunst om even stil te staan in deze hectische tijd, waarbij er de hele dag een appel op ons wordt gedaan. Stilstaan bij onszelf en de ander.
Dit boek doet je stilstaan aan de hand van krachtige verhalen. Hierin volg je de ervaringen en reflecties daarop van Gabriël Anthonio. Het zijn herkenbare en tegelijk unieke verhalen die ons raken in hoe we kijken en doen. Deze verhalen staan ten dienste van jouw ontwikkeling in leiderschap. Hoe geef je leiding aan jezelf, aan anderen en zie je jezelf in het grotere geheel van dit bestaan? Hoe geef je zin en betekenis aan situaties, ook als het tegenzit? Wanneer je stilstaat, kun je andere inzichten opdoen. Dit boek helpt je om even stil te staan als mens, als manager, of als coach. Om daarna op een andere manier, zelf en met anderen, weer in beweging te komen.
Elkaar eerlijk behandelen richt zich op maatschappelijke conflicten in onze democratische rechtsstaat. Hiertoe wordt bestudeerd hoe een oprecht eerlijke behandeling (`waargenomen procedurele rechtvaardigheid') in interacties tussen burgers en belangrijke sociale instituties (zoals de overheid, het recht en de wetenschap) kan bijdragen aan het voorkomen van onterecht wantrouwen, oplaaiende maatschappelijke polarisatie en overdreven achterdochtig denken. Dit boek bespreekt de resultaten van vijftig jaar onderzoek naar deze belangrijke zaken.
In zijn analyse gaat Kees van den Bos na hoe en waarom waargenomen procedurele rechtvaardigheid goede mogelijkheden biedt om maatschappelijk ongenoegen te voorkomen. Het gaat erom dat mensen op een eerlijke en rechtvaardige manier worden behandeld. Dat er beleefd en met respect met hen wordt omgegaan en dat er serieus naar hun mening wordt geluisterd door competente autoriteiten die aangeven dat mensen ertoe doen in hun leefomgeving en in de samenleving. Dit kan helpen om belangrijke gevallen van wantrouwen te herstellen, conflicten tussen gepolariseerde groepen te temperen, en sterk achterdochtige ideeën over samenzweringen door elites of andere autoriteiten in deze wereld te voorkomen.
Op een gedegen en toegankelijke wijze geeft de auteur richting aan het begrijpen van deze kwesties en bespreekt hij meetinstrumenten, aandachtspunten, vervolgonderzoek en mogelijke gedragsinterventies.
Organisaties zijn steeds meer van elkaar afhankelijk om hun missie of maatschappelijke opdracht te volbrengen. Maar hoe zorg je dat iedereen in de keten goed samenwerkt en dat alle partijen continu leren door ketensturing?
De praktijk laat zien dat organisaties hiermee worstelen. Ketensturing vraagt een juiste afweging van belangen, een andere inrichting, een ontwikkelgerichte aanpak en de moed om andere keuzes te maken.
Organisaties die wél (samen)werken beschrijft de principes en vuistregels waardoor ketensamenwerking wél wordt gestimuleerd. De publieke sector staat daarbij centraal. Een casus over het voorkomen van dakloosheid en de praktijkverhalen van gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen inspireren je om zelf met ketensturing aan de slag te gaan.
Een inzichtelijk model en praktische tips laten zien hoe je ervoor zorgt dat alle betrokkenen deze nieuwe manier van werken omarmen. Zodat organisaties écht gaan samenwerken vanuit het perspectief van de klant.
Goederen- en zekerhedenrecht gaat over vier kernthema's van het Nederlandse privaatrecht: vermogen, goederen, verhaal en zekerheid. Wat verstaat ons privaatrecht onder vermogen, welke objecten worden als goederen bestempeld, hoe kunnen de regels van vermogensrecht worden begrepen en welke beginselen liggen eraan ten grondslag? En concreet: hoe kan een rechthebbende beschikken over goederen; hoe en in hoeverre kan een schuldeiser die goederen uitwinnen; op welke manieren kan men zekerheid geven voor schulden?
Deze en andere vragen komen in dit boek aan de orde. Naast de hoofdlijnen van het geldende Nederlandse goederen- en zekerhedenrecht beschrijft dit boek ook dwarsverbanden met andere delen van het vermogensrecht en reflecteert het op de maatschappelijke context van het vermogensrecht. Het boek is bestemd voor het onderwijs, onderzoek en de rechtspraktijk.
