In haar unieke, beeldende, empathische stijl, doet Raynor Winn op spectaculaire wijze verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen. Te beginnen met de Cape Wrath Trail - een zware tocht van honderden kilometers door de Schotse Hooglanden, over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs - maken zij uiteindelijk een maandenlange tocht van meer dan 1600 kilometer, van het uiterste noorden van Schotland naar de vertrouwde kust van het zuidwesten.
Hoe verhouden wij ons tot elkaar, en tot het land, vraagt zij zich af, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden? Hebben we nog genoeg gezamenlijks om het behoud van de aarde en de natuur voorrang te kunnen geven? Intussen gaat de gezondheid van Moth gestaag achteruit. Het lopen van het South West Coast Path heeft destijds aantoonbaar geholpen. Eén zijn met de natuur redde hen in hun donkerste tijden, maar zal het nu opnieuw zijn magische uitwerking hebben?
In dit meesterlijke boek beschrijft Winn de vaak zware tocht in haar schitterende, heldere taal: de vreemden en vrienden, de wilde natuur en de dieren die zij onderweg tegenkomen. Daarbij weet ze niet alleen het fysieke land, maar ook het onzekere toekomstpad van deze tijd onnavolgbaar in kaart te brengen. Landlijnen beschrijft een onvergetelijke reis die vol onzekerheid begint, en die alleen maar kan eindigen met hoop.
Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi's haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.
Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brie - ven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?
Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty's rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om 'het lot van haar volk te delen' en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.
Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.
Sinds Raynor en haar man Moth hun huis kwijtraakten en alleen met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegden van het South West Coast Path, en ze maanden lang leefden aan de wilde en winderige kustlijn van Engeland, voelen de kliffen, de lucht en de rotsachtige bodem aan als hun thuis. Moth had een terminale diagnose, maar tegen elke medische verwachting in lijkt hij in de natuur te zijn opgeleefd. Zo ontdekken Raynor en Moth op de ruige strook tussen land en zee dat alles mogelijk is.
Als ze uiteindelijk terugkomen in de bewoonde wereld, blijkt een dak boven je hoofd nog geen thuis. De terugkeer naar een normaal bestaan blijft moeilijk - totdat een ongelooflijk gebaar van iemand die hun verhaal heeft gelezen alles anders maakt. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje terug te geven aan de natuur, wordt hun redding. Het wordt het nieuwe pad dat zij volgen.
De wilde stilte is een verhaal van hoop, en van een levenslange liefde die sterker is dan al het andere. Het is een even helder als fijnzinnig verhaal over de instinctieve verbinding tussen onze ziel en de natuur, en hoe belangrijk die is voor ons allemaal.
Raynor Winn (1963) debuteerde overwel digend met Het zoutpad, dat uitgroeide tot een internationale bestseller. Zij woont en werkt in Cornwall.
Hij legde het Vondelpark aan. Hij nam het initiatief tot sociale woningbouw, in een tijd waarin de meeste stadsbewoners nog in krotten leefden. Hij bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis en maakte zich sterk voor de opvang van prostituees en 'verwilderde' jongeren. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Piet van Eeghen wilde de wereld verbeteren. En dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.
Formeel had Van Eeghen geen enkele functie in het stadsbestuur - dat in die tijd overigens ook bitter weinig ondernam voor zijn inwoners. Maar achter de schermen was hij de motor achter allerlei belangrijke bouwprojecten uit de negentiende eeuw, waarvan de resultaten nog steeds zichtbaar zijn. Behalve bij het Vondelpark speelde de energieke kunstverzamelaar ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.
Hoe kwam deze Amsterdamse koopman tot zoveel sociale daden? Welke rol speelden zijn geloof en zijn privéleven daarbij? Geld, geloof en goede vrienden geeft een meeslepend beeld van een enerverende tijd en is een indrukwekkend portret van een opmerkelijke Amsterdammer. De betekenis van Van Eeghen als zakelijke weldoener voor de stad is nauwelijks te overschatten, en met deze meeslepende biografie haalt Laura van Hasselt hem eindelijk uit de schaduw.
`Verplichte kost.' - Het Financieele Dagblad
`Uiterst leesbaar en leerzaam.' - China.nu
Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.
