Filter
Uitgevers
Talen
Ebooks
mark nelissen
8 eBooks gevonden
-
Mensen beschouwen zichzelf als superieur. We plaatsen onszelf op een voetstuk, verheven boven de rest van de levende wereld. Daardoor nemen we het vaak niet zo nauw met dierenwelzijn en het milieu. Nochtans wordt ons gedrag sterk verklaard door onze evolutie en hebben we dezelfde achtergrond als alle andere dieren. Een beter begrip daarvan kan ons nederiger maken, schrijft Mark Nelissen.
In Voetstuk vertelt hij in zijn gekende stijl hoe veel alledaagse dingen in oorsprong heel oud zijn. Maak kennis met de kracht van onze blik en lach, met de invloed van het milieu op ons gedrag, met ons bewustzijn en moraal, met selfies en denkbeeldige spiegels, met idolen en influencers, met het herkennen van je familie en met het bieden van hulp.
Van Meatloaf tot de neanderthaler, over humor en verliefdheid, tot ons gedrag aan het zwembad: Mark Nelissen haalt de mens liefdevol en overgoten met een flinke saus humor van zijn voetstuk. -
Gedragsbioloog Mark Nelissen toont met veel humor aan dat Darwin om elke hoek loert. Waarom krijgen vrouwelijke obers grotere fooien dan hun mannelijke collega's? Wat is het nut van pijn? Zijn wij allen homo's? Discrimineren wij onze kinderen? En waarom klapt een tevreden publiek overal ter wereld in de handen? In Darwin in de supermarkt toont gedragsbioloog Mark Nelissen met veel humor aan dat de evolutietheorie om elke hoek loert. Op straat en in de winkel, in de krant en in e-mails: de sporen van Charles Darwin duiken overal op. In dit licht verteerbare, maar wetenschappelijk stevig onderbouwde boek opent Mark Nelissen onze ogen voor Darwins indrukwekkende erfenis en weet hij zo menselijk gedrag te verklaren. Waardoor je de persoon voor je aan de kassa nooit meer op dezelfde manier zult bekijken...
-
Nieuw boek van de auteur van de longseller De bril van Darwin, die alle menselijke gedragingen beschrijft door de bril van de gedragsbiologie ;;;Een toegankelijk en opmerkelijk boek over de menselijke emoties, nu eens niet gezien door de bril van een psycholoog, maar wel door die van een bioloog. Biologie bestudeert immers de evolutie van het leven en daar maken emoties integraal deel van uit.;;;Een intrigerend antwoord op vragen als: Waarom huilen we soms van geluk? Wat is het nut van verdriet? Hoe kunnen we complexe emoties als schaamte, schuldgevoel en trots begrijpen?;;;In de beste traditie van auteurs als Oliver Sacks en Desmond MorrisZijn mensen echt zo rationeel als ze zelf denken? Wordt ons doen en laten gestuurd door ons verstand? Of werken er andere drijvende krachten in ons brein? In De Brein Machine beschrijft gedragsbioloog Mark Nelissen hoe emoties en gevoelens - wanneer het er echt op aankomt - de overhand nemen bij het sturen van ons gedrag. Hij geeft aan hoe de evolutie deze machine in ons voordeel heeft ontworpen, en maakt een haarscherpe analyse van onze emoties. Hoe heeft de evolutie onze gevoelens voortgebracht? En wat is hun biologische basis? Welke moleculen en hersenstructuren zorgen bijvoorbeeld voor emoties als geluk, trots, angst en verdriet? En wat is de sociale waarde ervan? Heeft empathie bijvoorbeeld enig nut, ook biologisch gezien? Nooit eerder werden onze emoties en gevoelens in een boek zo verrassend, zo toegankelijk en zo gedetailleerd ontrafeld als in De Brein Machine. Aan de hand van voorbeelden uit het leven van elke dag, en met veel gevoel voor humor.
-
Tegenwoordig leven we in supergeconcentreerde omgevingen, bewegen we ons met een onvoorstelbare snelheid over de wereld, bestrijden we pijn met een pilletje en schieten we raketten af die honderden kilometers verder volledige steden kunnen platleggen. Kortom, ons leven is in niets vergelijkbaar met dat van onze verre voorouders, de jager-verzamelaars. Alleen... we delen wel nog altijd dezelfde genen. Daarom vertonen we soms gedrag dat onaangepast lijkt te zijn aan onze moderne tijd. In dit boek gaat gedragsbioloog Mark Nelissen op zoek naar de ware aard van de mens. Hij keert hiervoor terug naar onze oorsprong en bekijkt hoe onze fabrieksinstellingen ons vandaag nog altijd deels sturen, en hoe het samenspel tussen aangeboren en culturele krachten (nature/nurture) in ons gedrag ons vormt tot de complexe mens die we vandaag zijn.
