• De wraak van de verliezers Nieuw

  De geschiedenis van rechts terreur in Duitsland begon niet met de opkomst van de nationaalsocialisten, maar met een samenzwering tegen de Duitse democratie en een bloedige reeks moorden precies honderd jaar geleden. De daders in de vroege Weimarrepubliek hadden dezelfde motieven, wrok en doelen als de rechtse terroristen van nu. Hun dodelijke vastberadenheid was gebaseerd op sociaal milieu en emotie, op structeren en netwerken die overal mogelijk zijn en nooit helemaal zijn verdwenen.
  In De wraak van de verliezers legt Florian Huber parallellen tussen rechts terreur in de vroege Weimarrepubliek en het rechts-terrorisme van nu. Een spannend verhaal dat uitmondt in de spectaculaire moord op Walther Rathenau, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, waarmee Huber laat zien dat de geschiedenis zich nu herhaalt - of dat de aantrekkingskracht rechts-terrorisme wellicht nooit echt is afgenomen.

 • Het is allemaal de schuld van de Chinezen! Nieuw

  Van 'We kunnen er toch niets meer aan doen' en 'Wij zijn te klein om het verschil te maken' tot 'Het klimaat is altíjd veranderd!' en 'We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?' Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers ver aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je geen zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral twijfel en verwarring. Want intuïtief voel je aan dat de redenering rammelt. Maar overtuig maar eens de luide nonkel die beweert dat zijn planten net 'heel content' zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het probleem is.
  In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens, door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventies uit de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze aan bij bekende en minder bekende klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.

  Met illustraties van Bart Schoofs

 • Noodsein boven Zeeland Nieuw

  Op 18 september 1944, dag twee van operatie Market Garden, werd het Zeeuwse Heinkenszand opgeschrikt door een geronk. De burgers die naar buiten renden, zagen nog net een bommenwerper op hun dorp afkomen, waaruit meerdere parachutisten sprongen. De Amerikaanse B-24 Liberator scheerde rakelings over het dorp en sloeg in een polder aan de grond. Twee jonge vliegeniers kwamen om, zes anderen werden gearresteerd door de aansnellende Duitse soldaten. Maar niet alleen de Duitsers kwamen in actie: plaatselijke verzetsstrijders schoten twee gevluchte Amerikanen te hulp en wisten hen uit handen van de bezetter te houden. Dit boek vertelt het verhaal van een groep Amerikaanse jongemannen die hun leven riskeerden boven een vreemd continent. Er wordt stil gestaan bij hun missies, de omstandigheden rondom de fatale crash en hun grimmige lot dat daar op volgde. Maar dit is ook het verhaal van de plaatselijke verzetsgroep, die door de pilotenhulp het vuurpeloton riskeerde. We volgen de gearresteerde radiotechnicus Elton Soutwell als hij ons meeneemt op een erbarmelijke reis langs kazernes en vernietigingskampen tot aan een wreed welkom in een Pools krijgsgevangenenkamp. Hij vertelt over hoe hij maar ternauwernood de beruchte Zwarte Mars overleefde en over zijn ontsnapping aan de Duitse bewakers.

 • Kat met stroop en laurier Nieuw

  `We liepen over de Rijksweg en in het veld zagen we twee morsdode Duitsers met witte camouflagelakens om, rechtop, bevroren. Honderden mensen moeten die twee daar zo hebben zien staan.'

  De grens tussen Duitsland en Midden-Limburg, een lijn op een kaart die in het dagelijks leven nauwelijks iets betekent. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog lopen in de `Limburgse taille' de spanningen op. En dan breekt de oorlog uit. Van de ene op de andere dag markeert de landsgrens het verschil tussen vriend en vijand.

  Lees de verhalen van de laatste ooggetuigen en hun kinderen. Hun herinneringen aan de barbarij, de wrede spelingen van het lot, de rampendie honderden slachtoffers maakten, en aan kauwen op een koeienuier tegen de honger. Indrukwekkende getuigenissen van een tijd die voor velen nooit voorbij zal gaan.

