Filter
Alfabet uitgevers
-
- 50%
De afgelopen eeuwen leek de geschiedenis zich te voltrekken van behoorlijk belabberd naar alsmaar beter. De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting. Maar deze ontwikkelingen bleken een schaduwzijde te hebben. Technologische vooruitgang heeft steeds destructievere wapens voortgebracht. De menselijke grip op de natuur heeft geleid tot ecologische ontwrichting. En de hyperconnectiviteit legt niet alleen kwetsbaarheden bloot, maar ook tal van nieuwe manieren om elkaar dwars te zitten. Langzamerhand is onze wereld wankel geworden. Filosoof en cabaretier Tim Fransen onderzoekt ons huidige tijdsgewricht. Hij vraagt zich af: hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid. Hoe herstellen we onze maatschappelijke fundamenten? Wat betekent vrijheid nou echt? Maar ook: wat is het belang van een natiestaat in een gemondialiseerde wereld? Met behulp van verrassende denkers neemt hij de lezer op sleeptouw. Om gezamenlijk uit te komen bij nieuwe vormen van weerbaarheid en hoop.
Winnaar Socratesbeker 2025, prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.
'Een bevlogen, indrukwekkend geresearcht en vooral hoopvol boek. Gun het uzelf. De Standaard ****
'Een verrassend en hoopvol perspectief op de tijd waarin we leven. Ambitieus en overtuigend.' Alexander Klpping
'Lichtvoetig en tot nadenken stemmend tegelijk. Tim Fransen doet een niet-aflatend beroep op ons betere ik. En hij heeft nog gelijk ook.' Sheila Sitalsing
'Het boek dat we nodig hebben in onze tijd.' Claudia de Breij
'Glashelder, geestig en zeer schrander. Tim Fransen heeft een bevlogen en belangrijk boek geschreven.' David Van Reybrouck
'Een must-read voor iedereen die in vrijheid en democratie gelooft.' Peter Pannekoek -
Evelien de Bruijn weet weinig van het Indische kampverleden van haar vader. Hij praat er niet over als ze opgroeit. Als ze vraagt wat er in zijn jeugd is gebeurd, geeft hij haar een brief, bestemd voor haar en haar broer, bedoeld om na zijn dood te lezen. Daarin beschrijft hij zijn jonge jaren in Nederlands-Indië, hoe de oorlog zijn leven binnensluipt en over de familieleden die hij verliest. Na de capitulatie van Japan komt hij, tijdens de bersiap, als jongetje alleen in een kamp terecht. De brief roept veel vragen op, want De Bruijns vader vertelt zijn verhaal in slechts zes pagina's.
De schatkamer van mijn vader is het verhaal van haar zoektocht naar het verleden van haar vader. Een indringende reconstructie waarin onbekende familieleden een gezicht krijgen en hun leed wordt blootgelegd. Ook dat van haar vader zelf. De Bruijn leert hierdoor haar vader eindelijk echt kennen en daarmee ook zichzelf. -
Mijn twee moeders
Stefan Skotnicki, Dore van Duivenbode
- Alfabet uitgevers
- 6 Maart 2025
- 9789021341996
De vijfjarige joodse Stefan heeft maar één kans om de Tweede Wereldoorlog te overleven. Vlak voordat zij naar vernietigingskampen dreigen te worden gedeporteerd, sturen zijn ouders hem weg met zijn katholieke kindermeisje, Zosia. Samen vluchten zij naar het Poolse platteland. Zosia ontfermt zich over de kleine Stefan, die de taak krijgt om zo min mogelijk op te vallen. Niemand aankijken, met niemand spreken. Jarenlang dwalen Stefan en Zosia door Polen. Als zij in februari 1945 terugkeren wordt de puinhoop van de oorlog opgeruimd. Maar de oorlog heeft een blijvende nasleep. Stefan groeit op, studeert en promo veert in een land waar tot ver na de oorlog het antisemitisme eerst. Wanneer de oorlog al decennialang voorbij is, wordt het Poolse joden onmogelijk gemaakt om in hun vaderland te leven. Stefan besluit opnieuw te vluchten. Ditmaal voorgoed.
