Hoe lang is een kort verhaal? En wat gebeurt er als je 'slechts' 55 woorden tot je beschikking hebt?
In de Week van het Korte Verhaal 2023 gingen opnieuw honderden auteurs deze uitdaging aan. De jury, bestaande uit Rob Sanders, Marian Bouwhuis en Wouter Grootenboer, selecteerde de 55 beste inzendingen voor deze achtste editie. Die zich overigens het beste laat (voor)lezen bij de bushalte, in de rij voor de kassa of tijdens een saaie vergadering. Veel leesplezier!
'Weet u, het is mij veel waard dat een mens gekend wordt, ook al is hij al gestorven.'
Een vereenzaamde man wordt begraven. Zijn identiteit is onbekend. Wel draalt bij het hek van de begraafplaats een vrouw met een bos rozen. Durantes, de pastoor van dienst, zoekt naar de achtergronden van de man die hij aan de aarde toevertrouwd heeft. Tenslotte verdient elk mens het gekend te worden, zelfs in de dood. En wie is die vrouw? Tegen de achtergrond van het verval van de katholieke kerk in Nederland ontdekt Durantes dat hij meer overeenkomsten met de overledene heeft, dan hij van tevoren had kunnen vermoeden.
Ben Dekkers (1956, Didam) houdt van het schrijven van verhalen en neemt regelmatig deel aan schrijfwedstrijden. Inmiddels is een aantal verhalen genomineerd via long- en shortlisten en gepubliceerd in verhalenbundels. De zoektocht van Durantes is zijn debuut als schrijver van een novelle. Vanuit zijn professie is hij vooral geïnteresseerd in de keuzes die mensen maken in hun leven.
Schrijverspunt organiseerde in de zomer van 2022 een schrijfwedstrijd met als thema: 'De laatste zomerdag.'
De jury, bestaande uit Marian Bouwhuis, Carla van Vliet en Wouter Grootenboer, hebben de inzendingen vakkundig beoordeeld. Het verhaal 'Bijzondere gelegenheden', geschreven door Marsha van Zanten, is uitgekozen als de winnende inzending.
Van de ingestuurde verhalen zijn 35 inzendingen in deze bundel opgenomen.
Deze bundel bevat bijdragen van Marsha van Zanten, Elke Janssens, Peter Lens, Ewald Hagedorn, Danique van der Rijt - de Ridder, Erik van der Velden, Lucy Neetens, Hanneke Wiltjer, Lonneke Blom, Jeany Bijloo, Conny Hoogendoorn, Mirjam Linschooten, Lien Busschaert, Pim Roorda, Lindsey van den Dijk, Tjade Witmaar, Charlotte Desmet, Marijke Strootman, Irma Moekestorm, Lien Van den Abbeele, Astrid van Schoonacker - de Groot, Caroline Relker, Teun van der Linden, Marjolein Koops de Vries, Annette Van Luyk, Ellen Kusters, Maartje v.d. Broek, Loes Bonke - Hammoud, Sabrina Ockeloen, Jan Laceur, Inge Hulsker, Ben Dekkers, Jordy van den Berg, Carolijn Toren en Miranda Schuit.
Hoe lang is een kort verhaal? En wat gebeurt er als je 'slechts' 55 woorden tot je beschikking hebt?
In de Week van het Korte Verhaal 2022 gingen opnieuw honderden auteurs deze uitdaging aan. De jury, bestaande uit Elka Le Mair, Marian Bouwhuis en Wouter Grootenboer, selecteerde de 55 beste inzendingen voor deze zevende editie. Die zich overigens het beste laat (voor)lezen bij de bushalte, in de rij voor de kassa of tijdens een saaie vergadering. Veel leesplezier!
Een oudere, Arabische man herleeft vol berouw de hoogte- en dieptepunten van zijn tragische leven, dat hij onder buitengewone omstandigheden leidde en waarvan hij het merendeel uit schaamte diep in zijn onderbewuste heeft verborgen.