  `Tijdens een van die eerste dagen dat we na de oorlog weer in de schoolbanken zaten, kwam mijnheer pastoor ons op een slaperige ochtend lesgeven uit de catechismus. Hij vroeg ons waartoe wij op aarde waren.

 • Jacob Roggeveen, Boudewijn Buch en de ontdekking van Paaseiland Nieuw

  Jacob Roggeveen werd eens een mislukte ontdekkingsreiziger genoemd omdat zijn droom om Zuidland te ontdekken niet werd waargemaakt, noch goud of zilver werd in het ruim van zijn schip meegebracht. Toch is zijn ontdekking van Paaseiland, Rapa Nui, in 1772 voor eeuwig geboekstaafd, is zijn naam tussen de rijen van ontdekkingsreizigers vastgeklonken. Bij zijn leven is Roggeveen veronachtzaamd, werd zijn logboek pas lang na zijn dood gepubliceerd, hij werd zelfs uit Middelburg verbannen omdat hij een vrijdenker was en voor verlichte ideeën koos in een streng gelovige tijd. Hij was niet de gemakkelijkste persoon, maar was standvastig en intelligent Hij had geen zeemansbloed in de aderen, maar wilde zijn grenzen verleggen over wereldzeeën, met alle risico's van dien. Hij overleefde een tweejarige tocht naar onbekende streken, witte plekken op de aardbol, bezocht exotische nooit ontdekte eilanden en keerde roemloos huiswaarts, al had hij de expeditie met twee schepen tot een goed einde gebracht. Deze geschiedenis heeft een verzuim goedgemaakt, zijn naam staat overeind als een moai, als een Paaseilandbeeld. Boudewijn Buch bezocht Paaseiland en werd gefascineerd door Roggeveens verhaal.

 • Verborgen Nieuw

  Dit spannende boek gaat over een groep voornamelijk mannelijke onderduikers die verstopt zijn in de luxe dameskapsalon van een jonge vrouw. Dankzij deze groep kan de eigenaresse haar zaak nog net draaiende houden. Zij moest daarbij wel veel risico's nemen. Tot aan de dag dat een vervelende klant er voor zorgde dat het
  risico te groot werd, met alle vreselijke gevolgen van dien.

 • HOLLAND DROP ZONE Nieuw

  On September 18th, 1944, day two of Operation Market Garden, a thunder in the sky alarmed the Dutch town of
  Heinkenszand. The citizens ran outside their homes, to see a burning bomber flying toward them and parachutes
  floating down. The American B-24 Liberator skimmed over the buildings and crashed in a polder. Two airmen lost their lives, German soldiers arrested six, and two mangaged to escape. Local resistance fighters came to the aid of the escaped airmen. This book, written by a grandson of one of the resistance fighters, describes
  the missions of the crew, the circumstances of the fatal crash and the grim faith of these airmen. This is also the story of the local resistance group that helped the two evaders to hide. We follow the trail of arrested radio operator Elton Southwell, as he takes us on a horrific journey through army bases and concentration camps to a final, cruel welcome at a Polish POW camp. He tells how he barely survived the infamous Black March and escaped from the German guards.

 • Evacuatie uit Arnhem 1944 Nieuw

  Dit boek gaat over Ds. Adrianus Drost en Catharina Drost. Adrianus is vanaf de luchtlanding bij Arnhem op 17 september 1944, een oorlogsdagboek gaan bijhouden. Hierin beschreef hij hun belevenissen, ontberingen en evacuatie naar het dorp Schaarsbergen. Over hun gedwongen evacuatietransport uit Schaarsbergen, samen lopend met 1500 evacués naar Apeldoorn. Hij schreef over hun nachtelijke ontsnapping uit de Cocosmattenfabriek waar alle evacués moesten overnachten. Na hun verblijf bij twee gastgezinnen in Apeldoorn, bereikten zij gezeten op een vrachtwagen, op 1 december 1944 hun dochter Hetty in Amersfoort.

  Door in juni 2014, alle in het dagboek genoemde vluchtlocaties en/of evacuatieadressen te bezoeken, kon de auteur gevoelsmatig dichter bij de oorlogsbelevenissen komen van zijn overgrootouders en het boek zo extra diepgang geven.