`Skotnicki's ervaringen zijn zonder meer het vertellen waard.' Trouw -
In The Bright Side presenteert journalist Sumit Paul-Choudhury een revolutionaire zienswijze: optimisme is niet alleen aangeboren, het is ook van levensbelang. Zonder optimisme hadden we het niet gered in de onvoorspelbare en vaak vijandige wereld waarin we zijn geëvolueerd. Maar optimisme is niet uitsluitend voor extreme tijden. Het werkt ook door in het leven van alledag: in onze relaties, onze carrière, ons fysieke en mentale reilen en zeilen. En dat niet alleen, optimisme is onontbeerlijk om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen van deze tijd. The Bright Side is een krachtig pleidooi voor hoop, het biedt een broodnodig nieuw perspectief op de toekomst van de mensheid. Het laat zien hoe we met daadkracht, fantasie en positiviteit de oversteek naar de zonzijde kunnen maken, zelfs en vooral als de toekomst somber lijkt.
`Paul-Choudhury schrijft geestig, empathisch en prachtig. (...) Dit boek biedt een boodschap van hoop. Het herinnert ons eraan dat er veel mogelijke wegen zijn om te bewandelen en dat positief denken over onze toekomst niet een naïeve bezigheid is, maar een krachtige gedeelde plicht. We worden geboren als optimisten, stelt Paul-Choudhury; als je dat niet meer bent, zal dit boek je weer tot één maken.' The Guardian
'Geestig, empathisch en prachtig. Dit boek biedt een boodschap van hoop.' - The Observer -
Wie de macht controleert, maakt machtigen boos. Joep Dohmen nam het in zijn loopbaan als onderzoeksjournalist op tegen de grote jongens: topmensen uit de politiek en het bedrijfsleven legde hij het vuur aan de schenen. Jarenlang hield de reporter zijn rug recht en bezweek hij niet voor druk en dreigement. Tot er iets knapte. Op 1 mei 2024 hield Dohmen het voor gezien, stapte hij op de fiets en reed hij vanuit Zuid-Limburg naar de Middellandse Zee. Tijdens deze reis keek hij terug op een loopbaan geplaveid met valkuilen. Dertienhonderd kilometer in elf dagen. Langs oude spoorlijnen, kanalen en rivieren door Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk.
Tuig van de richel is zijn verslag van een reis die een sportieve uitdaging moest worden, maar hem confronteert met zijn verleden na een carrière vol strijd, intimidatie en stress. -
In Op de schouders van reuzen presenteert de Duitse bestsellerauteur Michael Schmidt-Salomon met veel enthousiasme tien grote denkers die onmisbaar zijn om de wereld van nu te begrijpen. Hij voert de lezer mee langs de belangrijkste ideeën van Charles Darwin, Albert Einstein, Marie Curie, Karl Marx, Friedrich Nietzsche en andere belangrijke denkers. Volgens de auteur zijn zij de influencers aan wie we ons moderne wereldbeeld te danken hebben. Schmidt-Salomon wijst de lezer op dwarsverbanden in hun denkbeelden en geeft en passant met veel schwung en gevoel voor anekdotiek hun belangrijkste levensfeiten. Dat maakt Op de schouders van reuzen een feest om te lezen en een ideaal boek voor iedereen die zijn geest wil scherpen.
'Een boek om te bingen, voor de lezers van `Socrates op sneakers'' - Het Nieuws van West-Vlaanderen -
In Verzetsvrouwen reconstrueren historici Mark Bergsma en Agnes Cremers de levens van tien vrouwen die tegen de nazis in verzet kwamen. Van een Zeeuwse koerierster die nog nooit buiten haar dorp was geweest tot een jonge Friezin die vele geallieerde piloten en parchutisten in veiligheid wist te brengen. En van een joodse communiste die een belangrijke rol speelde bij de Februaristaking tot een Drentse oorlogsweduwe die bekender werd door het illegale werk van haar man dan door haar eigen heldhaftige optreden als lid van het gewapend verzet.
