Filter
hans stolp
-
In `Over het leven na de dood' van Hans Stolp laat hij gestorvenen aan het woord die hun ervaringen delen van het leven aan de overkant. Steeds vaker geven gestorven geliefden een boodschap door vanuit de geestelijke wereld. Het gordijn dat de geestelijke en aardse wereld eeuwenlang volledig van elkaar scheidde, begint langzaam open te gaan. Hierdoor kunnen steeds meer mensen boodschappen vanuit die wereld vernemen.
De gestorvenen spreken over hun blijdschap, de inzichten die zij krijgen in het leven van hun achtergebleven geliefden en hoe zij tot gids mogen worden voor hen die zij hebben achtergelaten. Dit geeft ons een uniek en waardevol inzicht in wat onze dierbaren beleven in de geestelijke wereld.
`Over het leven na de dood' is een troostend en bemoedigend boek. Het laat zien dat liefde nooit sterft, maar ons hier op aarde blijft verbinden met onze geliefden die ons zijn voorgegaan naar de overkant. Het boek biedt een boodschap van hoop en verbondenheid, en laat zien dat de banden van liefde en zorg nooit verloren gaan, zelfs niet na de dood. -
Hedendaagse Christuservaringen gaat over intieme en eigenlijk onbeschrijflijke ervaringen: verschijningen van Christus in bijvoorbeeld een droom, visioen of een bijna-doodervaring. Wie dit meemaakt, is daarna nooit meer dezelfde.
De Christuservaringen die Hans Stolp zelf heeft gehad, hebben ook zijn kijk op het leven radicaal veranderd. Hij kreeg antwoorden op de ingrijpende vragen over de dood en daarmee over het leven, wat hem een enorme rijkdom opleverde.
Dit gaf voor hem de doorslag om dit boek te schrijven, ondanks het feit dat velen dachten dat hij verward was of het eng vonden als hij erover vertelde. Op een bescheiden manier, zonder zijn inzichten op te dringen, vertelt de auteur over deze ingrijpende gebeurtenissen.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen Christuservaringen hebben. Deze ervaringen kunnen wijzen op een nieuwe doorbraak uit de geestelijke wereld: Christus is geen achterhaald begrip, maar hij is hier en nu bezig met mensen, met name wanneer zij in nood zijn.
Wie een Christuservaring heeft gehad, kan zeggen: Ik geloof niet, ik wéét. En misschien is dat ook wel precies de bedoeling. -
In moeilijke tijden roepen we allemaal weleens `iets' of `iemand' aan om ons te helpen. Of je nu in God gelooft of niet, het is een manier om je minder alleen te voelen bij verdriet, gemis of ongeluk. Voor velen is bidden verdwenen uit het dagelijks leven of verworden tot het af en toe opdreunen van een Onze Vader of een Wees Gegroet Maria. Hans Stolp geeft het gebed met dit boekje weer betekenis. Dit houdt veel meer in dan alleen het opzeggen van woorden; ook stil zijn, meditatie, yoga, verbinding met chakra's en luisteren maken deel uit van het bijzondere proces van bidden. Daarmee kan het een bron van inspiratie en kracht zijn voor iedereen.
-
Hans Stolp schetst in Rudolf Steiner en Johannes een liefdevol dubbelportret zoals alleen hij kan. Rudolf Steiner en Johannes hadden beiden de opdracht om het esoterische christendom aan de mensheid door te geven. Johannes beschreef die weg in beelden, Rudolf Steiner in taal.
Zonder hen zouden wij niets begrijpen van het leven op aarde, onze opdracht en van de nieuwe ontwikkelingsweg die we mogen gaan: bewust en met inzicht, liefde en vreugde. Als geen ander neemt Hans Stolp de lezer mee in deze bijzondere vriendschap. -
De verborgen zin van dementie
Hans Stolp
- AnkhHermes, Uitgeverij
- Denken met je hart
- 2 April 2015
- 9789020211474
In 'De verborgen zin van dementie' beschrijft Hans Stolp een andere manier van omgaan met dementie en dementerenden, namelijk vanuit het hart. Op dit moment lijden in Nederland zo'n 260.000 mensen aan dementie en dit worden er elk jaar meer.
Dementie is een ziekte die bij veel mensen angst oproept. Geheugenverlies, verlies van decorum en het niet meer herkennen van geliefden zijn voor de zieke zelf en alle betrokkenen immers zeer ingrijpend. Daarbij komt dat dementie (nog) niet te genezen is. Omdat mensen deze ziekte steeds vaker als een uitzichtloos lijden zien, wordt er ook steeds vaker in een vroegtijdig stadium gekozen voor euthanasie.
