Non-fictie informatief/professioneel algemeen
211 eBooks gevonden
-
Een reis door de rijke geschiedenis van Amsterdam
Tussen het West-Indisch Pakhuis en de voormalige Zeevaartschool, aan wat nu de Prins Hendrikkade heet, ligt een belangrijk deel van de Amsterdamse geschiedenis verscholen. Zes eeuwen geleden was de Amsterdamse Ygracht een modderige rafelrand op het werkeiland Rapenburg, maar met de komst van de VOC groeide het uit tot het centrum van waaruit Amsterdam de zeeën veroverde. Het was het toneel van plundertochten en stakingsrellen, en illustere figuren als koopman Fentener van Vlissingen en dominee Abraham Kuyper woonden er.
Dit boek beschrijft de drastische veranderingen op de kade en de Amsterdamse stedelijke ontwikkeling, van rafelrand naar centrum van de wereld, naar stinkend verkeersriool en weer terug naar het centrum. In Daar aan de oude Ygracht neemt Olga de Haan de lezer mee door eeuwen stadsgeschiedenis, waarvan de sporen nog altijd te zien zijn in het huidige Amsterdam.
Verschijnt in jubileumjaar Amsterdam 750 jaar
De Nederlands-Russische Olga de Haan is al decennia verbonden aan de Ygracht. Ze woont in een woongroep die huist in een pand met een bewogen en rijk-gedocumenteerde geschiedenis. De Haan werkte jarenlang in verschillende landen, van Rusland tot Papoea- Nieuw-Guinea, en woonde in Rusland, Kazachstan en Kirgizstan. Maar altijd keerde ze weer terug naar de Prins Hendrikkade, het stuk dat vroeger de Ygracht heette. -
De opkomst van het Derde Rijk door de ogen van het Duitse volk – gebaseerd op nieuw archiefmateriaal
Na het voltooien van zijn veelgeprezen trilogie over het Derde Rijk was er één vraag die historicus Richard J. Evans maar niet losliet: hoe heeft het zover kunnen komen dat een samenleving zo massaal de wil van het kwaad tot uitvoering bracht? Om de opkomst en invloed van het nationaalsocialisme te kunnen doorgronden neemt hij ons mee naar de oorsprong: de levens van de belangrijkste leden van de nazibeweging.
In Hitlers mensen schetst Evans biografische portretten van Hitler en zijn trouwste volgelingen. Met oog voor detail en op basis van recent geopenbaard archiefmateriaal ontleedt hij het Derde Rijk aan de hand van de persoonlijke en professionele levens van de mensen die het vormgaven. Van zijn meest beruchte beleidsmakers zoals propagandist Goebbels en SS-leider Himmler tot degenen die het nazibeleid uitvoerden, maar daarna grotendeels vergeten zijn, zoals schoolmeester Julius Streicher en actrice Leni Riefenstahl. En door de mensen achter het nazibewind centraal te stellen toont Evans de complexiteit van medeplichtigheid en laat hij zien dat de grenzen tussen individuele en collectieve verantwoordelijkheid – en zelfs tussen het kwaad en rationaliteit – vaak moeilijk te ontwaren zijn.
Richard J. Evans is een toonaangevend historicus in de moderne Duitse geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. In zijn lange carrière ontving hij diverse prijzen voor zijn bijdrage aan de geesteswetenschappen en in 2022 werd hij benoemd tot erelid van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen. Van zijn hand verschenen eerder onder andere De eeuw van de macht, de succesvolle serie Het Derde Rijk en Het nazisme en complottheorieën.
Over Het nazisme en complottheorieën:
‘Aan de hand van de complotten van de nazi’s laat historicus Richard J. Evans zien hoe hardnekkig complottheorieën zijn.’ •••• NRC
‘Evans’ spannende boek legt de nadruk op het grote contrast tussen de historische werkelijkheid en de extreme verdichting daarvan. Evans past toe wat hij de enige aanpak van complottheorieën noemt: ze grondig op hun (on)waarheid onderzoeken.’ Geschiedenis Magazine -
Wie het heden én de toekomst wil begrijpen, kan niet om de geschiedenis heen
Europa heeft een lange en roerige voorgeschiedenis met zijn buren. Waar de geografische grenzen al sinds mensenheugenis vastliggen, zijn de door de mens getrokken staatsgrenzen vrijwel voortdurend verschoven. Kijk maar naar Polen, het ‘land op wieltjes’ dat heen en weer schoof en zelfs lange tijd van de kaart verdween. Of naar het koloniale tijdperk, waarin de Europeanen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten de dienst uitmaakten en willekeurig grenzen trokken, wat leidde tot gruwelijke oorlogen.
De randen van Europa zijn al veel langer rafelig. Hedendaagse conflicten hebben wortels in het verleden. Fenomenen van nu – zoals de Russische agressie, de opkomst van China en oorlogsgeweld in het Midden-Oosten – staan niet op zichzelf. De drijfveren van de hoofdrolspelers op het wereldtoneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin en Xi staan in een langere traditie. En de complexe geschiedenis van het Midden-Oosten maakt dat grote groepen mensen in Europa zich identificeren met de strijdende partijen in Israël én de bezette gebieden.
In Alle rafelranden van Europa laat Ivo van de Wijdeven overtuigend zien hoe historische ontwikkelingen van invloed zijn op het huidige tijdsgewricht. Het boek is een volledig herziene en geactualiseerde versie van De rafelranden van Europa en De nieuwe rafelrand van Europa, aangevuld met een nieuw hoofdstuk over Europa’s relatie met China en de rest van Azië. De ontwikkelingen aan de rafelranden van Europa zijn al sinds jaar en dag gaande, zullen lang doorwerken en zullen onze toekomst ingrijpend beïnvloeden. Hoogste tijd om de geschiedenis van Europa en zijn buren beter te leren kennen.