Als jonge man ontsnapt hij aan de doodstraf in zijn dorp Fasah, nadat hij zijn twijfels uitspreekt over de levensopvattingen van zijn dorpsgenoten. Samen met zijn vrouw Hera vlucht hij naar een grote kloof in het nabij gelegen woestijngebergte, waar ze enkele dagen willen onderduiken. Het enige pad dat uit het gebergte leidt wordt echter verwoest tijdens de achtervolging, waardoor een zes-meter wijde afgrond hen tot een leven op deze droge berg veroordeelt.
Schrijverspunt organiseerde in de zomer van 2021 een schrijfwedstrijd met als thema: 'Toen het licht uitging...'
De jury, bestaande uit Marian Bouwhuis, Nicole Schilder en Wouter Grootenboer, hebben de inzendingen vakkundig beoordeeld. Het verhaal 'De boom in', geschreven door Ewald Hagedorn, is uitgekozen als de winnende inzending.
Van de ingestuurde verhalen zijn 35 inzendingen in deze bundel opgenomen.
Deze bundel bevat bijdragen van Ewald Hagedorn, Marjolein Bijvoet, Danique van der Rijt - de Ridder, Melanie Schoonenberg, Douwe van Domselaar, Martin Reekers, Jan van Beek, Marc van Heugten, Ingrid Oosten, Connie van Vuuren, Erik van der Velden, RiNi Pietersen, Maryse Van Hal, Dennis Barten, Luc Vos, Janneke De Leeuw van Weenen, Erol Tarhan, Stefan van Hulten, Jeroen Zijlstra, Romeo Mazzei, Sandra de Nijs-Elzing, Greet Tulp, Harry Boerkamp, Nick v.d. Berg, Nel Goudriaan, Carolien Lans, Linda Tiemens, Wouter Blokdijk, Alain de Lannoy, Roy van der Zwaard, Dewi Sing, Edith M.L.A. Inspiratiewater, Sanna Munnikendam, Danae Marchal & Erik Klein Meuleman.
Charles is op een voor hem onbekende plaats. Deze werkelijkheid is niet de realiteit die hij gewend is. In deze wonderlijke wereld waar alles mogelijk is, moet hij zich hoeden voor de waanzin. Tijdens zijn magische reis door dit mysterieuze land ontmoet hij vele opmerkelijke personages, die hem allemaal mee proberen te sleuren in hun grimmige gedachtewereld. Hij maakt vrienden die hem bijstaan in zijn dwaze reis vol avonturen, profetieën en krankzinnigen. Wat voor rol heeft de geheimzinnige nar, die zelf zo gek is als een persoon maar kan zijn, in dit verhaal van paradoxen en raaskallende filosofen? Zal Charles deze nachtmerrie van existentiële horror te boven komen, of zal hij verzwolgen worden door de kolkende zee van krankzinnigheid?
Een existentiële roman die de zoektocht naar zingeving in een schijnbaar zinloze wereld symboliseert.
Het zijn woelige tijden voor Johnny Wroetmans, een verdwaalde politieman die niet weet van welk hout pijlen maken. Zijn seksleven is zo vruchtbaar als de Sahel, en zijn obsessie voor forse boezems - alsmede de dames die eraan hangen - is enorm. Hij zoekt zijn heil in verslavende medicatie en in die ene vrouw die wel oren heeft naar zijn lustgevoelens, met alleen maar meer sappige ellende tot gevolg. Met thema's als middelenverslaving, vluchtgedrag, netelig politiewerk en seksuele obsessies zou je verwachten dat dit een in tragiek gedrenkt verhaal is, maar niets is minder waar.
Ze zei flik tegen me is een roman die handelt over een politieman, geschreven door een politieman.
De auteur heeft dit boek geschreven om lezers in Vlaanderen en Nederland te laten zien dat een politieman 'ook maar een mens is'.
'Het dorp' is een streekroman, die zich afspeelt in de Italiaanse Apennijnen.