Hans Stolp geeft met zijn andere kijk op dementie een mogelijke oplossing voor dit snelgroeiende maatschappelijke probleem. Hij laat ons een andere kant zien: de verborgen geestelijke groei die dementie kan bieden. Van buitenaf gezien lijkt dementie zinloos: wat is de betekenis van geheugenverlies of het niet meer herkennen van geliefden?
Dementerenden brengen, nadat `plicht' en `moeten' zijn losgelaten, namelijk nieuwe mogelijkheden in zichzelf aan het licht. Deze transformatie richting zachtheid en vrijheid maakt het mogelijk om een volgend leven meer bevrijd en ontlast te beginnen. Het is de hoogste tijd om de spirituele aspecten die met de ziekte dementie verbonden zijn te belichten, zodat we anders tegen de ziekte gaan aankijken en vooral anders met dementerenden zullen omgaan. -
In Een blik op de toekomst. De rol van aartsengelen geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de tijd die komen gaat.
In zeven cycli van elk ongeveer driehonderdvijftig jaar schenken zeven aartsengelen hun unieke impulsen aan de mensheid, waardoor wij steeds weer stappen kunnen zetten op onze ontwikkelingsweg.
In dit boek bespreekt Hans Stolp deze cycli en hun achtergrond. We leven nu in het Michaëltijdperk, waarin een groeiend contact met de geestelijke wereld mogelijk wordt. Hierna volgen Orifiël, Anaël, Zachariël, Rafaël, Samaël en Rafaël die ieder weer hun eigen kwaliteiten hebben en hun eigen impulsen met ons zullen delen.
Hans Stolp gaat tevens in op de vragen of het überhaupt mogelijk is om iets over de toekomst te zeggen, en of het belangrijk is om iets over die toekomst te weten. Het antwoord op beide vragen is `ja'.
De vraag is wat wij zullen doen: blijven wij steken in onze duisternis? Of zullen we ons verder ontwikkelen richting het licht? -
Wat gebeurt er als je doodgaat? De bijzondere liefdevolle manier waarop Hans Stolp schrijft over het stervensproces geeft naast troost ook verhelderende inzichten. Als iemand sterft, ziet hij zijn lichaam wegglijden.
Anders dan de achterblijvenden denken, is dit een moment van diepe vreugde: de gestorvene ervaart nu dat de geest sterker is dan de materie en dat hij leeft, ook al is zijn lichaam hem ontvallen. Bij het sterven wordt hij bijgestaan door gestorven geliefden en engelen. De reis is stap voor stap beschreven.
"Wees niet bang voor de reis die begint als je dood gaat. Een liefde, groots en verwarmend, zal je omhullen, zodat je het gevoel zult krijgen: eindelijk ben ik thuis." - Hans Stolp -
Hans Stolp biedt in `Rudolf Steiner, stichter van een nieuwe cultuur' een vernieuwende kijk op de filosofie van deze beroemde grondlegger van de antroposofie. Hoewel we de naam Rudolf Steiner steeds vaker horen, er in rap tempo vrije scholen worden geopend en biologisch-dynamische landbouw volop in de belangstelling staat, weten weinig mensen écht iets af van de persoon en zijn idealen.
In dit boek wil Hans Stolp aandacht vragen voor de man die alle bovengenoemde initiatieven (en nog vele andere) in de wereld heeft gezet. Een man die onze aandacht richt op aspecten van het leven die in onze tijd vergeten of taboe geworden zijn, zoals de realiteit van de geestelijke wereld, de samenstelling van de mens in lichaam, ziel en geest en een karmisch bewustzijn. Om zijn visie mogen we hem met recht de stichter van een nieuwe cultuur noemen.
De nieuwe cultuur die Rudolf Steiner ons brengt is een cultuur van de geest die onze blik weliswaar richt op de materie, maar tegelijk laat zien dat in en door de materie heen de geest voelbaar wordt. Misschien is het meest opvallende wel dit: hij laat ons zien hoe wij deze nieuwe cultuur van de geest met ons denken kunnen begrijpen en doorgronden: alleen al daarin laat hij zien een mens van deze tijd te zijn. -
In De mysteriën van Christus vertelt Hans Stolp op geheel eigen wijze over het esoterisch christendom, dat zo anders kijkt naar de geheimen die zijn verbonden met Jezus Christus dan dat de kerkelijke traditie dit doet. Wonderschone materie voor de liefhebbers, zoals alleen Hans Stolp die aanreiken kan.