De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert de druk op om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.
Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?
De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.
Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). In 2019 publiceerde hij De nieuwe wereldorde, dat in korte tijd uitgroeide tot een bestseller.
De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn 'Chinese droom' zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.
In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit kan lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen.
Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de Brexit, de nauwe samenwerking met Poetin en opkomend nationalisme in Europa kan de eenentwintigste eeuw de eeuw van China worden. President Biden tracht samen met bondgenoten de schade zoveel mogelijk te beperken. Als dat niet lukt gaat de westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop.
Roma non basta una vita. Voor Rome is een enkel leven niet genoeg, een mens heeft meer tijd nodig om de rijke geschiedenis van de Eeuwige Stad in al haar facetten te leren kennen. Archeoloog Leonard Rutgers kent de stad als geen ander. In dit boek gaat hij onder de grond, naar een unieke plek waarvan zelfs veel Romeinen geenweet hebben: de joodse catacomben.
Aan de hand van niet eerder gepubliceerde illustraties en onderzoek vertelt Rutgers het fascinerende verhaal achter de kunstvoorwerpen en de vele andere archeologische vondsten uit die catacomben. Hij laat zien hoe een migrantengemeenschap tweeduizend jaar geleden omging met leven en dood en hoe zij erin slaagde te integreren in het nieuwe thuisland zonder daarbij compromissen te doen aan de eigen joodse identiteit. Israël aan de Tiber biedt een uiterst intrigerende en ontroerende kijk in een onbekende kant van de Oudheid.
Grootmeester is het meeslepende verhaal van een kleurrijk leven. De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong werd geboren in Paramaribo, als zoon van de enige psychiater van Suriname. Zijn jeugd bracht hij door op het terrein van 's Lands Psychiatrische Inrichting.
Begonnen als jonge advocaat in Paramaribo, ontwikkelde Spong een spraakmakende praktijk in Den Haag en later in Amsterdam. Hij stond in zijn lange carrière onder anderen de rechterhand van drugsbaron Johan V., oorlogsmisdadiger Pieter Menten en RAF-verdachten bij. Twee jaar voor de Decembermoorden in Suriname ontkwam hij maar nipt aan de dood. Later adviseerde hij de Surinaamse regering in de strafzaak tegen Desi Bouterse.
Even openhartig als flamboyant vertelt Spong over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven en zijn carrière. Voor dit boek spraken de auteurs tal van mensen uit zijn omgeving.
In 2023 zit Gerard Spong vijftig jaar in het vak. In het fascinerende Grootmeester wordt op boeiende wijze het geheim van een van de topadvocaten van Nederland ontrafeld.
In oktober 1740 voltrok zich in Batavia een drama dat het hoofdkwartier van de VOC in Azië nooit meer te boven zou komen. Geconfronteerd met een spontane Chinese volksopstand richtten wraakzuchtige inwoners van Batavia een bloedige slachting aan onder hun Chinese stadgenoten. De moordenaars trokken plunderend van huis tot huis, zelfs de ziekenhuizen en gevangenissen werden niet overgeslagen.
Hoe was dit bloedbad mogelijk in de welvarende 'Koningin van het Oosten'? In dit boek reconstrueert Leonard Blussé aan de hand van een rijke verscheidenheid aan Nederlandse en Chinese bronnen de koloniale ontwikkeling van Batavia en zijn Ommelanden, en de cruciale Chinese bijdrage daaraan. Na ruim honderd jaar succesvolle samenwerking ging dit spectaculaire project teloor aan een giftig mengsel van ecologische achteruitgang, epidemieën, uit de hand gelopen Chinese immigratie, corruptie en hooglopende persoonlijke conflicten binnen het VOC-bestuur. De Chinezen betaalden daarvoor de hoogste prijs.
Nooit eerder werd met zo veel oog voor sprekend detail ontrafeld wat aan de Chinezenmoord voorafging en hoe dit drama uiteindelijk onder het tapijt van de koloniale geschiedenis verdween.