De auteurs onderzoeken de netwerken waarin ze opereerden en leggen bloot hoe de vrouwen al dan niet in de geschiedschrijving zijn beland. Wie kreeg erkenning en wie niet? In tien aangrijpende portretten doorbreken ze het hardnekkige narratief dat verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog voornamelijk door mannen werd gedaan en brengen ze een ode aan de vele vergeten vrouwen uit de illegaliteit. -
Wanneer ben je officieel een ouwe zak?
Japke-d. Bouma
- Alfabet uitgevers
- 17 Oktober 2024
- 9789021343501
We leven in turbulente tijden, veranderingen gaan razendsnel. Of je nou boomer bent of gen Z'er, we kunnen allemaal wel wat hulp gebruiken. Gelukkig is er Japke-d. Bouma. Koningin van de kantoorjungle, maar ook een vraagbaak en een allesweter over het dagelijks leven. Hoe ga je om met een verbouwing (het wordt altijd drie keer zo duur), wat moet je weten voor je kinderen krijgt (de roze wolk bestaat niet), wat zet je op je dating profiel (liever geen dooie vissen), hoe overleef je de werkborrel (eet vooraf een pannenkoek), moeten we uitdrukkingen als ik besef me gaan accepteren? Japke-d. is van alle markten thuis. Niet alleen in de kantoortuin, ook daarbuiten is ze een reddingsboei, een luisterend oor, geeft ze tips én biedt ze soms een beetje troost. Telefoonangst, autorijden, jeuktaal, slapeloosheid, vrouwen in leidinggevende posities met de hilarische observaties en kraakheldere analyses van Japke-d. Bouma kunnen jij, je baas, je vrienden, familie en collega's het leven weer aan.
-
Nederlandse vakantiegangers vinden aan de kust van Northumberland de skeletresten en een reddingsvest van een drenkeling. Het reddingsvest blijkt afkomstig te zijn van de sleepboot Pollux, die eenentwintig jaar eerder ten noorden van Rottumerplaat is gezonken. Reddingsbrigades van Ameland en het Duitse eiland Norderney konden destijds alle bemanningsleden redden, behalve de kapitein. De recherche onderzoekt de zaak. Is de gevonden man de vermiste kapitein? Waarom willen de vrouw en dochter van de kapitein niet meewerken aan het onderzoek? De herinneringen van de redders spreken elkaar tegen. Is het te lang geleden om de precieze omstandigheden te achterhalen? Of hebben de redders andere motieven en verbergen ze iets? Liewe Cupido laat de zaak over aan een jonge collega en vertrekt naar Texel. Hij is bezig met de dood van zijn eigen vader, die verdronk toen hij zestien was, en wil daar een oud-visser over spreken. Maar als zijn collega Xander Rimbach op Norderney wordt vergiftigd, raakt hij alsnog bij de zaak betrokken.
-
Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.
-
Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper, aangespoeld op de drooggevallen zandplaat De Hond. Voordat de vloed het lichaam meesleurt, bergt de bemanning het en neemt het mee naar Delfzijl. Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren. Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega's noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega `de Hollander'. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.
'Het is bijzonder om te zien hoe goed Deen het métier van het thrillerschrijven beheerst. Hij lijkt daarin op Georges Simenon, die als geen ander van misdaad literatuur kon maken.' NRC Handelsblad
'Deen snapt hoe een goede detectiveroman in elkaar hoort te zitten. Slim verborgen aanwijzingen en een perfect uitgewerkte plot zorgen ervoor dat De Hollander een feest is om te lezen.' **** Vrij Nederland
`Wat kan Deen prachtig schrijven. Hoe treffend zet hij een veelheid aan aansprekende personages neer, hoe ingenieus steekt zijn plot in elkaar in deze waddenthriller.' Het Parool
'Met rechercheur Liewe Cupido lijkt een nieuw detective-icoon geboren.' Dagblad van het Noorden
'Deen weet met mooie dialogen en een fraaie schrijfstijl de sfeer van het fascinerende gebied goed op te roepen. En dan is er ook nog een fijn plot om te ontrafelen.' Trouw -
Zondagavond met het bord op schoot; generaties zijn ermee opgegroeid. Hoe het er achter de schermen aan toeging bleef lang binnenskamers. Tot de Volkskrant een groot artikel wijdde aan de werkcultuur bij NOS Sport, waarin betrokkenen vertelden over pesterijen, seksisme en grensoverschrijdend gedrag.