Waarom, vroeg Hans Stolp zich als kind al af, kreeg hij wel drie verschillende namen: Jezus, Christus en Jezus Christus? Met die verschillende namen zijn grote geheimen verbonden. Na jarenlang onderzoek naar de vraag "Wie is Jezus?" vertelt hij in dit boek over de mysteriën van de kosmische Christus, van Jezus van Nazareth, van Jezus Christus en van de Christus. Maar, zo schrijft Hans Stolp: "U hoeft overigens wat mij betreft niets te geloven van wat er in dit boek staat: de tijd van geloven op gezag van een ander is definitief voorbij. Maar misschien zijn er inzichten of thema's die u raken en waarvan uw ziel zegt: ja, ik voel dat het zo moet zijn. Neem die inzichten dan mee en laat ze uw leven verrijken."
Volg Hans Stolp langs de mysteriën van Christus, langs inzichten of thema's waarvan uw ziel zegt: ja, ik voel dat het zo moet zijn.
"Hoe waar is het dat zelfs het diepste donker geschenken in zich draagt. Hoe waar is het dat het donker de geboortegrond van een nieuw en hoger inzicht en van een hoger bewustzijn is. Hoe waar dat Christus ons dan zo nabij komt." - Hans Stolp -
Omgaan met gestorvenen
Hans Stolp, Margarete van den Brink
- AnkhHermes, Uitgeverij
- 24 Januari 2018
- 9789020214765
Wanneer iemand met wie we verbonden zijn sterft, komen er vragen op ons af als: Waar is de ander nu? Is er leven na de dood, en zo ja, hoe ziet dat er dan uit? Is de verbinding tussen mij en de ander nu definitief verbroken of blijft er ook nu nog een vorm van contact en een verbinding in liefde mogelijk?
Niet alleen in de oosterse traditie, ook in de westerse spiritueel-christelijke traditie is er van oudsher veel bekend over het nieuwe leven dat de gestorvene na de dood binnentreedt. De dood wordt gezien als een geboorte, als het begin van een nieuw leven in de geestelijke wereld.
In `Omgaan met gestorvenen' vertellen Hans Stolp en Margarete van den Brink hoe het verdergaande leven voorbij de dood er volgens die esoterische traditie uitziet. Zij laten zien welke ontwikkeling de gestorvene in dat nieuwe leven doormaakt en hoe hij of zij stap voor stap toegroeit naar de steeds verdere ontplooiing van het geestelijke lichtwezen dat ieder mens in werkelijkheid is.
Op die reis door de geestelijke wereld blijft de relatie van de overgegane met de achtergeblevenen bestaan. Die relatie wordt gesteund en gedragen door de liefde die haar of hem vanaf de aarde wordt toegedragen. Zij kan echter ook gehinderd worden door de onmacht, de woede of het niet loslatende verdriet van hen die achterbleven.
Meer dan wij beseffen kunnen wij, die achterblijven, invloed uitoefenen op die tocht en dus op het leven van hen die in het hiernamaals verblijven. Omgekeerd hebben degenen die na de dood in de geestelijke wereld leven grote invloed op de weg die wij mensen hier op aarde gaan. -
Met 'Waarin islam en christendom verschillen, een stap naar dieper inzicht' wil Hans Stolp een brug slaan tussen twee geloven die momenteel vooral in een patstelling tegenover elkaar lijken te staan. Steeds weer lijkt een gebrek aan kennis en inzicht tot (voor)oordelen te leiden. De stellige overtuiging van Hans Stolp is, dat wanneer christenen en moslims zich de diepere betekenis van hun geloof bewust worden, zij daarin wederzijds respect en begrip zullen vinden. Hij legt in dit handzame boek op een begrijpelijke manier de oorsprong van beide geloven uit, hij geeft een historisch en theoretisch kader en laat zien wat christenen en moslims van elkaar kunnen leren.
