Een revolutionaire kijk op de geschiedenis van klimaatverandering door Peter Frankopan
‘Keer op keer, zo laat Frankopan op overtuigende wijze zien, blijkt het klimaat van invloed te zijn geweest op het verloop van de menselijke geschiedenis.’ ●●●● NRC
‘Een schokkende en haast encyclopedisch alomvattende geschiedenis van de aarde.’ ★★★★★ Doorbraak
Wanneer we het over de wereldgeschiedenis hebben, denken we doorgaans niet meteen aan de zwaarste overstromingen, de hardnekkigste droogteperiodes of de veranderende ecosystemen. Maar in de lange geschiedenis van onze planeet is geen element zo allesbepalend geweest als de natuur. Vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, klimaatveranderingen en andere transformaties hebben een cruciale rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis – en zullen ook in de toekomst allesbepalend zijn.
In De transformatie van de aarde neemt historicus Peter Frankopan ons mee in een verhaal dat eeuwen en continenten overspant, van vulkaanuitbarstingen in IJsland die het Ottomaanse Rijk op de knieën kregen tot de val van de Moche-beschaving door de opwarming van het zeewater. Hij onderzoekt het ontstaan van religies en talen in relatie tot de natuurlijke omgeving, onze eeuwenlange fascinatie met het begrijpen en manipuleren van weerspatronen en hoe de toenemende vraag naar goede oogsten de slavernij in de hand werkte. Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen schetst Frankopan een intrigerend beeld van de wereldgeschiedenis waarin het klimaat niet langer in de schaduw staat.
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University. Hij is daar tevens Senior Research Fellow van Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald.
De pers over De transformatie van de aarde:
‘Rijk en fascinerend.’ The Guardian
‘De mensheid heeft de aarde getransformeerd. Frankopan transformeert onze kijk op de geschiedenis.’ Financial Times
‘Diepgaand, enerverend en uitstekend onderzocht. Dit boek heeft de intellectuele en dramatische kracht van een tsunami. […] Een eindeloos fascinerend boek en een toegankelijke kijk op een belangrijke kwestie.’ Gerard DeGroot, The Times’ Book of the Week
Een complete geschiedenis van de koninkrijken van Midden-Europa
‘Een meesterlijk overzicht. […] Rady schrijft met flair en humor over geweldige (en minder geweldige) figuren uit het verleden.’ Peter Frankopan in The Spectator
Midden-Europa heeft door de eeuwen heen vele omwentelingen doorgemaakt. Zo was het gebied sinds de Romeinse periode een doelwit voor aanvallen uit het oosten, kwam de Renaissance er al vroeg tot bloei, was het een bakermat voor de Reformatie, fungeerde het als slagveld in de twee wereldoorlogen en vond het hedendaags nationalisme er zijn oorsprong. In deze nieuwe geschiedenis neemt Martyn Rady, auteur van het veelgeprezen De Habsburgers, ons mee naar een regio met een uiterst turbulent verleden.
Door grotendeels vergeten verhalen over de Midden-Europese hertogdommen en koninkrijken in kaart te brengen, toont Rady aan dat dit deel van de wereld meer is dan een eeuwenlang betwist gebied. Waar geschiedenissen van deze regio zich veelal beperken tot Polen, Hongarije en Tsjechië, hanteert Rady een breder perspectief door heel Midden-Europa in zijn geschiedschrijving te betrekken, waaronder ook de Duitse gebieden, Oekraïne en Zwitserland. Daarmee biedt dit boek een uniek en compleet beeld van de complexe Midden-Europese geschiedenis.
Martyn Rady is historicus en hoogleraar Midden- Europese geschiedenis aan het University College London. Hij ontving eredoctoraten van de Károli Gáspár Universiteit in Hongarije en de Lucian Blaga Universiteit in Roemenië. Zijn vorige boek De Habsburgers werd lovend ontvangen.
De pers over De koninkrijken van Midden-Europa
‘Van Charlemagne tot Tom Stoppard, deze magnifieke, ingrijpende geschiedenis laat het belang van Midden-Europa zien. […] De koninkrijken van Midden-Europa is een meesterlijke compositie.’ The Times
‘Zijn geschiedenis zit vol verhalen, personages en ideeën. […] Het resultaat, gebaseerd op jarenlange studies en grondig onderzoek in meerdere talen, is een levendige beschrijving van de complexiteit van het veelzijdige Midden-Europa.’ BBC History
‘Rady, expert op het gebied van Hongarije en de Habsburgers, is een geweldige gids voor dit complexe verhaal. […] Een indrukwekkend boek, eigenzinnig, origineel, maar ook wetenschappelijk en gezaghebbend.’ The Telegraph
De pers over De Habsburgers:
‘Definitief standaardwerk.’ ●●●●● NRC
‘Een boeiend "rise and fall"-verhaal.’ **** De Standaard
Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie: de geschiedenis van Scandinavië
Het Scandinavië zoals we dat nu kennen is een recente uitvinding. Voor een groot gedeelte van de geschiedenis waren Denemarken en Zweden, en in zekere mate ook Noorwegen, namelijk aartsvijanden. Die sentimenten zijn nog steeds voelbaar onder de bevolking van de verschillende landen. Onder het oppervlak van samenwerking, veiligheid, gezondheid, welvaart en beschaving schuilt nog altijd een verleden van haat, afgunst en medelijden.