'De belangrijkste schrijver van Oekraïne vecht voor zijn land.' - The New York Times
'Dit is geschiedschrijving met gevoel.' - Michael Palin
Rusland is het land waarin hij werd geboren, Russisch is de taal waarin hij nog altijd schrijft. Dat zijn moederland zijn thuisland Oekraïne zou binnenvallen, leek Andrej Koerkov begin 2022 nog ondenkbaar. De bekendste schrijver van het land maakte zelfs plannen om in alle rust aan zijn nieuwe roman te werken. Tot op 24 februari het luchtalarm boven Kyiv klonk.
Net als vele landgenoten moest Koerkov hals over kop vluchten en kwam hij bij vreemden terecht in het westen van het land. Intussen bleef hij schrijven, niet aan zijn roman, maar in beschouwingen en dagboekaantekeningen. Hij hield obsessief alle nieuws in de media bij, onderhield contact met vrienden en collega's in het hele land - als hij ze nog kon bereiken - en reisde door Europa als een belangrijke woordvoerder voor het Oekraïense volk.
Nu is er dit indringende verslag van een mens op de vlucht, van een land dat zich met hand en tand verdedigt, en van een cultuur aan de frontlinie. En dat alles met Koerkovs kenmerkende, scherpe oog voor de vele absurditeiten van het dagelijks leven in een oorlog. Nog niet eerder is het lot van Oekraïne zo indrukwekkend onder woorden gebracht.
Toen duidelijk werd dat ons een langere periode van thuisblijven, thuiswerken en thuis lezen te wachten staat, vroegen wij een aantal geliefde auteurs een verhaal te schrijven om ons de donkere dagen door te helpen. Zo ontstond een meesterlijk winterboek dat zijn weerga niet kent: een staalkaart van korte verhalen, herinneringen, brieven, gedichten, kleine essays, vergeten geschiedenissen, teruggevonden fragmenten. Iedere auteur brengt een andere wereld tot leven, van kerstconcert tot gevangenis, van schildersatelier tot oerwoud, om in op te gaan bij de haard of de centrale verwarming. Happy end of gruwelijk afscheid, historisch of hedendaags, sneeuw, sprookje of grap - Een winter vol verhalen is een onweerstaanbare literaire toverdoos.
Frits Abrahams, Robert Alberdingk Thijm, Maarten Asscher, Abdelkader Benali, Merijn de Boer, Jan Brokken, Jeroen Brouwers, Ian Buruma, Peter Buwalda, Thera Coppens, Adriaan van Dis, Jessica Durlacher, Ronald Giphart, Jaap Goedegebuure, Arnon Grunberg, Maarten 't Hart, Wim Hazeu, Maria Heiden, Bas Heijne, Judith Herzberg, Daniela Hooghiemstra, Atte Jongstra, Jeroen van Kan, Anton Korteweg, Michel Krielaars, Tom Lanoye, Gerard van Lennep, Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Neeltje Maria Min, Nelleke Noordervliet, Cees Nooteboom, Max Pam, Carel Peeters, Jean Pierre Rawie, Jannie Regnerus, Wanda Reisel, Tomas Ross, Mark Schaevers, K. Schippers, Gijs Scholten van Aschat, Rob Schouten, Jan Siebelink, Rosita Steenbeek, Thomas Verbogt, Ben Verbong, Kees Verheul, Marjoleine de Vos, Jeroen Vullings, Mathilde Waye, Tommy Wieringa
Een van de meesterwerken van de twintigste eeuw - een breed opgezet epos over de Russische Tweede Wereldoorlog, naar het voorbeeld van Tolstojs Oorlog en vrede - nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.
Leven & lot, het inmiddels klassiek geworden meesterwerk van Vasili Grossman (1905-1964), is zelfs in de bewogen geschiedenis van de Sovjetcensuur een uitzonderlijk geval. Het boek staat bekend als roman die werd 'gearresteerd', terwijl de auteur ongemoeid werd gelaten.
In februari 1961, drie maanden nadat Grossman zijn boek had voorgelegd aan de redactie van het tijdschrift Znamja, verschenen er twee agenten van de KGB aan zijn deur met een huiszoekingsbevel. Vadim Kozjevnikov, de tijdschriftredacteur die had toegezegd Leven & lot in afleveringen te publiceren, was zo geschrokken van wat hij onder ogen kreeg dat hij het manuscript, zonder de auteur op de hoogte te stellen, had doorgestuurd naar de veiligheidsdienst.
