In Barkley Cove, een rustig stadje aan de kust van North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt aangeraakt te worden en lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken geïntrigeerd door haar fascinerende schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
Het moerasmeisje: een bedwelmende debuutroman over een geïsoleerde jonge vrouw, die in de wildernis van het diepe zuiden van Noord-Amerika weet te overleven. Het is wel duidelijk dat de auteur hier zelf vandaan komt. Haar prachtige, dampende proza is onvergetelijk.
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige.
Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.
`Wormmaan' van Mariken Heitman gaat over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen?
Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep - of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld?
Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis. `Wormmaan' is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.
Voltreffer is deel 16 in de megapopulaire serie Het leven van een loser. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor.
Bram en sport gaan niet goed samen...
Na een dramatische sportdag besluit Bram dat hij officieel met sportpensioen gaat. Maar van zijn moeder moet hij het nog één kans geven. Ze schrijft hem in voor een basketbaltoernooi. Team Bram verliest de ene na de andere wedstrijd, maar
dan wordt Bram ingezet als geheim wapen.
In de finale stijgt de spanning als hij de bal krijgt. Wordt Bram de man of the match of blundert hij de bal naast de basket?
In Anders buigt de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal zich over verschillen in sekse en gender bij de mens en andere dieren. Hij maakt hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo's. Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo's? En wat kunnen wij mensen leren van mannelijke dominantie en territorialiteit bij chimpansees?
Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat genderverschillen het resultaat zijn van sociale vorming, maar De Waal toont aan dat het een biologische basis heeft. Hij behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksualiteit, gendergerelateerd geweld, vriendschap en zorgzaamheid, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerder cultureel begrip van gender.
Paula Visser wordt door de weduwe van haar kennis Jim om hulp gevraagd. Zeven jaar geleden werd Jim in verband gebracht met de verdachte dood van zijn assistent Lucy. Om Jims naam te zuiveren moet Paula er tijdens haar reis door Amerika samen met privédetective Stewart achter komen wat er met Lucy is gebeurd.
Terwijl Paula en Stewart het leven van een vrouw die zo onzichtbaar mogelijk door het leven ging proberen te ontrafelen, worden zij met harde hand tegengewerkt. Wanneer hun zoektocht hen van L.A. naar Mexico leidt, komt een noodlottige confrontatie steeds dichterbij...
Het vuurvliegje wil schijnen als de zon, de giraf wil een kortere nek, de mammoet wil niet meer uitgestorven zijn en de kwal hoopt dat er altijd deining zal zijn. Elk dier koestert zijn liefste wens, meer dan zestig dieren spreken die ook uit.
Zolang wensen niet in vervulling gaan, is er hoop, blijft het verlangen. Mijn liefste wens, denkt de relmuis, is dat er een dag komt die ik de mooiste dag van mijn leven zal noemen, maar ik wil ook dat die dag altijd nog moet komen.
Jake Brigance - uit Een tijd om te doden en Een tijd voor genade - is terug. Zijn hulp wordt ingeroepen door Mack Stafford, een advocaat en vroegere vriend van hem, die drie jaar geleden een grote som geld van een cliënt stal, zijn vrouw en kinderen in de steek liet en in het niets verdween. Nu heeft Mack zijn vroegere vrienden Jake en Harry Rex nodig om naar Ford County terug te keren. Maar zijn `Thuiskomst' verloopt niet volgens plan...
In `Aardbeienmaan' is de jonge terdoodveroordeelde Cody Wallace nog maar drie uur verwijderd van zijn executie. Zijn advocaten kunnen hem niet meer redden, de rechtbank heeft zijn beroepschriften afgewezen en de gouverneur heeft een uiterste gratieverzoek naast zich neergelegd. Terwijl de minuten wegtikken, heeft Cody nog één allerlaatste wens...
Kirk en Rusty Malloy zijn de `Sparringpartners'. Twee ambitieuze jonge advocaten, broers, die een succesvol kantoor hebben geërfd van hun vader toen deze naar de gevangenis ging. Maar Kirk en Rusty kunnen elkaar niet uitstaan en praten amper met elkaar. Wanneer Malloy & Malloy in zwaar weer komt en ten onder dreigt te gaan, is er nog maar één iemand die de boel kan redden: Diantha Bradshaw, de officieuze derde partner. Dianthe is de enige persoon die door allebei de broers vertrouwd wordt, maar kan Dianthe de Malloys nog redden? En, veel belangrijker nog, wil zij dat ook?