De apenrots vertelt het complete verhaal van de belangrijkste sportrubriek van Nederland, met beeldbepalende gezichten als Mart Smeets, Tom Egbers en Kees Jansma. Een programma dat onder grote druk kwam te staan door de strijd om de uitzendrechten, politieke spelletjes en interne conflicten. Een gesloten bastion waar werknemers waren overgeleverd aan de grillen van de hoofdredactie en presentatoren.
In dit boek reconstrueert journalist Menno de Galan hoe het zover heeft kunnen komen. Hij sprak uitgebreid met talloze insiders en (oud)medewerkers. De apenrots biedt een unieke kijk achter de schermen van een instituut waar machtsspelletjes het wonnen van de sport.
'Overtuigend [...] De Galan verdient lof.' **** NRC
'De apenrots van journalist Menno de Galan maakt heel goed inzichtelijk hoe diep de rot zit in de organisatie van NOS Sport. (...) Wat De Galan goed doet in De apenrots is juist een beeld schetsen waaruit blijkt dat de giftige werksfeer bij NOS Sport niet iets is van individuen of van korte perioden, maar iets dat diep is verankerd in de cultuur van de redactie.' de Volkskrant
'Dat de boel ontspoorde bij NOS Studio Sport (...) maakt De apenrots feilloos duidelijk.' Algemeen Dagblad
'De Galan geeft een onthullend en onthutsend inkijkje in de redactiecultuur van NOS Sport. [...] een must-read voor iedereen die wil weten hoe het er echt aan toeging bij NOS Sport.' De Telegraaf
'Een belangrijk stuk mediageschiedenis, door De Galan secuur en smeuïg geboekstaafd.' VPRO Gids -
We krijgen allemaal te maken met spanning, stress en prestatiedruk - maar wie heeft je ooit geleerd hoe daarmee om te gaan? Michael Kortekaas verdiept zich al meer dan dertig jaar in alles wat met mentale kracht te maken heeft. Jaarlijks geeft hij meer dan honderdvijftig lezingen in binnen- en buitenland over het onderwerp dat hij mede op de kaart heeft gezet. Zijn empathische en praktische no-nonsenseverhaal spreekt iedere keer weer tot de verbeelding, of hij nu voor ceo's staat, bankiers en leidinggevenden of politiemensen, ambulanc epersoneel en studenten geneeskunde. In Ontdek je mentale kracht deelt Kortekaas zijn inzichten over focus, energie- en stressmanagement, kwetsbaarheid, werkgeluk en leiderschap. Daarnaast biedt hij de tools voor omgaan met verandering, teleurstelling en tegenslag, oftewel met alles wat het leven soms zo uitdagend maakt. De aanpak van Kortekaas is een bewezen succes. Met dit positieve boek is zijn aanpak beschikbaar voor iedereen die mentaal veerkrachtig wil worden en blijven!
-
Het eerstvolgende station is...
Wim Daniëls, Suzanne Voets
- Alfabet uitgevers
- 21 November 2024
- 9789021343396
Nog eerder dan de eerste auto, fiets, tram of het motorvliegtuig was er de trein. Op 26 september 1825 maakte de stoomtrein in Engeland zijn entree. In ons land gebeurde dat ruim een decennium later toen een trein van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij uit Amsterdam naar Haarlem vertrok. De Arend, zoals de stoomlocomotief heette, haalde 38 kilometer per uur, een snelheid waar veel negentiende-eeuwers, gewend aan de trekschuit en de postkoets, enorm van schrokken.
