Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca.
Al 20 jaar gebruikt hij de principes van stoïcijnse filosofen om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven. Voor DRIVE ontwikkelde hij 10 praktische lessen waarmee iedereen, voor elke situatie, een stoïcijnse mindset kan trainen.
DRIVE geeft je de tools om:
richting te geven aan je leven
actie te ondernemen
te accepteren waar je geen invloed op hebt
en dus scherp én relaxed op je doel af te gaan.
Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent.
Wouter de Jong laat in Mindgym zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Door wetenschappelijke inzichten af te wisselen met praktische oefeningen en dankzij de vele mooie anekdotes, rake citaten en interessante weetjes zal dit boek zelfs de meest nuchtere lezers onder ons aanspreken.
In de 'sportschool voor je geest' leer je: * Hoe je met meer aandacht kunt leven * Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is * Te willen wat je hebt * Je relatie met vrienden en collega's te versterken * Van je piekerdrift af te komen * Positieve emoties langer vast te houden * De edele kunst van het falen * Meer gedaan te krijgen in minder tijd.
'De Jong is een kundig trainer die zelfs de grootste scepticus weet te raken en te verrassen.' CARICE VAN HOUTEN
'De Jong krijgt elke geest in beweging met zijn kennis en bevlogen energie.' DIEDERICK CROESE, CEO SINGULARITY UNIVERSITY NL
Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Maud Beucker Andreae is freelance journalist en schreef samen met De Jong dit boek. Ze publiceert onder meer in Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, JAN Magazine en Margriet.
De gemiddelde levensduur van een mens is absurd, belachelijk, beledigend kort. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn drukdrukduk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Maar ondertussen zijn we een belachelijk groot deel van ons leven gehaast en gestrest. Tijd voor een nieuwe visie op tijd!
Oliver Burkeman is gelauwerd journalist bij The Guardian en schrijver van meerdere succesvolle non-fictie boeken als 'Tegengif: Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken'. In '4000 weken' laat hij zien hoe je een betekenisvol leven leeft waarin je de eindigheid omarmt. Het resultaat: een totaal andere beleving van tijd, waardoor je bewust en met plezier jouw 4000 weken kunt benutten.
'4000 weken' laat je zien hoe:
Het ultieme gevoel van 'deep time' te ervaren
Om te gaan met afleiding (van binnenuit en van buitenaf)
Je meer tijd hebt als je er guller mee omgaat
Beter te kiezen waar je je tijd aan besteedt
Te vieren dat alles eindig en beperkt is
Samenvatting
Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag 'een makkie' zijn (aldus Mark Twain). 'Eat that frog' laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.
In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.
Recensie(s)
De auteur is gespecialiseerd in time-management en probeert met dit boek de lezer alles bij te brengen over optimaal presteren onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Aan de hand van theorieën en uitgebreide analyses van praktijkvoorbeelden krijg je een goed beeld van de mogelijkheden binnen dit vakgebied. De auteur beschrijft 21 verschillende methodes om afhankelijk van de situatie zo effectief en efficiënt mogelijk te werken. Hoe zorg je voor een goede indeling van taken op dagbasis? Welke wijsheden zijn toepasbaar om stress te vermijden? En hoe zorg je ervoor dat techniek niet je vijand maar je vriend wordt? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in dit handige boek. Alhoewel het geheel niet origineel is, zorgt de wijze van presentatie en beknoptheid ervoor dat je in een korte tijd veel kunt leren. Het boek is toegankelijk opgezet en is met name bedoeld voor iedereen die moeite heeft met time-management.
Drs. Can Kumru
In deze klassieker over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft eenentwintig praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen. En vandaag nog je leven te veranderen.
In Nooit meer doen alsof leert hoogleraar Aukje Nauta je hoe je van schaamte je kracht maakt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat ze de schoonheid van schaamte zien én hoe je de emotie kunt inzetten als wegwijzer naar wat je stiekem het liefste wil. Denk je schaamte om en durf je verlangens waar te maken.
In 3 stappen naar nooit meer doen alsof:
1 - Erken je schaamte. Leer open en eerlijk dealen met je imperfecties.
2 - Denk je schaamte om. Zie haarscherp wat je wil veranderen.
3 - Maak van schaamte je kracht. Stop met doen alsof en word de leukste versie van jezelf.
Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer, maar wij mensen hebben één geheim wapen: framen. Bestsellerauteurs Kenneth Cukier, Viktor Mayer-Schnberger en Francis de Véricourt laten met overtuigende voorbeelden en het nieuwste onderzoek zien waarom ieder mens een framer is en hoe je deze uniek menselijke vaardigheid bewust kunt gebruiken om tot innovatieve en betere beslissingen te komen.
Framen is het vermogen om nieuwe en onbekende situaties in te schatten en te duiden - iets wat zelfs de slimste computers niet kunnen en waarschijnlijk ook nooit zullen kunnen. Daarom is 'leer framen' misschien wel het beste carrièreadvies dat je kunt krijgen voor de komende eeuw. Niet dát je iets ziet, maar hóe je iets ziet en dat je je daar bewust van bent, maakt jou onderscheidend.
In Framers leer je onder meer:
- Waarom je een probleem niet oplost door 'out-of-the-box' te denken, maar hoe je jouw 'box' juist slim kunt gebruiken.
- Hoe Steve Jobs, Larry Page en Jeff Bezos tegenstrijdige frames gebruiken om innovatie te stimuleren.
- Hoe framers het hoofd kunnen bieden aan enorme uitdagingen zoals klimaatverandering, pandemieën en wereldwijde ongelijkheid.
Met dit boek vergroot je je probleemoplossend vermogen, word je innovatiever én begrijp je de wereld om je heen beter.
'Een handleiding om slimmer na te denken.' - Financial Times
'Een lofzang op de flexibiliteit van de verbeelding.' - The Economist
'Een essentiële vaardigheid die iedereen zou moeten ontwikkelen.' - Forbes
Ons leven wordt bepaald door dingen waar we te weinig van hebben. Of het nu gebrek aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is: schaarste stuurt onze aandacht. Dat levert een zeker voordeel op: het dwingt ons ons te concentreren, dat is bijvoorbeeld waarom we beter kunnen presteren als we een deadline (schaarste aan tijd) hebben. Maar er schuilt ook een gevaar in: schaarste veroorzaakt tunnelvisie en beperkt ons denkvermogen.
In 'Schaarste' bieden Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op menselijk gedrag. Aan de hand van eigen onderzoek en veel spraakmakende voorbeelden tonen de auteurs aan dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan tot nu toe bekend was. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd leidt ertoe dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen.
De inzichten in 'Schaarste' hebben verregaande gevolgen voor zaken zoals armoedebestrijding, scholing, obesitas, verkeersveiligheid en werkloosheid. Maar ook je agenda en persoonlijke financiën zien er na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde uit.
*****
'Een fascinerend boek dat overstroomt van nieuwe ideeën, fantastische verhalen en simpele tips die zomaar je leven kunnen veranderen.
Steven D. Levitt, coauteur FREAKONOMICS
'Mullainathan en Shafir zijn elk een ster op hun gebied en samen zijn ze meer dan de som der delen. Hun werk is de mooiste combinatie van gevoel en verstand die ik tot nu toe in ons vakgebied heb gezien.'
Daniel Kahneman, auteur van ONS FEILBARE DENKEN
Niets menselijker dan de mens op de werkvloer. Bazen dekken zich in met onbegrijpelijk taal, charismatische salesmanagers verkopen kletskoek per kilo, een narcistische collega die jouw idee pikte krijgt de promotie waar jij op zat te wachten. En jij? Jij wilt gewoon leren van kritiek. Totdat je het krijgt.
Met veel kennis van zaken en met scherpe observaties laat Roos Vonk onze psychologische valkuilen op de werkvloer zien: van macht en seks tot zelfoverschatting en faalangst, van hypocrisie en kuddegedrag tot roddelen en afschuiven. Met de inzichten uit dit boek kun je het beste uit je collega's halen, maar ook uit jezelf, want: een goede collega begint bij zichzelf...
'People skills' is al vijfendertig jaar verplichte kost voor iedereen die wil leren hoe je overtuigend kunt zijn, beter kunt luisteren en ruzies kunt oplossen. Miljoenen mensen lazen het en velen herlezen het om de paar jaar. Nu verschijnt dit tijdloze meesterwerk eindelijk in het Nederlands.
Robert Bolton beschrijft de meest voorkomende communicatieproblemen, laat zien hoe ze onze relaties saboteren én wat je eraan kunt doen. Hij legt uit hoe je je baas kritiek kunt geven, hoe je voorkomt dat een gesprek met je puber uitloopt op een welles-nietesdiscussie en hoe je duidelijk doch vriendelijk iets kunt weigeren. Het leven zit vol uitdagende en stressvolle situaties waarin heldere en efficiënte communicatie alle verschil kan maken. Dit is het boek dat je tien jaar geleden aan jezelf had willen geven!