  De lezer krijgt door het lezen van het oorlogsdagboek, dat gebaseerd is op non-fictie, in het zeventigste bevrijdingsjaar een goed beeld van de doorstane ontberingen en het leed van vele evacués tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun hang naar vrijheid.

  Ewald Drost is auteur en achterkleinzoon van hoofdpersoon Adrianus Drost. Het boek Evacuatie uit Arnhem 1944 is zijn debuut als schrijver.

 • De Parachutist Nieuw

  In een vreemd land terechtkomen.
  De inwoners, hun taal en hun grappen
  niet kunnen verstaan. Erg naar je eigen
  land verlangen. Licht gewond raken.
  Hij doorstaat alles om maar weer naar
  zijn vaderland te kunnen. Maar hoe kom
  je daar, als je de grens niet over mag?
  Dankzij goede vrienden gaat dit op
  een verrassende manier uiteindelijk
  lukken. Een spannend boek met
  een lach en een traan.

 • Peenemunde Nieuw

  PEENEMÜNDE is het waargebeurde verhaal over een piepklein dorpje dat van `de Baas' een order kreeg voor liefst 6000 zeer gevaarlijke raketten. Deze moesten nog volledig uitgevonden en ontwikkeld worden: zo snel mogelijk en in het grootste geheim...! Als dit zou lukken, dan kregen de Duitsers een enorme voorsprong en werden ze waarschijnlijk de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Hoe een en ander in zijn werk ging en hoe het uiteindelijk afliep, vertelt dit boeiende boek.

 • Ach, Arcadia Nieuw

  ondanks hun ogenschijnlijk paradijselijke geaardheid is de tragiek van verre eilanden onontkoombaar. Orkanen, schipbreuken, gestrande bannelingen en piraten vormden hun geschiedenis. De aandachtige lezer huivert, maar is ook gefascineerd.

  Het ongrijpbare van afgelegen eilanden
  Schatgraven op Cocoseiland
  Sint Helena en Napoleon
  St.Kilda
  Selkirks eiland
  Een wilde uit Vuurland
  Henderson eiland en de Essex
  Cat eiland en Columbus
  Bantam en de gebroeders De Houtman
  Ceylon en Hansken de olifant
  Nauru
  Kvitoya en Salomon August Andrée, de ballonvaarder
  en andere.

 • Bajour Nieuw

  Bajour

  Ben Kahmann

  Dit boeiende boek belicht het lot van zigeunerinnen in de tweede wereldoorlog. Het waren niet alleen maar de joden die tot een ongewenst ras werden gerekend maar ook de zigeuners; waaronder de mooie Petruska en haar tante Paula, die moesten vernietigd worden. We volgen hun leven en de aparte manier waarop zij aan hun einde komen. Ook de houding van twee Nederlandse jongemannen wordt nader bekeken. Met name David, een kok uit Hilversum, speelt een opmerkelijke rol. Het verhaal neemt tegen het einde een zeer verrassende wending!

 • Nader tot Napoleon Nieuw

  `Ik sterf voortijdig, vermoord door een huurmoordenaar in opdracht van de Engelse oligarchie.'

  Deze profetische woorden sprak Napoleon in 1821 in zijn nadagen. Als geen ander weet auteur Paul Dentz de
  sfeer van het meeslepende leven van de keizer te treffen, zoals hij dat ook al eerder deed in Napoleon Bonaparte in Egypte. In de loop van bijna twee eeuwen hebben onnoemelijk veel schrijvers geprobeerd een beeld van hem te vormen en steeds weer blijkt dat facetten van Bonaparte onderbelicht blijven, dat negatieve beoordelingen weer gevolgd worden door grote waardering, dat sarcastische uitspraken teniet worden gedaan door zijn grandioze successen. De geest van Napoleon, zijn ambitie, zijn geloof in de grootsheid van de ziel, zijn tomeloze energie, zijn veelomvattende interesses, zijn macht, de genereusheid, zijn veldheerschap, zijn intuïtie maar ook zijn ongeduld, zijn misstappen en zijn opportunisme vormen een fascinerend conglomeraat dat generatie na generatie zal blijven boeien. Dentz schift, ordent en kiest, opdat wij Nader tot Napoleon komen.