In Het eerstvolgende station is... belichten treinfans Wim Daniëls en Suzanne Voets de geschiedenis van het reizen met de trein vanuit tal van invalshoeken. Van stationsgebouwen en treininterieurs tot het spoorboekje en het eerste treinkaartje, en van de bijnamen van treinen en lijnen tot de komst van de koninklijke wachtkamer, het roken en eten in de trein, vrouwen- en stiltecoupés, en de mededelingen voor de reizigers. Een heerlijk overzichtswerk vol verhalen, weetjes, lijstjes en nostalgie voor treinfans en reislustige lezers. -
Zoek een moeder die Alberdina heet. Zie, als je uit school komt, hoe ze met haar armen over elkaar en een bont schort voor, met een broodmes onder haar arm, in de deuropening glimlachend op je staat te wachten. En een vader die voor je uit schaatst met zijn handen op zijn rug. Hoor het krassen van de schaatsen. Proef de wind.
Herman van Veen lijkt op zijn vader, fluiters zijn het, die hoor je al van ver aankomen. Ook als het niet zo gaat als je zou willen helpt vrolijkheid. Van Veen weet wat hem gelukkig maakt: zijn ouderlijk huis in de Kievitsdwarsstraat, het doek dat opengaat, zijn viool in de hand. Het besef van de dierbaren om hem heen, zij die er niet meer zijn en hen die hij graag had willen ontmoeten, het ruisen van de bomen en de zee. Al die momenten koestert Herman van Veen in Hoe word je zó gelukkig. Een boek vol persoonlijke, ontroerende en vrolijke verhalen over het grote geluk van de muzikant, schilder, schrijver en mazzelaar.
'Hoe word je zó gelukkig is een sprookje van verwondering en verbazing.' - Humanistisch Verbond *****
'Elk Van Veen boek brengt wat nieuws. [...] De humor is onbetaalbaar.'- Nederlands Dagblad
'Een aanstekelijk boek, waarin Van Veen een heel eigen schrijfstijl hanteert, met veel zinnen waarin een werkwoord het zinsbegin vormt: "Ging bij haar op bezoek in bejaarden-revalidatiecentrum Voetje voor Voetje." Zijn stijl is speels, lichtvoetig, associatief, je vliegt als het ware door dit vrolijk stemmende boek heen van deze gevleugelde theatermaker.' - Wim Daniëls in Max Magazine -
In 1891 reist jonkheer George Reuchlin op het nieuwste schip van de Holland- Amerika Lijn naar New York. Zijn vader Otto is medeoprichter van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. George is zestien, maar het ligt al vast dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Ruim twintig jaar later, in 1912, stapt George aan boord van de Titanic. Hij overleeft de ramp niet. Zijn dood veroorzaakt een schokgolf in zijn gezin en ver daarbuiten.
Tussen George' eerste en laatste oceaanreis emigreerden naar schatting dertien miljoen Europeanen naar Amerika, onder wie vele joden uit Rusland en Oost-Europa. De Holland-Amerika Lijn speelde samen met andere stoomvaartmaatschappijen uit Europa een cruciale rol in deze uittocht. Zonder hun onderlinge wedloop om het grootste schip had de trek naar de Verenigde Staten nooit zo'n massaal karakter kunnen krijgen.
Het levensverhaal van George Reuchlin is verknoopt met de Europese Exodus. Er zat een oceaan van verschil tussen zijn bestaan als eersteklaspassagier en dat van de landverhuizers in de derde klas. Maar één ding deelden zij: het verlangen naar een eigen thuis. -
In het najaar van 1945 kwam de grootvader van Michal Citroen terug uit Auschwitz. Veel later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog voor hem en zijn landgenoten geweest waren: `De Nederlanders hebben zich schunnig gedragen.' Eenmaal thuis op vaderlandse bodem was er voor de meeste joden geen aandacht, geen begrip en geen opvang. Behalve door het schamele restant van de joodse gemeenschap zelf werden zij door niemand verwacht. Waren de joden eigenlijk nog wel welkom in Nederland? Twintig jaar geleden publiceerde Michal Citroen dit opmerkelijke boek, waarin zij op basis van talloze gesprekken met direct betrokkenen antwoord geeft op deze vragen en een onthutsend beeld schetst van de behandeling die Nederlandse joden na hun terugkeer uit de kampen of onderduik ten deel viel.