-
In onze westerse samenleving is eeuwig jong het motto. Ouder worden boezemt angst in en oudere mensen worden al te vaak als 'niet meer nuttig' weggezet. Gedragsbioloog Mark Nelissen toont het tegendeel aan. Oma's en opa's zijn er omdat ouderdom evolutionair nuttig is. Sterker nog: het ontstaan van de mens is onlosmakelijk verbonden met het ontstaan van ouderdom. In Eindelijk oud herstelt Mark Nelissen de vijftigplusser in ere. Hij legt haarfijn uit waar de oudere mens evolutionair vandaan komt, wat ouder worden biologisch inhoudt, waarom de menopauze nut heeft en vooral: waarom we er moeten naar uitkijken om... eindelijk oud te worden.
-
Hét standaardwerk over darwinisme op veler verzoek opnieuw beschikbaar Waar komt het verschil tussen man en vrouw vandaan? Waarom plegen mensen overspel? En waarom zijn ze vaak zo agressief? Hoe is onze taal ontstaan? En wat is lichaamstaal? Waar komt homoseksualiteit vandaan? Hebben alleen mensen een bewustzijn? Ons gedrag is niet zo vanzelfsprekend als men lange tijd gedacht heeft. Gedrag is een bijzonder complex gegeven. Sinds Darwin weten we dat de wortels ervan te vinden zijn in een ver en grijs verleden. Onze kennis hierover is de laatste decennia zo duizelingwekkend snel geëvolueerd dat het nog moeilijk volgen is. Bovendien liggen alle inzichten beschreven in grotendeels ontoegankelijke vakliteratuur. Dit boek ontsluit deze kennis voor ieder van ons en neemt ons mee op een fascinerende zoektocht naar de wortels van het menselijke gedrag.
-
Populaire wetenschap op zijn best: helder, humoristisch en stevig onderbouwd 'Sociaal en egoïstisch gedrag zijn geen tegengestelde uitersten, maar lopen sterk door elkaar. De mens is niet goed en niet slecht, hij is sociaal.' Honderdduizend jaar geleden wat het simpel: dit zijn wij, onze gemeenschap, ons dorp, en daar, kilometers verder, zijn zij, de vreemden. Intussen is onze samenleving veel complexer geworden. We leven in veel gemeenschappen tegelijk, maar toch wordt ons doen en laten nog altijd gestuurd door het wij-tegen-zijgevoel. Het cement voor ons samenleven is sociaal gedrag, en daarbij speelt de drijfveer om hoger op de sociale ladder te klimmen een cruciale rol, net als moraal, taal en humor. Mark Nelissen neemt ons mee op een boeiende reis doorheen de evolutiegeschiedenis, en toont hoe ons sociale gedrag vandaag nog altijd bepaald wordt door de 'survival of the fittest' van onze voorouders. Want falende klimaattops, glazen plafonds en uitverkochte stand-up comedyshows vinden allemaal hun oorsprong in de savanne van vele honderdduizenden jaren geleden. Populaire wetenschap op zijn best: helder, humoristisch geschreven en stevig onderbouwd.
-
Het nieuwe boek van gedragsbioloog Mark Nelissen Waarom raken veel mensen zo gemakkelijk verslaafd aan hun smartphone? Wat hebben de vele kookprogramma's op tv met porno te maken? Waarom laten vrouwen hun borsten vergroten? En waarom zijn vrijwel alle humoristen mannen? We geloven maar al te graag dat ons gedrag gedirigeerd wordt door bewuste, rationele argumenten. We noemen onszelf toch niet voor niets Homo sapiens, de wetende mens? In Darwin in het nieuws toont Mark Nelissen op overtuigende wijze aan dat onze ratio slechts het topje van de ijsberg is. Aan de hand van opmerkelijke krantenberichten en in het oog springende nieuwsfeiten geeft hij een verhelderend inzicht in wat zich onder water allemaal afspeelt. Een must voor iedereen die zijn eigen gedrag en dat van anderen beter wil begrijpen.