Dit boek geeft de lezer een helder overzicht en een gedetailleerd inzicht in het Nederlandse buitencontractuele aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht. Daarbij zijn steeds de relevante ontwikkelingen op het gebied van het Unierecht en de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vermeld.
Ook deze nieuwe druk is geschreven als een handboek voor rechterlijke macht en advocatuur en als een studieboek voor bachelor- en masterstudenten Nederlands recht.
Het eerste deel bevat een analyse van de kernbegrippen onrechtmatigheid en toerekening. In het tweede deel komen aansprakelijkheid voor personen, roerende zaken en onroerende zaken aan bod, alsmede werkgeversaansprakelijkheid en overheidsaansprakelijkheid. Het derde deel behandelt schade en schadevergoeding en andere remedies.
Het laatste hoofdstuk `Recht hebben en recht krijgen' gaat over de obstakels waarmee een benadeelde te maken krijgt als hij een vordering geldend wil maken, in het bijzonder als sprake is van procedurele en materiële ongelijkheid tussen benadeelde en veroorzaker.
In deze nieuwe druk zijn de ontwikkelingen van ruim drie jaar wetgeving, rechtspraak en literatuur verwerkt. De belangrijkste wijzigingen en aanvullingen betreffen klimaataansprakelijkheid, de zorgplicht van de moedervennootschap, bestuurdersaansprakelijkheid, verzekering van opzettelijk toegebrachte schade, software als product, gebrekkige vaccins, de aansprakelijkheid van website-exploitanten, inkomsten uit zwart werk, schokschade, geestelijk letsel, schending van een fundamenteel recht, schending van de bescherming van persoonsgegevens, de persoon van de veroorzaker, Slapps, first party verzekeringen en schadefondsen.
De ontwikkeling van een professionele identiteit is essentieel om stevig en flexibel je beroep te kunnen uitoefenen. Het is fijn om te weten waar je als professional voor staat, wat je basis is en wat jou kleur geeft. Dat begint niet pas wanneer je met beide benen in het werk staat. Steeds duidelijker wordt dat werken aan professionele identiteit ook in de aanloop naar je werk belangrijk is.
Met professionele identiteit aan de slag
Stevig (leren) staan bespreekt helder en beknopt de theorie over professionele identiteit, beroepsidentiteit, ontwikkelidentiteit en leiderschapsidentiteit. Ervaringsverhalen, praktijkvoorbeelden vanuit opleidingen, verdiepende casussen en werkvormen maken er een heel praktisch boek van.
Versterking en verdieping van je vakmanschap
Een boek dat iedereen die zich bezighoudt met het ontwikkelen van beroepen en opleidingen - docenten, onderwijskundigen, beleidsmakers en leidinggevenden - helpt om werken aan identiteit een vaste plek in opleidingen te geven. Om daarmee professionals gedurende hun loopbaan te ondersteunen steeds opnieuw stevig te staan.
Van de auteurs van Je binnenste buiten, Ons binnenste buiten, Mijn binnenste buiten en Ons ontwikkelen ontward en geschreven samen met docenten van verschillende (mbo- en hbo-)opleidingen in Nederland en Vlaanderen.
Wie kom je tegen in dit boek?
Stevig (leren) staan stond onder redactie van: Manon Ruijters, Gerritjan van Luin, Niek van Benthum en Désirée Bierlaagh. Verder werkten mee: Elly van den Berg-Thomassen, Antoinette van Berkel, Nicole van den Braak, Lies De Coninck, Petra Cremers, Jitske Gulmans, Famke van Lieshout, Jeanette de Korte, Mirjam van Limpt, Ronald de Pijper, Dominique Potier, Rika Schut, Robert-Jan Simons en Netty Winters.
Tijd is een even invloedrijk als ongezien element van ons bestaan. In alles wat we denken, voelen en doen speelt tijd een rol, maar merkwaardig genoeg staan we daar zelden bij stil.
De rol van tijd in coaching
De tijdgids onderzoekt de talloze manieren waarop tijd betekenis heeft in het coachgesprek. Wat betekent tijd voor jou, als begeleider? Hoe werk je als coach met allerlei tijdsaspecten, zoals de kloktijd, de ervaren tijd, tijdsverloop, tempo of timing? Hoe verdiep je de manier waarop je de ander helpt door scherp te letten op tijd in zijn coachvraag?