Toen de Noors-Britse socioloog en politicoloog Stein Ringen besefte dat in Scandinavië nog niet eens zo heel lang geleden een oorlog van allen tegen allen gaande was, besloot hij zich verder te verdiepen in de geschiedenis van dit Noord-Europese gebied. In Het verhaal van Scandinavië neemt Ringen ons mee langs vele oorlogen, economische crises, bloeiperioden en rivaliserende vorsten, maar duikt hij ook in de verschillende talen, volken en culturen en de opkomst van moderne samenlevingen. Daarmee schetst Ringen een diepgaand en veelzijdig beeld van de Deense, Zweedse en Noorse geschiedenis en gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat betekent het vandaag de dag om Scandinaviër te zijn?
Stein Ringen is een Noors-Britse socioloog, politicoloog, schrijver en hoogleraar gespecialiseerd in staten, bestuur en democratie. Hij is emeritus hoogleraar sociologie en sociaal beleid aan Oxford University en gasthoogleraar politieke economie aan King’s College London. Daarnaast bekleedde hij in Noorwegen verschillende overheidsfuncties en was hij adviseur van de Verenigde Naties. Zijn journalistieke stukken verschenen in onder meer de Financial Times en The Washington Post.
Ambitieuze geschiedenis van de twintigste eeuw, vanuit Zuid-Aziatisch perspectief
Zuid-Azië vormt voor een vijfde van de wereldbevolking de thuisbasis. Toch weten we in het Westen maar weinig over de geschiedenis van dit deel van de wereld. Waar wij de wereldoorlogen als de twee belangrijkste kantelpunten van de twintigste eeuw beschouwen, staat in Zuid-Azië de opdeling van het Brits-Indische rijk centraal.
Zuid-Azië-expert Joya Chatterji laat ons op treffende wijze kennismaken met de twintigste-eeuwse geschiedenis van dit onderbelichte subcontinent. Ze verkent daarin niet alleen de politieke ontwikkelingen, maar ook cultuur, technologie en de consumptiemaatschappij komen uitgebreid aan bod. Bovendien belicht Chatterji de donkere kanten van de Zuid-Aziatische samenleving en cultuur, die zelfs tijdens jaren van voorspoed hun stempel op de geschiedenis drukken. Schaduw rond het middaguur is een uitdagend geschiedwerk dat de volledige Zuid-Aziatische twintigste eeuw overspant.
Joya Chatterji is hoogleraar Zuid-Aziatische Geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge en is als fellow verbonden aan Trinity College. Daarnaast is ze hoofdredacteur van het tijdschrift Modern Asian Studies. Van haar hand verschenen al meerdere boeken over Zuid-Azië.
Muziek als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog
In Echo van de tijd geeft Jeremy Eichler een gepassioneerd pleidooi voor de sterke relatie tussen het culturele geheugen en muziek in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Als we het hebben over hoe onze samenleving zich voorbije tijden herinnert, denken we vaak aan geschiedenisboeken, archieven, documentaires en gedenkplaatsen. Maar ook muziek kan dienen als herinnering, zo laat Eichler zien.
Aan de hand van de levens van vier componisten, Arnold Schönberg, Richard Strauss, Dmitri Sjostakovitsj en Benjamin Britten, toont Eichler hoe overtuigingen en ervaringen uit de oorlogsperiode hebben geleid tot enkele van de meest iconische stukken in de muziekgeschiedenis. Op briljante wijze combineert hij geluid en plaats, geschiedenis en herinnering, om vervolgens helder aan te tonen dat muziek de echo is van het verleden.
Jeremy Eichler is criticus, essayist en cultuurhistoricus met een specialisatie in muziek. Hij schreef onder meer voor The New York Times, The New Yorker en The Washington Post en is een veelgevraagd spreker en gastdocent aan universiteiten. Sinds 2006 is hij hoofdcriticus klassieke muziek bij The Boston Globe.