Het appartement van de schrijver werd grondig doorzocht en alles wat verband hield met de roman werd in beslag genomen: alle uitgetypte exemplaren, het oorspronkelijke manuscript, de kladversies en de aantekeningen voor het boek. Vervolgens werd Grossman beleefd verzocht de veiligheidsagenten te begeleiden naar de adressen waar zich afschriften bevonden - bij zijn typiste werden behalve haar exemplaar ook het carbonpapier en het typelint dat ze had gebruikt geconfisqueerd - waarna hij weer netjes thuis werd afgezet. De Sovjetstaat had geleerd van de ontluisterende affaire rond Boris Pasternak, wiens Dokter Zjivago triomfen vierde na de publicatie in het buitenland: ze deed er alles aan om Leven & lot op een geruisloze,
onberispelijke manier te laten verdwijnen.
In de resterende jaren van zijn leven werd Grossman niet vervolgd, en zelfs niet uit de Schrijversbond gezet, maar vakkundig gemarginaliseerd en doodgezwegen.
'Ze hebben me gewurgd in mijn eigen portiek,' zei hij zelf, kort voordat hij in 1964 aan maagkanker overleed.
Het zou nog bijna twintig jaar duren tot een door Grossmans vriend Semjon Lipkin bewaard exemplaar
van het boek naar Zwitserland werd gesmokkeld, waar de roman in 1980 voor het eerst verscheen.
Wat maakte dit boek zo gevaarlijk in de ogen van de autoriteiten?
Het is onbetwist dat Leven & lot tot de vernietigendste anti-Sovjetromans ooit behoort, samen met Michail Boelgakovs De meester en Margarita en Aleksandr Solzjenitsyns Goelagarchipel. Als het boek in 1960 was gepubliceerd, schreef criticus Igor Zolotoesski, 'had het onze ideeën over het tijdperk en de oorlog decennia vooruit geholpen.' De 'Grote Vaderlandse Oorlog' en de slag bij Stalingrad waren de laatste onaantastbare symbolen van het morele gelijk van de communistische Sovjetstaat tegenover het fascistische Duitsland. Het was ondenkbaar dat juist een roman over deze periode de gelijkenis tussen beide totalitaire staten zou demonstreren, en de futiliteit van ieder vooruitgangsgeloof.
Maar zoals voor alle literatuur geldt: de kracht van het boek schuilt niet zozeer in de boodschap ervan, als wel in de dwingende, hoogsteigen manier waarop die wordt gebracht. Het is niet voor niets dat zelfs Joseph Brodsky, die uiterst kritisch was over het twintigste-eeuwse Russische proza - dat hij tam en conventioneel vond, verlamd door de tragedies van de tijd waarin het werd geschreven - Vasili Grossman noemt als de auteur van één van 'de paar geïsoleerde boeken die in hun hartbrekende eerlijkheid of excentriciteit in de buurt komen van meesterwerken'.
Leven & lot is een breed opgezet epos over de Russische Tweede Wereldoorlog, naar het voorbeeld van Tolstojs Oorlog en vrede. Er zijn allerlei parallellen tussen beide romans aan te wijzen: zoals bij Tolstoj de Bolkonski's en de Rostovs centraal staan, zo ordent Grossman zijn
overweldigende hoeveelheid personages en verhalen rond de families Sjaposjnikov en Strum. Waar Tolstoj historische figuren als Napoleon en generaal Koetoezov laat optreden, voert Grossman niet alleen beroemde Russische generaals op, maar ook Eichmann en Stalin zelf. Net als Tolstoj wisselt Grossman episodes aan het front af met scènes uit het burgerleven in Kazan, Moskou en de Kalmukse steppe. En ook bij Grossman vindt de lezer de geschiedfilosofische overpeinzingen waar Tolstoj zich aan overgaf, zij het dat ze hier korter, zwarter en eerder ontgoocheld dan drammerig van toon zijn.
'Geconfronteerd met de ergste verschrikkingen van de twintigste eeuw, koos Grossman een negentiendeeeuwse positie als waarnemingspost,' schrijft de Engelse criticus John Lanchester.