Als coach ben je een gids met een scherp bewustzijn voor tijd. Dit boek helpt je om met frisse ogen naar je vak te kijken. Het inspireert om nieuwe mogelijkheden en vragen te ontdekken en geeft je concrete handvatten om de ander te begeleiden op zijn weg door het landschap van de tijd.
Acceptance & Commitment Therapie voor kinderen
Wil je kinderen op een effectieve en creatieve manier helpen om te gaan met hun angsten, piekergedachten, of somberheid? Dan is Acceptance & Commitment Therapie (ACT) zeker heel geschikt. Maar kinderen zijn geen kleine volwassenen, en net als bij andere therapievormen, kun je ACT niet zonder aanpassingen inzetten bij kinderen.
In ACT met kinderen (de oorspronkelijke titel: ACT for treating children) vertaalt de Australische psychologe Tamar Black de ACT-hexaflex naar de ACT-kinderflex, en legt zij de grondslagen van ACT op heldere wijze uit. Voor hulpverleners is het een schatkist van ideeën en strategieën waarmee zij hun werkwijze kunnen aanpassen aan een jongere leeftijdsgroep en hun ouders.
ACT voor kinderen van 5 tot 12 jaar
ACT met kinderen is bedoeld voor psychiaters, psychologen, schoolpsychologen, hulpverleners op scholen en op andere locaties, voor therapeuten die individuele therapie geven aan kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar, én voor hen die dat willen leren.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
In vele gezinnen en families, vermogend en minder vermogend, wordt er niet al te best met elkaar gecommuniceerd. Veel wordt onder de mat geschoven of met de mantel der liefde bedekt. Conflictvermijdend gedrag komt voor in de beste families. Kinderen willen ouders niet kwetsen, ouders kunnen moeilijk hun emoties uiten, broers en zussen kroppen allerlei frustraties op. Als er een vermogen of bedrijf is, komen daar nog de zorgen bij over de toekomst van al die bezittingen waar hard voor gezwoegd is. Wat gebeurt er met mijn beleggingen, de zaak, onze woning en andere onroerende goederen, nadat ik ben overleden?
Verbindend communiceren in de familie bespreekt de communicatie binnen de familie in het algemeen, en de belangrijke en gevoelige kwesties rond vermogen en bedrijf in het bijzonder. Traditioneel wordt een estate planning of vermogensplanning top-down georganiseerd, binnen de (tunnel)visie van de leidende generatie: het hoofd van de familie bepaalt hoe de toekomst eruit ziet. Maar hoe duurzaam is een planning die louter de wensen van het gezinshoofd uitvoert?
De ondertitel van dit boek `Leidraad voor een gedragen vermogens- en familieplanning' onderstreept de moderne visie dat een vermogensplanning bijdraagt aan de bloei van zowel de nalatenschap als het welzijn van de familieleden. Daarom werken wij aan een bottom-up familieplanning, die rekening houdt met de belangen, dromen en wensen van alle familieleden. Aldus vormt de klassieke juridisch-fiscale benadering van vermogens- en belastingplanning slechts een derde en finale stap in een volwassen proces naar duurzaam familiaal aandeelhouderschap.
Voorafgaand, of minstens daarmee gepaard, is er nood aan een voorbereiding van de familie, gevolgd door een transparant proces van onderhandelingen over gedeelde waarden, visie en strategie voor de familie en haar vermogen, ook voor toekomstige generaties. Een echt familiekompas. Dit vereist dat families worden opgeleid en begeleid in een proces van empathische dialoog en reflectie.
Op 9 december 2022 vond in Amsterdam de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP) plaats, met als onderwerp `Het spanningsveld tussen feitengaring en geheimhouding. Wat mag geheim blijven en wat moet openbaar worden?'
Als inleiders traden op:
- mr. B.J. Drijber (advocaat-generaal bij de Hoge Raad);
- mr. T.M. Snoep (bestuursvoorzitter van de ACM);
- mr. D.J.B. de Wolff (voormalig bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam).
Dit deel in de serie van uitgaven van de NVvP bevat de neerslag van deze bijeenkomst.
M.J. van de Ruitenbeek en J. van Mourik (respectievelijk zittingsgriffier bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en promovendus burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen) hebben verslag gedaan van de discussie tijdens de vergadering.
LET OP: In augustus 2023 verschijnt er een nieuwe druk van deze uitgave.