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en voorziet media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator van heldere uitleg. Eerder schreef hij De rafelranden van Europa, De spoken van Visegrád, De nieuwe rafelrand van Europa en De macht van het verleden, dat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs stond.
Over Alle rafelranden van Europa:
'Van dit zeer leesbare boek word je zeker wijzer, maar niet bepaald vrolijker. Wie zich het liefst identificeert als struisvogel, moet het beslist níet lezen.' Historisch Nieuwsblad
Over het eerdere werk van Ivo van de Wijdeven:
'Van de Wijdeven schrijft fris en snedig. Hij wijst de lezer ook indirect op zijn en haar verantwoordelijkheid. Als we toegeven aan de lokroep van nationalisten en populisten, zal Europa helemaal uit elkaar vallen en zullen de engelen des doods weer hun vleugels uitslaan.' De Morgen over De rafelranden van Europa
'Van de Wijdeven – meester over de materie – trekt lange, heldere lijnen vanuit de geschiedenis (tot in de Oudheid, zelfs tot achthonderdduizend jaar voor het begin van de christelijke jaartelling) door naar het heden.' Trouw over De nieuwe rafelrand van Europa -
De complete geschiedenis van een van de machtigste dynastieën aller tijden
'Definitief standaardwerk.' ●●●●● NRC Handelsblad
'Een boeiend "rise and fall"-verhaal.' ⋆⋆⋆⋆ De Standaard
De geschiedenis van Europa is voor een groot deel bepaald door de leden van één eeuwenoud geslacht: het huis Habsburg. In De Habsburgers vertelt historicus Martyn Rady het epische verhaal van een bijna duizend jaar durende dynastie en de schepping – en ineenstorting – van een oppermachtig rijk.
Van een zeer bescheiden hertogdom groeide het huis Habsburg uit tot de belangrijkste heersende macht van Europa nadat in de vijftiende eeuw de heerschappij over het Heilige Roomse Rijk was verworven. Slechts enkele eeuwen later strekte het Habsburgse Rijk zich uit over een groot deel van Europa, van Hongarije tot Spanje, en delen van de Nieuwe Wereld en het Verre Oosten. De Habsburgers domineerden Centraal-Europa zelfs tot aan het begin van de twintigste eeuw.
Desondanks omschrijven historici de Habsburgers vaak als de heersers van een wankel en onsamenhangend keizerrijk. Rady bewijst het tegendeel en toont ons hoe de Habsburgers zichzelf beschouwden als beschermers van de Rooms-Katholieke Kerk, beschermheiligen van de wetenschap en bewakers van de vrede. Het resulteert in een complete geschiedenis van een bijzondere dynastie die Europa én de wereld voor altijd veranderde.
'Een compleet overzicht van de vroegste tot de laatste regerende Habsburger. [...] Een goed verzorgd boek.' – Historiek
'De Habsburgers is meeslepend, kleurrijk en aangrijpend, maar ook nauwkeurig, wetenschappelijk en gezaghebbend … Geschiedenis op een epische schaal!' – Simon Sebag Montefiore -
De langverwachte memoires van de voormalige Britse premier Boris Johnson
Ontketend van de voormalige Britse premier Boris Johnson doorbreekt de standaard van de hedendaagse politieke memoires en is geschreven in Johnsons karakteristieke stijl. Het is een eerlijk, onbevangen en uiterst onthullend boek van een politicus die de afgelopen jaren heeft gedomineerd.
Johnson neemt zijn lezers mee langs het hoe en waarom van alle grote beslissingen van zijn periode als politiek leider, van het verslaan van Ken Livingstone in de race om het burgemeesterschap van Londen in 2008 tot zijn premierschap; de uitdagingen en crises, hoe ze werden opgelost – of niet – en hoe hij bijna aan het coronavirus bezweek; rellen, steekpartijen, fietstochten, bussen, de Olympische Spelen van Londen, en nog veel meer. En hij vertelt over zijn rol in de Brexit en de constitutionele transformatie in de Britse politiek in 2019, met zijn massale verkiezingsoverwinning en de enorme toename van groepen die zichzelf tot de Conservatives rekenen.
Maar voor alles geldt Johnsons onderliggende gedachte dat het Verenigd Koninkrijk een buitengewoon land is en een grandioze toekomst tegemoet gaat.
Boris Johnson was premier van het Verenigd Koninkrijk van 24 juli 2019 tot 6 september 2022. Daarvoor was hij Foreign Secretary, burgemeester van Londen en Lagerhuislid van de Conservative Party voor Uxbridge and South Ruislip en voor Henley. Naast zijn werk als politicus is Johnson een prijswinnende journalist, auteur en redacteur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de wereldwijde bestseller De Churchill factor. Hij was zes jaar lang redacteur bij The Spectator en schreef voor tientallen publicaties, waaronder de Daily Telegraph en de Daily Mail. -
Hoe het rampjaar van Parijs leidde tot de geboorte van het impressionisme
Van de zomer van 1870 tot de lente van 1871 beleefde Parijs een van de meest tumultueuze jaren van zijn bestaan. De Duitsers dwongen de stad met harde hand tot overgave, wat leidde tot het Beleg van Parijs. En toen de revolutionaire republikeinen de Commune van Parijs stichtten, werd die verpletterd door het leger van de Franse Republiek. Tegen de achtergrond van deze onstuimige tijden vol geweld en politieke intriges, ontstond een nieuwe kunststroming: het impressionisme.