 • Rabbi Jezus Nieuw

  Het verhaal begint hier met een keizerin. Die keizerin, Valeria Messalina, voelt zich bedreigd door een koning, maar niet een koning van een werelds rijk maar van een rijk boven de wolken. En hoewel hij al dood is, een afschuwelijke kruisdood gestorven, blijft de angst voor deze Rex Iudaeorum haar plagen. Daarom stuurt ze een wijze man uit naar de landen Iudaea en Galilea om te achterhalen wat dat onaardse koningschap en dat hemelse koninkrijk nog te betekenen hebben. En daarmee wordt het een ander verhaal, het verhaal van de joodse prediker Jezus van Nazareth. De schrijver is taalkundige, romanschrijver, essayist. Bij Aspekt verschenen van hem: De Kinderkruistocht van 1212, (2de druk 2007), Simon Stevin, Wetenschapper in Oorlogstijd 1548-1620 (2007) en De Betekenis van Betekenis, een literaire Zoektocht (2017).

 • Ik zei nee tegen de N.S.B. Nieuw

  "Ik zei nee....
  Negen jaar voordat de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken,
  richtte Albert Mussert, die geboren was in 1894, de
  N.S.B. op: de Nationaal Socialistische Beweging.
  In de daarop volgende jaren ging de N.S.B. steeds meer op
  de Duitse NSDAP lijken.
  Mussert wilde dat ons land van Duitsland zou worden.
  Toen de oorlog voorbij was, werd deze landverrader ter dood
  veroordeeld en de N.S.B. werd ontbonden. In dit boeiende
  boek volgen we Carl, die tegen de wil in van zijn vrouw Rita
  en zijn dochter Annette toch lid van de N.S.B. was geworden.
  Toen Carl na vier jaar gevangenisstraf weer vrijkwam, was
  hij een totaal ander mens geworden!

 • Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? Nieuw

  Mag je lachen om de Holocaust? Deze vraag staat centraal in Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? Aan de
  hand van een aantal baanbrekende romans bespreekt Channa Kalmann hoe het gebruik van humor in de Holocaustliteratuur in de loop der jaren is verschoven. Van humor met een agressieve en boosaardige ondertoon in de jaren direct na de oorlog, naar vlammende satire in onze huidige tijd. Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? geeft een staalkaart van ongeveer 65 jaar Holocaustproza. Het is geen pleidooi om te lachen om de Holocaust, maar wel om humor serieus te nemen. Humor tast sociale en morele grenzen af, kan taboes doorbreken, pijnlijke onderwerpen aansnijden en als uitlaatklep dienen. Kalmann concludeert dat humor zeer goed kan werken in literatuur over de Holocaust, zolang deze maar stil valt voor de daadwerkelijke vernietiging van de joden. De Holocaust zelf staat geen lachen toe.

  Channa Kalmann (1975) is literatuurwetenschapper, (eind)redacteur, publicist en literair recensent. In 2010 verscheen van haar hand Nooit iets cadeau gekregen, waarin zij succesvolle mensen uit een Amersfoortse arbeidersbuurt portretteert.

 • Simon Vinkenoog 1928-2009 Nieuw

  Hans Dütting (1947) was onder meer werkzaam bij het Letterkundig Museum in Den Haag en bij het Institut Néerlandais in Parijs en gaf daarna jarenlang les in Japanse gevechtskunsten in een voorstad van Parijs, voornamelijk aan Noord Afrikaanse kinderen ... `niet alleen om ze van de straat te houden, maar vooral om er nette burgers van de maken'... en dat lukte hem gedurende twintig jaar meer dan aardig. Dütting is behalve auteur ook vertaler, voornamelijk uit het Engels en Frans. In 2005 publiceerde hij zijn magnum opus Jan Cremer Documentaire (uitverkocht). Daaraan was vooraf gegaan zijn filosofische kleinood Zen en de kunst van het zwaard (uitverkocht). Verder publiceerde hij boeken over o.a. Hugo Claus, De Vijftigers, Harry Mulisch en Johnny van Doorn.