Sempreverde is een dorp als vele anderen, waar mensen leven in het verleden alsof de tijd heeft stilgestaan en vechten voor een toekomst. Een kleine groep inwoners onder aanvoering van een Nederlandse vrouw groepeert zich en roept zichzelf uit tot de 'consiglio turistico', die zich tot doel stelt het dorp nieuw leven in te blazen. Niet iedereen kan haar inbreng waarderen en allengs slaat de verdeeldheid toe. Rijk versus arm, jong en oud en progressief tegenover conservatief. Zelfs binnen de gezinnen en families ontstaat tweespalt. Enkele dorpelingen hebben zo hun eigen geheimen en muizenissen. Hun problemen verschillen niet wezenlijk van die van de stadsmensen, maar hun oplossingen wel. In al deze hectiek is de pastoor de verbindende factor, maar zelfs die draagt zijn eigen kruis. Zou het dorp een toekomst hebben en lukt het om de eensgezindheid te herstellen?
Raaijmakers' vijfde boek is deze keer een streekroman. In de eerste hoofdstukken worden kabbelend het dorp (de hoofdpersoon) en zijn bewoners geïntroduceerd. Pas daarna komt het verhaal los en ontwikkelt zich tot een roman over geheimen, liefde en loyaliteit.
FaSciFi is een bundel korte verhalen in de sfeer van Fantasy en Science Fiction.
Sommige verhalen zijn puur Science Fiction die de lezer het gevoel kunnen geven dat het logisch is als de beschreven futuristische technische faciliteiten al in de zeer nabije toekomst mogelijk zijn. Andere verhalen zijn meer Fantasy, waar de sfeer niet zozeer magisch of sprookjesachtig is, maar veeleer kan worden omschreven als de toestand tussen slapen en waken. Een sfeer die in het Engels ook wel wordt omschreven als 'twilight zone' of in onze eigen taal met het mooie oude woord 'tweeduuster'.
Omdat de verhalen op uiteenlopende momenten geschreven zijn is er geen duidelijke samenhang tussen, behalve dan misschien dat de schrijver een meer dan gemiddelde belangstelling lijkt te hebben voor de innerlijke belevingen van zijn personages.
Een niets ontziende honger naar macht drijft een hooggeplaatste generaal in het Pentagon experimenten met mensen te organiseren. Doel is het creëren van een onverslaanbare en onvernietigbare supersoldaat. Een even ambitieuze als gewetenloze farmacoloog en groot industrieel is graag bereid dit vele miljoenen verslindende project aan te pakken.
Vele kerngezonde mannen worden het slachtoffer door de onvermijdelijke mislukkingen tijdens de wetenschappelijke proeven. De man die als enige geschikt blijkt te zijn wordt op gruwelijke en listige wijze voor deze taak gewonnen. Uiteindelijk zal het kwaad op explosieve wijze gekeerd worden.
Drie geniale ingenieurs ontwikkelen voor een grote multinational de volmaakte menselijke robot. De ontwikkeling was zeer kostbaar en het prachtige product is vooralsnog alleen bereikbaar voor de zeer rijken. Om ook de minder welgestelden iets te bieden, komt hoofdontwikkelaar fysisch ingenieur Judith Krantz met het voorstel Virtual Reality apparatuur te ontwikkelen. De financieel directeur van de multinational verzet zich hevig tegen uitwerking van het plan. Als reactie op die halsstarrige houding, nemen de drie ingenieurs ontslag en starten een eigen bedrijf. Hun enthousiasme en vindingrijkheid leiden al snel tot succes, maar ze worden tegengewerkt door hun vroegere werkgever en dat heeft dramatische gevolgen.
In zijn debuutroman neemt Peter van Oosterum de lezer mee naar de wondere wereld van virtual reality en teleportatie.
In 'De recensent' zijn acht verhalen opgenomen, die verschillen in stijl en sfeer, maar één belangrijke overeenkomst hebben. Bij elk van de hoofdpersonen doet zich in het leven een specifiek moment of gebeurtenis voor, die een fundamentele keuze inluidt en zijn toekomst volledig op zijn kop zet.