Ontdek:
Hoe je je zin kunt krijgen zonder te zeuren of agressief of dwingend over te komen.
Hoe je kunt monitoren of je goed luistert.
Hoe je lichaamstaal kunt interpreteren en ook zelf kunt gebruiken.
Hoe in te grijpen in familieruzies, onenigheid met je geliefde en andere verhitte discussies.
Wie kent het niet: je neemt je iets voor en er komt niets van terecht. We willen wel, een betere versie van onszelf is heel dichtbij, maar het komt er niet van. 'Later', zeggen we dan. En we sjoemelen vrolijk door.
Dat dit een bekend probleem is, bleek wel uit het succes van de bestseller 'Je bent wat je doet'. Nu we inmiddels een paar jaar en vele wetenschappelijke onderzoeken verder zijn, is er deze geheel herziene editie. Op haar kenmerkend vlotte, toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, Laat Roos Vonk zien hoe we onszelf in de weg zitten en de regie over ons leven in handen kunnen nemen. Als leesboek biedt 'Je bent wat je doet' een boeiende kijk op de kronkels van de mens, maar het is ook een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen.
Heb je gewacht op het goede moment om je leven ter hand te nemen? Dít is het: aan de slag!
***
Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze heeft een column in Psychologie Magazine, en schreef eerder de bestsellers 'Ego's en andere ongemakken', 'Menselijke gebreken voor gevorderden' en 'Liefde, lust en ellende'.
Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Daarom komt Wouter de Jong nu, na de bestseller `Mindgym: Sportschool voor je geest' met `Mindgym Work-outs'. Te gebruiken als aanvulling op het eerste boek of om mee te beginnen. Dit boek is nóg praktischer, met nieuwe oefeningen, extra audiotrainingen, meer suggesties voor handige apps, kortom: het staat vol met nieuwe inspiratie.
Met deze work-outs verbeter je je mentale conditie en houd je hem op peil. De Jong neemt je in 12 weken mee langs de belangrijkste technieken om je mindset te trainen en geeft je onderweg praktische oefeningen en verrassende opdrachten. En ook fijn: de oefeningen zijn op verschillende niveaus te volgen (light, medium of intens), afhankelijk van hoeveel tijd je wilt investeren. Zo train je gaandeweg je aandachtsspier, houd je positieve emoties langer vast en leer je veerkrachtig om te gaan met tegenslagen. Dit boek geeft je de meest waardevolle work-out van je leven, want een gezonde geest heb je niet, die train je.
Wouter de Jong is een veelgevraagd trainer, spreker en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2018 verscheen de bestseller Mindgym: sportschool voor je geest bij Maven Publishing (een instant-hit).
Het zijn vreemde tijden, met veel zorgwekkende ontwikkelingen op politiek, cultureel, maatschappelijk en ecologisch gebied. Daardoor kijkt Joris Luyendijk voor het eerst in zijn leven niet met onvoorwaardelijk vertrouwen naar de toekomst. Tegelijk weet hij dat er ongekend veel goed gaat in de wereld. Het probleem is alleen dat dit lang niet altijd goed zichtbaar is. Daarom vroeg Luyendijk aan 100 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars: `Hoe hou jij hoop?'
Gerard 't Hooft (Nobelprijswinnaar Natuurkunde), Louise Vet (hoogleraar Ecologie), Bibian Mentel (atleet), Stine Jensen (filosoof), Micha Wertheim (cabaretier), Griet Op de Beeck (schrijver), Merlijn Twaalfhoven (componist), Jeroen Smit (journalist), Dick Swaab (hersenwetenschapper), Kim Putters (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau), Lavinia Meijer (harpist) en 89 andere experts geven in dit boek hun antwoord.
Het resultaat is een verzameling verrassende inzichten die duidelijke vooruitgang laten zien. Kortom: honderd keer hoop.
`Eenmansconsumentenbond' Jasper van Kuijk bespreekt al jaren slecht ontworpen producten en diensten. In zijn populaire Hoe moeilijk kan het zijn?-columns in de Volkskrant maakt hij duidelijk wat er mis is gegaan bij het ontwerpen en welke ontwerpprincipes hieraan ten grondslag liggen en hádden moeten liggen.