Anders dan de vorige drukken omvat de derde druk van dit handboek het volledige buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht en schadevergoedingsrecht. Het boek is geschreven voor bachelor- en masterstudenten Nederlands recht en voor de rechtspraktijk.
Het boek bevat de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving (zoals de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie) en rechtspraak (zoals de EBI-, Groningenveld-, Alphen aan den Rijn- en Urgenda-arresten van de Hoge Raad), alsmede de relevante ontwikkelingen op het gebied van het Unierecht (zoals de geïmplementeerde EU-richtlijn over schadevergoeding na schending van het mededingingsrecht).
Andere actuele onderwerpen waarbij korter of langer wordt stilgestaan zijn Srebrenica, Chroom-6, Q-koorts, voetballer Appie Nouri, de Staatsloterij, uitlatingen op Facebook, Twitter en Instagram, zelfrijdende auto's, robots en algoritmen.
Een van de nieuwe hoofdstukken gaat over `Recht hebben en recht krijgen' en behandelt de obstakels waarmee een benadeelde te maken krijgt als hij een vordering daadwerkelijk geldend wil maken, in het bijzonder als gevolg van de procedurele en materiële ongelijkheid tussen benadeelde en veroorzaker. In dit hoofdstuk komen ook de diverse maatregelen aan de orde die in de afgelopen jaren zijn genomen om deze obstakels te verminderen, zoals de vergoeding van buitengerechtelijke kosten, de deelgeschilprocedure en de verruimde mogelijkheden binnen de strafprocedure.
Is Nederland een narcostaat? Is Nederland in de greep van een drugsoorlog? Het lijken grote woorden voor een land met een van de laagste moordcijfers van de wereld. Woorden die al snel connotaties oproepen met Latijns-Amerika, waar al decennialang een drugsoorlog woedt, en waar politiechefs, generaals, ministers en zelfs presidenten actief betrokken zijn bij drugshandel. Kennis van de mechanismes die het drugsgeweld in Latijns-Amerika drijven, ontbreekt vaak in het Nederlandse ondermijningsdebat. Aan die kennis beoogt dit boek bij te dragen.
Sander Wirken is officier van justitie in Amsterdam. Het maken van een prijswinnende documentaire over de procureur-generaal van Guatemala inspireerde hem om voor het Nederlandse Openbaar Ministerie te gaan werken. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over ondermijning in Colombia en Guatemala. Dit boek is een bewerking van dat proefschrift en is relevant voor eenieder die bij de bestrijding van ondermijning in Nederland en wereldwijd wil leren van de ervaring in Latijns-Amerika.
Dit boek is het negende boek in de serie `OM-reeks'. De `OM-reeks' is een boekenreeks waarin juridisch inhoudelijke publicaties verschijnen met onderwerpen die gerelateerd zijn aan het werk van het Openbaar Ministerie. De `OM-reeks' staat onder redactie van prof. mr. A.E. Harteveld (advocaatgeneraal bij de Hoge Raad en bijzonder hoogleraar toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden aan de Rijksuniversiteit Groningen) en prof. mr. R. Robroek (directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie en bijzonder hoogleraar OM bij de Universiteit Utrecht).
In deze Boom Basics staat het Asiel- en migratierecht centraal.
De focus ligt op twee uitdagingen: het in kaart brengen van de verschillende rechtsniveaus en de verschillendeverblijfsstatussen. Bij elk onderwerp wordt allereerst duidelijk gemaakt welke rechtsbronnen van toepassing zijn. Daarna wordt besproken op welke categorieën migranten deze rechtsbronnen van toepassing zijn, en welke criteria daarin worden gesteld voor het verkrijgen van een verblijfsrecht. Voor meer kritische analyses van het migratierecht wordt per onderwerp verwezen naar de relevante literatuur.
De Boom Basics geven je snel inzicht in een rechtsgebied. Door de duidelijke schema's, de puntsgewijze uitleg en de sprekende voorbeelden kom je direct tot de kern van de zaak. Perfect voor tentamenvoorbereiding of een snelle opfrissing van je kennis!
De Boom Basics zijn bestemd voor studenten die een juridische opleiding volgen aan een universiteit of hogeschool.
Voor een compleet overzicht van alle delen en productvormen ga je naar www.boombasics.nl.