Met 'de recensent' debuteert Raaijmakers als schrijver van korte verhalen, met dien verstande dat sommige van die verhalen zo lang zijn dat 'novelle' een toepasselijker benaming zou zijn. De vertellingen zijn soms hard, soms bitterzoet en worden gekenmerkt door verrassende wendingen, waarbij de lengte geen afbreuk doet aan de diepgang en actuele thematiek.
Van Raaijmakers verschenen eerder drie romans onder de titels 'Eindeloze imperfectie' , 'Een week pillowtalk' en 'Voetballer in de tuin van Epicurus'.
Raaijmakers verstaat de kunst een roman te schrijven als een verhalenverteller en een verhaal te componeren als een roman. Deze bundel is daarvan de stille getuige.
... Bro is een bescheiden jongen uit de provincie. Hij wordt opgevoed door zijn opa, omdat zijn vader en moeder daar niet toe in staat zijn. Op zeventienjarige leeftijd wordt hij profvoetballer om al na enkele wedstrijden getransfereerd te worden naar een topclub. In de grote stad komt hij erachter wat een leven in de schijnwerpers inhoudt. Er wordt in de media een beeld van hem gecreëerd waar hij zichzelf niet in herkent. Behalve zijn zaakwaarnemer lijkt niemand hem meer te geloven. Zich vasthoudend aan de werken van Epicurus zoekt hij de luwte van het bestaan. Hij kiest voor een transfer naar Italië en met een oude taxichauffeur als metgezel gaat hij op zoek naar zijn tuin van Epicurus, waar het leven in de verborgenheid en het vermijden van pijn centraal staan...
'Voetballer in de tuin van Epicurus' is een eigentijdse roman over toeval en opzet, vriendschap en liefde, verstand en misverstand, wrok en vergeving en het recept voor levensgeluk. Het boek bestaat uit drie delen, die in willekeurige volgorde kunnen worden gelezen.
Net als in zijn vorige romans 'Eindeloze imperfectie' en 'Een week pillowtalk' blijft Cas Raaijmakers boeien door de hem kenmerkende snelle vertelstijl, verrassende wendingen en diepgang.
...Een man en een vrouw belanden in een plattelandsstadje en botsen met hun auto's op elkaar. De man gebruikt deze toevallige ontmoeting om toenadering tot haar te zoeken. De vrouw beantwoordt zijn avances met een even opmerkelijk als krankzinnig voorstel: een week pillowtalk. Zij vindt pillowtalk de meest intieme vorm van contact, intiemer nog dan seks. Het spel wordt gespeeld volgens haar regels: er mogen geen echte namen gebruikt worden en seks is uit den boze. Zij regelt een hotelkamer en eenmaal aangekomen, gaan ze bij elkaar te biecht en vertellen vertrouwelijke verhalen over zichzelf en de personen die in hun leven van grote betekenis zijn geweest. Het doel is, door open en eerlijk te zijn, de ander tot op het bot te leren kennen en erachter te komen of dat voldoende is om een relatie op te bouwen...
Een jongetje is met zijn vader en moeder op vakantie in Italië. Hij is precies die dag negen jaar geworden. Als ze een bergwandeling maken, gebeurt er iets vreselijks dat zijn leven blijvend zal veranderen. Hij verliest zijn ouders en blijft alleen achter. Hij klampt zich vast aan een stok die hij samen met zijn vader gemaakt heeft. Een stok, waar de eerste letter van zijn voornaam en zijn geboortedatum in gekerfd zijn. Deze stok geeft hem zijn nieuwe identiteit. Hij gaat voortaan als 'A.' door het leven. Met de stok in zijn nabijheid, beloften aan zichzelf en een verwrongen relatie met het getal '9', probeert hij er het beste van te maken. Op het internaat komt hij Sandor tegen, de vriend van zijn leven....
Uit een erfenis duiken onverwacht een verborgen oud manuscript, een adressenlijst en een medaillon op. De enige die het jonge koppel kan helpen, verdwijnt op mysterieuze wijze na een verdacht telefoontje.
Ten einde raad besluiten ze zelf op onderzoek uit te gaan. De enerverende speurtocht leidt al snel tot een aantal bijzondere ontmoetingen. Vrijmetselaars, het Vaticaan en Roma zigeuners blijken allemaal hun rol te spelen in een eeuwenoud gevecht.