Waar andere Nederlanders in de zomervakantie kiezen voor een bestemming met een zo laag mogelijk Nederlanderrisico - vergeefs natuurlijk - brengt Sylvia Witteman haar vakanties door op rondvaartboten met luidruchtige all you can eat-braadworstbuffetten, bezoekt feestelijke fopmusea met tentoonstellingen als `Coca-Cola door de eeuwen heen' en koopt lelijke, dure souvenirs zoals een brokje van de Berlijnse Muur dat eigenlijk helemaal niet uit de Berlijnse Muur komt, maar uit een wat verloederde Audi-garage in Wiesbaden. In Wat heet! zijn Wittemans zo-merse hoogtepunten verzameld uit haar columnbundels: over de liefde voor ratelende rolkoffers over Venetiaanse kasseien, topless zonnen na je dertigste en daadkrachtig de schappen van een Shell-paradijs aflopen op zoek naar een incourant flesje nagellak. Want ach, het is zomer.
Wat heet! is een bundeling van Wittemans beste, eerder verschenen zomercolumns.
`Hebben en Zijn' van Dimitri Verhulst begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren.
In `Hebben en Zijn' werpt Dimitri Verhulst in geestige en fraaie bewoordingen licht op onze eindigheid; het is een roman die met geen andere te vergelijken valt, ook niet binnen het oeuvre van de schrijver zelf.
De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.
Maar wat als we het al die tijd mis hadden?
In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?
Adembenemend, weids en revolutionair - De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.
Reacties:
`Een indrukwekkend boek.'
- Jan Terlouw
`Rutger Bregman sleept je mee.'
- Geert Mak
`Of je het nou eens of oneens bent met Rutger Bregman, hij is een belangrijke stem binnen onze generatie. Fascinerend boek, lees het.'
- Tim Hofman
`Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch wil zijn.'
- Beatrice de Graaf
Op een dag komt het weer goed, beloven de dieren elkaar. Ze spreken elkaar moed in als het eens even tegenzit, beuren de ander op in tijden van tegenslag. Of ze bieden steun, zoals het vuurvliegje, dat voor licht weet te zorgen in het plotseling donkere bos. De krekel die een somber gevoel in zijn hoofd heeft, de mier die zich dag en nacht afvraagt waar hij toch altijd zo bang voor is, de muis die zich niet durft uit te spreken, iedereen houdt vertrouwen: het komt goed.
In Het komt goed verzamelde Toon Tellegen zijn mooiste dierenverhalen voor iedereen die even een sterke schouder nodig heeft of een steuntje in de rug.
Kijk uit, de slappe lach ligt op de loer met het nieuwe De Zoete zusjes moppenboek van Hanneke de Zoete. Fans stuurden duizenden moppen op naar de Zoete zusjes, en dit zijn de 365 allerallerleukste. Voor elke dag is er een goeie grap! Dat wordt lachen, gieren en brullen met Janna en Saar.
In het voorjaar van het roerige jaar 2020 verruilden Pieter Waterdrinker, zijn vrouw en drie poezen hun appartement in Sint-Petersburg voor een tijdelijk onderkomen in de Franse Tarn.
Wanneer Waterdrinker in november van dat jaar enkele weken in het Schrijvershuis aan het Spui in Amsterdam verblijft, beleeft de coronapandemie inmiddels zijn hoogtepunt. Op een dag verschijnt de dertigjarige Jeva Harms in het Schrijvershuis, die daar eerder verbleef met de zwarte rapdichter Winston Wow. Als dan ook nog eens Waterdrinkers succesvolle en schatrijke oude schoolvriend Otto Brons opduikt, ziet de schrijver zich geconfronteerd met een geheim uit zijn verleden dat zijn bestaan volledig op zijn kop zet. Biecht aan mijn vrouw is een even hilarisch als weemoedig relaas over de zin van het leven, over liefde, kinderen, trouw en ontrouw, over het verstrijken van de tijd en het onherroepelijke ouder worden. Met schwung en milde spot becommentarieert Waterdrinker de huidige tijd, waarbij hij de lezer wederom tot de laatste bladzijde weet te boeien.
Het wereldwijde succes van bestsellerauteur Thomas Erikson, al meer dan 30.000 verkocht in Nederland en Vlaanderen.
Welke gedragsstijl is de jouwe? Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega’s of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren. Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega’s, vrienden en familie beter te begrijpen.
‘Je hoeft echt geen coach te zijn om Omringd door Idioten te kunnen lezen. En het werkt, probeer maar!’ Zin
'Omringd door idioten van Thomas Erikson is een praktisch boek, dat je communicatievaardigheden kan versterken.' Chicklit
‘Deze praktische, onderhoudende en humoristische publicatie wordt aanbevolen voor iedereen die zijn communiceren wil verbeteren.’ NBD
Pinkeltje gaat naar Texel!