In Ligt het nou aan mij? fileert Van Kuijk nieuwe gebruiksproblemen en geeft hij heldere (en pijnlijk grappige) analyses. Het boek is voorzien van illustraties en de stukken zijn ingedeeld en ingeleid per categorie (bijvoorbeeld `thuis', `zakelijk bekeken', `kinderen' en `openbaar vervoer'), waardoor er een goed beeld ontstaat van de specifieke ontwerpuitdagingen. Een gebruiksaanwijzing vooraf: het lezen van dit boek gaat vergezeld met het nodige leedvermaak en opgetrokken wenkbrauwen. En een grote geruststelling: nee, het ligt (waarschijnlijk) niet aan jou.
Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist voor de Volkskrant en Radio EenVandaag, ontwerper én wetenschapper (universitair hoofddocent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft). Een druk bestaan, maar de constante factoren zijn zijn vlijmscherpe analyses en een aanstekelijk gevoel voor humor.
Als iemand de diagnose dyslexie krijgt, zien we dat meestal alleen als een probleem. Maar wist je dat veel succesvolle architecten, advocaten, chirurgen en zelfs bekende auteurs dyslectisch zijn? Dat is geen toeval: uit onderzoek blijkt dat dyslexie je op sommige gebieden juist een grote voorsprong oplevert.
Dit baanbrekende boek is geschreven door twee neurowetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar dyslexie. Ze laten zien hoe de hersenen van dyslectische mensen simpelweg anders zijn gestructureerd, waardoor ze niet alleen het geschreven woord anders waarnemen, maar bijvoorbeeld ook:
een veel beter ruimtelijk inzicht hebben,
verbanden kunnen leggen die anderen missen,
goede narratieve denkers zijn,
supercreatief zijn.
Dit boek laat zien hoe dyslecten beter kunnen worden in dyslectisch zijn. Op school, op het werk en thuis.
Brock Eide en Fernette Eide zijn neurowetenschappers en internationaal erkende autoriteiten op het gebied van dyslexie en leerverschillen. Ze zijn de oprichters van de non-profit The Dyslexic Advantage, een van 's werelds grootste organisaties en online community's op het gebied van dyslexie.
Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel deelt de 50 beste tips om je optimaal te concentreren, of je nu thuis of op kantoor werkt. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek en maakt korte metten met concentratiemythes.
Hij begint bij de basics: de ideale dagindeling, het bereiken van flow en hoe je echt je batterij oplaadt tijdens een pauze. Heb je dat door, dan kun je je concentratie gaan optimaliseren: hoe het beste om te gaan met sociale media, de juiste cafeïne-strategie en hoe je bepaalde taken goed kunt combineren. Deze herziene editie bevat bovendien een paar gloednieuwe thuiswerktips die je helpen om ook op afstand geconcentreerd te werken.
Kortom: met dit boek krijg je eindelijk grip op je aandacht, ook tijdens het thuiswerken.
Hoe gelukkig je bent hangt af van de relaties met de mensen om je heen je vrienden, partner, collega's en familie. Maar in elke relatie loopt het weleens mis. Je partner luistert nauwelijks naar wat je vertelt, een vriendin zegt steeds op het laatste moment jullie afspraak af, je collega laat jou telkens het vuile werk opknappen. Allemaal sociaal gedoe. Het kost bakken energie en tijd. En dat is niet nodig!
In De geluksroute geeft psycholoog Anne de Jong de methode voor minder frustraties en meer plezier in al je relaties. Met haar vijf heldere stappen pak je zelf de regie in lastige sociale situaties, los je gedoe op voordat het escaleert en verbeter je je band met de mensen om je heen. Grappig geschreven, bomvol herkenbare voorbeelden en opdrachten waar je meteen mee aan de slag kunt.
Of we nu Whatsappen, onze GPS gebruiken of gewoon bellen: we laten allemaal een continu spoor van digitale broodkruimels achter. Bij elkaar opgeteld levert dit een ongekende hoeveelheid informatie op over menselijk gedrag.
Sociale Big Data is het eerste boek dat verslag doet van hoe Big Data gebruikt wordt om ons gedrag nauwkeuriger te begrijpen en beïnvloeden. Alex Pentland, een pionier op dit gebied, laat zien hoe deze nieuwe kennis wordt toegepast op sociale netwerken, bedrijven en steden. Aan de hand van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek geeft hij antwoord op vragen als: Hoe verspreiden ideeën zich binnen organisaties? Wat kun je doen om een stad creatiever te maken? en Hoe kunnen we onze collectieve intelligentie inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen?