Alle godsdiensten leveren door de eeuwen heen een eigen bijdrage aan de ontwikkeling van de mens(heid). Daarom zijn alle godsdiensten belangrijk en zinvol: we hebben ze nodig (gehad) bij onze menselijke ontwikkeling. Zowel de islam als het christendom kennen mystieke en esoterische stromingen die laten zien dat het erom gaat de weg naar binnen te gaan. En islam en christendom zijn weliswaar beide een monotheïstische godsdienst en een 'religie van het boek', maar de uitwerking ervan is heel anders. Door bewust te kijken naar verschillen en overeenkomsten, leren we elkaar beter begrijpen. -
We leven in de tijd van de grote aartsengel Michaël. Met hem zijn onvoorstelbaar grootse geheimen verbonden die in dit boek op een heldere manier worden belicht. Vanuit de geestelijke wereld begeleidt Michaël sinds het einde van de negentiende eeuw de allesbeslissende transformatie van de mensheid, weg van het materialisme. Hij helpt ons de crises en tegenslagen, het verdriet en de pijn die we in ons leven tegenkomen in een ander licht te zien en om te zetten in wijsheid, liefde en begrip voor de ander.
Hans Stolp deelt in De grote aartsengel Michaël zijn unieke inzichten in de bijzondere rol van deze engel, die niet alleen in het jodendom, het christendom en de islam vereerd wordt. Ook in andere religies wordt hij gekend als een groot geestelijk wezen, zij het onder andere namen: Mardoek (Babylonië), Apollo (Griekenland), Anubis (Egypte) en Indra (India).
Wanneer we inzicht krijgen in de manier waarop Michaël ons inspireert en leidt, begrijpen we de vele verwarrende gebeurtenissen van onze tijd zoveel beter. Ze komen in een heel ander perspectief te staan, mede dankzij de liefdevolle stijl van schrijven en kennisoverdracht waarmee Hans Stolp ons weer weet te raken. -
Hans Stolp voegt met Wat mijn hart je zeggen wil weer een pareltje toe aan zijn oeuvre. In deze prachtige (cadeau)bundel zijn zijn mooiste gedichten verzameld. Hans Stolp is een taalvirtuoos, in ogenschijnlijk eenvoudige taal weet hij feilloos de juiste snaar te treffen., zowel bij vreugde als bij verdriet. De gedichten van Hans Stolp raken je recht in je hart en bieden inzicht, bewustwording en troost.
-
In 'Mijn beschermengel en ik' vertelt Hans Stolp over zijn beschermengel. Dankzij de inspiratie van je engel is er innerlijke groei mogelijk. Mijn eigen engel - mijn beschermengel - overziet mijn hele leven: hij ziet dat als een samenhangend geheel waarin al mijn ervaringen zinvol zijn. Vanuit dit overzicht leidt mijn engel mij vol liefde op mijn aardse weg. Elke nacht ontmoet ik hem. Dat is het moment waarop mijn engel zijn inspirerende krachten in mijn hart laat stromen. Hij helpt mij bij de bijzondere lessen van deze tijd: een leven in gelijkwaardigheid, het verwerven van zelfstandigheid, het gaan van de weg naar binnen en het ontdekken van mijn levensdoel. Dankzij zijn inspiratie groei ik geestelijk áán en mét de mensen om mij heen. Vaak verzet ik mij tegen de lessen die mijn engel mij voorlegt, maar altijd zeg ik achteraf, als ik het waarom ervan begrijp: Dank je wel, mijn engel.
-
In Waarom wij naar de aarde kwamen geeft Hans Stolp eenvoudige antwoorden op moeilijke (levens)vragen die kinderen stellen. Vragen als: waarom zijn wij eigenlijk naar de aarde gekomen? En wat komen we hier doen? Komen we van een andere wereld? Wat gebeurt er met mensen als ze doodgaan? Wat zijn Engelen? En hebben wij een eigen Beschermengel? De uitleg die Hans Stolp geeft, is begrijpelijk voor iedereen. Waarom wij naar de aarde kwamen is dan ook bedoeld voor kinderen van tien tot honderd jaar!
-
Aan de discussie over orgaandonatie zitten vele kanten. Hans Stolp belicht ze in zijn boek Orgaandonatie, waarom wel, waarom niet? Zo maken steeds meer ontvangers van een nieuw orgaan bijvoorbeeld duidelijk dat zij ook herinneringen en emoties van de donor meekrijgen, naast een donorhart of een donornier. En mensen die in coma liggen en orgaandonor worden, sterven op de operatietafel als de organen worden uitgenomen.