-
De Poolse Seweryna Szmaglewska bracht bijna drie lange jaren door als politieke gevangene in het vrouwenkamp Auschwitz-Birkenau. Vrijwel onmiddellijk nadat het kamp in januari 1945 werd bevrijd, begon ze haar herinneringen te noteren. Haar relaas, De vrouwen van Birkenau, zou later een belangrijke getuigenis worden tijdens het Neurenbergproces. In een bijzonder verhalend perspectief, namelijk zonder de ik-vorm te gebruiken, legt ze minutieus de dagelijkse gang van zaken in het kamp vast en beschrijft ze de tragische lotgevallen van haar mede gevangenen. Zo is er de actrice uit Vilnius die zo prachtig kan vertellen, het meisje uit Thessaloniki met haar droevige liedjes en het vrouwenorkest dat geleid wordt door een Nederlandse dirigente. Als het oog van een camera registreert Szmaglewska de deerniswekkende toestand van de gevangenen, het harde werk en de wreedheid van de SSers. Maar ze toont ook hoe de vrouwen in het kamp elkaar helpen en aanmoedigen hun waardigheid en het geloof in zichzelf te behouden. De vrouwen van Birkenau is een schokkend relaas en tegelijkertijd een krachtig pleidooi voor medemenselijkheid.
-
In 'De Dikke Daniëls' (2022) schreef Wim Daniëls over een groot aantal facetten van de Nederlandse taal: over de geschiedenis ervan, het spel dat met de taal mogelijk is, bijzondere woorden en uitdrukkingen, enzovoort. Nu is er ook 'De Dunne Daniëls', waarin hij bondig alle regels uit de doeken doet op het gebied van spelling, leestekens, woordkeuze en zinsbouw. Is het wie of wat schetst mijn verbazing? Hoe weet je of de spelling geschrobd of geschrobt moet zijn? Wat is een meewerkend voorwerp? En wat is eigenlijk de functie van een puntkomma?
'De Dunne Daniëls' is er voor iedereen die de precieze taalregels niet meer weet of ze nooit eerder geleerd heeft. Het boek is, zoals we van Wim Daniëls gewend zijn, heel toegankelijk geschreven en geschikt voor lezers met een uiteenlopend taalniveau en van verschillende leeftijden. Wie eindelijk eens wil weten hoe het zit met de regels van het Nederlands vindt in 'De Dunne Daniëls' een handzaam houvast. -
In dit boek neemt Wim Daniëls ons mee naar de tijd van zijn jeugd: de jaren vijftig en zestig. Een tijd waarin het leven wat trager ging. In het dorp waar hij opgroeide woonden nog boeren die soms met hun vee de weg blokkeerden en in alle rust het verkeer lieten wachten. In de zomer stonden de mensen 's avonds buiten op de stoep. Er waren kruideniers waar je op rekening kon kopen. Nog lang niet iedereen had een tv, maar als kind mocht je op woensdag- en zaterdagmiddag gaan kijken bij die ene familie in de straat die al wel een toestel had. Thuis waren er de hoorspelen op de radio. Melk was nog de witte motor en kolen waren nog de zwarte brandstof. En op zaterdag zat Wim in de teil, in het troebele water, want hij was de jongste thuis. In 'De vervlogen tijd' schetst Wim wat er was en nu niet meer is, soms met weemoed, soms met een zucht van verlichting.
-
Zeventien jaar lang werkte Diederik de Geus bij de politie Noord-Holland Noord. In Niets is wat het lijkt neemt hij ons mee in het dagelijkse politiewerk. Daarbij ontmoet hij veel mooie mensen, maar net zo goed kan een dienst zinderend spannend zijn, want niets is wat het lijkt. Zo neemt een melding door een oliebol een fatale wending, staat Diederik in zijn eentje bij een ongeval met negen slachtoffers waaronder twee doden en werd er van dichtbij een vuurwapen op hem gericht door iemand die in een psychose zat. Met dank aan zijn professionaliteit, alertheid en zijn collega's weet Diederik het er steeds goed vanaf te brengen. Maar het heftige werk vergt zijn tol. Omdat de mankracht ontbreekt om na een knotsgekke dienst tot rust te komen, daalt zijn stresslevel niet meer en ontwikkelt Diederik PTSS. Inmiddels is hij volledig afgekeurd en kan hij het werk waar hij ondanks alles zo van houdt niet meer uitoefenen.