Met Sociale Big Data introduceert Pentland een van de belangrijkste ideeën die de eenentwintigste eeuw vorm zullen geven en signaleert hij een spannende trend: menselijk gedrag wordt steeds meer een exacte wetenschap.
De meeste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen beloven veel geld voor je te verdienen. Ze blijken echter een groot deel van het rendement van hun klanten naar zichzelf toe te trekken en op de lange termijn doen ze het daarom bijna zonder uitzondering slechter dan de markt. Toch blijven beleggers op grote schaal hun geld aan ze toevertrouwen. Hoe kan dat?
In De beleggingsillusie beschrijven Marius Kerdel en Jolmer Schukken beknopt en op vlotte wijze hoe er door de beleggingsindustrie een geraffineerde illusie in stand wordt gehouden. Door onze emoties aan te wakkeren en kosten te verbergen, verleiden ze ons keer op keer om die illusie na te jagen. Dat levert aantrekkelijke inkomsten op voor de vermogensbeheerders maar leidt tot hoge kosten voor beleggers. Die kosten zijn zo aanzienlijk dat beleggers uiteindelijk vaak meer dan de helft van hun opgebouwde vermogen afdragen aan hun financiële 'helpers'.
Gelukkig bieden de auteurs ook een oplossing. In drie stappen leggen ze uit hoe je je vermogen met een passend rendement kunt laten groeien. Kortom: de handleiding voor elke belegger die de crisis wil overleven.
In de afgelopen twee jaar hebben we meer informatie geproduceerd dan in de 2000 jaar ervoor; denk aan alle e-mails, digitale fotos, bonuskaartgegevens, filmpjes en financiële cijfers. Deze onvoorstelbaar grote hoeveelheid digitale gegevens wordt niet alleen opgeslagen, maar ook steeds beter geanalyseerd. Big data-analyse levert kennis op die verregaande gevolgen heeft voor hoe we denken, werken en leven.
Viktor Mayer-Schnberger, hoogleraar aan het Oxford Internet Institute en Kenneth Cukier, dé big data-journalist van The Economist, bundelden hun krachten om de gevolgen voor het eerst duidelijk in kaart te brengen. Op meeslepende wijze beschrijven ze waarom juist Google het best in staat is het verloop van een griepvirus te voorspellen en hoe Twitter kan `zien wie de verkiezingen gaat winnen. Binnenkort zijn we zelfs in staat te berekenen welke behandeling een patiënt moet krijgen, waar een inbraak gaat plaatsvinden en wie in aanmerking komt voor promotie. De big data-revolutie beschrijft een van de belangrijkste ontwikkelingen van de 21ste eeuw.
`Big data is ondanks alle hype nog in een pril stadium. Er zijn nu nog kansen om het gouden idee uit te werken waar de concurrentie mee kan worden afgetroefd. Dat idee zou zomaar kunnen ontstaan met dit boek op schoot. Management Team
De briljante student Marc Lewis stond op het punt zijn studie psychologie af te ronden, toen hij werd betrapt op het stelen van drugs uit een apotheek. Hij bleek al vijftien jaar verslaafd te zijn. De arrestatie markeerde het begin van een opmerkelijke ommekeer: hij overwon niet alleen zijn verslaving, maar slaagde er ook in een succesvol hersenwetenschapper te worden. Inmiddels is hij hoogleraar
aan de Radboud Universiteit Nijmegen en expert op het gebied van verslaving.
In Memoires van een verslaafd brein beschrijft Lewis op eerlijke en meeslepende
wijze zijn ervaringen met drugs. Aan de hand van de wisselwerking tussen zijn
persoonlijke verhaal en zijn inzichten als wetenschapper geeft hij een onthullende
analyse van het psychologische en neurologische verloop van zijn verslaving.
Hij vertelt over zijn jeugd, zijn carrière, zijn liefdesleven, maar ook over hoe hij
elke soort drugs ervoer - van wiet tot heroïne. En hij beschrijft helder en begrijpelijk
de werking van verschillende verslavingen, van hoestsiroop tot lsd, van
alcohol tot liefde. Juist omdat het brein op zoek is naar beloning en manieren
om pijn te verzachten, is het zo gevoelig voor verslaving. Niemand beter kan dit
uitleggen dan Lewis: ex-drugsverslaafde, hersenwetenschapper en begenadigd
verteller.