In Verscheurd Parijs vertelt Sebastian Smee het verhaal van het ‘verschrikkelijke jaar’ van Parijs door de ogen van de impressionisten. Centraal daarbij staat de relatie tussen grondvester Édouard Manet en Berthe Morisot, de meest vooraanstaande vrouw binnen de nieuwe stroming. In een levendige en gedetailleerde vertelling portretteert Smee de veranderende overtuigingen in de kunstwereld en onthult hij hoe de spanningen en chaos die het Beleg en de Commune van Parijs met zich meebrachten een fundamenteel effect hadden op het ontstaan van de moderne kunst.
Sebastian Smee is een kunstcriticus bij de Washington Post. Voor zijn werk ontving hij de Pulitzerprijs. Eerder verscheen van zijn hand het boek De kunst van de rivaliteit: Vier vriendschappen, verraad en doorbraken in de moderne kunst. -
Het verhaal van ABBA zoals nooit eerder verteld
ABBA blijft een van meest geliefde bands ter wereld. Hoewel er inmiddels al 41 jaar zijn verstreken sinds hun beruchte breuk, wordt er ergens ter wereld altijd wel een ABBA-liedje gedraaid.
Als een van de belangrijkste muziekjournalisten van Zweden had Jan Gradvall de afgelopen tien jaar de unieke kans om de doorgaans teruggetrokken leden van de band te spreken. Op basis van openhartige interviews werpt hij in deze biografie nieuw licht op de meest memorabele momenten van de band en geeft hij ons een kijkje achter de schermen.
Welke levenspaden bewandelden Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid? Wat zijn de verhalen achter enkele van de meest geliefde liedjes ter wereld? En hoe kwam de onwaarschijnlijke reünie tot stand? In deze biografie toont Gradvall de band zoals je die nog nooit eerder zag.
Jan Gradvall is een Zweedse journalist en expert op het gebied van muziek en popcultuur. Hij heeft meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen voor zijn werk als journalist en was tevens voorzitter van de Nordic Music Prize.
De pers over Het verhaal van ABBA:
‘Dit is geen dertien-in-een-dozijn werk. […] Het is zowel een muzikale geschiedenis als een basiscursus over de mens, waarin je diepgaande kennis over ABBA opdoet en geïnspireerd wordt de nummers van de groep aandachtig te beluisteren.’ Svenska Dagbladet
‘Muziekjournalistiek [is] vaak een moeilijke balanceeract tussen frivoliteit en wiskunde. Des te leuker is het wanneer je stuit op een onderzoek dat zo educatief en nauwkeurig is als dat van Jan Gradvall.’ Expressen -
Een revolutionaire kijk op de geschiedenis van klimaatverandering door Peter Frankopan
‘Keer op keer, zo laat Frankopan op overtuigende wijze zien, blijkt het klimaat van invloed te zijn geweest op het verloop van de menselijke geschiedenis.’ ●●●● NRC
‘Een schokkende en haast encyclopedisch alomvattende geschiedenis van de aarde.’ ★★★★★ Doorbraak
Wanneer we het over de wereldgeschiedenis hebben, denken we doorgaans niet meteen aan de zwaarste overstromingen, de hardnekkigste droogteperiodes of de veranderende ecosystemen. Maar in de lange geschiedenis van onze planeet is geen element zo allesbepalend geweest als de natuur. Vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, klimaatveranderingen en andere transformaties hebben een cruciale rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis – en zullen ook in de toekomst allesbepalend zijn.
In De transformatie van de aarde neemt historicus Peter Frankopan ons mee in een verhaal dat eeuwen en continenten overspant, van vulkaanuitbarstingen in IJsland die het Ottomaanse Rijk op de knieën kregen tot de val van de Moche-beschaving door de opwarming van het zeewater. Hij onderzoekt het ontstaan van religies en talen in relatie tot de natuurlijke omgeving, onze eeuwenlange fascinatie met het begrijpen en manipuleren van weerspatronen en hoe de toenemende vraag naar goede oogsten de slavernij in de hand werkte. Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen schetst Frankopan een intrigerend beeld van de wereldgeschiedenis waarin het klimaat niet langer in de schaduw staat.
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University. Hij is daar tevens Senior Research Fellow van Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald.
De pers over De transformatie van de aarde:
‘Rijk en fascinerend.’ The Guardian
‘De mensheid heeft de aarde getransformeerd. Frankopan transformeert onze kijk op de geschiedenis.’ Financial Times
‘Diepgaand, enerverend en uitstekend onderzocht. Dit boek heeft de intellectuele en dramatische kracht van een tsunami. […] Een eindeloos fascinerend boek en een toegankelijke kijk op een belangrijke kwestie.’ Gerard DeGroot, The Times’ Book of the Week
-
Een fascinerende kijk op de wereldgeschiedenis van bestsellerauteur Peter Frankopan
'Door terug te kijken, ver terug te kijken, houdt Frankopan ons een spiegel voor, die uiteindelijk haarscherp laat zien dat we ons zullen moeten aanpassen – of we nou willen of niet.' VPRO Tegenlicht
De zijderoutes is een schitterende verkenning van de elementen die de stuwende kracht waren achter de opkomst en de ondergang van wereldrijken, die de stroom van ideeën en goederen bepaalden en nu een nieuw tijdperk inluiden in de internationale politiek.