Het medaillon staat symbool voor een geheime Orde die wordt opgejaagd door het Vaticaan. Hoe dichter ze bij de waarheid komen, hoe dichterbij ook de vijand komt waarbij moord en marteling niet worden geschuwd.
Als onbeduidende pionnen in een schaakspel zullen ze moeten vechten terwijl om hen heen de schaakstukken worden geëlimineerd. Zullen ze het eeuwenoude geheim ontrafelen voordat ook zij verdwijnen in de krochten van de geschiedenis?
Wie denkt dat het leven in een slaperig dorpje in de Italiaanse heuvels saai is, heeft het helemaal mis!
Een liefde en een huis in de Italiaanse heuvels.
Wat een sprookje leek te zijn, veranderde al snel in een kleine nachtmerrie. Na zeven gelukzalige jaren als enige bewoners van een hofje, verscheen uit het niets een norse buurman met wel heel onaangenaam gedrag.
Na een turbulente zomer streek er nóg een nieuwe bewoner in het gehuchtje neer, die de gemoederen in ons eens zo serene dorpje verder deed oplaaien.
Omringd door de andere markante bewoners van het gehuchtje leek het soms of we in de setting van een Italiaanse plattelandsfilm waren beland. Met één verschil: het is geen film, maar ons leven.
Jeanine Lagendijk (1976) is moeder van drie volwassen kinderen en bezit samen met haar Italiaanse partner een authentiek huis met een olijfboomgaard in de Italiaanse heuvels. Op en neer reizend tussen de kinderen, haar baan als verpleegkundige in Nederland en haar lief en huis in Italië, heeft ze een goede kijk gekregen op de verschillen tussen de Nederlandse en Italiaanse cultuur. Met haar Zeeuwse nuchterheid beschrijft ze levendig en humoristisch de perikelen en de karakters van de personages van hun dorpje.
Vergeten onderbroek is het vervolg op Eenzame sok.
"Vanaf de eerste pagina leef je mee met de werkelijk kleurrijke personages"
Uitgelicht over Eenzame sok.
Onder druk van zijn dominante moeder leidt Gerard een geregeld en eenzaam bestaan. Wanneer een van zijn vaste antipsychotica niet meer leverbaar is, kiest zijn moeder voor een nieuw middel. Van de bijwerkingen krijgt Gerard zoveel last dat hij een drastisch besluit neemt, hij stopt met alle medicijnen.
Na de ontmoeting met de extroverte lesbische Annet kantelt het leven van de onopvallende ambtenaar uit Borculo en raakt hij verder in verwarring door haar abrupte vertrek. Zijn pogingen haar hart te veroveren en wraak te nemen op de vrouw die haar van hem afpakte, hebben dramatische gevolgen.
Het vrouwencomplot geeft een spannende inkijk in de belevingswereld van een man met een schizofrene stoornis en neemt de lezer mee in diens waanbeelden en psychoses. Wat volgt is een aaneenschakeling van onlogische beslissingen, dramatische gebeurtenissen en onvoorziene wendingen.
Erik Rongen (1961) was als copywriter jarenlang actief voor zijn eigen reclamebureau en andere opdrachtgevers. Na een tussenstap van pakweg 10 jaar trok het schrijven weer meer dan ooit en ontstond HoKaVo bv, zijn debuutroman.
'Het LAThuis is allesbehalve grijs' -Boekrecensies Blog-
Hoera! Nog meer verhalen uit Het LAThuis! Treed binnen in de leefwereld van ouderen in een woonzorgcentrum, waar het allerminst saai is. Laat u verrassen, plezieren en ontroeren. De grotendeels waargebeurde verhalen zijn opgetekend door de maatschappelijk werker Cato. Ze laat zien dat iedere oudere uniek is en dat ook zij (levens)vragen, problemen én verlangens hebben.