Een fascinerende reis door de lange eeuw van utopieën
Wat ooit begon als de uitbarsting van de Krakatau in Nederlands-Indië in 1883, mondde in Europa uit in revolutionaire utopieën en radicaal nieuwe denkbeelden. Van Nietzsches Übermensch tot Sontags droom van vrede in Europa: in Vuurland aanschouwt Peter Neumann de twintigste eeuw als een explosie van baanbrekende ideeën en opvattingen van verschillende filosofen en denkers. Ze volgden elkaar in rap tempo op, vulden elkaar aan of maakten elkaars denkbeelden met de grond gelijk. Nu is het tijd voor orde in deze chaos.
Neumann kruipt in de huid van denkers en schrijvers als Freud, Kafka, Joyce, Proust en vele anderen. Op een heldere en meeslepende manier laat hij zien welke utopieën zij voor ogen hadden, waar ze vandaan kwamen en hoe ze werden ontvangen. Aan de hand van historische gebeurtenissen, portretten en verhalen laat Neumann op meesterlijke wijze zien wat er zich in de twintigste eeuw in de bovenkamer afspeelde.
Peter Neumann is schrijver, dichter en universitair docent. Hij is gepromoveerd in de filosofie en doceerde aan de universiteiten van Jena en Oldenburg. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Sinds 2021 werkt hij als redacteur voor het feuilleton van weekblad Die Zeit. Eerder verscheen in het Nederlands De republiek der vrije geesten, over het verleden van Jena als intellectueel centrum.
Een blik in het brein van Poetin en andere potentaten
‘Hoe autoritaire en populistische leiders de geschiedenis gebruiken voor politiek gewin, zo laat historicus Ivo van de Wijdeven mooi zien in zijn nieuwe boek De macht van het verleden.’ ⬤⬤⬤⬤ NRC
Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Zijn vurige redevoeringen zitten er vol mee. Velen verklaren hem voor gek, maar in vaardige handen is het verleden een wapen zonder weerga. Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan en andere ambitieuze leiders weten dat ook en maken er sluw gebruik van. Dat gebeurt wereldwijd. Ook in het Westen.
In De macht van het verleden legt Ivo van de Wijdeven haarfijn uit hoe politici en potentaten de geschiedenis gebruiken. Daarmee geeft hij tevens inzage in de diepere drijfveren van machthebbers. Hun visie op het verleden stuurt hun handelen in het heden. De macht van het verleden werkt twee kanten op. Hoogste tijd om die macht onder de loep te nemen.
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Ivo van de Wijdeven vertelt over De macht van het verleden.
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en voorziet media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator van heldere uitleg. Eerder schreef hij De rafelranden van Europa, De spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.
Over De nieuwe rafelrand van Europa:
‘Meesterlijk uitgelegde materie en dat in kort bestek.’ Trouw
Een nieuwe kleine wereldgeschiedenis over de 50 meest invloedrijke plekken
Ontdek de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis, verteld aan de hand van de 50 belangrijkste plekken ter wereld. Historicus Jacob F. Field gaat op zoek naar plekken die van grote invloed zijn geweest op politiek, economisch, cultureel, religieus of maatschappelijk vlak. Veel van deze plekken zijn bovendien verbonden aan bekende historische figuren, zoals Nelson Mandela, Alexander de Grote en Boeddha.
Field neemt je mee van het Huis ter Beurze in Brugge tot de Olduvaikloof in Tanzania en van het CERN-laboratorium in Genève tot het Anne Frank Huis in Amsterdam. Of het nu een stad, een gebouw of een ruimte is, geen plek is te groot of te klein om onbesproken te blijven in dit boek – zolang ze maar een cruciale rol speelde in de geschiedenis.
Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd hij in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk. Eerder schreef hij al Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren.
Een fascinerende kijk op de wereldgeschiedenis van bestsellerauteur Peter Frankopan
'Door terug te kijken, ver terug te kijken, houdt Frankopan ons een spiegel voor, die uiteindelijk haarscherp laat zien dat we ons zullen moeten aanpassen – of we nou willen of niet.' VPRO Tegenlicht
De zijderoutes is een schitterende verkenning van de elementen die de stuwende kracht waren achter de opkomst en de ondergang van wereldrijken, die de stroom van ideeën en goederen bepaalden en nu een nieuw tijdperk inluiden in de internationale politiek.
Het gebied ten oosten van de Middellandse en de Zwarte Zee tot aan de Himalaya, dwars door Centraal-Azië tot diep in China en India, was duizenden jaren het middelpunt van de aarde. Het is de bakermat van onze beschaving, waar meer dan 2500 jaar v.C. metropolen ontstonden als Harappa en Mohenjodaro met een bevolking die in de tienduizenden liep en met straten die waren aangesloten op een geavanceerd rioleringssysteem. Het is ook het gebied van de zijderoutes – handelsroutes maar ook verbindingswegen waarlangs opvattingen, religies, ideeën, cultuur én ziektes zich konden verspreiden.