Orgaandonatie heeft dus heel wat meer ingrijpende gevolgen dan de overheid ons voorhoudt. Alles wat uitgaat boven het zichtbare en het materiële laat de overheid liggen. Als er al gesprekken of discussies worden gevoerd over orgaandonatie, dan ontbreekt de spirituele visie daarin stelselmatig. Het wordt hoog tijd ons af te vragen: wat pleit er eigenlijk vóór orgaandonatie, en wat is ertegen? -
De liefde, zegt Hans Stolp, is een onverwoestbare kracht, de sterkste kracht in het hele universum. In zijn boek beschrijft hij de weg waarlangs wij mensen tot een dergelijke krachtige liefde kunnen uitgroeien.
Vanouds wordt van de liefde gezegd: hoe meer je ervan geeft, hoe meer je ontvangt. Wanneer je dit op je laat inwerken, komen er vragen op: hoe maak ik mij deze liefde eigen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat zij in mij tot een onverwoestbare kracht wordt? En hoe word ik zo liefdevol dat ik niet moe word van het geven van liefde, maar juist sterker, krachtiger en milder?
-
In Leven met Engelen van Hans Stolp lees je over de aartsengel die verantwoordelijk is voor onze tijd en hoe we ons bewust kunnen worden van de opdracht waarmee wij op aarde zijn gekomen.
Steeds meer mensen - met name jongeren - hebben ervaringen met Engelen en nemen Engelen waar. Uit al die fascinerende verhalen blijkt wat Engelen ons kunnen geven: inzicht, troost en bemoediging, en dat ze soms ook daadwerkelijk ingrijpen.
Ons bewustzijn opent zich weer voor de werkelijkheid van de Engelen, na een lange tijd van afgeslotenheid. Maar nu de Engelen terug zijn, blijkt dat hun verhouding met ons veranderd is: zij hebben niet alleen óns iets te geven, wij ogen ook hén iets geven. Onze liefde en dankbaarheid is hun geestelijk voedsel.
Van oudsher werd ons door ingewijden doorgegeven hoe de Engelenwereld eruit ziet. In dit boek worden negen groepen Engelen beschreven, die alle hun eigen taak hebben in het kosmische bestel. Eens in de 350 jaar is een van de Aartsengelen heel in het bijzonder verantwoordelijk voor de aarde en alle wezens die haar bewonen. Zo wordt onze tijd geïnspireerd door de Aartsengel Michaël.
Wanneer we ons bewust worden van die inspiratie kunnen wij zowel onszelf beter begrijpen, evenals de tijd waarin wij leven, met al zijn opvallende veranderingen. Bovendien kunnen we ons dan bewust worden van de heel eigen opdracht waarmee wij naar dit leven in deze tijd gekomen zijn. -
Leren communiceren met de ander: het bepaalt of we eenzaam zijn of niet. Het bepaalt of we de ander kunnen helpen of niet. Het bepaalt ons geluk, onze levensvreugde, onze innerlijke vrede. We mogen rustig stellen dat we een leven lang nodig hebben om te leren luisteren en dat we alle lessen van het leven nodig hebben om onszelf waarachtig uit te leren spreken. In dit boek gaat het over die levenslessen en over de inzichten die ons behulpzaam kunnen zijn bij onze groei in communicatie. Er zijn tien oude, verrassend moderne wetten die de basis zijn van ons vermogen tot communicatie. Luister alsjeblieft! gaat over de vraag hoe we die wetten kunnen toepassen en hoe we duidelijker, directer en eerlijker kunnen communiceren.
-
De levensopdracht van nieuwetijdskinderen
Hans Stolp
- AnkhHermes, Uitgeverij
- 27 April 2010
- 9789020299908
Nieuwetijdskinderen staan bekend als druk en chaotisch. Ook zijn ze gevoeliger dan kinderen uit vroegere generaties. Dat komt omdat hun geestelijke lichamen een beetje zijn gaan 'lubberen' en niet meer zo vast aan het fysieke lichaam zitten.
De gevoeligheid van nieuwetijdskinderen moeten we liever niet bestrijden met ritalin, we moeten integendeel de samenleving zo omvormen dat nieuwetijdskinderen zich hier welkom voelen en hier kunnen leven, zonder als ziekelijk, afwijkend of wat dan ook bestempeld te worden.
Wanneer we voor deze weg kiezen, zullen de nieuwetijdskinderen zelf onze samenleving gaan omvormen tot een wereld zonder scheidsmuren, zonder dogma's en met mensen die denken met hun hart en niet alleen met hun hoofd. Dat leidt uiteindelijk tot een nieuwe geneeskunde, een nieuwe economie, rechtspraak en ga zo maar door.
