Filter
Formaten
Prijs
rob van scheers
-
FC Utrecht: mooie club, roemrucht verleden. In 2007 bereikte de zogeheten Phanos-affaire zijn dieptepunt. Hoofdsponsor Phanos had grote plannen met de club: nieuw stadion langs de A2, verdubbelde begroting, en appartementen op de plek van de huidige Galgenwaard. Een deel van de fanatieke aanhang zag het wel zitten, maar de gemeente oordeelde: té ambitieus. Met name de Raad van Commissarissen moest het vervolgens ontgelden. Er volgde een heuse machtsstrijd: rechtszaak, bedreigingen, een ad interim voorzitter voor vier dagen, nachtelijk overleg op het stadhuis, de chaos was compleet.
Journalist Rob van Scheers reconstrueert de toestanden nauwgezet, op basis van interviews met betrokkenen en grondig archiefonderzoek. UTREGSE TOESTANDEN is een objectief, bloedstollend en uniek boek dat zich ook ver buiten Utrecht met rode oortjes laat lezen. -
Het succes van de Utrechtse voetbalschool
'Spelers uit Utrecht pik je er zo uit. Ze staan bij een muurtje nooit met hun handen voor het kruis en kijken de schutter aan met een blik van: Wááág 't eens! - We weten je te vinden, hoor!' Jan Wouters
Voor een middelgrote stad heeft Utrecht door de tijden heen een ongelooflijke hoeveelheid topvoetballers voortgebracht: Willem van Hanegem, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Jan Wouters, Tonny van der Linden, Hans van Breukelen, Reinier Kreijermaat, Robbie de Wit, Hans Kraay, Rob Alflen, Leo van Veen, John van Loen, Ismaïl Aissati, Joop van Maurik, Zakaria Labyad, Gert Bals, Ronald Spelbos, Jean-Paul de Jong, Gerald Vanenburg... de lijst is eindeloos.
Schrijver en cultuurreporter Rob van Scheers (Utrecht, 1959) gaat op zoek naar het geheim van deze Utrechtse voetbalschool, geboren uit clubs als D.O.S., Elinkwijk, Velox en uiteraard ook FC Utrecht. Zo pakt Oorlog in de 16 uit als een nooit eerder geziene hommage vol verrassende geschiedschrijving, persoonlijke herinneringen en vooral Utrechtse humor, die ook voetbalfans van ver buiten de Domstad zal aanspreken.
Rob van Scheers, journalist en schrijver van o.a. Drie akkoorden en de waarheid (2014), samen met Ronald Giphart Kuipkoorts (2015) en de biografie Paul Verhoeven - Een filmersleven (2017). In zijn jeugd bezocht Rob met zijn vader afwisselend de wedstrijden van D.O.S., Elinkwijk en Velox, en trapte hij zelf een balletje bij UVV. -
Muzikale levenslessen
Een muzikaal-culturele ontdekkingsreis
Een goed popliedje is als een polaroid uit het volle leven: een vaak herkenbaar verslag van een ervaring, een uitdrukking van een stemming, een maatschappelijk statement soms. In Drie akkoorden en de waarheid probeert cultuurreporter Rob van Scheers de cyclus van het leven van geboorte tot aan de dood & beyond te vangen in popliedjes. Hij volgt de makers van die liedjes op de voet; van Chuck Berry, Johnny Cash en Bob Dylan via Frank Zappa, Rolling Stones en Talking Heads tot aan Rufus Wainwright, Stromae en alles daartussen.
Zijn muziekverhalen kenmerken zich door een grote kennis van zaken, een rijkdom aan details en een brede blik, en zijn geschreven in een soepele, trefzekere stijl. Drie akkoorden en de waarheid is een avontuurlijke en aanstekelijke ontdekkingstocht voor iedere cultuurliefhebber! -
In Jezus van Nazaret stelt Paul Verhoeven zich de vraag: wie was Jezus werkelijk en waar stond hij voor? Verhoeven ontdoet in zijn uitermate inzichtelijk geschreven studie Jezus van tweeduizend jaar christelijke inkleuring. Op basis van jarenlang grondig onderzoek moet de mythische bijbelfiguur Jezus uiteindelijk plaatsmaken voor de historische figuur Jezus, een revolutionair.
-
'Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort,' jubelde de Volkskrant over de film die Cannes dit jaar op zijn kop zette.
Paul Verhoevens recente, wereldwijde succes schreeuwt om een geheel herziene editie van de enige echte Verhoeven-biografie. In ruim 600 pagina's komt de maker van klassiekers als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De vierde man, RoboCop, Basic Instinct en Zwartboek naar voren als een uitzonderlijk bevlogen en charismatische filmmaker die zich weinig van tradities en autoriteiten aantrekt.
Rob van Scheers volgt Verhoeven al vijfentwintig jaar op de voet. Hij sprak met meer dan honderd betrokkenen onder wie Rutger Hauer, Monique van de Ven, Jan de Bont, Carice van Houten, Isabelle Huppert, Michael Douglas, Sharon Stone en Arnold Schwarzenegger. Paul Verhoeven. Een filmersleven is onmisbaar voor iedere filmliefhebber, maar ook voor iedereen die meegesleept wil worden in het spectaculaire avontuur van een van de grote culturele iconen van ons land.
Over eerdere edities:
'Een van de uitvoerigste boeken ooit over een regisseur geschreven.' Film Review
'Dé Verhoeven-bijbel!' Thom Hoffman in de VARAgids
Rob van Scheers (1959) schreef veertien boeken. Ook was hij co-auteur van Verhoevens Jezus van Nazaret en de in boekvorm verschenen reeks Volgens Verhoeven. Regelmatig is hij gastdocent filmgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. -
Twee Feyenoordfans in hart en nieren over een jaar Feyenoord; grappig, ontroerend, ontluisterend, hoopvol
`Ja, en volgend seizoen zitten we er gewoon allemaal weer. Wat dat nou is?' Jan Boskamp
Al sinds Ronald Giphart en Rob van Scheers aan de hand van hun vaders de gloriejaren van Feyenoord meemaakten, zijn ze fan. Soms is dat een hele opgave, maar de échte Feyenoordfan weet: dat hoort er allemaal bij.
Voor Kuipkoorts volgden ze de club een kalenderjaar op de voet. De pieken, de dalen, de eindstand, de teleurstelling, de Open Dag, de hernieuwde verwachtingen, en er dan weer vol tegenaan.
Om hun wel zéér gekleurde mening te toetsen, namen de auteurs iedere thuiswedstrijd een andere gast mee: van filmmaker Jean van de Velde (All Stars) tot aan columnist en Eaglesfan Özcan Akyol, en Jan Boskamp zat er sowieso altijd. En als klap op de vuurpijl mochten ze naast hun jeugdheld Willem van Hanegem zitten.
Het resultaat is een levendig boek vol grappige, ontroerende, ontluisterende én hoopgevende verhalen over Feyenoord, `de mooiste club van het land (en ver daarbuiten)'.