Hier begint Peter Frankopan zijn nieuwe wereldgeschiedenis. Na de eerste zijderoutes ontstonden er andere: de slavenroute, de goudroute, de route naar het zwarte goud. Maar in onze eenentwintigste eeuw zijn nieuwe routes aan het ontstaan die een grote gelijkenis vertonen met die allereerste, die Centraal-Azië doorkruisten. De zijderoutes komen terug!
De pers over De zijderoutes:
'Briljante verhaallijnen (...) Een wereldgeschiedenis die het middelpunt van die wereld naar het oosten verplaatst.' The Economist
'Veel boeken beweren "een nieuwe geschiedenis van de wereld" te zijn; dit boek heeft die benaming met recht.' The Times
'Frankopan schreef een erg stimulerend boek, dat tal van nieuwe inzichten biedt en bovendien bijzonder prettig leest.' Historisch Nieuwsblad
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University, waar hij ook Senior Research Fellow is aan Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes.
Een wereldgeschiedenis aan de hand van de vijftig meest invloedrijke leugens
Hoe hebben leugens onze geschiedenis beïnvloed? Historicus Natasha Tidd neemt ons mee naar het verleden en biedt ons een nieuw perspectief op de wereldgeschiedenis aan de hand van vijftig grote leugens. Van de verhullingen die leidden tot de ramp in Tsjernobyl en Julius Caesars bedrieglijke pr-machine tot vervalsingen die eeuwenlange conflicten en overheersing veroorzaakten; geen leugen blijft onbesproken.
In Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens toont Natasha Tidd de invloed van de verborgen geschiedenis en laat ze zien dat de waarheid vaak merkwaardiger is dan de leugen zelf. Ze onderzoekt hoe fictie in feit kan veranderen en werpt een diepgaande blik op hoe historische leugens nog steeds ons leven beïnvloeden. Een origineel geschiedwerk dat je anders laat kijken naar de wereldgeschiedenis zoals we haar kennen.
Natasha Tidd is schrijver, onderzoeker, consultant en historicus gespecialiseerd in onbesproken geschiedenis, mentale gezondheid en gender. Op haar eigen website www.fyeahhistory.com wijdt ze zich aan het opgraven van bijzondere geschiedenisverhalen.
Een fascinerend nieuw perspectief op de relatie tussen natuur en stad
Tegenwoordig zijn steden de snelst groeiende soort op aarde en een schijnbare ramp voor regenwouden, bossen en graslanden. In Stadsjungle kijkt Ben Wilson naar de geschiedenis van de natuur en stad om zo te bepalen hoe de balans hiertussen verschuift.
Als je aan de stad van de toekomst denkt, denk dan niet aan beton en stenen gebouwen, maar meer aan planten, stadsboerderijen en bossen die rond kantoren kronkelen. Door op deze nieuwe manier naar steden te kijken, kunnen we innovatieve manieren ontwikkelen om duurzaam te leven in een steeds drukkere eeuw, waarin klimaatverandering ons lot zal bepalen.
Ben Wilson studeerde geschiedenis in Cambridge en is de auteur van het boek Metropolis. Hij wordt regelmatig gevraagd voor tv en radio, en schreef eerder voor The Spectator, The Literary Review, The Independent on Sunday, The Scotsman, Men’s Health, The Guardian en GQ.
De pers over Metropolis:
'Bijzonder boek [...] Een zeer aangename leeservaring.' ●●●● NRC
'Enerverend.' The New York Times
'Briljant en betoverend.' Evening Standard
300 jaar na zijn dood is Antoni van Leeuwenhoek nog altijd invloedrijk
Overal zag Antoni van Leeuwenhoek onvoorstelbaar kleine diertjes en deeltjes: in putwater, sperma, de inhoud van mee-eters en alles wat hij verder ook maar bekeek door zijn vernuftige zelfgebouwde microscopen. Zo opende hij in de zeventiende eeuw de deur naar een nieuwe wereld vol wezens en structuren die niemand ooit had gezien, en werd hij een gevierd onderzoeker.
Ook nu nog, drie eeuwen na zijn dood, oogst zijn werk bewondering. Maar tegelijkertijd klinkt een deel van zijn ideeën ons eigenaardig in de oren. Veel, klein en curieus vertelt hoe zijn slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën pasten in zijn tijd, en hoe Van Leeuwenhoek het natuuronderzoek een onverwachte richting in wees.