Met Niets is wat het lijkt schreef Diederik een prachtig boek over het bijzondere werk dat politiewerk is. Wie het leest zal voor altijd met meer bewondering kijken naar de agenten op straat. -
Het is augustus 1945. Japan heeft onverwacht snel gecapituleerd. Nederland wil de controle over Nederlands-Indië terug, maar stuit op verzet van zowel de geallieerden als de Indonesische bevolking. Om in de kolonie toch zo snel mogelijk weer voet aan de grond te krijgen landen op 17 september 1945 de eerste Nederlandse troepen op Java. De groep van honderd bestaat naast gemilitariseerd medisch personeel uit een handvol vrouwelijke soldaten. De vaak piepjonge leden van het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger moeten zich staande zien te houden in de orgie van geweld die uitbreekt in de pas uitgeroepen Republiek Indonesië.
Met groot verteltalent tekent Jorien Wallast in Saluut Batavia de verhalen op van vijf vrouwen die deel uitmaakten van deze ongewapende legereenheid. De Curaçaose zussen Mimi en Tilly dromen van het eigenhandig bevrijden van Indië. De Leidse studievriendinnen Claar en Betty hebben geheel andere motieven: Claar zoekt haar zussen en Betty wil terug naar haar geboorteland. Tjits wil niets liever dan haar broer Piet terugvinden, die voor de oorlog op Sumatra woonde en van wie ze al jaren niets meer heeft vernomen. Wallast brengt hun verhalen, haast vergeten door de geschiedenis, op epische wijze tot leven. -
In oktober 1971 bracht de vader van Michal Citroen zijn dochter naar de plek waar hij was opgegroeid. Hij wees haar het huis en vertelde over de noodlottige dag dat de Duitsers kwamen. Vanaf dat moment stond hij er alleen voor en moest hij op zoek naar "een adres". Ongeveer 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres - levensreddend voor hen die, ondanks alle dwang, oproepen voor deportatie wilden negeren. In dit boek beschrijft Michal Citroen hun geschiedenis. Gebruikmakend van getuigenverslagen vertelt ze de verhalen van onmacht, wanhoop, verraad, angst en bedrog. Maar ook van moed, daadkracht, lef en hulp. Ze beschrijft hoe de bezetter stap voor stap allerlei antijoodse maatregelen invoerde, waarom zovelen niet onderdoken - ze ontkracht de "makke schapen-theorie" - , wat de rol van de Joodse Raad was en voor welke uitdagingen de ondergedoken joden zich gesteld zagen. Met `Een adres' beschrijft Michal Citroen een allesomvattende en verbijsterende geschiedenis van de onderduik van de Nederlandse joden in oorlogstijd.
-
Al meer dan tien jaar is Japke-d. Bouma voor elke kantoortijger dé onvolprezen gids. Met haar column in nrc steekt ze ons wekelijks een hart onder de riem, geeft ze ons wijze lessen en laat ze ons hardop lachen. Hoe ga je om met jonge collega's, en wat moeten zij met die gekke kantoorboomers, hoe overleef je een functioneringsgesprek, hoe regel je salarisverhoging, hoe laat je anderen het vervelende werk doen en hoe ga je om met wéér zo'n slaapverwekkende vergadering? De beste tips, de ergste kantoorclichés, de grappigste verhalen over de koffieautomaat en de flexplek, de jeukerigste jeukwoorden en de handigste lijstjes. Dat alles is nu verzameld in één bundel, #lovemyjob, een even onmisbaar als hilarisch boek: het állerbeste van Japke-d. Bouma.