Maar weinig mensen hebben die verschrikkingen van zo nabij meegemaakt: Grossmans vrouw werd opgepakt door de geheime politie. Zijn moeder was een van de slachtoffers van de massamoord op de Joden van Oekraïne. Zijn vijftienjarige stiefzoon kwam vlak na zijn rekrutering om bij een ongeluk. En als oorlogscorrespondent was Grossman niet alleen getuige van de meedogenloze gevechten aan het Oostfront, waaronder de slag om Stalingrad, maar was hij bovendien een van de eerste journalisten die de concentratiekampen Majdanek en Treblinka zag - en op onvergetelijke wijze beschreef.
Wat Leven & lot een uitzonderlijk boek maakt is niet de panoramische reikwijdte ervan, al is die enorm. Het is eerder de levendige scherpte van de vele afzonderlijke verhalen waaruit het boek is opgebouwd, die herinneringen oproepen aan de korte verhalen van Tsjechov. Grossmans blik is die van een hartgrondige scepticus, die in geen enkele ideologie meer gelooft, maar elk van zijn ongelukkige, kleinzielige, hopeloos in het leven verstrikte personages het voordeel van de
twijfel geeft.
En zo leeft de lezer mee met Mostovskoj, de bejaarde bolsjewiek van het eerste uur die in Duitse krijgsgevangenschap even hard vasthoudt aan zijn onbuigzame overtuigingen als aan zijn leven; met Ljoedmila, de vitterige echtgenote van hoofdpersoon Viktor Strum, die nadat haar zoon gestorven is haar man, dochter en moeder verwaarloost; en met Nikolaj Krymov, de doorgewinterde partijfunctionaris die de hypocrisie en de terreur van de partij pas begint te doorzien als hij er zelf het slachtoffer van wordt.
Grossman schrijft meesterlijk over het leven van gewone, bange, onvergetelijke mensen die door de staat en hun tijd - het 'lot' - verleid worden tot allerlei kleine, banale vormen van verraad. De ironie van het lot wilde dat eenzelfde door angst ingegeven daad van verraad zijn meesterwerk bijna voorgoed had doen verdwijnen.
Ze was een de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi's binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse afkomst, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren.
'Ik ben vijftig jaar te vroeg geboren,' zou ze vlak voor haar dood verklaren. Het is een intrigerende zin. Zou de vrouw die in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent werd getypeerd als 'een dirigente die op weg is om een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden', in deze tijd wereldwijde faam hebben verworven?
Hoe het zij, de prachtige carrière die ze in de Verenigde Staten had, is in Nederland onopgemerkt gebleven. Maar in dit boek wordt Frieda Belinfante (1904-1995), celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre, eindelijk uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst. En terecht, want een ding staat vast: ze behoort tot de groten van Nederland.
'Belangrijk, intelligent en empathisch.' - Alain de Botton 'Ik ben een groot bewonderaar van Julia's werk.' - Elisabeth Day
Elke familie heeft een verhaal. Een verhaal van liefde en verlies, vreugde en verdriet. Onze relaties met anderen hebben een fundamentele invloed op onze gezondheid en geluk - en familie is de enige relatie die we nooit kunnen verbreken.
Psychotherapeut en bestsellerauteur Julia Samuel besloot dit boek te schrijven toen ze besefte dat bijna al haar cliënten begonnen over hun familie. Hoe heeft onze familie ons gevormd? Hoe kunnen we daar inzicht in krijgen, zodat we kunnen veranderen?
Op empathische wijze analyseert Samuel op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten veel herkenbare situaties, zoals echtscheiding, stiefgezinnen, het lege nest, traumatische gebeurtenissen en verlies. Ze geeft inzicht in hoe diepgaand we zijn beïnvloed door onze familie en laat zien hoe familieleden samen problemen kunnen oplossen. Haar twaalf regels voor familiegeluk bieden handvatten om zelf een beter familielid te worden.
Wie was Spinoza? Wie was deze moedige zeventiende-eeuwse
figuur, deze geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld
veranderde, maar op zijn 23ste in de ban werd gedaan door de hele
joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie?