In dit fonkelnieuwe avontuur geniet Pinkeltje samen met Pinkelotje van een heerlijke vakantie op Texel. Maar al snel is het gedaan met de rust. Een enorme storm steekt op en vlak voor de kust vergaat een schip. Pinkeltje en Pinkelotje ontdekken gelukkig dat de bemanning het eiland heelhuids heeft bereikt. En dat niet alleen: er is ook een albinozeehondje op het strand aangespoeld.
De Texelaars ontfermen zich over de zeehond en noemen hem Biem. Maar dan is het dier ineens verdwenen! Pinkeltje maakt zich grote zorgen, want hij heeft de kapitein van het vergane schip horen zeggen dat een bijzondere zeehond als Biem wel eens een flinke som geld kon opleveren… Pinkeltje en Pinkelotje besluiten een stokje voor het snode plan van de kapitein te steken en roepen de hulp in van de Sommeltjes, een Texels trollenvolkje. Lukt het Pinkeltje en zijn vrienden om Biem te redden?
Pinkeltje op Texel is een grappig en spannend avontuur van een iconisch personage uit de Nederlandse jeugdliteratuur: wie is er nu niet met Pinkeltje opgegroeid? Om voor te lezen vanaf 7 jaar en zelf te lezen vanaf 9 jaar.
In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt `de moordclub' in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?
Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.
Verteld vanuit verschillende perspectieven, leer je als lezer het verhaal van Marianne kennen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, liefde en wreedheid, sympathie en antipathie. Het enige wat je nog wilt is dat de waarheid boven water komt.
Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon. En wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Zorg is wat mensen mensen maakt.
Maar als zorg zo belangrijk is, waarom zorgen we er dan zo slecht voor?
In een fascinerende zoektocht naar de betekenis van zorg ontdekt Lynn Berger hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Daardoor denderen we ongemerkt af op de grootste zorgcrisis ooit. Hoog tijd om zorg te zien voor wat het waard is. Hoog tijd voor een betere kijk op de mens.
Gevleugelde geschiedenis van Nederland, fraai gebonden en met een keur aan bijzonder beeldmateriaal, is een monumentaal werk dat iedere vogel- en geschiedenisliefhebber in de kast moet hebben.
Vogels spelen soms een onverwachte rol in de menselijke geschiedenis en mensen spelen vaak een bijzondere rol in de geschiedenis van vogels. In Gevleugelde geschiedenis van Nederland kijken meer dan dertig auteurs, onder wie toonaangevende historici, met andere ogen, vol verwondering, naar vogels en geschiedenis.
Van de vroegste vogelfossielen die zijn teruggevonden in de Limburgse mergel, de introductie van het gebraden kippetje door de Romeinen en het met ganzenveer genoteerde hebban olla vogala tot de papegaai van Johan de Witt, het overzeese drama van de dodo, de vogelliefde van Van Gogh en vogelen als nationale covidhobby - ieder verhaal ontsluit weer een nieuwe episode in het eeuwenoude verbond tussen de Nederlanders en hun vogels.
Gevleugelde geschiedenis van Nederland staat onder redactie van historicus en vogelaar Jan Luiten van Zanden - bijgestaan door Helena Cordasev en Erik de Bruin - en bevat bijdragen van Theunis Piersma, Jelle Reumer, Nicoline van der Sijs, Jaap Tielbeke, Jean-Marc van Tol en vele anderen. Met een keur aan bijzonder beeldmateriaal is Gevleugelde geschiedenis van Nederland een monumentaal werk dat iedere rechtgeaarde vogelaar in de kast moet hebben.
Met een voorwoord van Nico de Haan.
Hoera, de Zoete Zusjes hebben vakantie! Maar waar gaan Saar en Janna dit jaar hun spannende avonturen beleven?
Ga met de Zoete Zusjes mee op reis naar een prachtig eiland. Spreken ze daar wel Nederlands? Dat maakt niet uit, als er maar genoeg te doen is! Je kunt er strandjutten, ijsjes eten, fietstochten maken, mee met de vissersboot, wadlopen en zelfs zeehonden zien. Samen met papa, mama en broer Bram beklimmen Saar en Janna een oude vuurtoren, wandelen ze over een blotevoetenpad en bezoeken ze het Juttersmuseum. En wat vindt Saar in zee? Is dat soms flessenpost? Het wordt een vakantie om nooit te vergeten!