Het gebied ten oosten van de Middellandse en de Zwarte Zee tot aan de Himalaya, dwars door Centraal-Azië tot diep in China en India, was duizenden jaren het middelpunt van de aarde. Het is de bakermat van onze beschaving, waar meer dan 2500 jaar v.C. metropolen ontstonden als Harappa en Mohenjodaro met een bevolking die in de tienduizenden liep en met straten die waren aangesloten op een geavanceerd rioleringssysteem. Het is ook het gebied van de zijderoutes – handelsroutes maar ook verbindingswegen waarlangs opvattingen, religies, ideeën, cultuur én ziektes zich konden verspreiden.
Hier begint Peter Frankopan zijn nieuwe wereldgeschiedenis. Na de eerste zijderoutes ontstonden er andere: de slavenroute, de goudroute, de route naar het zwarte goud. Maar in onze eenentwintigste eeuw zijn nieuwe routes aan het ontstaan die een grote gelijkenis vertonen met die allereerste, die Centraal-Azië doorkruisten. De zijderoutes komen terug!
De pers over De zijderoutes:
'Briljante verhaallijnen (...) Een wereldgeschiedenis die het middelpunt van die wereld naar het oosten verplaatst.' The Economist
'Veel boeken beweren "een nieuwe geschiedenis van de wereld" te zijn; dit boek heeft die benaming met recht.' The Times
'Frankopan schreef een erg stimulerend boek, dat tal van nieuwe inzichten biedt en bovendien bijzonder prettig leest.' Historisch Nieuwsblad
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University, waar hij ook Senior Research Fellow is aan Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes. -
Het waanzinnige verhaal van de man die Hitler te slim af was
De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen op het slagveld, maar ook in de media uitgevochten. Beide fronten zetten propaganda in om de opvattingen van burgers te beïnvloeden. Op dit strijdtoneel ging de Britse propagandist Thomas Sefton Delmer het gevecht aan met de Duitse oorlogsmacht.
Door een fictioneel karakter, Der Chef, te creëren, kon Sefton Delmer de Duitse militairen en burgers bereiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij had een radioprogramma en hield speeches die in de Duitse straten en in huizen te horen waren.
Journalist en onderzoeker Peter Pomerantsev kwam deze bijzondere figuur op het spoor en ziet een duidelijke parallel met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hitler en Poetin gebruiken beiden de leugen om hun doel te bereiken. Pomerantsev confronteert ons met scherpe vragen over het bestaan van informatieoorlogen: wat als je niet tegen de leugen kunt vechten? En kan een propagandaoorlog wel gewonnen worden?
Peter Pomerantsev is journalist en onderzoeker aan de Johns Hopkins University. Hij is de auteur van Niets is waar en alles is mogelijk, dat in 2016 de Royal Society of Literature Ondaatje Prize won, en van Dit is geen propaganda.
Over Niets is waar en alles is mogelijk:
‘Wie Poetins Rusland wil begrijpen […] lees Dostojevski maar. Of Gogol. Daar wordt natuurlijk niemand slechter van, maar degene die zich daarop blind staart mist het fundamenteel nieuwe dat Pomerantsev zijn lezers wil tonen.’ De Groene Amsterdammer
‘Een verbluffend boek over de surrealistische werkelijkheid in het Rusland van Poetin.’ NRC -
Geopolitiek expert Robert D. Kaplan verlegt zijn blik naar het Grotere Midden-Oosten
‘Een levendige en uitdagende nieuwe studie over de machtige mogendheden die de regio beïnvloeden in een wanordelijke, multipolaire wereld.’ Financial Times
Eeuwenlang bevond het Grotere Midden-Oosten – het enorme gebied tussen het Middellandse Zeegebied en China dat grote delen van de Arabische wereld, Noord-Afrika en Azië omvat – zich op het kruispunt van wereldw?de imperialistische ambities. Maar sinds het uiteenvallen van de grote r?ken in de twintigste eeuw z?n de postkoloniale staten in dit gebied op zoek naar stabiliteit. Ondertussen voerden machtsvacuüms, leiderschapskwesties en grensconflicten er de boventoon. En terw?l westerse leiders tevergeefs hebben geprobeerd de democratie te promoten in het Grotere Midden-Oosten is er nu een nieuwe vorm van economisch imperialisme opkomst als gevolg van China’s inmenging in het gebied.
In Het weefgetouw van de t?d verkent Kaplan deze omstreden regio en toont h? de impact van haar onstuimige geschiedenis op het heden en het contrast tussen stabiliteit en democratische idealen. Niet alleen historische feiten, zoals de geschiedenis van Constantinopel, maar ook recente gebeurtenissen, zoals de onderdrukking van de Oeigoeren, komen aan bod.
Door klassieke teksten, meeslepende reisverhalen en opvattingen uit de landen in het Grotere Midden-Oosten aan elkaar te koppelen, schetst Kaplan een beeld waaruit jarenlange geopolitieke verbanden naar voren komen en toont h? het belang van de regio voor de eenentwintigste eeuw.
Robert D. Kaplan is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en Senior Advisor bij Euresia Group. Daarnaast schreef hij al vele boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder De geopolitieke tragedie, De Adriatische Zee, Moesson en Balkanschimmen, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Hij werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.