Hoe zag zijn innerlijk leven eruit? En: wat was drie eeuwen later
precies de fascinatie van de nazi's met Spinoza? Waarom roofden
ze zijn bibliotheek leeg, maar verbrandden ze zijn boeken niet?
Deze vragen hielden de psychiater en romancier Irvin D. Yalom
een half leven bezig. In zijn briljante nieuwe roman, Het raadsel
Spinoza, maakt hij niet alleen de filosoof tot mens, maar onthult hij
ook de ware toedracht rond het 'Spinozaprobleem' van de nazi's.
'Ik koester al heel lang een grote fascinatie voor Spinoza, en wilde al
jaren over hem schrijven. Maar van wat hem bewoog is maar weinig
bekend. Hij hield zijn eigen persoon totaal buiten zijn geschriften. Hoe
schrijf je een boek over iemand die zo'n teruggetrokken leven leidde?
Jarenlang kon ik geen kant op, omdat ik eenvoudig geen verhaal kon
vinden, iets waar een roman nu eenmaal niet zonder kan. Totdat daar
dankzij een bezoek aan Nederland verandering in kwam. Kort na mijn
bezoek aan het Spinoza-museum in Rijnsburg begon ik te schrijven.'
- Irvin D. Yalom
Op de dag dat de vooraanstaande psychiater Julius Hertzfeld te horen krijgt dat hem waarschijnlijk nog maar één jaar te leven rest, begint hij met een onderzoek naar de betekenis van zijn leven. Hij zoekt na meer dan twintig jaar contact met Philip, een aantrekkelijke, arrogante, con tact gestoorde, seksverslaafde man, die drie jaar bij hem in therapie zat zonder enig resultaat. Philip blijkt tot Julius grote verbazing gepromoveerd te zijn in de filosofie en een opleiding te volgen tot therapeut. Julius biedt zich aan als supervisor met als voorwaarde dat Philip aan zijn therapiegroep zal deelnemen.
Een van de leden van deze therapiegroep, Pam, blijkt slachtoffer van Philip te zijn geweest en is nooit over deze traumatische ervaring heen gekomen. Terwijl de groepsleden proberen om te gaan met deze ontvlambare situatie en het einde van Julius laatste jaar schrikbarend dichtbij komt, stijgt de therapie tot een ongekend hoog niveau met buitengewone veranderingen bij elk groepslid als gevolg.
Yalom verweeft deze geschiedenis met het verhaal over het leven en werk van de filosoof Arthur Schopenhauer Philips goeroe, alter ego en inspirator met fascinerende lessen over Schopenhauers invloed op de hedendaagse filosofie tot een indrukwekkende, uiterst leesbare roman.
Er kan er maar één winnen. Maar die kan dat alleen met de hulp van anderen. Het is een klassiek dilemma: als je gelukkig wilt blijven in een gelukkige omgeving, wanneer kies je dan voor jezelf en wanneer voor de groep waarvan je deel uitmaakt? Wanneer moet je egoïstisch zijn en wanneer juist altruïstisch?
Als iemand dit probleem van dichtbij kent, dan is het filosoof en topwielrenner Guillaume Martin. Omdat wielrennen een individuele sport is die wordt beoefend in teamverband, legt het genadeloos onze fundamenteelste tegenstellingen bloot. Sprint je weg of help je je kopman? Ga je voor de etappe of voor het klassement?
Het peloton is een hiërarchisch universum waarin alle menselijke aandriften in uitvergrote vorm naar boven komen, van machtsspelletjes tot voor wat hoort wat. In dit fascinerende boek, deels geschreven tijdens de Tour de France van 2021, onderzoekt Martin wat de wielerwereld ons kan leren over dat veel grotere peloton dat we de samenleving noemen. Hij neemt ons mee op een persoonlijke tocht langs de problemen van deze tijd - klimaat, volksgezondheid, democratie - en gebruikt voorbeelden uit de sport om ons hier anders naar te laten kijken. Zijn wij misschien allemaal een beetje zoals de wielrenner die voorrang geeft aan zijn eigen belang, zonder te beseffen welke schade hij aanricht? Kan het voorbeeld van de ware kampioen ons helpen?