Geertje Dekkers is historicus en wetenschapsjournalist. Ze werkt onder andere voor de Universiteit Utrecht, Historisch Nieuwsblad, en de Volkskrant. Ze is al lang gefascineerd door onderzoekers die de afgelopen eeuwen nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden en schreef daarover eerder het boek Waanwijze lasterbende.
De pers over Waanwijze lasterbende:
'Veel van die wetenschappelijke ruzies werden uitgevochten aan de Universiteit Leiden. Dekkers beschrijft ze toegankelijk en met smaak.' Leidsch Dagblad
'Dit boek maakt op heldere en vermakelijke wijze duidelijk dat de zeventiende eeuw een revolutionaire eeuw was.' Maarten van Rossem
De toekomst is wel degelijk te voorspellen op basis van het verleden
In 2010 voorspelde vooraanstaand wetenschapper Peter Turchin dat Amerika zich in een spiraal van sociale desintegratie bevond, die in 2020 zou leiden tot een ineenstorting van de politieke orde. Een voorspelling die – getuige de bestorming van het Capitool in 2021 – gevaarlijk dicht bij de huidige realiteit ligt. In Eindtijd toont Turchin waarom.
Met behulp van de zogenaamde cliodynamica, waarin dynamische processen worden getoetst aan wiskundige modellen, laat hij zien hoe politieke gemeenschappen werken en waardoor ze uiteenvallen. Turchin toont aan dat wanneer het evenwicht tussen de heersende elites en de meerderheid van de bevolking te ver doorslaat in het voordeel van de elites, politieke instabiliteit onvermijdelijk is en zo een gewelddadige breuk met het verleden veroorzaakt. We bevinden ons nu in de eindtijd, maar het is nog niet te laat om het tij te keren.
Peter Turchin is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Connecticut en onderzoeker bij de Complexity Science Hub in Wenen en de Universiteit van Oxford. Hij is opgeleid als theoretisch bioloog, maar werkzaam op het gebied van de sociaalhistorische wetenschap en is de grondlegger van de cliodynamica. Momenteel werkt hij aan CrisisDB, een historische database van samenlevingen in crisis. Van zijn hand verschenen meerdere boeken, waaronder Ultrasociety en Ages of Discord.
Indringend boek over de geschiedenis van Israël
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist van Haaretz, de invloedrijkste krant van het land.
Het echte verhaal achter de mysterieuze burcht Wewelsburg
De middeleeuwse burcht Wewelsburg, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Hoewel er van die plannen uiteindelijk weinig terechtkwam, is de burcht in de naoorlogse populaire media – van films tot de bekende Wolfenstein-games – vaak gelinkt aan occulte wetenschap en bovennatuurlijke verschijnselen, die onlosmakelijk met het Derde Rijk verbonden waren.
In dit boek neemt Evertjan van Roekel de achtergronden, geheimen en eigenaardigheden van Wewelsburg onder de loep. Daarnaast verdiept hij zich in de mystieke kanten van Himmlers SS en verkent hij de grens tussen feit en fictie in het naoorlogse beeld van de burcht.
Over Veldgrauw:
'Met Veldgrauw heeft Van Roekel een indrukwekkende studie geschreven. Een aanrader.' ●●●● NRC
'Veldgrauw voegt veel toe aan de standaardliteratuur over de Waffen-SS.' Nederlands Dagblad
Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Veldgrauw over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS werd zeer positief besproken en is ook in het Engels uitgegeven. Van Roekel is tevens lid van de onderzoeksgroep van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Monumentale wereldgeschiedenis aan de hand van de machtigste dynastieën
‘Montefiore vertelt gretig over de geschiedenis van de wereld aan de hand van fraaie familieverhalen; een tour de force.’ Paul van der Steen, Trouw
Zo’n 950.000 jaar geleden liep een gezin van vijf langs de kust. De voetstappen die zij achterlieten zijn de oudste ooit gevonden. Voor historicus Simon Sebag Montefiore vormen ze het begin van een nieuw soort wereldgeschiedenis: een familiegeschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.
In dit monumentale boek vertelt Montefiore de geschiedenis van de wereld aan de hand van de grootste dynastieën uit de historie. Hij voert ons mee naar hofintriges, liefdesaffaires en gezinslevens en verbindt grootse thema’s als oorlog, migratie, ziekte, religie en technologie aan de mensen in het hart van de geschiedenis. Het is een verhaal over een buitengewone verzameling mensen, van heersers en veroveraars tot priesters, charlatans, artiesten, wetenschappers, magnaten, gangsters, geliefden, partners en kinderen.
De machtige dynastieën in dit boek – van de Inca’s en de Ottomanen tot de Habsburgers en de Kennedy’s – vertegenwoordigen de omvang van de menselijke ambitie, waarbij bloedige successieoorlogen, verraderlijke complotten en onthutsende grootheidswaanzin samengaan met een bloeiende cultuur, hartstochtelijke romances en verlichte goedheid. De wereld vertelt het fascinerende verhaal van de mens en hoe zij de wereldgeschiedenis vormgaf.
