Filter
stella braam
-
Mogen zijn wie je bent
Annemaaike Serlier-van den Bergh, Stella Braam
- Nijgh & Van Ditmar
- 27 Maart 2025
- 9789038816173
Hoe vind je troost als je weet dat je nog maar kort te leven hebt? Hoe verwerk je zoveel verdriet en pijn en hoe geef je nog betekenis aan je leven? Voor zulke vragen staat Annemaaike Serlier-van den Bergh, klinisch neuropsycholoog. Ze vindt inspiratie in het werk van Anna Terruwe, psychiater en grondlegger van de bevestigingstheorie: je wordt pas gelukkig als mensen onvoorwaardelijk van je houden en je met hen verbonden bent.
Tijdens het schrijven van haar boek is Annemaaike overleden. Stella Braam heeft haar boek voltooid. -
Welkom bij de Taalclub
Annemaaike Serlier-van den Bergh, Stella Braam
- Nijgh & Van Ditmar
- 14 September 2021
- 9789038810119
Ben je goed in taal, maar niet in rekenen? Heb je weleens op het punt gestaan een `simpel' bouwpakket na urenlang gehannes uit het raam te gooien? Kun je zelfs in het huis van je beste vrienden de wc niet vinden? Dan ben je waarschijnlijk een Taaldenker, iemand die uitstekend uit zijn woorden komt, maar in de visuele wereld vaak letterlijk kan verdwalen.
Er zijn veel meer `talenknobbels met een rekendeuk' (in jargon: non-verbale leerstoornis) dan gedacht: bijna 80.000 kinderen in het primair onderwijs alleen al. En dat terwijl er in de klassen steeds meer filmpjes en plaatjes worden gebruikt. Deze leerlingen kunnen succesvolle advocaten, schrijvers en cabaretiers worden, maar ook buiten de boot vallen.
In Welkom bij de Taalclub vind je alles wat je wilt weten over Taaldenkers, met veel persoonlijke verhalen en praktische tips.
`Een buitengewoon leerzaam en vlot geschreven boek. Heb het in één adem uitgelezen.' - Prof. dr. Erik Scherder, neuropsycholoog -
Nieuwe, herziene editie van een moderne klassieker. Onderzoeksjournaliste Stella Braam dook onder in de gedachtewereld van haar vader, de oud-psycholoog René van Neer, die in 2003 te horen kreeg dat hij Alzheimer had. Stella volgde zijn lotgevallen gedurende twee jaar van dichtbij en schreef er dit unieke document over dat bij verschijning een schok in Nederland teweeg bracht. 'Het stempel Alzheimer is een vrijbrief om iemand zijn burgerrechten te ontnemen,' aldus René van Neer. Helaas is Ik heb Alzheimer nog steeds actueel. Het medisch personeel is nog steeds niet deskundig, de veiligheid van de medicijnen blijft een groot probleem en de patiënten worden nog te veel in hun vrijheid beperkt. Een onmisbaar én meeslepend boek.
-
Vrouwen van de generatie van Stellas moeder Marijke Braam mochten niet doorleren; er was geen geld voor een studie. Het krijgen van kinderen was een manier om aan het ouderlijk huis te ontsnappen. En dat terwijl Marijke over literaire talenten beschikte en graag Nederlands was gaan studeren. Na een huisvrouwenbestaan en een scheiding wordt zij een veelgevraagd spreekster met haar lezing `Tussen recht en aanrecht. Totdat een ernstig herseninfarct haar bijna fataal wordt. Vanaf nu is ze aangewezen op intensieve zorg, maar voor geen goud wil ze naar een verpleeghuis.
Ik blijf thuis! is een aangrijpend verhaal over de ervaringen van Marijke Braam en van de strijd van haar dochter om haar moeder thuis te houden; de beschrijving ook van hun beider gevecht met hogere instanties en het `instellingsdenken. Het is niet het verhaal van één moeder, maar dat van vele vaders en moeders. De auteur komt met onorthodoxe ideeën voor de uitdaging van de `bejaardenberg: hoe houden we onze ouders betaalbaar thuis?
-
Een criminele politie-informant, integere rechercheurs die worden teruggefloten, dealende beveiligingsbeambten, gesjeesde hulpverleners, stervende daklozen en gesmokkelde Chinezen: een bont gezelschap kruist het pad van undercoverjournaliste Stella Braam. Waar anderen angstig terugdeinzen, onderzoekt zij vastberaden de rafelrand van Nederland. Zo is zij getuige van een poging tot liquidatie en sabotage. Wordt zij typiste op een witwaskantoor. Ze krijgt het aan de stok met een Antilliaanse drugsbende, trekt op met straatrovers, verblijft tussen de daklozen op Schiphol. Ze wordt van haar bed gelicht omdat ze weigert te getuigen in een rechtzaak tegen de Grijze Wolven, en raakt zelfs een korte periode aan de drugs. Openhartig vertelt zij over het wonderlijke leven in de onderste regionen van Nederland, onder het motto: 'om een wereldje te leren kennen, moet je er zelf deel van uitmaken.' In dit boek spaart Braam niemand. Ook zichzelf niet.