'De verhalen uit Het LAThuis zijn uit het leven gegrepen en zullen regelmatig een glimlach op je gezicht toveren.' -Passie voor Boeken-
Lidwi de Groot, auteur van o.a. Dat doet ze anders nooit en Gewoon een tussenvorm, beschrijft in deze roman de belevenissen van Vicky, een vrouw met een onmogelijk te negeren afkeer van seks en alles wat daarmee te maken heeft, zoals lokferomonen (die ze kan ruiken) en wervend gegiechel of zoekende blikken. Ze is meer dan alleen maar aseksueel. Het is niet alleen een gebrek aan lust, haar weerzin tegen seks maakt dat ze elke lichamelijke intimiteit onsmakelijk vindt. Bijvoorbeeld tongzoenen, dikke kans dat ze dan moet kokhalzen.
Vicky heeft beslist geen hekel aan mannen, behalve als zij denken dat ze haar van haar afkeer kunnen genezen met hun machtige toverstaf. In haar koelkast bewaart ze het oor van een man die dat tegen haar wil geprobeerd heeft.
Kinderen in de kleuterleeftijd spelen een belangrijke rol in haar leven. De beschrijvingen van de relatie tussen Vicky en de kleuters uit haar voorleesgroep behoren tot de hoogtepunten uit dit boek.
Hoe lang is een kort verhaal? En wat gebeurt er als je 'slechts' 55 woorden tot je beschikking hebt?
In de Week van het Korte Verhaal 2021 gingen opnieuw honderden auteurs deze uitdaging aan. Peter Batenburg (winnaar van het beste 55 woordenverhaal 2020) en 55 woorden¬verzamelaar Inge van der Waag (aka PickThisScript) selecteerden de 55 beste inzendingen voor deze zesde editie. Die zich overigens het beste laat (voor)lezen bij de bushalte, in de rij voor de kassa of tijdens een saaie vergadering.
Cadeau geven is ook een goed idee, want met de verkoop van deze unieke bundel steunen we Stichting Biblionef, een stichting die kinderen in achterstandsgebieden de kans geeft om te lezen. Op deze manier probeert Biblionef de horizon van deze kinderen te verbreden en hen een beter toekomstperspectief te geven.
Een mooi initiatief dat wij van harte ondersteunen!
Historicus Dr. Henrik Oudeman reist naar Leede om zijn zeventigste verjaardag te vieren in het Veluwedorp waar hij als veertienjarige zijn eerste schuchtere liefde beleefde met de twaalfjarige Benny.
Vanaf het moment van zijn aankomst wordt hem pijnlijk duidelijk dat hij op zoek is naar iets dat niet meer bestaat en in de vorm waarin hij het zich herinnert misschien wel nooit bestaan heeft. Zo raakt na Henriks aankomst in Leede de tijd uit zijn voegen: klokken gedragen zich vreemd, computerprogramma's raken in de war en Henrik komt tijdens zijn wandeling door het dorpscentrum terecht in een café waar de tijd heeft stilgestaan. Dit alles culmineert in een surrealistische climax waarin droom en werkelijkheid, heden en verleden opgaan in de doodse stilte van een desolate ijstijd.
Harry van den Bouwhuijsen schreef in een ver verleden korte verhalen, gedichten en radioteksten. Na zijn studie Geschiedenis en Culturele Antropologie publiceerde hij over cultuurtheorie, antropologie van de wetenschap, de geschiedenis van Suriname en de geschiedenis van het terrorisme. Met de verhalenbundel Verdi prati. Drie verhalen keerde hij terug tot zijn oude liefde en maakte hij zijn literaire debuut. Terug naar de ijstijd is zijn eerste roman.
Schrijverspunt organiseerde in de zomer van 2020 een schrijfwedstrijd met als thema 'De rode koffer'.
De jury, bestaande uit Edith Eggenkamp ©Inspiratiewater en Wouter Grootenboer van Schrijverspunt, hebben de 215 inzendingen vakkundig beoordeeld.
Het verhaal 'Kees de koffer', geschreven door Rob den Boer is uitgekozen als de winnende inzending.
De 50 meest lezenswaardige verhalen zijn opgenomen in deze bundel.