Nederlanders lijken net verongelijkte pubers. Ze roepen dat de regering alles verkeerd doet, maar dulden zelf geen regels. Ze vinden de overheid autoritair, maar eisen steun. Ze weten alles beter, maar schreeuwen om regie. En de schuld ligt altijd bij iemand anders.
Om hun eigen identiteit te verdedigen, 'cancellen' ze elkaar, verketteren ze de geschiedenis, vermoeden ze overal complotten en helpen ze steeds weer andere aansprekende individuen aan macht.
In de 'marketingcratie' waar de verpakking de boodschap is, gaat eigen gevoel boven alles, mogen zaken niet ingewikkeld zijn en moet alles er vooral leuk uit zien.
In het prikkelende en confronterende Kan het misschien wat zachter? vangt Daniela Hooghiemstra de huidige tijdgeest nuchter en met humor aan de hand van thema's als feminisme, identiteitspolitiek en koningshuis.
Alles is nog niet verloren, betoogt ze. Als de vrije individuen die in de vorige eeuw zijn opgestaan, de puber in zichzelf weten te overwinnen, als ze kunnen accepteren dat ze niet het centrum van het universum vormen en aanvaarden dat onvolmaaktheid en tegenslag bij het leven horen, dan halen ze misschien de tweeëntwintigste eeuw nog wel.
Voor dit boek selecteerde en bewerkte zij haar beste columns, stukken en essays uit de Volkskrant en NRC.
Na de inspannende arbeid aan een boek over
de beeldhouwer Rodin reist de Duitse dichter
Rilke in 1903 naar Italië, vanwaar hij met
vele mensen correspondeert. Onder hen bevindt
zich een leerling van de militaire academie
Wiener-Neustadt, Franz Xaver Kappus,
die Rilke een paar gedichten ter beoordeling
stuurt. Hieruit ontwikkelt zich een briefwisseling
die (zonder het aandeel van Kappus)
in 1929 na Rilkes dood wordt gepubliceerd
en onder de titel Briefe an einen jungen dichter
een van de populairste werken van Rilke
wordt.
In een tijdspanne van vijf jaar legt Kappus
hem de meest uiteenlopende problemen
voor. Uit Rilkes antwoorden is zijn visie op
een groot aantal aspecten van het leven te
distilleren. Deze opvattingen van Rilke zullen
ook nu nog velen aanspreken, bijvoorbeeld
zijn hoop dat de tegenstellingen tussen man
en vrouw zullen worden opgeheven.
In zijn nieuwste boek, de climax van zijn
levenswerk, snijdt Irvin D. Yalom de
kwesties aan van sterfelijkheid en dood. Op
buitengewoon inspirerende en
bemoedigende wijze legt hij uit hoe we iets
wat voor ons allemaal even finaal als
onvermijdelijk is kunnen leren begrijpen en
accepteren.
Yalom laat zien hoe een bewustwordingservaring
als een droom, een verlies (ontslag,
scheiding, een gedwongen verhuizing), een
traumatische ervaring (een natuurramp, een
ongeluk), de dood van een dierbare, ziekte,
of gewoon de naderende ouderdom, een
keerpunt kan zijn op weg naar een zinvoller
leven. Als mensen er tenminste de inspiratie
aan ontlenen om hun prioriteiten te
verleggen, zich minder zorgen te maken
over onbelangrijke zaken, op te houden met
dingen doen die ze niet willen doen,
oprechter te communiceren met degenen
van wie ze houden, de schoonheid van het
leven bewuster te ervaren, en bereid te zijn
meer risico's te nemen voor een
bevredigender en liefdevoller leven.
In dit boek behandelt Yalom specifieke
methoden en technieken om met de meest
voorkomende vormen van doodsangst om
te gaan. Hij geeft adviezen over hoe je kunt
leren in het hier en nu te leven en te beseffen
dat de invloed die wij allemaal op anderen
hebben ook na ons eigen leven blijft
voortbestaan.
Een even
diepzinnig als
inspirerend
boek over het
overwinnen van
de universele
angst voor de
dood.