Over Kaplans eerdere werk:
‘Kaplan is een soort rondreizende buitenlandpolitiekexpert die zijn zienswijze niet door zijn inlevingsvermogen laat beïnvloeden.’ The Wall Street Journal
‘Een voortreffelijk waarnemer en een begenadigd schrijver.’ NRC
‘Wat Kaplans werk zo bijzonder maakt, is dat hij er telkens in slaagt om vanuit zijn observaties ter plaatse de geschiedenis van een regio of zelfs een heel continent tot leven te brengen en in een nieuw perspectief te plaatsen.’ de Volkskrant
-
Een blik in het brein van Poetin en andere potentaten – SHORTLIST LIBRIS GESCHIEDENIS PRIJS
‘Hoe autoritaire en populistische leiders de geschiedenis gebruiken voor politiek gewin, zo laat historicus Ivo van de Wijdeven mooi zien in zijn nieuwe boek De macht van het verleden.’ ⬤⬤⬤⬤ NRC
Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Zijn vurige redevoeringen zitten er vol mee. Velen verklaren hem voor gek, maar in vaardige handen is het verleden een wapen zonder weerga. Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan en andere ambitieuze leiders weten dat ook en maken er sluw gebruik van. Dat gebeurt wereldwijd. Ook in het Westen.
In De macht van het verleden legt Ivo van de Wijdeven haarfijn uit hoe politici en potentaten de geschiedenis gebruiken. Daarmee geeft hij tevens inzage in de diepere drijfveren van machthebbers. Hun visie op het verleden stuurt hun handelen in het heden. De macht van het verleden werkt twee kanten op. Hoogste tijd om die macht onder de loep te nemen.
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Ivo van de Wijdeven vertelt over De macht van het verleden.
Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en voorziet media als RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, Historisch Nieuwsblad en Clingendael Spectator van heldere uitleg. Eerder schreef hij De rafelranden van Europa, De spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa.
Over De nieuwe rafelrand van Europa:
‘Meesterlijk uitgelegde materie en dat in kort bestek.’ Trouw -
Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie: de geschiedenis van Scandinavië
Het Scandinavië zoals we dat nu kennen is een recente uitvinding. Voor een groot gedeelte van de geschiedenis waren Denemarken en Zweden, en in zekere mate ook Noorwegen, namelijk aartsvijanden. Die sentimenten zijn nog steeds voelbaar onder de bevolking van de verschillende landen. Onder het oppervlak van samenwerking, veiligheid, gezondheid, welvaart en beschaving schuilt nog altijd een verleden van haat, afgunst en medelijden.
Toen de Noors-Britse socioloog en politicoloog Stein Ringen besefte dat in Scandinavië nog niet eens zo heel lang geleden een oorlog van allen tegen allen gaande was, besloot hij zich verder te verdiepen in de geschiedenis van dit Noord-Europese gebied. In Het verhaal van Scandinavië neemt Ringen ons mee langs vele oorlogen, economische crises, bloeiperioden en rivaliserende vorsten, maar duikt hij ook in de verschillende talen, volken en culturen en de opkomst van moderne samenlevingen. Daarmee schetst Ringen een diepgaand en veelzijdig beeld van de Deense, Zweedse en Noorse geschiedenis en gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat betekent het vandaag de dag om Scandinaviër te zijn?
Stein Ringen is een Noors-Britse socioloog, politicoloog, schrijver en hoogleraar gespecialiseerd in staten, bestuur en democratie. Hij is emeritus hoogleraar sociologie en sociaal beleid aan Oxford University en gasthoogleraar politieke economie aan King’s College London. Daarnaast bekleedde hij in Noorwegen verschillende overheidsfuncties en was hij adviseur van de Verenigde Naties. Zijn journalistieke stukken verschenen in onder meer de Financial Times en The Washington Post. -
Een complete geschiedenis van de koninkrijken van Midden-Europa
‘Een meesterlijk overzicht. […] Rady schrijft met flair en humor over geweldige (en minder geweldige) figuren uit het verleden.’ Peter Frankopan in The Spectator
Midden-Europa heeft door de eeuwen heen vele omwentelingen doorgemaakt. Zo was het gebied sinds de Romeinse periode een doelwit voor aanvallen uit het oosten, kwam de Renaissance er al vroeg tot bloei, was het een bakermat voor de Reformatie, fungeerde het als slagveld in de twee wereldoorlogen en vond het hedendaags nationalisme er zijn oorsprong. In deze nieuwe geschiedenis neemt Martyn Rady, auteur van het veelgeprezen De Habsburgers, ons mee naar een regio met een uiterst turbulent verleden.
Door grotendeels vergeten verhalen over de Midden-Europese hertogdommen en koninkrijken in kaart te brengen, toont Rady aan dat dit deel van de wereld meer is dan een eeuwenlang betwist gebied. Waar geschiedenissen van deze regio zich veelal beperken tot Polen, Hongarije en Tsjechië, hanteert Rady een breder perspectief door heel Midden-Europa in zijn geschiedschrijving te betrekken, waaronder ook de Duitse gebieden, Oekraïne en Zwitserland. Daarmee biedt dit boek een uniek en compleet beeld van de complexe Midden-Europese geschiedenis.
Martyn Rady is historicus en hoogleraar Midden- Europese geschiedenis aan het University College London. Hij ontving eredoctoraten van de Károli Gáspár Universiteit in Hongarije en de Lucian Blaga Universiteit in Roemenië. Zijn vorige boek De Habsburgers werd lovend ontvangen.