Over De wereld:
‘Montefiore vertelt gretig over de geschiedenis van de wereld aan de hand van fraaie familieverhalen; een tour de force.’ Paul van der Steen, Trouw
‘Een intrigerend boek. [...] Hier is een historicus aan het woord die niet terugschrikt voor de grote greep.' Historisch Nieuwsblad
‘Een monumentaal boek.’ FD
‘Montefiore schreef met De wereld voor mijn part hét boek van 2022.’ De Doorbraak
‘Een duizelingwekkende prestatie. Simon Sebag Montefiore heeft ons een buitengewoon geschenk gegeven: een adembenemende wereldgeschiedenis die millennia overspant en ons meeneemt van het ene uiteinde van de wereld naar het andere.’ Simon Schama
‘Een tour de force. Zeer ambitieus, erudiet en vol verrassingen. Dit boek plaatst de familie weer in het hart van de geschiedenis.’ Peter Frankopan
‘In dit boek met een ontzagwekkende reikwijdte en eruditie verweeft Simon Sebag Montefiore de verhalen van de bedienden, hovelingen, koningen, pioniers, priesters en filosofen die geschiedenis schreven. Een briljant verhaal dat zelfs de meest geleerde lezers nieuwe inzichten zal verschaffen.’ Henry Kissinger
China-expert Frank Dikötter toont de ware identiteit van wereldmacht China
'Een werk dat [...] iedereen zou moeten lezen die zich wil wapenen tegen al te makkelijke soundbites die experts elkaar vrijwel allemaal lijken na te zeggen.' ⬤⬤⬤⬤ NRC
Al decennialang is de Volksrepubliek China bezig aan een ongekende opmars. Na het overlijden van Mao Zedong in 1976 raakte het land in een stroomversnelling op economisch gebied. Maar wat weten we nu echt over deze nieuwe grootmacht? Hoewel de economische groei onbetwistbaar is, blijkt veel informatie over de Chinese markt nog altijd onbetrouwbaar, incompleet of verdraaid.
In deze nieuwe geschiedenis duikt historicus Frank Dikötter in de historie van het land na de dood van Mao en schetst hij een verrassend nieuw beeld van China en zijn communistische partij. Waar China's opkomst jarenlang grenzeloos werd geacht, onthult Dikötter de scheurtjes in het economische systeem en de wankele balanceeract van het autoritaire bewind.
Over De culturele revolutie:
'Het beste boek over de moderne Chinese geschiedenis in jaren.' NRC
Over Mao’s massamoord:
'Een meesterlijke studie en een uiterst helder en meeslepend betoog.' Vrij Nederland
Frank Dikötter is sinds 2006 hoogleraar Humanistiek aan de universiteit van Hongkong. Voor die tijd was hij hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de universiteit van Londen. Hij schreef eerder een veelgeprezen trilogie over Mao en China, waarin hij een indringend beeld schetst van het Mao-tijdperk.
Gezien in DWDD
De geheimen van de grootste genie uit de geschiedenis
'Verslavend.' Trouw
'Een bron van verbazing en verwondering.' **** de Volkskrant
'Een schitterende zoektocht naar de man die geen verschil maakte tussen kunst en wetenschap.' ***** Het Parool
'Monumentale, prachtig geïllustreerde biografie.' Historisch Nieuwsblad
Leonardo da Vinci wordt gezien als het meest creatieve genie ooit. Naast zijn wereldberoemde werk als schilder was hij ook uitvinder, schrijver, architect, beeldhouwer, componist, anatomist, filosoof, natuurkundige, scheikundige en ingenieur.
Op basis van duizenden pagina’s van Da Vinci’s aantekenboeken en nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk vertelt Isaacson een prachtig verhaal over hoe Da Vinci’s kunst verweven is met de wetenschap. Hij laat zien hoe Da Vinci’s genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die we in de hand hebben, zoals zijn onstilbare nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en verbeeldingskracht die grenst aan fantasie.
Walter Isaacson is auteur van talloze biografieën die alom worden geprezen, waaronder Steve Jobs, Einstein, en Benjamin Franklin. Hij is CEO van het Aspen Institute en voorheen voorzitter van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.