Bekend van YouTube-kanaal De Zoete Zusjes. Met heel veel illustraties in kleur van Iris Boter. Dit is het leukste vakantieboek om zelf te lezen vanaf 7 jaar, of om voor te lezen vanaf 4 jaar.
Nederland staat aan de vooravond van grote veranderingen rond duurzaamheid en energievoorziening, de aanpak van de woningnood en het tegengaan van polarisatie en kansenongelijkheid. Er is veel behoefte aan duiding van wat dit vandaag en morgen voor ons betekent in een steeds meer verdeelde samenleving (en wereld), waarin het vertrouwen in politici en hun handelen daalt.
De nadruk op het steeds efficiënter managen van de BV Nederland biedt geen antwoord op die grote vragen. Bovendien staat de betrouwbaarheid en rechtvaardigheid van de overheid ter discussie door bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslagaffaire en de ingewikkelde regels in de zorg en sociale zekerheid. Het is onduidelijk wat mensen van hun overheid mogen verwachten en andersom. Het 'sociaal contract' tussen burgers en hun overheid is afgebrokkeld, terwijl we op elkaar moeten kunnen rekenen. Er is meer toekomstperspectief nodig, een verhaal over en voor Nederland. Over hoe mensen zich verbonden voelen, zinvol mee kunnen doen en erbij blijven horen. Een verhaal dat ons inspireert.
Kim Putters was tot medio 2022 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast heeft hij in vele gremia zitting, zoals de SER, het Oranje Fonds en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Eerder schreef hij onder meer Veenbrand. Smeulende kwesties in de welvarende samenleving (2019).
Een jonge Afghaanse tolk genaamd Omar neemt de onmogelijke beslissing om zijn door oorlog geteisterde land te ontvluchten. Hij zegt Laila, de liefde van zijn leven, vaarwel, zonder te weten wanneer ze elkaar weer zullen zien. Omar is een van de miljoenen vluchtelingen die huis, haard en familie achterlaten. Matthieu Aikins, een journalist die in Kabul woont, besluit zijn vriend op die levensgevaarlijke tocht te vergezellen. Hiervoor moet hij zowel zijn paspoort als zijn identiteit achterlaten. Tijdens hun odyssee door de bergen en over zee ontmoeten ze talloze mensen in het hart van de migratiecrisis: onbetrouwbare smokkelaars, harteloze grenspolitie en de mannen, vrouwen en kinderen die oorlog ontvluchten op zoek naar een beter leven. Dit uitzonderlijke boek brengt een van de meest controversiële kwesties van onze tijd scherp in beeld. De tolk van Kabul is een schrijnend, maar prachtig geschreven verhaal over grenzeloze liefde en vriendschap. Het is een hoopvol verslag van een gedeelde reis in een hopeloos verdeelde wereld.
`Dit boek zal de geschiedenis ingaan als een van de grote literaire non-fictiewerken van deze tijd.' Anand Gopal, finalist Pulitzer Prize en National Book Award
'Wat een pageturner over een van onze grootste humanitaire vraagstukken.' Het Parool
'Dit boek is buitengewoon goed geschreven. Dat is voornamelijk te danken aan de nauwgezette, sterke portretten die Aikins schetst. De tolk van Kabul is een gedetailleerd, meeslepend werk dat leest als een hoogst aangrijpende roman, die des te dwingender is omdat hij daadwerkelijke gebeurtenissen beschrijft. (...) Bij vlagen, vooral tegen het einde, is het boek razend spannend.' The New York Times
'Een hartverscheurend verhaal over de migrantencrisis.' Nederlands Dagblad
Achtervolgd door de staatsmaffia door Bill Browder is het verslag van een waargebeurd corruptieschandaal, een zinderend internationaal avontuur en aangrijpend pleidooi voor gerechtigdheid ineen. Bill Browders advocaat Sergej Magnitski wordt in een Russische gevangenis in koelen bloede vermoord. Browders leven verandert voorgoed. Hij laat zijn zakenleven achter zich en stort zich volledig op de zoektocht naar gerechtigheid. Een van de eerste stappen van die missie is om op te helderen wie Magnitski vermoordden en wie er profiteerden van de $230 miljoen corruptiegelden die de jonge advocaat op het spoor was. De Russische financiële kruimels leiden Browder en zijn team de hele wereld over, maar bovenal leiden ze naar niemand minder dan Vladimir Poetin. Als westerse gerechtshoven het gestolen geld vervolgens bevriezen, is Poetins toorn gewekt. Browder staat vanaf dat moment bovenaan de zwarte lijst. Omkopingen, desinformatie en moordaanslagen: Poetin schrikt nergens voor terug om zijn rijkdom en macht te beschermen.