Het verstoorde leven, dagboek van Etty Hillesum, was toen het in 1981voor het eerst verscheen, direct een sensatie. De overweldigende aandacht voor wat Hillesum in de jaren 1941 en 1942 schreef, gaf het boek vleugels. Kunstenaars, musici, scenarioschrijvers, en theatermakers lieten zich door haar werk inspireren. Het werd over de hele wereld vertaald en gelezen, en bracht een stroom reacties op gang die voortduurt tot op de dag van vandaag. Waarom? Etty Hillesum wordt herkend als een vrouw die het barbarendom het hoofd bood, zonder zelf in wanhoop en haat ten onder te gaan. Ten onder gaan dééd ze, op 30 november 1943, in Auschwitz. Maar de stem die klinkt uit haar dagboeken, de liefde, haar onverwoestbaar geloof in de menselijke mogelijkheden, haar intens beleden en beleefde vriendschappen, en haar intelligente en sensitieve geest hebben veertig, vijftig, zestig jaar later honderdduizenden lezers bereikt. Het is te danken aan Hillesums literaire begaafdheid dat haar dagboeken en brieven moeiteloos de tijden weten te doorstaan.
Het Westen is op zijn retour. De Angelsaksische wereld trekt zich terug in fantasieën over de eigen verloren grandeur. Populisten in heel Europa roepen om het hardst dat immigratie en globalisering het werk zijn van een verfoeilijk Systeem, dat wordt gerund door onzichtbare mensen zonder nationale loyaliteit. Vanuit het Kremlin kijkt tsaar Poetin handenwrijvend toe, de Baltische staten huiveren - en iedereen kijkt naar Berlijn. Maar zijn de Duitsers werkelijk 'wij', of uiteindelijk toch 'zij'? Deze vraag heeft hun buren in Europa beziggehouden sinds Julius Caesar in 58 voor Christus het begrip Germani muntte.
Hoe Romeins is Germania ooit geworden? Hebben de Duitsers de Romeinse cultuur verwoest of overgenomen? Wanneer trokken ze voor het eerst naar het oosten, en hebben ze daar ooit werkelijk geheerst? Hoe kon Duitsland eeuwenlang een machtsvacuüm blijven in het hart van Europa? Hoe is Pruisen ontstaan? Heeft Bismarck Duitsland verenigd of veroverd? Waar liggen de wortels van Hitlers Derde Rijk? Waarom ging dat ten onder en door welk wonder verrees uit de puinhopen een beter Duitsland? Is Duitsland het laatste Westerse bastion van industriële welvaart en realpolitik? Of zijn de EU en de euro niet meer dan uitingen van een nieuwe Duitse hegemonie?
In deze frisse, verhelderende, bondige geschiedenis geeft germanist James Hawes een loepzuiver inzicht in het meest bewonderde en gevreesde land van Europa.
Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen - het zouden er vijftien worden - een garen- en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker wordt al gauw een begrip en groeit in de jaren die volgen uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief.
Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot.
Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.
Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Samen met twee andere auteurs schreef ze Herinneringen aan Srebrenica. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over dirigente Frieda Belinfante, van wie ze ook de biografie Een schitterend vergeten leven schreef die uitgroeide tot een bestseller
Hoe kun je je hond beter begrijpen? Hoe weet je wat je beste vriend denkt? Waar hij plezier aan beleeft, wat hem gelukkig maakt? Je hond communiceert de hele dag met je, maar als je zijn lichaamstaal niet kent, begrijp je niet wat hij je wil zeggen.
In dit heldere en leerzame boek behandelt expert Louise Glazebrook alles: van raskenmerken en het kiezen van de juiste hond tot lichaamstaal, en van speeltjes en eten tot veel voorkomende gedragsproblemen. Of je nu al een hond hebt of er graag een zou willen, Glazebrook biedt de kennis en de vaardigheden die je nodig hebt om honden te kunnen begrijpen en een gelukkige band voor het leven op te bouwen. Als je het gedrag van je hond eenmaal begrijpt, zijn de meeste problemen gemakkelijk te voorkomen. Welke hondenbezitter wil dat nou niet?
Louise Glazebrook is een van de bekendste hondengedragsdeskundigen en trainers van Engeland.