  Op aanraden van zijn vriend en mentor Wim Hazeu stapte Dütting over naar uitgeverij Aspekt, `...waar ik geen spijt van heb,' hetgeen tot nog toe resulteerde in verschillende publicaties.

 • Kinderen van Duitse militairen in Nederland 1941-1946 Nieuw

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland tussen de 13.000 en 15.000 kinderen van Duitse militairen geboren. Het leven van deze kinderen stond en staat ook nu nog in het teken van een oorlog die ze nauwelijks hebben meegemaakt. Hun jeugd kenmerkte zich door pesterijen en afwijzing. Dat zij 'verboden' kinderen waren waar niemand op zat te wachten, ontdekten ze vaak pas vele jaren later. Het taboe op de afstamming zorgde naast stigmatisering en stilzwijgen voor een moeizame relatie met hun moeder en dikwijls vergeefse zoektochten naar een onbekende Duitse vader. Veel kinderen weten nu nog steeds niet dat hun vader een Duitse militair was. Over hen die het wel weten gaat dit boek. Een vervolg op Wie geschoren wordt moet stil zitten (2006) van historica Monika Diederichs, waarin de moeders van deze kinderen de hoofdrol speelden.

 • Ondanks hun dappere rol in het verzet... Nieuw

  Nederlandse communisten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen
  de nazi's. Ze organiseerden in februari 1941 een staking tegen de Jodenvervolging die uniek was in de geschiedenis.

  De goede reputatie die zij bij de bevrijding nog hadden is daarna echter in korte tijd volledig afgebroken.
  Dit boek beschrijft hoe communisten na de oorlog weer in een isolement terecht kwamen. Hoe politieke partijen
  en vakbonden, door binnenlandse motieven gedreven en in nauwe samenwerking met de geheime dienst, het
  communisme te vuur en te zwaar bestreden. En hoe communisten daarop reageerden met een onvoorwaardelijke
  trouw aan de Sovjet-Unie.

  Een dieptepunt in de verhouding tussen Nederlandse communisten en hun omgeving was begin november 1956.
  De woede over het ingrijpen van het Russische leger in de Hongaarse opstand keerde zich in Nederland rechtstreeks tegen de politieke vrienden van de Sovjet-Unie. Communisten werden bedreigd en gemolesteerd. Hun
  familie moest onderduiken. Overal werden gebouwen vernield.

  De "Hongaarse Furie", de collectieve hysterie die in 1956 in Amsterdam, Utrecht, Hilversum en andere
  plaatsen rondwaarde had een sterk moralistisch karakter en roept vragen op over de politieke tolerantie in
  Nederland die ook vandaag nog actueel zijn.

  Jos van Dijk (1947) is socioloog, voormalig docent in het hbo en bestuurslid van de Stichting tot Beheer van de Archieven van de CPN

 • Jan Tinbergen; een econoom op zoek naar vrede Nieuw

  Jan Tinbergen is zonder twijfel Nederlands grootste en bekendste econoom. Hij won in 1969 de eerste Nobelprijs voor de economie. Als oprichter van het Centraal Planbureau en uitvinder van de macro-economische modellen wordt Tinbergen vaak herinnerd als de architect van modern technocratisch beleid, de expert bij uitstek die boven de partijen stond. Maar Tinbergen was allereerst socialistische idealist en maatschappelijk bewogen wetenschapper.

  Tinbergens werk stond altijd in dienst van het realiseren van zijn idealen: het bestrijden van armoede en werkloosheid, een rechtvaardige inkomensverdeling, de internationale vrede en de strijd voor een beter milieu. Tinbergen worstelde om die idealen te verenigen met zijn wetenschappelijke werk en zijn positie als vooraanstaand nationaal en internationaal beleidsadviseur. De spanningen die hieruit voortvloeiden gaven kleur aan zijn leven en werk, waarin wetenschap soms een politiek wapen was, maatschappelijke problemen altijd richting gaven aan zijn economische bijdragen en waarin waardevolle kennis steeds meer gelijk kwam te staan aan economische expertise in dienst van de staat.