De pers over De koninkrijken van Midden-Europa
‘Van Charlemagne tot Tom Stoppard, deze magnifieke, ingrijpende geschiedenis laat het belang van Midden-Europa zien. […] De koninkrijken van Midden-Europa is een meesterlijke compositie.’ The Times
‘Zijn geschiedenis zit vol verhalen, personages en ideeën. […] Het resultaat, gebaseerd op jarenlange studies en grondig onderzoek in meerdere talen, is een levendige beschrijving van de complexiteit van het veelzijdige Midden-Europa.’ BBC History
‘Rady, expert op het gebied van Hongarije en de Habsburgers, is een geweldige gids voor dit complexe verhaal. […] Een indrukwekkend boek, eigenzinnig, origineel, maar ook wetenschappelijk en gezaghebbend.’ The Telegraph
De pers over De Habsburgers:
‘Definitief standaardwerk.’ ●●●●● NRC
‘Een boeiend "rise and fall"-verhaal.’ **** De Standaard -
Monumentale wereldgeschiedenis aan de hand van de machtigste dynastieën
‘Montefiore vertelt gretig over de geschiedenis van de wereld aan de hand van fraaie familieverhalen; een tour de force.’ Paul van der Steen, Trouw
Zo’n 950.000 jaar geleden liep een gezin van vijf langs de kust. De voetstappen die zij achterlieten zijn de oudste ooit gevonden. Voor historicus Simon Sebag Montefiore vormen ze het begin van een nieuw soort wereldgeschiedenis: een familiegeschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.
In dit monumentale boek vertelt Montefiore de geschiedenis van de wereld aan de hand van de grootste dynastieën uit de historie. Hij voert ons mee naar hofintriges, liefdesaffaires en gezinslevens en verbindt grootse thema’s als oorlog, migratie, ziekte, religie en technologie aan de mensen in het hart van de geschiedenis. Het is een verhaal over een buitengewone verzameling mensen, van heersers en veroveraars tot priesters, charlatans, artiesten, wetenschappers, magnaten, gangsters, geliefden, partners en kinderen.
De machtige dynastieën in dit boek – van de Inca’s en de Ottomanen tot de Habsburgers en de Kennedy’s – vertegenwoordigen de omvang van de menselijke ambitie, waarbij bloedige successieoorlogen, verraderlijke complotten en onthutsende grootheidswaanzin samengaan met een bloeiende cultuur, hartstochtelijke romances en verlichte goedheid. De wereld vertelt het fascinerende verhaal van de mens en hoe zij de wereldgeschiedenis vormgaf.
Over De wereld:
‘Montefiore vertelt gretig over de geschiedenis van de wereld aan de hand van fraaie familieverhalen; een tour de force.’ Paul van der Steen, Trouw
‘Een intrigerend boek. [...] Hier is een historicus aan het woord die niet terugschrikt voor de grote greep.' Historisch Nieuwsblad
‘Een monumentaal boek.’ FD
‘Montefiore schreef met De wereld voor mijn part hét boek van 2022.’ De Doorbraak
‘Een duizelingwekkende prestatie. Simon Sebag Montefiore heeft ons een buitengewoon geschenk gegeven: een adembenemende wereldgeschiedenis die millennia overspant en ons meeneemt van het ene uiteinde van de wereld naar het andere.’ Simon Schama
‘Een tour de force. Zeer ambitieus, erudiet en vol verrassingen. Dit boek plaatst de familie weer in het hart van de geschiedenis.’ Peter Frankopan
‘In dit boek met een ontzagwekkende reikwijdte en eruditie verweeft Simon Sebag Montefiore de verhalen van de bedienden, hovelingen, koningen, pioniers, priesters en filosofen die geschiedenis schreven. Een briljant verhaal dat zelfs de meest geleerde lezers nieuwe inzichten zal verschaffen.’ Henry Kissinger -
De opvolger van het veelgeprezen De gezusters Romanov
'[Parijs] heeft er dankzij dit meeslepende boek een dimensie bij gekregen.' ●●●● NRC
Jarenlang genoten Russische aristocraten van al het moois dat het Parijs van de belle époque te bieden had. Met hun fortuin trokken zij naar Frankrijk om daar een luxeleven te leiden, en Parijs was dé plek voor artistieke en extravagante uitspattingen, zoals Diaghilevs Ballets Russes. Maar aan al dit genot kwam een einde toen de gewelddadige machtsovername door de bolsjewieken veel Russen dwong hun thuisland te verlaten, waarbij ze alles moesten achterlaten.
Eenmaal aangekomen in Parijs moesten voormalig Russische prinsen banen aannemen als taxichauffeur, terwijl hun vrouwen gingen werken als naaisters bij de modehuizen, waarbij hun unieke Russische stijl als inspiratie diende voor ontwerpers als Coco Chanel. Getalenteerde Russische intellectuelen, kunstenaars en schrijvers vochten voor hun voortbestaan. Sommigen behaalden successen, zoals Bunin, Chagall en Stravinsky. Anderen zakten steeds verder weg in schulden en heimwee naar Rusland, het thuisland dat ze noodgedwongen hadden moeten verlaten. Op beeldende wijze en met oog voor detail vertelt Helen Rappaport hun verhaal.
De pers over De Romanovs na de val:
'Rappaport beschrijft haar hoofdpersonen met empathie, maar ook met voldoende afstand. De opbouw van het boek en de soepele stijl van Rappaport nodigen uit tot vlot doorlezen.' ●●●● NRC
'Rappaport schetst een veelzijdig beeld van hoe een aantal generaties Russische émigrés [...] met wisselend succes probeerde te aarden in Frankrijk.' Trouw
'Interessant en soms hartverscheurend. Rappaport, een geslaagd historicus en hooggewaardeerd Romanov-expert, onthult het Parijs waarin de Russen lang een prominente rol speelden.' The Wall Street Journal
'Dit boek volgt de Russische betrekkingen met Parijs, van de gloriejaren van de stad [...] voordat de Eerste Wereldoorlog begon, tot de grimmige realiteit van het leven in ballingschap na de bolsjewistische machtsovername.' The New York Times
'Rappaport is een meester in rake, gedetailleerde beschrijvingen.' The Washington Post
De pers over De gezusters Romanov:
'Voortreffelijk geschreven, leest als een roman.' NRC
'Helen Rappaport schreef een schitterend boek. Je kunt niet anders dan met een brok in de keel lezen hoe de familie de laatste maanden onontkoombaar naar het einde toe ging.' ★★★★★ Het Parool -
Peter Frankopan over het heden en de toekomst van een wereld die drastisch aan het veranderen is
In De nieuwe zijderoutes volgen we de opkomende zijderoutes naar het oosten, van Europa naar China via Rusland en het Midden-Oosten. In de westerse wereld overheersen in dit Brexit- en Trump-tijdperk begrippen als versnippering en isolatie. Dit staat in schril contrast met wat er sinds 2015 langs de zijderoutes gebeurt: de banden zijn versterkt en de onderlinge samenwerking is groter geworden.