Goederen- en zekerhedenrecht gaat over vier kernthema's van het Nederlandse privaatrecht: vermogen, goederen, verhaal en zekerheid. Wat verstaat ons privaatrecht onder vermogen, welke objecten worden als goederen bestempeld, hoe kunnen de regels van vermogensrecht worden begrepen en welke beginselen liggen eraan ten grondslag? En concreet: hoe kan een rechthebbende beschikken over goederen; hoe en in hoeverre kan een schuldeiser die goederen uitwinnen; op welke manieren kan men zekerheid geven voor schulden?
Deze en andere vragen komen in dit boek aan de orde. Naast de hoofdlijnen van het geldende Nederlandse goederen- en zekerhedenrecht beschrijft dit boek ook dwarsverbanden met andere delen van het vermogensrecht en reflecteert het op de maatschappelijke context van het vermogensrecht. Het boek is bestemd voor het onderwijs, onderzoek en de rechtspraktijk.
Het koloniale en slavernijverleden van Nederland staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders de eigen natie graag zien: tolerant, humanitair, vooruitstrevend. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was wordt inmiddels breed erkend. Op die erkenning volgden recent excuses als eerste stap op weg naar 'herstel'. Dat nog vele stappen moeten volgen is zonneklaar.
Wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden nu precies? Waarom juist nu die herontdekking? Wat kunnen we verwachten van excuses en 'herstel'? Wie vraagt daar eigenlijk om? Is er een goede manier om rekenschap af te leggen over dit verleden en zijn 'we' hiermee op de goede weg?
Duiding bij de beladen geschiedenis
Op basis van zijn eigen betrokkenheid en publicaties in de afgelopen veertig jaar, maakt gerenommeerd historicus Gert Oostindie de balans op. Hij loodst ons vakkundig door de storm aan debatten die gevoerd worden over het koloniale en slavernijverleden van Nederland en verkent hoe we over onze schaduw heen kunnen stappen - op weg naar echt herstel.
Gert Oostindie is emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW).
Deze meeslepende cultuurgeschiedenis laat zien hoe de grootste denkers en schrijvers van de negentiende eeuw bevangen raakten door het schrikbeeld van het naderende verval van de Europese cultuur.
De negentiende eeuw was een tijd van vernieuwing en vooruitgang, maar had ook een zwaarmoedige kant. Een Europa van de dageraad en een Europa van de schemering bestaan naast elkaar. Het heldere morgenlicht behoort de doeners en de bouwers toe, die het continent in hoog tempo vullen met industriecomplexen, metropolen en snelle treinen. In de avondschemer leven de melancholici, de dromers en de twijfelaars. Zij vatten het bestaan niet praktisch op, maar esthetisch. Hier treffen we de denkers, schrijvers en kunstenaars aan die geloven dat de 'echte' cultuur door de banale burgerlijke moderniteit verloren gaat. Hun horizon is vervaagd, uitgeveegd in een 'alledaagse' beschaving die geen metafysische richting meer geeft.
De uitgewiste horizon is een indrukwekkende tocht door het fin de siècle die begint bij de elegante burgerwereld van Thomas Manns De Buddenbrooks, over een welvarende familie die in de ban raakt van een twijfel aan het bestaan die haar verval inluidt. Onderweg zien we hoe zich een obsessie met cultureel en psychisch verval aftekent in het werk van onder anderen Baudelaire, Tsjechov, Wagner, Nietzsche, Ibsen, Kierkegaard, Flaubert, Freud, Toergenjev en Dostojevski. Kan de moderne Europese mens, die dan heerst over een groot deel van de aarde, het product zijn van een cultuur in ontbinding?
De inbreng van deskundigen is al decennia lang niet meer weg te denken uit juridische procedures. Een rustig bezit is dit leerstuk evenwel niet. Gerechtelijke dwalingen en andere discussies brengen de pennen onverminderd in beroering. Bij de inbreng van deskundigen speelt in essentie altijd dezelfde basisproblematiek. Hoe weet je als leek of je de juiste deskundige hebt geselecteerd en hoe beoordeel je diens inbreng? Uiteindelijk maakt immers een gebrek aan deskundige kennis bij de verschillende procesdeelnemers het noodzakelijk om een deskundige in te schakelen.