Wetenschappers onthullen waar ze wakker van liggen -
We maken ons zorgen omdat we goed zijn in nadenken over de toekomst. Dat is een menselijk talent en we zullen er waarschijnlijk nooit mee ophouden. De wetenschap kan ons helpen om betere zorgen te hebben, bijvoorbeeld door aandacht te vragen voor echte problemen en valse angsten weg te nemen.
In 153 x cafeïne voor je geest geven Nicholas Carr (Het ondiepe), Daniel Dennet, Steven Pinker (The Blank Slate), Brian Eno (muzikant en producer van U2), Steven Pinker (The Blank Slate), Nassim Nicholas Taleb (De zwarte zwaan) en nog 148 anderen antwoord op de vraag: `Waar maak je je om wetenschappelijke redenen zorgen om, wat nog niet op de populaire radar staat? Ze vertellen kort en krachtig over de zorgen die hen bezig houden, zoals: dat intelligente mensen niet van politiek houden, dat steeds meer mensen steeds meer stress hebben, de gevolgen van een grote internetstoring, en dat we opgehouden zijn de ruimte te verkennen. Kortom: als je toch wakker gaat liggen, kun je het nu om de juiste dingen doen.
Hoe kon een ervaren KLM piloot jaren van training in de wind slaan en de grootste vliegtuigramp aller tijden veroorzaken? Waarom zijn we eerder geneigd verliefd te worden als we ons in gevaarlijke situaties bevinden? En hoe kunnen studenten economie overgehaald worden om meer dan 100 euro te betalen voor een briefje van 20? Ontdek de psychologische onderstromen die ons keer op keer tot irrationeel gedrag verleiden.
Waarom val je juist moeilijk in slaap als je het heel graag wilt? Waarom is het lastig om charmant en ontspannen te zijn op momenten dat je er het meest aan hebt? Waarom lijken topprestaties van atleten zo makkelijk? En waarom moeten muzikanten heel hard oefenen voordat ze goed kunnen improviseren?
Wanneer je te hard je best doet is de kans groot dat je blokkeert. Wat je eerst spontaan en schijnbaar moeiteloos voor elkaar kreeg, wil nu niet meer lukken, of komt gekunsteld over. In Proberen niet te proberen legt Edward Slingerland uit waarom spontaniteit, zelfvertrouwen en een ontspannen houding zo ongrijpbaar kunnen zijn en waarom ze lijken te ontsnappen als we ze het hardst nodig hebben. Hij verenigt Oosterse filosofie met recent wetenschappelijk onderzoek en biedt daarmee een unieke kijk op een van onze grootste tegenstrijdigheden.
De oude Chinese filosofen hebben veel geschreven over een spontane, ongedwongen, moeiteloze `manier van handelen, die zij `wu-wei noemden. Volgens hen lag wu-wei ten grondslag aan succes, en zij ontwikkelden strategieën om het te verkrijgen en te behouden. Slingerland laat ons op heldere en humorvolle wijze kennismaken met deze denkers en hun teksten. Aan de hand van inzichten uit de hersenwetenschap en de psychologie laat hij zien wat er in ons brein gebeurt als we wu-wei zijn en biedt hij praktische handvatten voor hoe we deze houding in onze moderne samenleving kunnen nastreven.
Met dit veelgeprezen meesterwerk zorgt Kelly ervoor dat we ons begrip van technologie radicaal zullen herzien. Aan de hand van talloze fascinerende voorbeelden laat Kelly zien dat het begrip technologie veel breder is dan we denken en dat bijvoorbeeld steden, muziek, onderwijs en taal ook technologieën zijn. Maar ook de relatie tussen mens en technologie komt in een nieuw daglicht te staan: het is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit gelukt om een technologie tegen te houden of niet in gebruik te nemen. De kern van Kelly's boodschap is dat technologie in essentie de voortzetting is van onze eigen evolutie en dat de scheidslijn tussen natuur en technologie dus veel minder duidelijk is dan we denken. Onderweg identificeert Kelly belangrijke 'neigingen' van technologie die ervoor zorgen dat we veel betere voorspellingen kunnen doen voor de toekomst. Of ze nu pessimistisch of optimistisch zijn, discussies over technologie zullen nooit meer hetzelfde zijn.