Filter
Paramedisch algemeen
4 eBooks gevonden
-
We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap _ en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In deze maalstroom van overtuigingen en commerciële belangen verdedigt Martijn Katan met verve de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest vermaarde en gerespecteerde voedingsonderzoekers heeft hij daartoe het gezag en hij kan ingewikkelde kwesties simpel en met humor uitleggen.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer. Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.
Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties. Hij schreef eerder de bestseller Wat is nu gezond?
Over Wat is nu gezond?:
'Niets heerlijkers om te lezen dan dat de meeste voedingsadviezen fabels zijn zonder wetenschappelijke onderbouwing.'
de volkskrant
'Katan beschrijft kort en kraakhelder de wetenschappelijke stand van zaken over voeding en gezondheid, met praktische adviezen en verwijzingen naar deugdelijke websites.'
algemeen dagblad -
De bestseller van de onbetwiste autoriteit op voedselgebied
Martijn Katan beschrijft in Wat is nu gezond? wat er wetenschappelijk vaststaat over voeding en gezondheid. Hij loopt met de lezer de dag door van ontbijt tot bedtijd en geeft aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet goed is onderzocht. Katan besteedt ook aandacht aan voeding en zwangerschap, voedsel en klimaat, wat en hoeveel je moet drinken, sport, de slanke lijn en aan vragen van kinderen over voeding.
In deze geheel herziene editie zijn de nieuwste inzichten van de voedingswetenschap verwerkt.
Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties. Hij schreef ook de bestseller Voedingsmythes (2016).
'Katan beschrijft kort en kraakhelder de wetenschappelijke stand van zaken over voeding en gezondheid, met praktische adviezen en verwijzingen naar deugdelijke websites.'
ALGEMEEN DAGBLAD
'Het regent boeken over voeding en diëten. Vaak verkondigen ze de absolute waarheid, gebaseerd op onwrikbare wetenschap. In Wat is nu gezond? laat hoogleraar Martijn Katan de twijfel toe. Zo maakt hij bijna alle concurrerende titels overbodig.'
TROUW -
Waarom voeding persoonlijk is en jij dus een uniek dieet nodig hebt
Als we constant last hebben van energiedips, snel terugkerende honger, spijsverteringsklachten of gewichtstoename, dan is één ding zeker: onze voeding is niet optimaal. En op zoek gaan naar nóg gezonder voedsel blijkt in deze gevallen niet de oplossing te zijn. Het ik-dieet maakt een einde aan die hopeloze zoektocht, want inmiddels is duidelijk dat 'voor iedereen gezond voedsel' niet bestaat. Of iets gezond is wordt namelijk niet alleen bepaald door de voedingsstoffen die erin zitten. Het gaat er ook om of het voor jóu gezond is, en dat hangt weer af van jouw unieke voedingsbehoeften, die worden bepaald door genetica, leefstijl en spijsvertering. Dit boek legt uit wat gezonde voeding daadwerkelijk inhoudt en hoe je erachter komt wat jij het best kunt eten. Na het lezen ervan ben je in staat om voor jezelf het beste voedingspatroon samen te stellen, of je nu vegan, glutenvrij of alles eet. Je kijk op voeding zal voorgoed veranderd zijn. Je lichaam vertelt je wat je nodig hebt, Het ik-dieet leert je ernaar te luisteren.
Xavier Martins Dias studeerde bewegingswetenschappen met als specialisaties gezondheidskunde en inspanningsfysiologie. Martins Dias schrijft, doceert (onder andere bij defensie), presenteert en adviseert over voeding en training. Hij werkte onder andere voor Achmea Health, de Hogeschool van Amsterdam en Les Mills. Voor zijn eigen sportschool Akademia ontwikkelde hij een uniek voedingsprogramma, wat tot het schrijven van dit boek leidde. -
Manisch-depressief worden is een akelige ervaring. Het ergste is dat de eigen identiteit verdwijnt. Die maakt plaats voor een afwisseling van ongeremde zelfverzekerdheid (manie) en zich schamen en liefst verbergen met de gordijnen dicht (depressie). Het is ook duister waarom iemand door manisch-depressiviteit wordt getroffen.
Godfried van den Bergh begreep volstrekt niet wat hem overkwam. Hij dacht zelfs een volgende aanval te kunnen afslaan, maar dat bleek een illusie. Het werd eerder erger. Zeven jaar verkeerde hij in de put van de manisch-depressieve cyclus.
Hij vroeg drie psychiaters tevergeefs om hulp. Hij bofte dat hij bij een vierde terechtkwam, die hem uitkomst bood. Die wist hem te overtuigen dat lithium de manisch-depressieve cyclus kon voorkomen. Dat bleek - en hij kreeg zijn oude zelf terug.
In Uit de put geeft Van den Bergh zijn ervaringen weer. De kracht van manie en depressie beschrijft hij trefzeker en invoelbaar. Zijn ervaringen benut hij ook voor het verhelderen van de manisch-depressieve beleving, zoals de sterke gerichtheid op de dood. Bijzondere aandacht geeft hij daarom aan de wonderbaarlijke werking van lithium.
Godfried van Benthem van den Bergh doceerde en schreef over internationale betrekkingen. Hij verbleef twee jaar met een beurs in de Verenigde Staten, aan Harvard en aan UC Berkeley. Hij was onder meer redacteur-secretaris van De Gids, en maakte deel uit van verschillende besturen en adviesraden.