In het straf-, privaat- en bestuursrecht wordt op telkens verschillende manieren met bovenstaande problematiek omgegaan. In dit onderzoek is voor het eerst een vergelijking gemaakt van de wijze waarop de inbreng van deskundigen wordt genormeerd in deze drie rechtsgebieden. Aan de hand van een lijst met kwaliteitseisen zijn positieve punten en knelpunten gesignaleerd en is onderzocht wat de rechtsgebieden van elkaar zouden kunnen leren. Dat heeft geresulteerd in een diepgaande juridische analyse van de normering van de inbreng van deskundigen in juridische procedures. Die analyse wordt gevolgd door toepasbare inzichten en aanbevelingen. Dit maakt De deskundige in het recht tot een bruikbaar handboek voor wetenschappers, beleidsmakers, deskundigen en studenten.
Cultuur, activisme en emancipatie van de homoseksuele gemeenschap in Amsterdam door de eeuwen heen
Amsterdam staat al jaren bekend als een tolerante stad met een bloeiende homogemeenschap. In de jaren negentig was Amsterdam zelfs Gay Capital of the World. Deze vrijheden zijn echter niet zonder slag of stoot verkregen.
Amsterdam, de roze geschiedenis vertelt de geschiedenis van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad: van heimelijke homoseksuele praktijken in kroegen en krochten aan het begin van de twintigste eeuw via de eerste stapjes van de homo-emancipatie naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001.
De rol van de gemeente Amsterdam is in honderd jaar tijd 180 graden gedraaid. Voorheen waren het stadsbestuur en zijn politieagenten bestrijders van homoseksuele mannen en vrouwen, maar tegenwoordig steunt en beschermt Amsterdam haar queergemeenschap. Amsterdam, de roze geschiedenis richt zich op domeinen waarin de regenboogfamilie in de stad het meest zichtbaar is: cultuur, activisme en emancipatie, horeca en uitgaan.
Niet alle ouders zijn emotioneel volwassen, of emotioneel beschikbaar voor hun kinderen. Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbroken heeft, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven. Misschien heb je geleerd je zo veel mogelijk aan te passen en niet te praten over wat je voelt. Misschien vind je het zelfs moeilijk om te weten wat je voelt. Als je als kind hebt geleerd altijd alert te zijn op de stemming van je ouders, is er weinig ruimte geweest voor jouw eigen emotionele ontwikkeling. In Ongezien opgegroeid begeleidt psycholoog Lindsay Gibson deze inmiddels volwassen kinderen bij hun zoektocht naar wie ze echt zijn, en op hun pad naar een emotioneel gezonder leven, zonder dat zij met hun (vaak ook ongelukkige) ouders hoeven te breken.
Ongezien opgegroeid is geen boek over vergelding of schuld. Het is een troostrijk boek dat duidelijk maakt hoe het komt dat je je eenzaam of in de steek gelaten voelde en voelt binnen je eigen ouderlijk gezin. Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties.
Gibson heeft jarenlange ervaring in haar psychologiepraktijk met de behandeling van de soms zo ongezonde dynamiek tussen ouders en kinderen. Daarnaast deed ze uitgebreid onderzoek naar wat er wetenschappelijk bekend is over dit onderwerp. Aan de hand van verhalen van cliënten die zij behandelde en simpele gedachteoefeningen helpt zij in Ongezien opgegroeid de lezer wijs te worden uit de soms ingewikkelde relatie met een of beide ouders.
Beeld van de millennial
Google op 'millennial' en je vindt: lui, verwend en entitled. Ze zitten voortdurend op social media en geven te veel geld uit aan ingewikkelde koffie. Als ze al een baan hebben, en niet iets vaags doen als zzp'er, dan stellen ze hoge eisen aan hun werkgevers. Ze hoppen van de ene baan naar de andere, maar als er echt gewerkt moet worden, dan storten ze in.
Bedachtzame generatie
Herkenbaar? Voor de auteurs van dit boek, beiden psycholoog en millennial, wel. Maar daarmee is het verhaal van de millennial niet verteld. Millennials zijn bedachtzamer dan voorgaande generaties, minder op geld en status belust, en ze staan meer open voor anderen. In hun praktijk zien Fleur en Marieke bij hun generatiegenoten terugkerende thema's en problemen met overbelasting, faalangst en perfectionisme, somberheid en depressie, niet weten wat je wilt en (milde vormen van) verslaving. Net als hun ouders en grootouders zitten ook millennials soms vast in patronen (schema's) die zij van huis uit hebben meegekregen.
Patronen doorbreken
In Unstuck leer je met iets meer mededogen naar jezelf te kijken, iets minder hoge eigen te stellen en te zien in welke patronen je vastzit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, quizzen en praktische opdrachten, leren lezers welke patronen zij liever doorbreken.