Nieuwetijdskinderen zullen door hun unieke wezen een groot aandeel hebben in het omvormen van onze samenleving. Zoals Stolp schrijft: 'zij mogen de weg banen naar een nieuwe samenleving; zij bouwen aan de bruggen, waarlangs de mensheid vanuit een oude wereld een nieuwe wereld binnengeleid zal worden. -
Hans Stolp maakt het duidelijk in 'Eerlijk kijken naar jezelf': echte levenswijsheid ontstaat wanneer mensen de moed hebben om kritisch naar zichzelf te kijken. Hij geeft eenvoudige en doeltreffende oefeningen om jezelf te leren kennen, om je ego en zintuigen als het ware opnieuw op te voeden. Bovendien leer je je eigen karma op het spoor te komen. Zodoende krijg je inzicht in de diepere en verborgen achtergronden van je leven. Je leert eerlijk waar te nemen wanneer je je eigen onvolkomenheden op een ander projecteert en Stolp laat zien hoe je die projecties terug kunt nemen.Een belangrijke les, want hoeveel relaties gaan nu juist door zulke projecties k 'Eerlijk kijken naar jezelf' maakt het duidelijk: het is meer dan de moeite waard om je hieraan te wijden, omdat het zo veel innerlijke winst oplevert
-
Als een geliefde sterft is de schok meestal zo groot, dat het niet echt tot ons doordringt wat er allemaal gebeurt. We zien het wel, maar beseffen het niet. Pas later, wanneer we ons gaan realiseren dat het echt waar is dat onze geliefde nooit meer terugkomt, komen de gevoelens naar boven die zijn of haar dood in ons hebben opgeroepen. En dan begint de lange weg van het doorleven van het verdriet en de eenzaamheid. Voor velen is deze periode ook de tijd waarin we allerlei vragen gaan stellen zoals: wat is de dood eigenlijk? We willen weten en begrijpen. En daarom is juist deze periode van verdriet dikwijls ook het begin van een nieuwe, spirituele levensweg. Met onze gevoeligheid kunnen we aanvankelijk de weg van onze geliefde aan de overkant van de dood nog heel goed volgen. Maar hoe verder deze reist, hoe ijler de verbinding wordt. En dan voelen we ons pas echt alleen. Sommige mensen hebben het nodig om veel te praten, anderen juist niet. Maar wat onze persoonlijke houding hierin ook is, voor bijna iedereen betekent het verwerken van het verdriet het gaan door een donkere tunnel, waarin je soms geen hand voor ogen kunt zien. Pas voorbij het diepste donker begint er weer wat licht te dagen, kunnen wij ons weer heel voorzichtig, stap voor stap, openen voor het leven. En wanneer het einde van de tunnel in zicht komt, ben jij op die lange tocht door het donker tot een ander mens geworden. Want elk rouwproces is ook een transformatieproces.
-
Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd
Hans Stolp
- AnkhHermes, Uitgeverij
- 3 September 2012
- 9789020205510
De dood is niet alleen het einde van het lichaam, het is ook de geboorte van onze geest. Stervensbegeleiding moet dus ook geboortebegeleiding zijn. Hoe kun je stervenden begeleiden op hun soms zo moeizame weg naar de dood?
Natuurlijk is het belangrijk om te weten door welke stadia stervenden heengaan. Maar van beslissende betekenis bij die begeleiding is vooral de eigen opvatting over de dood. Wie gelooft dat de dood het einde van de mens is, zal bijvoorbeeld gemakkelijk euthanasie adviseren. Waarom zou een mens meer moeten lijden dan nodig is?
Maar wie inziet dat de dood niet alleen het einde is van het fysieke lichaam, maar ook de geboorte van de geest, zal zich afvragen wat er aan geboortebegeleiding bij het sterfbed nodig is. En dan blijkt dat euthanasie soms een voortijdige geboorte van een nog niet volgroeide geest betekent.
Stervensbegeleiding die tegelijkertijd geboortebegeleiding wil zijn, ziet er dan ook heel anders uit dan meestal onder dat begrip verstaan wordt. -
De ziener van Patmos is een vertelling naar het bijbelboek Openbaring. Het draait om wat Johannes in die stille grot beleefde en hoe dit hem beïnvloedde. De rijke beeldtaal van de visioenen van Johannes wordt in dit boek van Hans Stolp voor iedereen toegankelijk.