Er staan geen westerse landen in de top tien van snelst groeiende economieën in 2017, en dat is al tien jaar zo. Europese voetbalclubs hebben Chinese en Russische eigenaren, Qatar organiseert in 2022 het WK, Franse wijngaarden zijn in Chinese handen, een Iraanse zakenman die een apartement had gehuurd in Istanbul dat hem beviel, kocht het hele flatgebouw.
Vanuit zijn unieke invalshoek kijkt Peter Frankopan naar het netwerk van relaties langs de nieuwe zijderoutes en laat zien wat het effect zal zijn van deze voortdurende verschuivingen in het machtscentrum, iets wat in het Westen zelden terug te vinden is in de krantenkoppen. Dit belangrijke en uiteindelijk hoopvolle boek gaat verder waar De zijderoutes eindigde en zet de schijnwerpers op thema's waar ons voortbestaan van afhangt.
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University, waar hij ook Senior Research Fellow is aan Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de bestsellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes.
De pers over De zijderoutes:
'Veel boeken beweren "een nieuwe geschiedenis van de wereld" te zijn; dit boek heeft die benaming met recht.' The Times
'Frankopan schreef een erg stimulerend boek, dat tal van nieuwe inzichten biedt en bovendien bijzonder prettig leest.' Historisch Nieuwsblad
'Door terug te kijken, ver terug te kijken, houdt Frankopan ons een spiegel voor, die uiteindelijk haarscherp laat zien dat we ons zullen moeten aanpassen – of we nou willen of niet.' VPRO Tegenlicht -
Indringend boek over de geschiedenis van Israël
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist van Haaretz, de invloedrijkste krant van het land. -
De memoires van een wereldleider
Nicolas Sarkozy schreef een meeslepend boek over de belangrijkste jaren van zijn presidentschap. Zijn memoires zijn een terugblik op een periode dat Frankrijk een absolute wereldmacht was. Hierin volgen we de gebeurtenissen op het wereldtoneel – zoals het presidentschap van Barack Obama, de Arabische Lente en de kernramp in Fukushima – vanuit zijn perspectief.
In zijn eigen woorden:
‘Het is mijn bedoeling om mensen een idee te geven over hoe het was in die tijd, ze kijken mee over mijn schouder. Ik wil lezers van binnenuit een inkijk geven in mijn leven als president.
De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Ik wil dat de lezer de intensiteit voelt die ik ook voelde tijdens al die ingrijpende zaken en veranderingen in onze huidige geschiedenis. Ik vertel hoe het was, maar benoem ook mijn huidige gevoelens bij al die momenten.
Ik heb dit van begin tot eind met heel veel plezier geschreven. Een boek moet net zoveel van de lezer als van de schrijver zijn.’
Nicolas Sarkozy (1955) was vanaf 2002 minister en won in 2007 de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Hij werd de 23e president van Frankrijk en zat van 2007 tot en met 2012 in het Élysée. -
Het echte verhaal achter de mysterieuze burcht Wewelsburg
De middeleeuwse burcht Wewelsburg, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Hoewel er van die plannen uiteindelijk weinig terechtkwam, is de burcht in de naoorlogse populaire media – van films tot de bekende Wolfenstein-games – vaak gelinkt aan occulte wetenschap en bovennatuurlijke verschijnselen, die onlosmakelijk met het Derde Rijk verbonden waren.
In dit boek neemt Evertjan van Roekel de achtergronden, geheimen en eigenaardigheden van Wewelsburg onder de loep. Daarnaast verdiept hij zich in de mystieke kanten van Himmlers SS en verkent hij de grens tussen feit en fictie in het naoorlogse beeld van de burcht.
Over Veldgrauw:
'Met Veldgrauw heeft Van Roekel een indrukwekkende studie geschreven. Een aanrader.' ●●●● NRC
'Veldgrauw voegt veel toe aan de standaardliteratuur over de Waffen-SS.' Nederlands Dagblad
Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Veldgrauw over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS werd zeer positief besproken en is ook in het Engels uitgegeven. Van Roekel is tevens lid van de onderzoeksgroep van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. -
300 jaar na zijn dood is Antoni van Leeuwenhoek nog altijd invloedrijk
Overal zag Antoni van Leeuwenhoek onvoorstelbaar kleine diertjes en deeltjes: in putwater, sperma, de inhoud van mee-eters en alles wat hij verder ook maar bekeek door zijn vernuftige zelfgebouwde microscopen. Zo opende hij in de zeventiende eeuw de deur naar een nieuwe wereld vol wezens en structuren die niemand ooit had gezien, en werd hij een gevierd onderzoeker.