De internationale politiek door de lens van de klassieke en de moderne tragedie
'Als er één actueel boek is dat degenen die over oorlog en vrede beslissen zouden moeten lezen, is dit het.' The New Statesman
Tragedie is de essentie van geopolitiek. Die conclusie trok Robert Kaplan gedurende zijn jarenlange carrière als verslaggever en analist van oorlogen, revoluties en internationale betrekkingen in Europa, het Midden-Oosten en Oost-Azië. De grootste dilemma’s uit de internationale politiek komen volgens Kaplan niet voort uit de strijd van goed versus kwaad, maar uit die van goed versus goed. Op het wereldtoneel blijken keuzes nooit zwart-wit en kan elk besluit zwaarwegende consequenties hebben die resoneren tot ver voorbij de hoofdrolspelers.
In De geopolitieke tragedie verkent Kaplan centrale thema’s uit de internationale politiek – orde, wanorde, rebellie, ambitie, geweld en macht – door de lens van de tragedie. Aan de hand van het werk van de oude Grieken, Shakespeare, Duitse filosofen en moderne tragedieschrijvers onderzoekt hij hoe de menselijke drama’s, conflicten en dilemma’s die zij uitdiepten weerklinken in de internationale politiek. Kaplan toont aan dat de soms eeuwenoude werken niettemin wijze lessen bevatten voor de hedendaagse wereldpolitiek.
Robert D. Kaplan schreef meer dan twintig boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder Moesson, Balkanschimmen en De Adriatische zee, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. In Nederland en België zijn er in totaal meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. Hij is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en Senior Advisor bij Eurasia Group. Hij werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.
Over De geopolitieke tragedie:
'Dit zeldzame, elegant geschreven en aangrijpende boek bevat meer wijsheid dan welke hoogdravende studie over politieke wetenschappen dan ook. Als er één actueel boek is dat degenen die over oorlog en vrede beslissen zouden moeten lezen, is dit het.' The New Statesman
'De geopolitieke tragedie verkent op briljante wijze de impact van conflicten en transformaties gedurende verschillende historische periodes op de mens.' Henry A. Kissinger
'Robert Kaplan combineert zijn kennis van de klassieken met vier decennia eigen ervaring met oorlogen. Hij laat zien dat tragedie geen fatalisme of wanhoop is, maar begrip. Een prachtig doordacht essay.’ Joseph Nye, auteur van Do Morals Matter?
Bestsellerauteur Ian Kershaw over het verband tussen persoonlijkheid en macht en de grootste Europese leiders van de 20e eeuw
'Een nuttig en helder overzicht van belangrijke Europese leiders in de twintigste eeuw.' NRC
Europa’s twintigste eeuw was er een van rampspoed in de eerste helft en wederopbouw en herstel in de tweede. In Persoonlijkheid en macht onderzoekt Ian Kershaw in hoeverre Europa’s turbulente recente geschiedenis werd bepaald door de daden van politieke leiders. Vormden zij de eeuw, of werden ze er zelf door gevormd?
Aan de hand van de meest prominente politieke leiders uit deze periode bekijkt Kershaw hoe groot de rol van een individu is in het schrijven van de geschiedenis. En in een tijd van nieuwe 'sterke' politieke leiders als Poetin, Xi en Erdogan, is deze vraag opnieuw uiterst actueel. Aan bod komen: Lenin, Mussolini, Hitler, Stalin, Churchill, De Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Gorbatsjov, Thatcher en Kohl.
Over Persoonlijkheid en macht:
'Een aanrader voor iedereen die zich bekommert om de tijd waarin wij leven.' Reformatorisch Dagblad
'Een nuttig en helder overzicht van belangrijke Europese leiders in de twintigste eeuw. Overtuigend.' NRC
Sir Ian Kershaw is een Brits historicus. Tot aan zijn pensioen doceerde hij als hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Sheffield. Eerder verschenen van hem een veelgeprezen tweedelige biografie van Hitler, Keerpunten, Tot de laatste man, Afdaling in de hel en De naoorlogse achtbaan. Zijn werk werd in meer dan twintig landen vertaald.
De 50 meest invloedrijke boeken die de wereldgeschiedenis hebben veranderd
Boeken zijn het middel bij uitstek om verhalen te delen, kennis te verspreiden, onszelf onder de loep te nemen en te dromen over wat er voorbij onze eigen wereld ligt. Daniel Smith neemt ons mee op een historische excursie langs de vijftig invloedrijkste boeken aller tijden, van het Epos van Gilgamesj – een van de oudste literaire werken van circa 2100 v.C. – en de filosofische werken van Plato en Confucius tot de tijdloze werken van William Shakespeare en de belangrijkste werken van recentere auteurs als Stephen Hawking en Nelson Mandela. Het waren stuk voor stuk producten van hun tijd en allemaal speelden ze een essentiële rol in de vorming van onze wereld.
Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken leert ons meer over deze toonaangevende werken. Het kost een leven lang om al deze boeken te lezen en in je op te nemen, maar Smith geeft een meeslepende snelcursus over de boeken die onze manier van denken en leven hebben veranderd en bepalend waren in het verloop van onze geschiedenis.
Daniel Smith heeft meer dan 30 boeken geschreven, onder andere over Sherlock Holmes, Steve Jobs, politieke schandalen en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken zijn vertaald in 25 talen. Hij is daarnaast redacteur bij The Statesman's Yearbook, een geopolitieke gids die al sinds 1864 wordt gepubliceerd en informatie geeft over de landen van de wereld.
De geschiedenis van onze planeet aan de hand van 50 dieren die de wereld veranderden
Ontdek de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis – van prehistorie tot nu – verteld aan de hand van 50 dieren uit alle uithoeken van het dierenrijk. In dit boek biedt historicus Jacob Field een fascinerende nieuwe kijk op de geschiedenis van onze planeet: van de dinosauriërs tot het eerste gekloonde zoogdier Dolly het schaap.
Field neemt je mee op een historische excursie langs een bonte verzameling bekende en minder bekende diersoorten van elk continent. Wist je bijvoorbeeld dat Rome ooit werd gered door een stel ganzen? En dat de kop thee van een mythische Chinese keizerin leidde tot de definitieve doorbraak van de zijderups? In deze wereldgeschiedenis toont Field de invloed van het dierenrijk op onze evolutie, economie, gezondheid, cultuur, religie en samenleving. En of het nu gaat om kolossale viervoeters of een piepklein insect: allemaal hadden ze een belangrijk aandeel in de geschiedenis van de wereld én de mens.
Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk.
Zeer invoelend ooggetuigenverslag van november 1942: het keerpunt van WOII
In November 1942 beschrijft internationaal bestsellerauteur Peter Englund hoe deze maand in 1942 het kantelpunt van de twintigste eeuw vormde. Waar de asmogendheden in het begin van deze maand niet te stoppen leken, wist men aan het eind van de maand dat het enkel een kwestie van tijd zou zijn voordat de geallieerden als overwinnaar uit de strijd zouden komen.
Van de partizaan in de Belarussische bossen tot een twaalfjarige meisje in Shanghai – we volgen de persoonlijke verhalen van niet alleen de soldaten, maar ook de burgers in de getroffen gebieden. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires brengt Englund deze mensen tot leven in een zeer ontroerend en verhelderend verslag van de maand waarin ieders kansen opnieuw berekend werden.
Peter Englund is historicus en was lange tijd lid van het comité van de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn boek De schoonheid en het verdriet van de oorlog ontving lovende recensies en verscheen in 24 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Amerika en Engeland.
Nobelprijswinnaar Henry Kissinger analyseert de strategieën van wereldleiders uit de 20e eeuw
'De persoonlijke observaties en herinneringen maken het boek van Henry Kissinger speciaal.' ⬤⬤⬤⬤ NRC
In zijn langverwachte nieuwe boek verdiept Henry Kissinger zich in de leiderschapsstijlen van zes invloedrijke wereldleiders uit de moderne geschiedenis: Charles de Gaulle, Konrad Adenauer, Margaret Thatcher, Richard Nixon, Lee Kuan Yew en Anwar Sadat. In een tijdperk waarin wereldwijd instituties en dynastieën omvielen, creëerden zij een nieuwe wereldorde. Daarbij analyseert hij zowel de successen als de controverses en kijkt hij naar de context van hun regeerperiodes – van hun opkomst tot hun belangrijkste beslissingen op het wereldtoneel.
Op basis van diepgaand historisch onderzoek en zijn eigen jarenlange ervaring in de internationale politiek schetst Kissinger een indringend beeld van zes geopolitieke leiders en hun strategieën in tijden van oorlog én van vrede.
Henry Kissinger (1923) is politicoloog en diplomaat en diende als nationaal veiligheidsadviseur en vervolgens minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. In 1973 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de beëindiging van de Vietnamoorlog. Hij schreef verscheidene boeken over buitenlandbeleid en diplomatiek, waaronder Over China en Wereldorde.
Over Wereldorde:
'Nog altijd is Kissinger een zeldzaam scherp en koelbloedig analyticus van de politieke verhoudingen in de wereld. Zijn historische kennis is enorm breed. Zijn ervaring als staatsman indrukwekkend. Wie zou van deze man geen college willen krijgen?' NRC
'Kissinger [toont] zich een meester van de samenvatting en de nuancering. In een paar bladzijden slaagt hij erin om de complexiteit van eeuwenoude opvattingen en tradities […] tot een logisch geheel te ordenen en er vervolgens lering voor vandaag uit te trekken.' ⬤⬤⬤⬤◖ De Morgen