  De grenzen van Tinbergens maakbaarheidsideaal en zijn werk kwamen naar voren in zijn activiteiten op het gebied van de ontwikkelingseconomie in onder andere Turkije en Indonesië. De idealen die Tinbergen kende uit zijn socialistische jeugd maakten steeds meer plaats voor angst voor de toekomst en een poging om de samenleving van bovenaf te besturen, met regelmatig zelfs antidemocratische trekjes.

 • Ik heb u liever lief Nieuw

  Wat doe je als je moeder met wie
  je je leven lang strijd hebt gehad,
  dement wordt? En wat als je niet lang
  na die diagnose ook nog te horen
  krijgt dat ze longkanker heeft en zal
  sterven?

  Blijft het verleden het heden? Of
  ben je in staat te vergeven? Voor
  die opgave kwam de schrijfster
  van dit boek te staan. Een dilemma
  waar vele dochters zich in zullen
  herkennen.

 • De eeuw van Juliana Nieuw

  Van 1948 tot 1980 was Juliana, geboren in 1909, koningin der Nederlanden. Hoewel zij in die periode me nigmaal
  zwaar onder vuur kwam te liggen, bleef zij ver zekerd van de toewijding van haar onderdanen. Juliana doorstond alle stormen door een zeldzame combinatie van eigenschappen: ze was moedig, tactloos, trots, trouw en halsstarrig. Haar eenzame jeugd in de kille paleizen van koningin Wilhelmina hadden deze eigenschappen gecultiveerd. Tijdens Juliana's bewind wankelde de Oranjemonarchie enige keren. Maar haar positie was veilig zo lang zij de deugden vertegenwoordigde, die de Nederlanders het hoogste schatten: edelmoedigheid, mededogen, vlijt, vaderlandsliefde en huwelijkstrouw. Toch waren haar laatste jaren ontluiste rend. Van J.G. Kikkert verscheen bij uitgeverij Aspekt een hele reeks titels, waaronder een aantal Oranjebiografi eën, niet alleen
  uit de moderne tijd, maar ook van Willem van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik. Van Kikkerts Geheimen van de Oranjes verschenen in 2006 - 2008 vijf delen.

 • Harry S. Truman Nieuw

  Harry S. Truman (1884 - 1972) was president van de Verenigde Staten van 1945 tot 1953. Hij begon zijn leven in de staat Missouri als de zoon van een eenvoudige landbouwer, zonder diploma's. Als oorlogsveteraan lanceerde hij een indrukwekkende politieke carriere, die hem via de senaat en het vicepresidentschap op 12 april 1945 in het Witte Huis zou brengen, na het onverwachte overlijden van Franklin D. Roosevelt. Deze formidable opgang maakte van Truman de verpersoonlijking van de 'American Dream'.

  Trumans krachtige leiderschap als president is van een groot belang geweest. Zijn beslissing om de atoombom tegen Japan in te zetten bezorgde de geallieerden de eindoverwinning. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij de weg vrij voor instellingen als de UNO en de Nationale Veiligheidsraad. De conferentie van Potsdam en de Truman Doctrine hadden een enorme impact op het verloop van de beginnende Koude Oorlog. Het Marshall Plan bezorgde het geruinieerde West-Europa een krachtige heropleving. De staat Israel werd opgericht en meteen door Truman erkend, in China nam Mao de macht over. De oorlog in Korea was een regelrechte botsing tussen het communisme en het kapitalisme. Op binnenlands vlak rond na de demobilisatie een succesvolle reconversie plaats naar een vredeseconomie. Zijn onverwachte herverkiezing in 1948 is nog steeds legendarisch. Truman geldt daarom tegenwoordig als een van de beste en belangrijkste presidenten uit de 20e eeuw.

 • The little book of ecosystems Nieuw

  Cracking the code of tomorrow's business models. Digitalization has thoroughly changed the world. It spells the end of our trusted approach of entrepreneurship. Any boundaries that we had assumed existing between different sectors have faded away, paving the way for chaos of colossal proportions. Out of that chaos, new and smart ecosystems will rise. Companies willing to transform into future-proof organizations would do well to try and understand these ecosystems, and to get a grasp on why they are the future and how they are built. The Little Book of Ecosystems will serve as a visual guide in the world of small ecosystems, and will help small and large organizations equally in building up smart ecosystems.

empty