Ook nu nog, drie eeuwen na zijn dood, oogst zijn werk bewondering. Maar tegelijkertijd klinkt een deel van zijn ideeën ons eigenaardig in de oren. Veel, klein en curieus vertelt hoe zijn slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën pasten in zijn tijd, en hoe Van Leeuwenhoek het natuuronderzoek een onverwachte richting in wees.
Geertje Dekkers is historicus en wetenschapsjournalist. Ze werkt onder andere voor de Universiteit Utrecht, Historisch Nieuwsblad, en de Volkskrant. Ze is al lang gefascineerd door onderzoekers die de afgelopen eeuwen nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden en schreef daarover eerder het boek Waanwijze lasterbende.
De pers over Waanwijze lasterbende:
'Veel van die wetenschappelijke ruzies werden uitgevochten aan de Universiteit Leiden. Dekkers beschrijft ze toegankelijk en met smaak.' Leidsch Dagblad
'Dit boek maakt op heldere en vermakelijke wijze duidelijk dat de zeventiende eeuw een revolutionaire eeuw was.' Maarten van Rossem -
Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens
Natasha Tidd
- Spectrum
- Een kleine wereldgeschiedenis
- 23 Maart 2023
- 9789000387915
Een wereldgeschiedenis aan de hand van de vijftig meest invloedrijke leugens
Hoe hebben leugens onze geschiedenis beïnvloed? Historicus Natasha Tidd neemt ons mee naar het verleden en biedt ons een nieuw perspectief op de wereldgeschiedenis aan de hand van vijftig grote leugens. Van de verhullingen die leidden tot de ramp in Tsjernobyl en Julius Caesars bedrieglijke pr-machine tot vervalsingen die eeuwenlange conflicten en overheersing veroorzaakten; geen leugen blijft onbesproken.
In Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens toont Natasha Tidd de invloed van de verborgen geschiedenis en laat ze zien dat de waarheid vaak merkwaardiger is dan de leugen zelf. Ze onderzoekt hoe fictie in feit kan veranderen en werpt een diepgaande blik op hoe historische leugens nog steeds ons leven beïnvloeden. Een origineel geschiedwerk dat je anders laat kijken naar de wereldgeschiedenis zoals we haar kennen.
Natasha Tidd is schrijver, onderzoeker, consultant en historicus gespecialiseerd in onbesproken geschiedenis, mentale gezondheid en gender. Op haar eigen website www.fyeahhistory.com wijdt ze zich aan het opgraven van bijzondere geschiedenisverhalen. -
Het buitengewone verhaal van de relatie tussen mens en muziek door de eeuwen heen
'Deze hoogleraar muziek [...] nam me bij het doorbladeren van dit boek al in met de stelling dat iedereen vooral weer eens zelf muziek moet durven gaan maken.' Vakantietip, Trouw
165 miljoen jaar geleden werd het ritme geboren
66 miljoen jaar geleden klonk de eerst melodie
40.000 jaar geleden creëerde de Homo sapiens het eerste muziekinstrument
Vandaag de dag zijn mens en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze lange geschiedenis van muziek maken, uitvoeren en beluisteren heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze soort en helpt ons te begrijpen wie wij zijn. Muziek is echter nog altijd een onderbelicht onderdeel van onze ontstaansgeschiedenis.
De muzikale mens neemt ons mee op een zinderende reis door de eeuwen heen – van Bach tot The Beatles – op zoek naar de innige band tussen de mens en de muziek. In deze nieuwe wereldgeschiedenis onderzoekt vooraanstaand musicoloog Michael Spitzer de muziek in al haar facetten; van de evolutiegeschiedenis van de muziek tot haar rol in het dagelijkse leven, van insecten en mensapen tot de moderne mens en kunstmatige intelligentie. Daarmee toont hij het belang van muziek voor de menselijke cognitie, ervaring en zelfs biologie, en bewijst dat muziek een van de belangrijkste wapenfeiten van de mens is.
'Michael Spitzer heeft het onmogelijke voor elkaar gekregen: een Zwaarden, paarden en ziektekiemen over muziek.' Daniel Levitin
'Een enorm ambitieus werk, maar nooit intimiderend; elke nieuwe pagina stemt tot nadenken. Met kennis, humor en passie laat dit boek zien dat mensenlevens echt een soundtrack hebben.' Catherine Bott, Classic FM
'Muziek heeft mijn leven veranderd. Het verandert mijn stemming, mijn gedachten, mijn gevoelens en de manier waarop ik beweeg. Nu weet ik waarom. Dit boek heeft me niet alleen verbonden met de taal van de liefde, maar met de taal van leven.' Michael Cashman -
Simon Sebag Montefiores veelgeprezen standaardwerk over Jozef Stalin
'Een meeslepend boek.' NRC Handelsblad
'Enerverend en tijdloos. […] Een van de weinige Stalin-boeken dat nog jarenlang gelezen zal worden.' The Guardian
In zijn uitvoerige en veelomvattende Stalin-biografie schetst historicus Simon Sebag Montefiore een intiem portret van een man die even gecompliceerd als wreed en huiveringwekkend was. Aan de hand van een schat aan brieven, memoires en aantekeningen van Stalin en zijn gevolg geeft hij een levendig overzicht van het hof van de rode tsaar en de tumultueuze geschiedenis van de Sovjet-Unie en Europa tijdens zijn bewind. Daarnaast belicht Montefiore het begaafde maar gebrekkige karakter van de beruchte Sovjet-Russische leider.
Stalin, geschreven met Montefiores karakteristieke verhalende enthousiasme, is nog altijd een magnifiek staaltje geschiedschrijving en mag met recht tot de klassiekers gerekend worden.